גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך יערות הגשם המתכווצים של ברזיל ניערו את נסטלה וטימברלנד

חברות ענק בינלאומיות שיערות ברזיל מהווים קרקע פורה למוצרים שלהם, פועלות באחרונה נגד בירוא היערות ודורשים הוכחות מהספקים המקומיים לכך שהם אינם מקדמים בפועל את כריתת היערות

שריפות ביערות האמזונס, ברזיל. צילום לווין / צילום: NASA Goddard Space Flight Center
שריפות ביערות האמזונס, ברזיל. צילום לווין / צילום: NASA Goddard Space Flight Center

 

בירוא היערות המואץ בברזיל גורם ליצרניות מזון, רשתות שיווק, משקיעים וסוחרים לנער את שרשראות האספקה שלהן במאמץ להאט את כריתת היערות ולהשיג יעדים סביבתיים.

נסטלה, שמתכננת להוציא לחלוטין תוצרת מיערות כרותים משרשרת האספקה שלה במהלך שלוש השנים הבאות, הפסיקה לקנות פולי סויה מברזיל מחברת המסחר החקלאי קרג'יל, אחרי שבבדיקה שעשתה אי אפשר היה להתחקות אחר מקור גידול פולי הסויה, מה שהעלה את החשש שהם גדלו על קרקע יער שנבראה.

חברת הנס אנד מוריץ, הבעלים של רשת האופנה M&H, מסרה בספטמבר שהיא לא תקנה עור מיצרנים ברזילאיים עד שהספקים יוכלו להוכיח שהבהמות שמהן נלקח העור לא גדלו על אדמות יער לשעבר.

חברת VF שמייצרת את נעלי טימברלנד ו־ואנס, הודיעה על חרם דומה על עור ברזילאי, שמהווה 5% מרכש העור שלה.

קרג'יל, מחברות העיבוד והיצוא המובילות בעולם של פולי סויה, מסרה שהיא משיקה טכנולוגיות חדשות לניתוח וניבוי של פעילות לבירוא קרקע, וקראה לחקלאים למקסם שדות קיימים במקום לברוא שטחים חדשים. החברה התחייבה ביוני להשקיע 30 מיליון דולר בגישות חדשות, לאחר שהודתה שלא תעמוד ביעדי ההימנעות מיערות כרותים בשרשראות ספקים גדולות עד שנת 2020.

"אנחנו מאמינים שיש לנו מצפן מוסרי חזק, ויש לנו התחייבות לפעול", אמרה רות קימלשו, מנהלת שרשרת הספקים והקיימות בקרג'יל. המהלך של נסטלה לא השפיע מהותית על הנתונים הכספיים של רג'יל, לדבריה.

קאסה דה דפו א פלסמו מקוויבק, קנדה, שמנהלת 247 מיליארד דולר עבור עשרות קרנות פנסיה ותוכניות ביטוח, מסרה באוקטובר שהיא מכרה את אחזקתה בענקית הבשר הברזילאית JBS בעקבות ביקורת שמתחו ארגוני איכות סביבה. דובר של JBS מסר שהיא מחויבת לסיים את בירוא היערות תוך שיפור פרנסתם של האיכרים באגן האמזונס. "אנחנו קוראים לאלו ששותפים למטרה של סיום בירוא היערות לחפש פתרונות ולא רק למתוח ביקורת", הוא אמר.

נשיא ברזיל ז'איר בולסונרו, שנכנס לתפקיד בתחילת השנה, מעודד את האיכרים בארצו להחריב את אדמותיהם. האיכרים בוראים יותר אדמה לחריש ולנטיעה כאשר הייצוא של פולי סויה, תירס ובשר בקר נסק, בין היתר מפני שהמכסים הסינים על תוצרת אמריקנית סייעו להפוך את התוצרת הברזילאית לזולה יותר.

שיעור בירוא האמזונס - הגבוה ביותר מאז 2008

שיעור ביעור היערות במדינות האמזונס הגיע השנה לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2008, לפי נתונים ממשלתיים בברזיל שפורסמו בנובמבר. מדובר על קרוב ל־4,000 מיילים רבועים (10,860 קמ"ר) של יערות גשם שהלכו לאיבוד ב־12 החודשים שהסתיימו ביולי 2019.

לאור זאת, כמה חברות מסחריות מנסות להגן על מותגים ידועים שלהן מפני קישור להתדרדרות סביבתית. קיימות סביבתית היא שיקול שיותר ויותר קונים וקונות מביאים איתם לחנות (או לאתר האינטרנט), ולכן המותגים בודקים היכן החומרים הבסיסיים שלהם מיוצרים או מופקים.

בנג'מין וור, הממונה העולמי של נסטלה על מיקור אחראי, שמתחיל לעיתים קרובות את הבקרים שלו בבדיקת צילומי לוויין של שטחי יערות שבוראו לאחרונה, אמר שנסטלה העבירה יותר רכש של פולי סויה לארה"ב, שם הספקית העיקרית היא קרג'יל, ולאירופה. המהלך הוסיף עלויות לנסטלה מפני שפולי הסויה מארה"ב יקרים יותר, לדבריו.

נסטלה, היצרנית של ארוחות Lean Cuisine ועוגיות Toll House, מעריכה שיותר מ־90% מהאספקה החקלאית שלה יהיו באישור שהמקור אינו ביערות כרותים בסוף 2020, למרות שלפני כן היא קבעה לעצמה יעד של ביטול מלא של אספקה משטחי יער לשעבר בשנה הנכנסת. החברה מכווננת כעת מחדש את הגישה שלה למאבק בכריתת היערות: היא דורשת יותר שקיפות מהספקים שלה, ומוצאת דרכים לשלב איכרים קטנים יותר.

""הביצועים שלני במאבק בכריתת היערות קשורים מאד לביצועים של בתי הסחורות (קומודיטיז)", אמר וור, כשהוא מתייחס לחברות סחר בדגנים כמו קרג'יל, ארצ'ר דניאלס מידלנד ו־Bunge. חברות כאלו קונות יבולים מן החקלאים ומוכרות אותם ליצרניות מזון כמו נסטלה.

רשת חנויות המזון הצרפתית קרפור שיגרה בקיץ שעבר מכתבים לקרג'יל ולבאנג', וכן ל־JBS ולחברה יריבה שלה, מרפריג גלובל פודס, בדרישה שהנהלות החברות הללו יסבירו את תוכניותיהן להאטת כריתת יערות האמזונס ויערות אחרים. קבוצת KLP, קרן הפנסיה הגדולה בנורבגיה, פנתה בצורה דומה בספטמבר לקרג'יל, באנג' וארצ'ר דניאלס מידלנד (ADM), מסרה ג'ינט ברגר, ממנהלת יחידת ההשקעות האחראיות של הקרן. KLP מחזיקה מניות ואג"ח בשווי 14 מיליון דולר בשלוש החברות הללו.

באנג' וחבות אחרות פרסמו שהן משתפת פעולה עם פניות כמו אלו של קרפור ו־KLP. "אנחנו לא מזמינים מאזורים שנכרתו באמזונס, ויש לנו טכנולוגיית לוויינים כדי להבטיח שנאכוף את המדיניות הזו" מסרה דוברת של ADM.

בולסונרו: "חששות סביבתיים מוגזמים"

בולסונרו מגן על מדיניות הפיתוח החקלאי שלו, ואומר שהחששות הסביבתיים הם מוגזמים. כמה ארגונים חקלאיים בברזיל לוחצים לבטל את המדיניות בת עשר השנים של הגבלת הסבת שטחי יער באמזונס. הפעילות הזו גררה מכתב פתוח ששיגרו החודש יותר מ־80 רשתות שיווק, חברות השקעה וחברות נוספות, שקרא לברזיל לשמור על המורטוריום על כריתה. במכתב היה גם איום שביטול המדיניות הזו "יסכן את העסקים שלנו עם פולי הסויה מברזיל".

רשת המזון הבריטית טסקו התחייבה בדצמבר לתוכנית של 13 מיליון דולר בחמש שנים לתמריצים כלכליים להגבלת כריתת היערות על ידי מגדלי פולי סויה במחוז סראדו בברזיל, אזור סוואנה בשטח מקסיקו בערך. גורמים בתעשיית המזון העולמית מקווים שחברות נוספות ישקיעו סך של 250 מיליון דולר בהגנה על הסביבה הטבעית במחוז זה, על ידי עידוד חקלאים להשתמש באדמה חקלאית קיימת.

קווין או'דונל, מנהל המיקור והקיימות בחברת ג'נרל מילס, אמר שמוטב לעבוד עם ספקים על שיפור הפרקטיקות שלהם מארש לנתק איתם את היחסים. "אם ג'נרל מילס ואחרים יעזבו את המחוז או הקהילה הזו, יהיו קונים בהודו ובסין שלא אכפת להם מסטנדרטים חברתיים וסביבתיים", הוא הסביר.

עוד כתבות

רה''מ לשעבר נפתלי בנט / צילום: יואב דודקביץ , ידיעות אחרונות

על רקע פרשת קטארגייט, בנט תקף את נתניהו

בנט פנה לשב"כ ולמשטרה: "חובתכם למצות את החקירה עד תום" ●  סגנו של ראש השב"כ פורש מתפקידו - בגלל חילוקי דעות קשים עם זיני ● במערכת הביטחון העלו חשש: "חבית הנפץ" מול איראן עלולה להתלקח מחדש ● אלי פלדשטיין: "אחרי 7.10 המשימה הייתה למחוק את מושג האחריות סביב רה"מ" ●  איזנקוט מאשים: "נתניהו, אתה לא ראוי להוביל את המדינה. ישראל חייבת ללכת לבחירות ולנקות את קודש הקודשים ● דיווחים שוטפים

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

S&P 500 ננעל ביום שלישי ברציפות של עליות; הזהב בשיא חדש

המאבק על וורנר ברדרס עולה הילוך והמניה עלתה ● בורסות אירופה ננעלו בירידות ● הבנק המרכזי של סין הותיר ביום שני את הריבית ללא שינוי ● שוק החוב העולמי: כוחות רבים לוחצים לעליית התשואות הארוכות • אלפאבית מודיעה על רכישה תמורת 4.75 מיליארד דולר ● מחירי הקקאו צנחו השנה בשיעור שיא, למה לא מחירי השוקולד? • לקראת 2026 בוול סטריט: הרבה דברים עלולים להשתבש, זו רשימת הסיכונים

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הדולר מתחת ל-3.2 שקלים ובשפל של קרוב ל-4 שנים. אלו הסיבות

השקל ממשיך את מגמת ההתחזקות שלו מול הדולר שנחלש כבר יומיים רצופים בעולם ● הסיבות: העליות בוול סטריט, מכירת גז למצרים ועסקות נשק גדולות ● מיטב: "מעבר לירידות בשוקי המניות בעולם הוא האיום העיקרי על התחזקות השקל" ● הדולר בדרך לשנתו החלשה ביותר זה שמונה שנים ● ומה צפוי בעוד חצי שנה?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

שר האוצר סמוטריץ' חתם על הצו: ממחר - הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל יעלה ל-150 דולר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הודיע כי חתם על הצו שיעלה את הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל מ-75 ל-150 דולר ● המשמעות: החל ממחר התקרה החדשה תיכנס לתוקף ● בעלי עסקים ואיגוד לשכות המסחר תוקפים: המהלך יפגע במשק ובסופו של דבר בצרכנים ● סמוטריץ': "אין סיבה שנשלם יקר, יכול להיות פה זול"

החזרי מס / צילום: Shutterstock

כך תבדקו אם מגיע לכם החזר מס לפני שיהיה מאוחר מדי

הזכאות לקבלת החזרי מס בעבור שנת 2019 תפקע בינואר הקרוב ● נכון להיום רק מעטים פונים לרשות המסים, בין השאר מחשש לגילוי חובות קודמים ● מתי הגשת הבקשה רלוונטית, וכיצד ניתן להגיש אותה? ● גלובס עושה סדר

מספר עובדי ההייטק בישראל במגמת ירידה / צילום: Shutterstock

הנתון החריג שמראה: מספר העובדים בהייטק הישראלי במגמת ירידה

נתונים חדשים מציגים עלייה בשכר הממוצע בענף הייטק הישראלי ● אלא שמאחורי המספרים מסתתר סיפור מורכב יותר: החל מהתכווצות במצבת כוח האדם, דרך קיפאון בקידומים ועד עלייה במשרות הפנויות ● האם המגמה צפויה להמשיך לתוך 2026?

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בורסת תל אביב ננעלה בעליות; דוראל השלימה עלייה של 13% מתחילת השבוע

השקל מתחזק ונסחר ב-3.19 שקלים, שפל של כ-4 שנים ● משרד האוצר פירסם הבוקר תזכיר חוק להטלת מס בשיעור של 15% על הבנקים ● זוז אסטרטגיה קיבלה מכתב התראה מהנהלת נאסד"ק ● מיטב: הורדת הריבית בישראל תתרחש כנראה רק בפברואר ● לאחר שהביטקוין צנח ב-30% מהשיא, כך מייקל סיילור מכין את סטרטג'י ל"חורף קריפטו"

אילוסטרציה של דגימות דם / צילום: Shutterstock

מטופלים במיון יוכלו לתרום דגימות למאגר חדש: הבנק שמצטרף למגמה העולמית במחקר

מאבחון מוקדם של סרטן ועד המלצות איך ללכת - בנקי דגימות הם הדבר החם בקידום מחקרים ● השבוע הוכרז על הקמת מאגר חדש בישראל על ידי חברת MeMed, בשיתוף שלושה בתי חולים והטכניון ● בארץ כבר פועלים כמה מאגרים מרשימים, אז למה שיתוף הפעולה ביניהם מסובך ומה הסיכוי שנראה כאן בנק דגימות לאומי ענק כמו בבריטניה

קניון הזהב בראשון לציון / הדמיה: ולדי קובליוב

אחרי רכישת השליטה בידי מליסרון: קניון הזהב עובר שיפוץ ב-180 מיליון שקל

במקביל להקמת קומה חדשה, גם האגף הוותיק של קניון הזהב עובר חידוש, ובנוסף מתבצע שיפוץ מקיף של כלל חזיתות הקניון ● בהודעת הקניון צוין כי המהלך נועד לשמר ולחזק את מעמדו ולהתאים אותו למציאות הקמעונאית המשתנה

ניידת שידור של גלי צה''ל / צילום: עינת לברון

העתירות על סגירת גלי צה"ל ידונו בבג"ץ בסוף ינואר, לא הוצא צו להקפאת ההחלטה

השאלה המשפטית שתעלה בבג"ץ נוגעת לעצם ההליך עצמו: האם ישנה חובה לבצע את סגירת גלי צה"ל בחקיקה ראשית - או שמא מספיקה החלטת ממשלה ● עובדי גלי צה"ל: "החלטת הממשלה היא החלטה בלתי חוקית, שנפלו בה פגמים מהותיים בהליך קבלתה, היא התקבלה בחוסר סמכות, מתוך שיקולים זרים ובהיעדר תשתית עובדתית מספקת"

יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, מייסדי ארמיס / צילום: ארמיס

האקזיט הרביעי בגודלו אי פעם: ארמיס הישראלית נמכרת

חברת ניהול התהליכים האמריקאית ServiceNow תרכוש את ארמיס הישראלית ב-7.75 מיליארד דולר במזומן ● זוהי עסקת ההייטק הרביעית בגודלה אי פעם בישראל ● קרן אינסייט פרטנרס צפויה לגרוף תשואה של מיליארדים, ובמקביל המייסדים והעובדים יהנו מחבילות שימור נדיבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר האוצר רוצה להטיל מס רווחי יתר של 15% על הבנקים - גבוה מהמלצת הוועדה

המס צפוי להכניס לקופת המדינה 1.13 מיליארד שקל בשנה הקרובה, ולטפס ל-1.5 מיליארד שקל מדי שנה עד לסוף העשור ● איגוד הבנקים בתגובה: "בניגוד לעמדת הצוות המקצועי שהוא עצמו מינה, שר האוצר קיבל החלטה שרירותית ללא כל היגיון כלכלי ובניגוד לאינטרס הציבורי"

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

4 רפורמות קריטיות: כלכלנים משרטטים את המפתח לצמיחה בשנים הקרובות

על פי תחזית האוצר, הצמיחה ב־2026 צפויה להיות גבוהה מהרגיל, ולאחר מכן לשוב לקצב של 3.5% מהתוצר ● אלא שבמכון אהרון מציגים תמונה פסימית יותר, וטוענים כי ללא רפורמות מבניות במשק - היא תישחק ● על הפרק: גיוס חרדים וקידום השכלה בחברה הערבית

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

ישלמו 50% מס? נוסח החוק שמדאיג את מנהלי הקרנות האלטרנטיביות

הקרנות האלטרנטיביות לא נכללו ברפורמה להורדת המס על המשקיעות בהייטק, ומחכות להחלטות נפרדות ● גורמים חוששים שמיסוי לא מוסדר עלול להגיע עד 50% על רווחי השותפים הפאסיביים

השינויים שצפויים בענף החיסכון ב־2026 / צילום: Shutterstock

מקופות הגמל למדרגות המס: השינויים שישפיעו על הכסף שלנו ב־2026

תקרת ההפקדה לגמל להשקעה תעלה, "חיסכון לכל ילד" ייצא מהקפאה והפטור ממס על הקצבאות לפנסיה יגדל מעט ● הבשורה הרעה: דמי הניהול בחלק מקרנות הנאמנות עשויים לעלות ● כל מה שצריך לדעת לקראת 2026

לארי אליסון / צילום: ap, Eric Risberg

המיליארדר מול נטפליקס: המאבק על וורנר ברדרס עולה הילוך

פרמאונט מעלה את רמת הוודאות סביב הצעתה לרכישת וורנר ברדרס באמצעות ערבות אישית של לארי אליסון בהיקף של 40.4 מיליארד דולר ● במקביל, נטפליקס מחזקת את חבילת המימון וממשיכה להיתפס כהצעה הבטוחה יותר בעיני הנהלת וורנר

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

צים שוב דחתה הצעת רכישה של גליקמן: "מעריכה בחסר משמעותי"

בד בבד מדווחת חברת התובלה הימית כי קיבלה "הצעות תחרותיות ממספר גורמים אסטרטגיים לרכישת כל מניות החברה,הנבחנות תוך התמקדות בהשאת ערך משמעותי לבעלי המניות"

מפעל מכונות הדפוס Heidelberger Druckmaschinen מחפש כניסה לתחום הביטחוני / צילום: Reuters, Uwe Anspach/dpa

מרוץ החימוש משנה את הכללים בכלכלה הגדולה באירופה

ברלין התחייבה להוציא סכום של יותר מחצי טריליון דולר על תחום הביטחון בעשור הקרוב ● עבור יצרני תעשייה גרמנים, המתמודדים עם קיפאון בכלכלה ועם ירידה ביצוא לארה"ב ולסין, זו הזדמנות קורצת להמציא את עצמם מחדש כספקים בתחומים הצבאיים

האם אלטשולר עומדים לאבד בקרוב את הבכורה בשוק הגמל? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

במיטב מגייסים לקוחות בדרך לתואר היוקרתי. ומי מאבדים לקוחות?

מיטב, אנליסט ומור גייסו כל אחד יותר ממיליארד שקל בחודש נובמבר, והם גם שיאני הגיוסים מתחילת השנה: איילון מובילה מתחילת השנה ומיטב ב-3 שנים בפוליסות החיסכון ● מנגד, באלטשולר שחם ממשיכים לאבד כספים בקצב גבוה - 2 מיליארד שקל בחודש - והם בדרך לאבד את תואר "חברת הגמל הגדולה ביותר" ● ילין לפידות רשם שיא חודשי של פידיונות, ומה עשו חברות הביטוח?

בית קפה בקריית שמונה / אילוסטרציה: אייל מרגולין

חנוכה שמח בצפון: ענף בתי הקפה והמסעדות רשם זינוק במכירות

גלובס מציג מדד שבועי הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה בפעילות העסקית במהלך החג, עם בולטות בצפון הארץ