גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הליקר הסיני שכולם קונים, גם אלה שחושבים שהוא בלתי נסבל

מאוטאי, מתוצרת חברת הליקרים בעלת השווי הגבוה בעולם, נחשב לסמל סטטוס, למרות שרבים מוצאים שהוא קשה לבליעה

בקבוקי מאוטאי / צילום: רויטרס
בקבוקי מאוטאי / צילום: רויטרס

קוויצ'ו מאוטאי הסינית הפכה לחברת הליקרים בעלת השווי הגדול ביותר בעולם בזכות אלכוהול חריף מאוד שיכול לעלות קרוב ל-400 דולר לבקבוק.

המשקה הזה הוא באיג'יו, ליקר סיני בעל כמה וכמה גרסאות שמיוצר מהתססת סורגום או דגן אחר בבורות חימר או בוץ. הגרסה של מאוטאי, ששמה כשם החברה, מקושרת זה זמן רב למנהיגים הקומוניסטים של סין, אך הפכה לסמל סטטוס של הבורגנות החדשה בסין.

יש רק בעיה אחת: רבים חושבים שהמשקה הזה מגעיל.

"הטעם דומה מאוד לאתנול", אומרת ג'ני מיאו, חוקרת שוק בת 26 משנגחאי. בארוחות ערב עם לקוחות היא אמורה לעתים להשיק כוסות של מאוטאי, ואחר-כך היא לוגמת מים כדי לשטוף את הטעם.

המחיר של הליקר זה ממשיך להאמיר מעבר למה שאנשים חושבים שהוא שווה. היצרנית שלו שומרת על אספקה מוגבלת, ודרושות לה חמש שנים להכנת הסוג המפורסם ביותר, שנקרא "מאוטאי הפיה המעופפת". כך נוסקים מחירי מאוטאי ישן וחדש, וזו השקעה משכרת לספקולנטים סינים.

החברה ממליצה לבעלי חנויות לגבות 1,499 יואן, 213 דולר, לבקבוק של חצי ליטר מהמשקה הנקי, שהוא 53% אלכוהול. כמה חנויות בשנגחאי דורשות 2,800 יואן, כמעט 400 דולר, לבקבוק ואפילו יותר.

קין שיאלואו, שמנהל חנות אלכוהול בצ'נגשה, עיר במרכז סין, אומר שאזלו לו בקבוקי הפיה המעופפת. כשהשכר עולה, הוא אומר, אנשים יכולים לקנות משקאות טובים יותר - אבל הם שותים פחות. רוב לקוחות מאוטאי שלו הם יזמים עשירים. כמה מהם לא נוגעים במשקה אלא רואים בבקבוקים השקעה, בהנחה שמחירם יעלה.

שתיית האלכוהול היקר הזה קשורה לתפיסה הסינית של מוניטין או יוקרה בהיבט החברתי. שו יוהו, אנליסט בשנגחאי, אומר כי המשקה הוא כמו תיק יד של מעצב: הערך שלו עולה עם תג המחיר הגבוה.

"מאוטאי הוא המתנה הטובה ביותר לממונים עליך או למשפחתה של בחירת לבך", אם אתה רוצה להרשים את הוריה, הוא אמר.

טעם של מדלל צבע או נפט

הבאזז הזה עזר למניית קוויצ'ו מאוטאי הנסחרת בשנגחאי לנסוק השנה ב-97% לשווי שוק של כ-210 מיליארד דולר - הרבה יותר מהשווי של תאגיד המשקאות החריפים הבריטי דיאג'יו, היצרן של מותגים כמו וודקה סמירנוף וויסקי ג'וני ווקר, שנסחר ב-96 מיליארד דולר.

מתעבי המשקה אומרים כי הטעם מזכיר להם מדלל צבע או נפט ביתי, בייחוד הסוגים הזולים יותר. יש למשקה הרבה אוהדים אמיתיים, שמשבחים את המורכבות שלו ואת הטעמים הייחודיים.

מאוטאי מוגש בדרך-כלל בכוסיות זכוכית זעירות, עם כמה גרם מהמשקה. השוטים נלגמים בבת-אחת כדי להפגין כבוד למארח. הברכה המקובלת בסין לפני השתייה היא "גאן ביי", שפירושה "כוס יבשה".

בביקורו של ריצ'רד ניקסון בסין ב-1972, הוא השיק כוסיות מאוטאי עם ראש הממשלה צ'ו אנלאי.

כמה שנים מאוחר יותר, בניו יורק סיטי, הנרי קיסינג'ר אמר למנהיג הרפורמות בסין דנג שיאופנג כי "הוא שתה כה הרבה מאוטאי בדיוניו עם מנהיגי סין, שהוא ניהל את הדיונים בסינית", לפי אתר הממשל האמריקאי. הוא הוסיף כי "אם נשתה מספיק מאוטאי, נוכל לפתור כל דבר".

ויולט ינג, מומחית תקשורת בת 32 בשנגחאי, אומרת כי אנשים בגילה לא שותים בדרך-כלל מאוטאי. המשקה הזה מועדף על-ידי מבוגרים יותר שמפתחים אולי הערכה גדולה יותר לטעמים מורכבים עם הגיל.

"זה שורף בפה", אומרת ינג, שיכולה לרוקן לפה עד עשרה שוטים של מאוטאי, אבל רק אם היא אוכלת משהו לפני כן. היא שותה בחתונות של חברות ובארוחות ערב עסקיות. "מהגרון עד החזה יש לך תחושת שריפה".

מחקר שוק של חברת ייעוץ סינית (Daxue) מהשנה שעברה מצא כי צעירים מעדיפים משקאות חריפים פחות, כמו יינות ובירה, ורבים חושבים שבאיג'יו מיושן ולא טעים, או שיש להם מעט הזדמנויות לשתות אותו.

שוק מפותח של הימורים

אבל השיגעון של המשקה היקר הוביל לכל מיני חיפושי רווח קל, מהימורים בשוק המניות עד צבירת בקבוקים וסתם הונאה. המשטרה פעולה נגד יצרני זיופים של הדבר האמיתי, וחברת מאוטאי הזהירה את המפיצים שלה שלא ליצור מחסור בשוק על-ידי צבירת יותר מדי מלאי.

בחנות החדשה של רשת מרכולי קוסטקו האמריקאית בשנגחאי, הצרכנים עומדים שעות בתור כדי לקנות מאוטאי ב-213 דולר לבקבוק של חצי ליטר. הם מוגבלים לבקבוק אחד ביום לבעל כרטיס מועדון בחנות. כמה מהם מוכרים אחר-כך את הבקבוק ב-284 דולר למתווכים, שיכולים עדיין למכור אותו ברווח לחנויות אחרות או לצרכנים פרטיים.

משתמש אחד של ווייבו, טוויטר הסינית, אמר שזהו מקרה של "בגדי המלך החדשים", למרות שידידים רבים שלו צוברים את המשקה.

חוקרת השוק מייאו אמרה שהיא חשה פעם גועל אחרי שתיית שלוש כוסיות מאוטאי. למרות זאת, היא השקיעה 5,000 יואן בקרן נאמנות שמתמקדת במניות של משקאות חריפים כולל מאוטאי. "למרות שאני באמת שונאת את זה, כל החברים שלי אומרים שמניות מאוטאי יעלו", היא הסבירה. 

עוד כתבות

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

עיראק / צילום: Associated Press, JEROME DELAY

הפצצה בבסיס המיליציות הפרו-איראניות בעיראק

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

חברת TRULLION / צילום: TRULLION

"כמו מערב פרוע": חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 הקימו חברה מבטיחה

מאחורי חברת טרוליון עומדים חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 שחולקים חזון משותף: ייעול עבודה חשבונאית בארגונים באמצעות בינה מלאכותית • נגד מה הם מתחרים? "הלקוחות שדבקים באקסל" ● הסטארט-אפים המבטיחים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד