גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מייסד כנס דאבוס: "זה לא פייר להגיד שאנחנו מנותקים מהבעיות של העולם האמיתי"

כנס דאבוס ה־50 נפתח בשוויץ ● הכנס השנתי, שבו הון ושלטון מתערבבים בו האחד בשני, מתמקד השנה במשבר האקלים העולמי ● "אנחנו זקוקים לשיתוף-פעולה קבוע בין המגזר הציבורי והפרטי, כדי לעדכן בצורה מתמשכת את חוקי המשחק", אומר קלאוס שוואב

קלאוס שוואב / צילום: רויטרס
קלאוס שוואב / צילום: רויטרס

הכנס השנתי של מנהלי עסקים, פוליטיקאים, נדבנים ואחרים בדאבוס, שווייץ, הפך לסמל מעמד חשוב לאליטה העולמית. אבל לפני שדאבוס נולד היה שם רק "אף אחד" עם רעיון, כך מתאר מייסד כנס הפורום הכלכלי העולמי את עצמו.

● בין גרטה לטראמפ: המשחק הכפול של כנס הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס

● פרשנות: עד כמה הדיבורים על כדור הארץ יהפכו באמת למעשים

"תיארתי אז את מה שנקראת היום "תפיסת בעלי העניין", אומר קלאוס שוואב, שבסוף שנות ה־60 היה פרופסור אלמוני למדיניות עסקים בז'נבה. "ובו זמנית, היה לי רעיון: למה לא ליצור פלטפורמה שבה בעלי העניין יוכלו להיפגש, ראשי עסקים עם אנשי ממשל, אנשים מהחברה האזרחית עם אקדמאים וכו'?".

כנס דאבוס הראשון נערך ב־1971, מה שהופך את הכנס של 2020 לכנס דאבוס ה־50. הוא היה אירוע צנוע, שמומן אישית על ידי שוואב באמצעות הלוואות שהוא לקח (חלקן מהוריו), ועם דגש על אירופה (הכנס נקרא אז פורום הניהול האירופי).

בשיחה שהתקיימה במשרד הממוקם במנהטן של מה שהפך להיות הפורום הכלכלי העולמי, WEF, שוואב, היו"ר הביצועי, מייחס את התעניינותו בחיבורים אישיים לילדותו, תחילה בשווייץ הנייטרלית במהלך מלחמת העולם השנייה, ואחר כך בהמשך הכאוטי.

"אבי עבד בחברה שווייצרית וגם בצלב האדום הבינלאומי, ולכן הוא יכול היה לחצות את הגבול", אומר שוואב. "מבחינתי, במהלך המלחמה היה קו שנקרא גבול. בצד האחד היינו צריכים לחשוש. בצד השני היו לנו שלווה ויציבות. תמיד התעניינתי איך ליצור דו־שיח בין שני הצדדים".

בשנות ה־60 היו לאקדמאי הצעיר השתלמויות בברקלי ובהרווארד שפקחו את עיניו. "הגעתי ממשפחה גרמנית־שווייצרית מסורתית מאד, ופתאום נחשפתי לעולם ההיפים. זה היה עבורי הלם תרבותי", הוא אומר. "למדתי להיות פתוח לנקודות השקפה שונות על החיים".

אחרי ההשקה, כנס דאבוס השנתי צמח במהירות. שוואב היה networker טוב שיצר קשרים עם כמה אנשי עסקים בולטים. המשתתפים המוקדמים כללו את דון קיוף, הנשיא הוותיק של קוקה קולה, ואת מגן הצרכנים ראלף נאדר.

בינתיים, המשברים הבינלאומיים בשנות ה־70, כולל אמברגו הנפט של 1973 ומלחמת יום כיפור, הרחיבו את האופקים של הכנס. "אנשים דאגו פתאום ותהו 'מה קורה בעולם?'", הוא אומר. "באמצע שנות ה־70 הפכנו לגלובליים מאד".

בתקופה של צמיחה איטית ואינפלציה גבוהה, שוואב קידם קפיטליזם שמעבר לבעלי העניין המסורתיים כלל גם עובדים ואגודות כבעלי עניין, "יוזמה חופשית עם אוריינטציה חברתית", כדבריו. הכנס צפה מראש את ההכרזה האחרונה של "שולחן העסקים העגול" בארה"ב על הגדרת המטרה של "שירות לכל אמריקאי".

הוא אומר שהתפיסה הזו מובנת לעיתים תכופות בצורה לא נכונה. "אחריות בעלי עניין איננה בהכרח שאתה נותן כסף לצד שלישי. היא אומרת שאתה משתמש בידע וביכולות שלך לטיפול בבעיות חברתיות או סביבתיות. זו לא הסתירה בין רווחים והחברה האנושית, אלא הסתירה בין הטווח הקצר והארוך". זה הפך שוב לרלוונטי יותר בשנים האחרונות, אומר שוואב, כאשר ההצלחה של הגלובליזציה הבליטה את העובדה "שיש מנצחים ומפסידים".

"אנשים אומרים שאי אפשר עוד להשאיר חלקים מהאוכלוסייה מאחור", הוא אומר. "לאלו שנשארים מאחור לא אכפת, נניח, שחלק גדול מאוכלוסיית סין התעשר. ויש להם את הכוח להתארגן באמצעות המדיה החברתית לכוח פוליטי אדיר".

אחרי התפתחות בחצי המאה האחרונה שהייתה בעיקרה "לינארית", הוא אומר, העולם ניצב כעת בפני "נקודות הטיה" גדולות וקצת מופשטות, משינויי האקלים דרך הגירה מאסיבית עד בינה מלאכותית. ההתקדמות עוקפת מוסדות וחוקים קיימים, מה שמוסיף לתסיסה החברתית.

מה שמסבך את האתגרים, טוען שוואב, הן הטכנולוגיות החדשות שהפכו ליותר ויותר מורכבות. "יצרנו את כלי הרכב הממונע, ואנשים יכלו להבין מה זה", הוא אומר. "אבל הטכנולוגיות החדשות בימינו, כמו בינה מלאכותית, ביולוגיה סימביוטית או מחשוב קוונטום, כבר לא מובנות בצורה ישירה. אנשים לא יכולים להבין איזו השפעה תהיה להן על חייהם".

מסיבה של אנשי אליטה שמטיפים לערכים

שוואב התכוון תמיד להעמיד את הפורום הכלכלי העולמי במרכז הגישור על פני השסעים בעולם. היום זהו ארגון בינלאומי עצמאי גדול בחסות ממשלת שווייץ, במידה רבה כמו הצלב האדום. עם דמי חבר גבוהים, יש לו הכנסה שנתית של 345 מיליון דולר ו־800 עובדים ומשרדים בחצי תריסר ערים ברחבי העולם. הפורום מקיים אירועים לאורך כל השנה, כולל כנס שנתי בסין. לא מדובר רק בלמעלה מ־1,000 החברים והשותפים. שוואב עובד ללא לאות על יצירת קשרים עם ראשי עסקים ומנהיגי עולם, כולל הנשיאים שי ג'ינפינג ודונלד טראמפ, שינאם היום בדאבוס.

"אני חושב שאנחנו זקוקים לשיתוף-פעולה קבוע בין המגזר הציבורי והפרטי, כדי לעדכן בצורה מתמשכת את חוקי המשחק", הוא אומר. "ואם אתה רוצה לעבוד בצורה בינלאומית, אני כבר לא חושב שארגון מרכזי יתאים לזה. אני חושב שמה שיש לך זה רשת של ארגונים ברמה הלאומית שעובדים יחד באופן צמוד מאד".

הפורום ספג הרבה מאד ביקורת, גם מבפנים, על כך שנתפס כמסיבה של אנשי אליטה שמטיפים לערכים יותר מאשר הם מקיימים אותם, ומנותקים מהבעיות בעולם האמיתי. שוואב מתגונן מפני המבקרים הללו, וטוען שהכנס עושה יותר דברים טובים מאשר רעים. "זה לא רק לא הוגן, אלא גם לא נכון", הוא אומר. "בכל מה שאתה עושה, יש אנשים שמקבלים החלטות. הייתי מגדיר אותם כמקבלי החלטות ברמה הפוליטית והעסקית".

כשהוא מתכונן לכנס ה־50 בדאבוס, הוא גם עומד על כך שראשי עסקים קפיטליסטים, למרות הביקורת של פופוליסטים ואחרים, יכולים לטפל באתגרים של תקופתנו.

"אם אני לוקח את מה שקרה ב־50 השנים האחרונות, בכל אינדיקטור שאתה לוקח השגנו התקדמות", הוא אומר. "לדוגמה, בשנות ה־70 היו בעולם ארבעה מיליארד בני אדם, והיום אנחנו שמונה מיליארד, אבל יש פחות אנשים מתחת קו העוני. אני עצמי נהנה מתוחלת החיים החדשה, שעלתה בכעשר שנים. נושא גדול בשנת ה־70 היה שיעור הבערות. היום זה לא קיים. כשאני מביט בנכדי ומשווה אותם אליי כשהייתי בן 13 או 14, אני רואה את תחכום החיים שלהם, עם האייפון והגישה לידע לעומת החיים הנאיביים שהיו לי.

"אני מאמין שהמין האנושי מתקדם", הוא מסכם. "אני באמת אופטימי".

עוד כתבות

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

לשכת רה"מ: "השינויים שמבקש חמאס - לא מקובלים על ישראל"

למרות חילוקי הדעות, צוות המו"מ ימריא מחר לקטאר ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

מארבעה נשאר אחד: מאבקי הכוחות והכסף הגדול שטלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: דירה בב"ש נמכרה ב־1.62 מיליון שקל

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ביה"ד קבע: רכיב לא מוצדק יכול להפוך תלוש שכר לפיקטיבי

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?