גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ה'קציצה' לא עוצרת, טסלה בעננים: האם הגיע העת לחשוש מהדובים?

מדד 500 S&P מציג רצף ימי מסחר עם תנודות נמוכות מ-1% שהוא כמעט חסר תקדים ב-50 השנים האחרונות ● בפעמיים האחרונות שהתופעה התרחשה, ב-2018-2017, אחרי תקופת השקט המדד צנח לטריטוריה דובית ● אז האם תגיע נפילה או רק "עלייה סנטימנטלית בתנודתיות"

סוחר בבורסת ניו יורק / צילום: רויטרס
סוחר בבורסת ניו יורק / צילום: רויטרס

מדד 500 S&P  נמצא באחד מהרצפים הארוכים ביותר של ימי מסחר שבהם לא נרשמה תנודה של 1% ב-50 השנים האחרונות. הדבר מדגים היטב כי השלב הנוכחי של הגאות בשוק המניות הוא טיפוס הדרגתי, ולא פרץ של אופוריה.

מדד המניות הרחב לא נע בשיעור של 1% או יותר לכל כיוון מאז אמצע אוקטובר - וזהו הרצף השקט השישי באורכו מסוף 1969 והשלישי באורכו מסוף 1995, לפי חברת נתוני השוק של דאו ג'ונס. מה שמניע את הרצף הממושך הזה של מסחר שקט הוא הסכם הסחר הראשוני בין ארה"ב וסין וריביות נמוכות ברחבי העולם, שהקלו את החששות מפני האטה כלכלית חדה.

המניות היו יציבות בתחילת השנה, למרות החששות מעימות במזרח התיכון, רווחי חברות לא מרשימים במיוחד וירידה בפעילות ייצור - מה שמגביר באת הביטחון שהשוק השורי הארוך ביותר יימשך. מדד 500 S&P עלה ב-11% בשלושת החודשים האחרונים, וב-27% בשנה שחלפה, בתמיכת הערכה לתחזית כלכלית יציבה יותר.

"נכון לעכשיו קשה מאוד להילחם במגמה הזו", אמר יוסף עבאסי, אסטרטג שוק עולמי בחברת FCStone. "יש אנרגיה מחודשת ברעיון שנראה צמיחה טובה יותר". אולם, אנליסטים רבים חוששים שהחזרה הבלתי נמנעת של התנודתיות תשים סוף להימורים על נכסים מסוכנים יחסית ותיצור ירידה בשוק.

התופעה הזו התרחשה בפעמיים האחרונות שבהן עברו המניות רצף ארוך של תנודתיות נמוכה - עד ינואר 2018 ועד אוקטובר 2018. אחרי שתי התקופות השקטות הללו, מדד S&P צנח לטריטוריה דובית, כלומר ירידה של מעל 10% מהשיא האחרון. השוק השורי הארוך של המדד כמעט הסתיים בחג המולד 2018, כשהירידה התקרבה ל-20% מהשיא הקודם, על רקע חששות המשקיעים ממלחמות הסחר ועליית הריביות.

שתי תקופות המימושים הללו ב-2018 הוחרפו על ידי הימורים גדולים נגד תנודתיות, מגמה שכמה אנליסטים מזהירים כי תוכל לקרות שוב. מדד התנודתיות של שיקגו, VIX , שמודד תנודות צפויות במדד S&P, ירד ב-35% בשנה האחרונה. "מדד הפחד" הזה, כפי שהוא מוכר בוול סטריט, מצוי גם מתחת לממוצע שלו ב-20 השנים האחרונות.

ביצועים חודשיים של מדד VIX מסוף 1994

בין האיומים: הבחירות ושווקים מתעוררים

גורם אחד שיכול לשבש את תקופת השקט הזו, שבה משקיעים רבים אופטימיים לגבי התחזית הכלכלית, הוא האי ודאות הפוליטית סביב הבחירות לנשיאות בארה"ב. "זו תהיה יותר עלייה סנטימנטלית בתנודתיות", צופה אמנדה אגאטי, אסטרטגית ההשקעות של PNC שירותים פיננסיים. "המדיניות כל כך שונה בשתי המפלגות, שקשה לשחק על הבחירות מנקודת מבט של משקיע".

המשקיעים מסתכלים גם על גורמים אפשריים אחרים שיכולים להוביל להתרופפות ההימורים על רצף שקט מתמשך: מהיפוך מגמה פתאומי במניות כמו טסלה, שנסקה בשבועות האחרונים, עד בעיות נוספות בשווקים מתעוררים כמו ארגנטינה וטורקיה. סוחרי ניירות ערך נוטים לחשוש שבעיות בפינות מסוכנות יותר של השוק יתפשטו לאזורים אחרים.

מניית טסלה הכפילה את עצמה ויותר בשלושת החודשים האחרונים, והעניקה ליצרנית כלי הרכב החשמליים שווי שוק גבוה מזה של ג'נרל מוטורס ופורד ביחד. מניית חברת תחליפי הבשר מהצומח ביונד מיט  עלתה החודש כבר ב-70%, עוד מהלך שכמה אנליסטים רואים בו נטילת סיכונים מופרזת.

גם מניות הטכנולוגיה הגדולות ביותר ממשיכות לנסוק. אלפאבית (גוגל) הצטרפה ביום חמישי שעבר לאפל, אמזון ומיקרוסופט במועדון החברות האמריקאיות עם שווי שוק של טריליון דולר.

אך רק מעטים רואים כעת אופטימיות לא מרוסנת בקנה מידה רחב בשוק, משקיעים רבים מעדיפים נכסים בטוחים יותר כמו אג"ח וזהב, וצופים גידול מתון ברווחי החברות בחודשים הבאים.

גם דוחות כספיים שיתפרסמו בקרוב יכולים לסיים את תקופת השקט במניות אם התוצאות יהיו טובות או גרועות יותר משמעותית מתחזיות וול סטריט. עונת הדוחות צוברת תאוצה במגזרים רבים השבוע, עם שמות גדולים כמו פרוקטר אנד גמבל, שדוחותיה צפויים להתפרסם היום וג'ונסון אנד ג'ונסון שצפויה לדווח מחר.

תגובת השוק לתוצאות בנקים גדולים הייתה עד כה שקטה, וזהו סימן נוסף לכך שהסוחרים מקווים לתחזית טובה יותר בהמשך שנת 2020. "הציפיות לרווחים מרוסנות, והרבה אנשים מוכנים לסלוח לחברות", הסביר עבאסי. 

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ מאיים שוב על משטר האייתוללות: "עוקבים מקרוב"

נשיא ארה"ב שיגר מסר לטהראן: אם תמשיכו להרוג מפגינים - תחטפו מכה כואבת ●  צה"ל הרס את ביתו של המחבל שביצע את הפיגוע המשולב בצפון ● מחבל הותקף לאחר שהיווה איום על כוחות צה"ל באזור זיתון שברצועת עזה ● עדכונים שוטפים

הנתונים נחשפים: כמה הרוויחו עורכי הדין ב־2025, ואיזה תחום בלט במיוחד

אחרי תקופה של זהירות, ענף המשפט חוזר להעלאות שכר מדודות ● מסקר קודקס ל־2025 עולה כי השכר הממוצע טיפס ב־2.4%, כאשר לצד הדומיננטיות של תחום ההייטק, נרשמת התחזקות משמעותית בתחומי הרגולציה והגנת הפרטיות, המבססים את מעמדם בצמרת טבלת השכר

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

מכירת צים לחברה זרה? ועד העובדים קרא למדינה להתנגד

בוועד מעלים חששות משליטה של גורמים עוינים כגון קטאר ומפגיעה ברציפות האספקה למדינה ● בדיון בוועדת הכלכלה נקבע כי מוקדם מדי לקבל החלטות, וברשות החברות הבהירו כי עד כה כלל לא התקבלה פנייה מצים לבחון העברת בעלות

חנות ברחוב אלנבי ליד נחלת בנימין בתל אביב / צילום: ניר וייס־ודררו

מה עשו חפירות הרכבת למחיר חנות באלנבי פינת נחלת בנימין?

חצי חנות ברחוב אלנבי בת"א נרכשה ב־1.5 מיליון שקל, כשלפני שלוש שנים עסקה זהה נסגרה ב־1.6 מיליון שקל ● שמאי המקרקעין ארז כהן: "כיום, כשאלנבי חסום לתנועת רכבים ולתחבורה ציבורית והפך לאתר בנייה עבור הרכבת הקלה, הגישה לנכס נפגעה אנושות, ועמה גם הפוטנציאל העסקי של שטחי המסחר"

אושר כהן / צילום: ויקיפדיה

הדירה החדשה של אושר כהן בקריית ביאליק

הזמר אושר כהן רכש דירה בפרויקט המגורים החדש UPTOWN בקריית ביאליק ● איגוד הכדורסל מעמיק את שיתוף־הפעולה עם ארגון נכי צה"ל והמרכז לאימפקט יהודי ● במוזיאון ת"א לאמנות נפתחה תערוכת "שנת אפס" לציון 80 שנה לתום מלחמת העולם השנייה ● וזו הסמנכ"לית החדשה בתנובה ● אירועים ומינויים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ במסיבת עיתונאים לאחר התקיפה בוונצואלה, משמאלו מזכיר המדינה מרקו רובי / צילום: Reuters, Jonathan Ernst

ביל אקמן צופה שמחיר הנפט יצנח לאחר נפילת מדורו, ולאיראן יש סיבה לדאגה

מבצע ארה"ב בקראקס מציב את שוק הנפט הגלובלי במרכז השיח ● שינוי מאזן הכוחות עשוי להפחית את מחירי האנרגיה, ולפגוע באינטרסים של איראן, סין ורוסיה ● במקביל, נראה כי למבצע ולשינויים שחלים במדינות השכנות לאחרונה עשויה להיות השפעה גם על מדינת ישראל

נשיא ונצואלה ניקולס מדורו / צילום: ap, Ariana Cubillos

המומחה שמסביר: כך ונצואלה הפכה מכלכלה מהחזקות בעולם, למוקד משבר פליטים עצום

פרופ' דני בכר מסביר בראיון לגלובס כיצד המשטר של ניקולס מדורו, הפך את ונצואלה מאחת המדינות העשירות בעולם לכישלון כלכלי עם רעב המוני ● המשבר הכלכלי הוביל למשבר הפליטים הגדול ביותר בהיסטוריה של יבשת אמריקה, ואחד הגדולים ביותר בעולם, במהלכו מיליונים מאזרחי המדינה עזבו את ונצואלה

עיצוב: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

הממצא המפתיע שיכול לאתר ילדים בסטרס

מחקר של מכבידנט מצביע על קשר בין חיים במתח מתמשך, וספציפית בעוטף עזה, לשינויים בהתפתחות השיניים בקרב ילדים ● ביוביט גייסה 50 מיליון דולר למדידת לחץ דם רציפה באמצעות מדבקה ● מספר בתי חולים יחלו בקרוב להשתתף בתוכנית להכשרת רופאים בחמלה ● וגם: המוצר הישראלי ששימש לטיפול בנפגעי אסון השריפה בשווייץ, ומרכז החדשנות שיוצר סטארט-אפים בסח'נין ● השבוע בביומד

מייסדי KOI, עמית אסרף, עידן דרדיקמן ואיתי קרוק / צילום: עומר הכהן

פאלו אלטו במגעים לרכוש את KOI הישראלית בכ־400 מיליון דולר

לגלובס נודע כי החברה מנהלת מו"מ עם סטארט-אפ הסייבר הצעיר KOI, לקראת רכישה ראשונה בישראל בעידן שאחרי עזיבתו של המייסד ניר צוק ● KOI גייסה כ־48 מיליון דולר בלבד במהלך שני סבבים, ובין לקוחותיה נמנות הענקיות מיקרוסופט וגוגל

מי מוכן לקחת משכנתא בריבית דו־ספרתית / צילום: Shutterstock

מי מוכן לקחת משכנתא בריבית דו־ספרתית

סקטור המשכנתאות החוץ־בנקאיות עדיין מהווה אחוזים בודדים בלבד משוק ההלוואות לדיור, אך צומח במהירות, כשעוד ועוד חברות ממהרות להיכנס אליו ● בענף מעריכים כי בתוך שנים יגיע לנתח של עשרות אחוזים - אלא שבשוק שבו ליועצים תפקיד מרכזי והפיקוח עדיין חלקי, עולות גם שאלות של סיכון והסדרה ● למי זה מתאים, מהם הסיכונים - ואיך המדינה מנסה לצמצם את הפרצות?

ענקיות הפיננסים העולמיות / עיצוב: אלישע נדב

הבנק הבינלאומי שממליץ: הגדילו חשיפה למניות וחפשו הזדמנויות בסין

ב־UBS מעריכים המשך תנופה בשוקי המניות הסיניים בשנה הקרובה ● בדויטשה בנק דווקא סבורים כי סין עלולה לאבד מומנטום בגלל משבר הנדל"ן וצופים קאמבק של הדולר; ולמרות האופטימיות בג'יי.פי מורגן לגבי הצמיחה הגלובלית, הם מזהים גם סכנת מיתון ● התחזיות של ענקיות הפיננסים ל־2026

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

מגמה חיובית באסיה בהובלת המניות הבטחוניות; ירידה קלה במחיר הנפט

מדד ניקיי מזנק במעל 3% ● עליות קלות בחוזים בוול סטריט, עליות במניות הבטחוניות באסיה • ירידה קלה במחירי הנפט, הזהב והכסף מזנקים, הדולר מתחזק בעולם אך נחלש מול השקל • בוול סטריט מתגבש קונצנזוס אופטימי לשוק ב-2026, אך האנליסטים מקפידים לסייג

נמל ברברה, סומלילנד / צילום: Shutterstock

לידיעת הנוסע דני קושמרו: איך טסים לביקור בחברה החדשה של ישראל

המדינה האפריקאית הצעירה מבקשת לפתוח את שעריה לעולם, אבל הדרך לשם לא תמיד פשוטה ● איזו גישה הכי נוחה, איך מנפיקים ויזה בסומלילנד, ומה מעידים המטיילים?

המדריך ל-2026 / צילום: Shutterstock

הפטורים והמסים: כל מה שכדאי לדעת על השכרת דירה

חובת הדיווח החדשה והקפאת תקרת הפטור מאיימות לשחוק את הרווח של בעלי הדירות, אך תכנון מס נכון יכול לחסוך לכם אלפי שקלים ● מניצול ההטבה למשכירים שהם גם שוכרים, ועד לבחירה בין המסלולים - אלו הדרכים לשמור על התשואה גם כשהחוקים משתנים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר החדש בבורסה מתחיל: מה צפוי למשקיעים

רגע היסטורי: החל מהיום, שבוע המסחר בבורסה עובר לימים שני עד שישי, כמו הבורסות המקבילות במערב ● מאז שהוקמה הבורסה ב-1953, המסחר התנהל בה בימים ראשון עד חמישי ● ככל שמניות הבורסה בתל אביב ייכנסו בסופו של דבר למדדי מניות גדולים בעולם, המשמעות היא הגדלת מחזורי המסחר בתל אביב

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

מה צפוי בהחלטת הריבית של בנק ישראל - ועוד 4 כתבות על מצב השווקים

דמי הניהול במאות קרנות נאמנות מתייקרים עם תחילת השנה ● וורן באפט יורד מתחת לרדאר בברקשייר האת'וויי ● השקל מתחזק והאינפלציה מתמתנת - אך בשוק לא צופים הורדת ריבית בשבוע הבא ● וגם: הקשר הישראלי של המניה שהובילה את מדד S&P 500 השנה

מכה הרסנית: איך משפיעה לכידתו של מדורו על איראן?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: נפילתו של נשיא ונצואלה היא מכה גם לאיראן, מה צפוי במזרח התיכון ב-2026, ומה אפשר ללמוד מהמעשים של ראש עיריית ניו יורק ביום הראשון שלו בתפקיד • כותרות העיתונים בעולם

5 הערות על השנה ששברה את כל השיאים בשוק הגמל / צילום: Shutterstock

"שוק ההון התנתק מהכלכלה": האם אחרי שנה פנטסטית הגיע הזמן להקטין חשיפה למניות?

2025 הייתה השנה הכי טובה שראו החוסכים בישראל זה 16 שנה, אבל מסלול אחד פופולרי במיוחד אכזב את המשקיעים ● את טבלת התשואות הובילו שתי חברות ביטוח עם אהדה להשקעות בארץ ● ואיפה ממליצים המומחים לשים את הכסף ב־2026?

ציפו לתשואה גבוהה והתאכזבו / אילוסטרציה: Shutterstock

הם חשבו שהשקיעו את החסכונות במדד שעשה 50% בשנה, וגילו שנשארו עם 7%

משקיעים רבים גילו לאחרונה ששנה פנטסטית בתל אביב הניבה להם תשואה מביכה ● איך זה קרה? בחסות רפורמה של רשות שוק ההון שהתיימרה לעשות סדר, ובפועל יצרה בלבול וחוסר ודאות ● התוצאה: משקיעים חשבו שהשקיעו במסלולים בארץ, וגילו שנותרו מחוץ לחגיגה ● רשות שוק ההון: "יישום והשלכות הרפורמה בבחינה"

מסחר בביטקוין / צילום: ap, Petr David Josek

ברשות המסים ציפו למיליארדים מהסדרת הקריפטו, אבל גבו רק 31 מיליון שקל

ברשות המסים קבעו נוהל להסדרה, שהיה עתיד להכניס מאות מיליוני שקלים למדינה ● נתונים שהגיעו לגלובס מגלים כי מאז דצמבר 2023, נגבו 31 מיליון שקלים בלבד ● המשקיעים חוששים מדרישות חודרניות ומכסף שנותר "תקוע" מחוץ למערכת הבנקאית: "הנוהל לא עובד"