גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכת ארבה: נחילים של מאות מיליוני חרקים מאיימים על הכלכלות של אפריקה

מגפת הארבה המתועדת הגרועה ביותר באפריקה בעשרות השנים האחרונות מאיימת על חייהם של מיליוני אנשים ועל כלכלת היבשת ● באו"ם מגייסים תרומות כדי לעצור את התרחבות המגפה, ומציינים כי אם הבעיה לא תטופל במהרה הארבה עשוי לגדול פי 500 עד אמצע השנה

אדם משבט הסמבורו בקניה מנסה להניס את הארבה / צילום: NJERI MWANGI, רויטרס
אדם משבט הסמבורו בקניה מנסה להניס את הארבה / צילום: NJERI MWANGI, רויטרס

השיטה המסורתית לגירוש נחילי ארבה מהיבולים באפריקה היא להכות בחוזקה על פחיות ולשרוק בקולי קולות. אבל כשהנחילים פושטים בבת אחת על חמש מדינות ומתפזרים בו זמנית על פני שטח בגודל של בירת רוסיה, מוסקבה, נחוצים אמצעים דרסטיים יותר. על פי התצפיות, נחיל אחד של ארבה יכול להכיל 150 מיליון חרקים לקילומטר רבוע. נחיל עצום במיוחד שנמדד בצפון קניה הקיף שטח באורך 60 קילומטרים וברוחב של 40 קילומטרים.

פחות סקסי מאוסטרליה, אבל לא פחות הרסני | רועי ברק, דעה 

בקניה, המשטרה שניצבת מול הפלישה הגדולה ביותר של הארבה זה 70 שנה, יורה עליהם בתת-מקלעים ורימוני גז כדי למנוע מהם לכלות את השדות. באתיופיה הרשויות החליטו על פיזור קוטלי חרקים ממטוסים קטנים מגובה רב אך למרבה הצער (והסכנה), נחילי הארבה ההמוניים אילצו מטוסי נוסעים באזור לבצע נחיתות חירום מסוכנות. באריתראה וג'יבוטי, קבוצות של מאות בני אדם מגרשים את הארבה במשאבות ידניות של קוטלי חרקים ובמרססים על גבי משאיות.

העלייה במספר חרקי הארבה המדברי היא איום חסר תקדים על התזונה, הכלכלה והחיים בכלל ביבשת אפריקה, מסר ארגון המזון והחקלאות של האו"ם, FAO. "זה הפך לבעיה בעלת ממדים בינלאומיים שמאיימת על המזון בכל תת-היבשת הזו", אמר קו דונגיו, מנכ"ל הארגון.

החקלאי האתיופי אחמד איברהים נלחם בנחיל ארבה  / צילום: GIULIA PARAVICINI, רויטרס

הזן ההרסני ביותר שזולל המון ומהר

ארבה המדבר, הזן ההרסני ביותר מכל זני הארבה, יכול לזלול מזון זהה למשקל גופו בכל יום. נחילים שמכילים מאות מיליוני חרקים כל אחד, יכולים לחסל מדי יום 150 ק"מ של יבול. נחיל בגודל של מנהטן יכול לזלול ביום אחד כמות מזון כמו אוכלוסיית פינת שלוש המדינות של ניו יורק, אמר מומחה הארבה של FAO, קית קרסמן. הטרגדיה היא שיש נחילים גדולים בהרבה.

האו"ם מעריך כי אם ההתפרצות לא תיעצר, ותנאי מזג האוויר יישארו "טובים" לריבוי הטבעי, המכה הזו עלולה להתפשט ל-30 מדינות באפריקה ואסיה.

"זה הרבה יותר רציני ממה שחשבנו", אמר גולייד ארטן, החזאי הראשי של רשות הפיתוח הבין-ממשלתית של מזרח אפריקה. "יותר נחילי ארבה נכנסים לצפון קניה בכל יום, ובקצב הזה הם יוכלו בקרוב להגיע לאוגנדה ולדרום סודאן".

הקשר בין ההתפשטות לבין משבר האקלים

מאחורי התופעה קיים מזג אוויר קיצוני, לפי האו"ם. מזרח אפריקה עברה גשמים כבדים לא רגילים בסוף 2019, שהציפו אזורים צחיחים-למחצה בדרך כלל. תנאים אלו הם אופטימליים לריבוי הארבה אם האדם לא מפריע לו, וזה מהווה אתגר למדינות האזור העניות, שמתמודדות בין היתר גם עם מלחמות אזרחים וסיכונים ביטחוניים נוספים.

נחילים נכנסו לקניה בסוף דצמבר מסומליה, שבה בעיות הביטחון השגרתיות השאירו אזור ריבוי גדול ללא שליטה. כשהם חצו את הגבול, תושבי מחוז ואג'יר הקנייתי החלו לצעוק, לשרוק ולתופף על פחיות כדי להפחיד את הארבה.

בקרב זה הראשון, המאמץ של המקומיים אילץ את הנחיל הראשון לסגת, אבל כעבור יום חזרו נחילים גדולים יותר, והשחירו את השמיים. המשטרה ירתה רימוני גז וכדורים לאוויר, אך הארבה לא התרשם, והמשיך להתפשט. בשבוע שעבר, הנחילים הגיעו למרחק 150 ק"מ ממזרח לניירובי, כשהם פוגעים בשדות התירס ומטעי הפרי באזור.

לא כולם יכולים לרסס את הנחילים מהאוויר

האו"ם מעריך ש-23.6 מיליוני בני אדם באזור כבר ניצבים בפני מחסור במזון בגלל הגשמים המועטים, המצב הביטחוני וכעת גם בגלל הארבה שמחסל מדי יום כמויות עצומות של מזון. ההערכות מדברות על כך ש-8.4 מיליון תושבי באתיופיה לבדה יזדקקו לסיוע במזון בגלל אבדן יבולים כתוצאה מהארבה ההרסני.
נכון לעכשיו ריסוס מהאוויר הוא השיטה היעילה היחידה לצמצום נחילי הארבה, לפי האו"ם, שהודיע כי הוא זקוק לתרומות של 76 מיליון דולר כדי לטפל במשבר.

הריסוסים, שהם קודם כל יקרים אך גם מסוכנים באזורים שבהם פועלים מיליציות צבאיות, כיסו עד כה רק פחות משליש מהאזור הנגוע - כך לפי הסוכנות הבין-ממשלתית לפיתוח מזרח אפריקה. באתיופיה, המדינה בעלת האוכלוסייה השנייה בגודלה באפריקה (אחרי ניגריה), הארבה פלש לכאלף ושמונה מאות קמ"ר של שדות, אזורי מרעה ויערות, הפלישה הגדולה שלו במאה הנוכחית. פחות מעשירית מהשטח הנגוע רוסס, לפי נתוני FAO. הריסוס באזורי המרעה מאתגר במיוחד מפני שדרושים כמה ימים לבעלי העדרים לפנות אותם מהאזור. אתיופיה וקניה זקוקות למטוסי ריסוס נוספים, ואזרחי סומליה יכולים להסתכל בעיניים כלות על שכניהם, שכן אצלם אי אפשר להפעיל מטוסי ריסוס מפני שהמדינה היא אזור מלחמה.

האם מדובר בהתחלה בלבד של התפרצות שעלולה לסחוף מדינות רבות אחרות באזור? חוקרים מצאו כי מקור ההתרבות של הארבה הוא אזור הערבה של ים סוף, בשטח של הגבול בין סודאן ואריתראה. אולם, באופן אירוני גורמים רשמיים בקניה מנסים להמעיט מחשיבות פלישת הארבה. שר החקלאות, פיטר מוניה, אמר בשבוע שעבר שרק חמישה נחילים נשאר במדינה, והממשלה שולטת במצב. הבעיה היא שהנחילים נעים מהר, משנים מיקום וצורה, וקשה להשתלט על הריבוי שלהם. ההערכה היא שללא נקיטת פעולה משמעותית לעצירת נחילים, הארבה צפוי להתרבות פי 500 עד יוני, שבו מזג האוויר היבש יותר מאט את ההתרבות שלו.

התוצרת החקלאית ירדה והכלכלה הואטה

לקניה, היצואנית השנייה בגודלה באפריקה שמתחת לסהרה של פירות וירקות (אחרי דרום אפריקה), יש הרבה מה להפסיד. הבצורת של 2018 ואחריה השיטפונות של 2019 הפחיתו את יבול הדגנים של המדינה כשליש, ייקרו את המזון ועוררו תסיסה בקהילות העניות ביותר. בתגובה הצמיחה הכלכלית הואטה בשנה שעברה ל-5.8% מ -6.3% ב-2018, בין היתר בגלל הירידה בתוצר החקלאי.

התפרצות גדולה של ארבה בצפון אפריקה בשנים 2005-2003 עלתה קרוב ל-600 מיליון דולר בעלויות השתלטות עליה, כולל סיוע במזון בשווי 90 מיליון דולר למדינות שנפגעו, לפי האו"ם. ההפסדים מאובדן יבולים הגיעו ליותר מ-2.5 מיליארד דולר, לפי אומדני ארגון המזון והחקלאות.

"אנחנו חייבים לטפל בפלישת הארבה כעת", מסרה דוברת של FAO, "וגם לנקוט פעולה עם מבט לעתיד להגנה על חיי הכפריים והמזון שלהם אחרת המצב באפריקה יוחמר משמעותית".

עוד כתבות

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; טסלה יורדת ב-4%

נאסד"ק יורד ב-0.3% ● קרן המטבע העולמית העלתה את תחזית הצמיחה העולמית ● טראמפ מדיה יורדת ב-11% ● שווי השוק של טסלה ירד בכ-40% מתחילת השנה ● השקעת ענק למיקרוסופט בחברת AI מאיחוד האמירויות ● איתן בן אליהו ימונה ליו"ר ננו דיימנשן ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ''לית מרכז המו''פ של AT&T בישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

סגנית נשיא AT&T העולמית: שלושה אנשים יושבים בחדר וממציאים מוצר שנוגע במיליוני אנשים - זה התבלין הסודי שלנו בישראל

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל, אמרה בכנס TECH IL של גלובס כי מה שייחודי בדנ"א של ההייטק הישראלי הוא "הפיוז'ן שקיים פה בין סטארט-אפים לחברות גדולות, החינוך לטכנולוגיה, המיקס של חוש הישרדות ומנהיגות שמפתחים בצבא"

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

המתקפה האיראנית יצרה "פקק" בנתב"ג: זה הפתרון של משרד התחבורה

בימי שגרה אין המראות מנתב"ג בשעות הלילה המאוחרות ● בליל המתקפה האיראנית המרחב האווירי של ישראל נסגר, ולמרות ביטולי הטיסות הרבים, עם חידוש הטיסות לישראל וממנה נוצר פקק ● במשרד התחבורה הנחו על פתרון ליומיים הקרובים

שיחה משותפת בין אילנית אדסמן, ר' נבחרת ביטוח ופינטק, KPMG, לבין עופר גולן, מנהל תחום תשלומים, ניהול סיכונים וציות, KLMG / צילום: תמר מצפי, כדיה לוי

הבנקים המרכזיים מול השוק הפרטי: מי ינצח במרוץ על המטבע הדיגיטלי?

במסגרת כנס TECH IL של גלובס, אילנית אדסמן ועופר גולן, שני בכירים מפירמת KPMG, דנו במאבק החם על שוק התשלומים העתידי, שכולל מגוון הזדמנויות לצד לא מעט סכנות ● השניים שוחחו על היתרונות והחסרונות של מטבעות דיגיטליים בהנפקת בנקים מרכזיים

גל בר דעה, מנכ''ל בנק ONE ZERO בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

גל בר דעה, מנכ"ל ONE ZERO: "רוצים להיות בנק גדול. טכנולוגיה היא הדרך היחידה לתת ייעוץ לכולם"

מנכ"ל ONE ZERO אמר בכנס TECH IL של גלובס כי על הבנקים לקחת אחריות לעתיד הכלכלי של הלקוחות שלהם, להוציא אותם ממינוס ולאפשר להם לשפר את האשכול הסוציו-אקונומי שלהם ● על וואן זירו אמר: "בנקאות זה מרתון, אנחנו מתכוונים להיות בנק גדול ומשמעותי במערכת הישראלית"

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם הממשלה הנוכחית בלמה את הכניסה של פועלים מעזה?

השר מירי רגב טענה כי הממשלה הקודמת הכניסה פועלים מעזה. אך כך גם ממשלתה שלה ● המשרוקית של גלובס

ערן רביד, CIO, מקורות / צילום: כדיה לוי

ערן רביד, CIO במקורות: "המשכנו לספק מים גם למוצבים בצפון שנפגעו קשות בלחימה"

בחברת המים הלאומית מקורות מספקים מים, גם בשעות משבר ● ערן רביד CIO במקורות, הוצנח לתפקיד יממה אחרי פרוץ המלחמה ● במהלך כנס TECH IL של גלובס הוא הציג את דרכי ההיערכות הטכנולוגית של החברה לזמני משבר

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל / צילום: כדיה לוי

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל: "המלחמה הציבה את ההייטק הישראלי בפני דברים שלא ראו קודם"

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל, אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כלי הבינה המלאכותית מנוצלים היטב על ידי יזמים ישראלים ● בהתייחסו למלחמה בישראל סיפר: "במהלך המלחמה ציפינו לראות האטה, אבל נהפוך הוא - ראינו עלייה בקצב הבקשות לתכנית"

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סימנים ראשונים מעידים - תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש

האינפלציה בפברואר הגיעה לקצב של 2.7% - מעל מהציפיות המוקדמות ● החשש המרכזי הוא ממגמה שלילית שתביא לחריגה מהיעד של בנק ישראל, כפי שצופים יותר ויותר גופים בשוק ● וכשזה המצב, קשה לראות את הריבית יורדת בקרוב

יירוטי כיפת ברזל מעל שמי אשקלון, ערב מתקפת הכטב''מים מאיראן / צילום: Reuters, Amir Cohen

ישראל החליטה: תקיפה ברורה ונחרצת נגד איראן; נשלמה היערכות חיל האוויר

דיווח: סעודיה ואיחוד האמירויות חלקו מידע מסווג עם ארה"ב כדי לסכל את המתקפה האיראנית ● קבינט המלחמה התכנס ב-14:00 לדיון נוסף על תגובת ישראל מול איראן ● נשיא צרפת מקרון הודיע כי ישוחח היום עם נתניהו; שר החוץ הבריטי: "שוקלים להטיל סנקציות נוספות על איראן" שר החוץ של ארה"ב אנתוני בלינקן שוחח עם שרי החוץ של ערב הסעודית, ירדן ומצרים עדכונים שוטפים

כנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

הסטארט־אפים הישראלים ממשיכים להוביל קדימה

כנס TECH IL של גלובס התקיים בהצלחה, בהשתתפות בכירים רבים מהתעשייה, ממשרדי הממשלה ורגולטורים מובילים ● הכנס הוכיח שדווקא בימים מאתגרים אלו, קהילת ההייטק הישראלית ממשיכה לשגשג, ליזום ולהוביל קדימה

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

איזי ג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את הטיסות לישראל עד סוף אוקטובר

אתמול הודיעה איזי ג'ט על השהיה זמנית של הפעילות לתל אביב וממנה עד 21 באפריל, אולם כבר אמש באתר החברה לא היה ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר. כעת הגיע האישור הרשמי ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

האינפלציה בישראל מתחממת / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה מרימה ראש? מדד מרץ חם מהצפוי - קצב של 2.7%; מחירי הדירות ממשיכים לעלות

בקצב חודשי עלה המדד ב-0.6% • נתוני האינפלציה הפתיעו את התחזיות המוקדמות, שציפו לעלייה חודשית של 0.5% ועלייה שנתית של 2.6% ● מחירי הדירות ממשיכים לטפס ● מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס: "בנק ישראל ימשיך לנקוט משנה זהירות, ולכן הסיכויים להפחתת ריבית בהחלטה הקרובה נמוכים בשלב זה"

ג'ו וג'יל ביידן / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הנתונים נחשפים: כמה מרוויחים ג'יל וג'ו ביידן בשנה?

הנשיא האמריקאי והגברת הראשונה דיווחו על הכנסה ברוטו של 619,976 דולר ב-2023 ● לפי אתר החדשות אקסיוס, בני הזוג שילמו 146,629 דולרים למס ההכנסה הפדרלי - מדובר בשיעור מס של כ-24% ● בניגוד לנשיא לשעבר דונלד טראמפ, ביידן מקפיד לפרסם את דוחות המס שלו מאז שכהונתו התחילה

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"