גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלוחשת לסלבס: הפרופסורית שהופכת את מפורסמי הוליווד לאנשי עסקים מצליחים

פרופ' אניטה אלברס מהרווארד, שחקרה סיפורי הצלחה של כוכבי בידור וספורט, רוצה לעזור להם להפוך גם לאנשי עסקים טובים יותר ● בשביל זה היא מתחזקת פרופיל אינסטגרם פופולרי ומלמדת קורס בנושאי מיתוג וניהול מו"מ, שמחבר בין סטודנטים לתואר שני במינהל עסקים לבין הוליווד ועולם הספורט

אניטה אלברס / צילום: Gettyimages/Anadolu Agency
אניטה אלברס / צילום: Gettyimages/Anadolu Agency

פרופ' אניטה אלברס (Anita Elberse) בנתה קריירה אקדמית - ורשימת עוקבים ארוכה מאוד באינסטגרם - ממחקר של התנאים שיוצרים את סיפורי ההצלחה הגדולים ביותר בספורט ובבידור. בגיל 38 היא הפכה לאחת הנשים הצעירות ביותר שקיבלו קביעות בבית הספר לעסקים בהרווארד. כעת, בגיל 46, היא מלמדת קורס מנהלים שבו זוכי פרסי אמי ושחקנים MPV (כדורסל) לומדים להשתמש בכישרונות שלהם כדי להתחרות בעולם העסקים.

אלברס, הולנדית במקור, היא בעלת דוקטורט מלונדון ביזנס סקול והיא מחברת הספר "שוברי קופות: עשיית שיאים, לקיחת סיכונים והעסק הגדול של הבידור". בראיון ל"וול סטריט ג'ורנל" היא מספרת על השקפותיה בנוגע להוראת עסקי הכוכבים.

"יש לי חיבה מיוחדת לספורטאים ולבדרנים. אני מעריצה בני אדם שקצרו הישגים גבוהים", אומרת אלברס. "אין לי חיבה מיוחדת לבלט, למשל, אבל אני יכולה להעריץ רקדן בלט גדול. מבחינתי, כאן זה מתחיל. האנשים הללו מחויבים. כך הם צריכים להיות גם כאנשי עסקים, שרוצים להיות חכמים יותר בנושא עסקיהם.

"הוכשרתי בהכנת מודלים אמפיריים, שמנתחים נתונים כדי להבין אילו גורמים מניעים הצלחות בשוק. כשאתה סטודנט עני ואין לך תקציב מחקר גדול, אתה מחפש נתונים. תעשיית הסרטים היא אחד המגזרים הבודדים שמפרסם את מכירותיו על בסיס שבועי. הייתי צרכנית להוטה של סרטים, ספורט, מוזיקה וחשבתי שאני יכולה להשתמש בזה. אני יכולה להתמחות במה שמביא הצלחה במגזרים הללו. האם כוח הכוכבים קובע? האם עיתוי ההשקה משנה?"

"אנשים בבידור חזקים מאי פעם"

לדברי אלברס, היא מלמדת לתואר MBA קורס מיוחד על עסקי הבידור, המדיה והספורט. "היו יותר ויותר בקשות של בכירים בתעשיית הבידור להשתתף, וחשבתי שאנחנו צריכים להשיק קורס דחוס מיוחד להכשרת מנהלים. יכולנו לקבל כיתה של 80 מנהלים, אך אני רציתי שיהיו שם אנשים מהצד היצירתי. רבים מאלו שעובדים בבידור לא קיבלו מעולם סיכוי לאינטראקציה עם הכוכבים, ואלו מצידם לא באמת מבינים את המנהלים.

"גייסתי לצדי את כל הטובות שיכולתי לבקש. אמרתי לקרלי קלוס, דוגמנית העל והיזמית, 'אני משיקה את הקורס הזה. יכול להיות שזה יהיה בזבוז מוחלט של ארבעה ימים בשבילך, אבל אני חושבת שזה יהיה מעניין, ואני אפצה אותך אם לא'. בשנה השנייה, שחקן ה-NBA לשעבר דוויין ווייד הצטרף, וכל עולם הכדורסל ידע על כך. כדור השלג התחיל להתגלגל.

"לאף אחד אין מושג מי יהיה בקבוצה. כולם מתוחים באמת, גם אני. אני לומדת הרבה בכל פעם, מפני שהם רואים דברים שגם אני מעולם לא ראיתי".

אלברס מספרת שבקורס הקודם, הסטודנטים שלה עשו מחקר שהתמקד בידועני הטלוויזיה בתחום שיפוץ הבית, צ'יפ וג'ואנה גיינס. "שחזרנו איתם איך הם החליטו להשיק רשת במקום עוד תוכנית טלוויזיה. הם יזמים מהסוג שלא רואים הרבה - 40,000 בני אדם מגיעים בכל שבוע לווייקו, טקסס, לראות אותם. אם מסתכלים עליהם רק כעל אנשי 'שפץ והעלה ערך' מחמיצים את הנקודה.

"אנשים בבידור חזקים כעת יותר מאי פעם. היום, כבדרן יש לך קשר ישיר עם הצרכן הסופי, ואם יש לך 100 מיליון עוקבים במדיה החברתית, יש לך כוח אדיר. אתה יכול לקבל עסקה שלא יכולת בעבר.

"אני שואלת את הכוכב או כוכבת שאלות כמו 'מה הייתה השגיאה הגדולה ביותר שלך?' ו'מנקודת ההשקפה שלך, מהו מנהל נהדר?'. יש אמירה אחת שחוזרת על עצמה: "הלוואי שהם יסתכלו עלינו כעל בני אדם ולא רק 'שחקן הפוטבול הזה'".

ספורטאים ובדרנים רבים שמגיעים לקורס נמצאים על סף מעבר לקריירה אחרת. "אנחנו שומעים מהם, 'רק מפני שהייתי טוב בלעשות משהו, לא אומר שזה הדבר היחיד שאני יודע לעשות'. אבל הכוכב לומד שמבחינת המנהלים, זה לא תמיד שחור ולבן. העסקים מורכבים הרבה יותר מכפי שהם חושבים".

"מרגישים במושב הנהג"

אלברס אומרת שרבים מהם לא ציפו להגיע להרווארד, והקורס חשוב להם. "הם צריכים ללמוד 20-30 שעות לפני שהם מגיעים. אני מתקשרת אליהם ואומרת, 'אתם מבינים לשם מה הצטרפתם? אנחנו לא נתייחס אליכם באופן שונה מאל כל האחרים, ואנחנו מצפים מכם לעשות את העבודה'. כולם הגיעו להישגים בחייהם, ובכל זאת הם חשים את הצורך להוכיח".

כדוגמה, היא מציינת את סיארה, זמרת וכותבת הרית'ם אנד בלוז, ששרה בתוכנית הטלוויזיה "בוקר טוב אמריקה" בשבוע של הקורס. "היא יצאה מאוחר בלילה שלפני כן, עשתה את השואו בבוקר וטסה מיד חזרה כדי שלא לאחר לשיעור.

הזמרת סיארה / צילום: רויטרס

"אני מקווה שהם מרגישים שהקורס נותן להם כלים לקבל החלטות אסטרטגיות יותר, ומשפיע על האופן שבו הם מסתכלים על עסקאות. כשמחליקת הקרח לשעבר לינדזי וון השתתפה בקורס, עשינו מחקר על דה רוק (השחקן והמתאבק המקצוען לשעבר דוויין ג'ונסון). אחרי הקורס היא טלפנה אליו ואמרה, 'אני צריכה להיות הדוגמנית של פרויקט רוק למותג אנדר ארמור. אני אוהבת את מה שאתה עושה שם, אבל אתם צריכים גם פנים נשיות'. והיא הפכה לשגרירה העולמית הראשונה של המותג.

"השקנו את Crossover Into Business - תוכנית הדרכה רק לספורטאים מקצוענים - כדי שהחוויה תהיה נגישה לקבוצה רחבה יותר. לשלם 10,000 דולר ללילה דחוס אחד של לימודי עסקים זה אולי לא הרבה לדוויין ווייד, אבל זה הרבה מאוד כסף לשחקנית כדורגל ממוצעת. כל ספורטאי מקבל שני מנחים, סטודנטים שנה שנייה ל-MBA. התפקיד שלהם הוא להסביר לספורטאי למה הוא צריך לבחור אחד מהם כמנהל העסקים שלו.

לינדזי וון, גולשת לשעבר / צילום: רויטרס

"הספורטאים אוהבים את זה כי הם במושב הנהג. אם הם לוקחים את הקורס הזה וחשים יותר ביטחון שהם יודעים מה קורה בשיחות עם הסוכן שלהם, השגנו את המטרה. יש ספורטאים שאכן ממשיכים לעבוד עם המנחים שלהם".

לאלברס יש היום 100 אלף עוקבים באינסטגרם. "המדיה החברתית מעניקה לי פלטפורמה להסביר מה אני עושה ולהראות לאנשים איך הם יכולים להיות מעורבים", היא אומרת, אבל עדיין מופתעת מהכוח של זה. "מי רוצה לראות תמונה שלי? לעיתים אני הולכת בנמל תעופה כלשהו, ומישהו שואל אותי, "את הפרופסורית הזאת?" זה קורה די הרבה, ועדיין מוזר לי. 

עוד כתבות

חנן שמש ואבי כץ, מייסדי קרן הגשמה ומנהליה / צילום: תמר מצפי ואילן בשור

מתי חייבים לשתף במידע? הפסיקה החדשה בפרשת קרן הגשמה

השופטת סיגל יעקבי, שדנה בכללים של שותפויות מוגבלות ציבוריות, ובראשן קרן הגשמה, התמקדה בשאלה עקרונית: מהי מידת האחריות של הנאמן והמפקח

מאיה אבירן / צילום: תמונה פרטית

מאיה אבירן רכשה את מלוא הבעלות על חברת ההשמה "עמדה"

מאיה אבירן רכשה את מלוא הבעלות על חברת השמת הבכירים והנציגה של Korn Ferry בארץ ● בהשקעה של כ־80 מיליון שקל: פארק האגמים של נשר יוצא לדרך ● פאפאיה מציינת שבע שנים להקמתה ● וגם: מינויים חדשים בבייבי סטאר ובסטארט־אפ Skywatch & VOOM ● אירועים ומינויים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

ההכנסות ממסים עלו, הגירעון הפתיע לטובה והנתון שמדאיג את האוצר

דוח ביצוע התקציב ל–2025 הציג גירעון נמוך מהתחזית - 4.7% ● בין הסיבות להפתעה: ההכנסות ממסים הסתכמו השנה בכ־520 מיליארד שקל, מעל הצפי המוקדם ● מנגד, יחס החוב-תוצר עדיין אינו חוזר למתווה ירידה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

נשיא ארה"ב טראמפ שולף "נשק" חדש נגד איראן

טראמפ איים הלילה בהטלת מכס של 25% על כל מדינה שתעשה עסקים עם איראן, זאת בניסיון לבודד אותה כלכלית

תמיר פרדר, אסטרטג השקעות ראשי, רימונים / צילום: ענבל מרמרי

מנהל ההשקעות שמשוכנע שהגיע הזמן "לבנות את התיק אחרת"

תמיר פרדר, אסטרטג השקעות ראשי בבית הסוכן רימונים, פעיל בשוק ההון כבר 35 שנה ● אחרי 3 שנים טובות הוא מזהיר מפני האופטימיות בשווקים: "בתמחור לשלמות אין מקום לטעויות", וממליץ לצאת מגבולות וול סטריט: "תשואת החסר תימשך"

מנכ''ל אורמת טכנולוגיות, דורון בלשר / צילום: ניר סלקמן

מנוע צמיחה חדש לאורמת: חשמל לחוות שרתים במאות מיליוני דולרים

החברה חתמה על חוזה למכירת חשמל ל-20 שנה עם Switch מתחום הדאטה סנטרים, המוערך ב-200 מיליון דולר ● המנכ"ל: שוק הדאטה סנטרים שמוקמים הוא עצום והעלייה בביקוש לחשמל בארה"ב מאוד גבוהה

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן / צילום: אורן דאי

לראשונה בישראל: בנק לאומי גייס אג״ח ייחודי ממשקיעים זרים

הבנק השלים היום גיוס אגרות חוב מגובות משכנתאות ממשקיעים אירופאים בהיקף של כ-2.8 מיליארד שקל ● הגיוס בוצע על רקע המשך מגמת הצמיחה של הבנק ולצורך גיוון מקורות המימון שלו, ומצטרף למגמת גיוסי אג"ח בחו"ל של הבנקים

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מתלבטים באיזה פיקדון לשים את הכסף? אלו הפערים בין הבנקים

הריבית על הפיקדונות בדצמבר בבנקים הגדולים והקטנים נעה בטווח רחב יחסית, בין 3.6% ל-5.5% ● הריבית הממוצעת על הלוואה צרכנית ירדה ל-8.96% - הרמה הנמוכה ביותר שנרשמה מזה שנה וחצי

ג'רום פאוול, יו''ר הפד / צילום: ap, Jacquelyn Martin

ראשי הבנקים המרכזיים בעולם: "עומדים בסולידריות מלאה עם ג'רום פאוול"

11 נגידי בנקים מרכזיים פרסמו הצהרה תמיכה ביו"ר הפד האמריקאי בעקבות איום של ממשל טראמפ להעמיד לדין ● הנגידים הדגישו כי עצמאות הבנקים המרכזיים חיונית לשמירה על יציבות המחירים והשווקים הפיננסיים

דרור בין מנכ''ל רשות החדשנות / צילום: חנה טייב

450 מיליון דולר ל"מוצר מוחשי": כך מנסה רשות החדשנות לעודד יזמים לוותר על חלום הסייבר

השיעור הגבוה למדי של יזמים ישראלים שבוחרים להקים או לעבוד בחברת סייבר הביא להצלחות כבירות בתחום - אבל הוא הגיע בהכרח על חשבון הקמה של סטארט-אפים חדשים בתחומי תעשייה אחרים ● כעת מודיעה רשות החדשנות כי הפעילה בשנה באחרונה תוכנית לעידוד השקעה בחברות שמייצרות מוצרים מוחשיים

מפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי דחה בקשה לתובענה ייצוגית נגד חברות הפועלות במפרץ חיפה

לאחר יותר מעשור של הליכים, השופט דורון חסדאי קיבל את עמדת החברות הנתבעות בהן פז, חיפה כימיקלים וסונול, ולפיה לא הוכחו זיהום חריג, תחלואה עודפת או קשר סיבתי לפעילות החברות ● נקבע כי התיאוריות המדעיות שעליהן נסמכה הבקשה - נדחו בעבר ונמצאו חסרות ביסוס

רונן ויוני אסיא - חברת eToro איטורו / צילום: איל יצהר

איטורו מפטרת 7% מהעובדים: "נוקטים בצעדים מתוך עמדת חוזק"

החברה מפטרת כ-100 עובדים, "חשוב לנו לוודא שהמבנה הארגוני תואם את צרכי העסק ותומך באסטרטגיית הצמיחה ארוכת הטווח שלנו ● לאחר שהמניה עלתה לשיא של כ-76 דולר, היא שינתה כיוון וכיום נסחרת במחיר שנמוך ב-38.5% ממחיר ההנפקה

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ופז / צילום: יח''צ

את ממדאני הוא כבר ניצח: האם ההימור של זוהר לוי על נדל"ן בניו יורק ישתלם?

ראש עיריית ניו יורק ניסה לנצל את זכיית סאמיט של לוי במכרז לרכישת 5,100 יח"ד, כדי לעורר את סוגיית הדיור המפוקח ● האם הרכישה והורדת הריבית בארה"ב יצדיקו את השקעות הענק?

יואב סגלוביץ' מליאת הכנסת, 05.01.26 / צילום: נועם מושקוביץ דוברות הכנסת

המהומות בתראבין: מי המפלגה שזכתה לתמיכה מפתיעה מצד היישוב?

אחרי שהיישוב הבדואי תראבין היה במוקד אירועים אלימים, באופוזיציה הצביעו על קשר מפתיע למפלגת השלטון ● מתברר שהם לא טועים - ויש לזה הסבר היסטורי ● המשרוקית של גלובס 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

אפל בחרה בג'מיני, והשווי של גוגל זינק לראשונה מעל 4 טריליון דולר

אפל הודיעה כי היא צפויה לשתף פעולה עם גוגל ולהישען על מודל ה-AI שלה, ג'מיני, במסגרת פיתוח מוצרי הבינה המלאכותית שלה, ביניהם העוזרת הקולית סירי ● בתחילת נובמבר, דווח בבלומברג כי העסקה תהיה בהיקף של כמיליארד דולר בשנה

טראמפ ונתניהו בבית הלבן / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ מאותת לישראל: ויתור על הסיוע האמריקאי בתמורה להקלה במכסים

נתניהו הפתיע השבוע כשהכריז על שאיפה לוויתור הדרגתי על הסיוע הביטחוני האמריקאי ● באפריל האחרון, טראמפ כבר רמז על קשר בין הסיוע להקלות בהיקף המכסים בין ישראל לארה"ב ● ההכרזה התקבלה ללא עבודת מטה באוצר, ושם מזהירים: "המהלך יוביל להעלאת מסים או הפחתת הוצאה ציבורית במקום אחר"

ארה''ב הפכה את פרמידת המזון / איור: Shutterstock

ארה"ב הפכה את פרמידת המזון: בשר בראש, דגנים בתחתית. ומה קורה בישראל?

שר הבריאות האמריקאי הפך את הפירמידה, שמכילה המלצות תזונה לצרכן ● בתפריט: הרבה יותר חלבון ומעט דגנים ● מומחים עימם שוחחנו מברכים על הגבלת מזון מעובד, אך מלינים על דחיקת קטניות ודגנים מלאים ● וגם: המודל שאותו אימץ משרד הבריאות הישראלי

שיא משכנתאות בדצמבר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

יותר מ־11 מיליארד שקל: משכנתאות דצמבר שוב בשיא – ואליהן מצטרפות גם ההלוואות לכל מטרה

היקף המשכנתאות החדשות בחודש האחרון לשנת 2025 הוא הגבוה ביותר בשנה החולפת • ההלוואות לכל מטרה הסתכמו ב־791 מיליון שקל בדצמבר – הנתון הגבוה אי פעם • הלוואות הבולט והבלון גם הן ברף גבוה

אריק קילמן, מנכ''ל קבוצת TSG / צילום: יח''צ

אחרי זינוק של 300% בשנה: החברה הביטחונית שמגייסת 192 מיליון שקל

בחסות הגאות בסקטור הביטחוני, חברת התוכנה טיאסג'י משלימה גיוס הון פרטי שני תוך חודשיים ● תשואות חלומיות גם בשתי הנפקות נוספות של חברות טכנולוגיה ביטחוניות בת"א

דרכונים / צילום: Shutterstock

דירוג הדרכונים החזקים: לאילו מדינות חדשות הישראלים לא יכולים להיכנס בלי ויזה?

חברת הייעוץ הנלי ושות' פרסמה את הדירוג השנתי המעריך "חוזק" של דרכונים לאומיים לפי מספר המדינות שניתן להיכנס אליהן ללא הוצאת ויזה ● לפי הדוח, ישראל איבדה גישה חופשית לשש מדינות, אך עלתה למקום ה-18 בדירוג ● ומי במקום הראשון?