גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנגיד שנחשב למושיע האירו עוזב את הבנק האירופי המרכזי כשהוא חלוק ומפולג

ב-31 באוקטובר יסיים מריו דראגי את כהונתו אחרי שהוריד עוד את הריבית בגוש האירו והשיק תוכנית חדשה לרכישות אג"ח ● למחליפתו, כריסטין לגארד, מחכים כמה אתגרים לא פשוטים

מריו דראגי וכריסטין לגארד / צילום: רויטרס
מריו דראגי וכריסטין לגארד / צילום: רויטרס

הישיבה האחרונה של הבנק המרכזי האירופי בניצוח הנשיא מריו דראגי הייתה אמורה להיות אירוע חגיגי שמסיים שמונה שנות כהונה, שבהן הוא נחשב בעיני רבים למי שהציל את המטבע האירופי האחיד ממוות. אבל הפרידה הייתה חמוצה משהו.

ב-1 בנובמבר יעביר דראגי לידי המחליפה שלו, כריסטין לגארד, בנק מרכזי כה חצוי על ידי מחלוקת פנימית ולחץ חיצוני, שיש שתוהים אם הוא יוכל לבצע את המימוש הענק האחרון של התמריצים שעליו החליט דראגי, שלדעתו נחוץ כדי למנוע מיתון בגוש האירו.

שאלות רבות מרחפות מעל גורל תוכנית קניית האג"ח הענקית החדשה של ה-ECB, שדראגי השיק בחודש שעבר. הביקורת גברה בשל החלטתו לדחוף את ריבית המדיניות של הבנק המרכזי לטריטוריה שלילית עוד יותר, ולדחוף באגרסיביות ליעד אינפלציה של 2% בגוש האירו, יותר מפי שניים מהאינפלציה הנוכחית.

התוצאה היא ש"כולם ממתינים לכריסטין" כדי להבין איך היא תנסה לבנות קונצנזוס בין הסיעות היריבות השונות בבנק, אמר אחד מבכירי ה-ECB. בינתיים, הרקע הכלכלי בגוש האירו ממשיך להחריף.

כצפוי בישיבה שנערכה ביום ה' שעבר, לא הוכרזו צעדים כלשהם אחרי הפחתת הריבית בספטמבר למינוס 0.5% וההודעה על תוכניות חדשות להשיק מחדש קניית אג"ח בקנה מידה מאסיבי, הקלה כמותית. זה קרה כמה חודשים בלבד אחרי שהבנק הודיע שהוא יסיים בהדרגה תוכנית קודמת של קניית אג"ח מדינה ועוד בהיקף של 2.6 מיליארד אירו.

לפי שלושה מקורות שמכירים את המצב, דראגי הציג לוועדת הריבית של הבנק המרכזי את חבילת הצעדים שלו רק שעות לפני שההחלטה הייתה צריכה להתקבל. "הוא לא פנה אלינו לפני אותו יום", אמר בכיר אחד.

נגידי ה-ECB היו כה חלוקים בדעתם, שהם אפילו לא דנו בשאלה איך לגרום לתוכנית לעבוד בפועל. לפחות שבעה מ-25 חברי מועצת הנגידים התנגדו להחלטה להשיק מחדש את ההקלה הכמותית, ועוד כמה אחרים הביעו ספיקות, לפי המקורות יודעי הדבר.

בצעד נדיר, ועדת המדיניות המוניטרית של הבנק התנגדה בעצמה למהלך, והזהירה שהוא עלול לא להיות אפקטיבי בהתחשב בכמויות החוב האדירות שהבנק המרכזי כבר קנה. עובדי הבנק תהו גם לגבי ההחלטה להוריד את הריבית לשיעור שלילי עוד יותר.

"לא היה זמן לדון בחבילה כולה", אמר נגיד הבנק האוסטרי רוברט הולצמן בראיון. הוא אמר שלא תמך בכמה אלמנטים של התוכנית החדשה מחשש שהם לא יהיו אפקטיביים, יערערו את יציבות המגזר הפיננסי, ויאפשרו לכל מיני חברות "זומבי" לא פרודוקטיביות לשרוד.

המכתב שביקר את מדיניות ה-ECB

"אנחנו חייבים לחזור לריביות חיוביות", אמר הולצמן. "מדיניות מוניטרית מרחיבה יותר ויותר אינה עוזרת".

הבנק המרכזי יישאר ללא אג"ח ריבוניות מגוש האירו לרכישה בערך בסוף שנת 2020, לפי שלושה מקורות יודעי דבר. מצב זה עלול לאלץ את ה-ECB לעבור את המגבלה העצמית שלו על הקנייה של לא יותר משליש מהאג"ח הקיימות, או לפנות לנכסים נוספים כמו אג"ח בנקאיות ומניות.

כמה בכירים לשעבר בבנק, ביניהם הכלכלנים הראשיים לשעבר אותמר איסינג ויורגן שטארק, פרסמו החודש מכתב גלוי שטען שה-ECB חורג מהמנדט שלו, מסבסד ממשלות בגוש האירו ויוצר השפעות לוואי שליליות.

המאזן של ה-ECB תפח לכ-40% מהתוצר הכלכלי של גוש האירו, פי שניים מחלקו של הפדרל ריזרב בכלכלת ארה"ב.

האירו נחלש מול הדולר

גם בעלי ברית קרובים של דראגי הטילו ספק במהלכיו האחרונים. "אני חושב שאנחנו צריכים להיזהר מאוד מהאפקטים השליליים האפשריים של ריביות שליליות", אמר הנגיד האיטלקי איגנציו ויסקו בשבוע שעבר. "הייתי נזהר מאוד-מאוד מהליכה נוספת לכיוון הזה".

דראגי התייחס לביקורת נגדו במסיבת העיתונאים האחרונה שלו ביום ה', ואמר ש"אחד המתנגדים קרא לאחדות וליישום מלא של חבילת המדיניות", ואילו מתנגד אחר אמר ש"מה שהיה היה". הוא הגדיר את המורשת שלו כ"לעולם לא לוותר".

הוא הגן על חבילת התמריצים שלו באזהרה שכלכלת גוש האירו נשארה פגיעה. הוא אמר גם ש"ייקח עוד זמן" עד שה-ECB יגיע לקצה יכולתו לקנות אג"ח.

המשימות הקשות של לגארד

לגארד התחייבה לבצע בדיקה של יעד המדיניות של הבנק, והעלויות והיתרונות של כלים כמו הקלה כמותית וריביות שליליות. בדיקה כזו תדרוש חודשים רבים.

לגארד צריכה גם להחליט באיזו אגרסיביות לחתור ליעד של העלאת האינפלציה בגוש האירו ל-2% - ואם זו בכלל מטרה ראויה. האינפלציה בפועל בגוש האירו בספטמבר הייתה 0.8% בלבד, והמשמעות היא שהכפלתה תחייב מינון גדול ומתמשך של תמריץ מוניטרי.

סאבין לאוטנשלאגר, הגרמנייה הבכירה ביותר ב-ECB, התפטרה במפתיע בחודש שעבר אחרי שהטילה ספק בצורך בתמריץ גדול. היא טענה שהפרשנות האגרסיבית של דראגי ליעד האינפלציה של הבנק המרכזי אינה במקומה.

פרישתה באה על רקע שינויי הרכב במועצת הנגידים שנוטה יותר לטובת מדיניות מוניטרית "ניצית". השינויים כוללים את כניסתו של הולצמן, מומחה לפנסיות, שמונה לנגיד האוסטרי בחודש שעבר בתמיכת מפלגת החירות הימנית בארצו.

אבל ממשלת גרמניה עשתה מחווה לבנק האירופי המרכזי כאשר היא מינתה ביום ד' שעבר פרופסורית פרו-אירופית, איזבל שנאבל, למושב שהותירה אחריה לאוטנשלאגר. אנליסטים אמורים ששנאבל תוכל לסייע לבנות גשרים בין ה-ECB לגרמניה בכהונתה של לגארד.

שאלת מפתח נוספת ללגארד היא - כמה ביקורתיים צריכים להיות אנשי ה-ECB כלפי מדיניות הבנק בפומבי?

ביוני האשים דראגי כמה בנקים מרכזיים לאומיים באירופה בליבוי רגשות פופוליסטיים נגד הבנק המרכזי האירופי על ידי מתיחת ביקורת עליו. כמה בכירים ב-ECB רואים, לעומת זאת, בביקורת סימן לבגרות של הבנק.

"לגארד תצטרך למצוא פורמט שבו אנשים יוכלו להביע דעות שונות, ולארגן דיונים שלא ייצרו עימותים", אמר אחד מהם. 

עוד כתבות

יאיר פינס / צילום: גבע טלמור

בדרך להנפקה? אגד השלימה את המהלך להפרדת זרוע הנדל"ן מפעילות התחבורה

לגלובס נודע כי באגד השלימו את ההפרדה המבנית של פעילות הנדל"ן - כך שתהפוך לזרוע של בעלת השליטה, קרן קיסטון ● לאגד עשרות נכסים, בהם בין היתר התחנה המרכזית בחוף הכרמל בחיפה ושטח באזור התעשייה עטרות, המוערכים בכ־1.3 מיליארד שקל

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

מנכ"ל ענקית הנפט אקסון לטראמפ: "ונצואלה לא ראויה להשקעה"

בפגישה בבית הלבן עם מנכ״לי ענקיות האנרגיה האמריקאיות ביקש טראמפ להזרים כ-100 מיליארד דולר לתעשיית הנפט של ונצואלה ● אולם הבכירים הגיבו בספקנות: למרות רזרבות הנפט העצומות, בעיני התעשייה ונצואלה עדיין מחייבת שינויי עומק לפני שיוזרמו אליה מיליארדים ● מנכ״ל אקסון אמר: "חזרה נוספת לונצואלה מחייבת שינויים משמעותיים"

מצב השווקים / צילום: Shutterstock

המניות החביבות על האנליסטים לשנה החדשה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

אפקט העליות בשוק המניות: הצעירים לא חוששים כמעט מהפסדים ● בנקי השקעות מובילים בארה"ב מזהים הזדמנויות ל-2026 ● 10 המניות שסומנו כהכי גרועות בת"א והפתיעו את המשקיעים ● ההמלצה המדהימה של בנק אוף אמריקה למניות הבנקים הישראליים ● וגם: למה האנליסט האופטימי מוטרד?

הטכנולוגיה שתשנה את חייכם ב-2026 / צילום: AP

הטכנולוגיה שתשנה את חייכם ב-2026

בדרך אליכם: אייפונים מתקפלים, רובוטים ביתיים, טכנולוגיה לקריאת מחשבות ומכוניות־על חשמליות, לצד אתגרים שמציבה הבינה המלאכותית בתחומי הבריאות והסייבר

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

פירצה בגדר: כל אחד יכול לפתוח קרן גידור, ועשרות מיליארדים מתנהלים ללא פיקוח

קרנות הגידור בישראל מושכות בשנים האחרונות עוד ועוד משקיעים, למרות דמי הניהול הגבוהים והיעדר השקיפות של פעילותן ● כך קורה שאפיק ההשקעה המתוחכם, שקורץ למיליונרים, מנהל כבר יותר מ-70 מיליארד שקל ללא פיקוח של הרגולטור ● רשות ני"ע: "הקרנות רשאיות לפעול במסגרת הפטורים שקבע המחוקק"

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

חד קרן חדש בסייבר: טורק מגייסת לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר

חברת הסייבר מתל אביב מגייסת 140 מיליון דולר לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר בהובלת קרן ההון סיכון האמריקאית מרלין ונצ'רס

ייצור באנרגיה מתחדשת / אילוסטרציה: Shutterstock

"לא הגענו לשיא": במזרחי טפחות בטוחים שיש הזדמנות במניות האלו

מדדי האנרגיה זינקו בעשרות אחוזים ב־2025, ובמזרחי טפחות סבורים כי ראלי האנרגיה רחוק ממיצוי ● בבנק מצביעים על יציבות שותפויות הגז, דיבידנדים גבוהים וביקושי שיא לחשמל – וממליצים על חברות נבחרות בארץ ובעולם

ח''כ דוד ביטן / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

שכחתם לממש את התווים? המאבק על החוק שאמור להזכיר לכם

לאחר דיון בוועדת הכלכלה, ראש הוועדה דוד ביטן בוחן דחייה של יישום הרגולציה החדשה על שוברי מתנה ותווי קנייה, לאחר שכבר אושרה, ומסר כי הוא מוכן לשקול ארכה באורך של כ-4.5 חודשים ● בענף מזהירים מעלויות של מיליונים, חוסר בהירות וחשיפה לתביעות ייצוגיות

החזיתות של אנבידיה / צילום: Shutterstock

סדקים בחומה: כך מנסות גוגל ומטא לשחרר את עולם ה־AI מהתלות באנבידיה

הדומיננטיות של אנבידיה נשענת על שילוב עוצמתי בין חומרה מתקדמת למערכת הפעלה שהפכה לסטנדרט בתעשייה ● כעת, שתי ענקיות טכנולוגיה משלבות כוחות כדי ליצור חלופת תוכנה שתשחרר את המפתחים מהתלות היקרה ● האם הן יצליחו לשנות את יחסי הכוחות בשוק? ● החזיתות של אנבידיה, פרויקט מיוחד

רועי ורמוס, מבעלי קרן נוקד קפיטל / צילום: שלומי יוסף

העסקה של רועי ורמוס וחגי בדש: נוקד תרכוש את מלוא הבעלות בבית השקעות פורטה

נוקד קפיטל, מנהלת קרנות הגידור הגדולה בישראל, רכשה עוד 52% מבית ההשקעות פורטה בעסקת החלפת מניות

יואל חשין / צילום: גולי כהן

משקיע האימפקט על ההתעשרות: "אבא הראה לי את חשבון הבנק ושאל - כתוב פה 5 או 50 מיליון?"

"אני עושה פעמיים ביום אמבטיות קרח, שוכב במים קפואים חמש-עשר דקות ברציפות. זה קור שהופך לכאב, אבל מחדש תאים ולא מאפשר להיות בדיכאון" ● שיחה קצרה עם יואל חשין, יו"ר ומייסד קרן ההון סיכון 2B.VC

הבנקאי האפל שהלבין הון לצפון קוריאה / צילום: ap, Vladimir Smirnov ,Gavriil Grigorov

כיצד סייע לכאורה בנקאי חמקמק לזרימת הכסף הלא חוקי אל צפון קוריאה

ה- FBI מציע פרס של 7 מיליון דולר עבור תפיסתו של סים היון סופ. עבודתו, על פי גורמים אמריקאים, חיונית למשטרו של קים ג'ונג און

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

אברך תבע מזונות מאשתו בגלל משכורת נמוכה. מה קבע ביהמ"ש?

אברך טען כי הוא מרוויח 1,100 שקל בחודש, ולכן אשתו צריכה לשלם לו מזונות - ביהמ"ש העריך את הכנסתו ב־50 אלף שקל ● חברת תיווך הציגה נכס לרוכשת, והיא פנתה לבסוף למתווכת אחרת בקשר לאותה הדירה. מי זכאי לדמי התיווך? ● ובג"ץ החמיר את התנאים להוכחת זכאות לקרקע לבנייה ביישוב מגורים ● 3 פסקי דין בשבוע

בחינות ההסמכה של לשכת עורכי הדין / צילום: רוני שיצר

67% עברו את בחינות לשכת עורכי הדין בפעם הראשונה. מי האוניברסיטה המובילה?

בחינות ההסמכה של לשכת עורכי הדין הסתיימו עם ממוצע הצלחה של כ-52.3% בקרב הניגשים ● המכללה למנהל התמקמה במקום גבוה ומאיפה המתמחים בעלי הסיכויים הטובים ביותר להצלחה?

עמי לוטבק / צילום: עומר הכהן

מול יקב בנימינה: מייסד WIZ השלים רכישת מגרשים ב־28 מיליון שקל, כולל ההשבחה

לגלובס נודע כי בעסקה המרכזית, שבה רכש עמי לוטבק מחצית ממגרש שפוצל ואושרה בו תוכנית ל־4 קוטג'ים, התחייב הרוכש לשלם גם את היטל ההשבחה שחל על המוכר ● בסך הכול רכשו לוטבק ואשתו רות שני מגרשים צמודים שעליהם שלושה בתים, במסגרת שלוש עסקאות שנמשכו יותר משנתיים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה מגלה: בכמה קפץ מחזור המסחר ביום שישי האחרון לעומת ימי ראשון

פעילות המשקיעים הזרים היוותה כרבע ממחזור המסחר שעמד על 1.9 מיליארד שקל – כ-26% מעל המחזור הממוצע בימי ראשון אשתקד ● מחזור המסחר היומי הממוצע בשבוע החולף טיפס ל-4.7 מיליארד שקל

שר המשפטים יריב לוין וח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים דווקא כן מגביר ודאות

תיקון חוק החוזים אינו מושלם, אך הביקורת עליו מתעלמת מהתמונה המלאה ● הוא אומנם לא מבטל את שיקול-הדעת של השופטים, אך עושה סדר בריבוי הגישות שלהם לפרשנות, מגביל עמימות ומאפשר לצדדים לדעת מראש כיצד חוזיהם ייבחנו

גרינלנד / אילוסטרציה: ap, Evgeniy Maloletka

התוכנית האירופית: להציב חיילים מהיבשת בגרינלנד נגד השתלטות טראמפ

לאחר שהנשיא האמריקאי החריף את הרטוריקה בנושא גרינלנד בימים האחרונים, מדינות אירופה שוקלות לשלוח חיילים למדינה ● ראש ממשלת בריטניה שוחח על כך עם מנהיגים נוספים, בגרמניה פוליטיקאים ואנשי ציבור קוראים לבצע את המהלך ובדנמרק איימו על סופה של נאט"ו: "הנשיא האמריקאי שינה את כללי המשחק"

בניין ידיעות אחרונות בראשון לציון / צילום: כדיה לוי

הקיצוצים במערכות החדשות: פיטורים בידיעות אחרונות, 46 פורשים מרצון ב-i24NEWS

בידיעות אחרונות עוברים לשלב השני בהסכם שנחתם לפני כשנה וחצי ומתכוונים לקצץ כ-18 עובדים ● 46 עובדים ב-i24NEWS החליטו לפרוש מרצון לאחר שבערוץ הודיעו על החלפת הבעלים ● האירועים האחרונים מעידים: שינויים עמוקים עוברים על שוק התקשורת בישראל

האשפה נערמת ברחובות הוואנה, קובה / צילום: ap, Ramon Espinosa

קובה כבר נמצאת על סף קריסה, והדחתו של מדורו דוחפת אותה לשם

הדחת נשיא ונצואלה מאיימת לנתק את קובה ממקור הנפט המרכזי שלה, בעיצומו של משבר כלכלי וחברתי חריף ● הפסקות חשמל, הגירה המונית וקריסת שירותים בסיסיים מעמידות את המשטר הקומוניסטי בפני מבחן קשה, והקובנים תוהים: האם ממשלתם תהיה הבאה שתיפול?