גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית

במאבק של אירופה נגד המהגרים, החלומות של האפריקאים הופכים במהרה לסיוט בלב ים

הסכם כלכלי בין לוב לאיטליה, שזכה לתמיכת האיחוד האירופי אך גם לביקורת מצד צרפת, מביא להקטנה משמעותית של היקף ההגירה • במקביל האפריקאים שנמלטים ממלחמות ועוני ממשיכים לנסות לחצות את הים - רק כדי להיות מוחזרים למתקני כליאה בלוב שבה מתקיימת מלחמת אזרחים

משמר החופים הלובי וסירת מהגרים / צילום: HANI AMARA, רויטרס
משמר החופים הלובי וסירת מהגרים / צילום: HANI AMARA, רויטרס

הטלפון הלוויני על גבי הרפסודה המתנפלת בלב ים התיכון, החל להוציא אותות מצוקה חוזרות מדי כמה שניות (S.O.S). על גבי הסירה הרעועה ישבו בצפיפות 45 גברים ונשים אפריקאים, כשתקווה אחת בליבם - שספינת חילוץ תגיע אליהם ותעביר אותם לאיטליה. במקום זאת הופיעה ספינת משמר חופים של לוב עם ערכות עזרה ראשונה, גלגלי־ים ומצופים וגם רובי קלשניקוב שנועדו להכריח את הפליטים הצמאים והחרוכים מהשמש ומליחות הים לעלות עליה ולחזור לאזור מלחמה הנטושה בלוב.

אמנה לעצירת ההגירה הלא־חוקית מלוב לאיטליה, בגיבוי האיחוד האירופי, הפכה את משמר החופים הלובי למשמר הגבול דה־פקטו של אירופה. זו כבר הפכה לרוטינה מעוררת פלצות: מהגרים ופליטים שמגיעים ללוב לאחר שברחו מאזורי עימות וקרבות או מחמת רעב בארצותיהם, מסתכנים בחציית הים התיכון, וכל זאת רק כדי להיתפס ולהיות מוחזרים ללוב. שם, הם מוחזקים במחנות מעצר סמוך לקווי החזית במלחמות האזרחים בלוב, ונתונים לחסדי המיליציות.

למרות הכישלון המתואר לעיל שפעמים רבות יכול להיגמר במוות, הארגון ההגירה הבינלאומי (IOM) להגירה דיווח בנובמבר כי הניסיונות לחצות את הים התיכון נמצאים בעלייה. זאת למרות החשש שמסע התלאות עלול להסתיים במלחמות האזרחים בלוב.

מי שלא מתייאש הוא מאיי אוסקר, פליט בן 22 מקמרון. הסכנות בלוב רק המריצו אותו לנסות להגיע לאירופה. כאשר הוא נלכד בניסיון הרביעי שלו לחצות את הים התיכון, הוא כבר עבר חצי מיבשת אפריקה, שילם לאינספור מבריחים ונתקע חודשים במחנות מעצר בלוב. ביולי, תקיפה אווירית על מחנה המעצר טאג'ורה מחוץ לבירה טריפולי, בו היה עצור, הרגה עשרות מהגרים ופליטים, ושיגרה את מאיי לבריחה נוספת. הוא למד ספרדית עוד בקמרון כדי להתכונן לחיים בספרד.

על סיפון הספינה

על סיפון ספינת משמר החופים הלובי, "פזאן 658", כמה מהגרים תהו בקול אם הם ייאזקו. אשה אחת קברה את ראשה על צווארו של שותפה, ובכתה בשקט. צוות ספינת משמר החופים הלובי הטביע ליתר ביטחון את הרפסודה של הפליטים.

אוסקר, בחולצת טי עם הכיתוב Fly Emirates (חברת התעופה של אמירויות המפרץ), תיאר את הלחימה המתמדת בלוב באמצעות לקסיקון דל: "בום בום בום", הוא אמר בכוונו לירי שהגיע מהשמיים. לשאלה אם הוא ינסה שוב לחצות את הים התיכון הוא השיב בשלילה. "אני עייף מכל זה".

האמנה האיטלקית־לובית נגד הגירה, שחודשה בחודש שעבר, מחייבת את איטליה לספק סיוע כספי ולוגיסטי למשמר החופים הלובי ולמחנות המעצר. בתמורה, לוב מונעת מהמהגרים להגיע לחופי איטליה. כולם מרוצים. חוץ מהפליטים.

אבל לא כל מדינות אירופה סומכות את ידיהן על הסכם זה. ההתנגדות להחזרת הפליטים למרכזי המעצר המסוכנים בלוב הניאה את צרפת לוותר על תוכניתה לספק שש ספינות למשמר החופים הלובי בשבוע שעבר בעקבות תביעה של שמונה ארגוני זכויות אדם. בתגובה לביקורת פקידי ממשל איטלקים אומרים שהם פועלים לשפר את התנאים במחנות המעצר.

ביניים:הפרלנמט האירופי הצביע נגד

הפרלמנט האירופי הצביע באוקטובר נגד הרחבת מבצעי החיפוש לצורך חילוץ של אירופה בים התיכון. זאת, למרות שנתיב חציית הים התיכון לאירופה הוא נתיב ההגירה הקטלני ביותר בעולם מזה כמה שנים.

האמצעים נגד ההגירה עזרו להפחית את מספר המהגרים שמגיעים לאירופה, אבל אלפי בני אדם עדיין מנסים לעשות זאת ברגע שהטמפרטורות מתחילות לרדת, החורף מגיע והסערות מתחילות להשתולל במרחבי הים שבלילות החשוכים מרגישים לעתים אינסופיים. השנה טבעו בים יותר מ-1,000 בני אדם, לפי ארגון ההגירה הבינלאומי (IOM), ומשמר החופים הלובי תפס 8,840 בני אדם והחזיר אותם ללוב.

אחד מהם היה מוסא עבדאללה מרפובליקת בנין, ששילם 1,200 דולר למקום על הרפסודה שנתפסה על ידי ספינת פזאן 658. עבדאללה, בן 28, היה כלוא בלוב שישה חודשים לאחר שנתפס במדינה ללא מסמכי הגירה. במעצר הוא הוכה על ידי שומרים עד שהוריו שיחדו אותם כדי לשחרר אותו.

"כשהם מחזירים אותנו ליבשה, הם לוקחים אותנו ישירות לבתי כלא", מספר עבדאללה. "ואנחנו משלמים כדי להשתחרר ולנסות שוב". הוא מספר בהתרגשות על אחרים שהוא מכיר שכן הצליחו להגיע לחופי אירופה ובהם על ידיד שלו שהתחתן שם רק באחרונה. "החלום שלי הוא להגיע לאיטליה, ולהתחתן עם איטלקיה", הוא אומר.

כשהם נשאלים, פקידי הממשל הלובים מצביעים על האינטרס שלהם, ולא של אירופה, במאבק נגד נתיב ההגירה שעובר את ארצם. "ראינו את הצורך לסגור את הדלת לים כדי לחסל את תרבות ההגירה ואת הרעיון שלוב היא מדינה שקל לחצות", אומר איוב ראסם, דובר משמר החופים. "או שהם יחזרו הביתה או שיעברו את מה שעוברים תושבי המדינה". כך, הם מקווים להרתיע אנשים ללא מסמכים מכניסה ללוב. כעת מצויים בלוב, מדינה של כ־6 מיליון אזרחים, כ־700 אלף מהגרים ללא מסמכים.

אירופה לא תגיע לחלץ

"אנחנו מנסים לגרום להם להבין שאף אחד לא מגיע לחלץ אותם מאירופה. לפעמים הם מנסים להגיב באלימות ומכים אותנו", אומר הקפטן של פזאן 658, מוסטפה אבו זאיד, אחרי הפלגה של 65 קילומטר וארבע שעות - הזמן שלקח להגיע לרפסודה.

בינתיים, במרחק של כ־15 ק"מ מסירת המהגרים שייטה "איילן כורדי", ספינת חיפוש וחילוץ גרמנית שנקראת על שם הילד הסורי בן ה־3 שטבע על חופי טורקיה ב-2015 ותמונתו זעזעה את העולם ועוררה תמיכה ציבורית בפליטים.

ספינות פרטיות כאלו הפכו יעד להתקפות של פקידים אירופים שטוענים שהן מעודדות הברחה בלתי חוקית של מהגרים לאירופה. כדי להרתיע אותן, הרשויות באירופה תופסות, קונסות ומונעות מהן עגינה בנמלים אירופים - גם אם המהגרים נתקעים עליהן כמה ימים או שבועות. מבצעי החילוץ של הספינות הללו מטורפדים בדרכים נוספות: קריאות ההצלה של רפסודת המהגרים שמתוארת בכתבה זו התקבלה אמנם במוקד הסיוע הימי ברומא, אך שוגרה למשמר החופים הלובי בלבד ולא לארגוני זכויות אדם שונים, שפועלים גם להצלת ספינות מהגרים שנקלעות למצוקה.

הסכנות לא נגמרות בים התיכון

הסיכונים למהגרים על היבשה גדולים כמעט כמו בים. כ־7,000 עד 8,000 מהם מוחזקים במחנות מעצר שונים בלוב. ארגוני זכויות אדם מדווחים תדירות על אלימות, תנאי תברואה ירודים ומעט מזון במחנות אלה.

מלבד מחנה טאג'ורה שהופצץ, מיליציות חמושות תוקפות תדיר גם מחנות מהגרים נוספים. בספטמבר נורה ונהרג מהגר סודאני שהיה בקבוצה של מעל 100 פליטים שנלכדו בים והוחזרו לטריפולי, לפי ארגון ההגירה הבינלאומי. אלו שזוכים למעמד של פליטים יכולים להמתין ליישוב מחדש על ידי סוכנות הפליטים של האו"ם, אך ההמתנה נמשכת חודשים רבים ופעמים רבות אפילו שנים. אלו שהם חסרי מעמד מקבלים מארגון ההגירה הבינלאומי טיסות חינם חזרה למדינותיהם. ארגוני סיוע אומרים שהתוכנית הזו שנויה במחלוקת מפני שהמהגרים מקבלים אותה רק כדי להימלט ממחנות המעצר.

כאשר קפטן אבו זאיד ניווט את פזאן 658 חזרה לנמל טריפולי החשוך, שם המתינו אנשי רשות ההגירה הבינלאומית וסוכנות הפליטים של האו"ם, 45 המהגרים והפליטים היחפים הושבו על משטח בטון, שהואר רק בפנסיה של ניידת האמבולנס שהגיעה לחוף. "אנחנו יכולים לעזור לכם לחזור למדינה שלכם בלי כסף", אמר אמיר אל-בישטי, נציג ארגון ההגירה, "ואם אתם לא יכולים לחזור, אנחנו יכולים למצוא עבורכם מקום אחר לחיות בו". הפליטים בהו בו בשתיקה.

רבים מהם כבר החליטו לנסות שוב להגיע לאירופה. אחרים יישארו בלוב וינסו לעבוד בה, למרות הסכנות. בזמן ההמתנה לאוטובוס שיסיע אותם למחנה מעצר, איש לא דיבר על חזרה הביתה.

עוד כתבות

יונתן אוריך / צילום: ויקיפדיה

הוגש כתב אישום נגד יונתן אוריך בפרשת ה"בילד"

כתב האישום נגד יונתן אוריך, הוגש בגין גניבת מידע סודי ורגיש במיוחד ממערכות אמ"ן, ופרסומו בכלי תקשורת זר, לאחר שהצנזורה פסלה את פרסומו ● וזאת במטרה להשפיע על השיח הציבורי בנושא הטיפול בסוגיית החטופים ● בקשת הפרקליטות להרחקת אוריך מלשכת רה"מ נדחתה

חומרים: wikimedia,AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בדרך להנפקת המאה, מה מלמדת ההיסטוריה על הסיכוי להרוויח

ההיסטוריה לא מעודדת - לרוב, תשואות של הנפקות נוצצות נוטות להיות שליליות בשנים הראשונות ● לקראת ההנפקה הגדולה בהיסטוריה של SpaceX ואלה של אנטרופיק ו-OpenAI, יש אומרים שהפעם זה יהיה אחרת, האמנם?

איציק שנידובסקי, מנכ''ל אנליסט / צילום: איל יצהר

המנכ"ל שניצל זינוק של 540% כדי למכור מניות

איציק שנידובסקי, מנכ"ל בית ההשקעות אנליסט, מכר היום בעסקה מחוץ לבורסה מניות בהיקף 8 מיליון שקל ● הוא מכר מניות בסכום כולל של 13 מיליון שקל בשנה האחרונה וממשיך להחזיק במניות בשווי של 16 מיליון שקל

הריסות בעיר צור לאחר תקיפת צה''ל החודש / צילום: Reuters, Aziz Taher

בין ישראל לחיזבאללה: לבנון נמצאת על סף מלחמת אזרחים

על ממשלת לבנון מופעל לחץ מצד ארה"ב, ישראל וחלקים נרחבים מהציבור להתעמת עם חיזבאללה ● אך גורמים צבאיים מזהירים: "אנחנו יודעים איך יתחיל ניסיון לפרק את חיזבאללה מנשקו בכוח צבאי, אבל לא כיצד יסתיים"

הקמפיין של הפועלים / צילום: צילום מסך

כרטיסי האשראי "שפכו" את הסכומים הגדולים ביותר, אבל הבנקים התברגו ראשונים

הפרסומת הזכורה ביותר שייכת השבוע לדיסקונט, והפרסומת האהובה ביותר שייכת לפועלים, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● לפי נתוני יפעת בקרת פרסום, פליי קארד השקיעו 4.6 מיליון שקל, והמתחרה פליי אול - 4.4 מיליון שקל

נבחרת גרמניה באימונים לקראת המונדיאל. אדידס על המדים בפעם האחרונה בגביע העולם / צילום: Reuters, Heiko Becker

המונדיאל האחרון של אדידס בגרמניה

נייקי הדיחה את אדידס מחסות נבחרת גרמניה אחרי יותר מ־70 שנה ● בעוד היריבה הגרמנית מאבדת נכס סמלי, ענקית הספורט האמריקאית מקווה שהמהלך יסייע גם לבלום את המשבר העסקי המתמשך שלה

אלכס סקלר / צילום: תמר מצפי

אלכס סקלר הקציב 10 מיליון דולר לקמפיין אגרסיבי שלא יכולתם לפספס והוא לא מתכוון לעצור

מאחורי שלטי החוצות שהוצבו לפני כשבוע בדרכים ויוצאים נגד החוקר הפרטי צביקה נווה, עומד המיליארדר אלכס סקלר ● בשביל סקלר, המאבק החריג הזה הוא לא עוד משימה: "הכול הפך לא חשוב - זה הפרויקט המשמעותי בחיים שלי" ● בראיון לגלובס הוא מתעקש שזה לא בגלל שנווה נשוי לגרושתו, מודה שכבר השתמש בטקטיקת השלטים, ומכריז: "הצעתי מיליון דולר פרס למי שיביא ראיית זהב נגד נווה"

מאיר דוידי / איור: גיל ג'יבלי

לאחר הרשעה בפלילים והסתבכות בחובות: יזם הנדל"ן שמנסה לגייס אג"ח

מאיר דוידי (לשעבר דוד), פועל לגייס 150 מיליון שקל עבור חברת הנדל"ן ניצנים ● בעבר הורשע בשורה של עבירות חמורות בקשר לעסקיו בבורסה ● מי שביקש להכריז על עצמו בעבר כפושט רגל, ערב כיום לחובות החברה בסכום של 232 מיליון שקל ● מניצנים נמסר: מדובר באירועים שהתרחשו לפני 34 שנה, ולחברה אין כל קשר לאותם אירועים היסטוריים"

SIRI AI / צילום: Reuters

המהפך של סירי הוא מבחן ה-AI של אפל

בכנס המפתחים הציגה אפל את הארכיטקטורה החדשה של סירי, המבוססת על הבנת הקשר אישי וביצוע פעולות מורכבות חוצות אפליקציות ● לא מדובר רק בשיפור חוויית המשתמש, אלא במהלך אסטרטגי שנועד לקבע את מעמדה של החברה מול גוגל ומיקרוסופט בעידן הסוכנים החכמים

נודי בחמאת סחוג ועגבניות / צילום: יעל יצחקי

הרבה יותר מג'חנון ומרק רגל: "דיוואן" נותנת במה למטבח תימני עדכני, מסקרן ועם טוויסט

המטבח התימני העדני רווי ההשפעות כמעט לא זוכה לייצוג במסעדנות המקומית הגבוהה. המקום החדש בפרדס חנה עושה כבוד למסורת

הנפקת חברת פיוניר / צילום: Nasdaq, Inc

פיוניר כמשל: חברות ה־SPAC הישראליות יוצאות מוול סטריט בהפסד

חברת הפינטק הישראלית עשויה להימכר לפי שווי של 2.7 מיליארד דולר ● זו רק דוגמה למגמה רחבה יותר: חברות ה־SPAC הישראליות יוצאות מהבורסה אחרי השמדת ערך דו־ספרתית למשקיעים

האיצטדיון בדאלאס, ארה''ב / צילום: Reuters, Takuya Matsumoto

זינוק חד במחירי הכרטיסים: ברוכים הבאים למונדיאל הרווחי בהיסטוריה

מונדיאל 2026 צפוי להניב לארגון האם פיפ"א רווחי ענק ● עיקר ההכנסות יגיעו משידורי טלוויזיה ומכירת כרטיסים למשחקים, שאף הם זינקו פי 5 מהמחירים בקטאר ● מעל הרווחים הגבוהים מתנוססת שאלה אחת – לאן ילך הכסף? ● וגם: אנליסטים מעריכים שהערים המארחות דווקא יפסידו

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים מערערת על חיובה בהחזר מאות מיליוני שקלים לקבלנים

רשות המסים חויבה להשיב למאות חברות בנייה מאות מיליוני שקלים בגין מס רכישה ששילמו במכרזי מחיר למשתכן ● השאלה העומדת בלב המחלוקת נוגעת לפסק הדין התקדימי שקיבל את עמדת חברת הבנייה אשדר, והיא: האם יזמים שזכו במכרזי "מחיר למשתכן" רכשו זכות בקרקע או נתנו שירותי בנייה

אומודה 9 פלאג־אין / צילום:  יח''צ

הקרוסאובר שמציג כוח סוס מפלצתי בפחות מ-250 אלף שקל

אומודה 9 פלאג־אין, הקרוס־אובר הגדול של אומודה, מציג עיצוב חיצוני מלוטש אם כי לא לגמרי מקורי, לצד תא נוסעים איכותי ומאובזר היטב ● הביצועים חזקים והטווח החשמלי מכובד, אבל בפלח ממתינים הרבה מתחרים קשוחים - חלקם מבית

חרדים מפרי סדר חוסמים כבישים / צילום: דוברות המשטרה.

לאחר כשעתיים של חסימות בשל הפגנות חרדים: הכבישים נפתחו לתנועה

עימותים והפגנות ברחבי הארץ התקיימו היום והעורקים הראשיים של מדינת ישראל נחסמו • ‏המשטרה קראה לציבור להשתמש בתחבורה ציבורית, אבל המפגינים נגד הגיוס חסמו גם את תנועת הרכבות • גורם בפלג הירושלמי לחדשות 12: "החסימות הכבדות שתראו היום הן רק פרומיל קטן ממה שמתוכנן" • במקביל, אייל גולן, עומר אדם ובן צור יקיימו הופעות בשלושה מוקדים בגוש דן, אליהם צפויים להגיע כ-80 אלף איש

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מח”ש עוברת לשר המשפטים: מה קובע החוק החדש ומה הסיכוי שייפסל?

ברוב של 43 תומכים מול 39 מתנגדים הכנסת אישרה הלילה את החוק להעברת מח”ש מהפרקליטות למשרד המשפטים, והתנועה לאיכות השלטון כבר עתרה נגד המהלך ● מה קובע החוק, מהם החששות שמעלים מתנגדיו, ומה הסיכוי שבג”ץ יתערב? ● גלובס עושה סדר

גדי דנקנר / צילום: אוראל כהן

לאחר הסדרי חוב ותספורות: גדי דנקנר שב לבורסה עם חברת התחדשות עירונית

דנקנר, שהוביל בעבר את החברות אלרן השקעות ואלרן נדל"ן שקרסו עם חובות גדולים, ינסה לגייס אג"ח לחברת דנקנר קנלוב, שבה הוא שותף עם אינטרגמא הבורסאית ויו"ר פסגות ● תמורת הנפקת החוב תשמש להעמדת הון עצמי לפרויקטים ולפירעון הלוואות בריבית של 10%

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; השווקים הגלובליים נערכים להנפקת SpaceX

בורסת פרנקפורט קופצת בכ-1.4% ● המסחר מתנהל כאשר ברקע מזכר ההבנות המסתמן בין ארה"ב ואיראן, כמו גם ההנפקה ההיסטורית של SpaceX, שתחל להיסחר היום בנאסד"ק ● בורסת טוקיו זינקה בקרוב ל-3%, בורסת סיאול קפצה בכ-4.6% ● מחיר נפט מסוג ברנט יורד מתחת לרף ה-90 דולר לחבית

מערכת תותח רועם של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

התותח הישראלי בדרך לחברת הנשק החמה בעולם

אלביט מערכות החלה בשיתוף פעולה עם החברה הביטחונית החמה ביותר בעולם • נשיא צרפת עמנואל מקרון עורר זעם עם החלטתו, שוב, להגביל את נוכחות החברות הישראליות בתערוכת יורוסאטורי היוקרתית ● וגם: מדוע ארה"ב חוזרת לייצר TNT? ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מוג'תבא ח'אמנאי, המנהיג העליון של איראן ודונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: AP

טראמפ שוחח עם נתניהו והכריז: "ההסכם ייחתם בקרוב". גורמים באיראן: "הסבירות לאישור היא גבוהה"

טראמפ ונתניהו שוחחו על ההסכם ● גורמים איראנים אמרו למדינות האזור היום כי הושגה הסכמה "עקרונית" על מזכר ההבנות • טראמפ מודיע על ביטול התקיפות המתוכננות באיראן עקב "אישור הנקודות הסופיות בהסכם על ידי על הצדדים המעורבים" ● כוחות צה"ל  השלימו מבצע להשגת שליטה מבצעית במרחב צפון נחל הסלוקי בדרום לבנון • הלוחמים השמידו מאות תשתיות טרור וחיסלו, יחד עם חיל האוויר, כ-50 מחבלים ● עדכונים שוטפים