גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיזוגים ורכישות בינ"ל: 2019 היא השנה הרביעית בטיבה בהיסטוריה, אבל יכולה הייתה להיות טובה יותר

בשנה האחרונה נסגרו בעולם עסקות מיזוג ורכישה בהיקף של 3.8 טריליון דולר - נמוך ב-4% בלבד מהיקפן ב-2018 ● 12 מהעסקות ב-2019 הן בשווי יותר מ-25 מיליארד דולר - פי שניים מאשר בשנה הקודמת ● עם זאת, במספר המיזוגים נרשמה ירידה שנתית של 1.6%

דוכן של Raytheon בתערוכת הסלון האווירי בפריז / צילום: PASCAL ROSSIGNOL, רויטרס
דוכן של Raytheon בתערוכת הסלון האווירי בפריז / צילום: PASCAL ROSSIGNOL, רויטרס

שנת 2019 הייתה שנה גדולה לעסקות מיזוגים ורכישות של חברות בעולם, אבל היא יכולה הייתה להיות טובה אף יותר. ההיקף הכולל של עסקות כאלה בעולם מתחילת 2019 ועד ליום שישי האחרון, 27 בדצמבר, היה 3.8 טריליון דולר - מה שממצב את 2019 כשנה הרביעית בטיבה בהיסטוריה של ה-M&A (באנגלית, קיצור של מיזוגים ורכישות), לפי נתוני חברת המחקר Dealogic.

היקף עסקות ה-M&A השנתי היה נמוך ב-4% בלבד מההיקף ב-2018, והתיאבון למגה-מיזוגים עלה לשיא חדש. ב-2019 נרשמו בסך הכל 12 עסקות של יותר מ-25 מיליארד דולר - פי שניים ביחס ל-2018 - בהובלת ההשתלטות של יונייטד טכנולוג'יז (United Technologies) על יצרנית המוצרים הצבאיים האמריקאית רייתיאון (Raytheon) ב-86 מיליארד דולר - עסקה שטעונה עדיין אישור רגולטורי. ארה"ב הייתה האזור הגיאוגרפי הבולט בתחום זה בשנה החולפת, עם עלייה של 12% בהיקף עסקות המיזוגים והרכישות ל-1.8 טריליון דולר.

ואולם, בין הנתונים השנתיים האלה מסתתרת חולשה מתחת לפני השטח - ירידה של 1.6% במספר המיזוגים הכולל. חברות רבות המשיכו "לשבת על הגדר", בגלל האי-ודאות הכלכלית שעוררו ב-2019 הברקזיט באירופה ומלחמת הסחר בין ארה"ב לסין. ההיסוסים בתחום זה בלטו בעיקר באירופה, שבה שווי עסקות ה-M&A הכולל ירד בשנה האחרונה ב-30%, בזמן שמדינות כמו גרמניה ניצבות בפני האטה כלכלית, והברקזיט משתק את בריטניה ושכנותיה. 

העולם ממשיך להתמזג

גורם נוסף שהמומחים מציינים בשנה האחרונה בתחום הוא תמחורים או שיערוכים. כשמניות החברות נמצאות בשיאן או קרובות אליו, הרכישות יקרות יותר. זה גרם לרוכשים רבים, כמו יונייטד טכנולוג'יז, להשתמש במניות שלהן לצורכי תשלום בעסקה.

כשנראה כי נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, משיג התקדמות במגעים עם סין לעסקת סחר מוגבלת, והברקזיט נראה ודאי יותר, בעקבות ניצחונו המכריע של בוריס ג'ונסון בבחירות בבריטניה, חלק מהאי-ודאות צפוי להיעלם השנה. יחד עם סימנים לכך שכלכלת ארה"ב במצב יציב, בנקאים ועורכי הדין מאיצים באופטימיות את פעילות השידוך בין תאגידים. 

ועדיין, נותרו חששות שגל עסקות המיזוג והרכישות הרב-שנתי יאבד תאוצה, ורבים מהיועצים בתחום זוכרים כי הבחירות בארה"ב בנובמבר 2020 הן נעלם גדול - מצב שאותו הנהלות ודירקטוריונים בדרך כלל מתעבים. 

"2019 הייתה חיקוי מוזר של 2018"

"וול סטריט ג'ורנל" שוחח עם כמה מהיועצים שמאחורי עסקות ה-M&A הגדולות של 2019, ושאל אותם על הסביבה הנוכחית ומה צפוי לנו ב-2020.

פאיזה סעיד, שותפה נשיאה בחברת עורכי הדין קרבאת, סוויין ומור, אומרת כי 2019 הייתה שנה שבה מיזוגים אסטרטגיים גדולים, שנראו בלתי נמנעים, התממשו סוף כל סוף. סעיד ייעצה בכמה עסקות גדולות, כולל השילוב מחדש של ויאקום עם CBS, רכישת אנאדרקו פטרוליום על-ידי אוקסידנטל ומכירת TD אמריטרייד החזקות לצ'רלס שוואב. היא אומרת כי סדרת המגה-עסקות נובעת במידה רבה מכך שחברות גדולות משלבות כוחות כדי להגיב לשינויים טכנולוגיים. "בשנה-שנתיים האחרונות, גם הרוכשים וגם היעדים הגיעו להבנה הזו בו-זמנית", היא מסבירה.

בלייר אפרון רוברט פרוזאן, מייסדים שותפים של סנטרוויו פרטנרז, רוברט פרוזאן, הובילו את החברה הזאת ב-2019 לשנה נוספת של הישגים מעבר לגודלה. בין העסקות שאפרון עבד עליהן היו מכירת טיפאני ל-LVMH, מיזוג CBS-ויאקום ושביתת הנשק של AT&T עם המשקיעה הפעילה שלה, אליוט מנג'מנט. אפרון, דמוקרט ידוע, אופטימי לגבי סביבת העסקות במבט קדימה ל-2020 ומעבר לה, בלי קשר למי שיישב בבית הלבן. לדבריו, הדירקטוריונים זהירים אבל לא פסימיים, ורוצים בעיקר ודאות. "באופן כללי, אני ממעיט בחשיבות הבחירות בארה"ב. הפכנו להיות טובים באמת בניווט דרך תנודתיות ואי-ודאות", הוא אומר.

פרנק אקילה, שותף בחברת עורכי הדין סאליבן אנד קרומוול, מילא תפקיד במכירה המתוכננת של טיפאני ל-LVMH, ברכישת מדיסינז על-ידי נוברטיס ובקניית התרופה האנטי-דלקתית אוטזלה על-ידי אמג'ן ב-13.4 מיליארד דולר מחברת סלג'ין. הוא רואה את הפתרון של חלק מבעיות הברקזיט ומתיחויות הסחר כמועיל לאירופה ולאסיה, שההבראה שלהן עשויה לספק משקל כבד לשוק ה-M&A. עסקות שהושעו על רקע אי-ודאות יופיעו מחדש, כשחברות יסתגלו לסביבת צמיחה נמוכה, לדעתו. "אם אתה רוצה צמיחה חריגה, הדרך להשיג את זה היא עסקות שמניבות צמיחת הכנסות עם סינרגיה מיידית", הוא אומר.

אריק שיל, שותף בקרקלנד אנד אליס, היה נוכח משתיים מהעסקות הגדולות של 2019: הקנייה של AbbVie ב-63 מיליארד דולר את יצרנית הבוטוקס הבריטית אלרגן, וקניית סלג'ין על-ידי בריסטול-מאיירס-סקיב ב-84 מיליארד דולר, שהוא הובא להגן עליה מפני משקיע פעיל שהתנגד לה. הוא אינו אופטימי כמו האחרים לגבי שוק המיזוגים והרכישות. "מספר העסקות, ולא הערך שלהן, הוא כנראה המספר הנכון יותר שמעיד על בריאות", הוא אומר. להערכתו, המספר הזה שוב יירד במתינות ב-2020, מפני שמועצות המנהלים עדיין חוששות מסיכונים מקרו-כלכליים. אבל אם התמחורים יירדו, חברות השקעה פרטיות (פרייבט אקוויטי) ימשיכו לספק תנופה לעסקות קטנות, שהן לב שוק ה-M&A, לדבריו.

מארק שפיר, מנהל יחידת המיזוגים העולמית של סיטיגרופ, היה מעורב ברכישת אנאדרקו על-ידי אוקסידנטל, במכירת טיפאני ל-LVMH וברכישת חטיבת התאגידים של סימנטק על-ידי ברודקום. הוא נשאר מעורב באוקסידנטל, כשקארל אייקן ניהל מאבק דירקטוריון נגד ענקית הנפט, והרחיב בכך את התפקיד המסורתי של בנקאי השקעות. "פעם היינו מקבלים הכרזה על עסקה והולכים הביתה בסגירה שלה", הוא אומר. "כעת אתה צריך להיות ערני, ולעשות הרבה עבודת הכנה סביב תגובת בעלי המניות והאיום של משקיעים פעילים".

סקוט ברשאי, מנהל יחידת ה-M&A העולמית במשרד עורכי הדין פול, ווייס, ריפקין, וורטון וגריסון, אומר כי "2019 הייתה חיקוי מוזר של 2018", עם המשך של עסקות גדולות. הוא היה מעורב בכמה מהן, כולל הצעת המיזוג של שברון לאנאדרקו, שנמכרת לבסוף לאוקסידנטל, מכירת עסקי הביוטכנולוגיה של ג'נרל אלקטריק ב-21 מיליארד דולר לדנהאר, והעסקה של גרדנר דנבר עם חטיבה של אינגרסול-ראנד (בריטניה).

למרות הנעלמים הפוליטיים והכלכליים ברחבי העולם, לדברי בראשי, הלקוחות חשים ביטחון בתחזיות שלהם, בעיקר בארה"ב. "הם באמת מחפשים סיבות לעשות עסקות, לא סיבות לברוח מעסקות", הוא אומר. 

עוד כתבות

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט