גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מייסד כנס דאבוס: "זה לא פייר להגיד שאנחנו מנותקים מהבעיות של העולם האמיתי"

כנס דאבוס ה־50 נפתח בשוויץ ● הכנס השנתי, שבו הון ושלטון מתערבבים בו האחד בשני, מתמקד השנה במשבר האקלים העולמי ● "אנחנו זקוקים לשיתוף-פעולה קבוע בין המגזר הציבורי והפרטי, כדי לעדכן בצורה מתמשכת את חוקי המשחק", אומר קלאוס שוואב

קלאוס שוואב / צילום: רויטרס
קלאוס שוואב / צילום: רויטרס

הכנס השנתי של מנהלי עסקים, פוליטיקאים, נדבנים ואחרים בדאבוס, שווייץ, הפך לסמל מעמד חשוב לאליטה העולמית. אבל לפני שדאבוס נולד היה שם רק "אף אחד" עם רעיון, כך מתאר מייסד כנס הפורום הכלכלי העולמי את עצמו.

● בין גרטה לטראמפ: המשחק הכפול של כנס הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס

● פרשנות: עד כמה הדיבורים על כדור הארץ יהפכו באמת למעשים

"תיארתי אז את מה שנקראת היום "תפיסת בעלי העניין", אומר קלאוס שוואב, שבסוף שנות ה־60 היה פרופסור אלמוני למדיניות עסקים בז'נבה. "ובו זמנית, היה לי רעיון: למה לא ליצור פלטפורמה שבה בעלי העניין יוכלו להיפגש, ראשי עסקים עם אנשי ממשל, אנשים מהחברה האזרחית עם אקדמאים וכו'?".

כנס דאבוס הראשון נערך ב־1971, מה שהופך את הכנס של 2020 לכנס דאבוס ה־50. הוא היה אירוע צנוע, שמומן אישית על ידי שוואב באמצעות הלוואות שהוא לקח (חלקן מהוריו), ועם דגש על אירופה (הכנס נקרא אז פורום הניהול האירופי).

בשיחה שהתקיימה במשרד הממוקם במנהטן של מה שהפך להיות הפורום הכלכלי העולמי, WEF, שוואב, היו"ר הביצועי, מייחס את התעניינותו בחיבורים אישיים לילדותו, תחילה בשווייץ הנייטרלית במהלך מלחמת העולם השנייה, ואחר כך בהמשך הכאוטי.

"אבי עבד בחברה שווייצרית וגם בצלב האדום הבינלאומי, ולכן הוא יכול היה לחצות את הגבול", אומר שוואב. "מבחינתי, במהלך המלחמה היה קו שנקרא גבול. בצד האחד היינו צריכים לחשוש. בצד השני היו לנו שלווה ויציבות. תמיד התעניינתי איך ליצור דו־שיח בין שני הצדדים".

בשנות ה־60 היו לאקדמאי הצעיר השתלמויות בברקלי ובהרווארד שפקחו את עיניו. "הגעתי ממשפחה גרמנית־שווייצרית מסורתית מאד, ופתאום נחשפתי לעולם ההיפים. זה היה עבורי הלם תרבותי", הוא אומר. "למדתי להיות פתוח לנקודות השקפה שונות על החיים".

אחרי ההשקה, כנס דאבוס השנתי צמח במהירות. שוואב היה networker טוב שיצר קשרים עם כמה אנשי עסקים בולטים. המשתתפים המוקדמים כללו את דון קיוף, הנשיא הוותיק של קוקה קולה, ואת מגן הצרכנים ראלף נאדר.

בינתיים, המשברים הבינלאומיים בשנות ה־70, כולל אמברגו הנפט של 1973 ומלחמת יום כיפור, הרחיבו את האופקים של הכנס. "אנשים דאגו פתאום ותהו 'מה קורה בעולם?'", הוא אומר. "באמצע שנות ה־70 הפכנו לגלובליים מאד".

בתקופה של צמיחה איטית ואינפלציה גבוהה, שוואב קידם קפיטליזם שמעבר לבעלי העניין המסורתיים כלל גם עובדים ואגודות כבעלי עניין, "יוזמה חופשית עם אוריינטציה חברתית", כדבריו. הכנס צפה מראש את ההכרזה האחרונה של "שולחן העסקים העגול" בארה"ב על הגדרת המטרה של "שירות לכל אמריקאי".

הוא אומר שהתפיסה הזו מובנת לעיתים תכופות בצורה לא נכונה. "אחריות בעלי עניין איננה בהכרח שאתה נותן כסף לצד שלישי. היא אומרת שאתה משתמש בידע וביכולות שלך לטיפול בבעיות חברתיות או סביבתיות. זו לא הסתירה בין רווחים והחברה האנושית, אלא הסתירה בין הטווח הקצר והארוך". זה הפך שוב לרלוונטי יותר בשנים האחרונות, אומר שוואב, כאשר ההצלחה של הגלובליזציה הבליטה את העובדה "שיש מנצחים ומפסידים".

"אנשים אומרים שאי אפשר עוד להשאיר חלקים מהאוכלוסייה מאחור", הוא אומר. "לאלו שנשארים מאחור לא אכפת, נניח, שחלק גדול מאוכלוסיית סין התעשר. ויש להם את הכוח להתארגן באמצעות המדיה החברתית לכוח פוליטי אדיר".

אחרי התפתחות בחצי המאה האחרונה שהייתה בעיקרה "לינארית", הוא אומר, העולם ניצב כעת בפני "נקודות הטיה" גדולות וקצת מופשטות, משינויי האקלים דרך הגירה מאסיבית עד בינה מלאכותית. ההתקדמות עוקפת מוסדות וחוקים קיימים, מה שמוסיף לתסיסה החברתית.

מה שמסבך את האתגרים, טוען שוואב, הן הטכנולוגיות החדשות שהפכו ליותר ויותר מורכבות. "יצרנו את כלי הרכב הממונע, ואנשים יכלו להבין מה זה", הוא אומר. "אבל הטכנולוגיות החדשות בימינו, כמו בינה מלאכותית, ביולוגיה סימביוטית או מחשוב קוונטום, כבר לא מובנות בצורה ישירה. אנשים לא יכולים להבין איזו השפעה תהיה להן על חייהם".

מסיבה של אנשי אליטה שמטיפים לערכים

שוואב התכוון תמיד להעמיד את הפורום הכלכלי העולמי במרכז הגישור על פני השסעים בעולם. היום זהו ארגון בינלאומי עצמאי גדול בחסות ממשלת שווייץ, במידה רבה כמו הצלב האדום. עם דמי חבר גבוהים, יש לו הכנסה שנתית של 345 מיליון דולר ו־800 עובדים ומשרדים בחצי תריסר ערים ברחבי העולם. הפורום מקיים אירועים לאורך כל השנה, כולל כנס שנתי בסין. לא מדובר רק בלמעלה מ־1,000 החברים והשותפים. שוואב עובד ללא לאות על יצירת קשרים עם ראשי עסקים ומנהיגי עולם, כולל הנשיאים שי ג'ינפינג ודונלד טראמפ, שינאם היום בדאבוס.

"אני חושב שאנחנו זקוקים לשיתוף-פעולה קבוע בין המגזר הציבורי והפרטי, כדי לעדכן בצורה מתמשכת את חוקי המשחק", הוא אומר. "ואם אתה רוצה לעבוד בצורה בינלאומית, אני כבר לא חושב שארגון מרכזי יתאים לזה. אני חושב שמה שיש לך זה רשת של ארגונים ברמה הלאומית שעובדים יחד באופן צמוד מאד".

הפורום ספג הרבה מאד ביקורת, גם מבפנים, על כך שנתפס כמסיבה של אנשי אליטה שמטיפים לערכים יותר מאשר הם מקיימים אותם, ומנותקים מהבעיות בעולם האמיתי. שוואב מתגונן מפני המבקרים הללו, וטוען שהכנס עושה יותר דברים טובים מאשר רעים. "זה לא רק לא הוגן, אלא גם לא נכון", הוא אומר. "בכל מה שאתה עושה, יש אנשים שמקבלים החלטות. הייתי מגדיר אותם כמקבלי החלטות ברמה הפוליטית והעסקית".

כשהוא מתכונן לכנס ה־50 בדאבוס, הוא גם עומד על כך שראשי עסקים קפיטליסטים, למרות הביקורת של פופוליסטים ואחרים, יכולים לטפל באתגרים של תקופתנו.

"אם אני לוקח את מה שקרה ב־50 השנים האחרונות, בכל אינדיקטור שאתה לוקח השגנו התקדמות", הוא אומר. "לדוגמה, בשנות ה־70 היו בעולם ארבעה מיליארד בני אדם, והיום אנחנו שמונה מיליארד, אבל יש פחות אנשים מתחת קו העוני. אני עצמי נהנה מתוחלת החיים החדשה, שעלתה בכעשר שנים. נושא גדול בשנת ה־70 היה שיעור הבערות. היום זה לא קיים. כשאני מביט בנכדי ומשווה אותם אליי כשהייתי בן 13 או 14, אני רואה את תחכום החיים שלהם, עם האייפון והגישה לידע לעומת החיים הנאיביים שהיו לי.

"אני מאמין שהמין האנושי מתקדם", הוא מסכם. "אני באמת אופטימי".

עוד כתבות

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

משלחת ישראלית יוצאת לקטאר, עימות בדיון בין רה"מ לרמטכ"ל

שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: דירה בב"ש נמכרה ב־1.62 מיליון שקל

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ביה"ד קבע: רכיב לא מוצדק יכול להפוך תלוש שכר לפיקטיבי

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

כך התמודד ענף קרנות הגידור עם חצי השנה המשוגעת של הבורסות

הבורסה טסה במחצית הראשונה, וקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער. אולם, כשבודקים מה קרה מתחילת 2023, מבינים שקרנות הגידור נותרו הצעצוע המועדף של המולטי-מיליונרים ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

שבוע המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה חיובית על רק ההתקדמות במו"מ עסקת החטופים ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"