גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך יערות הגשם המתכווצים של ברזיל ניערו את נסטלה וטימברלנד

חברות ענק בינלאומיות שיערות ברזיל מהווים קרקע פורה למוצרים שלהם, פועלות באחרונה נגד בירוא היערות ודורשים הוכחות מהספקים המקומיים לכך שהם אינם מקדמים בפועל את כריתת היערות

שריפות ביערות האמזונס, ברזיל. צילום לווין / צילום: NASA Goddard Space Flight Center
שריפות ביערות האמזונס, ברזיל. צילום לווין / צילום: NASA Goddard Space Flight Center

 

בירוא היערות המואץ בברזיל גורם ליצרניות מזון, רשתות שיווק, משקיעים וסוחרים לנער את שרשראות האספקה שלהן במאמץ להאט את כריתת היערות ולהשיג יעדים סביבתיים.

נסטלה, שמתכננת להוציא לחלוטין תוצרת מיערות כרותים משרשרת האספקה שלה במהלך שלוש השנים הבאות, הפסיקה לקנות פולי סויה מברזיל מחברת המסחר החקלאי קרג'יל, אחרי שבבדיקה שעשתה אי אפשר היה להתחקות אחר מקור גידול פולי הסויה, מה שהעלה את החשש שהם גדלו על קרקע יער שנבראה.

חברת הנס אנד מוריץ, הבעלים של רשת האופנה M&H, מסרה בספטמבר שהיא לא תקנה עור מיצרנים ברזילאיים עד שהספקים יוכלו להוכיח שהבהמות שמהן נלקח העור לא גדלו על אדמות יער לשעבר.

חברת VF שמייצרת את נעלי טימברלנד ו־ואנס, הודיעה על חרם דומה על עור ברזילאי, שמהווה 5% מרכש העור שלה.

קרג'יל, מחברות העיבוד והיצוא המובילות בעולם של פולי סויה, מסרה שהיא משיקה טכנולוגיות חדשות לניתוח וניבוי של פעילות לבירוא קרקע, וקראה לחקלאים למקסם שדות קיימים במקום לברוא שטחים חדשים. החברה התחייבה ביוני להשקיע 30 מיליון דולר בגישות חדשות, לאחר שהודתה שלא תעמוד ביעדי ההימנעות מיערות כרותים בשרשראות ספקים גדולות עד שנת 2020.

"אנחנו מאמינים שיש לנו מצפן מוסרי חזק, ויש לנו התחייבות לפעול", אמרה רות קימלשו, מנהלת שרשרת הספקים והקיימות בקרג'יל. המהלך של נסטלה לא השפיע מהותית על הנתונים הכספיים של רג'יל, לדבריה.

קאסה דה דפו א פלסמו מקוויבק, קנדה, שמנהלת 247 מיליארד דולר עבור עשרות קרנות פנסיה ותוכניות ביטוח, מסרה באוקטובר שהיא מכרה את אחזקתה בענקית הבשר הברזילאית JBS בעקבות ביקורת שמתחו ארגוני איכות סביבה. דובר של JBS מסר שהיא מחויבת לסיים את בירוא היערות תוך שיפור פרנסתם של האיכרים באגן האמזונס. "אנחנו קוראים לאלו ששותפים למטרה של סיום בירוא היערות לחפש פתרונות ולא רק למתוח ביקורת", הוא אמר.

נשיא ברזיל ז'איר בולסונרו, שנכנס לתפקיד בתחילת השנה, מעודד את האיכרים בארצו להחריב את אדמותיהם. האיכרים בוראים יותר אדמה לחריש ולנטיעה כאשר הייצוא של פולי סויה, תירס ובשר בקר נסק, בין היתר מפני שהמכסים הסינים על תוצרת אמריקנית סייעו להפוך את התוצרת הברזילאית לזולה יותר.

שיעור בירוא האמזונס - הגבוה ביותר מאז 2008

שיעור ביעור היערות במדינות האמזונס הגיע השנה לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2008, לפי נתונים ממשלתיים בברזיל שפורסמו בנובמבר. מדובר על קרוב ל־4,000 מיילים רבועים (10,860 קמ"ר) של יערות גשם שהלכו לאיבוד ב־12 החודשים שהסתיימו ביולי 2019.

לאור זאת, כמה חברות מסחריות מנסות להגן על מותגים ידועים שלהן מפני קישור להתדרדרות סביבתית. קיימות סביבתית היא שיקול שיותר ויותר קונים וקונות מביאים איתם לחנות (או לאתר האינטרנט), ולכן המותגים בודקים היכן החומרים הבסיסיים שלהם מיוצרים או מופקים.

בנג'מין וור, הממונה העולמי של נסטלה על מיקור אחראי, שמתחיל לעיתים קרובות את הבקרים שלו בבדיקת צילומי לוויין של שטחי יערות שבוראו לאחרונה, אמר שנסטלה העבירה יותר רכש של פולי סויה לארה"ב, שם הספקית העיקרית היא קרג'יל, ולאירופה. המהלך הוסיף עלויות לנסטלה מפני שפולי הסויה מארה"ב יקרים יותר, לדבריו.

נסטלה, היצרנית של ארוחות Lean Cuisine ועוגיות Toll House, מעריכה שיותר מ־90% מהאספקה החקלאית שלה יהיו באישור שהמקור אינו ביערות כרותים בסוף 2020, למרות שלפני כן היא קבעה לעצמה יעד של ביטול מלא של אספקה משטחי יער לשעבר בשנה הנכנסת. החברה מכווננת כעת מחדש את הגישה שלה למאבק בכריתת היערות: היא דורשת יותר שקיפות מהספקים שלה, ומוצאת דרכים לשלב איכרים קטנים יותר.

""הביצועים שלני במאבק בכריתת היערות קשורים מאד לביצועים של בתי הסחורות (קומודיטיז)", אמר וור, כשהוא מתייחס לחברות סחר בדגנים כמו קרג'יל, ארצ'ר דניאלס מידלנד ו־Bunge. חברות כאלו קונות יבולים מן החקלאים ומוכרות אותם ליצרניות מזון כמו נסטלה.

רשת חנויות המזון הצרפתית קרפור שיגרה בקיץ שעבר מכתבים לקרג'יל ולבאנג', וכן ל־JBS ולחברה יריבה שלה, מרפריג גלובל פודס, בדרישה שהנהלות החברות הללו יסבירו את תוכניותיהן להאטת כריתת יערות האמזונס ויערות אחרים. קבוצת KLP, קרן הפנסיה הגדולה בנורבגיה, פנתה בצורה דומה בספטמבר לקרג'יל, באנג' וארצ'ר דניאלס מידלנד (ADM), מסרה ג'ינט ברגר, ממנהלת יחידת ההשקעות האחראיות של הקרן. KLP מחזיקה מניות ואג"ח בשווי 14 מיליון דולר בשלוש החברות הללו.

באנג' וחבות אחרות פרסמו שהן משתפת פעולה עם פניות כמו אלו של קרפור ו־KLP. "אנחנו לא מזמינים מאזורים שנכרתו באמזונס, ויש לנו טכנולוגיית לוויינים כדי להבטיח שנאכוף את המדיניות הזו" מסרה דוברת של ADM.

בולסונרו: "חששות סביבתיים מוגזמים"

בולסונרו מגן על מדיניות הפיתוח החקלאי שלו, ואומר שהחששות הסביבתיים הם מוגזמים. כמה ארגונים חקלאיים בברזיל לוחצים לבטל את המדיניות בת עשר השנים של הגבלת הסבת שטחי יער באמזונס. הפעילות הזו גררה מכתב פתוח ששיגרו החודש יותר מ־80 רשתות שיווק, חברות השקעה וחברות נוספות, שקרא לברזיל לשמור על המורטוריום על כריתה. במכתב היה גם איום שביטול המדיניות הזו "יסכן את העסקים שלנו עם פולי הסויה מברזיל".

רשת המזון הבריטית טסקו התחייבה בדצמבר לתוכנית של 13 מיליון דולר בחמש שנים לתמריצים כלכליים להגבלת כריתת היערות על ידי מגדלי פולי סויה במחוז סראדו בברזיל, אזור סוואנה בשטח מקסיקו בערך. גורמים בתעשיית המזון העולמית מקווים שחברות נוספות ישקיעו סך של 250 מיליון דולר בהגנה על הסביבה הטבעית במחוז זה, על ידי עידוד חקלאים להשתמש באדמה חקלאית קיימת.

קווין או'דונל, מנהל המיקור והקיימות בחברת ג'נרל מילס, אמר שמוטב לעבוד עם ספקים על שיפור הפרקטיקות שלהם מארש לנתק איתם את היחסים. "אם ג'נרל מילס ואחרים יעזבו את המחוז או הקהילה הזו, יהיו קונים בהודו ובסין שלא אכפת להם מסטנדרטים חברתיים וסביבתיים", הוא הסביר.

עוד כתבות

טיל L-SPIKE 4X / אילוסטרציה: דוברות רפאל

נגמ"שים וטילים: הרכישה הגדולה של גרמניה, והקשר לרפאל

צבא גרמניה ברכישת ענק של 200 נגמ"שים עם משגרים מתוצרת רפאל ● חברת האוזניות מנתניה, שנסחרת בבורסה בניו יורק, החלה במכירת מערכות שמע טקטיות ללקוחה ביבשת אסיה ● וגם: הודו השלימה את המשלוח הראשון לצבא מרוקו של משוריינים במסגרת עסקה רחבה בין הצדדים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock

מינהל התכנון רשם שיא באישור יחידות דיור, אך רובן יישארו על הנייר

מינהל התכנון פרסם את נתוני השנה החולפת, בו מוצגים הפעילות בתחומי הדיור, התשתיות, התחבורה והשטחים הפתוחים ● מהנתונים בתחום הדיור, עולה כי מוסדות התכנון הציגו ביצועים שגבוהים ב-80% מהיעד הממשלתי שעמד על אישור 125 אלף דירות ● פער זה מתקרב כבר למיליון דירות, שלפי קצב הבנייה הנוכחי מספיק ל-15 שנים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

חשיפה: המדריך של מטא להורדת לחץ הרגולטורים בסוגיית ההונאות הפיננסיות

מסמכים פנימיים שנחשפים ברויטרס הלילה מראים את הטקטיקות של מטא - כולל מאמצים להעלים מודעות ולא להסירן כדי שמשתמשים לא ייפלו בפח, אלא לפי התחקיר – איך לגרום להן להיות "בלתי ניתנו למציאה" כשהרשויות מחפשות אותן ● המסמכים חושפים איך מטא מגנה על מיליארדי דולרים מהכנסות מפרסומים

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

המדינה לבג"ץ: אין עילה להתערבות בהחלטה להרחיב את הפטור ממע"מ על יבוא אישי

לאחר עתירת איגוד לשכות המסחר נגד העלאת תקרת הפטור ממע"מ על יבוא אישי, המדינה משיבה לבג"ץ וטוענת כי אין לו סמכות להתערב בחקיקה מסוג זה ● בין היתר נכתב כי שר האוצר סמוטריץ' "בחן מגוון של שיקולים מקצועיים" בטרם קיבל את ההחלטה

גם זה קרה פה / צילום: יח''צ, נקסט ויז'ן

מעל 20 מיליארד שקל: החברה הביטחונית שעקפה בשווי את שטראוס, תשובה וליאורה עופר

נקסט ויז'ן מפתיעה אפילו את עפרה שטראוס ● משרד הכלכלה מוכיח שגם ללא דגלים או שגרירויות, אפשר לקיים מסחר ● וחברות הנדל"ן שכחו כלל חשוב ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מכוניות סיניות נפרקות ממכולות בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

לקראת ביקורו של מאסק? המהלכים החדשים של משרד התחבורה

המעבר לשוק "סיני" שינה את מתווה היבוא הימי של כלי רכב לישראל ● הובלת רכב במכולות מזנקת ונמלי חיפה והמפרץ רושמים גידול משמעותי בפריקה ● והאם הביקור של מאסק יקדם רכב אוטונומי בישראל? ● השבוע בענף הרכב

הקמפוס המתוכנן של אנבידיה בקריית טבעון. איך העובדים יגיעו? / הדמיה: באדיבות אנבידיה

הקמפוס אושר, אבל איך העובדים יצליחו להגיע למרכז החדש של אנבידיה בטבעון?

הקמת מרכז הפיתוח החדש של אנבידיה בקריית טבעון היא אחד המהלכים המשמעותיים ביותר לחיזוק התעסוקה בצפון בעשור האחרון ● אלא שהיעדר קישוריות למסילות הרכבת ותכנון ששם את הרכב הפרטי במרכז, מאיימים להשאיר את העובדים תקועים בכביש 6 ● האם המדינה תשכיל לייצר פתרון הוליסטי לפני שהקמפוס ייפתח ב־2031?

מה עומד מאחורי נסיקתו / צילום: Shutterstock

צבי סטפק לא מתרשם מהזינוק בכסף: "לא אתפלא אם זו ספקולציה"

מבין שלושה אפיקי השקעה אלטרנטיביים למניות - שכוללים גם את הזהב והביטקוין, הכסף הוא זה שנצץ בשנה החולפת ● השאלה מה עומד מאחורי נסיקתו החזירה אותי 46 שנים אחורה, למקרה של האחים האנט ● הזהב "כרגיל" לא איכזב את המשקיעים, ומי דווקא כן?

שגיא דקל חן בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: צילום מסך יוטיוב

איש לא נותר אדיש לשגיא דקל חן, והפרסומת של מזרחי טפחות היא הזכורה ביותר

הפרסומת האהובה ביותר זה השבוע השני ברציפות שייכת לפרטנר, שלישיית "מה קשור" וסטטיק, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● לפי נתוני יפעת בקרת פרסום, ההשקעה הגדולה ביותר שייכת ל–HOT, כ–3 מיליון שקל

שנה מצוינת בבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

שיא של 16 שנה: אלו התשואות של קרנות ההשתלמות וקופות הגמל ב-2025

חודש דצמבר הסתכם בתשואה של כ-1% במסלולים הכלליים, כך לפי בית ההשקעות מיטב ● כפי שהוערך בגלובס, בשנה כולה החוסכים במסלולים הכלליים צפויים ליהנות מתשואה של 15% ובמסלולי המניות מ-25% ● מנגד, מסלולי ה-S&P 500 אכזבו עם תשואה של פחות מ-4%. הסיבה העיקרית: זינוק של מעל 50% בבורסה בת"א

עצות פרקטיות מכתבות חזית המדע / צילום: Shutterstock

איך להישאר חדים בגיל 80 ומה כדאי להכניס לחוזים: 15 עצות שקיבלנו מחוקרים השנה

חוקר המוח שהסביר מה מכשיל בני אדם במלחמות, המומחית שהזהירה מקבלת החלטות תחת לחץ, החוקרת שגילתה מה נותן לנו משמעות בחיים, זוכה הנובל שרוצה לשנות את כללי המשחק בכלכלה, והתובנה האופטימית שכדאי להפנים ● אלה העצות שאספנו השנה מהמרואיינים שלנו במדור "חזית המדע"

תחזית מנהלי ההשקעות ל-2026 / צילום: Shutterstock

ת"א תעלה ב־13% והשקל יגיע לשיא חדש: שאלנו 9 גופי השקעה מה הם מעריכים שיקרה בשנת 2026

לאחר שנה יוצאת דופן בבורסה בת"א, והתרסקות של הדולר מול השקל - מעריכים בגופים הפיננסיים המקומיים כי המגמות הללו יימשכו גם ב–2026 ● בדיסקונט צופים עלייה של 16% במדד הדגל המקומי, בעוד שבמזרחי מעריכים מחצית מכך ● ומי הגוף שמהמר כי הדולר יצנח אל מתחת ל-3 שקלים

זיו יעקובי, מנכ''ל אקרו נדלן / צילום: כדיה לוי

אקרו זכתה במכרז על מתחם חברת החשמל שבתל אביב ותקים מגדלי מגורים ותעסוקה

הקרקע נרכשה תמורת 255 מיליון שקל, מחיר הנמוך בכ-40 אחוז מהערכת השמאי של רמ"י, שעמדה על כ-430 מיליון שקל ● בהתאם לתכנון, תקים אקרו בשטח שלושה מגדלים ולהערכתה, שטח המגורים יעמוד על כ-12 אלף מ"ר, והשטחים המסחריים והתעסוקתיים יסתכמו לכ-36 אלף מ"ר

בית החולים מדיקה רפאל בפארק עתידים בתל אביב. רכישה שאפשרה את המהלך של הרשת / צילום: עמית גרון

מתחרה באסותא: רשת בתי חולים פרטית חדשה יוצאת לדרך

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מינואר 2026 יחלו ארבעה מרכזים רפואיים לפעול רשמית כרשת אחת תחת השם "מדיקה", בשאיפה להיות שחקן משמעותי במערכת הבריאות ולהתרחב בהמשך ● בין הבעלים: קופות החולים לאומית ומאוחדת ● מנכ"ל הרשת: "יש לנו אתגר להיתפס כספק לרפואה הציבורית ולא כאויב"

אנילוטי / צילום: אפיק גבאי

20 שנה של אוכל טוב ואירוח מספק לא הולכות ברגל

"גוצ'ה" התל אביבית עומדת היטב במבחן הזמן, ויש לה תפקיד חשוב שכמעט ונעלם: מסעדה שהיא חלק מהחיים, לא אירוע חד-פעמי

מנכ''ל פרטנר, אבי גבאי / צילום: ינאי יחיאל

ויכוח על 185 מיליון שקל: הדרישה של רשות המסים והתגובה של פרטנר

בדיווח של החברה לבורסה, צוין כי רשות המסים דורשת מפרטנר מס בשיעור של 185 מיליון שקל, בגין מחלוקת סביב דיווח החברה בנוגע לציוד החברה ● להערכת פרטנר, לא צפויות לשומות אלו השלכות מהותיות על דוח רווח והפסד

יוסי אבו, מנכ''ל ניו-מד אנרג'י / צילום: כדיה לוי

רשות המסים נגד ענקית הגז הישראלית: שלמו עוד 198 מיליון דולר

חברת הגז הישראלית ניו-מד אנרג'י, השותפה הגדולה ביותר במאגר לוויתן, נדרשת לשלם תוספת מס בשיעור כ-198 מיליון דולר לשנות המס 2019-2020 ● רשות המסים קבעה כי ההכנסה החייבת של החברה גבוה במאות מיליוני דולרים מההכנסות עליהן דיווחה

לא רק בגבול סוריה: המשבר בין טורקיה לישראל הופך להיות גלוי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● דרום קוריאה מחמשת את מצרים בסוללת אריטלריה שנועדה להרתיע את ישראל ● התחרות בין טורקיה לישראל הופכת גלויה בשל המצב השברירי בגבול סוריה ושיתוף הפעולה המתהווה של ישראל, קפריסין ויוון ● לקראת כניסת זוהרן ממדאני לתפקיד, עיריית ניו יורק מפרסמת לראשונה דוח על אנטישמיות ● כותרות העיתונים בעולם

יו''ר רב-בריח, שמואל דונרשטיין, והמנכ''ל לשעבר עידן זו-ארץ / צילום: אייל טואג

המלכוד של התביעות הייצוגיות: המוסדיים נותרים בחוץ, וההליך נכשל

ביהמ"ש הכלכלי דחה בקשה לאישור תביעה ייצוגית שהגישה עמותה בעקבות הנפקת רב-בריח, בנימוק כי המוסדיים שהשתתפו בהנפקה בחרו שלא לתבוע את החברה ● מומחים מצביעים על שוק רווי ניגודי עניינים ועל חסמים כלכליים שמרתיעים את המוסדיים מלפעול

טובי שמלצר מבעלי שלמה ביטוח / צילום: עזרא לוי

הערכות בענף: שלמה ביטוח תונפק לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל לפני הכסף

לגלובס נודע כי שלמה ביטוח מתכננת להנפיק 20%-25% ממניותיה, לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל לפני הכסף ● אם החברה תצליח לגייס את הסכום הזה, השווי הפעם יהיה גבוה ב-56% לעומת השווי בו ביקשה להנפיק בגל ההנפקות של שנת 2021, אך נסוגה ממנו בסופו של דבר