גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צניחה של 40% בארבעה עשורים בצריכה: מה גרם לענקית החלב מארה"ב לפשוט רגל

דין פודס, המתמודדת עם השינוי בטעמי הצרכנים, פנתה להליך של פשיטת רגל ● מאמצי החברה לסגור מחלבות ולצמצם את כוח-האדם לא עמדו בקצב של הירידה במכירות ● על אף הירידה בצריכת משקה החלב, הצריכה של מוצרי חלב הכוללת עלתה כמעט ב-20% בתקופה זו, כי הצרכנים קונים יותר יוגורט וגבינות

מוצרים של דין פודס / צילום: א.ס.א.פ קריאייטיב / Shutterstock
מוצרים של דין פודס / צילום: א.ס.א.פ קריאייטיב / Shutterstock

דין פודס, חברת מחלבות החלב הגדולה ביותר בארה"ב, הגישה בקשת הגנה של פשיטת רגל, במהלך שמשקף את קשיי התעשייה הזו על רקע ירידה בצריכת החלב ועלייה בתחרות.

דין ובעלי הרפתות בארה"ב מתמודדים זה שנים עם ההתרחקות של הצרכנים מחלב פרה מסורתי לטובת משקאות כמו מים בבקבוקים, מיצי פירות וחלופות חלב מסויה או משיבולת שועל.

בתעשיית החלב עצמה, דין סבלה מכך שרשתות מזון דוחפות מותגים זולים יותר ובכמה מקרים הקימו מחלבות משלהן, והן פחות תלויות בחברה. עלייה אחרונה במחירי החלב ב-10% בשלושת החודשים האחרונים הגדילה את העלויות, ודין ניצלה אותה כדי לסגור מחלבות ולהפחית הוצאות.

החברה מסרה כי היא הבטיחה לעצמה מימון להמשך פעילותה ותשלום שכר לעובדים, והיא במשא-ומתן עם קואופרטיב מוצרי החלב המוביל בארה"ב, Dairy Farmers of America, על קנייה שלה. 

"למרות מאמצינו הטובים ביותר להגמיש את העסק שלנו ולהפוך אותו ליעיל יותר, אנחנו ממשיכים להיות מושפעים מסביבת תפעול מאתגרת שמתאפיינת בירידה מתמשכת בצריכת חלב על ידי צרכנים", מסר מנכ"ל דין, אריק ברינגוז, שהצטרף לחברה ביולי כמנכ"ל שלישי בשלוש שנים. 

החלב התאדה

דין מפעילה כ-60 מחלבות ב-29 ממדינות ארה"ב, רשת שהיא בנתה לאורך השנים ברכישת מחלבות מקומיות, כדי להפוך לחברת עיבוד החלב הגדולה ביותר במונחי נפח מחלבות. החברה, שמספקת למסעדות, מרכולים ובתי ספר ומוכרת גם גלידות וקצפת, נוסדה ב-1925, כשסמיואל דין קנה מחלבת חלב מאודה (מוצר משומר, ש-60% מהנוזלים בו מאודים, ולפיכך נשאר חלב עם אחוזי שומן גבוהים) באילינוי.

Dairy Farmers of America, שמייצגת כ-14 אלף יצרני חלב (בעלי רפתות), עוקבת מקרוב אחרי מצבה הכספי של דין, והיא נערכה לפשיטת הרגל שלה, מסרה מוניקה מאסי, סגנית נשיאת הקואופרטיב מקנזס סיטי. "דין פודס משולבת בנוף של תעשיית החלב, והיא הלקוחה הגדולה ביותר שלנו, עם יותר מ-20% ממכירות החלב הגולמי שלנו", היא אמרה.

דין מנסה לצמצם את רשת המחלבות שלה זה שנים, ובמרץ היא העריכה את כוח העבודה שלה ב-15 אלף עובדים, ירידה מ-23 אלף עובדים לפני עשור. אך מאמצי החברה לסגור מחלבות מפסידות ולצמצם עלויות לא עמדו בקצב של הירידה במכירות, כאשר רשתות מזון גדולות כמו קרוגר, אלברטסונ'ז ו-וולמארט, שהיא אחת הלקוחות הגדולות של דין, פתחו מחלבות משלהן לחלב במותג עצמי.

חלב זול הוא טקטיקה של קמעונאים רבים למשוך צרכנים, מה ששוחק את שולי הרווח של דין, שהשקיעה סכומים גבוהים בקידום המותג הארצי שלה, DairyPure.

הצרכנים בארה"ב שתו בשנה שעברה 146 ליברות (64 ק"ג) חלב לנפש בממוצע, לפי נתוני משרד החקלאות האמריקאי - הרמה הנמוכה ביותר מאז תחילת המעקב אחר הנתון הזה ב-1975 וירידה של 39% בארבעים השנים האחרונות. צריכת החלב הכוללת עלתה בכ-20% בתקופה זו, כי הצרכנים קונים יותר יוגורט וגבינות.

טאנר אמקה, מנהל יחידת המידע בבנק החקלאי קובנק, אמר כי הצרכנים אינם נוטשים לגמרי את החלב, וחלק מהצריכה מופנה לחלב אורגני ומסונן מאוד. אבל הימים של מכלי הפלסטיק בגודל גלון כמוצר בסיס בכל בית כבר חלפו, לדבריו. "כבר לא שותים קערות חלב עם דגני בוקר. יש חטיפי אנרגיה במקום זה", הוא אמר.

עד הודעת פשיטת הרגל, דין דיווחה על חמישה רבעונים רצופים של הפסדים, ולפי כמה ניתוחים החברה תמשיך להפסיד לאורך כל 2020. המכירות ב-2018 בסך 7.8 מיליארד דולר ירדו ב-38% בעשור האחרון, ומניית דין נסחרת בכ-1 דולר מאז מאי, לעומת 21 דולר בסוף 2016.

השבוע (ג') מסרה דין כי היא תשתמש בהליכי פשיטת הרגל כדי לטפל בחובות שלה ובפנסיות הלא ממומנות לעובדים, תוך חיפוש אחרי קונה. פשיטת הרגל תעזור גם לסגור יותר מחלבות, אם כי סגירות המפעלים הקודמות גרמו לכמה לקוחות של החברה להתלונן על מחסור בחלב ועל עיכוב במשלוחים. כמה רשתות מזון הכינו תוכניות חירום למקרה שדין תמכור פעילות או תיתקל בבעיות אחרות. 

הסינים מגבירים את צריכת החלב וגורמים לעליית מחירים

מחירי החלב עולים ברחבי העולם והגיעו לשיאים רב-שנתיים, במידה רבה על רקע גידול מפתיע בביקוש בסין.

הצמיחה בכלכלה השנייה בגודלה בעולם איטית יתר, אך תושבי סין צורכים יותר חלב בצורה של מוצרי אפייה וגבינות, ומשקאות כמו תה עם חלב.

מוצרי חלב לא היו מסורתית חלק גדול מהמטבח הסיני, אך הסינים שותים כעת יותר חלב, קונים מעדנים מבוססי קצפת, ומכניסים גבינה למזון יומיומי כמו לחמניות וכדורי אורז.

סין מספקת חלק גדול מהביקוש של תושביה למוצרי חלב על-ידי הגדלת הרכישות בחו"ל. סין הייתה כבר קונה גדולה של אבקת חלב לפורמולות המזון לתינוקות ומזונות נוספים בעקבות כמה שערוריות של חלב מקולקל בסין. היא דיווחה על גידול של בערך שליש ביבוא אבקת חלב רזה וקצפת בינואר-אוגוסט השנה. הגידול ביבוא אבקת חלב מלא היה 23%. הפקת החלב בסין הייתה יציבה במחצית השנה הראשונה.

כמה אנליסטים הופתעו מהעלייה ביבוא החלב על רקע מלחמת הסחר עם ארה"ב וההאטה בצמיחה הכלכלית בסין שהייתה אמורה להפחית את הביקוש לחלב.

ארה"ב איננה ספקית משמעותית של אבקת חלב רזה לסין. למרות זאת, בעלי רפתות בארה"ב נהנים מעלייה בביקוש הסיני ומהביקוש בחלקים אחרים של אסיה וממחירים סיטונאיים גבוהים יותר בשני אזורי יצוא החלב הגדולים הנוספים בעולם. גם הרפתנים באירופה צפויים לייצר פחות חלב ב-2020, מה שיכול ליצור הזדמנויות לחקלאים האמריקאיים, לפי אליסה בדג'ר, מנהלת הפעילות הבינלאומית של HighGround Dairy, חברת מסחר וייעוץ משיקאגו.

תפוקת החלב העולמית נתונה השנה בלחץ בגלל מזג-אוויר יבש באוסטרליה ובצפון אירופה. גם עלויות האבסה גבוהות יותר מורידות את התפוקה.

בינתיים, מאגר אדיר של אבקת חלב רזה שהאיחוד האירופי החל לצבור ב-2015 כדי לסייע לחקלאים שלו נמכר לשווקים מקומיים, לסין ולמדינות באפריקה ובאסיה, וכך התהדק שוב ההיצע העולמי.

קואופרטיב פונטרה דיירי מניו זילנד, יצואן החלב הגדול ביותר בעולם, הוא אחד הנהנים העיקריים מהצימאון של סין למוצרי חלב מיובאים. סין היא אחת הלקוחות הגדולים שלו. פונטרה הודיע בסוף אוקטובר כי הוא מוכר את אבקת החלב הרזה שלו במחירים גבוהים יותר מאלה של מחלבות באירופה ובארה"ב, והוא צופה גידול גם במכירות אבקת חלב מלא.

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"המדינה המצטיינת בשוק ההון": המקום המפתיע שישראל קטפה במדד של המגזין היוקרתי

למרות החששות ממיתון עולמי על רקע מלחמת הסחר של טראמפ, הכלכלה העולמית סיימה את 2025 ביציבות ● בדירוג הכלכלות החזקות של האקונומיסט ישראל מזנקת מהמקום ה-6 בשנה שעברה, למקום השלישי, בעיקר בזכות ביצועי שיא של שוק ההון המקומי

מבלים בפסטיבל הבירה ''הופי'' / צילום: עידן עטייה

למה בוטל פסטיבל הבירה שעשה לישראל יופי של הסברה?

פסטיבל הבירה הבינלאומי "הופי" נערך בתל אביב 4 שנים, הביא הנה נציגי מבשלות בירה מחו"ל ואף שבר חרמות בזמן המלחמה ● השנה הוא לא יתקיים בשל רגולציה מחמירה: "הדרישה אבסורדית, עלות הבדיקה הנדרשת עולה על שווי הסחורה"

אודי כגן בקמפיין ביטוח 9 / צילום: צילום מסך יוטיוב

ענף הפיננסים משתלט על הפסקת הפרסומות: דיסקונט הזכורה ביותר, ביטוח 9 האהובה

הפרסומת של דיסקונט היא הזכורה ביותר זה השבוע השלישי, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה● ביטוח 9 מחזירים לאוויר פרסומת ישנה לרגל סוף השנה ● וחברת התקשורת פרטנר מתברגת גבוה כבר בשבוע הראשון באוויר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שיאים חדשים בוול סטריט; אורקל צללה וגררה את אנבידיה ואלפאבית לירידות

נאסד"ק ירד ב-0.3% ● אורקל נפלה בכ-10% לאחר האכזבה מהדוח הרבעוני ● דיסני תשקיע מיליארד דולר ב-OpenAI ● הפד הוריד את ריבית ארה"ב כצפוי, אך אותת כי לא צפויות הורדות נוספות בקרוב ● מספר המובטלים בארה״ב עלה בשיעור הגבוה ביותר מאז פרוץ הקורונה ● ירידות במטבעות הקריפטו, הביטקוין בכ-90,000 דולר ● נעילה חיובית באירופה

אילון מאסק / צילום: Associated Press, Matt Rourke

בסיס בירח והגדלת קצב הטיסות: SpaceX מאשרת שתצא להנפקת ענק

חברת החלל של אילון מאסק מכרה מניות למשקיעים קיימים לפי שווי של 800 מיליארד דולר, ומאותתת על הנפקה ב-2026 לפי שווי ענק של 1.5 טריליון דולר ● לפי דיווחים, ההנפקה מיועדת לממן תוכניות ארוכות טווח להקמת בסיס על הירח

שי אהרונוביץ, מנהל רשות המסים / צילום: מורג ביטן

כדי להתחמק ממס הרווחים הכלואים: חברות רבות מחפשות תכנון מס יצירתי

רפורמת הרווחים הכלואים מאלצת בעלי חברות רבים לחלק עד סוף השנה 5% דיבידנד על רווח שנצבר או לשלם קנס בגובה 2% ● בשוק יודעים לספר כי בעלי חברות רבים לא נערכו לכך ומחפשים תכנוני מס יצירתיים ● "החוק תפס רבים לא מוכנים, וכולם בלחץ"

ח'אן יונס / צילום: ap, Jehad Alshrafi

קצה חוט חדש: ישראל בודקת שטח שבו ייתכן שנקבר החטוף החלל רן גואילי

בישראל חוששים להישאר באפלה לקראת שלב ב' של הפסקת האש ברצועת עזה, אליו חותרת ארה"ב, ומתנים את תחילתו בהשבת החלל החטוף האחרון רן גואילי ● טראמפ מתכנן למנות גנרל אמריקני לפקד על הכוח הבינלאומי בעזה ● לפי מקורות בביירות, השליחה האמריקאית הזהירה כי ישראל תבצע תקיפות גדולות ומשמעותיות נגד חיזבאללה  ● חברת הסייבר פאלו אלטו: חשפנו קמפיין ריגול מתקדם של חמאס ● מגעים חשאיים בבית הנשיא להקמת ועדת חקירה ממלכתית ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

אלי לילי פרסמה את תוצאות הניסוי הטובות ביותר של תרופת הרזיה עד היום

למרות שהשקה עדיין לא באופק, הנתונים מהניסוי הקליני המוצלח מציבים את אלי לילי בעמדת זינוק מול המתחרות בתחום ההרזיה ● בממוצע, המטופלים איבדו כשליש ממשקל גופם, וחלקם אף הפסיקו את הטיפול עקב ירידה מוגזמת במשקל

איך נקראת סופה טרופית שמתרחשת במזרח התיכון? / צילום: Shutterstock

איך נקראת סופה טרופית שמתרחשת בים התיכון?

היכן נמצא הפארק הלאומי ביג בנד, מיהו האסטרונום הראשון שגילה כי פני הירח אינם חלקים ובאילו מדינות יתקיים המונדיאל ב–2026? ● הטריוויה השבועית

עץ האשוח בכיכר המעיין בנצרת / צילום: יזיד חמיס

ביקרנו בשלושה יישובים שחוגגים כריסמס. אלה האטרקציות המרכזיות

שוק לילה במלון מיתולוגי, מאפייה מטריפה, ארוחה אותנטית בבית אבן עתיק, מסעדת שף וגם יקב ● ביקרנו בשלושה יישובים נוצריים בגליל שיציינו בשבוע הבא את חג המולד ● חגית אברון תופרת יום

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

כך הפך השקל לאחד המטבעות החזקים מול הדולר - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

למרות אי־הוודאות הביטחונית, השקל התחזק מתחילת 2025 בכ־11% ● גורמים בשוק קרנות הנאמנות מעריכים כי בקרוב צפויה עלייה רוחבית בדמי הניהול ● האנליסט שרואה בשוק הישראלי תמונה חריגה: "בשנה הבאה לא יהיה משק בעולם המערבי שיתקרב אלינו בצמיחה" ● וגם: אלו התחזיות של מנהלי בתי ההשקעות הגדולים

אירוע ''נוצות הזהב'', מייסד האירוע פול אמסלם והזמר הצרפתי תומאס דיטרון. לנער את השיח מאינטרסים / צילום: Paul Bourdel

בצרפת היייננים והמסעדנים מבקרים את המבקרים - האם זה יכול לקרות גם פה?

לפני כעשור מאסה קבוצת מסעדנים ואנשי יין צרפתים מסקירות שטחיות ומוטות יח"צ ● הם החליטו להפנות זרקור למבקרים – ולדרג אותם לפי רמת המקצועיות ● האמצעי: יצירת אירוע אגדי של יין וגסטרונומיה, שבו הטובים שבמבקרים יזכו להוקרה

עוזי סופר, מנכ''ל אלפא תאו / צילום: אלפא תאו, מיכאל טולוב

חברת הביומד הישראלית שזינקה בוול סטריט בעקבות ניסוי בטיפול בסרטן המוח

הניסוי החדש הקפיץ את מניית אלפא טאו ב-21% מתחילת השבוע ● החברה עומדת להגיש את הטכנולוגיה שלה לאישור שיווק ביפן, אם יתקבל, יהיה זה המוצר המסחרי הראשון של החברה שעדיין אין לה הכנסות

כלב-רובוט בדמות אילון מאסק / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

הלהיט הוויראלי חדש: כלב-רובוט עם פרצוף של מאסק ב-100 אלף דולר

לאמן ביפל, שהצית את טירוף ה־NFT ונחשב לאחד האמנים החיים היקרים בעולם, יש אטרקציה חדשה במחיר מופקע: רובוט דמוי כלב, שלגופו פרצוף אמיתי להפליא של מיליארדי טק כמו אילון מאסק, מארק צוקרברג וג'ף בזוס ● ביפל: "זה לא נגד אף אחד, גם אני אחד מהכלבים"

חולי סרטן חיים יותר שנים. אבל המדינה לא ערוכה / צילום: AI

"אולי אם הייתה לי קרחת היו רואים אותי": חולי סרטן חיים יותר שנים. אבל המדינה לא ערוכה לזה

מדע הסרטן והטיפול המתקדם בו הביאו בשורה לחולים, ובישראל כשני שלישים מהם זוכים לחיות יותר משנה מרגע הגילוי ● אלא שבפועל נוצר פה פסיפס מורכב של אנשים, עם צרכים שונים ומשתנים, שמערכות התמיכה לא יודעות לעכל: ממימון תרופות, דרך מענה בקהילה ועד הניסיון להשתלב בשגרה ובעבודה ● כרגע אין תוכנית לאומית ו"החולים החדשים" נופלים בין הכיסאות

''סיח''. הפופ-אפ יהפוך למסעדה קבועה / צילום: נדב יהלומי

"קולינריה היא היום הדרך להביא אנשים לשטחי מסחר, ויזמי הנדל"ן מבינים את זה"

"רביעיית פלורנטין" היה מתחם עירוני תל אביבי שלא התרומם, עד שאנשי JTLV החליטו להפוך אותו לאתר עלייה לרגל קולינרי ● הם הציעו לאנשים עם סיפור טוב ואוכל טוב נכס לתקופה קצובה ללא שכ"ד, ומעטפת יח"צ ● עסקי האוכל ניערו את המוניטין: "אוכל זה משהו שאנשים מוכנים לנסוע בשבילו"

טסלה, אקספנג וטויוטה. ''דגמי בסיס'' מוזלים / צילום: יח''צ

הדגמים המוזלים של טסלה והחשמלית החדשה של טויוטה מגיעים לישראל. כמה הם יעלו?

יצרניות הרכב החשמלי החלו להשיק "דגמי בסיס" חדשים ומוזלים שפונים לקהל יעד רחב יותר ● חברת טלקאר החלה לשווק את הטנדר החשמלי החדש של חברת KMG ● "שגריר" מכניסה לישראל מסחריות חשמליות ● ומותג הרכב השלישי במספר בישראל של קבוצת צ'רי הסינית הושק רשמית ● השבוע בענף הרכב

איל פז, מנכ''ל מאסטרקארד ישראל / צילום: יח''צ

עם מאות עובדים וכבר בגיל 37: הקידום המטאורי של מנכ"ל חברת התשלומים

"התגייסתי לקורס טיס, אבל אחרי תשעה חודשים הבנתי שזה לא מתאים לי וחתמתי ויתור. עברתי לתותחנים. בהתחלה זה היה הלם של בוץ ותותחים, אבל בסוף יצאתי לקצונה" ● שיחה קצרה עם איל פז, מנכ"ל מאסטרקארד ישראל

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות

פרשת "יד לוחצת יד": ביהמ"ש ידון בבקשת המשטרה להרחיק את ארנון בר דוד מההסתדרות עד מרץ 2026

לפי המשטרה, יו"ר ההסתדרות "רקם מנגנון שוחדי", וחזרתו לתפקיד עלולה לאפשר ביצוע עבירות זהות ושיבוש חקירה ● בר דוד, המורחק מההסתדרות מאז נעצר בנובמבר, מסכים להרחקה נוספת לשבועיים בלבד – ומציע כי אז יחזור לתפקיד, אך לא יעסוק במינוי דירקטורים ובמכרזים, וייפגש עם מעורבים בפרשה רק בנוכחות יועץ משפטי או מבקר ההסתדרות

אילוסטרציה: shutterstock

שתי המניות שמדאיגות את וול סטריט, ואיך זה ישפיע מחר על ת"א?

לאחר שבוע שיא נוסף בבורסה בתל אביב, המסחר צפוי להיפתח בצל סגירה מעורבת בוול סטריט ● בעוד דאו ג'ונס ו-S&P 500 עלו לשיאים חדשים, נאסד"ק נחלש עקב האכזבה מדוחות אורקל וירידה במניות ה-AI • מניות דואליות, ובראשן טאואר, נובה וקמטק, יחזרו למסחר בת"א עם פערי ארביטראז' שליליים • ברקע: חדשות מהזירה הגיאופוליטית ופרסום מדד המחירים לצרכן