גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העשור שהוליד קיטוב חסר תקדים בארה"ב, גם בכלכלה

הפערים הפוליטיים, התרבותיים והכלכליים ברחבי ארצות הברית התרחבו במהלך עשר השנים האלו עד כדי קיטוב חסר תקדים, שנולד מתוך המשבר הכלכלי הגדול של סוף העשור הקודם ומוויכוח מהותי על הערכים האמריקניים ● מסכמים עשור

אובמה מקבל את טראמפ בבית הלבן . לאחר שניצח בבחירות, נובמבר 2016 / צילום: רויטרס Kevin Lamarque
אובמה מקבל את טראמפ בבית הלבן . לאחר שניצח בבחירות, נובמבר 2016 / צילום: רויטרס Kevin Lamarque

בינואר 2010 נכנס הנשיא ברק אובמה אל בית הנבחרים כדי לשאת את הנאום השנתי על מצב האומה, והכריז: "עשור חדש נפתח לפנינו".

הוא הכיר בכך שאזרחי ארצות הברית מתוסכלים וכועסים, בייחוד אחרי משבר פיננסי קשה, ועייפים מהצעקנות הפוליטית סביבם. ואז הוא עבר לנימה אופטימית יותר: "בעשור החדש הזה, הגיע הזמן שהעם האמריקני יקבל ממשל שהולם את ההגינות שלו, ומגלם את החוזק שלו".

העשור הזה מסתיים כעת, וקשה לומר שאמריקנים רבים יאמרו שהממשל שלהם, או החברה האמריקנית בכלל, מימשו את החזון הזה.

במקום זאת, הפילוג בחברה האמריקנית ובמערכת הפוליטית התרחב והתקשה. העשור החולף יצר עלייה מקבילה של סנטימנט פופוליסטי ולאומני בימין, וסנטימנט סוציאליסטי בשמאל, כשהוא מותיר את המרכז הפוליטי והחברתי שומם יותר ביחס לכל תקופה זכורה אחרת בהיסטוריה בת 243 השנים שחלפו מאז אזרחי ארצות הברית הכריזו על עצמאותם ב-1776.

עצרת של התנועה הנציונל סוציאליטית בג'ורג'יה, אפריל 2018 / צילום: רויטרס, Go Nakamura

מרד קטן וצעקני של "תנועת התה", שהתחולל כאשר אובמה נאם, עזר להכשיר את הזירה להשתלטות של דונלד טראמפ על המפלגה הרפובליקנית, והוא סיפק מסר שונה ופופוליסטי בהרבה מזה של פוליטיקאים מהמפלגה לפניו. במקביל, נתח משמעותי מהמפלגה הדמוקרטית נע מהליברליזם הקונבנציונלי של אובמה לאימוץ של בשורה ליברלית יותר מבית המדרש של הסנטורים ברני סנדרס ואליזבת וורן, ושל חברת הקונגרס אלכסנדרה אוקסיו קורטז, נציגת המחוז ה-14 של ניו יורק.

מה קרה? חלק מהתשובה נעוץ בחרדה הכלכלית שנולדה מן המשבר הפיננסי, שהותיר צלקות עמוקות יותר מכפי שחשבו תחילה.

הספקנות החדשה

המיתון לא רק הכאיב לחלק גדול מהמדינה. בשמאל ובימין הוא יצר ספקנות עמוקה חדשה בשאלה האם הממסדים הפיננסיים והפוליטיים באמת מעוניינים בניהול ענייני המדינה לטובת כולם.

ויותר מכך, אזרחים אמריקנים ממוצעים רבים הגיעו למסקנה שתגובת הממסד למשבר, כשזו הגיעה, לא היתה מספיקה ולא היתה מספקת לאור חומרת הכאב שהוא יצר.

"ההשקפה משמאל למרכז היתה שמה שהנשיא אובמה עשה לא ענה על הצרכים של הרגע", אומר אורן קאס, אקדמאי שמרן במכון מנהטן ויועץ למדיניות-פנים במסע הבחירות של מיט רומני לנשיאות ב-2012. "ומה שאנחנו רואים מימין למרכז היה כמעט התגובה המקבילה: שמסר צד ההיצע של הצמיחה המקובל של הימין גם הוא לא ענה על צרכי הרגע", מוסיף קאס.

אלו שבשמאל הליברלי הסיקו שנחוצה תוכנית הבראה ממשלתית גדולה יותר, ושהקפיטליסטים שחוללו את הסבל צריכים לשאת באחריות. המסקנה הזו עזרה לפתוח את הדלת בפני ליברלים-דמוקרטים כמו הסנאטורים וורן וסנדרס, שחיזרו אחרי הדמוקרטים בדיבורים על רפורמות ממשל שאפתניות בהרבה מכפי שהעזו מועמדים להציע עד אז. "זה הדבר המשמעותי ביותר שהשתנה", אומר רוי טיקסירה, עמית מחקר בכיר ב"מרכז לקידמה אמריקנית", "שהדמוקרטים יכולים לדבר על שינויים מבניים גדולים".

הטראומה הפכה חברים מן השורה בשתי המפלגות למתנגדי גלובליזציה והקהילה הפיננסית - בייחוד מפני שהתערערות הכלכלה בארה"ב באה במקביל לעלייה המפחידה של סין ככוח כלכלי מתחרה.

ואליזבת וורן. המשבר הכלכלי הותיר צלקות עמוקות / צילום: רויטרס, Lucas Jackson

אמריקנים ללא אשליות

ראשי עסקים מצאו במקרים רבים את עצמם לכודים באמצע, מותקפים מאנשי שמאל בשל היקף הרווחים שהם רשמו, ומאנשים ימין על שלא השקיעו מספיק מהרווחים שלהם ביצירת משרות בארה"ב.

חלק מזרעי הפילוגים הנוכחיים נזרעו מחוץ לארצות הברית, ובשנים שלפני תחילת העשור. ב-2010 ארה"ב כבר ניהלה מלחמה באפגניסטן במשך יותר משמונה שנים, ובעיראק כמעט שבע שנים, והעלויות בחייהם של חיילים ובכסף השאירו אזרחים אמריקנים רבים ללא אשליות.

העייפות מהמלחמות העמיקה את הספקנות כלפי האליטות שתמכו בעימותים. זה עזר לפתוח לטראמפ את הדרך לזכות במינוי הרפובליקני לנשיאות: מנהיגי המפלגה החלו, וברוב המקרים גם נשארו, תומכים מושבעים בעימותים הממושכים.

"אני זוכר כמה נדהמתי כשטראמפ יצא בשצף קצף נגד המלחמה בעיראק", אומר וויליאם גלסטון, שכתב ספר על עליית הפופוליזם. "אני חושב שזה חיזק אותו בין הבוחרים הרגילים, כולל החיילים לשעבר שחשבו שטראמפ הוא היחיד שאומר את האמת, שהפוליטיקאים והגנרלים לא רוצים לומר".

אבל חלק מהתשובה נמצא במתחים התרבותיים הרחבים יותר שהצטברו מסביב למערכת הפוליטית. רבים במרכז השמרני במדינה התקוממו נגד מה ראו כשחיקה מתמדת של הערכים האמריקניים המסורתיים והמבנה החברתי. במקביל, הבוחרים מהמחנה הנגדי, הליברלי, ניהלו מסע צלב גובר נגד מה שהם ראו כצורך דחוף בשוויון מגדרי, גזעי וחברתי-כלכלי.

תרבות ללא נחת

במקביל לכל אלה, המתחים התרבותיים החלו לעלות, בזכות עימותים שתידלקו את הכול ביחד על היחסים בין הגזעים ועל ההגירה החוקית והבלתי חוקית לארצות הברית. כאשר העשור התחיל, המדינה סיימה תקופה של צמיחה מהירה באוכלוסייה של מהגרים לא חוקיים, שעלתה לפי הערכות ב-30% בעשור הקודם. הגל הזה שינה את פניהן של קהילות רבות במקומות שלא היו רגילים לשינויים כאלו. זאת, בדיוק כאשר כוח העבודה הקיים ניצב בפני שחיקה של תעסוקה יציבה וטווח ארוך בתעשיות המסורתיות.

מתקן כליאה למהגרים בלתי חוקיים - ילדים ומבוגרים - באריזונה/ צילום: רויטרס, POOL New

כל זה יצר בקרב הימין, סנטימנט נגד המהגרים - הם הואשמו באי-הנחת הכלכלית והתרבותית. זה גם יצר תופעה הפוכה בשמאל, שם הגיעו רבים למסקנה שהאנטיפתיות כלפי המהגרים רק העלתה מעל פני השטח את הסנטימנט הגזעני במדינה.

שני נשיאים, שתי השקפות

בתוך כך, ההשקפות המנוגדות מאד על שני הנשיאים של העשור רק הוסיפו למתחים. בחירתו של אובמה כנשיא האפרו-אמריקני הראשון, וכפרוגרסיבי שדחף רפורמה רחבה במערכת הבריאות, חיזקה את השמאל הפוליטי. אך אובמה גם עורר את חמתם של תומכי הימין שחשבו שמדיניותו סוטה שמאלה מן הרטוריקה המתונה שלו. אלו שמתגוררים בבמרכז המדינה חשבו שהוא בועט בערכים שלהם עם אמירותיו המפורסמות במסע הבחירות, שלפיהן השקיעה הכלכלית של "חגורת החלודה" הכריחה תושבים "להיצמד לנשק שלהם או לדת או לסלידה מאנשים שאינם כמוהם".

בואו של טראמפ עודד את הימין הפופוליסטי, שחשב שיש לו סופסוף נשיא שמבין את מצוקתו, אך הרתיח את אלו שחשבו שהוא ניפץ נורמות חברתיות ופוליטיות, והשתמש בכעס ובמחלוקת ככלים פוליטיים לתועלתו. בסוף העשור קיימת רמה חסרת תקדים של שסע פוליטי סביב טראמפ, עם פחות מ-10% מהדמוקרטים, שמסכימים עם התנהלותו של הנשיא מול 90% מהרפובליקנים שמסכימים לכך.

הניסיון האמריקני בחזיתות הללו אינו ייחודי. מבריטניה דרך איטליה ועד הונגריה ופולין, התערערות כלכלית ותרבותית דומה הולידה תנועות דומות לכיוון פופוליזם. בכניסה לעשור הבא, השאלה הגדולה היא האם השסעים הקיימים יישארו כה עמוקים כפי שהם נראים היום.

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

הניקיי צלל בכ-2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים