גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העשור ששינה את תפקיד המנכ"ל מהיסוד ודחק את שורת הרווח הצידה

חוץ מאשר התמודדות עם גלובליזציה, לאומנות, מלחמות סחר, בינה מלאכותית וביג דאטה, המנכ"לים נדרשים כיום יותר ויותר גם לנקוט עמדות חברתיות מוצהרות, לתת תשובות לעובדיהם ולמלא את הריק הערכי שהפוליטיקאים משאירים

בכירי המשק בבית הלבן. מימין: מנכ"ל וולמארט דאג מקמילון, גרי כהן יו"ר המועצה הכלכלית הלאומית, מנכ"לית GM מרי בארה, הנשיא טראמפ, מנכ"ל בלקסטון סטיבן שוורצמן, יו"ר פפסיקו, אינדירה נויי, מנכ"לית IBM גיני רומטי / צילום: רויטרס
בכירי המשק בבית הלבן. מימין: מנכ"ל וולמארט דאג מקמילון, גרי כהן יו"ר המועצה הכלכלית הלאומית, מנכ"לית GM מרי בארה, הנשיא טראמפ, מנכ"ל בלקסטון סטיבן שוורצמן, יו"ר פפסיקו, אינדירה נויי, מנכ"לית IBM גיני רומטי / צילום: רויטרס

המשבר הפיננסי של 2008 דחף מגזרים שלמים אל פי התהום. מנכ"לי החברות הקדישו את השנים הראשונות של ההבראה הכלכלית לשימור הון, גיוס עובדים בקצב איטי ומעקב צמוד אחרי שוקי ההון העולמיים השבריריים. אלא שהחיים בלשכה בפינת המשרד עברו שינויים מהותיים מאז. הכנסות, רווחים ותמחור המניה עלו בהתמדה בעשר שנים, לפי הניתוח של חברות מדד 500 P&S. המנכ"לים נהנים מתקופות כהונה ארוכות יותר בממוצע, ומעליה בחבילות התגמול שלהם בכל שנה, לפי חברת הנתונים אקווילר ולשכת המעסיקים. אבל יחד עם הצמיחה הגיע סט חדש של כאבי ראש.

לדוגמה, המרוץ לגלובליזציה הסתבך בגלל גל של לאומנות, מגמה שהציתה מלחמות סחר ושינויים רחבים במדיניות הגירה. בתוך כל זה המנכ"לים "גילו" שהם אמורים לנקוט עמדה בנושאים שנעים בין זכויות אזרח לשינויי אקלים. בינה מלאכותית, ביג דאטה ואבטחת סייבר הפכו ממילים אופנתיות לאתגרים לגיטימיים, לפי סקרי המנכ"לים השנתיים של PWC.

"המשחק הוא בקצב מעט מואץ, וההשלכות של טעויות הפכו לחמורות יותר", אומר נואל טישי, פרופסור בבית הספר לעסקים רוס באוניברסיטת מישיגן. טישי אומר שהעבודה הבסיסית של מנהיג חברה לא השתנתה בהרבה מאז שהוא ניהל את מרכז הכשרת המנהיגים של ג'נרל אלקטריק בשנות ה־80, אבל ראשי החברות בימינו ניצבים בפני "מורכבות רבה יותר, טכנולוגיה משתנה בקצב מהיר יותר ויריבים שהם מהירים, חזקים וגדולים יותר".

המדיה החברתית הגבירה לחצים

העשור שחלף הפך חברות כמו אמזון.קום לחברות ענק, שגודל והשרירים שלהן כפו על עסקים רבים לשנות את המודל שלהם כדי להישאר על המפה. כאשר חברות הזנק מעמק הסיליקון הלכו בעקבות אמזון, מגזרים שלמים, מבידור ועד תחבורה וקמעונאות, נאלצו לרדוף אחרי מיזוגים שוברי קופות, או לשנות את האג'נדה מהיסוד. המדיה החברתית הגבירה את הלחצים על המנכ"ל לקבל את ההחלטות הנכונות בנושאים אסטרטגיים. היא גם חיזקה הרבה יותר את הזרקור על קבלת ההחלטות היומיומית.

הקרקוע של מטוסי 737 מקס הבעייתיים על ידי בואינג במאי השנה מראה איך המהירות והאפקטיביות של תגובה למשבר יכולות לבנות או לשבור מנהיג (המנכ"ל דניס מינלברג איבד לבסוף את תואר היו"ר כתוצאה מכך). הטיפול הכושל של פייסבוק בבעיות פרטיות המשתמשים הפך את מארק צוקרברג מיזם מהולל למנכ"ל שסופג בקביעות ביקורת מצד מחוקקים, אנליסטים והציבור. זמן קצר אחרי שמנכ"ל הארלי־דוידסון, מאט לוויטיץ', תואר כיצרן אמריקאי אייקוני על ידי הנשיא טראמפ, החברה שלו מצאה את עצמה במדבר פוליטי אחרי שהודיעה שתעביר לחו"ל ייצור כמה אופנועים כדי לקזז את השפעת המכס האירופי.

בשבועות האחרונים פנינו אל כמה מנכ"לים כדי להבין טוב יותר איך השתנו החיים בצמרת.

המנכ"לים הפכו ללוחמים חברתיים

אינדרה נויי, ששימשה בין 2005 ל־2018 מנכ"לית פפסיקו וכיום משמשת יו"ר החברה, אומרת שלמנכ"לים יש כעת "במה להעברת מסרים" או מגדלור מוסרי יותר מאשר אי-פעם. לדבריה, כאשר מנהיגים פוליטיים נתפסים כיותר מפלגתיים ומפלגים, קיימת ציפייה מצד בעלי מניות, עובדים, לקוחות וספקים, שבכירי החברה ישתמשו במעמדם לעזור לאחד בין בני אדם מאחורי נושאים חברתיים. "יש היום חלל מנהיגותי שהמנכ"לים אמורים למלא אותו", אומרת נויי. "זה מפני שאחרים נכשלים במשימה".

ב־2019, "ברומטר האמינות השנתי" של חברת התקשורת אדלמן הצביע על מפנה חד ברמת האמון של הציבור בעסקים בהשוואה לתחילת העשור. הנסקרים דירגו את החברות כראויות לאמון יותר מן הממשל, המדיה וארגונים חוץ־פרלמנטריים. שלושה רבעים מהנסקרים אמרו שהמנכ"לים צריכים להפגין מנהיגות על ידי תמיכה בשוויון שכר, עמידה נגד אפליה, דאגה לסביבה וטיפול בהטרדות מיניות.

חברת Dick’s Sporting Goods מציעה מקרה בוחן של איך להשתמש במשרת מנכ"ל כמגדלור מוסרי. אד סטאק, המנכ"ל ובנו של מייסד החברה, הפסיק ב־2018 את כל מכירות רובי התקיפה ברשת בתגובה לירי ההמוני בבתי הספר - צעד שעלה לחברה 250 מיליון דולר במכירות. בספר שפורסם לאחרונה, סטאק אומר שהוא "נקט עמדה שקצרה גם שבחים וגם גינויים". קמעונאים אחרים, כולל וולמארט, הלכו בעקבות סטאק, והרשת שלו מדווחת על תגובה חיובית של הלקוחות להחלטה שלו.

בעבר גיוס עובדים היה דבר קל יחסית כשהשוק היה רווי במחפשי עבודה, אלא בשנים האחרונות המצב השתנה כאשר אחוזי אבטלה ירדו. המנכ"לים מבינים שהם צריכים לעשות יותר כדי למשוך עובדים שנחוצים לעסק. בסקר אחרי סקר, העובדים , בייחוד צעירים מיומנים, אומרים שהם צריכים להרגיש גאים במקום עבודתם ולראות מרחב גדול לצמיחה עתידית.

דאגה לחיי הפרט של העובדים

בעבר, הנטייה המסורתית הייתה לומר, 'אני רק אשלם להם יותר' ", אומר מאט איישביה, מנכ"ל United Shore Mortgage, חברת המשכנתאות הסיטונאיות המובילה במונחי נפח ההלוואות. החשיבה הזו הייתה מבוססת על האמונה ש"ג'וב זה מה שאתה עושה כדי להרוויח מספיק לפרנס את המשפחה".

איישביה היה המנכ"ל כאשר United Shore החלה במסע גיוס עובדים גדול ב־2009. החברה עלתה מ־426 ל־4,700 עובדים במהלך העשור. ימי עבודה של 12 שעות היו נורמה עבורו אבל הוא הבין שהעובדים שלו רוצים "חיים" אחרי העבודה. מנהלי United Shore כופים שבוע עבודה של 40 שעות. החברה בנתה גם מטה חדש שיש בו כמה שירותים - כולל חנות מכולת וקליניקה של רופאים - כדי למזער את כמות הריצה שהעובדים צריכים לעשות לפני שובם הביתה. בנוסף, לבניין יש מגרש כדורסל בהשקעה של 3 מיליון דולר עם חדר כושר צמוד.

אווה קרלסון, מנכ"לית Sweden’s Houdini Sportswear, אומרת שהדרישות המשתנות באות לביטוי בראיונות העבודה. "העובדים כבר לא מקבלם מוטיבציה רק מהכסף. הם יכולים לשאול בראיון עבודה, 'מה המדיניות שלכם בנושא הרבגוניות הביולוגית בכדור הארץ'. אם הם לא מקבלים את התשובה שהם רוצים לשמוע, הם לא לוקחים את העבודה".

דיון לוהט על תפקיד החברות

הדיון הלוהט ביותר באמריקה התאגידית הוא אם חברה ציבורית קיימת כדי להעשיר את בעלי מניותיה, או לשם שירות קהילה רחבה יותר, שכוללת את העובדים והלקוחות. בקיץ שעבר, 181 מנכ"לים שחברים ב"מועצת השולחן העגול" בחרו באופציה השנייה, וחתמו על הצהרה משותפת שחייבה את החברות שלהם לשרת את האינטרסים של כל בעלי העניין.

המסמך הזה מייצג תנועה רחבה יותר של התרחקות מחשיבה לטווח קצר, שנראית בבירור בדוחות הרווח הרבעוניים שמנסים למצוא חן בעיני וול סטריט. ניהול הרווחים (כולל קניית מניות מהציבור או קיצוצי עלויות כדי לעמוד בתחזיות הרווח) הוא טוב למחיר המניה, אבל רע לאינטרסים ארוכי הטווח.

"אי-שם לאורך הדרך, הקפיטליזם נחטף על ידי קבוצת השוליים הקטנה של בעלי המניות", היא אומרת, "כעת, המטוטלת נעה לאיטה בכיוון ההפוך", אומרת נויי מפפסיקו.

בעוד שהרבה דברים השתנו מבחינת המנכ"לים, דבר אחד נשאר קבוע בעשור האחרון: הצורך להיות זריזים בעידן של חוסר ודאות וסיכון. בין אם מדובר במדיניות של ממשל טראמפ, איום ברגולציה חדשה או סערה גאופוליטית, המאבק בלא־ידוע קשוח כפי שהיה תמיד ווהמנכ"ל חייב להיות מוכן לפעול במהירות.

מצב האקלים הפך לשיקול עסקי

לא מזמן, שוחרי הסביבה עוד תהו מתי שינויי האקלים יעברו מלהיות נושא שולי לחשש עיקרי של עסקים וחברות. הזמן הזה הגיע בבירור, והמנכ"לים כבר אינם יכולים להתחמק מהנושא.

בשיחת ועידה שנערכה באחרונה כדי לעדכן את התקשורת ביעדי האקלים שלו, מנכ"ל קאמינגס, טום ליינברגר, אמר שקיימות היא כעת בין השיקולים העסקיים העיקריים של רוב החברות שעושות עסקים בארה"ב. "המשקיעים רוצים לוודא שיש לנו דרך להתמודד עם שינויי האקלים, כי הם חוששים לגבי איך שנעשה את זה", אמר ליינברגר, שמכהן כמנכ"ל מ־2008. היו זמנים שבהם הרגולציה הייתה צריכה לקבוע יעדים ברורים לנקיטת פעולה אקלימית ולצמצום פליטת גזים, אבל זה לא קרה.

"אנחנו כבר לא מצפים שמדיניות הממשלות תהיה בדיוק היכן שאנחנו רוצים אותה", הוא אומר. "אנחנו לא נמתין להם כדי להגיע ליעד שלנו".

עוד כתבות

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית

המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף

המהלך של איש החינוך ומנכ"ל בינה לשעבר, ערן ברוך, מחליף בין צעירים בני 18־19 לבעלי מקצועות עם ניסיון שיוכלו לסייע בשיקום העוטף ● עד כה נרשמו כ־500 מתנדבים ● ישראל מתגייסת

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך ● את העסקה הובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

צה״ל ושב״כ חיסלו את מפקד הכוח הימי של חמאס בעיר עזה

בכיר ישראלי לתקשורת הזרה: ממשלת ישראל מתוסכלת מעיכוב משלוחי הנשק • חיזבאללה דחה את המתווה של צרפת להסדרה בצפון • צה"ל תקף בלבנון: יותר מ-20 מטרות הותקפו מהאוויר ומהקרקע, כטב"ם התפוצץ באזור יערה • הותר לפרסום: מת מפצעיו פקד ייטב לב הלוי, פקד ולוחם בימ"מ, שנפצע באורח אנוש בפעילות מבצעית בטולכרם • עדכונים שוטפים

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב