גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך יערות הגשם המתכווצים של ברזיל ניערו את נסטלה וטימברלנד

חברות ענק בינלאומיות שיערות ברזיל מהווים קרקע פורה למוצרים שלהם, פועלות באחרונה נגד בירוא היערות ודורשים הוכחות מהספקים המקומיים לכך שהם אינם מקדמים בפועל את כריתת היערות

שריפות ביערות האמזונס, ברזיל. צילום לווין / צילום: NASA Goddard Space Flight Center
שריפות ביערות האמזונס, ברזיל. צילום לווין / צילום: NASA Goddard Space Flight Center

 

בירוא היערות המואץ בברזיל גורם ליצרניות מזון, רשתות שיווק, משקיעים וסוחרים לנער את שרשראות האספקה שלהן במאמץ להאט את כריתת היערות ולהשיג יעדים סביבתיים.

נסטלה, שמתכננת להוציא לחלוטין תוצרת מיערות כרותים משרשרת האספקה שלה במהלך שלוש השנים הבאות, הפסיקה לקנות פולי סויה מברזיל מחברת המסחר החקלאי קרג'יל, אחרי שבבדיקה שעשתה אי אפשר היה להתחקות אחר מקור גידול פולי הסויה, מה שהעלה את החשש שהם גדלו על קרקע יער שנבראה.

חברת הנס אנד מוריץ, הבעלים של רשת האופנה M&H, מסרה בספטמבר שהיא לא תקנה עור מיצרנים ברזילאיים עד שהספקים יוכלו להוכיח שהבהמות שמהן נלקח העור לא גדלו על אדמות יער לשעבר.

חברת VF שמייצרת את נעלי טימברלנד ו־ואנס, הודיעה על חרם דומה על עור ברזילאי, שמהווה 5% מרכש העור שלה.

קרג'יל, מחברות העיבוד והיצוא המובילות בעולם של פולי סויה, מסרה שהיא משיקה טכנולוגיות חדשות לניתוח וניבוי של פעילות לבירוא קרקע, וקראה לחקלאים למקסם שדות קיימים במקום לברוא שטחים חדשים. החברה התחייבה ביוני להשקיע 30 מיליון דולר בגישות חדשות, לאחר שהודתה שלא תעמוד ביעדי ההימנעות מיערות כרותים בשרשראות ספקים גדולות עד שנת 2020.

"אנחנו מאמינים שיש לנו מצפן מוסרי חזק, ויש לנו התחייבות לפעול", אמרה רות קימלשו, מנהלת שרשרת הספקים והקיימות בקרג'יל. המהלך של נסטלה לא השפיע מהותית על הנתונים הכספיים של רג'יל, לדבריה.

קאסה דה דפו א פלסמו מקוויבק, קנדה, שמנהלת 247 מיליארד דולר עבור עשרות קרנות פנסיה ותוכניות ביטוח, מסרה באוקטובר שהיא מכרה את אחזקתה בענקית הבשר הברזילאית JBS בעקבות ביקורת שמתחו ארגוני איכות סביבה. דובר של JBS מסר שהיא מחויבת לסיים את בירוא היערות תוך שיפור פרנסתם של האיכרים באגן האמזונס. "אנחנו קוראים לאלו ששותפים למטרה של סיום בירוא היערות לחפש פתרונות ולא רק למתוח ביקורת", הוא אמר.

נשיא ברזיל ז'איר בולסונרו, שנכנס לתפקיד בתחילת השנה, מעודד את האיכרים בארצו להחריב את אדמותיהם. האיכרים בוראים יותר אדמה לחריש ולנטיעה כאשר הייצוא של פולי סויה, תירס ובשר בקר נסק, בין היתר מפני שהמכסים הסינים על תוצרת אמריקנית סייעו להפוך את התוצרת הברזילאית לזולה יותר.

שיעור בירוא האמזונס - הגבוה ביותר מאז 2008

שיעור ביעור היערות במדינות האמזונס הגיע השנה לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2008, לפי נתונים ממשלתיים בברזיל שפורסמו בנובמבר. מדובר על קרוב ל־4,000 מיילים רבועים (10,860 קמ"ר) של יערות גשם שהלכו לאיבוד ב־12 החודשים שהסתיימו ביולי 2019.

