גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדרך לדאבוס: ענקיות הטכנולוגיה מנסות להשפיע על הרגולציה באירופה

בענקיות הטכנולוגיה מבינים שתוטל עליהן רגולציה, אך מנסים למתן אותה ● "רגולציה הגיונית צריכה להיות מידתית", אמר מנכ"ל גוגל סונדר פיצ'אי לקובעי מדיניות בבריסל

סונדר פיצ'אי, מנכ"ל אלפאבית וגוגל/ צילום: רויטרס, YVES HERMAN
סונדר פיצ'אי, מנכ"ל אלפאבית וגוגל/ צילום: רויטרס, YVES HERMAN

מנהלים ולוביסטים בעמק הסיליקון נוהגים לומר שהם אוהבים רגולציה. כעת הם משקיע בנסיונות להשפיע על איך הרגולציה הזו תיראה - ואירופה צפויה להיות שדה המערכה הראשון. ביום שני, מנכ"ל גוגל סונדר פיצ'אי, שמונה באחרונה גם למנכ"ל החברה האם אלפאבית, נשא נאום בנושא מדיניות בבריסל, שצפויה לפרסם סדרה של הצעות רגולציה חדשות לעסקי הטכנולוגיה. בין ההצעות יש גם חוקים אפשריים לבינה מלאכותית.

המסר של פיצ'אי לקובעי המדיניות הוא: "רגולציה הגיונית צריכה להיות גם עם גישה מידתית" לבינה מלאכותית, כלומר לדעת לאזן בין נזקים פוטנציאליים והזדמנויות חברתיות. "אין לי כל ספק שבינה מלאכותית זקוקה לרגולציה. השאלה היא מהי הגישה הטובה ביותר לכך", אמר פיצ'אי.

חברות מעמק הסיליקון ניצבות בפני מחאה ציבורית גוברת על כוח השוק הגדול שלהן והניצול שלו לרעה לכאורה. יש שמתלוננים שהחברות יצרו סביבת עסקים שמיועדת לשאוב ולהפוך לנשק את המידע האישי של הצרכנים. אחרים אומרים שהן "חונקות" את התחרות על ידי רכישת מתחרות או שיתוף פעולה עמן.

בהופעות בפני מחוקקים ופוליטיקאים בארה"ב ובאירופה, תגובת חברות הטכנולוגיה הייתה באופן כללי קריאה לרגולציה מסוימת. השאלה, כמובן, היא מה הן יהיו מוכנות לקבל במציאות. ההצעות של הנציבות האירופית יהוו כנראה שטח הניסויים הראשון של הדיונים הללו.

"הנציבות החדשה הזו ממוקדת מאוד בטכנולוגיה, ושואלת הרבה שאלות חשובות ולגיטימיות", אמר כריסטיאן בורגרן, סגן נשיא לאירופה באיגוד המחשב והתקשורת האמריקאית, CCIA, שמייצגת את אמזון, פייסבוק וגוגל, וחברות טכנולוגיה נוספות. "אנחנו מאמינים בהתערבות רגולטורית ממוקדת, ולא ברגולציה אחת לכולם".

תחת הנשיאה החדשה של הנציבות, אורסולה פון דר לאיין, האיחוד האירופי עומד לשקול חוקים חדשים לתחרות דיגיטלית, וכללים לתנועה חופשית של נתונים בתחומי האיחוד. מרגרט וסטגר, נציבת התחרות של האיחוד, קיבלה לידיה תיק מורחב של סמכויות והשפעה, והיא הממונה על הצעת רגולציה דיגיטלית חדשה.

פגישות עם מחוקקים

מנהלי חברות טכנולוגיה רבים הגיעו לבריסל ביום שני לפני שנסעו לכנס של הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס. ברד סמית, נשיא מיקרוסופט, נפגש עם וסטגר שלשום לפני שהוא נאם על "ההבטחה והסיכונים של העידן הדיגיטלי". פיצ'אי נפגש גם הוא עם וסטגר וגם עם פרנץ טימרמנס, סגן נשיא הנציבות שממונה על "העסקה הירוקה", סט של מדיניות שאמור לחולל מפנה "ירוק" בכלכלת אירופה, כולל שירותים דיגיטליים כמו מחשוב ענן שיצמצמו את פליטת גזי החממה.

הצעה אחת של האיחוד האירופי שצפויה עד תום השנה מכונה "חוק השירותים הדיגיטליים". היא תעדכן, ואולי תבטל, הגנות של עשרות שנים שמהן נהנות כעת חברות תיווך דיגיטלי מפני אחריות משפטית לפעילות פוגענית בפלטפורמות שלהן. הרעיון כבר זוכה לתמיכה בכמה מדינות, כולל בריטניה, שיוזמת חקיקה משלה בנושא פגיעות ברשת, וצרפת שדנה בחוק חדש נגד ביטויי שנאה.

EDiMA, שדולה שמייצגת את אפל, אמזון, פייסבוק, גוגל ומיקרוסופט, מציעה שאחריות משפטית מקוונת תאומץ יחד עם מסגרת תמריצים רחבה יותר שתעודד חברות טכנולוגיה לפעול נגד תכנים שנתפסים כבלתי ראויים. "אנחנו מבינים שזו בעיה. אנחנו מוכנים לקבל אחריות, אבל צריך להיות איזון", אמרה סיאדה אל רמלי, מנכ"לית השדולה.

"צריך להסכים על ערכי הליבה"

בינה מלאכותית עשויה להיות אחד הנושאים הרגישים ביותר. בחברות כמו גוגל רואים הזדמנויות להרוויח מהשימוש בלמידה עמוקה ו"רשתות עצבים" (שמחקות את המוח האנושי) שיכולות להבחין בדפוסים עדינים מהר הרבה יותר מאשר בני אדם. הטכנולוגיה הזו תאפשר אולי לעסקים לחסוך משאבים וזמן, עם יישומים שנעים מצמצום צריכת החשמל של מפעל עד סריקה אוטומטית של קורות חיים של מועמדים לעבודה.

אולם המערכות הללו גם מעוררות התנגדות וחששות, ויש שסבורים כי הן מסוכנות, מכיוון שהן עלולות ליצור קוד מהטיות אנושיות כמו גזענות או סקסיזם. הן גם יוכלו גם לאפשר מעקב המוני באמצעות אוטומציה של תהליכים כמו זיהוי פנים.

גוגל וחברות נוספות אימצו עקרונות משלהן לטיפול באיומים הללו, אבל האיחוד האירופי מקדם רגולציות אפשריות משלו. בשבוע שעבר דלפו כמה הצעות של הנציבות האירופית לרגולציה אפשרית של בינה מלאכותית, כולל איסור זמני על שימוש בטכנולוגיית זיהוי פנים במרחבים ציבוריים. לא ברור אם ההצעות הללו ייכללו במסמך הסופי.

חברות הטכנולוגיה אינן יושבות בחיבוק ידיים. התאחדות CCIA שיגרה שלשום מכתב לווסטגר מהנציבות האירופית ולפקידים נוספים, בו היא קראה ל"גישה מבוססת סיכון" לחוקי בינה מלאכותית. פייסבוק מצידה ארגנה פאנל על פרטיות בכנס שייערך השבוע שיוקדש ל"משילות בינה מלאכותית טובה".

פיצ'אי אמר שהאיחוד האירופי צריך להתחיל מעבודה על סמך החוקים הקיימים, כמו "רגולציית ההגנה הכללית על נתונים", שכבר מגבילה את השימוש בקבלת החלטות אוטומטית על יחידים. הוא קרא גם לאיחוד האירופי ולארה"ב ליצור האחדה בגישה הרגולטורית שלהם. צעד כזה יהיה אולי קשה יותר לביצוע. "כדי להגיע לזה, אנחנו צריכים הסכמה על ערכי הליבה שלנו", אמר פיצ'אי.

עוד כתבות

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין