גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההוצאה חסרת התקדים של בלומברג משנה את כלכלת הבחירות בארה"ב

מה הסכום שהוציא המיליארדר הדמוקרטי עד נקודה זו, כמה עלה לו ספוט תשדיר של 60 שניות במחצית משחק הסופרבול הקרוב, ומה הסיבה שהוא מתקיף את נשיא ארה"ב? ● "יש תחושה שבלומברג עושה משהו שהמפלגה שלו לא יכולה לעשות – ללכת בכוח נגד טראמפ"

בלומברג/  צילום: רויטרס, PETER HENDERSON
בלומברג/ צילום: רויטרס, PETER HENDERSON

הבחירות לנשיאות ארה"ב יתקיימו רק בעוד עשרה חודשים, אבל הקמפיין של מייקל בלומברג מתנהל כאילו אנחנו כבר בסוף אוקטובר. עד כה המיליארדר ממפלגת הדמוקרטים הוציא 217 מיליון דולר על פרסום בטלוויזיה ובדיגיטל, כשלרוב הוא מתעלם מהפריימריז במפלגה הדמוקרטית, ומאתגר ישירות את הנשיא דונלד טראמפ. סכום זה שווה לכ־75% ממה שהוציאו המועמדים האחרים, כולל טראמפ עצמו.

זו אותה טקטיקה ששימשה את בלומברג במסע שלו לראשות העיר ניו יורק ב־2001, כשהוציא בערך פי חמש יותר מיריבו. ההוצאה הגדולה הפכה אותו גם לכוח הדומיננטי בקמפיינים בנושאי האקלים, הפיקוח על כלי הנשק ונושאים חברתיים נוספים.

תזרים המזומנים הזה - שמכונה על ידי חברת מדידת המדיה Advertising Analytics "אפקט בלומברג" - שינה את הדינמיקה הפיננסית של הבחירות. סך תשדירי הטלוויזיה בעיר כמו יוסטון עלה ב־45% מאז שקמפיין בלומברג קנה תשדירים בשווי מיליון דולר בנובמבר. הקמפיין משלם פי שניים מהתעריפים המקובלים לכוח אדם לקמפיין המקומי שלו, והבטיח עבודה עד סוף החודש, גם אם בלומברג יפרוש מהמרוץ. המועמד, שמממן את כל ההתמודדות שלו בעצמו, גייס כבר אלף עובדי קמפיין ברחבי ארה"ב.

הוצאה חסרת תקדים

זהו חלק גדול מהסיבה לכך שאומדני הפרסומת הפוליטית במערכת הבחירות הנוכחית מגיעים ל־20 מיליארד דולר, ומגמדים את השיא הקודם של 12 מיליארד דולר שנרשם ב־2016, זאת לפי חברת מחקרי המדיה Borrell.

"כל מה שבלומברג עושה הוא חסר תקדים", אמר רופוס ג'יפורד, מנהל הכספים לשעבר של קמפיין ברק אובמה. בלומברג, שנשאר מועמד בעל סיכויים נמוכים, אמר כי "אבל כשיש לך את דונלד טראמפ כנשיא ואת אחד מעשרת העשירים במדינה שמתמודד נגדו, הכל יכול לקרות".

קווין שיקי, מנהל הקמפיין של בלומברג, אמר שהמועמדות שלו היא יותר מאשר "תקציב גדול". הוא הצביע על מיליארדרים נטולי ניסיון פוליטי שנכשלו בעבר כמו מג וויטמן ורוס פרו. "הכסף לבדו לא קובע את הבחירות", אמר. "צריך להיות לך רקורד של עשייה ומסר".

עשירים רבים ניסו להיבחר לכהונה פוליטית, ורבים מהם, כפי שמדגיש בלומברג, טענו לניסיון עסקי נהדר עם קמפיינים שמתבססים על ניתוח נתונים מצוין. אבל מה שמבדל את הקמפיין שלו הוא פנקס צ'קים של 55 מיליארד דולר.

בלומברג הוא מספר 9 ברשימת עשירי העולם של פורבס. מקורב המכיר את תוכניותיו אמר שהוא יוכל להשקיע 500 מיליון דולר בפריימריז, והוא לא הוציא מכלל חשבון הוצאה של מיליארד דולר עד נובמבר במידת הצורך. "בוודאי שזה ישנה את המשחק", אמר רוברט וולף, מנכ"ל בנק UBS אמריקה לשעבר ותורם ותיק לדמוקרטים. "אנחנו עוד לא יודעים כמה".

בלומברג, שכיהן כראש עיריית ניו יורק ב-2002־2013, נתמך כעת על ידי 6% מהבוחרים בלבד, מול 27% לסגן הנשיא לשעבר ג'ו ביידן בממוצע, זאת לפי הסקרים של Real Clear Politics. ליותר בוחרים יש עליו דעה שלילית מאשר חיובית, כך לפי סקר ארצי של אוניברסיטת קיניפיאק ממחצית דצמבר.

בלומברג אמר שהוא נכנס למרוץ (לפני כחודשיים) כאשר נתוני הסקרים הראו שהבוחרים מייחסים פחות חשיבות לאידיאולוגיה ויותר חשיבות למציאת מועמד שיוכל להביס את טראמפ. הקמפיין שלו האמין שטראמפ מנצח במרוץ ואין לו מתחרים בתעמולה פוליטית במדינות מתנדנדות, כאשר המועמדים הדמוקרטים התמקדו במאבקי הפריימריז.

באותה עת, הסנאטורית אליזבת וורן ממסצ'וסטס עלתה בסקרים. ביידן אמנם גבר על טראמפ, אבל בטווח שולי טעות המדגם. הרעיונות של וורן, כמו מס העושר, יפגעו כנראה בבלומברג והיא אינה נתמכת על ידי החוג שלו של תושבי ניו יורק העשירים, לפי חבר מטה ותיק שלו. בלומברג אומר שהוא יתמוך במי שיזכה במועמדות הדמוקרטית, אפילו בוורן או בסנאטור ברני סנדרס מוורמונט שהם רחוקים מדעותיו.

כדי לעקר את הביקורת שהוא נכנס למרוץ רק מתוך האינטרס האישי שלו, בלומברג התחייב להשקיע 15־20 מיליון דולר ברישום 500 אלף בוחרים עד הבחירות. התקפותיו נגד טראמפ הן חלק מהמאמץ לגייס את אותם בוחרים חדשים.

"יש תחושה שבלומברג עושה משהו שהמפלגה שלו לא יכולה לעשות - ללכת בכוח נגד טראמפ", אמר ג'יפורד. "זו עבודה שלמפלגה אין את הכסף לעשות, ולמועמדים אחרים אין את היכולת לעשות".

ספוט בסופרבול

אחרי שמטה טראמפ הודיע שהוא קנה ספוט תשדיר של 60 שניות במחצית משחק הסופרבול ב־2 בפברואר, מטה בלומברג קנה ספוט של 60 שניות באותו אירוע שיהיה מכוון נגד הנשיא. לא ידוע כמה בלומברג הוציא על הפרסום במשחק, אך חברת המעקב אחר פרסום Kantar/CMAG מעריכה שמדובר בכ־10 מיליון דולר.

ההוצאה של בלומברג משכה את תשומת ליבו של טראמפ. כשקמפיין בלומברג פרסם תשדיר שנאמר בו שהנשיא הפר את הבטחתו להגן על חולים עם בעיות רפואיות ותיקות, טראמפ צייץ בטוויטר וכנה את בלומברג "מיני מייק".

הקמפיין של בלומברג מסר שמפני שהוא נכנס באיחור למרוץ, העבודה מתמקדת בבחירות המקדימות של "סופר טיוזדיי" ב-3 במרץ, ולא במדינות הבודדות כמו איווה וניו המפשייר. התוכנית הזו מנצלת את יתרונו הפיננסי של בלומברג וממזערת את חולשתו - לחיצות ידיים ושיחה עם בוחרים או נאומים בעצרות בחירות. מדינות "יום שלישי הגדול" שבהן ייבחרו 40% מנציגי ועידת המפלגה, תלויות יותר בטלוויזיה ובפרסום הדיגיטלי.

מלבד ההוצאה האדירה על תשדירי הטלוויזיה - 193 מיליון דולר מתחילת הקמפיין - יש גם הוצאה דיגיטלית גדולה: 16.1 מיליון דולר בפרסומת בגוגל נכון ל־11 בינואר ו־6.8 מיליון דולר בפייסבוק.

טראמפ הוציא עד כה 6.5 מיליון דולר על פרסום דיגיטלי, וטם סטאייר, המתמודד הדמוקרטי המיליארדר השני, הוציא 5.6 מיליון דולר מאז כניסת בלובמרג למרוץ בנובמבר עד סוף 2019.

הקמפיין של בלומברג מציע למארגני שטח שכר של 6,000 דולר בחודש. מנהלי נתונים ברמת המדינות מרוויחים 10,000 עד 12,000 דולר בחודש, לפי מודעות עבודה. קמפיין של אלף עובדי מטה מזכיר יותר מטה בחודשים האחרונים לפני הבחירות עצמן. לביידן יש כעת 400 עובדי קמפיין. סנדרס הקים מטה של 800 איש ואשה.

בלומברג מוציא כספים במדינות שלא נלקחו בחשבון על ידי דמוקרטים אחרים. הקמפיין שלו השקיע 21.2 מיליון דולר בתשדירי טלוויזיה בטקסס, שבה לא השקיע אף מועמד דמוקרט אחר אפילו סנט. בפנסילבניה השקיע מטה בלומברג 8.4 מיליון דולר, למרות שהפריימריז שלה ייערכו רק ב־28 באפריל.

אפילו במדינות קטנות כמו איידהו ויוטה, שלא נמצאות בדרך כלל על מפת הפריימריז, הוא השקיע 979,000 דולר ו־1.6 מיליון דולר בהתאמה.

עוד כתבות

הדמיית הפרויקט. רמת מחיר שלא נראתה בעיר שנים / הדמיה: MY ARCHITECTS

קרקע בצפון ת"א בעשירית מהמחיר בשדה דב? זה מה שתצטרכו לעשות כדי לשים עליה את היד

על שטח של כחצי דונם קרקע במתחם ברקאי ניתן לבנות 30 יח"ד ● מדובר במתחם להתחדשות עירונית, אולם תא השטח מפורסם במכרז פומבי של רמ"י ● מחיר המינימום משקף רק כ־141 אלף שקל קרקע לכל יח"ד

שנת מבחן לכלכלת מדינות האיחוד / עיצוב: אלישע נדב

עידן החוב: האם אירופה מתקרבת לחדלות פירעון?

רמות החוב של מדינות האיחוד האירופי מאיימות לצאת משליטה, והן חורגות בהרבה מהגירעון שמתיר להן להיות חברות בו ● אצל רובן המצב הפוליטי גם תוקע צעדים שיסייעו בצמצום שלו ● אם במשברים קודמים דובר על צנע, קיצוץ הוצאות הממשלה והפחתת רמת החיים - היום הכיוון המרכזי הוא פשוט ללוות עוד ועוד ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

בניין להב 433 / צילום: גלובס

פרשת ההסתדרות: המשטרה פשטה על משרדי מנורה, בכירים זומנו לחקירה

לפי הודעת החברה, החוקים הגיעו הבוקר וביקש מסמכים בהתאם לצו ובמסגרת פרשת ההסתדרות ● שלושה מבכירי חברת הביטוח נחקרו היום באזהרה במשטרה, ושוחררו בינתיים בתנאים מגבילים ● המשטרה: "החקירה היא בחשד לביצוע עבירות מתחום השחיתות הציבורית"

דגם SPICE 1000 מתוצרת רפאל / צילום: Shutterstock

בדיוק של 3 מטר: הודו רוכשת מרפאל פצצות מתקדמות למטוסים

כחלק מחבילת רכש ביטחונית בהיקף של כ־8.7 מיליארד דולר, הודו אישרה את רכישת ערכות הנחיה ספייס 1000 של רפאל ● המהלך משקף העמקה נוספת של שיתוף הפעולה הביטחוני עם ישראל, על רקע המתיחות המתמשכת מול פקיסטן

דניאל בראל, מייסד ומנכ''ל REE / צילום: שלומי יוסף

REE מזהירה: בלי מימון חדש, הכסף שיש לה יספיק רק עד הרבעון השני של 2026

חברת האוטוטק הישראלית פרסמה את דוחותיה הכספיים לסיכום המחצית הראשונה של השנה וצירפה להם הערת "עסק חי" ● החברה הצליחה להפחית את ההוצאות התפעוליות שלה בשיעור משמעותי, אך קופת המזומנים שלה המשיכה להצטמצם ● הנהלת הנאסד"ק הזהירה לאחרונה את החברה באשר לכך שאינה עומדת בתנאי הסף להמשך מסחר

מגדלי דה וינצ'י לאחר הפגיעה / צילום: AP, Leo Correa

תמורת 61 מיליון שקל: צחי אבו רכש את הדירות ההרוסות במגדלי דה וינצ'י

במשך שנים ניסו עיריית תל אביב ורמ"י למכור את 40 הדירות בפרויקט מגדלי דה וינצ'י, אך היזמים לא ראו בהן אטרקציה ● כעת, לאחר פגיעת הטיל האיראני והקיזוז המשמעותי במחיר, היזם צחי אבו זיהה את הפוטנציאל ורכש אותן תמורת 61.5 מיליון שקל ● עלויות השיקום עשויות להגיע ליותר מ-10 מיליון שקל

איזה תנאים מציעים בתי ההשקעות והבנקים לבני הנוער / צילום: Shutterstock

"יש מהפך מטורף בתחום": איפה הכי משתלם לפתוח תיק השקעות מתחת לגיל 18?

יותר ויותר צעירים בגיל תיכון ואף מתחת לכך מבקשים להיכנס למסחר בבורסה ● מנהלי הכספים מאפשרים זאת תחת סייגים שונים: מפיקוח או ביצוע של ההורים, דרך דרישה להגיע לסניף בכל קנייה ומכירה ועד איסור השקעות מסוכנות

השריפה בפליסיידס. השמידה 6,837 בתים / צילום: ap, Jae C. Hong

כמעט שנה לאחר ששכונת היוקרה ב־L.A עלתה באש - נבנה שם בית חדש

הבית הוקם עם קאץ’: אי־אפשר לקנות אותו, הוא אינו למכירה ● אבל הוא מרמז על מה שאפשרי, בזמן שקליפורניה מנסה להקל על תהליך השיקום

יונתן ברנד, מנכ''ל אולטרה פיננסים / צילום: שי סוויסה

הלוואות במקום פיצוחים: חברת המימון החדשה שבדרך לבורסה בת"א

אולטרה פיננסים של יונתן ברנד תמוזג לחממה סחר, שתמכור את פעילותה בתחום המזון ● החברה מתמקדת באשראי לעסקים קטנים ובין המשקיעים בה אפשר למצוא את פרופ' אסף חמדני, ארז דהבני ואריק צ'רניאק ● בכך, משפחת חממה, שהנפיקה את עסקי המזון היבש שלה בקיץ 2007, צפויה לעזוב את הבורסה

עו''ד שלומי הייזלר וינקי קוינט / איור: גיל ג'יבלי

מסתמן: ינקי קוינט ומנכ"ל האוצר לשעבר הייזלר יקימו קרן השקעות חדשה

מנכ"ל רמ"י היוצא, ינקי קוינט, בוחן הקמת קרן בתחום הנדל"ן שתשקיע בנכסים במטרה להשביחם - כך סיפר בראיון לפודקאסט "הצוללת" של גלובס ● לדבריו, שותף אפשרי לדרך זו הוא מנכ"ל משרד האוצר לשעבר עו"ד שלומי הייזלר, בכפוף לתקופת הצינון

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

השקל מתחזק מול הדולר לשיא של ארבע שנים. אלו הסיבות

השקל מתחזק מול הדולר לרמה של 3.17 שקלים - שיא של ארבע שנים ● בין הסיבות להתחזקות: המומנטום החיובי של יצוא הטכנולוגיה והתעשיות הביטחוניות וגידור שמבצעים הגופים המוסדיים, לנוכח המשך העליות בבורסות בעולם ● יוטב קוסטיקה, מנכ"ל מור קרנות נאמנות: "להערכתי, נראה את השקל חוצה את רף ה-3 שקלים"

פינוי בינוי בתל אביב / צילום: שי אשכנזי

שיעור הרווח הדרוש בתוכניות פינוי-בינוי עודכן. מי ירוויח ומי יפסיד?

התקן הכלכלי לפינוי־בינוי עודכן לראשונה מאז 2022, זאת לאור השינויים שחלו בשוק הנדל"ן ● במחוז הצפון, חיפה והדרום שיעור הרווח המזערי הממוצע יעמוד על 17%, בעוד במחוז ת"א, ירושלים ומחוז מרכז שיעור הוא יעמוד על 16% בממוצע

גדעון תדמור / צילום: דניאל קמינסקי

גדעון תדמור מעביר למשפחתו מניות בשווי 47 מיליון שקל

בקבוצת דיסקונט ציינו 90 שנה להקמת הבנק ● ברמי לוי מזמינים את הצרכנים להצביע על הקטגוריות בהן היו רוצים מבצעים ● ואיסתא וישראייר מאריכות את ההסכם האסטרטגי ביניהן ● אירועים ומינויים

השחקן דן תורג'מן / צילום: אביב חופי

השחקן דן תורג'מן ירצה 9 חודשי עבודות שירות בגין עבירות מס

הסכום הכולל של העלמת ההכנסות המיוחסות לדן תורג'מן עמד על כ-3.7 מיליון שקל ● כתב האישום הוגש בחלוף למעלה מעשור מביצוע העבירות ● המדינה עתרה להטיל על תורג'מן 15 חודשי מאסר בפועל, אך ביהמ"ש קבע כי בשל השיהוי ועינוי הדין שנגרם לו, יש למקם את העונש מתחת למדרג הענישה הרגיל בעבירות דומות

רפורמת הפרטיות / צילום: Shutterstock

חשופים לקנסות כבדים: רשות הפרטיות יוצאת במבצע אכיפה רחב באתרי הסחר

"תיקון 13" לחוק הגנת הפרטיות, שנכנס לתוקף באוגוסט, הגדיל את כוחה של הרשות הממונה וקבע דרישות חדשות לעסקים ● לאחר תקופת אכיפה סלחנית, המבצע יוצא לדרך: אתרי סחר קטנים קיבלו מכתבי התראה, והם חשופים לעיצומים כבדים ● במקביל, עורכי דין מתריעים מפני גל תביעות ייצוגיות, כפי שקרה עם חוקי הנגישות

נשיא לשכת רואי החשבון, רו''ח חן שרייבר / צילום: גיל אייסנמן

נבלמה כוונת נשיא לשכת רואי החשבון לקבוע כהונה בלתי מוגבלת לנשיא הלשכה

נשיא לשכת רואי החשבון, חן שרייבר, ביקש לבטל את הסעיף המגביל את כהונתו כנשיא – ונחסם ● המשמעות היא ששרייבר לא יוכל להתמודד בבחירות הבאות בלשכה בעוד כשנתיים, שכן הוא מכהן כעת בקדנציה השנייה שלו כנשיא

וול סטריט / צילום: Shutterstock

יציבות בוול סטריט; מטא עולה ב-1%, אינטל ב-3.5%

עליות באירופה ● מסירות טסלה ברבעון הרביעי צפויות לרדת בחדות ● סופטבנק השלימה את התחייבותה להשקעה של 40 מיליארד דולר ב-OpenAI ● מטא דיווחה כי רכשה חברת AI בשם Manus, המבוססת בסינגפור ● מחיר אונקיית כסף מזנק ב-7% לאחר הנפילה החדה אתמול

חלפים לרכב / צילום: Reuters

האקזיט של משפחת כדורי חושף את הרווחיות של עסקי החלפים לרכב

משפחת כדורי מוכרת ליבואנית הרכב UMI את השליטה בחברה "המאגר חלפים" לפי שווי של 185 מיליון שקל ● החברה הנרכשת הציגה רווח תפעולי של 27 מיליון שקל בינואר-ספטמבר ● בנוסף, רוכשת UMI את עסקי הליסינג של משפחת כדורי לפי שווי דומה

מטוס קרב מסוג F-15 / צילום: Associated Press

מסר אמריקאי לאיראן: מכירת F-15 לישראל ב־8.5 מיליארד דולר

מזכירות המלחמה האמריקאית אישרה מכירה של 25 מטוסי F-15IA מתוצרת בואינג לישראל, עם אופציה לרכישת 25 יחידות נוספות ● משך העסקה הצפוי הוא עד דצמבר 2035, והיא כוללת כספי סיוע ● המהלך צפוי לשדרג משמעותית את היכולות הישראלית נגד האיומים במרחב

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

הישראלים ממתינים לחברות התעופה הזרות, ובינתיים הענף במגמת ירידה

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על קיטון בכמות העסקאות בענף התיירות ועל קנייה ממוצעת של 2,220 שקל