לאור זאת, כמה חברות מסחריות מנסות להגן על מותגים ידועים שלהן מפני קישור להתדרדרות סביבתית. קיימות סביבתית היא שיקול שיותר ויותר קונים וקונות מביאים איתם לחנות (או לאתר האינטרנט), ולכן המותגים בודקים היכן החומרים הבסיסיים שלהם מיוצרים או מופקים.

בנג'מין וור, הממונה העולמי של נסטלה על מיקור אחראי, שמתחיל לעיתים קרובות את הבקרים שלו בבדיקת צילומי לוויין של שטחי יערות שבוראו לאחרונה, אמר שנסטלה העבירה יותר רכש של פולי סויה לארה"ב, שם הספקית העיקרית היא קרג'יל, ולאירופה. המהלך הוסיף עלויות לנסטלה מפני שפולי הסויה מארה"ב יקרים יותר, לדבריו.

נסטלה, היצרנית של ארוחות Lean Cuisine ועוגיות Toll House, מעריכה שיותר מ־90% מהאספקה החקלאית שלה יהיו באישור שהמקור אינו ביערות כרותים בסוף 2020, למרות שלפני כן היא קבעה לעצמה יעד של ביטול מלא של אספקה משטחי יער לשעבר בשנה הנכנסת. החברה מכווננת כעת מחדש את הגישה שלה למאבק בכריתת היערות: היא דורשת יותר שקיפות מהספקים שלה, ומוצאת דרכים לשלב איכרים קטנים יותר.

""הביצועים שלני במאבק בכריתת היערות קשורים מאד לביצועים של בתי הסחורות (קומודיטיז)", אמר וור, כשהוא מתייחס לחברות סחר בדגנים כמו קרג'יל, ארצ'ר דניאלס מידלנד ו־Bunge. חברות כאלו קונות יבולים מן החקלאים ומוכרות אותם ליצרניות מזון כמו נסטלה.

רשת חנויות המזון הצרפתית קרפור שיגרה בקיץ שעבר מכתבים לקרג'יל ולבאנג', וכן ל־JBS ולחברה יריבה שלה, מרפריג גלובל פודס, בדרישה שהנהלות החברות הללו יסבירו את תוכניותיהן להאטת כריתת יערות האמזונס ויערות אחרים. קבוצת KLP, קרן הפנסיה הגדולה בנורבגיה, פנתה בצורה דומה בספטמבר לקרג'יל, באנג' וארצ'ר דניאלס מידלנד (ADM), מסרה ג'ינט ברגר, ממנהלת יחידת ההשקעות האחראיות של הקרן. KLP מחזיקה מניות ואג"ח בשווי 14 מיליון דולר בשלוש החברות הללו.

באנג' וחבות אחרות פרסמו שהן משתפת פעולה עם פניות כמו אלו של קרפור ו־KLP. "אנחנו לא מזמינים מאזורים שנכרתו באמזונס, ויש לנו טכנולוגיית לוויינים כדי להבטיח שנאכוף את המדיניות הזו" מסרה דוברת של ADM.

בולסונרו: "חששות סביבתיים מוגזמים"

בולסונרו מגן על מדיניות הפיתוח החקלאי שלו, ואומר שהחששות הסביבתיים הם מוגזמים. כמה ארגונים חקלאיים בברזיל לוחצים לבטל את המדיניות בת עשר השנים של הגבלת הסבת שטחי יער באמזונס. הפעילות הזו גררה מכתב פתוח ששיגרו החודש יותר מ־80 רשתות שיווק, חברות השקעה וחברות נוספות, שקרא לברזיל לשמור על המורטוריום על כריתה. במכתב היה גם איום שביטול המדיניות הזו "יסכן את העסקים שלנו עם פולי הסויה מברזיל".

רשת המזון הבריטית טסקו התחייבה בדצמבר לתוכנית של 13 מיליון דולר בחמש שנים לתמריצים כלכליים להגבלת כריתת היערות על ידי מגדלי פולי סויה במחוז סראדו בברזיל, אזור סוואנה בשטח מקסיקו בערך. גורמים בתעשיית המזון העולמית מקווים שחברות נוספות ישקיעו סך של 250 מיליון דולר בהגנה על הסביבה הטבעית במחוז זה, על ידי עידוד חקלאים להשתמש באדמה חקלאית קיימת.

קווין או'דונל, מנהל המיקור והקיימות בחברת ג'נרל מילס, אמר שמוטב לעבוד עם ספקים על שיפור הפרקטיקות שלהם מארש לנתק איתם את היחסים. "אם ג'נרל מילס ואחרים יעזבו את המחוז או הקהילה הזו, יהיו קונים בהודו ובסין שלא אכפת להם מסטנדרטים חברתיים וסביבתיים", הוא הסביר.

עוד כתבות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

טסלה מול BYD: הסיפור ההפוך של יצרניות הרכב החשמלי הגדולות בעולם

מניית טסלה קפצה ב־6 החודשים האחרונים במעל 40% ושברה את שיא כל הזמנים ● לעומתה, BYD מציגה מגמה הפוכה עם ירידה דו־ספרתית באותה התקופה ● מה עומד מאחורי הפערים, ואיך מושפע מכך תיק ההשקעות שלכם?

נשיא טורקיה ארדואן עם דגם של נושאת המטוסים / צילום: Reuters, Murad Sezer

הפרויקט הצבאי הבא של ארדואן: הקמת נושאת מטוסים באורך 300 מטרים

אחרי ההצלחה בעולם המל"טים, נשיא טורקיה ארדואן מכוון לליגת העל, עם הכרזה על נושאת מטוסים מהגדולות ביותר בנאט"ו ● בעוד שישראל שומרת על עליונות טכנולוגית במטוסים, אנקרה מצמצמת פערים בטבלאות היצוא הביטחוני העולמיות ומתבססת כמעצמת מספנות

תחנת הכוח הפרטית דוראד, זרוע פעילות האנרגיה של קבוצת לוזון / צילום: יגאל גורן

המרוץ ל"יהלום" של אלומיי: כולם רוצים לרכוש נתח מתחנת הכוח דוראד

האם רכישת השליטה בחברת האנרגיה אלומיי ע"י נופר מסתבכת? ריבוי הגופים שלוטשים עיניים לנכס המרכזי של החברה יוצרים איומים על השלמת העסקה - מהליך משפטי ועד פירעון מיידי של האג"ח שהנפיקה ● ועל מה דובר בפגישה שהייתה השבוע בין עופר ינאי לעמוס לוזון

נשים במקלט. תחושת הביטחון התערערה / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

הממשלה קיבלה החלטה דחופה וקריטית, אבל היא אפילו לא מנסה ליישם אותה

המלחמה העמיקה את הפערים המגדריים בישראל, ורוב הנשים מדווחות על חשש מוגבר לפגיעה בביטחון האישי ● הממשלה קיבלה החלטה לתת מענה, אבל לא עשתה את זה בפועל ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, בשיתוף שדולת הנשים, עוקב אחרי סיוע לנשים בשעת חירום

הדמיית הפרויקט. 475 דירות במקום 196 / הדמיה: משה צור אדריכלים

למה פרויקט ברמת אביב תקוע חמש שנים בוועדה המקומית

שני מתחמים ברמת אביב, ברחובות ליאון בלום וברזיל, מחכים לאישור תוכנית פינוי־בינוי בוועדה המקומית תל אביב אולם שוב ושוב, האישור נדחה

המשרוקית מסבירה. דירוג האקונומיסט / צילום: Shutterstock

כלכלת ישראל במקום השלישי בעולם? חכו שתראו מי בטופ 5

ישראל הוצבה במקום השלישי והמכובד של דירוג ה"אקונומיסט". ההישג הזה נחגג כאן ע"י רבים, אבל עד כמה באמת נכון להתבשם ממנו? ● המשרוקית של גלובס

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

העסקה הגדולה בתולדות אנבידיה: תשלם 20 מיליארד דולר לסטארט־אפ AI

אנבידיה וגרוק חתמו על הסכם רישוי טכנולוגי בהיקף ענק, שכחלק ממנו המייסד של גרוק ג'ונתן רוס ובכירים נוספים יעברו לשורות אנבידיה ● גרוק, שנוסדה ב־2016 כדי להתחרות בענקית השבבים, גייסה רק לפני מספר חודשים לפי שווי של כ־7 מיליארד דולר "בלבד"

הזכייה השנייה בגודלה אי־פעם בארה״ב / צילום: Reuters

אחד מהסכומים הגדולים בהיסטוריה: זוכה ב-1.8 מיליארד דולר בהגרלת הלוטו בארה"ב

אמריקאי אחד בר־מזל זכה בסכום יוצא דופן של כ־1.8 מיליארד דולר בהגרלת הפאוורבול של ערב חג המולד - מדובר בג'קפוט השני בגודלו אי־פעם בלוטו האמריקאי ובזכייה השנייה בלבד במדינת ארקנסו • לפי איגוד הפאוורבול, הסיכויים לזכייה בפרס עמדו על אחד ל־292.2 מיליון

טיל מיירט של מערכת THAAD / צילום: ויקימדיה, The U.S. Army/Ralph Scott

המחיר המפתיע של המלחמה עם איראן: האם לאמריקאים נגמרו המיירטים?

בהשפעת המלחמה נגד איראן, ארה"ב נותרה עם מחסור במיירטים מסוג THAAD • התעשייה האווירית מהדקת קשרים וחונכת מרכז חדשנות באזרבייג'ן ● וגם: קולומביה מבקרת את ישראל, אך במקביל רוכשת ומטמיעה מערכת הגנה אווירית ישראליות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כוחות צה''ל בגבול לבנון (ארכיון) / צילום: דובר צה''ל

חוסל בלבנון מחבל מיחידת המבצעים של משמרות מהפכה

מנהיג דאעש בדמשק נעצר ע"י כוחות הביטחון של סוריה ● כוחות הביטחון פעלו הלילה לאכיפה חוזרת כנגד מבנים לא חוקיים ישראלים ● המשפחות המתנגדות לוועדת החקירה הפוליטית צפויות למקד את הלחץ בח"כים החרדים ● אלי פלדשטיין התייחס בראיון לעימות עם יונתן אוריך בחקירה וטען: "יש ללשכה חומרים על גלנט" ● עדכונים שוטפים

שווה יותר מכסף: כך ישראל מתגמלת את ארה"ב על השימוש בנשק אמריקאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מאמר על התרומה של ישראל להגנה של ארה"ב, מה קרה ליחסים בין מרוקו וישראל מאז הנורמליזציה, וחגיגות חג המולד בעזה ובבית לחם • כותרות העיתונים בעולם

תחנת גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

עשרות מגישי גלי צה"ל וגלגלצ קיבלו הודעה שהעסקתם תוקפא בשבוע הבא; דיון בבג"ץ בימים הקרובים

כ־50 מגישי גלי צה"ל וגלגלצ המועסקים כיועצים קיבלו הודעה כי העסקתם תוקפא כבר מהשבוע הבא ● העובדים טוענים לפגיעה דרמטית בלוח השידורים ולסגירה בפועל של התחנה לפני ההכרעה המשפטית, ופנו לבג"ץ בבקשה דחופה לצו ביניים ● משרד הביטחון: "המשרד לא הוציא הנחיה כלשהי על סיום העסקה בגלי צה"ל"

רחוב בן גוריון, כפר סבא / צילום: איל יצהר

לראשונה בישראל: העיר שאיבדה את מעמדה כ"עיר גדולה"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לראשונה זה מספר שנים, מספר התושבים בכפר סבא ירד מתחת לרף 100 אלף איש ויותר - והיא אינה מוגדרת יותר כ"עיר גדולה" ● הקיטון בכמות משתקף בין היתר במיעוט הבנייה בעיר

סיכום שנה / צילום: ואניה סאוויק – נסדא''ק, נקסט ויז'ן

עסקת הענק, ​הפגישה הדרמטית והמניה שטסה: השנה הזוהרת של שוק ההון

בורסת תל אביב מסכמת את אחת השנים הטובות בתולדותיה ● אלה היו האנשים, האירועים והעסקאות שעשו את השנה

תחזיות 2026 / עיצוב: אלישע נדב

גלובס מנתח את האירועים הגדולים של השנה הקרובה בעולם

מרוץ החימוש הגרעיני מאיים להתחדש, אירופה זקוקה לחיילים והמשבר התקציבי מעמיק ● ישראל, ארה"ב והונגריה הולכות לקלפיות, ההנפקות הגדולות אי פעם בדרך לוול סטריט והמונדיאל שייערך בשלוש מדינות הוא היקר בכל הזמנים ● הצצה מרתקת לתחזיות ענקיות הפיננסים בכלכלה העולמית, ומה חושבים הבנקים הישראליים ● פרויקט מיוחד

מימין: גלעד יעבץ, מייסדי פאגאיה: אביטל פרדו, יהב יולזרי וגל קרובינר, ראסל אלוואנגר / צילום: ענבל מרמרי, טל שחר, רועי פרי

רוב המניות הישראליות בוול סטריט סוגרות שנה שלילית, אבל היו כמה שזהרו

לצד מספר מניות שהניבו תשואה תלת-ספרתית, בהן גם אלביט וג'יי פרוג, רוב המניות הישראליות בוול סטריט לא הצליחו להכות את תשואת המדדים, ויותר ממחציתן אף הסבו הפסדים למשקיעים ● בין המניות שאיבדו בשנה האחרונה 90% ויותר מערכן נמנות אאוטבריין, רי וגאוזי

המניות הלוהטות נפלו בבורסה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א ננעלה באדום בוהק: אנליסטים מסבירים - מה עומד מאחורי הירידות?

ת"א 35 נפל ביותר מ-3% ומדד הביטוח צנח כמעט ב-7% ● מניות הביטוח מחקו היום 9.4 מיליארד שקל משוויין ● שר האוצר מאיים על הבנקים: אם תבטלו הטבות לצרכנים בעקבות המס החדש המתוכנן, אכפיל אותו ● אנרג'יקס מגייסת כסף ומנמיכה תחזיות, אחת הסיבות: "איכות רוח ירודה בפולין ● בוול סטריט וברוב הבורסות בעולם לא יתקיים היום מסחר לרגל חג המולד

שבבים

"יקפוץ ב-30% בשנת 2026": השוק החם שמסמנים בבנק אוף אמריקה

לפי בנק אוף אמריקה, בום הבינה מלאכותית נמצא באמצע דרך ארוכה ותנודתית שתימשך כעשור ● החברות שיובילו את השוק הן אלה בעלות יתרון תחרותי חזק ועמיד שניתן למדידה בדרך פשוטה - שולי הרווח ● וגם, האם אנבידיה יקרה מדי?

שדה התעופה רמון בו התקינה ברנד תעשיות חשמל / צילום: מצגת החברה

אקטיבית וסלקטיבית: איך צריכה להיראות ההשקעה ב-2026 אחרי שנתיים של חגיגה

בשנתיים האחרונות ובמיוחד ב-2025 התרחש בבורסה ראלי חריג, במיוחד במניות הבנקים והביטוח ● זה הוביל לתמחור נוכחי גבוה שהופך את ניהול התיק ב-2026 והשגת תשואות עודפות למאתגרים בהרבה ● אילו התאמות נדרשות בתיקי המשקיעים, והיכן עוד נותרו הזדמנויות?

שר הכלכלה ניר ברקת ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

המאבק הבא בין סמוטריץ' לברקת: הגדלת מכסת עובדים זרים

שר הכלכלה הציע להגדיל את מכסת העובדים הזרים במשק ולבטל את האגרות בגין העסקתם ● אלא שבאוצר טוענים: המכסות הקיימות טרם מולאו