גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנגיד שנחשב למושיע האירו עוזב את הבנק האירופי המרכזי כשהוא חלוק ומפולג

ב-31 באוקטובר יסיים מריו דראגי את כהונתו אחרי שהוריד עוד את הריבית בגוש האירו והשיק תוכנית חדשה לרכישות אג"ח ● למחליפתו, כריסטין לגארד, מחכים כמה אתגרים לא פשוטים

מריו דראגי וכריסטין לגארד / צילום: רויטרס
מריו דראגי וכריסטין לגארד / צילום: רויטרס

הישיבה האחרונה של הבנק המרכזי האירופי בניצוח הנשיא מריו דראגי הייתה אמורה להיות אירוע חגיגי שמסיים שמונה שנות כהונה, שבהן הוא נחשב בעיני רבים למי שהציל את המטבע האירופי האחיד ממוות. אבל הפרידה הייתה חמוצה משהו.

ב-1 בנובמבר יעביר דראגי לידי המחליפה שלו, כריסטין לגארד, בנק מרכזי כה חצוי על ידי מחלוקת פנימית ולחץ חיצוני, שיש שתוהים אם הוא יוכל לבצע את המימוש הענק האחרון של התמריצים שעליו החליט דראגי, שלדעתו נחוץ כדי למנוע מיתון בגוש האירו.

שאלות רבות מרחפות מעל גורל תוכנית קניית האג"ח הענקית החדשה של ה-ECB, שדראגי השיק בחודש שעבר. הביקורת גברה בשל החלטתו לדחוף את ריבית המדיניות של הבנק המרכזי לטריטוריה שלילית עוד יותר, ולדחוף באגרסיביות ליעד אינפלציה של 2% בגוש האירו, יותר מפי שניים מהאינפלציה הנוכחית.

התוצאה היא ש"כולם ממתינים לכריסטין" כדי להבין איך היא תנסה לבנות קונצנזוס בין הסיעות היריבות השונות בבנק, אמר אחד מבכירי ה-ECB. בינתיים, הרקע הכלכלי בגוש האירו ממשיך להחריף.

כצפוי בישיבה שנערכה ביום ה' שעבר, לא הוכרזו צעדים כלשהם אחרי הפחתת הריבית בספטמבר למינוס 0.5% וההודעה על תוכניות חדשות להשיק מחדש קניית אג"ח בקנה מידה מאסיבי, הקלה כמותית. זה קרה כמה חודשים בלבד אחרי שהבנק הודיע שהוא יסיים בהדרגה תוכנית קודמת של קניית אג"ח מדינה ועוד בהיקף של 2.6 מיליארד אירו.

לפי שלושה מקורות שמכירים את המצב, דראגי הציג לוועדת הריבית של הבנק המרכזי את חבילת הצעדים שלו רק שעות לפני שההחלטה הייתה צריכה להתקבל. "הוא לא פנה אלינו לפני אותו יום", אמר בכיר אחד.

נגידי ה-ECB היו כה חלוקים בדעתם, שהם אפילו לא דנו בשאלה איך לגרום לתוכנית לעבוד בפועל. לפחות שבעה מ-25 חברי מועצת הנגידים התנגדו להחלטה להשיק מחדש את ההקלה הכמותית, ועוד כמה אחרים הביעו ספיקות, לפי המקורות יודעי הדבר.

בצעד נדיר, ועדת המדיניות המוניטרית של הבנק התנגדה בעצמה למהלך, והזהירה שהוא עלול לא להיות אפקטיבי בהתחשב בכמויות החוב האדירות שהבנק המרכזי כבר קנה. עובדי הבנק תהו גם לגבי ההחלטה להוריד את הריבית לשיעור שלילי עוד יותר.

"לא היה זמן לדון בחבילה כולה", אמר נגיד הבנק האוסטרי רוברט הולצמן בראיון. הוא אמר שלא תמך בכמה אלמנטים של התוכנית החדשה מחשש שהם לא יהיו אפקטיביים, יערערו את יציבות המגזר הפיננסי, ויאפשרו לכל מיני חברות "זומבי" לא פרודוקטיביות לשרוד.

המכתב שביקר את מדיניות ה-ECB

"אנחנו חייבים לחזור לריביות חיוביות", אמר הולצמן. "מדיניות מוניטרית מרחיבה יותר ויותר אינה עוזרת".

הבנק המרכזי יישאר ללא אג"ח ריבוניות מגוש האירו לרכישה בערך בסוף שנת 2020, לפי שלושה מקורות יודעי דבר. מצב זה עלול לאלץ את ה-ECB לעבור את המגבלה העצמית שלו על הקנייה של לא יותר משליש מהאג"ח הקיימות, או לפנות לנכסים נוספים כמו אג"ח בנקאיות ומניות.

כמה בכירים לשעבר בבנק, ביניהם הכלכלנים הראשיים לשעבר אותמר איסינג ויורגן שטארק, פרסמו החודש מכתב גלוי שטען שה-ECB חורג מהמנדט שלו, מסבסד ממשלות בגוש האירו ויוצר השפעות לוואי שליליות.

המאזן של ה-ECB תפח לכ-40% מהתוצר הכלכלי של גוש האירו, פי שניים מחלקו של הפדרל ריזרב בכלכלת ארה"ב.

האירו נחלש מול הדולר

גם בעלי ברית קרובים של דראגי הטילו ספק במהלכיו האחרונים. "אני חושב שאנחנו צריכים להיזהר מאוד מהאפקטים השליליים האפשריים של ריביות שליליות", אמר הנגיד האיטלקי איגנציו ויסקו בשבוע שעבר. "הייתי נזהר מאוד-מאוד מהליכה נוספת לכיוון הזה".

דראגי התייחס לביקורת נגדו במסיבת העיתונאים האחרונה שלו ביום ה', ואמר ש"אחד המתנגדים קרא לאחדות וליישום מלא של חבילת המדיניות", ואילו מתנגד אחר אמר ש"מה שהיה היה". הוא הגדיר את המורשת שלו כ"לעולם לא לוותר".

הוא הגן על חבילת התמריצים שלו באזהרה שכלכלת גוש האירו נשארה פגיעה. הוא אמר גם ש"ייקח עוד זמן" עד שה-ECB יגיע לקצה יכולתו לקנות אג"ח.

המשימות הקשות של לגארד

לגארד התחייבה לבצע בדיקה של יעד המדיניות של הבנק, והעלויות והיתרונות של כלים כמו הקלה כמותית וריביות שליליות. בדיקה כזו תדרוש חודשים רבים.

לגארד צריכה גם להחליט באיזו אגרסיביות לחתור ליעד של העלאת האינפלציה בגוש האירו ל-2% - ואם זו בכלל מטרה ראויה. האינפלציה בפועל בגוש האירו בספטמבר הייתה 0.8% בלבד, והמשמעות היא שהכפלתה תחייב מינון גדול ומתמשך של תמריץ מוניטרי.

סאבין לאוטנשלאגר, הגרמנייה הבכירה ביותר ב-ECB, התפטרה במפתיע בחודש שעבר אחרי שהטילה ספק בצורך בתמריץ גדול. היא טענה שהפרשנות האגרסיבית של דראגי ליעד האינפלציה של הבנק המרכזי אינה במקומה.

פרישתה באה על רקע שינויי הרכב במועצת הנגידים שנוטה יותר לטובת מדיניות מוניטרית "ניצית". השינויים כוללים את כניסתו של הולצמן, מומחה לפנסיות, שמונה לנגיד האוסטרי בחודש שעבר בתמיכת מפלגת החירות הימנית בארצו.

אבל ממשלת גרמניה עשתה מחווה לבנק האירופי המרכזי כאשר היא מינתה ביום ד' שעבר פרופסורית פרו-אירופית, איזבל שנאבל, למושב שהותירה אחריה לאוטנשלאגר. אנליסטים אמורים ששנאבל תוכל לסייע לבנות גשרים בין ה-ECB לגרמניה בכהונתה של לגארד.

שאלת מפתח נוספת ללגארד היא - כמה ביקורתיים צריכים להיות אנשי ה-ECB כלפי מדיניות הבנק בפומבי?

ביוני האשים דראגי כמה בנקים מרכזיים לאומיים באירופה בליבוי רגשות פופוליסטיים נגד הבנק המרכזי האירופי על ידי מתיחת ביקורת עליו. כמה בכירים ב-ECB רואים, לעומת זאת, בביקורת סימן לבגרות של הבנק.

"לגארד תצטרך למצוא פורמט שבו אנשים יוכלו להביע דעות שונות, ולארגן דיונים שלא ייצרו עימותים", אמר אחד מהם. 

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו