גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה"ב חוששת מהצעות לשינויים בינלאומיים של חוקי המיסוי

כך כתב שר האוצר האמריקאי סטיבן מנושין במכתב ל-OECD ● מנושין קרא למדינות להשעות את המסים שהן מתכננות על שירותים דיגיטליים עד שיגובש הסכם בינלאומי

סטיבן מנושין, שר האוצר האמריאי / צילום: ג'ייסון לי, רויטרס
סטיבן מנושין, שר האוצר האמריאי / צילום: ג'ייסון לי, רויטרס

לארה"ב יש "חששות רציניים" כלפי הצעות לשינוי עולמי של חוקי מס החברות, אמר שר האוצר האמריקאי סטיבן מנושין, והעלה הצעה משלו שעלולה לסבך את המאמצים לאמץ מערכת מס חדשה לכלכלה הדיגיטלית.

במכתב לארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח (OECD), מנושין מצטט חששות של עסקים אמריקאים. הוא כתב ששינוי החוקים המחייבים לגבי זכותן של מדינות להטיל מס על חברות עלול להשפיע על "נדבכים ותיקים של מערכת המס הבינלאומית, שעליה נשענים הנישומים בארה"ב".

במכתב מתאריך 3 בדצמבר מנושין מציין שארה"ב ממשיכה לתמוך בשיחות העולמיות, וקרא למדינות להשעות את המסים שהן מתכננות על שירותים דיגיטליים עד שיגובש הסכם בינלאומי.

ובכל זאת, ההסתייגויות של מנושין מפתיעות בהתחשב בכך שהכללים המנחים לחוקים חדשים הוסכמו באוקטובר בהתבסס על רעיונות שקידמה ארה"ב. וושינגטון דחפה זה זמן רב אמצעים שיחולו על כל החברות, ולא רק על אלו שעסקיהן הם דיגיטליים ברובם.

ההנחיות של אוקטובר התקבלו בברכה על ידי שרי אוצר ממדינות 20G (הכלכלות הגדולות בעולם) בפגישה בוושינגטון. ארה"ב הייתה סביב השולחן לאורך כל התהליך.

השיחות העולמיות הן כבר תרגיל איזון פוליטי מסובך כאשר מדינות נאבקות על הזכות להטיל מס על חברות רב-לאומיות, בייחוד חברות טק שיכולות לרשום רווחים נמוכים יחסית היכן שיש להן לקוחות או משתמשים רבים. המכתב של מנושין אינו מוציא את ארה"ב מהדיונים, אך הוא מעלה דגל אדום מעל הגישה שנדונה במשך חודשים.

ביום ב' השבוע, ממשל טראמפ הציע מכסים על יבוא מצרפת שנע מגבינות ויינות עד תיקי יד וחרסינה בתגובה למס הצרפתי על שירותים דיגיטליים, שטראמפ טוען שהוא מכוון נגד חברות טק מארה"ב.

"משטר של נמל מבטחים"

מנושין ציין במכתבו שכל הסכם עולמי חדש יזדקק כנראה לתמיכה רחבה כדי לעבור בקונגרס האמריקאי, בחקיקה רגילה או כתיקונים לאמנות מס.

הוא הציע רעיון חדש שלפיו החוקים לקביעת אלו מדינות זכאיות לזכויות מיסוי יהיו חלק מ"משטר של נמל מבטחים" במקום להיות מחייבים. לדבריו, הגישה הזו תוכל להרגיע את חששות העסקים. המכתב לא סיפק פרטים על איך ייראה משטר כזה, אך הפיכת החוקים לאופציונליים לחברות עלולה לסבך את השיחות העדינות בלאו הכי, שלא אפשרו עד כה חופש בחירה כלשהו לעסקים.

אפשרות אחת היא שחברות שניצבות בפני מיסוי על פעילות דיגיטלית יוכלו לבחור במערכת החדשה שתגובש על ידי OECD כדרך להימנע מהמסים הללו. חברות מחוץ למגזר הטק, שהביעו לאחרונה חששות באוזני ממשל טראמפ, יוכלו לא לבחור בכלים החדשים ולהישאר במשטר המס הקיים.

אך מדינות שקיוו להכנסות מס חדשות צפיות להתנגד לגישה האופציונלית הזו. OECD מחייב קונצנזוס כדי לקדם כל תוכנית.

גישת נמל המבטחים לא הועלתה עד כה, כתב אנחל גוריה, מזכ"ל OECD, חזרה למנושין אתמול (ד'). "העלינו את הבעיה הזו כי היא עלולה להשפיע על יכולתן של 135 המדינות שמשתתפות כעת בתהליך הזה (של גיבוש הסכמי מס חדשים) להתקדם במסגרת לוח הזמנים ההדוק שקבענו יחד", כתב גוריה. הוא עודד את מנושין להגיע לפריז לפני חג המולד כדי לדון ברעיון שלו. גוריה שיבח את התפקיד שמילא מנושין בקידום הדיונים על ידי העלאת "הצעות חדשניות שקידמו אותנו אל מעבר לחוקי המס שקיימים כעת".

פמלה אולסן, סגנית מנהל תחום המיסוי בחברת הייעוץ והחשבונאות PwC, אמרה שמכתבו של מנושין מהווה עמדת מיקוח מציאותית מבחינה פוליטית, שמשקפת את האינטרסים של העסקים והממשל בארה"ב. "אני לא חושבת שזהו שינוי בעמדה האמריקאית", היא אמרה. "אני פשוט לא חושבת שארה"ב קבעה עד כה מה הייתה עמדתה".

מנושין כתב עוד שארה"ב אינה תומכת במסי מינימום על חברות שבסיסן בארה"ב, כפי שהקונגרס חוקק ב-2017.

דוברת של שר האוצר הצרפתי ברונו לה מר לא הגיבה על המכתב. מוקדם יותר אתמול אמר לה מר לכתבים שצרפת פועלת לגיבוש הסכם ב-OECD למס דיגיטלי "הוגן ויעיל". הוא הוסיף שהוא מצפה לשוחח עם מנושין אתמול אחר הצהריים.

מכתבו של מנושין מגיע כאשר ממשלות ברחבי העולם מעוניינות לדון בדרך חדשה למסות עסקים בעידן הדיגיטלי. באוקטובר, שרי אוצר מקבוצת 20G קידמו בברכה הצעה שלפיה מגון רחב של חברות עם הפנים לצרכנים ישלמו עוד מס במדינות שבהן יש להן לקוחות, והן מדווחות על מעט רווחים.

מדינות 20G קראו לקידום התהליך הזה במהירות, ולגיבוש עקרונות הסכם כבר עד ינואר. המטרה הייתה להשיג קונצנזוס פוליטי עד יוני 2020, ואחריו להשיג שינויים בחוקים ובאמנות של מדינות יחידות. המכתב של מנושין מעלה תהיות לגבי יכולת העמידה בלוח הזמנים הזה, ואם הסכם בינלאומי עדיין אפשרי.

צרפת התחייבה לבטל את מס השירותים הדיגיטליים שלה, שהוצג ביולי, כאשר יושג הסכם במסגרת OECD. כמה מדינות נוספות - כולל איטליה ובריטניה - הודיעו גם הן על תוכניות למיסוי שירותים דיגיטליים, בטענה שהן יוצרות בכל תחושת דחיפות שבלעדיה לא תהיה עסקה עולמית.

הגישה הקיימת למיסוי חברות שמציעות את מוצריהן בכמה מדינות שייכת לזמנים שבהן הייתה להן נוכחות פיזית משמעותית באותן מדינות, כמו מפעל במקרה של יצרניות רכב.

היום מיסוי רווחי חברות מתבצע היכן שהערך מתהווה, במקרים רבים היכן ששוכן מטה החברה הרב-לאומית, או המדינה עם המיסוי הנמוך שבה רשום הקניין הרוחני שלה. אבל בעידן הדיגיטלי, חברות יכולות להגיע ללקוחות ללא נוכחות פיזית. מצב זה פוגע במדינות של מיסוי גבוה כמו צרפת, שחסרות ענקיות טק משלהן, אך התושבים הם לקוחות של חברות כמו פייסבוק, אלפאבית (גוגל) ואפל.

עוד כתבות

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

תוכנית בת גלים / הדמיה: דרמן ורבקל אדריכלות

1,300 דירות במקום בסיס חיל הים בחיפה

תוכנית 'בת גלים' להקמת שכונה חדשה אושרה בוועדה המחוזית חיפה ● הרשויות שיכולות לקבל תמיכה מהרשות להתחדשות עירונית ● וגם: מאות יחידות דיור חדשות בגליל המערבי ● חדשות הנדל"ן

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

ירידות קלות בבורסה המקומית; מדד ת"א ביטוח יורד בכ-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.1% ות"א 90 יורד ב-0.7% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● טסלה ממשיכה במומנטום השלילי לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עובדים שהוצאו לחל"ת בענף התיירות עומדים להישאר ללא דמי אבטלה

במשרד האוצר הניחו שאין צורך בקביעת מודל חל"ת ארוך־טווח וסברו כי המלחמה תסתיים לפני שהעובדים ימצו את ימי האבטלה והחופשה שצברו ● כעת, עסקים רבים טרם התאוששו, כשהמצוקה הגדולה היא בענף התיירות

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בנעילת הבורסה; אופקו הלת' זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● הבורסה מסכמת את הרבעון הראשון: "מדדי ת"א-35 ות"א-90 רשמו תשואה חיובית של כ-5% וכ-11%, בהתאמה" ● זינוק של כ-50% בצבר ההזמנות של רפאל ● ביל אקמן: "מניית בורסת ת"א זמינה במחיר מציאה" ● דלק תחלק דיבידנד בסך של רבע מיליארד דולר ● בנק ישראל לא יאפשר לאחים נאוי לשלוט בישראכרט עם שיעור החזקות נמוך מ-30%

שר האנרגיה אלי כהן (משמאל) בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין ג'ורג' פפנסטאסיו / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

מתעלמת מטורקיה: ישראל מקדמת את חיבור רשת החשמל עם קפריסין ויוון

בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין, ג'ורג' פפנסטאסיו, דן שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן בנוגע לשיתוף פעולה בתחום האנרגיה ● השניים סיכמו כי פרויקט הכבל החשמלי התת-ימי שיחבר את רשת החשמל של ישראל לקפריסין וממנה ליוון, ואל רשת החשמל האירופית, יקודם בעדיפות גבוהה

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג