גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדרך לדאבוס: ענקיות הטכנולוגיה מנסות להשפיע על הרגולציה באירופה

בענקיות הטכנולוגיה מבינים שתוטל עליהן רגולציה, אך מנסים למתן אותה ● "רגולציה הגיונית צריכה להיות מידתית", אמר מנכ"ל גוגל סונדר פיצ'אי לקובעי מדיניות בבריסל

סונדר פיצ'אי, מנכ"ל אלפאבית וגוגל/ צילום: רויטרס, YVES HERMAN
סונדר פיצ'אי, מנכ"ל אלפאבית וגוגל/ צילום: רויטרס, YVES HERMAN

מנהלים ולוביסטים בעמק הסיליקון נוהגים לומר שהם אוהבים רגולציה. כעת הם משקיע בנסיונות להשפיע על איך הרגולציה הזו תיראה - ואירופה צפויה להיות שדה המערכה הראשון. ביום שני, מנכ"ל גוגל סונדר פיצ'אי, שמונה באחרונה גם למנכ"ל החברה האם אלפאבית, נשא נאום בנושא מדיניות בבריסל, שצפויה לפרסם סדרה של הצעות רגולציה חדשות לעסקי הטכנולוגיה. בין ההצעות יש גם חוקים אפשריים לבינה מלאכותית.

המסר של פיצ'אי לקובעי המדיניות הוא: "רגולציה הגיונית צריכה להיות גם עם גישה מידתית" לבינה מלאכותית, כלומר לדעת לאזן בין נזקים פוטנציאליים והזדמנויות חברתיות. "אין לי כל ספק שבינה מלאכותית זקוקה לרגולציה. השאלה היא מהי הגישה הטובה ביותר לכך", אמר פיצ'אי.

חברות מעמק הסיליקון ניצבות בפני מחאה ציבורית גוברת על כוח השוק הגדול שלהן והניצול שלו לרעה לכאורה. יש שמתלוננים שהחברות יצרו סביבת עסקים שמיועדת לשאוב ולהפוך לנשק את המידע האישי של הצרכנים. אחרים אומרים שהן "חונקות" את התחרות על ידי רכישת מתחרות או שיתוף פעולה עמן.

בהופעות בפני מחוקקים ופוליטיקאים בארה"ב ובאירופה, תגובת חברות הטכנולוגיה הייתה באופן כללי קריאה לרגולציה מסוימת. השאלה, כמובן, היא מה הן יהיו מוכנות לקבל במציאות. ההצעות של הנציבות האירופית יהוו כנראה שטח הניסויים הראשון של הדיונים הללו.

"הנציבות החדשה הזו ממוקדת מאוד בטכנולוגיה, ושואלת הרבה שאלות חשובות ולגיטימיות", אמר כריסטיאן בורגרן, סגן נשיא לאירופה באיגוד המחשב והתקשורת האמריקאית, CCIA, שמייצגת את אמזון, פייסבוק וגוגל, וחברות טכנולוגיה נוספות. "אנחנו מאמינים בהתערבות רגולטורית ממוקדת, ולא ברגולציה אחת לכולם".

תחת הנשיאה החדשה של הנציבות, אורסולה פון דר לאיין, האיחוד האירופי עומד לשקול חוקים חדשים לתחרות דיגיטלית, וכללים לתנועה חופשית של נתונים בתחומי האיחוד. מרגרט וסטגר, נציבת התחרות של האיחוד, קיבלה לידיה תיק מורחב של סמכויות והשפעה, והיא הממונה על הצעת רגולציה דיגיטלית חדשה.

פגישות עם מחוקקים

מנהלי חברות טכנולוגיה רבים הגיעו לבריסל ביום שני לפני שנסעו לכנס של הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס. ברד סמית, נשיא מיקרוסופט, נפגש עם וסטגר שלשום לפני שהוא נאם על "ההבטחה והסיכונים של העידן הדיגיטלי". פיצ'אי נפגש גם הוא עם וסטגר וגם עם פרנץ טימרמנס, סגן נשיא הנציבות שממונה על "העסקה הירוקה", סט של מדיניות שאמור לחולל מפנה "ירוק" בכלכלת אירופה, כולל שירותים דיגיטליים כמו מחשוב ענן שיצמצמו את פליטת גזי החממה.

הצעה אחת של האיחוד האירופי שצפויה עד תום השנה מכונה "חוק השירותים הדיגיטליים". היא תעדכן, ואולי תבטל, הגנות של עשרות שנים שמהן נהנות כעת חברות תיווך דיגיטלי מפני אחריות משפטית לפעילות פוגענית בפלטפורמות שלהן. הרעיון כבר זוכה לתמיכה בכמה מדינות, כולל בריטניה, שיוזמת חקיקה משלה בנושא פגיעות ברשת, וצרפת שדנה בחוק חדש נגד ביטויי שנאה.

EDiMA, שדולה שמייצגת את אפל, אמזון, פייסבוק, גוגל ומיקרוסופט, מציעה שאחריות משפטית מקוונת תאומץ יחד עם מסגרת תמריצים רחבה יותר שתעודד חברות טכנולוגיה לפעול נגד תכנים שנתפסים כבלתי ראויים. "אנחנו מבינים שזו בעיה. אנחנו מוכנים לקבל אחריות, אבל צריך להיות איזון", אמרה סיאדה אל רמלי, מנכ"לית השדולה.

"צריך להסכים על ערכי הליבה"

בינה מלאכותית עשויה להיות אחד הנושאים הרגישים ביותר. בחברות כמו גוגל רואים הזדמנויות להרוויח מהשימוש בלמידה עמוקה ו"רשתות עצבים" (שמחקות את המוח האנושי) שיכולות להבחין בדפוסים עדינים מהר הרבה יותר מאשר בני אדם. הטכנולוגיה הזו תאפשר אולי לעסקים לחסוך משאבים וזמן, עם יישומים שנעים מצמצום צריכת החשמל של מפעל עד סריקה אוטומטית של קורות חיים של מועמדים לעבודה.

אולם המערכות הללו גם מעוררות התנגדות וחששות, ויש שסבורים כי הן מסוכנות, מכיוון שהן עלולות ליצור קוד מהטיות אנושיות כמו גזענות או סקסיזם. הן גם יוכלו גם לאפשר מעקב המוני באמצעות אוטומציה של תהליכים כמו זיהוי פנים.

גוגל וחברות נוספות אימצו עקרונות משלהן לטיפול באיומים הללו, אבל האיחוד האירופי מקדם רגולציות אפשריות משלו. בשבוע שעבר דלפו כמה הצעות של הנציבות האירופית לרגולציה אפשרית של בינה מלאכותית, כולל איסור זמני על שימוש בטכנולוגיית זיהוי פנים במרחבים ציבוריים. לא ברור אם ההצעות הללו ייכללו במסמך הסופי.

חברות הטכנולוגיה אינן יושבות בחיבוק ידיים. התאחדות CCIA שיגרה שלשום מכתב לווסטגר מהנציבות האירופית ולפקידים נוספים, בו היא קראה ל"גישה מבוססת סיכון" לחוקי בינה מלאכותית. פייסבוק מצידה ארגנה פאנל על פרטיות בכנס שייערך השבוע שיוקדש ל"משילות בינה מלאכותית טובה".

פיצ'אי אמר שהאיחוד האירופי צריך להתחיל מעבודה על סמך החוקים הקיימים, כמו "רגולציית ההגנה הכללית על נתונים", שכבר מגבילה את השימוש בקבלת החלטות אוטומטית על יחידים. הוא קרא גם לאיחוד האירופי ולארה"ב ליצור האחדה בגישה הרגולטורית שלהם. צעד כזה יהיה אולי קשה יותר לביצוע. "כדי להגיע לזה, אנחנו צריכים הסכמה על ערכי הליבה שלנו", אמר פיצ'אי.

עוד כתבות

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בת"א; טאואר עולה בכ-3%, סלקום יורדת בכ-3%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.1% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת הבנייה בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו