גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין נתיבי השיט למסלולי האופנה: הזוג שמשקף את התאוששותה של כלכלת יוון

הוא בעליה של חברת ספנות ותיקה והיא מלבישה סלבריטאיות הוליוודיות - שני עסקים שהצליחו בהיקף עולמי ויכולים להאיץ את הבראת הכלכלה השברירית

ספינה של צאקוס אנרג’י, חברת ספנות ותיקה עם צי של 70 ספינות תובלה  / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
ספינה של צאקוס אנרג’י, חברת ספנות ותיקה עם צי של 70 ספינות תובלה / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

ניקולס צאקוס התבונן במפה דיגיטלית בחדר המבצעים במטה חברת התובלה הימית שלו, שמשקיף על חוף הים של אתונה באחד הבקרים האחרונים, וחייך. "תודה לאל שכל המכליות שלנו עסוקות בשיעורים גבוהים", הוא אמר.

בצד השני של העיר, בבית אופנה בסגנון ניאו-קלאסי למרגלות האקרופוליס, סליה קריתריוטי, אשתו של צאקוס, ביצעה מדידה סופית לשמלת כלה עם עיטורי תחרה מתוצרת בית ואבנים יקרות לכלה צעירה שקרנה מהתרגשות.

שוקי האופנה הגבוהה ומכליות-העל לא יכולים להיות שונים יותר, אבל בני הזוג היווני חיברו את כישוריהם השונים כדי להשיג הצלחה בהיקף עולמי בשווקים תנודתיים, עם תחרות חסרת רחמים ומשבר חוב הרסני שמחק רבע מכלכלת המדינה שלהם. זהו סוג היזמות שיכול להאיץ את ההבראה הכלכלית התחילית ביוון, שמתאוששת מעשור של חובות מסתחררים.

משפחה מסורתית של אנשי ספנות

צאקוס, שלמד כלכלה באוניברסיטת קולומביה בניו יורק, מגיע ממשפחה מסורתית של אנשי ספנות, שקנו את הספינה הראשונה שלהם ב-1954.

הוא מנהל כעת את צאקוס אנרג'י נביגיישן, TEN, חברת מכליות הרשומה למסחר בניו יורק בשווי של כ-340 מיליון דולר עם צי של 70 אוניות ששוויין יותר מ-2.5 מיליארד דולר, לפי ספקית הנתונים VesselsValue. החברה מעבירה נפט גולמי ומוצרי נפט ללקוחות שכוללים את אקסון-מוביל, שברון ורויאל דאץ'\של.

קריתריוטי למדה מינהל עסקים בחוג לכלכלה ועסקים באוניברסיטת אתונה, "אבל האופנה כבשה אותי כבר בגיל העשרה", היא אמרה. משפחתה הייתה בעסקי האופנה מאה שנים, והיא השיקה את חברת האופנה הגבוהה שלה ב-2013 עם שמלות שנלבשות על ידי סלבריטאיות על שטיחים אדומים, כמו ג'ניפר לופז, קייט בקינסייל וקים קרדשיאן.

בו זמנית, העבודה שלה גורפת מחמאות של כלות ביוון ומחוצה לה, ושמלות כלה מהוות כעת מחצית מעסקיה.

"אם את רוצה להיות זוהרת, את לובשת סליה", אמרה איליאנה אלפטריו, הכלה שמדדה את שמלתה באוגוסט. "כשאת בשמלה שלה, את מרגישה יפה ומועצמת".

המכליות של צאקוס אינן כה מהודרות, אך החברה שלו היא אחת מחברות הספנות הוותיקות ביותר בבורסת ניו יורק, שבה היא הונפקה ב-2002. העסק ניצב מול רוחות נגדיות חזקות בעשור שחלף, עם תעריפי הובלה נמוכים במיתון מתמשך, אך החברה החזיקה מעמד מעל המים על ידי חוזי החכרה של עד 15 שנה, שמעניקים לצי שלו הגנה מפני תנודות התעריפים.

"ב-11 בספטמבר 2001 עשינו את ה'רואד שואו' להנפקה שלנו בארה"ב", אמר צאקוס. "זה היה כמו שהשמיים נפלו עלינו, אבל חזרנו והנפקנו כעבור חצי שנה, ומאז לא החמצנו אפילו תשלום דיבידנד אחד".

העסק שלו השתנה בצורה דרסטית בספטמבר האחרון, כאשר הנשיא טראמפ הטיל עיצומים על מכליות של חטיבה של ענקית הספנות הסינית קוסקו, בנימוק של העברת נפט לא חוקית מאיראן. המהלך הזה טלטל את שוקי תובלת הנפט ושיגר את תעריפי התובלה לעלייה חדה בן לילה.

"תעריפי התובלה השתגעו, ועלו מ-35 אלף דולר ל-70 אלף דולר ואחר כך ל-140 אלף דולר ולבסוף ל-280 אלף דולר ויותר", אמר צאקוס. "התעריף שמאזן את הפעילות שלנו הוא בערך 25 אלף דולר ליום. לא ראיתי דבר כזה מאז מחזור-העל של 2004-2008".

הגאות הזו נמשכה שבועיים. התעריפים היומיים נסוגו מאז אך נשארו כ-100 אלף דולר ליום למכליות-על רבות, נכון לסוף השבוע שעבר. צאקוס אומר שהירידה בריאה בטווח הארוך, כי פחות צפוי שחברות התובלה הימית יזמינו הרבה מכליות חדשות, מה שיוביל לעודף היצע של תובלה.

"ב-100 אלף דולר אנחנו עדיין מקבלים תשואה טובה. תנאי שוק בסיסיים חיוביים קיימים גם לגבי השנתיים הבאות, ולכן יש לנו פוטנציאל עלייה משמעותי", הוא אמר.

בין בתי האופנה הטובים בעולם

קריתריוטי נמצאת בתחרות בסגנון דוד מול גוליית שמחייבת אותה לעקוב מקרוב אחרי הביקוש והתמחור בשוק שלה. היא הופיעה במהדורת יולי של המגזין "ווג" הבריטי בין בתי האופנה הטובים ביותר בעולם, לצד שמות ידועים יותר כמו שאנל, כריסטיאן דיור ו-ולנטינו. היא ו-25 התופרות שלה מפיקות יחד לא יותר מ-30 שמלות בחודש, במחירים שמתחילים ב-5,500 דולר ומסתיימים בעשרות אלפי דולרים.

"אנחנו מתחרות בענקיות עם אלפי עובדים ובוטיקים בכל רחבי העולם. התקציב שלהם גדול מאוד, אבל אנחנו שורדות ומצליחות כי אנחנו מציעות משהו ייחודי: שמלות בעבודת יד ולב", היא אומרת.

המכליות של צאקוס מיוצרות בדרום קוריאה, ולאחרונה הוא קיבל כמה מכליות חדשות שהוצבו מיד לעבודה עבור לקוחות גדולים.

"מחסומי סחר ועיצומים מעולם לא עזרו לספנות", הוא אומר. "אנחנו נהגי המשאיות של הים, ואנחנו זקוקים לכבישים פתוחים כדי לעשות עסקים".

הוא מתכנן להחליף כמה מהמכליות הישנות, ולהכפיל את צי מכליות הגז הטבעי הנוזלי שלו מארבע מכליות לשמונה בשנתיים עד ארבע השנים הבאות.

קריתריוטי רוצה לפתוח את החנות הראשונה שלה בלונדון, אבל האי ודאות בנוגע לברקזיט מעכבת אותה. "נייבא שמלות מיוון, ועד כה אין מכס על יבוא כזה. אם בריטניה תטיל מכסי יבוא, זה לא יהיה הגיוני מבחינתנו", היא מסבירה.

בני הזוג נישאו ב-2001, מגדלים שלושה ילדים בני עשרה, ונוסעים לחופשות ממושכות.

"היא הייתה איתי בעשרות השקות של אוניות ברחבי העולם, ואני הגעתי לתצוגות האופנה שלה. אל תשאלו אותי ממה נהניתי יותר", אומר צאקוס. "גם הילדים באים אם הם יכולים. משפחה היא העדיפות הראשונה". 

יוון חזרה לצמוח, המשקיעים חזרו להאמין בה

בשבוע שעבר מכרה יוון אג"ח בריבית שלילית לראשונה בתולדותיה, בסימן האחרון לכך שהמשקיעים מוכנים ללכת רחוק בחיפוש אחרי תשואות בעולם של תשואות שליליות.

המהלך משקף מגמה רחבה יותר בשוקי האג"ח באירופה בשנים האחרונות, שבה המשקיעים משלמים לממשלות מגרמניה ושווייץ עד איטליה כדי שיחזיקו את כספם כאשר הבנק האירופי המרכזי מפחית עלויות מימון כדי להמריץ את הפעילות הכלכלית בגוש האירו. פירוש הדבר הוא גם שהמשקיעים נאלצים לקחת על עצמם עוד סיכון כדי להשיג תשואה - יוון נחשבת זה זמן רב למערב הפרוע האחרון בתחום הסיכונים.

יוון נחלצה באוגוסט 2018 מתוכנית חילוץ בינלאומית של שמונה שנים בעקבות משבר חוב ממושך, ושוקי החוב קיבלו אותה עם ביקוש חזק לאג"ח שלה. ירידת עלויות המימון של יוון בחודשים האחרונים היא סימן לכך שיוון הופכת לעוד מדינת אירו בעיני המשקיעים, אחרי שנים שבהן הישארותה בגוש האירו הוטלה בספק גדול.

ממשלת יוון הנפיקה עד כה רק אג"ח קצרות מועד בריבית השלילית, ואילו מדינות אירופיות אחרות מנפיקות גם לטווחים ארוכים יותר ללא ריבית. גרמניה, למשל, מכרה אג"ח ל-30 שנה בריבית שלילית בפעם הראשונה באוגוסט.

תשואת האג"ח היווניות עוקבת אחר השיפורים בכלכלת המדינה, מה שמאותת שבעלי האג"ח אינם כה חוששים להפסיד את כספם כפי שהם חששו בעבר, לפי אסטרטג בבנק UBS, לפטריס פרמקיס.

כלכלת יוון צומחת לאחרונה בכ-2% בשנה, אך היא נשארה מדוכאת מאוד אחרי התכווצות בכרבע במשבר הפיננסי. לפי תוכנית החילוץ, המדינה נאלצה להנהיג תוכנית צנע דרסטית בתמורה להלוואות של מדינות האירו האחרות וקרן המטבע הבינלאומית.

בחירתה של ממשלת מרכז-ימין פרו-עסקית בהנהגת קיריאקוס מיצוטקיס ביולי השנה תרמה עוד יותר לתחושת הנורמליות במדינה. אבל יכולתו של מיצוטקיס להקל את הצנע על ידי הפחת מסים מוגבלת על ידי התעקשות הנושים בראשות גרמניה שאתונה תמשיך לרשום עודפים תקציביים (לפני החזר חובות).

עדיין קיימים ספיקות לגבי הקיימות של החוב היווני בטווח הארוך, מפני שחבילת החילוץ הזולה הענקית ממדינות האירו צריכה בסופו של דבר להתחלף במימון שוק בעלות לא ידועה. רוב המשקיעים מאמינים שגרמניה ומדינות נוספות לא יניחו ליוון לחזור למשבר, וידחו את פירעון הלוואת החילוץ במידת הצורך.

עוד כתבות

תיקון והתנצלות

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● מדד קוספי ננעל בירידות של 2% ומדד ניקיי ננעל בעליות של 0.1% ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט ● מחירה של חבית מסוג ברנט יורד ב-0.3% ל-68.6 דולר

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי