גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית

במאבק של אירופה נגד המהגרים, החלומות של האפריקאים הופכים במהרה לסיוט בלב ים

הסכם כלכלי בין לוב לאיטליה, שזכה לתמיכת האיחוד האירופי אך גם לביקורת מצד צרפת, מביא להקטנה משמעותית של היקף ההגירה • במקביל האפריקאים שנמלטים ממלחמות ועוני ממשיכים לנסות לחצות את הים - רק כדי להיות מוחזרים למתקני כליאה בלוב שבה מתקיימת מלחמת אזרחים

משמר החופים הלובי וסירת מהגרים / צילום: HANI AMARA, רויטרס
משמר החופים הלובי וסירת מהגרים / צילום: HANI AMARA, רויטרס

הטלפון הלוויני על גבי הרפסודה המתנפלת בלב ים התיכון, החל להוציא אותות מצוקה חוזרות מדי כמה שניות (S.O.S). על גבי הסירה הרעועה ישבו בצפיפות 45 גברים ונשים אפריקאים, כשתקווה אחת בליבם - שספינת חילוץ תגיע אליהם ותעביר אותם לאיטליה. במקום זאת הופיעה ספינת משמר חופים של לוב עם ערכות עזרה ראשונה, גלגלי־ים ומצופים וגם רובי קלשניקוב שנועדו להכריח את הפליטים הצמאים והחרוכים מהשמש ומליחות הים לעלות עליה ולחזור לאזור מלחמה הנטושה בלוב.

אמנה לעצירת ההגירה הלא־חוקית מלוב לאיטליה, בגיבוי האיחוד האירופי, הפכה את משמר החופים הלובי למשמר הגבול דה־פקטו של אירופה. זו כבר הפכה לרוטינה מעוררת פלצות: מהגרים ופליטים שמגיעים ללוב לאחר שברחו מאזורי עימות וקרבות או מחמת רעב בארצותיהם, מסתכנים בחציית הים התיכון, וכל זאת רק כדי להיתפס ולהיות מוחזרים ללוב. שם, הם מוחזקים במחנות מעצר סמוך לקווי החזית במלחמות האזרחים בלוב, ונתונים לחסדי המיליציות.

למרות הכישלון המתואר לעיל שפעמים רבות יכול להיגמר במוות, הארגון ההגירה הבינלאומי (IOM) להגירה דיווח בנובמבר כי הניסיונות לחצות את הים התיכון נמצאים בעלייה. זאת למרות החשש שמסע התלאות עלול להסתיים במלחמות האזרחים בלוב.

מי שלא מתייאש הוא מאיי אוסקר, פליט בן 22 מקמרון. הסכנות בלוב רק המריצו אותו לנסות להגיע לאירופה. כאשר הוא נלכד בניסיון הרביעי שלו לחצות את הים התיכון, הוא כבר עבר חצי מיבשת אפריקה, שילם לאינספור מבריחים ונתקע חודשים במחנות מעצר בלוב. ביולי, תקיפה אווירית על מחנה המעצר טאג'ורה מחוץ לבירה טריפולי, בו היה עצור, הרגה עשרות מהגרים ופליטים, ושיגרה את מאיי לבריחה נוספת. הוא למד ספרדית עוד בקמרון כדי להתכונן לחיים בספרד.

על סיפון הספינה

על סיפון ספינת משמר החופים הלובי, "פזאן 658", כמה מהגרים תהו בקול אם הם ייאזקו. אשה אחת קברה את ראשה על צווארו של שותפה, ובכתה בשקט. צוות ספינת משמר החופים הלובי הטביע ליתר ביטחון את הרפסודה של הפליטים.

אוסקר, בחולצת טי עם הכיתוב Fly Emirates (חברת התעופה של אמירויות המפרץ), תיאר את הלחימה המתמדת בלוב באמצעות לקסיקון דל: "בום בום בום", הוא אמר בכוונו לירי שהגיע מהשמיים. לשאלה אם הוא ינסה שוב לחצות את הים התיכון הוא השיב בשלילה. "אני עייף מכל זה".

האמנה האיטלקית־לובית נגד הגירה, שחודשה בחודש שעבר, מחייבת את איטליה לספק סיוע כספי ולוגיסטי למשמר החופים הלובי ולמחנות המעצר. בתמורה, לוב מונעת מהמהגרים להגיע לחופי איטליה. כולם מרוצים. חוץ מהפליטים.

אבל לא כל מדינות אירופה סומכות את ידיהן על הסכם זה. ההתנגדות להחזרת הפליטים למרכזי המעצר המסוכנים בלוב הניאה את צרפת לוותר על תוכניתה לספק שש ספינות למשמר החופים הלובי בשבוע שעבר בעקבות תביעה של שמונה ארגוני זכויות אדם. בתגובה לביקורת פקידי ממשל איטלקים אומרים שהם פועלים לשפר את התנאים במחנות המעצר.

ביניים:הפרלנמט האירופי הצביע נגד

הפרלמנט האירופי הצביע באוקטובר נגד הרחבת מבצעי החיפוש לצורך חילוץ של אירופה בים התיכון. זאת, למרות שנתיב חציית הים התיכון לאירופה הוא נתיב ההגירה הקטלני ביותר בעולם מזה כמה שנים.

האמצעים נגד ההגירה עזרו להפחית את מספר המהגרים שמגיעים לאירופה, אבל אלפי בני אדם עדיין מנסים לעשות זאת ברגע שהטמפרטורות מתחילות לרדת, החורף מגיע והסערות מתחילות להשתולל במרחבי הים שבלילות החשוכים מרגישים לעתים אינסופיים. השנה טבעו בים יותר מ-1,000 בני אדם, לפי ארגון ההגירה הבינלאומי (IOM), ומשמר החופים הלובי תפס 8,840 בני אדם והחזיר אותם ללוב.

אחד מהם היה מוסא עבדאללה מרפובליקת בנין, ששילם 1,200 דולר למקום על הרפסודה שנתפסה על ידי ספינת פזאן 658. עבדאללה, בן 28, היה כלוא בלוב שישה חודשים לאחר שנתפס במדינה ללא מסמכי הגירה. במעצר הוא הוכה על ידי שומרים עד שהוריו שיחדו אותם כדי לשחרר אותו.

"כשהם מחזירים אותנו ליבשה, הם לוקחים אותנו ישירות לבתי כלא", מספר עבדאללה. "ואנחנו משלמים כדי להשתחרר ולנסות שוב". הוא מספר בהתרגשות על אחרים שהוא מכיר שכן הצליחו להגיע לחופי אירופה ובהם על ידיד שלו שהתחתן שם רק באחרונה. "החלום שלי הוא להגיע לאיטליה, ולהתחתן עם איטלקיה", הוא אומר.

כשהם נשאלים, פקידי הממשל הלובים מצביעים על האינטרס שלהם, ולא של אירופה, במאבק נגד נתיב ההגירה שעובר את ארצם. "ראינו את הצורך לסגור את הדלת לים כדי לחסל את תרבות ההגירה ואת הרעיון שלוב היא מדינה שקל לחצות", אומר איוב ראסם, דובר משמר החופים. "או שהם יחזרו הביתה או שיעברו את מה שעוברים תושבי המדינה". כך, הם מקווים להרתיע אנשים ללא מסמכים מכניסה ללוב. כעת מצויים בלוב, מדינה של כ־6 מיליון אזרחים, כ־700 אלף מהגרים ללא מסמכים.

אירופה לא תגיע לחלץ

"אנחנו מנסים לגרום להם להבין שאף אחד לא מגיע לחלץ אותם מאירופה. לפעמים הם מנסים להגיב באלימות ומכים אותנו", אומר הקפטן של פזאן 658, מוסטפה אבו זאיד, אחרי הפלגה של 65 קילומטר וארבע שעות - הזמן שלקח להגיע לרפסודה.

בינתיים, במרחק של כ־15 ק"מ מסירת המהגרים שייטה "איילן כורדי", ספינת חיפוש וחילוץ גרמנית שנקראת על שם הילד הסורי בן ה־3 שטבע על חופי טורקיה ב-2015 ותמונתו זעזעה את העולם ועוררה תמיכה ציבורית בפליטים.

ספינות פרטיות כאלו הפכו יעד להתקפות של פקידים אירופים שטוענים שהן מעודדות הברחה בלתי חוקית של מהגרים לאירופה. כדי להרתיע אותן, הרשויות באירופה תופסות, קונסות ומונעות מהן עגינה בנמלים אירופים - גם אם המהגרים נתקעים עליהן כמה ימים או שבועות. מבצעי החילוץ של הספינות הללו מטורפדים בדרכים נוספות: קריאות ההצלה של רפסודת המהגרים שמתוארת בכתבה זו התקבלה אמנם במוקד הסיוע הימי ברומא, אך שוגרה למשמר החופים הלובי בלבד ולא לארגוני זכויות אדם שונים, שפועלים גם להצלת ספינות מהגרים שנקלעות למצוקה.

הסכנות לא נגמרות בים התיכון

הסיכונים למהגרים על היבשה גדולים כמעט כמו בים. כ־7,000 עד 8,000 מהם מוחזקים במחנות מעצר שונים בלוב. ארגוני זכויות אדם מדווחים תדירות על אלימות, תנאי תברואה ירודים ומעט מזון במחנות אלה.

מלבד מחנה טאג'ורה שהופצץ, מיליציות חמושות תוקפות תדיר גם מחנות מהגרים נוספים. בספטמבר נורה ונהרג מהגר סודאני שהיה בקבוצה של מעל 100 פליטים שנלכדו בים והוחזרו לטריפולי, לפי ארגון ההגירה הבינלאומי. אלו שזוכים למעמד של פליטים יכולים להמתין ליישוב מחדש על ידי סוכנות הפליטים של האו"ם, אך ההמתנה נמשכת חודשים רבים ופעמים רבות אפילו שנים. אלו שהם חסרי מעמד מקבלים מארגון ההגירה הבינלאומי טיסות חינם חזרה למדינותיהם. ארגוני סיוע אומרים שהתוכנית הזו שנויה במחלוקת מפני שהמהגרים מקבלים אותה רק כדי להימלט ממחנות המעצר.

כאשר קפטן אבו זאיד ניווט את פזאן 658 חזרה לנמל טריפולי החשוך, שם המתינו אנשי רשות ההגירה הבינלאומית וסוכנות הפליטים של האו"ם, 45 המהגרים והפליטים היחפים הושבו על משטח בטון, שהואר רק בפנסיה של ניידת האמבולנס שהגיעה לחוף. "אנחנו יכולים לעזור לכם לחזור למדינה שלכם בלי כסף", אמר אמיר אל-בישטי, נציג ארגון ההגירה, "ואם אתם לא יכולים לחזור, אנחנו יכולים למצוא עבורכם מקום אחר לחיות בו". הפליטים בהו בו בשתיקה.

רבים מהם כבר החליטו לנסות שוב להגיע לאירופה. אחרים יישארו בלוב וינסו לעבוד בה, למרות הסכנות. בזמן ההמתנה לאוטובוס שיסיע אותם למחנה מעצר, איש לא דיבר על חזרה הביתה.

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

אישה קיבלה חצי מדירת הורי הגרוש, המשפחה ערערה. מה קבע ביהמ"ש?

שכנים שלא תיקנו את הנזילה בדירה הסמוכה למרות פסק דין חויבו ב־30 אלף שקל הוצאות משפט ● אישה קיבלה מחצית מדירת הורי בעלה לאחר שבית המשפט הכיר בהבטחה שניתנה לה, אף שלא הייתה בכתב ● וחברת שמירה לא הצליחה לעצור חילוט של 100 אלף שקל, לאחר שהמועצה המקומית טענה להפרות בתנאי ההעסקה ● 3 פסקי דין בשבוע

אילוסטרציה: Shutterstock

המעסיקה לא שילמה לקרן פנסיה - ותפצה ב-890 אלף שקל עובד שחלה

ביה"ד חייב מעסיקה לשלם לעובד שעבד אצלה 52 ימים בלבד, וחלה ארבע שנים לאחר מכן, 890 אלף שקל בשל אובדן פנסיית נכות - זאת לאחר שהמעסיקה לא העבירה כספים לקרן פנסיה במשך תקופת ההעסקה הקצרה - והביאה לקטיעת הרצף הפנסיוני של העובד ולכך שלא יהיה זכאי לקצבת נכות בהמשך ● ב"כ המעסיקה: "סעד שערורייתי, נערער"

אילוסטרציה: Shutterstock

נורה אדומה: שני סימנים שעלולים לבשר על טלטלה בשווקים

בנק אוף אמריקה מצביע על שילוב שעלול להקדים מעבר חד של המשקיעים למצב Risk Off: זינוק בתנודתיות בשוק האג"ח לצד חולשה במניות הפיננסים ● זאת בזמן שהמשקיעים עדיין ממשיכים להזרים סכומי עתק לשוק המניות

הדמיה של תשתית מרכז נתונים מודולרי עם ייצור חשמל צמוד / צילום: ap, Business Wire

הקמת תשתיות הבינה המלאכותית הופכת להימור הכלכלי הגדול בתולדות ארה"ב

ההשקעה במרכזי נתונים גדולה מזו שהושקעה בתעלות, במסילות הברזל וברשת החשמל גם יחד ● ההשקעה יוצרת מקומות עבודה ועושר, אך גם מגבירה את האינפלציה

הילה ויסברג בשיחה עם פרופ' אוריאל רייכמן, יו''ר אוניברסיטת רייכמן / צילום: יהושע יוסף

"קשרים? מה שאנשים ימצאו ברייכמן זה בני ובנות זוג"

שיחה עם פרופ' אוריאל רייכמן, יו"ר אוניברסיטת רייכמן ● על איך הוא מנגיש השכלה גבוהה בשכר לימוד של 100-50 אלף שקל בשנה, החזית מול האוניברסיטאות והמימון שלא קיבל לבית הספר לרפואה: "שערורייה שמעלה לי את הטורים"

עו''ד מיכל כהן, הממונה על התחרות; ניב סרנה, מנכ''ל ניו-מד אנרג'י; עובד דבי, מנכ''ל דליה חברות אנרגיה / צילום: כדיה לוי, ענבל מרמרי, אורי שדה

הפגישה הדרמטית עם רשות התחרות: מאחורי פיצוץ הסכם הגז בין ניו־מד לדליה

בסוף השבוע הודיעה ניו־מד על ביטול עסקת הענק, בהיקף של 6.7 מיליארד דולר ● יומיים קודם לכן הציבה בפניה רשות התחרות את התנאים לאישור, וההערכות הן שההודעה נועדה לרכך את המגבלות החדשות ● מדובר בשעת מבחן למנכ"ל החדש של ניו־מד - ניב סרנה

עוז סלטון, מנהל השיווק והמכירות בקבוצת אב־גד; מעיין אדם, מועדון צרכנות ''מאמי''; רוני כהן, מנכ''ל ושותף אלדר שיווק נדל''ן / צילום: נעם כמרה, פרטי, דוד סקורי

72 דירות בשלושה ימים: איך מועדון חבר ומעיין אדם דווקא מצליחים למכור דירות?

הנחות, תנאי תשלום נוחים, פטור מהצמדות וממדדים ואבזור הפכו לסטנדרט בשיווק דירות, אך לא תמיד מספיקים כדי להניע את המכירות בשוק המדשדש ● מועדוני צרכנות כמו חבר, הייטקזון, ו"מאמי" של מעיין אדם זיהו את הצורך בשוק ומציעים לרוכשים דירות בהנחות דו־ספרתיות ● מה מרוויחים הקונים, ומה היזמים?

יריב לוין, שר המשפטים / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

כמה התקדמנו תחת יריב לוין במשרד המשפטים?

מהמשאבים שניתנו לרשות השופטת ועד ליחס הציבורי אליה: בדקנו את הביצועים של שר המשפטים יריב לוין ● מצבת השופטים נפגעה, התיקים בבתי המשפט נערמים - אבל דווקא האמון במערכת המשפט התחזק ● רמזור הביצועים, מדור חדש

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

החוזים על הנאסד"ק נופלים בכ-1%, מניות השבבים יורדות; מחירי הנפט מטפסים

אחרי שטראמפ דחה את הצעת איראן לפתיחת מצר הורמוז - מחירי הנפט מטפסים, לצד תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ● השקל נחלש מול הדולר לשפל של חודשיים ● בורסת פריז עולה בכ-0.4% ● בורסת סיאול נפלה במעל 2%, ענקיות השבבים סמסונג ו-SK Hynix איבדו גובה ● וגם: ה-S&P 500 בדרך לסגור את ספטמבר בירוק, אך מתחת למכסה המנוע יש מגמות מדאיגות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

מגמה שלילית בתל אביב בהובלת מדדי הנדל"ן; השקל נחלש ב-1%

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.3% ● יום המסחר בעולם נפתח ברגל שמאל: מחירי הנפט ותשואות האג"ח בארה"ב ממשיכים לטפס, החוזים בניו יורק אדומים ● אחרי ביטול עסקת הענק של ניו-מד ודליה - ● המסחר יתקיים השבוע במתכונת מקוצרת בשל חג הסוכות ● וגם: הזינוק בתשואות האג"ח מציף גל של חששות מפני מפולת בשווקים

העצרת הכללית של האו''ם, ארכיון / צילום: Shutterstock, lev radin

הרשימה השחורה של האו"ם: צמרת המשק הישראלי בפנים. מי יצאו ממנה?

61 חברות חדשות נוספו ל"רשימה השחורה" של העסקים הפועלים ביהודה ושומרון ובמזרח ירושלים ● אילו חברות ברשימה, מה המשמעות, ולמה דווקא עכשיו? ● גלובס עושה סדר

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ברקת הבטיח לשבור את כללי המשחק, ו"הסל של המדינה" לא סיפק את הסחורה

ביום חמישי נסוגה קרפור מהמיזם של שר הכלכלה ● המדינה השקיעה 25 מיליון שקל בקמפיין, ברשת חתכו את מחירי הסל בכ־35% וברקת טען כי הציבור חסך לפחות 40 מיליון שקל ● אלא שהמתחרות לא הצטרפו, קיבוע המחירים עלה לקרפור ביוקר ומוצרים מחוץ לסל התייקרו

סם אלטמן, מנכ''ל OpenAI / צילום: ap, Alex Brandon

אחרי שפרצו לאתרים ממשלתיים - OpenAI מקפיאה את אימון המודלים החדשים

הבית הלבן ביקש הבהרות לאחר שסוכני AI של OpenAI ניגשו למידע מאתרי ממשל פדרליים וניסו לאסוף נתונים נוספים ● לפי הרשויות והחברה לא נחשף מידע לא ציבורי, אך האירועים מעוררים מחדש חשש מהתנהגות בלתי צפויה של מודלים מתקדמים

השימוש ב-AI מגיע לשוק הרכב / אילוסטרציה: Shutterstock

גרוק כבר מדבר עברית בטסלה. מי הבא בתור?

גרוק מדבר עברית בטסלה, ג'מיני נכנס לרנו ואלקסה לב.מ.וו: הצ'אטבוטים משתלטים במהירות על תא הנהג ● המדריך המלא למה זה נותן, איפה זה עדיין מקרטע, ממה להיזהר ומה לשאול את היבואן לפני הקנייה

נדב בלילה / צילום: רמי זרנגר

נדב בלילה מסתער על עוד חוות שרתים שתעלה יותר ממיליארד שקל

לגלובס נודע כי הקרקע באזור התעשייה אלון תבור נרכשה תמורת 83 מיליון שקל, לאחר שקבוצתו של בלילה כבר רכשה 40 דונם במתחם ● הקמת חוות השרתים, בהספק של 50 מגה-וואט ובשיתוף דוראל ואמפא, צפויה לעלות יותר ממיליארד שקל ולהניב לחברות הכנסות של עשרות מיליוני שקלים בשנה

ג'נסן הואנג / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

מנכ"ל אנבידיה סימן את התחום הלוהט הבא: עכשיו הוא נכנס אליו

אחרי ש-OpenAI עצרה את הפיתוח בשל אירועי סייבר חמורים, אנבידיה מנצלת את המומנטום ומשיקה כלי קוד פתוח לניטור ובדיקת סוכני AI לפני הרצתם, כחלק מתפיסת הבטיחות החדשה של ג'נסן הואנג

דורון בלשר; אור עופר, עידו גל / צילום: ניר סלקמן, איל יצהר, Keren Haberberg

קאמבק של מיליארד דולר: ריסקיפייד מזנקת בוול סטריט לשיא של 5 שנים

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● חברת הפינטק הישראלית חצתה שוב את רף מיליארד הדולרים בעקבות זינוק דו-ספרתי במניה ● מניית סימילרווב צוללת לאחר הכרזה מוקדמת מהצפוי על מנכ"ל חדש ● וגם: אורמת תזכה למימון של עד 35 מיליון דולר ממשרד האנרגיה האמריקאי לקידום פרויקטים גיאותרמיים בנבאדה וביוטה

גלית בן נאים, סגנית לכלכלן הראשי / צילום: שלומי יוסף

המחוז שבו בוטלו כ־700 עסקאות בשוק הדיור, אך קצב הבנייה ממשיך לגדול

סגנית הכלכלן הראשי באוצר, גלית בן נאים, חושפת כי מאות עסקאות לרכישת דירות חדשות בדרום בוטלו - נתון שמקפיץ את מלאי הדירות הלא מכורות באזור לשיא של מעל 11 אלף ● למרות הצטברות המלאי והצניחה במכירות, התחלות הבנייה אינן מאטות

אפי מלכין, הממונה על השכר באוצר / צילום: לע''מ

הממונה על השכר מזהיר: "לחלק מהאנשים לא תהיה באמת קצבת זקנה"

אפי מלכין, הממונה על השכר במשרד האוצר, מסכם 4 שנים מטלטלות בראיון חג מיוחד לגלובס ● הוא מסביר מדוע המגזר הציבורי כבר מזמן לא "האיש השמן", מתנגד ליוזמה לבטל את חובת ההפרשה לפנסיה ("היתרונות לזה משמעותיים") וחושף את הקשר שלו עם יו"ר ההסתדרות ארנון בר־דוד בצל חשדות השחיתות: "איש של מילה"

קורקינטים של אינוקים / צילום: זיו קורן

קורקינטים של אינוקים יימכרו ברשתות של אלקטרה מוצרי צריכה

מותג הקורקינטים החשמליים הישראלי אינוקים ייכנס לכ-200 סניפים של קבוצת אלקטרה מוצרי צריכה, בהם סניפי מחסני חשמל ושקם אלקטריק ● עד כה התבססה פעילות המותג בעיקר על מכירות אונליין וערוצי מכירה ייעודיים ● היקף הפעילות במסגרת ההסכם מוערך בעשרות מיליוני שקלים