גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כלכלה מדשדשת ואלימות גואה: מה סוד הקסם של נשיא מקסיקו

עלייה בפשיעת הקרטלים, נתוני צמיחה נמוכים מהצפוי, אלימות גוברת וביקורת קולנית שטוענת כי הנשיא "נע לעבר דיקטטורה פופוליסטית" - כל אלה לא מצליחים לפגוע בשיעורי התמיכה חסרי התקדים להם זוכה הנשיא אנדרס מנואל לופס אוברדור

אנדרס מנואל לופס אוברדור, נשיא מקסיקו / צילום: CARLOS JASSO , רויטרס
אנדרס מנואל לופס אוברדור, נשיא מקסיקו / צילום: CARLOS JASSO , רויטרס

עשרות אלפי בני אדם התאספו בתחילת החודש בכיכר המרכזית של מקסיקו סיטי וצעקו "כבוד לתמוך באוברדור". האלפים הגיעו למקום כדי לחגוג את יום השנה הראשון לנשיאותו של אנדרס מנואל לופז אוברדור. במקביל, במרחק כמה רחובות, צעדו אלפי מפגינים לאורך שדרת "הרפורמה האלגנטית" במחאה נגד הנשיא. הקריאה שלהם הייתה הפוכה: "זוועה לתמוך באוברדור".

מאז שעלה לשלטון, הנשיא בעל השיער הכסוף קיטב את מקסיקו יותר מכל נשיא אחר שעולה בזיכרון. רוב העם רואה בו את המנהיג הישר הראשון מזה עשרות שנים, איש־העם וגיבור העניים הנשכחים. לעומת זאת, מבחינת המיעוט שהולך ומתרחב, הנשיא הוא מנהיג סמכותני מסוכן שמרכז בידיו יותר ויותר כוח ואינו נותן מענה לבעיות הבסיסיות ביותר כמו פשיעה שיצאה משליטה וצמיחה כלכלית חלשה.

השנה הראשונה לא מבשרת טובות לחמש השנים שנותרו לכהונתו של מי שמכונה "טראמפ של מקסיקו". כלכלת מקסיקו לא צמחה כלל השנה, והיא מציגה את הביצועים הגרועים ביותר שלה בעשור האחרון. גם כאשר הכלכלה האומריקנית השכנה עובדת היטב, העסקים במקסיקו האטו את ההשקעות, בגלל חשש מסגנון ההנהגה של הנשיא ומהחלטות כלכליות כמו השעיית הפתיחה ההיסטורית של מגזר האנרגיה להשקעות פרטיות.

בתקופתו הפשיעה עלתה לשיא חדש, עם עלייה של 2.2% במקרי הרצח בין ינואר לאוקטובר ששברה את השיא המפוקפק של השנה שעברה, 36,685 מקרי רצח. יותר מתמיד, חלקים במקסיקו נראים בלתי ניתנים לשליטה כאשר ארגוני פשע רבי-עוצמה מתעמתים עם הממשלה. באוקטובר, קרטל סינלואה השתלט על העיר הצפונית קוליאקן כדי לאלץ את הממשלה לשחרר בארון סמים שהיא לכדה. הוא אכן שוחרר לבסוף - עדות עצובה לחולשת הממשלה.

אמונה ותקווה

הנשיא טראמפ צפוי עדיין להכריז על קרטלי הסמים של מקסיקו כארגוני טרור זרים, כמו דאעש ואל קעידה. לפני שבוע הוא הודיע שהוא "יעצור זמנית" את ההכרזה הזו לבקשת אוברדור. בטוויטים שלו, טראמפ כתב ששתי המדינות "יגבירו את המאמץ המשותף לטפל בהחלטיות בארגונים הצומחים האכזריים הללו!", והוסיף שכל עבודת ההכנה הנחוצה להכרזה על הקרטלים כארגוני טרור כבר נעשתה.

סדרת התנגשויות בין לוחמי הקרטלים וכוחות הביטחון, והרג של אזרחים במדינה, לכדו את תשומת הלב הבינלאומית. בחודש שעבר, חמושים מאחד הקרטלים רצחו שלוש אימהות ושישה מילדיהן, כולם אזרחים אומריקנים מהקהילה המורמונית במדינת המחוז הצפונית צ'יוהאואה.

רפאל צ'אבז, קבלן שעוסק בשיפוץ בתים, הצביע ללופז אוברודר בשנה שעברה בזכות הבטחתו "לשנות מהיסוד" את המדינה. ההאטה החדה במגזר הבנייה כפתה עליו לצמצם את כוח העבודה שלו מ־30 ל־12. "הייתה לי תקווה שהוא יהיה מסוגל לעשות שינוי", אומר צ'אבז. "אבל עם הגידול בפשיעה והכלכלה החלשה, נראה לי שהכל מתפורר".

מאז שעלה לשלטון, האיש שאומר פעם "לעזאזל עם המוסדות שלכם", הפך לנשיא החזק ביותר מזה עשרות שנים, עם רוב גדול משני בתי הקונגרס. הוא תקף מוסדות שבריריים רבים כמו מערכת המשפט, הבנק המרכזי ורשויות פיקוח במסגרת המאבק ב"מאפייה של כוח" שפועלת נגדו. מפלגתו מנסה כעת להדיח גם את יו"ר ועדת הבחירות לקראת בחירות הביניים ב־2022. "אלו לא נורות אזהרה צהובים, אלא אדומים בוהקים", אומר אנריקה קראוזה, מההיסטוריונים המובילים במדינה. לדעתו, הממשל של לופז אוברודר "כבר עלה על מסלול הדיקטטורה הפופוליסטית"

תמיכה מעוררת קנאה

למרות השנה הראשונה הקשה, אוברדור עדיין נשאר המנהיג הפופולרי ביותר במדינה מזה עשרות שנים, עם סקרים שונים שמצביעים על שיעורי תמיכה של 60%־70%. אלו מספרים מעוררים קנאה במיוחד אם לוקחים בחשבון שכמה מנהיגים באמריקה הלטינית מגיעים לתמיכה בשיעור חד־ספרתי בלבד, ואחרים ניצבים מול מחאות אלימות ברחובות."זה פרדוקס", אומר הקטור אגילר קמין, היסטוריון וסופר ידוע, "כי מדובר זה נשיא שיש לו תמיכה גבוהה וביצועים גרועים מאד".

התשובה טמונה אולי בשימוש הפנטסטי של אוברדור בסמלים פוליטיים. הוא קיצץ את שכרו ואת שכר פקידים בכירים, בטענה שמקסיקו אינה יכולה לחיות עם ממשלה עשירה ואזרחים עניים. החיסכון בסעיף השכר הופנה בחלקו להרחבת העברות כספים לתוכניות סיוע לקשישים, חטיבות ביניים ועוד.

הצנע הזה הוא שינוי מבורך במדינה שרבים מנשיאיה בעבר פרשו כמולטי־מיליונרים. אנריקה פניה נייטו, קודמו של אוברדור, פרש בעיצומה של שערורייה עם שיעור תמיכה של 16%. הוא מופיע בקביעות במגזינים במקסיקו, כשהוא מצולם בחופשות חוג סילון באירופה עם חברתו החדשה, דוגמנית בת 31.

לופז אוברדור הוא ההיפך. הוא העמיד למכירה את מטוס "חיל האוויר 1" שלו, בואינג 787, וטס במחלקת תיירים, לשמחת נוסעים אחרים; הוא פיזר את משמר הנשיאות שכלל 8,000 לוחמים, בנימוק שהעם יגן עליו; והוא הפך את מתחם ארמון הנשיאות המסועף והסודי לאטרקציה לתיירים שמיליוני אזרחים כבר ביקרו בה; ובמקום לנוח ולשחק גולף בסופי שבוע, הוא מבקר בפינות העניות ביותר במדינה.

"זה אחד הדברים הטובים ביותר שקרו בחיים שלי", אומר עומאר אקסבדו, בן 59, עובד מדינה בפרישה, על ביקור של הנשיא בעיירת הילידים (אינדיאנים) אמנלקו ליד מקסיקו סיטי. לא מדובר במעשה חד פעמי: בעשור האחרון, הפוליטיקאי אוברדור ביקר בכל 2,457 הנפות של מקסיקו.

הוא גם התברר כאיש תקשורת מיומן. במדינה שבה הנשיאים לא מקיימים כמעט מסיבות עיתונאים, אוברודר מופיע כמעט כל בוקר בשידור חי ברדיו, בטלוויזיה ובאינטרנט . בהופעות הללו הוא מדגיש את החזון של המדינה. לטענתו, מתנגדיו הם "שמרנים" (מונח בעל קונטציה שלילית עוד מימי מלחמת האזרחים מהמאה ה־19 במדינה) "בוגדניים" ו"ניאו־ליברלים" מהעידן החדש. כל אלה, לדבריו, הם מושחתים, שבויים באינטרסים זרים או עשירים מנותקים מהעם. אוברדור החיה עוד מונח מהמאה ה־19, "פיפי" (fifí), כינוי גנאי למקסיקנים שחיקו את הצרפתים כדי לתאר אותם.

ממול כל אלה, אוברדור מציב את עצמו ואת תומכיו. אלו הם צאצאי הפטריוטים והמהפכנים של המאה ה־19 במקסיקו, שרוצים להצמית את השחיתות ולייצר רווחה לכולם, בייחוד העניים והתושבים המקוריים (האינדיאנים). "אם אתה מתנגד לאוברדור אתה 'בוגד', 'מושחת' או 'מחרחר הפיכות'", אומר חוזה קרספו, פרשן פוליטי מאוניברסיטת CIDE במקסיקו סיטי. "זהו שימשו דואלי בהיסטוריה, שבו יש מצד אחד מקסיקנים טובים ומהצד השני רעים".

סיום המלחמה בסמים

הפשע הוא אולי נקודת החולשה העיקרית שלו. רוב המקסיקנים מעניקים לו ציון שלילי בנושא זה, שהוא לדעתם הבעיה הקשה ביותר של מקסיקו. סקר חדש של העיתון רפורמה מצא ש־65% מהמקסיקנים מאמינים שהפשע המאורגן חזק יותר מהממשלה. רק 29% חשבו ההיפך.

מיום עלייתו לשלטון, הנשיא הכריז על סיום המלחמה בסמים, בטענה ש"אי אפשר להילחם באש עם אש". הנחתים הימיים של מקסיקו, כוח שאומן בארה"ב ולכד את רוב ראשי הקרטלים בעשור האחרון, כולל "אל צ'אפו", נדחק לשוליים, לפי קצינים בחיל ים. בשנה האחרונה לא נלכד או נהרג שום מנהיג קרטל בולט.

אוברדור פיזר את המשטרה הפדרלית החזקה, 40 אלף איש, שנבנתה בימי שני הנשיאים שלפניו שנחשבה למושחתת, כדי ליצור כוח משטרה אמין ובעל יכולת להיאבק בפשע המאורגן. במקומו הוקם משמר לאומי חדש, בעיקר מאנשי צבא וצי. הכוח הזה מונה כעת 70 אלף והוא אף אמור לגדול ל־140 אלף איש בהמשך. "זה כוח תגובה בעיקר, שמפוזר מאד ואין לו חזון ברור", אומר אדוארדו גרנו, אנליסט ביטחון ממקסיקו סיטי.

מלבד הקמת המשמר הלאומי, הנשיא מהמר שהפחתת העוני תפחית גם את הפשיעה. כ־800 אלף בני נוער חתמו על תוכנית מלגות שנקראת "נוער בונה עתיד". בתמורה ללימוד מקצוע, הם מקבלים מלגה חודשית. כך מקווה אוברדור, הם לא יהפכו לעתודת כוח האדם של כנופיות הפשע.

הוא מסתמך גם על כוח האישיות שלו במאבק בפושעים, וקורא לחברי כנופיות לחשוב על האימהות שלהם. "אנחנו קוראים לעבריינים להנמיך להבות, כדי שכולנו נתחיל לשפר את ההתנהגות. לעזאזל הפושעים. הם מגעילים", הוא מצהיר.

בחזית הכלכלית התחזית נראית קודרת. כלכלנים צופים צמיחה של 1.2% בלבד בשנה הבאה, הרבה מתחת להבטחה של אוברדור ל־4% ול־6% בשנת כהונתו האחרונה. הקיפאון הכלכלי מציין את הפעם הראשונה בשני עשורים שהמחזור הכלכלי במקסיקו סוטה מן המחזור של ארה"ב, השכנה הצפונית שהיא היעד ל־85% מהיצוא התעשייתי במקסיקו.

רבים תולים את הקיפאון בהחלטת אוברדור לבטל את בניית נמל תעופה חדש במקסיקו סיטי, שהיה פרויקט העבודות הציבוריות הגדול ביותר במדינה. הוא בוטל אחרי השקעה של 5 מיליארד דולר, בטענה שהוא בזבזני מדי. שר האוצר התפטר לאחר מכן על רקע זה, באומרו שהחלטות כלכליות מתקבלות על בסיס אידאולוגי.

במהלך השנה בוטלו או הושעו עוד רפורמות חשובות - ממבחני מצוינות למורים בבתי ספר ציבוריים עד פתיחת מגזר האנרגיה להשקעות פרטיות - שיזם הנשיא הקודם פניה נייטו. אפילו מכרזים למשיכת השקעות פרטיות באנרגיה מתחדשת כמו חוות תחנות רוח בוטלו.

כדי להצית את הצמיחה, אוברדור מהמר על התאוששות חברת הנפט הלאומית השקועה בחובות "פמקס", והוא מזרים לה כסף ומכריח אותה להקים בית זיקוק חדש בהשקעה של 8 מיליארד דולר במדינת המחוז שלו, טבסקו. אבל תעשיית הנפט מהווה רק 4% מהתוצר המקסיקני.

אוברדור תומך אמנם בעסקת הסחר החופשי החדשה עם ארה"ב, אך הוא מעולם לא ביקר במפעל מודרני אחד. ביולי, בביקור באזור כפרי, הוא העלה על נס מכונת גריסה של קני סוכר שהונעה על ידי סוס חלוש אחד בווידאו שהוא הציג בטוויטר שלו שהפך לוויראלי. "זוהי כלכלה עממית אותנטית", הוא כתב כאשר הסוס המשיך לפסוע במעגל. "זו הכלכלה שאנחנו מקדמים".

אנדרס מנואל לופס אוברדור

גיל: 66 • התאלמן ב-2003 ונישא בשנית ב-2006 • נבחר לנשיא מקסיקו בדצמבר 2018 מטעם מפלגת מפלגת המהפכה הדמוקרטית • כיהן כראש עיריית מקסיקו סיטי • אח בכור מבין 7 אחים ואחיות • בעל שורשים אפריקאים ואינדאנים (אמריקה) • למד מדעי המדינה ומנהל ציבורי • חובב בייסבול ומעריץ מושבע של הקבוצה האמריקאית "סנט לואיס קרדינלס"

עוד כתבות

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד