גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין נתיבי השיט למסלולי האופנה: הזוג שמשקף את התאוששותה של כלכלת יוון

הוא בעליה של חברת ספנות ותיקה והיא מלבישה סלבריטאיות הוליוודיות - שני עסקים שהצליחו בהיקף עולמי ויכולים להאיץ את הבראת הכלכלה השברירית

ספינה של צאקוס אנרג’י, חברת ספנות ותיקה עם צי של 70 ספינות תובלה  / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
ספינה של צאקוס אנרג’י, חברת ספנות ותיקה עם צי של 70 ספינות תובלה / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

ניקולס צאקוס התבונן במפה דיגיטלית בחדר המבצעים במטה חברת התובלה הימית שלו, שמשקיף על חוף הים של אתונה באחד הבקרים האחרונים, וחייך. "תודה לאל שכל המכליות שלנו עסוקות בשיעורים גבוהים", הוא אמר.

בצד השני של העיר, בבית אופנה בסגנון ניאו-קלאסי למרגלות האקרופוליס, סליה קריתריוטי, אשתו של צאקוס, ביצעה מדידה סופית לשמלת כלה עם עיטורי תחרה מתוצרת בית ואבנים יקרות לכלה צעירה שקרנה מהתרגשות.

שוקי האופנה הגבוהה ומכליות-העל לא יכולים להיות שונים יותר, אבל בני הזוג היווני חיברו את כישוריהם השונים כדי להשיג הצלחה בהיקף עולמי בשווקים תנודתיים, עם תחרות חסרת רחמים ומשבר חוב הרסני שמחק רבע מכלכלת המדינה שלהם. זהו סוג היזמות שיכול להאיץ את ההבראה הכלכלית התחילית ביוון, שמתאוששת מעשור של חובות מסתחררים.

משפחה מסורתית של אנשי ספנות

צאקוס, שלמד כלכלה באוניברסיטת קולומביה בניו יורק, מגיע ממשפחה מסורתית של אנשי ספנות, שקנו את הספינה הראשונה שלהם ב-1954.

הוא מנהל כעת את צאקוס אנרג'י נביגיישן, TEN, חברת מכליות הרשומה למסחר בניו יורק בשווי של כ-340 מיליון דולר עם צי של 70 אוניות ששוויין יותר מ-2.5 מיליארד דולר, לפי ספקית הנתונים VesselsValue. החברה מעבירה נפט גולמי ומוצרי נפט ללקוחות שכוללים את אקסון-מוביל, שברון ורויאל דאץ'\של.

קריתריוטי למדה מינהל עסקים בחוג לכלכלה ועסקים באוניברסיטת אתונה, "אבל האופנה כבשה אותי כבר בגיל העשרה", היא אמרה. משפחתה הייתה בעסקי האופנה מאה שנים, והיא השיקה את חברת האופנה הגבוהה שלה ב-2013 עם שמלות שנלבשות על ידי סלבריטאיות על שטיחים אדומים, כמו ג'ניפר לופז, קייט בקינסייל וקים קרדשיאן.

בו זמנית, העבודה שלה גורפת מחמאות של כלות ביוון ומחוצה לה, ושמלות כלה מהוות כעת מחצית מעסקיה.

"אם את רוצה להיות זוהרת, את לובשת סליה", אמרה איליאנה אלפטריו, הכלה שמדדה את שמלתה באוגוסט. "כשאת בשמלה שלה, את מרגישה יפה ומועצמת".

המכליות של צאקוס אינן כה מהודרות, אך החברה שלו היא אחת מחברות הספנות הוותיקות ביותר בבורסת ניו יורק, שבה היא הונפקה ב-2002. העסק ניצב מול רוחות נגדיות חזקות בעשור שחלף, עם תעריפי הובלה נמוכים במיתון מתמשך, אך החברה החזיקה מעמד מעל המים על ידי חוזי החכרה של עד 15 שנה, שמעניקים לצי שלו הגנה מפני תנודות התעריפים.

"ב-11 בספטמבר 2001 עשינו את ה'רואד שואו' להנפקה שלנו בארה"ב", אמר צאקוס. "זה היה כמו שהשמיים נפלו עלינו, אבל חזרנו והנפקנו כעבור חצי שנה, ומאז לא החמצנו אפילו תשלום דיבידנד אחד".

העסק שלו השתנה בצורה דרסטית בספטמבר האחרון, כאשר הנשיא טראמפ הטיל עיצומים על מכליות של חטיבה של ענקית הספנות הסינית קוסקו, בנימוק של העברת נפט לא חוקית מאיראן. המהלך הזה טלטל את שוקי תובלת הנפט ושיגר את תעריפי התובלה לעלייה חדה בן לילה.

"תעריפי התובלה השתגעו, ועלו מ-35 אלף דולר ל-70 אלף דולר ואחר כך ל-140 אלף דולר ולבסוף ל-280 אלף דולר ויותר", אמר צאקוס. "התעריף שמאזן את הפעילות שלנו הוא בערך 25 אלף דולר ליום. לא ראיתי דבר כזה מאז מחזור-העל של 2004-2008".

הגאות הזו נמשכה שבועיים. התעריפים היומיים נסוגו מאז אך נשארו כ-100 אלף דולר ליום למכליות-על רבות, נכון לסוף השבוע שעבר. צאקוס אומר שהירידה בריאה בטווח הארוך, כי פחות צפוי שחברות התובלה הימית יזמינו הרבה מכליות חדשות, מה שיוביל לעודף היצע של תובלה.

"ב-100 אלף דולר אנחנו עדיין מקבלים תשואה טובה. תנאי שוק בסיסיים חיוביים קיימים גם לגבי השנתיים הבאות, ולכן יש לנו פוטנציאל עלייה משמעותי", הוא אמר.

בין בתי האופנה הטובים בעולם

קריתריוטי נמצאת בתחרות בסגנון דוד מול גוליית שמחייבת אותה לעקוב מקרוב אחרי הביקוש והתמחור בשוק שלה. היא הופיעה במהדורת יולי של המגזין "ווג" הבריטי בין בתי האופנה הטובים ביותר בעולם, לצד שמות ידועים יותר כמו שאנל, כריסטיאן דיור ו-ולנטינו. היא ו-25 התופרות שלה מפיקות יחד לא יותר מ-30 שמלות בחודש, במחירים שמתחילים ב-5,500 דולר ומסתיימים בעשרות אלפי דולרים.

"אנחנו מתחרות בענקיות עם אלפי עובדים ובוטיקים בכל רחבי העולם. התקציב שלהם גדול מאוד, אבל אנחנו שורדות ומצליחות כי אנחנו מציעות משהו ייחודי: שמלות בעבודת יד ולב", היא אומרת.

המכליות של צאקוס מיוצרות בדרום קוריאה, ולאחרונה הוא קיבל כמה מכליות חדשות שהוצבו מיד לעבודה עבור לקוחות גדולים.

"מחסומי סחר ועיצומים מעולם לא עזרו לספנות", הוא אומר. "אנחנו נהגי המשאיות של הים, ואנחנו זקוקים לכבישים פתוחים כדי לעשות עסקים".

הוא מתכנן להחליף כמה מהמכליות הישנות, ולהכפיל את צי מכליות הגז הטבעי הנוזלי שלו מארבע מכליות לשמונה בשנתיים עד ארבע השנים הבאות.

קריתריוטי רוצה לפתוח את החנות הראשונה שלה בלונדון, אבל האי ודאות בנוגע לברקזיט מעכבת אותה. "נייבא שמלות מיוון, ועד כה אין מכס על יבוא כזה. אם בריטניה תטיל מכסי יבוא, זה לא יהיה הגיוני מבחינתנו", היא מסבירה.

בני הזוג נישאו ב-2001, מגדלים שלושה ילדים בני עשרה, ונוסעים לחופשות ממושכות.

"היא הייתה איתי בעשרות השקות של אוניות ברחבי העולם, ואני הגעתי לתצוגות האופנה שלה. אל תשאלו אותי ממה נהניתי יותר", אומר צאקוס. "גם הילדים באים אם הם יכולים. משפחה היא העדיפות הראשונה". 

יוון חזרה לצמוח, המשקיעים חזרו להאמין בה

בשבוע שעבר מכרה יוון אג"ח בריבית שלילית לראשונה בתולדותיה, בסימן האחרון לכך שהמשקיעים מוכנים ללכת רחוק בחיפוש אחרי תשואות בעולם של תשואות שליליות.

המהלך משקף מגמה רחבה יותר בשוקי האג"ח באירופה בשנים האחרונות, שבה המשקיעים משלמים לממשלות מגרמניה ושווייץ עד איטליה כדי שיחזיקו את כספם כאשר הבנק האירופי המרכזי מפחית עלויות מימון כדי להמריץ את הפעילות הכלכלית בגוש האירו. פירוש הדבר הוא גם שהמשקיעים נאלצים לקחת על עצמם עוד סיכון כדי להשיג תשואה - יוון נחשבת זה זמן רב למערב הפרוע האחרון בתחום הסיכונים.

יוון נחלצה באוגוסט 2018 מתוכנית חילוץ בינלאומית של שמונה שנים בעקבות משבר חוב ממושך, ושוקי החוב קיבלו אותה עם ביקוש חזק לאג"ח שלה. ירידת עלויות המימון של יוון בחודשים האחרונים היא סימן לכך שיוון הופכת לעוד מדינת אירו בעיני המשקיעים, אחרי שנים שבהן הישארותה בגוש האירו הוטלה בספק גדול.

ממשלת יוון הנפיקה עד כה רק אג"ח קצרות מועד בריבית השלילית, ואילו מדינות אירופיות אחרות מנפיקות גם לטווחים ארוכים יותר ללא ריבית. גרמניה, למשל, מכרה אג"ח ל-30 שנה בריבית שלילית בפעם הראשונה באוגוסט.

תשואת האג"ח היווניות עוקבת אחר השיפורים בכלכלת המדינה, מה שמאותת שבעלי האג"ח אינם כה חוששים להפסיד את כספם כפי שהם חששו בעבר, לפי אסטרטג בבנק UBS, לפטריס פרמקיס.

כלכלת יוון צומחת לאחרונה בכ-2% בשנה, אך היא נשארה מדוכאת מאוד אחרי התכווצות בכרבע במשבר הפיננסי. לפי תוכנית החילוץ, המדינה נאלצה להנהיג תוכנית צנע דרסטית בתמורה להלוואות של מדינות האירו האחרות וקרן המטבע הבינלאומית.

בחירתה של ממשלת מרכז-ימין פרו-עסקית בהנהגת קיריאקוס מיצוטקיס ביולי השנה תרמה עוד יותר לתחושת הנורמליות במדינה. אבל יכולתו של מיצוטקיס להקל את הצנע על ידי הפחת מסים מוגבלת על ידי התעקשות הנושים בראשות גרמניה שאתונה תמשיך לרשום עודפים תקציביים (לפני החזר חובות).

עדיין קיימים ספיקות לגבי הקיימות של החוב היווני בטווח הארוך, מפני שחבילת החילוץ הזולה הענקית ממדינות האירו צריכה בסופו של דבר להתחלף במימון שוק בעלות לא ידועה. רוב המשקיעים מאמינים שגרמניה ומדינות נוספות לא יניחו ליוון לחזור למשבר, וידחו את פירעון הלוואת החילוץ במידת הצורך.

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה