גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צניחה של 40% בארבעה עשורים בצריכה: מה גרם לענקית החלב מארה"ב לפשוט רגל

דין פודס, המתמודדת עם השינוי בטעמי הצרכנים, פנתה להליך של פשיטת רגל ● מאמצי החברה לסגור מחלבות ולצמצם את כוח-האדם לא עמדו בקצב של הירידה במכירות ● על אף הירידה בצריכת משקה החלב, הצריכה של מוצרי חלב הכוללת עלתה כמעט ב-20% בתקופה זו, כי הצרכנים קונים יותר יוגורט וגבינות

מוצרים של דין פודס / צילום: א.ס.א.פ קריאייטיב / Shutterstock
מוצרים של דין פודס / צילום: א.ס.א.פ קריאייטיב / Shutterstock

דין פודס, חברת מחלבות החלב הגדולה ביותר בארה"ב, הגישה בקשת הגנה של פשיטת רגל, במהלך שמשקף את קשיי התעשייה הזו על רקע ירידה בצריכת החלב ועלייה בתחרות.

דין ובעלי הרפתות בארה"ב מתמודדים זה שנים עם ההתרחקות של הצרכנים מחלב פרה מסורתי לטובת משקאות כמו מים בבקבוקים, מיצי פירות וחלופות חלב מסויה או משיבולת שועל.

בתעשיית החלב עצמה, דין סבלה מכך שרשתות מזון דוחפות מותגים זולים יותר ובכמה מקרים הקימו מחלבות משלהן, והן פחות תלויות בחברה. עלייה אחרונה במחירי החלב ב-10% בשלושת החודשים האחרונים הגדילה את העלויות, ודין ניצלה אותה כדי לסגור מחלבות ולהפחית הוצאות.

החברה מסרה כי היא הבטיחה לעצמה מימון להמשך פעילותה ותשלום שכר לעובדים, והיא במשא-ומתן עם קואופרטיב מוצרי החלב המוביל בארה"ב, Dairy Farmers of America, על קנייה שלה. 

"למרות מאמצינו הטובים ביותר להגמיש את העסק שלנו ולהפוך אותו ליעיל יותר, אנחנו ממשיכים להיות מושפעים מסביבת תפעול מאתגרת שמתאפיינת בירידה מתמשכת בצריכת חלב על ידי צרכנים", מסר מנכ"ל דין, אריק ברינגוז, שהצטרף לחברה ביולי כמנכ"ל שלישי בשלוש שנים. 

החלב התאדה

דין מפעילה כ-60 מחלבות ב-29 ממדינות ארה"ב, רשת שהיא בנתה לאורך השנים ברכישת מחלבות מקומיות, כדי להפוך לחברת עיבוד החלב הגדולה ביותר במונחי נפח מחלבות. החברה, שמספקת למסעדות, מרכולים ובתי ספר ומוכרת גם גלידות וקצפת, נוסדה ב-1925, כשסמיואל דין קנה מחלבת חלב מאודה (מוצר משומר, ש-60% מהנוזלים בו מאודים, ולפיכך נשאר חלב עם אחוזי שומן גבוהים) באילינוי.

Dairy Farmers of America, שמייצגת כ-14 אלף יצרני חלב (בעלי רפתות), עוקבת מקרוב אחרי מצבה הכספי של דין, והיא נערכה לפשיטת הרגל שלה, מסרה מוניקה מאסי, סגנית נשיאת הקואופרטיב מקנזס סיטי. "דין פודס משולבת בנוף של תעשיית החלב, והיא הלקוחה הגדולה ביותר שלנו, עם יותר מ-20% ממכירות החלב הגולמי שלנו", היא אמרה.

דין מנסה לצמצם את רשת המחלבות שלה זה שנים, ובמרץ היא העריכה את כוח העבודה שלה ב-15 אלף עובדים, ירידה מ-23 אלף עובדים לפני עשור. אך מאמצי החברה לסגור מחלבות מפסידות ולצמצם עלויות לא עמדו בקצב של הירידה במכירות, כאשר רשתות מזון גדולות כמו קרוגר, אלברטסונ'ז ו-וולמארט, שהיא אחת הלקוחות הגדולות של דין, פתחו מחלבות משלהן לחלב במותג עצמי.

חלב זול הוא טקטיקה של קמעונאים רבים למשוך צרכנים, מה ששוחק את שולי הרווח של דין, שהשקיעה סכומים גבוהים בקידום המותג הארצי שלה, DairyPure.

הצרכנים בארה"ב שתו בשנה שעברה 146 ליברות (64 ק"ג) חלב לנפש בממוצע, לפי נתוני משרד החקלאות האמריקאי - הרמה הנמוכה ביותר מאז תחילת המעקב אחר הנתון הזה ב-1975 וירידה של 39% בארבעים השנים האחרונות. צריכת החלב הכוללת עלתה בכ-20% בתקופה זו, כי הצרכנים קונים יותר יוגורט וגבינות.

