גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העונש של ברק כהן, מוביל מחאת "באים לבנקאים": מאסר על-תנאי וצו הרחקה מרוסק-עמינח

על כהן, שהורשע בפגיעה בפרטיותה של מנכ"לית בנק לאומי לשעבר לאחר שהפרקליטות נסוגה מהאישומים היותר קשים נגדו במסגרת הסדר טיעון, נגזר גם קנס של 20 אלף שקל ● ביהמ"ש: "גרם לזילות חופש הביטוי" ● כהן: "היה שווה - הבנקאים הורתעו"

עו"ד ברק כהן, מוביל מחאת "באים לבנקאים" / שלומי יוסף
עו"ד ברק כהן, מוביל מחאת "באים לבנקאים" / שלומי יוסף

מאסר על-תנאי של שישה חודשים, קנס בגובה 20 אלף שקל וצו הרחקה מרקפת רוסק-עמינח, מנכ"לית בנק לאומי לשעבר, ומבני משפחתה - זה העונש שגזר הבוקר (א') השופט שמואל מלמד מבית משפט השלום בתל-אביב על מי שהוביל את מחאת "באים לבנקאים", עו"ד ברק כהן.

גזר הדין של כהן מהווה את אקורד הסיום של הפרשה שהחלה ברעש גדול והסתיימה לבסוף בקול ענות חלושה, לאחר שבמאי השנה הגיעו כהן וחבריו לתנועת "באים לבנקאים" להסדר טיעון מקל עם פרקליטות מחוז תל-אביב (פלילי).

במסגרת הסדר הטיעון שעל בסיסו הורשעו, נמחקו כל העבירות החמורות יותר שיוחסו מלכתחילה לכהן ופעילי מחאה נוספים. כך, בעוד שבכתב האישום המקורי הואשמו כהן ופעילי "באים לבנקאים" בעבירות של סחיטה באיומים, הטרדה, תקיפת שוטר, העלבת עובד ציבור וקשירת קשר לביצוע פשע - בכתב האישום המתוקן שעל בסיסו הורשע כהן הוא הודה בביצוע עבירה של פגיעה בפרטיות בלבד. זאת, לאור מספר מעשים שהודה כי ביצע, ובהם תליית שלטים מחוץ לבית ספרה של בתה של רוסק-עמינח, עליהם כתב כי מי שכיהנה באותה תקופה כמנכ"לית בנק לאומי היא פושעת; שיחות טלפון שבצע לרוסק-עמינח, אמה וגיסה; וחשיפתו ברבים של קוד הגישה שבו היא השתמשה לצורך סינון שיחות.

בנוסף גזר השופט מלמד הבוקר גם את עונשו של פעיל מחאה נוסף, איליה מרשק, שהורשע בביצוע אותם מעשים שיוחסו לכהן. על מרשק נגזרו חמישה חודשי מאסר על-תנאי, קנס בגובה 2000 שקל וצו הרחקה למשך חצי שנה מרוסק-עמינח ומבני משפחתה. 

"חופש הביטוי הוא לא לומר הכול" 

למרות שבסופו של יום הורשעו כהן ופעילי "באים לבנקאים" בעבירות קלות, בייחוד ביחס לנטען נגדם בכתב האישום הבומבסטי שהוגש נגדם במקור, השופט מלמד ניצל את גזר הדין כדי להעביר מסר ברור, לפיו המעשים שביצעה קבוצת המחאה בראשותו של כהן ובגינם הורשעו, חורגים מגבולות חופש הביטוי.

"לא מדובר בעיניי בהתנהגות מחאה, אלא בהתנהגות שאין לה מקום", כתב השופט מלמד בגזר הדין. "מציאות חיינו עברה מכיכר השוק לכיכר המרשתת. יכולת העברת המידע ברשת היא מפותחת יותר ואפקטיבית יותר. בצער רב ניתן לומר כי בשימוש ברשת לא אחת מתועלת המטרה של המחאה לביוש. אין בין ביוש לבין מחאה דבר. כהן דיבר במסגרת טיעוניו לעונש רבות על הזכות למחות ולהעצים את הזכות להפגין, אך אין שום קשר בין הזכות לחופש הביטוי לפרסום טלפון של אדם ואת הקוד הסודי המאפשר גישה לטלפון. זכותו של אדם לשמור על פרטיותו על-ידי שימוש בקוד לטלפון. פרסום הקוד ברבים לא מחאה הוא - כי אם מטרתו האחת ויחידה היא לפגוע בפרטיות הנפגע", הוסיף.

עוד התייחס השופט בגזר הדין לשיחה שערך כהן עם אמה המבוגרת של רוסק-עמינח וכן לשלטים שנתלו ליד בית הספר של בתה, וביקר את טענתו של כהן כאילו מדובר היה בפעולת מחאה לגיטימית: "חופש הביטוי הוא בנשמת אפה של המדינה דמוקרטית, אך התנהלות מול גורמים שאינם קשורים למחאה היא התנהגות פסולה. איני רואה כאן מודל מחאה חדש, אלא סוג של ביוש וביזוי של אדם שאינו קשור למחאה, שהוא פסול לחלוטין".

השופט הוסיף בהקשר זה: "אין שום קשר בין הזכות למחאה פוליטית כדברי כהן והתקשרות לאישה מבוגרת הסובלת ממחלות שונות, ובהמשך פרסום שיחה כזו ברשתות החברתיות. מעבר לביוש, אין שום ערך לשיחה זו. לא ירדתי לסוף דעתו של כהן כיצד שיחת טלפון שמטרתה לבייש את אמה של רוסק-עמינח משיגה את תכלית המחאה. ההפך הוא הנכון - שימוש בביוש יוצר סלידה מהמחאה".

בשולי החלטתו ציין מלמד: "חופש הביטוי הוא לא לומר הכול, אלא הוא לומר כל דבר שרלוונטי לעניין בגינו מוחאים. הכנסה של נושאים לא רלוונטיים, שמטרתם היא אחת - לבייש ולבזות את מי שמוחים נגדו בלי קשר לנושא עליו מוחים - גורמת לזילות של חופש הביטוי. חופש הביטוי הוא עיקרון-על שהדבר האחרון שנכון לעשות לו זה להביא לזילות שלו. הציבור הרחב, שמטרת המוחא היא לסחוף אותו למחאה, מבין את הזילות שנעשית לעיקרון חופש הביטוי, והוא יימנע מהצטרפות למחאה כזו. בית המשפט, לנוכח הדיונים הרבים ששמע בתיק, מבין כי כהן לא התכוון בפועל להביא לזילות של חופש הביטוי, אף שבמסגרת העבירות שביצע כאמור בכתב האישום, הוא עשה כן". 

כהן: "היה שווה - הבנקאים הורתעו" 

בעקבות גזר הדין מסר כהן: "לשואלים 'האם היה שווה לך', אני משיב - בוודאי. במאבק עממי נטול אמצעים מול הכוח הכלכלי האימתני ביותר - מאזן הכוחות השתנה.

"הניסיון לכתוש אותנו באמצעות הליך פלילי עלה בתוהו. מצד שני, דווקא הבנקאים הורתעו, וסביר שלא יעזו להתאכזר במסגרת הליכי הגבייה. ואם יעזו, אנחנו עדיין כאן, מומחים ונכונים לטפל בבריונות הכלכלית הזאת". 

עוד כתבות

המשרוקית מסבירה. ועדות חקירה / צילום: יעקב סער - לע''מ

זן חדש של ועדות חקירה? החלטת ממשלה לא תספיק

הממשלה החליטה: ועדת חקירה - אבל לא ממלכתית. אז מה כן, ומה צריך לקרות כדי שזה באמת ייצא לפועל? ● המשרוקית של גלובס

משה לארי / צילום: מזרחי טפחות

מזרחי טפחות: רווח של 1.5 מיליארד שקל – מחציתו יחולק כדיבידנד

מדובר בעלייה של 4% ביחס לרבעון המקביל אשתקד, כאשר הבנק מציג תשואה גבוהה על ההון של 17.6% ● בניגוד לבנקי לאומי והבינלאומי, שהגיעו לשיעור חלוקה של 75% מהרווח הנקי - מזרחי טפחות, בדומה לדיסקונט, בוחר לחלק מחצית מהרווח הנקי כדיבידנד

אקזיט / אילוסטרציה: Shutterstock

עובדת עם קטאר וסעודיה: החברה האמריקאית שקנתה את לוקוסוויו הישראלית בחצי מיליארד דולר

חברת לוקוסוויו, שפיתחה מערכות לניהול בניית תשתיות חשמל וגז, נמכרה ב-525 מיליון דולר באקזיט מרשים, לאחר שגייסה 75 מיליון דולר ● הרוכשת היא חברת אייטרון, ספקית מערכות תוכנה וחומרה לניהול תשתיות אנרגיה ומים

קארין קלר־סוטר, נשיאת שוויץ ודונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson, Julia Nikhinson

הדיפלומטיה של מטילי הזהב שהביאה לשווייץ הסכם סחר עם טראמפ

מכסים משתקים על שווייץ יופחתו לאחר מאמץ דיפלומטי שנתפר במיוחד עבור נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, כולל מטילי זהב חרוטים ושעון שולחני של רולקס ● "בעלי עסקים מדברים באותה השפה כמו טראמפ, ולכן היה חשוב שהם ייכנסו לתמונה"

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר בכנסת: בית דין רבני יוכל לדון במזונות ילדים גם ללא הסכמת שני ההורים

החוק, שאושר במסגרת הסכמות עם המפלגות החרדיות, עוקף את פסיקת בג"ץ שאסרה על בתי הדין הרבניים לדון במזונות קטינים אלא אם שני ההורים הסכימו לכך

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: הדס פרוש

נתניהו מעיד בתיק 4000: אין הקבלה בתולדות המדינה לשיטפון ההתקפות עליי בתקשורת

רה"מ בנימין נתניהו החל להעיד בתיק 4000 ● עו"ד יהודית תירוש חוקרת אותו בחקירה נגדית לגבי האישום נגדו בשוחד סביב מתן הטבות רגולטוריות לקבוצת בזק שהייתה אז בשליטת שאול אלוביץ', תמורת הטיית הסיקור באתר וואלה לטובתו ולטובת משפחתו ● נתניהו: "לא הייתה שום הבנה עם אלוביץ'" ● עו"ד תירוש: "אנחנו נמצאים בתיק של היענות חריגה לבקשות סיקור; אנחנו נראה שלנתניהו הסיקור התקשורתי מאוד חשוב"

קיר סטארמר, ראש ממשלת בריטניה / צילום: Reuters, Zhanna Manukyan

בגלל "אואזיס": בריטניה תאסור בחוק ספסרות מקוונת בכרטיסים

פלטפורמות כמו Viagogo לא יוכלו למכור יותר כרטיסים במחיר העולה על מחיר הקנייה שלהם ● מניית החברה צנחה במסחר בארה"ב ● החוק תקף לאירועים חיים, כולל משחקי ספורט

אמבולנסים של מד''א / צילום: דוברות מד''א

גבר כבן 30 נרצח בפיגוע משולב בצומת גוש עציון

ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט על הפיגוע בגוש עציון: "ממשלה שאחרי ה-7 באוקטובר מעניקה לאויב פרס של מדינה פלסטינית, נושאת באחריות להדלקה מחודשת של הטרור נגד יהודים" ● עפ"י החשד, האירוע התחיל כפיגוע דריסה, ובהמשך המחבלים יצאו מהרכב כשהם חמושים בסכינים, ניסו לדקור אזרחים - נוטרלו וחוסלו ● חמאס גינה את ההחלטה באו"ם ואמר כי הוא לא מוכן להתפרק מנשקו ● עדכונים שוטפים

תקלת אינטרנט / צילום: Shutterstock

תקלת ענק באינטרנט מנעה גישה לאתרים רבים - "מאמינים שהתקלה נפתרה כעת"

בעקבות התקלה אתרים שונים חדלו לעבוד ובהם רשת X ,OpenAI, ספוטיפיי, גריינדר ועוד ● במקביל להודעה על תיקון התקלה, חברת קלאודפלייר פרסמה כתבה: "ייתכן שחלק מהלקוחות עדיין יתקלו בבעיות בכניסה"

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

הכנסת הרחיבה את סמכויות בתי הדין הרבניים בתחום המזונות. מה המשמעות?

רק בפברואר האחרון בג"ץ קבע כי בתי הדין הרבניים אינם מוסמכים לדון במזונות ילדים ללא הסכמת שני ההורים ● האם הוא צפוי להתערב כעת בחקיקה של הכנסת שעקפה את פסיקתו, ומה היה המצב המשפטי עד עכשיו? ● גלובס עושה סדר

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

אלו הן המסקנות של משרד הבריאות בעניין התקלות בבדיקה של חברת רוש

כפי שדווח בעבר, הבדיקה של חברת רוש אשר בחנה את התאמת הגידול לטיפול הורמונלי, הייתה תקולה ונשים מסוימות נמצאו בטעות כלא מתאימות לטיפול בסרטן שד, למרות שהיו יכולות להיעזר בו ● התחקיר של משרד הבריאות, מצא כי הבדיקה נתנה תוצאה חלשה יחסית, בשל תקלה בערכת הבדיקה עצמה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מניות הטכנולוגיה הובילו את הירידות

ה-S&P 500 ירד בקרוב ל-1% ● אלפאבית קפצה לאחר שנחשף כי ברקשייר האת'וויי של וורן באפט רכשה החזקה בה ● אלביט וצים מזנקות בכ-7% ובכ-6%, בהתאמה ● הביטקוין ממשיך במומנטום השלילי שלו, מחירו נע סביב 91 אלף דולר ● מחירי הזהב והכסף ירדו ● משקיעי העל חשפו את ההשקעות שלהם: הרוכשים והמוכרים של גוגל, אלו שרכשו אמזון, וזה שחתך את אינטל רבעון אחרי שרכש אותה

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

אנבידיה הצטרפה לגיוס הענק בסטארט-אפ החדש של אמנון שעשוע

ענקית השבבים הצטרפה לסבב הגיוס בן 200 מיליון הדולר של דאבל איי.אי טכנולוגיות, חברת הסטארט-אפ החדשה של מייסד מובילאיי ● החברה, המפתחת "סוכני בינה מלאכותית" ומודלי שפה המתמחים בתחומים שונים, גייסה עד היום 221 מיליון דולר

פטריק דרהי, בעלי הוט מובייל ואילן סיגל, מנכ''ל פלאפון / צילום: רמי זרנגר

"שחקנית של מחיר": המכשול של פלאפון בדרך לרכישת הוט מובייל

פלאפון חתמה על מזכר עקרונות לרכישת חברת הסלולר מהוט תמורת 2.1 מיליארד שקל ● רשות התחרות עלולה להתנגד למהלך, שכן הוט מובייל נתפסת כחברה התורמת להורדת מחירים בשוק

סוחר בקומת המסחר בבורסת ניו יורק / צילום: ap, Richard Drew

"תיקון מתרחש בשווקים": אנליסטים מעריכים - האם הראלי בוול סטריט לא יגיע?

מדדי ה-S&P 500 והנאסד"ק נפלו מתחת לממוצע הנע של 50 יום שלהם - מה שעלול להצביע על כך שירידות נוספות בדרך ● אנליסטים מעריכים שה-S&P 500 יירד בסך הכל 5%-10% משיאו, ושהנאסד"ק ייפול ב-8% ● חלק מהאנליסטים מאמינים כי התיקון כבר כאן: "אם זה לא היה ברור עד כה, שיהיה ברור כעת: תיקון מתרחש בשוק המניות"

רוברט אנטוקול מנכ''ל ומייסד פלייטיקה / צילום: יח''צ אוהד רומנו

סבב פיטורים שני בפלייטיקה השנה: עלול להשפיע על מאות עובדים

חברת הגיימינג הישראלית יוצאת לסבב פיטורים נוסף בשבועות הקרובים, שעשוי להשפיע על מאות עובדים - ככל הנראה בין 10% ל-20% מתוך מעל ל-3,000 ● הקיצוצים בחברה החלו כבר ב-2022, אז הועסקו בחברה מעל ל-4,000 איש ● בפלייטיקה הסתפקו בתגובה קצרה: "בהתאם למדיניות החברה, איננו נוהגים להתייחס לנושאים מסוג זה"

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן / צילום: דוברות מבקר המדינה

מבקר המדינה מצטרף לביקורת האוצר על צה"ל: אין בקרה על עשרות מיליארדים בתגמולי מילואים

דוח חדש של מבקר המדינה מצביע כי לצה"ל ולביטוח הלאומי אין מנגנון בקרה משותף שמוודא שההוצאה הציבורית מנוצלת באופן יעיל ● בנוסף, המבקר אנגלמן מצביע על התנהלות בעייתיות של האקדמיה מול הסטודנטים ● ומה בנוגע לזכויות העבודה?

אופיר חמו / צילום: עופר חג'יוב

"להוריד חשיפה למניות": הבנקאי שמציע לממש רווחים אחרי שנתיים פנומנליות

אופיר חמו ממזרחי טפחות חושש ש"התמחור בשווקים כבר מזמן לא משקף שווי כלכלי של החברות", אלא בעיקר את העתיד: "המכפילים משקפים גידול של 25% ברווחים" ● את עיקר המשקל בתיק ההשקעות הוא מציע להקצות כעת לאג"ח, כפי שהציע טרם הראלי הנוכחי בת"א

בית רומנו הקיים / צילום: משה צור אדריכלים

הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה ת"א: 3 קומות יתוספו לבית רומנו שיהפוך למבנה ציבורי

הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה תל אביב החליטה כי הזכויות בבית רומנו יועברו מחברת YBOX נדל"ן לעירייה ● בתוך כך, המבנה ההיסטורי יהפוך למבנה בעל אופי ושימושים ציבוריים ● בתמורה, תקבל החברה זכויות למגורים בהיקף של עשרות אלפי מ"ר במקומות שונים בעיר

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן / צילום: אורן דאי

הרווח של בנק לאומי זינק ל-2.7 מיליארד שקל ברבעון; יחלק דיבידנד בהיקף שיא

לאחר שחרור מגבלת החלוקה של הדיבידנדים ע"י בנק ישראל, לאומי יחלק לבעלי מניותיו דיבידנד בסכום של 2 מיליארד שקל - הדיבידנד השוטף הגבוה אי-פעם של בנק בישראל