גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הורי גידלו אותי בלי טכנולוגיה. הבן שלי רשאי לצפות בטלוויזיה שעה בשבוע"

אוון שפיגל, מייסד ומנכ"ל סנאפ, מספר בראיון ל"וול סטריט ג'ורנל" על האופן שבו הוא מגדל את הילדים שלו, על העיצוב המחודש שהיה שנוי במחלוקת ("הוא הצלחה") ועל פייסבוק: "התחרות איתנו גרמה להם להציע יותר ערך ללקוחות"

אוון שפיגל / צילום: JD Lasica
אוון שפיגל / צילום: JD Lasica

בשנה שעברה האיץ מנכ"ל סנאפ איוון שפיגל בצוות שלו להשיק תכנון מחדש של האפליקציה של הרשת החברתית, בניגוד לדעה של רבים מבכירי החברה. זה היה אסון. המשתמשים ברחו, עובדים בכירים נטשו ומניית סנאפ  (Snap) צנחה ב-76% מהשיא אליו הגיע בחודש פברואר.

היום, שפיגל אומר שהוא דווקא צדק. מתחילת שנה זו, המניה עלתה ביותר מ-150% לכ-15 דולר, קרוב למחיר ההנפקה שעמד על 17 דולר. שפיגל בנה מחדש את צוות הניהול שלו, ובתוך שלושה חודשים הוא צופה שסנאפ תדווח על הרבעון הרווחי הראשון שלה, לפי שיטת הרווח המתואם של החברה.

סנאפ ביצעה שיפורים בעיצוב המחודש כדי לתקן באגים ולבטל כמה פונקציות, אבל באופן כללי, שפיגל אומר שהשינוי הוביל לגידול בזמן שהמשתמשים מקדישים לצפייה בתכני פרמיום ברשת החברתית. החברה שחררה גם גרסה חדשה של אפליקציית אנדרואיד שלה, שעזר למשוך משתמשים בשווקים מתפתחים.

בינתיים, גם סמכויותיו של שפיגל בבית התרחבו: אשתו מירנדה קר, דוגמנית-על ויזמת בתחום מוצרי טיפוח עור, ילדה את בנם השלישי באוקטובר. בתחילת השבוע שעבר, שפיגל ומשפחתו נאלצו לפנות את ביתם בלוס אנג'לס בגלל שריפה שהשתוללה בסמוך. למחרת, הוא ישב עם "וול סטריט ג'ורנל" כדי לשוחח על מה שהניע את השינוי בחברה.

איחולים לרגל התינוק החדש. כעת יש לך שלושה בנים - איך אתה מנחה אותם להשתמש בטכנולוגיה?

"אנחנו מנסים להיות די מחושבים. הגישה שלנו מושפעת מהחוויות של בילדותי. הוריי קבעו: בלי טכנולוגיה, אפילו לא טלוויזיה, עד שהייתי בגיל עשרה".

ממש לא הייתה טלוויזיה?

"ממש כך. כשנרשמתי למכללה, הגשתי חיבור על איך כשחברי דיברו על 'סאות פארק' חשבתי שזה פארק. הם הסבירו לי בסופו של דבר. מפני שלא הרשו לי לצפות בטלוויזיה, היה לי הרבה זמן לדברים אחרים. הוריי עודדו אותי למצוא את הדברים שאני אוהב, ומעולם לא מתחו עלי ביקרות כשנכשלתי במשהו. בערך בכיתה ב', למשל, רציתי לנגן בחצוצרה. הורי שכרו לי חצוצרה ורשמו אותי לחוג. זה היה נורא! שנאתי את זה. הם הגיבו: 'אוקיי, תנסה משהו אחר'".

אז לבנים שלך אין טלוויזיה?

"אנחנו מנסים למצוא את האיזון הנכון. הבכור מקבל בערך שעה טלוויזיה בשבוע. הנתונים האחרונים מראים שזה פחות עניין של כמה זמן הילד מבלה עם מסכים, ויותר עניין של מה הם עושים".

בוא נדבר על סנאפ. הייתה לכם שנה קשה ב-2018, עם הבלגאן סביב העיצוב מחדש, והרבה עזיבות של בכירים. השנה נראה שרשמתם מפנה. מה מניע את זה?

"ההשקעות שלנו - שחלקן היו שנויות מאוד במחלוקת - מתחילות להשתלם. דוגמה אחת היא המעבר לפלטפורמת הפרסום בשירות עצמי שלנו. כל מפרסם יכול להיכנס לרשת ולקנות מודעה בסנאפ. לפני כן מכרנו פרסומת באופן ישיר, כלומר איש מכירות היה צריך להרים טלפונים. כשעשינו את המעבר הזה, תמחור הפרסום ירד ב-90%. היה לזה אפקט קצר-טווח אדיר, שהקשה עלינו להציג גידול בהכנסות, אבל זה הרחיב את היכולת שלנו למכור פרסומת.

"דוגמה אחרת היא העיצוב מחדש שניסה להפריד בין חברים אמיתיים ויצרני תכנים מקצועיים. הזמן שמוקדש לצפייה בתכני פרמיום עלה ב-40% בהשוואה לשנה שלפני כן, והקהל שצופה בתכנים הללו גדל גם הוא. אני חושב שזו עוד דוגמה להימורים הגדולים הללו שקשה להפיק מהם רווח מיידי. זה היה אותו הדבר עם ההנהלה שלנו. עשינו שם שינויים רבים, והצוותים באמת עובדים היום היטב ביחד".

בדיעבד, היה משהו שהיית משנה באופן שבו עיצבתם מחדש את האפליקציה?

"כשהיינו חברה קטנה יותר ופרטית, היה לנו קל יותר לקבל החלטות דרסטיות מהר, ורק לעבור את המכשולים. כחברה ציבורית, אנשים מצפים לצמיחה צפויה יותר. שינויים דרסטיים עלולים לפגוע בעסק באופן שמקשה עליו להמשיך. מצאנו דרכים להשיק מוצרים בצורה חלקה יותר, מה שאמור לעזור לנו לנוע קדימה מהר יותר.

"כעת, לדוגמה, אנחנו בוחנים עמוד בסנאפ שמיועד רק לתוכניות פרמיום. אנחנו לא לגמרי בטוחים איך זה יתפתח במרוצת הזמן. אבל אני חושב שזו דרך קלה יותר לבדוק משהו, במקום סתם כך לעבור אליו".

אתם ידועים בעיצוב המוצר שלכם. איך אתם שומרים על קשר עם משתמשים ומבינים מה הם רוצים כשגם אתם וגם החברה מתבגרים?

"חברות טכנולוגיה רבות מתכננות דברים כדי להניע התנהגויות מסוימות. הן מודדות את זה עם נתונים כדי לקבוע אם הן מצליחות, וחוזרות על זה עם הזמן. מה שמעניין בתהליך התכנון בסנאפ הוא שזה מתחיל עם אנשים. אנחנו מנסים לעצב סביב הערכים שלנו, וזה באמת שונה מאשר לתכנן כדי להניע התנהגות מסוימת. לדוגמה, אם אנחנו רוצים שאנשים יחושו בנוח לבטא את עצמם, כמובן שנרצה להימנע מדברים כמו לייקים פומביים ותגובות שגורמות לאנשים להרגיש פחות בנוח, כי הם חוששים שישפטו אותם.

סנאפ גם משקיעה הרבה במציאות רבודה ובמשקפיים שמצלמות וידאו. איך אתם רואים את הטכנולוגיות הללו בעוד עשר שנים?

"אני חושב שבעוד עשר שנים נראה את ההתחלה של חוויות מעניינות מאוד של מחשוב לביש. אנחנו מאמינים שזה יתרכז בעיקר סביב העצמת מציאות רבודה. היום יש עוד מגבלות רבות לחומרה כזו. הן מחייבות להתפשר על טכנולוגיית הסוללה או על שדה הראייה, אבל אני חושב שיש דרך להתגבר עליהן. זה לא הולך להיות עדשות לעיניים, אבל ניתן להגיע למוצר טוב".

דיווחנו לאחרונה שסנאפ עוקבת אחר מהלכים של פייסבוק שיכולים להיות אנטי-תחרותיים. היוזמה הזו נקראת פרויקט ולדרמורט. האם יש מהלכים שפייסבוק עשתה שאתם חושבים שיכלים להיות אנטי-תחרותיים?

"סנאפ נהנית מצמיחה באמת חזקה. אני חושב שהשאלה הזו נוגעת יותר לעסקים הקטנים האחרים שלא היה להם סיכוי לצמוח. אני חושש מזה כי כאשר המייסד-שותף שלי בובי מרפי ואני ניסינו לגייס כסף לסנאפצ'ט, שלחתי אי-מייל למשקיע מפורסם שהגיע לאחת הכיתות של מרפי. סיפרתי לו כמה אנחנו מתרגשים, ושיש לנו אלפי משתמשים. הוא אמר: 'אני חושב שאתם טסים מול כמה אסונות בהמשך'. אני חושב שעל כל סנאפצ'ט יש כנראה הרבה מאוד עסקים קטנים שבהם המשקיעים אומרים: 'אלוהים, השחקנים הגדולים הולכים להרוג אתכם'".

אתה חושב שפיצול של פייסבוק יהיה טוב לצרכנים או לתחרות?

"אין לי מושג. אני לא יודע אם זה יהיה טוב יותר לצרכנים, אני חושב שניתן לטעון שזה יהיה טוב יותר לתחרות. אנחנו הפכנו לעסק הרבה יותר טוב כי נאלצנו להתמודד עם חברות טכנולוגיה אחרות. אם אתה מסתכל על פייסבוק, כמה מההמצאות שלנו בתחום הפרטיות והפוסטים הזמניים היו דברים שהניעו אותם להתמודד, ולהציע את המוצרים הללו ללקוחות שלהם. אני חושב שזו דוגמה לתחרות שגרמה לפייסבוק להתנהג אחרת ולספק יותר ערך ללקוחות".

זה נשמע כאילו אתה מתלבט בשאלה אם יותר או פחות רגולציה תהיה טובה יותר לתעשייה.

"אני באמת מתלבט לגבי זה. אני חושב שההיסטוריה אומרת שרגולציה בדרך כלל מקילה על עסקים גדולים. דוגמה מוחשים לזה הוא חוק פרטיות הצרכן בקליפורניה. אנחנו רואים הצעת רגולציה חדשה שתקשה מאוד על מו"לים קטנים למכור פרסומת בהשוואה לכמה חברות גדולות".

על מה עוד אתה חושב?

"דבר שאני מקדיש לו הרבה מחשבה הוא איך דמוקרטיה יכולה לעבוד בצורה אפקטיבית יותר בארה"ב. החשש שלי הוא איך אנחנו מגדירים את הצלחתנו כמדינה. אם אנחנו חושבים במונחים כמו תמ"ג, תהיה לנו תקופה קשה באמת במאה השנים הבאות, כי תמ"ג לא באמת מודד את הרווחה של המדינה, במונחים של אם אנשים יכולים להצליח ולבנות עסקים".

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"