גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך יערות הגשם המתכווצים של ברזיל ניערו את נסטלה וטימברלנד

חברות ענק בינלאומיות שיערות ברזיל מהווים קרקע פורה למוצרים שלהם, פועלות באחרונה נגד בירוא היערות ודורשים הוכחות מהספקים המקומיים לכך שהם אינם מקדמים בפועל את כריתת היערות

שריפות ביערות האמזונס, ברזיל. צילום לווין / צילום: NASA Goddard Space Flight Center
שריפות ביערות האמזונס, ברזיל. צילום לווין / צילום: NASA Goddard Space Flight Center

 

בירוא היערות המואץ בברזיל גורם ליצרניות מזון, רשתות שיווק, משקיעים וסוחרים לנער את שרשראות האספקה שלהן במאמץ להאט את כריתת היערות ולהשיג יעדים סביבתיים.

נסטלה, שמתכננת להוציא לחלוטין תוצרת מיערות כרותים משרשרת האספקה שלה במהלך שלוש השנים הבאות, הפסיקה לקנות פולי סויה מברזיל מחברת המסחר החקלאי קרג'יל, אחרי שבבדיקה שעשתה אי אפשר היה להתחקות אחר מקור גידול פולי הסויה, מה שהעלה את החשש שהם גדלו על קרקע יער שנבראה.

חברת הנס אנד מוריץ, הבעלים של רשת האופנה M&H, מסרה בספטמבר שהיא לא תקנה עור מיצרנים ברזילאיים עד שהספקים יוכלו להוכיח שהבהמות שמהן נלקח העור לא גדלו על אדמות יער לשעבר.

חברת VF שמייצרת את נעלי טימברלנד ו־ואנס, הודיעה על חרם דומה על עור ברזילאי, שמהווה 5% מרכש העור שלה.

קרג'יל, מחברות העיבוד והיצוא המובילות בעולם של פולי סויה, מסרה שהיא משיקה טכנולוגיות חדשות לניתוח וניבוי של פעילות לבירוא קרקע, וקראה לחקלאים למקסם שדות קיימים במקום לברוא שטחים חדשים. החברה התחייבה ביוני להשקיע 30 מיליון דולר בגישות חדשות, לאחר שהודתה שלא תעמוד ביעדי ההימנעות מיערות כרותים בשרשראות ספקים גדולות עד שנת 2020.

"אנחנו מאמינים שיש לנו מצפן מוסרי חזק, ויש לנו התחייבות לפעול", אמרה רות קימלשו, מנהלת שרשרת הספקים והקיימות בקרג'יל. המהלך של נסטלה לא השפיע מהותית על הנתונים הכספיים של רג'יל, לדבריה.

קאסה דה דפו א פלסמו מקוויבק, קנדה, שמנהלת 247 מיליארד דולר עבור עשרות קרנות פנסיה ותוכניות ביטוח, מסרה באוקטובר שהיא מכרה את אחזקתה בענקית הבשר הברזילאית JBS בעקבות ביקורת שמתחו ארגוני איכות סביבה. דובר של JBS מסר שהיא מחויבת לסיים את בירוא היערות תוך שיפור פרנסתם של האיכרים באגן האמזונס. "אנחנו קוראים לאלו ששותפים למטרה של סיום בירוא היערות לחפש פתרונות ולא רק למתוח ביקורת", הוא אמר.

נשיא ברזיל ז'איר בולסונרו, שנכנס לתפקיד בתחילת השנה, מעודד את האיכרים בארצו להחריב את אדמותיהם. האיכרים בוראים יותר אדמה לחריש ולנטיעה כאשר הייצוא של פולי סויה, תירס ובשר בקר נסק, בין היתר מפני שהמכסים הסינים על תוצרת אמריקנית סייעו להפוך את התוצרת הברזילאית לזולה יותר.

שיעור בירוא האמזונס - הגבוה ביותר מאז 2008

שיעור ביעור היערות במדינות האמזונס הגיע השנה לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2008, לפי נתונים ממשלתיים בברזיל שפורסמו בנובמבר. מדובר על קרוב ל־4,000 מיילים רבועים (10,860 קמ"ר) של יערות גשם שהלכו לאיבוד ב־12 החודשים שהסתיימו ביולי 2019.

לאור זאת, כמה חברות מסחריות מנסות להגן על מותגים ידועים שלהן מפני קישור להתדרדרות סביבתית. קיימות סביבתית היא שיקול שיותר ויותר קונים וקונות מביאים איתם לחנות (או לאתר האינטרנט), ולכן המותגים בודקים היכן החומרים הבסיסיים שלהם מיוצרים או מופקים.

בנג'מין וור, הממונה העולמי של נסטלה על מיקור אחראי, שמתחיל לעיתים קרובות את הבקרים שלו בבדיקת צילומי לוויין של שטחי יערות שבוראו לאחרונה, אמר שנסטלה העבירה יותר רכש של פולי סויה לארה"ב, שם הספקית העיקרית היא קרג'יל, ולאירופה. המהלך הוסיף עלויות לנסטלה מפני שפולי הסויה מארה"ב יקרים יותר, לדבריו.

נסטלה, היצרנית של ארוחות Lean Cuisine ועוגיות Toll House, מעריכה שיותר מ־90% מהאספקה החקלאית שלה יהיו באישור שהמקור אינו ביערות כרותים בסוף 2020, למרות שלפני כן היא קבעה לעצמה יעד של ביטול מלא של אספקה משטחי יער לשעבר בשנה הנכנסת. החברה מכווננת כעת מחדש את הגישה שלה למאבק בכריתת היערות: היא דורשת יותר שקיפות מהספקים שלה, ומוצאת דרכים לשלב איכרים קטנים יותר.

""הביצועים שלני במאבק בכריתת היערות קשורים מאד לביצועים של בתי הסחורות (קומודיטיז)", אמר וור, כשהוא מתייחס לחברות סחר בדגנים כמו קרג'יל, ארצ'ר דניאלס מידלנד ו־Bunge. חברות כאלו קונות יבולים מן החקלאים ומוכרות אותם ליצרניות מזון כמו נסטלה.

רשת חנויות המזון הצרפתית קרפור שיגרה בקיץ שעבר מכתבים לקרג'יל ולבאנג', וכן ל־JBS ולחברה יריבה שלה, מרפריג גלובל פודס, בדרישה שהנהלות החברות הללו יסבירו את תוכניותיהן להאטת כריתת יערות האמזונס ויערות אחרים. קבוצת KLP, קרן הפנסיה הגדולה בנורבגיה, פנתה בצורה דומה בספטמבר לקרג'יל, באנג' וארצ'ר דניאלס מידלנד (ADM), מסרה ג'ינט ברגר, ממנהלת יחידת ההשקעות האחראיות של הקרן. KLP מחזיקה מניות ואג"ח בשווי 14 מיליון דולר בשלוש החברות הללו.

באנג' וחבות אחרות פרסמו שהן משתפת פעולה עם פניות כמו אלו של קרפור ו־KLP. "אנחנו לא מזמינים מאזורים שנכרתו באמזונס, ויש לנו טכנולוגיית לוויינים כדי להבטיח שנאכוף את המדיניות הזו" מסרה דוברת של ADM.

בולסונרו: "חששות סביבתיים מוגזמים"

בולסונרו מגן על מדיניות הפיתוח החקלאי שלו, ואומר שהחששות הסביבתיים הם מוגזמים. כמה ארגונים חקלאיים בברזיל לוחצים לבטל את המדיניות בת עשר השנים של הגבלת הסבת שטחי יער באמזונס. הפעילות הזו גררה מכתב פתוח ששיגרו החודש יותר מ־80 רשתות שיווק, חברות השקעה וחברות נוספות, שקרא לברזיל לשמור על המורטוריום על כריתה. במכתב היה גם איום שביטול המדיניות הזו "יסכן את העסקים שלנו עם פולי הסויה מברזיל".

רשת המזון הבריטית טסקו התחייבה בדצמבר לתוכנית של 13 מיליון דולר בחמש שנים לתמריצים כלכליים להגבלת כריתת היערות על ידי מגדלי פולי סויה במחוז סראדו בברזיל, אזור סוואנה בשטח מקסיקו בערך. גורמים בתעשיית המזון העולמית מקווים שחברות נוספות ישקיעו סך של 250 מיליון דולר בהגנה על הסביבה הטבעית במחוז זה, על ידי עידוד חקלאים להשתמש באדמה חקלאית קיימת.

קווין או'דונל, מנהל המיקור והקיימות בחברת ג'נרל מילס, אמר שמוטב לעבוד עם ספקים על שיפור הפרקטיקות שלהם מארש לנתק איתם את היחסים. "אם ג'נרל מילס ואחרים יעזבו את המחוז או הקהילה הזו, יהיו קונים בהודו ובסין שלא אכפת להם מסטנדרטים חברתיים וסביבתיים", הוא הסביר.

עוד כתבות

עו''ד אלדד כורש / צילום: איל יצהר

חמש שנים אחרי שהצטרף למשרד פישר, עו"ד אלדד כורש עוזב

כורש עזב ב־2021 את משרד עמית, פולק, מטלון והצטרף למשרד פישר עם למעלה מ־40 עורכי דין, אשר לפחות חלקם צפויים לעזוב איתו ● משרד פישר: "הוחלט שכורש ושותפיו ייפרדו מהפירמה" ● כורש: "החלטה משותפת ולא פשוטה, אך בנסיבות העניין היא ההחלטה הנכונה"

קארין קלר־סוטר, נשיאת שוויץ ודונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson, Julia Nikhinson

הדיפלומטיה של מטילי הזהב שהביאה לשווייץ הסכם סחר עם טראמפ

מכסים משתקים על שווייץ יופחתו לאחר מאמץ דיפלומטי שנתפר במיוחד עבור נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, כולל מטילי זהב חרוטים ושעון שולחני של רולקס ● "בעלי עסקים מדברים באותה השפה כמו טראמפ, ולכן היה חשוב שהם ייכנסו לתמונה"

איתן יוחננוף / צילום: איל יצהר

"יוקר המחיה מדכא מכירה. פער של 100% במחיר לעומת אירופה לא נובע רק מתמחור"

אם שואלים את איתן יוחננוף, מנכ"ל ומבעלי רשת יוחננוף, הממשלה רק מפריעה לשוק המזון - והגיע הזמן שהיא "תשחרר רגולציות" כדי שהמחירים יירדו ● בראיון לגלובס, רגע לפני כנס קמעונאות המזון ישראפוד שבו ייקח חלק, הוא מציג את הפתרון שלו ליוקר המחיה בישראל, מגלה מדוע מכר את זול סטוק ומדוע קנה אדמה חקלאית, ומסביר למה אין סיכוי שימכור אייפונים בסניפים כמו המתחרים

אילוסטרציה: Shutterstock

שוק העבודה ממשיך להיות חזק גם באוקטובר, וההייטק מתאושש

לפי הלמ"ס, שיעור האבטלה נשאר נמוך גם בחודש אוקטובר ועומד על 3% - שיעור זהה לזה של חודש ספטמבר השנה ● גם שיעור ההשתתפות בכוח העבודה נשאר זהה ברמה של 60.9% ● מספר המשרות הפנויות מגיע ל-149 אלף - עלייה מהחודש הקודם

פטריק דרהי, בעלי הוט מובייל ואילן סיגל, מנכ''ל פלאפון / צילום: רמי זרנגר

"שחקנית של מחיר": המכשול של פלאפון בדרך לרכישת הוט מובייל

פלאפון חתמה על מזכר עקרונות לרכישת חברת הסלולר מהוט תמורת 2.1 מיליארד שקל ● רשות התחרות עלולה להתנגד למהלך, שכן הוט מובייל נתפסת כחברה התורמת להורדת מחירים בשוק

דירה במגדל בר''ג נמכרה ב־15% מעל מחיר השוק / צילום: Shutterstock

בכמה נמכרה דירת שני חדרים במגדל סיטי טאואר ברמת גן?

המגדל היוקרתי מציע מבחר גדול של דגמי דירות, ורמת המחירים בו יציבה בשנתיים האחרונות ● הדירה, עם שני חדרים בשטח של 51 מ"ר, נמכרה ב-2.23 מיליון שקל

הריסת מיכל הדלק הראשון שתוחם את קריית חיים / צילום: תש''א

נהרס מיכל הדלק הראשון שתוחם את קריית חיים

מדובר בחלק הראשון של פרויקט פינוי מפרץ חיפה מהתעשייה בה, שצפוי להימשך עד 2030 ● לאחר מכן יוקמו שם שכונות ואזורי מסחר ותעסוקה

בנין בנק דיסקונט יהודה הלוי ת''א , רחוב יהודה הלוי 23 , תל אביב / צילום: איל יצהר

נותר באותה הרמה: הרווח הנקי של בנק דיסקונט 1.1 מיליארד שקל ברבעון

הבנק בניהולו של אבי לוי נמצא בהליכי מכירת שליטתו בחברת כרטיסי האשראי כאל ואף פתח במהלך חשבונאי להגדרת הפעילות שלה בהתאם בדוחות ● בנטרול רכיבים מסוימים, בעיקר המס המיוחד שהוטל על הבנקים וההפרשות שנבעו בשל השינוי בכאל, הרווח הנקי עלה ב-4.2% ביחס לשנה שעברה והסתכם ב-1.24 מיליארד שקל

יהלי רוטנברג, החשב הכללי באוצר / צילום: כדיה לוי

באוצר בוחנים הנפקת אג"ח באחת הכלכלות הגדולות במזרח

לגלובס נודע כי אגף החשב הכללי במשרד האוצר בוחן הנפקת איגרות חוב ממשלתיות של ישראל ביפן במטבע הין המקומי ● לצורך כך, בשבוע שעבר ביקר החשב הכללי יהלי רוטנברג בטוקיו עם אנשיו, שם נפגשו עם עשרות נציגי קרנות ומשקיעים

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

נכנסים מהדלת האחורית: איך הסינים ממשיכים לזכות במיזמי תשתית עצומים בישראל

למרות המגמה העולמית להתנתק מסין בתחום התשתיות הקריטיות, חברות מבייג'ינג שותפות בהקמת מיזמים מרכזיים בישראל • שר האנרגיה אלי כהן: "ברגע שאין עמדה מצד המל"ל, כמוה כהסכמה"

מהגרים שנכנסו לבריטניה דרך צרפת / צילום: Reuters, Gareth Fuller

בריטניה משנה כיוון: בדרך לאמץ את המודל הדני להרתעת מהגרים לא-חוקיים

ממשלת הלייבור השיקה את הרפורמה ה"מחמירה ביותר נגד ההגירה בעשור האחרון" בעקבות הקריסה בסקרים ● על הפרק: השעיית איחוד משפחות, הענקת מקלט זמני בלבד ואיום בסנקציות כדי לגרש בהצלחה למדינות אפריקה

יו''ר ועדת הכלכלה, ח''כ דוד ביטן / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

ח"כ ביטן: איך זה שמחירי חומרי הגלם יורדים - והמחירים בסופר לא?

בדיון בוועדת הכלכלה הודיע היו"ר דוד ביטן כי יקדם את הצעת החוק למע"מ דיפרנציאלי, שבוטלה בעקבות הוצאות המלחמה ● אמר לנציגי האוצר: "קחו את עצמכם בידיים, ואם צריך, תוציאו צווים שיעצרו את המחירים"

דיוויד טפר, ביל ומלינדה גייטס, ביל אקמן, ריי דליו, קת'י ווד, סטנלי דרוקנמילר / צילום: רויטרס - BRENDAN MCDERMID, Richard Brian

שלושה מיליארדרים מוכרים אנבידיה, ומי קנה עוד מניות טבע? המהלכים הגדולים של משקיעי העל נחשפים

בימים האחרונים פרסמו כמה מהמשקיעים החזקים בעולם את השינויים בתיקים שלהם ברבעון השלישי של השנה ● ביל גייטס מכר מניות מיקרוסופט ב-8.8 מיליארד דולר, ביל אקמן עושה את ההפך מבאפט ומוכר מניות גוגל, שלושה מיליארדרים מוכרים מניות אנבידיה. וגם: גורו ההשקעות שמגדילה אחיזה במניות כחול לבן

בניין בבת ים שספג פגיעה ישירה מטיל איראני במהלך מבצע ''עם כלביא'' / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

ועדת השרים לחקיקה אישרה: המדינה תוכל להפקיע דירות שנהרסו במלחמה עם איראן

ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה את הצעתו של הצוות הבין-תחומי, שיאפשר גם הריסה של בניינים שלא נפגעו מהטילים אם הם סמוכים לבניינים שנהרסו

פטריק דרהי, בעלי הוט / צילום: איל יצהר

המפץ הגדול בשוק הסלולר: מה הוביל למחיר השיא של הוט מובייל?

הוט מובייל נמצאת על המדף ומשכה מספר הצעות רכישה ממתחרות וממשקיעים חיצוניים ● התחרות על החברה הגיעה לשיא לאחר שחתמה על מזכר עקרונות עם פלאפון לפי שווי של מעל ל-2 מיליארד שקל ● איך אישור העסקה עשוי להשפיע על השוק ועל המחירים בישראל?

הדמיית פארק טבעון טק / הדמיה: Oilin

כך ישנה הקמפוס של אנבידיה בקריית טבעון את המציאות במקום

כפי שנחשף לראשונה בגלובס, הקמפוס החדש של אנבידיה צפוי להיבנות בקריית טבעון ● העיירה הקטנה והפסטורלית, שנבחרה בקפידה ע"י ענקית השבבים הבינלאומית, תשנה את אופייה - עם אלפי עובדים חדשים, שינויים בתשתיות ובתחבורה וביסוס מעמדה האזורי

ההנחות על החשמל יצטמצמו? / צילום: Shutterstock

רשות החשמל משנה את הכללים, וההנחות לצרכנים בסכנה

הרשות מעדכנת את מבנה תעריף החשמל ומעלה את העלויות הקבועות, מה שמצמצם את מרחב התמרון של הספקיות הפרטיות ● החשש: ההפסדים בשוק שגם כך מתקשה להרוויח יעמיקו, והשינויים בהכרח יגולגלו לצרכנים ● האם המכרז החדש לרכישת חשמל יספק פתרון?

גבינות בסופרמרקט / צילום: שירה ספיר

מחירי הגבינות יירדו? האוצר יגדיל את היבוא פי שלושה

משרד האוצר יפרסם השבוע להערות הציבור החלטה להגדיל דרמטית את מכסות היבוא על גבינות צהובות, קשות ופרימיום - ממכסה שנתית של 6,500 טונות בלבד, למכסה של 19.5 אלף טונות ● הרחבת המכסות תהיה בהוראת שעה לשנתיים ותיכנס לתוקף בתחילת 2026

מל''ט של חברת בלו בירד / צילום: 2.      WonderB UAS (קרדיט: BlueBird Aero Systems )

החברה הישראלית שהחלה לייצר מל"טים מתאבדים במרוקו

בלובירד, החברה הבת של התעשייה האווירית, חנכה מפעל לייצור מל"טים מתאבדים במרוקו ● במבט רחב יותר - בשנים האחרונות המדינה המוסלמית הפכה ליעד פעילות משמעותי של התעשיות הביטחוניות הישראליות ● ואיזו מדינה מפסידה מכל זה?

כיכר המדינה, תל אביב / צילום: נוי מאיה

הרוכשים מעדיפים דירות קטנות ובאזורים זולים יותר: כך השתנה שוק הנדל"ן בת"א

נתוני הלמ"ס לרבעון השלישי מגלים שינוי בתמהיל מכירת הדירות בת"א ● בעוד שבתקופה המקבילה אשתקד דירות 5 חדרים היוו כ־13% מהעסקאות, השנה הן נחתכו ל־4% ● ממוצע המחירים בעיר ירד בשל העלייה במכירת דירות קטנות והימצאותן באזורים פחות מבוקשים