גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המכון שמגייס את העובדים שלו בשיטת משחקי הרעב

מכון המחקר BTI ביקש ממועמדים לחבור לקבוצות לפי רצונם ולהגיש הצעת מחקר יחד, ואז שכר את הצוותים החזקים ● האם זה יעבוד גם בעסקים?

בוקר אחד בנובמבר 2018 נחתה קבוצת מדעני צמחים שנבחרו אחד אחד, מהמבטיחים בעולם בתחומם, במטה של מכון בויס תומפסון (BTI), מוסד מחקר יוקרתי באיתקה, ניו יורק. 13 המדענים ידעו למה הם הוזמנו. הם הציגו מועמדות לכמה משרות סגל פתוחות שהמכון פרסם, אבל המידע שקיבלו הבהיר שתהליך המיון יהיה מוזר. ב-48 השעות הבאות, המכון העביר אותם ניסוי מאורגן היטב ואולי פורץ דרך בגיוס עובדים חלופי.

המטרה, נאמר למועמדים, אינה להתבלט. אף אחד לא יקבל הצעת עבודה על סמך הברק האישי שלו. ההוראה היחידה הייתה להכיר זה את זה, ואחר כך להתפצל לצוותים של מועמדים "באותו ראש", כדי להכין הצעות למיזמי מחקר שהם ירצו לשתף בהם פעולה. לא הייתה הגבלה על מספר הצוותים שאפשר ליצור או על מספר החברים בכל צוות. 

בסופו של דבר, הצוות או הצוותים שהפגינו את פוטנציאל שיתוף הפעולה הגדול ביותר יישכרו לעבודה, עם כל חבריהם.

"חבר שלי כינה את התהליך הזה 'משחקי הרעב של BTI' ", אמר אנדרו נלסון, שהיה אז חוקר באוניברסיטת אריזונה, "אבל זה לא היה בדיוק כך".

"הופתענו לטובה"

הרעיון לשכור צוותים או קבוצות במקום יחידים אינה חדשה באקדמיה. ב-1998 אימצה אוניברסיטת ויסקונסין נוהל שנקרא "גיוס אשכולות", שבו כמה מינויי מפתח של אנשי סגל מבוצעים בבת אחת, לעתים קרובות בפקולטות שונות. מוסדות אחרים הלכו בעקבותיה, ומחקרים הראו שהטקטיקה הזאת עשויה לשפר את הגיוון של הסגל, לצמצם את שיעור העזיבה ולתרום למחקר רב-תחומי חדשני יותר.

גם בעסקים, חברות שוכרות לעתים צוותים שלמים, בייחוד אם המנכ"ל הנכנס מחליט "לנקות" את הבית. בשנים האחרונות, מנהלים חדשים באובר, צ'יפוטל ובורדן החליטו לאייש מחדש את כל צוות ההנהלה שלהם. לפעמים יש כימיה, לפעמים לא.

הדבר שהופך את הגישה של BTI לייחודית הוא הניתוק של המוסד עצמו מהתהליך. מלבד בחירת המועמדים ותכנון האירועים שסייעו להם להתחבר, הוא השאיר אותם לבדם להתחבר באופן אורגני. אף אחד לא כפה עליהם שיתופי פעולה.

דיוויד סטרן, המנכ"ל הוותיק של BTI, התחיל לחשוב ברצינות על שכירת צוותים לעבודה לפני כמה שנים. ככל שהטכנולוגיה התקדמה והחוקרים התמודדו עם בעיות מורכבות יותר ויותר, סטרן התחיל להאמין שהחוקרים של העתיד יצטרכו לשתף פעולה בתחומים רבים. המדע עשה תמיד רומנטיזציה לגאונים יחידים, אבל וירטואוזים כאלו בדרך כלל גרועים בשיתופי פעולה. מצד שני, כמה משחקני הצוות הטובים ביותר יכולים להיות ברווזים צולעים למראית עין.

כדי לעזור למועמדים למצוא חברי צוות, BTI ביקש מהם להכין מצגות של 15 דקות על המחקרים שלהם. המארגנים יצרו גם מעין ספיד דייטינג, שבו המועמדים עוברים בין שולחנות בסבבים קבועים כדי לדבר על עבודתם. כדי לוודא שהמועמדים יכירו זה את זה מבחינה חברתית וירגישו חופשיים להתנהג בטבעיות, המכון ארגן ארוחת ערב פרטית רק להם בלילה הראשון, עם בר משקאות עשיר, ללא נוכחות אנשי סגל מהמכון. 

למרות התכנון המדוקדק, לאיש מאנשי המכון לא היה מושג מה יקרה. האם יהיו מועמדים שירגישו שמשאירים אותם בחוץ? האם הם יתרעמו על ההתייחסות אליהם? "היו לנו כל תרחישי יום הדין בראש", אומר ד"ר סטרן.

לדברי אחד המועמדים, היום הראשון היה מבלבל, אבל כשהקבוצה ישבה לאכול יחד, אנשים התחילו להיפתח. כולם חשבו, "מה לכל הרוחות קורה כאן?" למחרת בבוקר, המועמדים אימצו את הרעיון שגורלם נתון במידה רבה בידי אחרים, הוא אומר. כל אחד התחיל לבצע "חישובים חברתיים" עדינים על מי הוא יכול לסמוך ולגבש צוות מחקר.

שניים מ-13 המוזמנים נשרו, אבל המועמדים שנותרו הגישו שמונה הצעות, ורובם הצטרפו ליותר מצוות אחד. כל צוות קיבל כמה שבועות לשתף פעולה, בעיקר בשיחות וידיאו, לפני הגשת ההצעות הסופיות. BTI הזמין אליו חזרה שני צוותים, שסך הכול היו חברים בהם חמישה מועמדים, וכולם קיבלו הצעות עבודה.

לדברי סטרן, הניסוי הניב מאגר מרשים של מועמדים עם רעיונות חזקים. "הופתענו לטובה", הוא מסכם.

לתת לצוותים להרכיב את עצמם

כעת השאלה הגדולה היא אם הגישה הזאת של "משחקי הרעב" יכולה להתאים גם לעסקים. אם לשפוט לפי קצב התחלופה של מנכ"לים, זה לא יכול להזיק. בשנה שעברה עזבו 1,640 מנכ"לי חברות בארה"ב את תפקידם, 13% יותר מאשר ב-2018, והכי הרבה מאז שחברת צ'לנג'ר, גריי וכריסמס החלה לעקוב אחרי המספרים, ב-2002. כמה מהפרישות היו, כמובן, וולונטריות, אבל כמה מהמנהלים שהודחו יכלו לשרוד עם צוות חזק?

אם חברות רוצות לאמץ את האסטרטגיה הזאת של גיוס צוות ניהול חדש, נניח, הן יכולות להזמין שלושה או ארבעה מועמדים בכירים לכל משרת ניהול למטה שלהן לשני ימי פעילות. המועמדים הללו יתפצלו באופן טבעי לצוותים ויפיקו תזכירים על יוזמה בין-מחלקתית שהם ישמחו לשתף בה פעולה.

ההצעות עצמן לא חשובות, כל עוד הן יהיו יצירתיות ומשכנעות. אחרי הכול, אם קבוצה של זרים יכולה להתחבר ולייצר עבודה סולידית ב-48 שעות, תארו לכם מה היא תוכל לייצר בשנה תמימה.

גיוס כזה מציע חלופה מוחשית לטעויות גיוס העובדים הקלאסיות. כמה חברות עדיין שוכרות כל איש צוות בנפרד, ועל סמך הכישורים שלו או שלה, בלי לבדוק איך הוא או היא יוכלו לעבוד עם אחרים. יש חברות שמשיכות לשכור לפי "תרבות" או "התאמה", מה שיכול להיות דרך נהדרת לחנוק רבגוניות וליצור תרבות רעילה.

בשורה התחתונה, ייתכן שהדרך להרכיב צוות נהדר היא להניח לצוות הנהדר להרכיב את עצמו. 

עוד כתבות

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

דיווח: התנאים החדשים של חמאס, ואיך יתנהל המו"מ בדוחא

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים