גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תתכוננו להתייקרויות: קרטל הקקאו החדש רוצה להיות האופ"ק של ייצור השוקולד

גאנה וחוף השנהב, שמייצרות ומוכרות 60% מתפוקת הקקאו בעולם, החליטו לגבות 400 דולר נוספים לטון קקאו שנסחר כיום בכ–2,500 דולר - עלייה של 16% ● נוסף לרווח, אחת המטרות היא העלאת רמת החיים של המגדלים במדינות אפריקה העניות

חוות קקאו בחוף השנהב / צילום: Luc Gnago, רויטרס
חוות קקאו בחוף השנהב / צילום: Luc Gnago, רויטרס

קרטל בינלאומי חדש שולח ידיים אל השוקולד שלך. חוף השנהב וגאנה, שתי מדינות במערב אפריקה שאחראיות ביחד על יותר מ־60% מתפוקת הקקאו העולמית, החליטו על שיתוף-פעולה כדי להקים את גרסת השוקולד של ארגון אופ"ק של המדינות יצואניות הנפט.

כמו אופ"ק, ששליטתו בתפוקת הנפט הגולמי אחראית במידה רבה למחירי הנפט מאז 1960, החלטת שתי ממגדלות הקקאו הגדולות לשלב כוחות צפויה להעלות את עלויות החטיפים, הגלידות והעוגות בעולם. בהחלטה ראשונה משותפת החליטו שתי המדינות לגבות עוד 400 דולר לטון פולי קקאו, שנסחר כעת בכ־2,500 דולר - ייקור של כ־16% למחיר הנוכחי.

דעה: תירגעו, לא כל עלייה במחיר היא דבר רע

COPEC) Cocoa OPEC), כפי שבתעשיית המזון החלו לכנות את הבלוק החדש, כבר גורם בלבול וחוסר נוחות בשוק השוקולד העולמי, שנאמד ב־107.3 מיליארד דולר בשנה. תוספת המחיר החדשה, במסגרת הניסיון השני ב־50 השנים האחרונות להקים קרטל לתיאום מחירי הקקאו, אמורה להיכנס לתוקף לקראת סוף השנה, באוקטובר 2020.

סוחרי קקאו ומתווכים מגדירים את התוכנית הזו כשינוי המשמעותי ביותר בשוק הקקאו העולמי מזה עשרות שנים. הדבר צפוי להשפיע על כל שרשרת האספקה, מתחילתו במטעי פולי הקקאו של המגדלים העניים באפריקה, עד סיומו בחנות שבה הצרכן קונה חטיף שוקולד.

לוול סטריט ג'ורנל נודע כי לפחות יצרנית שוקולד גדולה אחת מתכננת לייקר את מוצריה בתגובה לייקור פולי הקקאו הצפוי. סוחרים צופים שיצרניות אחרות יחפשו מקורות חדשים לפולי הקקאו. בגאנה וחוף השנהב עצמן, הרשויות יצטרכו שכנע את האיכרים המקומיים שכדאי להם להסכים לרגולציה של התפוקה כדי לקבל מחירים גבוהים יותר שיאפשרו להם לשרוד.

"אנחנו מדברים על שני שלישים מהקקאו של העולם כולו", אמר ג'ונתן פרקמן, מנהל ביחידת המסחר החקלאי בחברת הברוקרים מארקס ספקטרון מלונדון. "העולם לא יכול להסתדר בלי הקקאו הזה". פרקמן מעריך שמחירי הקקאו יעלו בסופו של דבר. "מי ישלם את החשבון? זה יהיה הצרכן", הוא אמר.

יצרניות הקקאו טוחנות כ־4.8 מיליון טון של פולי קקאו בכל שנה, לפי אומדנים של ארגון הקקאו העולמי, ICO. הקקאו מגאנה וחוף השנהב משמש חברות כמו "הרשי", יצרנית שוקולד קיסז בארה"ב, "מארס" יצרנית שמייצאת את סוכריות M&Ms, ו"מונדלז אינטרנשיונל", יצרני עוגיות אוראו, לייצר את המוצרים שלהן.

מכיוון שרוב היצרניות הללו חותמות על חוזי אספקה חודשים ואפילו שנה מראש, כדי להבטיח מחיר סביר לכמויות המאסיביות שהן קונות, כמה חברות שוקולד כבר החלו לקנות פולים לפי התמחיר החדש. גאנה וחוף השנהב הציעו תחילה מחירי מינימום לקקאו שלהן של 2,600 דולר לטון בפגישות עם נציגי תעשיית השוקולד בשנה שעברה. ל"וול סטריט ג'ורנל" נודע כי מנהלים מקבוצה של חברות שוקולד וקקאו בינלאומיות התנגדו להצעה ההיא, בטענה שהמדיניות אינה ברורה מספיק, ותיצור מהומה בשוק.

במקום זאת, תעשיית השוקולד הסכימה לפרמיית מחיר מעבר למחיר השוק של חוזי הקקאו, שהיא טענה שתהיה ישירה ופשוטה יותר. גאנה וחוף השנהב ביטלו את ההצעה למחיר מינימום, והחליטו לגבות פרמיה. "הפרמיה החדשה הזו היא למעשה מס של 1.2 מיליארד דולר על תעשיית הקקאו", אמר אריק ברגמן, סגן נשיא בחברת הברוקרים JSG Commodities. זאת, בהתבסס על התפוקה המשותפת של שתי המדינות של כ־3 מיליון טון.

יצרניות הממתקים הגדולות בעולם אומרות שהן תומכות ביוזמת גאנה וחוף השנהב מפני שהיא תגדיל את הכנסת החקלאים, ומכאן את הקיימות של המגזר הזה. חברות שמצויות תחת זכוכית מגדלת ציבורית בגלל שרשראות האספקה שלהן זקוקות לדימוי חיובי בעיני הצרכנים, הלקוחות שלהן.

"חברת 'מארס' מאמינה ששיפור הכנסת איכרי הקקאו תוך הבטחת הקיימות של גידול הקקאו הם המפתח למגזר משגשג של קקאו", אמר ג'וזף גרבינו, מנהל יחידת התקשורת העולמית של "מארס". "זה הדבר הנכון לעשות", אמרה כריסטין מק'גארת, מנהלת יחידת הקיימות והרווחה העולמית בחברת "מונדלז", שקונה כעת קקאו משש מדינות, ביניהן גאנה וחוף השנהב. "מגדלי הקקאו צריכים להיות מסוגלים לפרנס את משפחותיהם ולחיות ברמת חיים סבירה, ואנחנו תומכים במטרה של העלאת ההכנסות שלהם", אמר ג'ף בקמן, דובר של "הרשי".

יצרני השוקולד הגדולים לא חושפים בדיוק כמה קקאו הם קונים בכל שנה ממדינות אלה ואחרות, ועד כה הם לא הודיעו על העלאות מחירים שקשורות לפרמיית הקקאו החדשה. בכלל, מחירי הקקאו בשוק החוזים העתידיים התנדנדו מאז ההודעה המקורית על הפרמיה הזו ביולי, מירידה של 13% באוגוסט עד עלייה של 6.9% בנובמבר.

בעבר, החברות הרב־לאומיות הגדולות כבר התמודדו עם מחירים של מעל 3,000 דור לטון, ופתרו את הבעיה על-ידי ייצור חטיפי שוקולד קטנים יותר שהצריכו פחות קקאו, או ייקור התוצרת שלהן. 

מיון פולי קקאו בגאנה  / צילום: Thierry Gouegnon, רויטרס

השראה למגדלות הקטנות

גם מדינות גידול קטנות יותר של קקאו בודקות עכשיו את המים. המפיקה השמינית בגודלה, פרו, פרסמה באוגוסט מחיר מינימום של 3,200 דולר לטון ובאוקטובר הודיעה המפיקה החמישית בגודלה, ניגריה, שהיא בודקת אפשרות למחיר מינימום.

נשיא גאנה, ננה אפוקו אדו, עורך דין בעל השכלה בריטית בן 75, ונשיא חוף השנהב אלסן קוטארה, בן 78, ד"ר בכלכלה מאוניברסיטת פנסילבניה, אומרים שהפרמיה על מחיר הפולים תקפיץ את הכנסת החוות המשפחתיות הקטנות.

בחוף השנהב ובגאנה, האיכרים מוכרים בדרך-כלל את פולי הקקאו שלהם למתווכים מקומיים במחיר שנקבע כל שנה על-ידי הממשלה. המתווכים מערבבים פולים מחוות קטנות רבות ומוכרים אותם לממשלה, שמייצאת אותם לחברות עיבוד בינלאומיות. הללו הופכות את הפולים למוצרים כמו אבקת וחמאת קקאו, שנמכרים ליצרניות כמו "מארס" ו"הרשי".

חברת "בארי קולבו" מציריך, הגורם המוביל בעולם לעיבוד קקאו וייצור שוקולד תעשייתי, מסרה שהיא תומכת בפרמיית המחיר החדשה. היא צפויה לגלגל את המחירים אל לקוחותיה מאחר שלרוב לקוחותיה יש הסכמים לתשלום מחיר השוק בתוספת אחוז מסוים.

מחצית מהכנסות היצוא

בכפר החקלאי קונה בגאנה, היכן שפולי הקקאו מתייבשים על חוטי תיל ברחובות, המקומיים אומרים שהם זקוקים לעוד הכנסה כדי לפרנס את המשפחות שלהם. "לאבא שלי היו 26 ילדים והוא יכול היה לפרנס את כולם", אמר אגיין ברפו, בן 43, שעבד בבית מלון לפני שחזר לעסקי הקקאו המשפחתיים. "לי קשה לפרנס שני ילדים", הוא מספר בעוד הוא פוסע בשבילי המטע שלו המטופל היטב, וחותך פרחים מתים מהעצים במאצ'טה שלו. הוא מרוויח לא רע בשביל איכר בגאנה: בעונת שנגמרה בספטמבר הוא קטף ומכר 60 שקים של פולים במשקל 61 ק"ג. במחירים של השנה שעברה, זו הייתה הכנסה יומית של 14 דולר. הוא משלים את ההכנסה בגידולים נוספים, ולעיתים מצליח למכור את הקקאו שלו במחיר גבוה יותר.

הוא לא בטוח אם ילדיו ימשיכו לגדל קקאו. "המחירים של כל דבר עולים", הוא אומר. "אני חושב שהדור שלי יהיה האחרון, אם זה לא ישתנה".

בחוף השנהב, מגדלת הקקאו הגדולה בעולם, פולי קקאו ומוצרי הקקאו הם ענף היצוא מספר אחד, עם יותר ממחצית מהכנסות היצוא. בגאנה, הסגנית, פולי הקקאו הם ענף היצוא השלישי, אחרי זהב ונפט גולמי.

לפי התוכנית, הממשלה תבטיח למגדלי הקקאו מחיר של כ־1,840 דולר לטון פולי קקאו שיימכרו. כשמחירי הקקאו גבוהים מספיק, אותם 400 דולר נוספים יועברו לקרן לימים קשים, שתאפשר את התשלום הזה כשהמחירים יורדים.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק