גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שני העולמות הכלכליים של הודו לא מצליחים להיפגש ומאיטים את צמיחתה

מיתון שהחל בכלכלה השחורה פוגע בניסיונותיה של המדינה להעביר עובדים ממנה אל הכלכלה המודרנית

עובדים במפעל הרכבת רכב של טאטא ההודית/ צילום: רויטרס
עובדים במפעל הרכבת רכב של טאטא ההודית/ צילום: רויטרס

במה שנוגע לכלכלה, הודו מחולקת לשני עולמות.

עולם אחד מעוגן בערים. כאן, העסקים סוחרים בשווקים עולמיים, פועלים באמצעות בנקים ומשלמים מסים. הכלכלה המודרנית יותר הזו מורכבת מחברות משפחתיות ובורסאיות. כמעט כל ההון החדש שנוצר בהודו בשנים האחרונות מרוכז בה.

וישנה הכלכלה הלא רשמית (שחורה) הנרחבת, שמקיימת 90% מההודים ומהווה כמעט מחצית מהפעילות הכלכלית במדינה. זו כלכלה כפרית במידה רבה והיא מורכבת מעובדי יום, חנויות של אדם אחד ורוכלי רחוב. הם עובדים במזומן ואינם משלמים מסים.

הודו הלא-רשמית

יעד חיוני להודו הוא להרחיב את הכלכלה המודרנית יותר ולצמצם את השחורה, אך כעת ההתקדמות לכך נעצרת. מיתון שהחל בכלכלה השחורה פוגע בכלכלה המודרנית יחסית בצורה הקשה ביותר.

המעבר הזה לכלכלה מודרנית חשוב לא רק להודו. מדינה זו צפויה להפוך למאוכלסת ביותר בעולם ב-2024, ואז היא תהיה גם הכלכלה החמישית בעולם. כאשר סין הולכת ונסגרת בפני חברות זרות או מוחרמת על ידן במלחמת הסחר, הודו היא שוק הצמיחה האדיר האחרון לחברות מאמזון עד ארמקו.

רפורמת המס של מודי

ממשלתו של נרנדרה מודי מנסה להשאיר את הכלכלה על הפסים, על ידי רפורמת מס ארצית, בין היתר. אבל כלכלנים אומרים שהמדיניות שלה לא ייצרה מקומות עבודה, בייחוד במגזר הייצור, שנחוצים למעבר מהכלכלה השחורה.

"צריך שיהיו גם גזרים", אומר ויבק דהג'יה, מומחה לכלכלת הודו באוניברסיטת קרלטון באוטאווה, קנדה.

העברת אנשים לכלכלה הפורמלית עשויה להמריץ את הצמיחה, מפני שייצור ושירותים עירוניים מניבים יותר ערך מכל עובד בעבודה בכפר. התעשיות הללו משלמות יותר כי הפריון שלהן גבוה יותר. כך ייחלצו אנשים ממעגל העוני הכפרי, ובמקביל השיפור בפריון יגלוש לכפרים, מפני שפחות כוח אדם יניב את אותם היבולים.

המעבר גם ירחיב מאוד את גביית המס, ובתיאוריה יעניק לרשויות משאבים להשקיע בתשתיות ובמוצרים ציבוריים נוספים כדי להמשיך אותו.

מדינות מערביות עשו את הדרך הזו במהפכה התעשייתית במאה ה-19, וחלק גדול ממזרח ודרום מזרח אסיה עשה זאת במהפכת היצוא במאה ה-20. הודו רוצה ללכת בדרך דומה.

בניסיון לזרז את המעבר הזה, מודי השיק לפני שנתיים מס ארצי על סחורות ושירותים, שהחליף משטרי מס מקומיים רבים ושונים. המע"מ הזה מחייב את כל העסקים פרט לקטנים ביותר להירשם בשיטה מקוונת, להגיש דיווחים אלקטרוניים ולשלם מס בפלטפורמה אחידה. במילים אחרות, לצאת מהכלכלה השחורה.

שטרי הכסף הוחלפו

זה הגיע אחרי מהלך הפתע של מודי ב-2016 לאסור שימוש בשטרי כסף גבוהים שמהווים כמעט 90% מהכסף במחזור. המטרה הייתה להגביל העלמות מס ושחיתות רשמית. זה גם דחף את ההמונים לבצע עסקאות בטלפונים הניידים שלהם, ודרך חשבונות בנק שהממשלה סיפקה לכל העניים.

החלפת שטרי הכסף והרחבת מערכת המס שיבשו את הכלכלה השחורה, אבל לא המריצו את הכלכלה הרשמית. התוצאה הייתה שאמון העסקים וההשקעות שלהם ירדו, ופגעו ביכולת המשק לספק מקומות עבודה רבים וטובים יותר.

תעשיית הרכב, לדוגמה, ספגה ירידה של 24% במכירת מכוניות נוסעים בספטמבר, הירידה החודשית ה-11 ברציפות, וזהו הרצף הממושך ביותר של ירידה בתעשייה הזו. צמיחת הכלכלה ההודית כולה הואטה לשפל שש-שנתי של 5% בלבד. במדינה עם עשרה מיליון צעירים שמצטרפים לכוח העבודה מדי שנה, זהו למעשה מיתון.

כדי לחולל מפנה, הממשלה הפחיתה לאחרונה את מסי החברות, בעיקר על מפעלי ייצור חדשים, כדי למשוך חברות ששוקלות לעבור לסין. כלכלנים אומרים שנחוצים עוד צעדים כדי לבצע את השינויים המבניים העמוקים הדרושים.

השדרוג הכלכלי של הודו החל לתפוס בתחילת המאה ה-21, כשהמדינה הפכה תחילה לבסיס של מוקדי שירות טלפונים בעולם, ואחר כך לאחראית הקודים הממוחשבים שלו. התעשיות הללו יצרו מעמד ביניים חדש אך זעיר.

אבל חלקו של הייצור בכלכלה נשאר 17% במשך רוב העשור האחרון, כאשר הודו לא משכה חלקים משמעותיים משרשראות האספקה העולמיות שמייצרות כל דבר, מאייפונים עד מכוניות, לצריכה עולמית.

הודו צריכה למשוך רק חלק קטנטן מחלקה של סין בייצור העולמי כדי לעבור מ"מעגל קסמים אכזרי למעגל קסמים חיובי", אומר דהג'יה מאוניברסיטת קרלטון.

כדי לעשות זאת, ממשלת מודי תצטרך לגייס את הרצון הפוליטי להקל את חוקי העבודה וההגבלות על השימוש בקרקע. חוקי העבודה הנוכחיים מקשים על הקמת מיזמי ייצור בקנה מידה רחב, והפיקוח על השימוש בקרקעות עוצר איחוד של אדמות חקלאיות.

אם השינויים הללו לא יבוצעו, כלכלנים אומרים שחלק גדול מהפוטנציאל הכלכלי המדובר של הודו עלול להתבזבז, כי רוב כוח העבודה הגדל שלה יישאר תקוע בכלכלה הלא-פורמלית. 

עוד כתבות

סין שורפת את כל הגשרים עם ישראל, וחמאס מתחזק ביהודה ושומרון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך תיראה איראן אחרי מותו של ראיסי, היחסים של ישראל וסין במשבר ולמה חמאס מתחזק ביהודה ושומרון ● כותרות העיתונים בעולם 

דרור מרמור, גורי נדלר, רות שוורץ, ארז קמיניץ וענאיה בנא, בפאנל בנייה, דיור והתחדשות עירונית כמנוע צמיחה / צילום: תמר מצפי

בנייה עירונית במרכזי יישובים ערביים גדולים כמפתח לצמיחה

בכנס גלובס שוחחו בכירים בפאנל על האתגרים בתכנון ובנייה בחברה הערבית ● עוד נידונה השאלה: האם נכון להמשיך לבנות יישובים מגזריים? המשתתפים הסכימו כי הגיע הזמן לשינוי

רסול סעדה, ד''ר ספא אבורביעה, מוחמד ח'לאילה, רנין מרדי ושאדי חדאד, בפאנל בין פשיעה לצמיחה / צילום: תמר מצפי

"יש בחברה הערבית 30% צעירים, זה הון אנושי עצום"

בפאנל שעסק בפשיעה בחברה הערבית, שוחחו מומחים ודנו בשורשי הבעיות במגזר ובמניעים לצמיחה ● "ארגוני הפשיעה מעניקים משמעות ותחושת שייכות"

מגדל בין ערים / הדמיה: מילוסלבסקי אדריכלים

מגדל של 100 קומות על גבול ת"א: פרויקט חסר תקדים יוצא מהקפאה

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ת"א תביא לאישור מהלך שיאפשר להקים את הפרויקט גם ללא השלמת גשר סמוך - שהיה עד כה תנאי לבנייה ● המטרה: לאפשר את שחרור המכרז לפרסום

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

ביהמ"ש לענייני משפחה חשד בהלבנת הון, ונתן לרשות המסים מסמכים חסויים

ביהמ"ש לענייני משפחה הורה להעביר את כל המסמכים בסכסוך משפטי בין שני אחים לעיונה של רשות המסים לטובת בחינת פתיחה בחקירה פלילית, לאחר שעלו חששות להלבנת הון דרך חשבונות של האחים בשווייץ ● נקבע: הצורך לבחון האם בוצעו עבירות מס ע"י האחים, גובר על חיסיון ההליך ועל זכותם לפרטיות

אמיר ירון. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ניצחון לחברות התשלומים מול בנק ישראל: יוכלו להתחייב לריבית קבועה

למרות התנגדותו של בנק ישראל, רשות לניירות ערך אישרה את ההוראה שצפויה להכנס לתוקף ביוני ● חברות תשלומים יוכלו להציע ללקוחות שיפקידו אצלן כספים ריבית מובטחת ● הרשות: "חברות התשלומים נועדו לקדם תחרות מול מערכת הבנקאית ולכן נדרש לאפשר להן להציע ללקוחותיהן ריבית, בדומה לזו שהמערכת הבנקאית"

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן דיווחה רשמית: הנשיא ראיסי נהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של הנשיא התרסק אתמול בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, הטלוויזיה הממלכתית באיראן דיווחה כי שברי המסוק אותרו וכי אין סימני חיים במקום, וכעת היא מדווחת רשמית על מותו ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, שנהרג אף הוא

מרכז נתניה / צילום: איל יצהר

מעל 3.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים: העיר הגדולה שמתברגת בצמרת המחירים, מיד אחרי תל אביב

מחיר ממוצע של דירה שנרכשה ברבעון הראשון היה גבוה בכ–130 אלף שקל מהמחיר ברבעון השלישי אשתקד לפני המלחמה, כשהעליות נרשמו גם בצפון ובדרום ● תל אביב נשארת הכי יקרה, אם כי שם מחיר דירת 4 חדרים דווקא ירד בחצי השנה האחרונה ● הרצליה היא העיר הגדולה הבאה בתור, עם 3.65 מיליון שקל לדירה. ומי העיר היחידה שבה נרשמו ירידות?

חברות המזון הפרטיות. האם תהיה שקיפות? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בג"ץ מאותת: חברות מזון ייאלצו לחשוף רווחיות של מוצרים

ויסוצקי, אסם, שטראוס, קימברלי קלארק, סוגת, יוניליוור, סנו והחברה המרכזית למשקאות קלים עתרו לבית המשפט העליון במטרה להימנע מחשיפת נתוניהן ● מסתמן כי העתירות יידחו, והרכב השופטים קבע: למפקח על המחירים יש סמכות לדרוש את הנתונים

מבצעי האשראי שמציפים את שוק הדיור/ צילומים: דרור מרמור, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חברות יפשטו רגל ומה יקרה למחירי הדירות: התחזית של כלכלני S&P מעלות

איך משפיעים מבצעי ה־80/20 על התזרים של חברות הנדל"ן למגורים, ועד כמה ההתחדשות העירונית משמעותית ● רגע לפני עונת הדוחות, כלכלני S&P מעלות בחנו את הנושאים הבוערים בשוק

גל הרשקוביץ / צילום: תמונה פרטית

היועץ שהוביל את מכירת הדואר עונה לביקורות: "הערכות השווי תואמות למחיר שהושג"

ראש אגף התקציבים לשעבר ומי שייעץ לרשות החברות בהליך הפרטת הדואר, גל הרשקוביץ, נחוש בדעתו כי תוצאות המכרז מיטיבות עם הציבור ● בריאיון לגלובס הוא מבטיח שהמחירים לא יעלו ומתייחס לניסיונות ההדחה של היו"ר מישאל וקנין

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

האם עישון במרפסות ייאסר? / צילום: איל יצהר

עישון במרפסת ייאסר? בג"ץ שוקל להתערב בשאלה האם מדובר במפגע

בג"ץ דן היום בעתירה הדורשת לאסור עישון בדירות מגורים החודר לדירות הסמוכות ● השופטים הציגו את ההתלבטות שלהם אם להתערב בנושא, בשל הקושי להגדיר מתי קיים מפגע שיש לאכוף אותו

אולפני הרצליה / צילום: דוד שי, מתוך ויקיפדיה

אפריקה, תדהר ולוזון זכו בקרקע בהרצליה תמורת כ־142 מיליון שקל

שלוש החברות זכו בשטח של 3.8 דונם שהיה ברשות רמ"י, כחלק מהתוכנית להפיכת אולפני הרצליה למתחם מגורים ● הן היו המציעות היחידות במכרז, והצעתן גבוהה בכ־20 מיליון שקל ממחיר המינימום ● מדובר באותו מתחם שבו הן מקדמות בנייה ל־350 יח"ד

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המסר המסוכן של האג: אין הבדל בין מנהיג טרור למנהיג דמוקרטי

כרים חאן, התובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, התייצב בפני המצלמות והודיע לראשונה בראיון ל-CNN על כוונתו להעמיד לדין את ראשי חמאס מחד ואת נתניהו וגלנט מאידך ● הניסיון ליצור השוואה בין הצדדים הוא מסוכן למעמד הדמוקרטיה

צעדת ''אחים לנשק'' במחלף שער הגיא / צילום: אביב אטלס

חסימות כבישים ומעצרים עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: ימי השיבושים חוזרים

המחאה נגד הממשלה הוציאה לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות איטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● עימותים בין שוטרים למפגינים שניסו לחסום את כביש 1, 12 מוחים נעצרו ● בין מובילי ההפגנה ישנן משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

מירן פחמן, יוזם תחרות גרנות / צילום: טרלן בן אבי

בצל המלחמה: תחרות הפרסום העצמאית גרנות תתקיים השבוע

בעקבות המלחמה ייערכו כמה שינויים באירוע, אך לא כל משרדי הפרסום הגדולים בטוחים בנחיצותו ● איש הפרסום מירן פחמן, מיוזמי התחרות: "האירוע יתייחס ברגישות למצב"

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"

קניות אונליין / איור: גיל ג'יבלי

מיהן קמעונאיות המזון שהתחזקו באונליין, ומי עדיין לא בתמונה?

בין 15 אתרי הקניות הישראלים הבולטים באפריל נמנות שש רשתות מזון: שופרסל, רמי לוי, ויקטורי, קשת טעמים, טיב טעם וחצי חינם - בעוד יוחננוף וקרפור בחוץ ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

רקפת רוסק עמינח / צילום: רון קדמי

התפקיד החדש של רקפת רוסק עמינח בחברת השבבים הישראלית

רוסק עמינח, מנכ"לית בנק לאומי לשעבר, מונתה ליו"ר סטארט-אפ השבבים היילו לאחר פטירתו של היו"ר הקודם והמשקיע הראשון בחברה, זהר זיסאפל ● במרץ האחרון הרחיבה היילו את סבב הגיוס שלה שהחל ב-2021 לפי שווי של 1.13 מיליארד דולר