טאנר אמקה, מנהל יחידת המידע בבנק החקלאי קובנק, אמר כי הצרכנים אינם נוטשים לגמרי את החלב, וחלק מהצריכה מופנה לחלב אורגני ומסונן מאוד. אבל הימים של מכלי הפלסטיק בגודל גלון כמוצר בסיס בכל בית כבר חלפו, לדבריו. "כבר לא שותים קערות חלב עם דגני בוקר. יש חטיפי אנרגיה במקום זה", הוא אמר.

עד הודעת פשיטת הרגל, דין דיווחה על חמישה רבעונים רצופים של הפסדים, ולפי כמה ניתוחים החברה תמשיך להפסיד לאורך כל 2020. המכירות ב-2018 בסך 7.8 מיליארד דולר ירדו ב-38% בעשור האחרון, ומניית דין נסחרת בכ-1 דולר מאז מאי, לעומת 21 דולר בסוף 2016.

השבוע (ג') מסרה דין כי היא תשתמש בהליכי פשיטת הרגל כדי לטפל בחובות שלה ובפנסיות הלא ממומנות לעובדים, תוך חיפוש אחרי קונה. פשיטת הרגל תעזור גם לסגור יותר מחלבות, אם כי סגירות המפעלים הקודמות גרמו לכמה לקוחות של החברה להתלונן על מחסור בחלב ועל עיכוב במשלוחים. כמה רשתות מזון הכינו תוכניות חירום למקרה שדין תמכור פעילות או תיתקל בבעיות אחרות. 

הסינים מגבירים את צריכת החלב וגורמים לעליית מחירים

מחירי החלב עולים ברחבי העולם והגיעו לשיאים רב-שנתיים, במידה רבה על רקע גידול מפתיע בביקוש בסין.

הצמיחה בכלכלה השנייה בגודלה בעולם איטית יתר, אך תושבי סין צורכים יותר חלב בצורה של מוצרי אפייה וגבינות, ומשקאות כמו תה עם חלב.

מוצרי חלב לא היו מסורתית חלק גדול מהמטבח הסיני, אך הסינים שותים כעת יותר חלב, קונים מעדנים מבוססי קצפת, ומכניסים גבינה למזון יומיומי כמו לחמניות וכדורי אורז.

סין מספקת חלק גדול מהביקוש של תושביה למוצרי חלב על-ידי הגדלת הרכישות בחו"ל. סין הייתה כבר קונה גדולה של אבקת חלב לפורמולות המזון לתינוקות ומזונות נוספים בעקבות כמה שערוריות של חלב מקולקל בסין. היא דיווחה על גידול של בערך שליש ביבוא אבקת חלב רזה וקצפת בינואר-אוגוסט השנה. הגידול ביבוא אבקת חלב מלא היה 23%. הפקת החלב בסין הייתה יציבה במחצית השנה הראשונה.

כמה אנליסטים הופתעו מהעלייה ביבוא החלב על רקע מלחמת הסחר עם ארה"ב וההאטה בצמיחה הכלכלית בסין שהייתה אמורה להפחית את הביקוש לחלב.

ארה"ב איננה ספקית משמעותית של אבקת חלב רזה לסין. למרות זאת, בעלי רפתות בארה"ב נהנים מעלייה בביקוש הסיני ומהביקוש בחלקים אחרים של אסיה וממחירים סיטונאיים גבוהים יותר בשני אזורי יצוא החלב הגדולים הנוספים בעולם. גם הרפתנים באירופה צפויים לייצר פחות חלב ב-2020, מה שיכול ליצור הזדמנויות לחקלאים האמריקאיים, לפי אליסה בדג'ר, מנהלת הפעילות הבינלאומית של HighGround Dairy, חברת מסחר וייעוץ משיקאגו.

תפוקת החלב העולמית נתונה השנה בלחץ בגלל מזג-אוויר יבש באוסטרליה ובצפון אירופה. גם עלויות האבסה גבוהות יותר מורידות את התפוקה.

בינתיים, מאגר אדיר של אבקת חלב רזה שהאיחוד האירופי החל לצבור ב-2015 כדי לסייע לחקלאים שלו נמכר לשווקים מקומיים, לסין ולמדינות באפריקה ובאסיה, וכך התהדק שוב ההיצע העולמי.

קואופרטיב פונטרה דיירי מניו זילנד, יצואן החלב הגדול ביותר בעולם, הוא אחד הנהנים העיקריים מהצימאון של סין למוצרי חלב מיובאים. סין היא אחת הלקוחות הגדולים שלו. פונטרה הודיע בסוף אוקטובר כי הוא מוכר את אבקת החלב הרזה שלו במחירים גבוהים יותר מאלה של מחלבות באירופה ובארה"ב, והוא צופה גידול גם במכירות אבקת חלב מלא.

עוד כתבות

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת הבנייה בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק