גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התחזית: שוק תנודתי, כשברקע נגיף הקורונה והתחממות עונת הבחירות בארה"ב

לקראת הפריימריז הדמוקרטיים באיווה, ניו המפשייר, דרום קרוליינה ונבאדה החודש, הסוחרים בוחרים אופציות שיוכלו להשתלם אם הטלטלה בשוק תימשך ● אבל לא רק הפוליטיקאים מדאיגים אותם

הסנאטורים הדמוקרטיים ברני סנדרס ואליזבת וורן / צילום: RANDALL HILL, רויטרס
הסנאטורים הדמוקרטיים ברני סנדרס ואליזבת וורן / צילום: RANDALL HILL, רויטרס

המשקיעים מהמרים שהתנודתיות שאפיינה את השוק בשבועיים האחרונים תישאר איתנו. רבים מהם צופים תנודות דרמטיות במניות כאשר עונת הבחירות בארה"ב עולה מדרגה וכולם מנסים להעריך את השלכות נגיף הקורונה הסיני על הפעילות הכלכלית העולמית.

סוחרי האופציות על המניות והמדדים צופים תנודתיות מוגברת סביב תאריכי מפתח שקשורים לבחירות בארה"ב, כולל הפריימריז הדמוקרטיים באיובה, ניו המפשייר, דרום קרוליינה ונבאדה החודש. הם בוחרים אופציות שיוכלו להשתלם אם הטלטלה בשוק תימשך בחודשים הבאים.

ההימורים הללו משתלבים עם העצירה בריצה של השוק. החששות מנגיף הקורונה הורידו את מדד 500 S&P ב-3.1% מ-17 בינואר עד 31 בינואר, והמדד בטריטוריה שלילית מתחילת 2020.

כמה משקיעים הכניסו כסף לחוזים דמויי ביטוח בשל החשש מפני נסיגה רחבה יותר בשוק. אחרים מהמרים על מגזרים ספציפיים בשוק, לפי העמדות של המועמדים השונים לנשיאות שצפויות להשפיע עליהם, כמו מניות רפואיות ופיננסיות.

"ראינו אנשים שמתחילים לדאוג", אמר איליה פייגין, מנהל בחברת הברוקרים וולאכבת קפיטל. "אנשים סירבו לפני כן להפחית חשיפה, והם מצאו את עצמם בפאניקה כשהשוק התחיל לרדת".

התנודות בשוק הן תזכורת לכמה מהקשיים שיכולים לבלום עליות נוספות בשוק. הסוחרים גם נערכו לפתיחה מחדש של השוק בסין אתמול (ב'), שאכן ירד בכ-9% בתגובה להתפשטות המהירה של נגיף הקורונה.

יום המסחר הקודם במניות הסיניות היה 23 בינואר, יומיים לפני תחילת שנת הירח הסינית החדשה. השווקים בסין היו אמורים להיפתח ביום שישי שעבר אחרי פגרת החג, אך הרשויות האריכו אותה כדי להאט את התפשטות הנגיף.

כאשר הבורסות בסין היו סגורות, שוק המניות של הונג קונג ומדד הנג סנג של החברות בסין, שעוקב אחרי חברות סיניות גדולות שנסחרות בהונג קונג, ירדו שניהם בתלילות.

מדד VIX שוב עולה

בואינג אכזבה, ומה עם גוגל?

השבוע מקבלים המשקיעים גם הצצה חדשה על פעילות הייצור בארה"ב. בשבוע שעבר, דוחות כספיים של חברות במשקל כבד במגזר הזה כמו קאטרפילר ובואינג לא היו מעודדים, והגבירו את החששות מפני האטה כלכלית.

חברות גדולות נוספות כמו אלפאבית (גוגל), פורד מוטור ו-וולט דיסני יפרסמו דוחות השבוע. ביום שישי יתפרסם דוח התעסוקה לינואר, שיראה אם שוק העבודה ממשיך לצמוח בקצב בריא.

סוחרי האופציות צופים עלייה או ירידה של כ-1.3% במדד 500 S&P היום (ג'), בעקבות הפריימריז הדמוקרטיים באיובה, לפי נתונים של Cornerstone Macro. הם צופים גם תנודות חדות במדד הזה סביב "יום שלישי הגדול" של הפריימריז ב-18 מדינות בתחילת מארס, וכמובן סביב יום הבחירות עצמו בנובמבר, לפי וולס פארגו סקיוריטיז.

המסחר והאופציות היו רגישים לתוצאות הסקרים שמנבאים איזה מועמד דמוקרטי יתמודד מול הנשיא דונלד טראמפ בנובמבר. הפעילות עלתה וירדה כאשר המועמדים השונים צברו פופולריות והמשקיעים חישבו איזה אפקט יהיה למדיניות שלהם על השווקים.

"כאשר נראה כעת שברני סנדרס מתקדם בסקרים, השוק צופה תנודה גדולה יותר לקראת הפריימריז", אמר דני קירש, מנהל יחידת האופציות ב-Cornerstone Macro. "אנשים כבר מנסים להקדים את תוצאות הבחירות".

ההצעות של הסנאטורים ברני סנדרס ואליזבת וורן למדיקייר - הביטוח הרפואי הממשלתי-מדינתי לגמלאים - לכל האוכלוסייה - פגעו במניות השירותים הרפואיים לאורך חלק גדול מהשנה שעברה, והפכו את הסקטור הזה לאחד החלשים במדד S&P. וורן מציעה גם לפצל את הבנקים הגדולים, מה שגורם לתנודות במחירי המניות של חלקם.

כתוצאה מכך, משקיעי האופציות צופים תנודות חריגות בתעודות סל כמו SPDR שירותי בריאות ו-SPDR מניות פיננסיות נבחרות בחודשים הקרובים, לפי גולדמן זקס.

זמנם של הדובים ומדד ה-VIX

סוחרים אומרים שהם הבחינו בעלייה בהימורים הדוביים נגד שוק המניות לאחרונה. היו גם כמה קניות גדולות של אופציות לונג על "מדד הפחד" VIX, מדד התנודתיות הצפוי של בורסת Cboe בשיקגו, כולל בשבוע האחרון. האופציות הללו יפקעו בפברואר ובמארס, ורבות מהן צפויות לפקוע אחר הפריימריז באיובה וניו המפשייר וממש לפני הפריימריז בנבאדה ב-22 בפברואר.

לדוגמה, כמה מפוזיציות האופציות הגדולות ביותר על מדד VIX מהמרות על עלייה שלו מ-22 ל-25 נקודות במהלך פברואר, לפי ספקית הנתונים טריידר אלרט. המדד הזה, שנוטה לעלות לפני בחירות לנשיאות, ננעל ביום שישי שעבר ב-18.84 נקודות.

להימורים האלו יש פוטנציאל להשתלם מאוד אם מחירי המניות יתנדנדו בפראות. VIX נוטה לעלות כשהמניות יורדות, ולכן הימור לונג (ארך) על מדד זה הוא למעשה הימור שורט (חסר) על המניות.

סוחרים ואנליסטים אומרים שפעילות הגידור (אופציות) היא כנראה של משקיעים שרוצים להישאר במניות ולהגן על הפוזיציות שלהם מפני נסיגה בשוק. למרות שמשקיעים רבים נכנסו לשנת 2020 עם אופטימיות ביחס למניות, כמה מהם העריכו שתנודתיות לאורך השנה תגביל את עליית המדדים לשיעור חד-ספרתי לעומת כמעט 30% שמדד 500 S&P עלה ב-2019.

ההיערכות לתנודתיות בשוק המניות ממחישה שכמה משקיעים חושבים יותר על הסיכונים הרחבים כמו נגיף הקורונה והבחירות לנשיאות, ופחות על רווחיות של חברות ספציפיות.

"הסיכון הגדול של השנה הוא סיכון פוליטי", אמר מארק גיאמברון, מנהל תיקים בחברת ניהול הנכסים בארו, הנלי, מיוהיני ושטראוס. "מדיניות שהציעו חלק מהמועמדים לנשיאות נתפסת כקיצונית, וזה מלבה תנודתיות בשוק".

כמה משקיעים חוששים לקנות אופציות לונג על VIX, בהערכה שהשווקים יירגעו מוקדם מכפי שנדמה. "אנחנו לא יודעים מה הולך לקרות עם נגיף הקורונה או ביום שלישי הגדול במארס", אמר ג'ים קרני, מנכ"ל קרן הגידור פרפלוס. "אני לא רואה יתרון בהימור על תנודות השוק כעת". 

עוד כתבות

חיילי מילואים בחוף עזה / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

רגע לפני מועד התשלום, מאות קצינים עלולים לאבד מענק של אלפי שקלים

כחלק ממתווה הסיוע למשרתי המילואים, הממשלה הבטיחה לפני כחצי שנה מענקים מיוחדים למפקדים לוחמים עבור שירותם במלחמה ● המענקים, בגובה של עד 20 אלף שקל אמורים לעבור ללוחמים ב-1 בדצמבר, אולם כעת מתברר שעשרות עד מאות מפקדים נשמטו מהרשימה למרות זכאותם ● היום יתכנסו נציגי משרד האוצר ומערכת הביטחון בניסיון לפתור את הסוגייה

איראן מנסה לשכנע את המדינה הגרעינית: תתמכי בנו מול ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: בעולם חושבים שהפסקות האש בלבנון ועזה עלולות לקרוס, אירא רוצה להבטיח שפקיסטן תפעל איתה נגד ישראל אבל לא בטוח שזה יקרה, מה ישראל רוצה בסוריה, ואיך נשיא סוריה עוזר לסכל הברחות נשק של חיזבאללה ● כותרות העיתונים בעולם

טנק ליאופרד עם מערכת מעיל רוח / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

המדינה שמבקרת את ישראל אבל רוכשת מוצרים של רפאל

למרות הביקורת על ישראל, נורבגיה רוכשת את טנקי ליאופרד החדשים שמצוידים במערכת מעיל רוח של רפאל ● שמונה חברות דיפנס-טק ישראליות הציגו בתערוכת הטכנולוגיה הגדולה באסיה ● בריטניה קידמה חוזה לפיתוח מערכת דראגון פייר ● רוסיה החלה להשתמש בדגם איראני מתקדם של חימוש משוטט ● וגם: אוקראינה ויוון חותמות על הסכם לייצור כשב"מים משותף ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שי באב''ד, מנכ''ל קבוצת שטראוס / צילום: אבי רוקח

שטראוס מציגה זינוק ברווח, תעניק למנכ"ל הטבה של 12 מיליון שקל

חברת המזון מציגה עלייה במכירות וקפיצה ברווח הרבעוני, בעיקר עקב עדכון מחירי המכירה בחו"ל ● האופציות למנכ"ל שי באב"ד יעמידו את התגמול השנתי שלו על 9.3 מיליון שקל

רחפן הנושא מצלמה של נקסט ויז'ן / צילום: נקסט ויז'ן

המדד הביטחוני החדש בבורסת ת"א לא מצליח להתרומם, ואיפה בכל זאת יש הזדמנות?

פחות מחודש מאז שהושק בקול תרועה, המדד הביטחוני של ת"א מציג ירידות של כמעט 5% ● המו"מ להסכם בין אוקראינה לרוסיה, וסיום המלחמה בעזה, מעיבים לאחרונה על ביצועי המניות שכיכבו בשלוש השנים האחרונות ● האם בבורסה הצטרפו לחגיגה מאוחר מדי?

מערכת חץ 3 בפעולה / צילום: דוברות משרד הביטחון

דיווחים בגרמניה: מערכת החץ תתחיל לפעול כבר בשבוע הבא

ע"פ דיווחים בכלי התקשורת הגרמנית, מערכת החץ 3, שנרכשה מהתעשייה האווירית במחיר של 3.5 מיליארד אירו, תחל לפעול באופן חלקי כבר בשבוע הבא ● "המערכת תאפשר הגנה של 360 מעלות, מה שיבטיח להגן על תושבי גרמניה והתשתיות שלה מפני התקפות בטילים ארוכי טווח", נכתב בהודעה לעיתונות של חיל האוויר הגרמני

אילוסטרציה: Shutterstock

שני עורכי דין חשודים בתרמית של מאות מיליונים. כך עבדה השיטה

פרקליטות המדינה הגישה כתבי אישום חמורים נגד חמישה נאשמים, בהם שני עורכי־דין ומהנדס, בטענה כי פעלו במשך שנים לשיווק קרקעות ציבוריות באזור סכנין תוך זיוף מסמכים, הצגת מצגי שווא והלבנת הון בהיקף של כ־200 מיליון שקל ● יחד עם כתבי האישום הוגשה בקשה לתפיסת רכוש בשווי כ־55 מיליון שקל

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; פומה מזנקת בכ-15%

הדאקס מטפס בכ-0.3% ● הניקיי עלה בכ-1.3% ● וול סטריט סיכמה אתמול יום רביעי רצוף של עליות, אם כי לא ברור כמה זמן המגמה תימשך ● אנבידיה טיפסה ואלפאבית נפלה, אך האחרונה עדיין לא רחוקה מרף שווי השוק של 4 טריליון דולר ● הביטקוין התאושש אתמול ונסחר הבוקר סביב 91 אלף דולר ●

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

הצעת החוק נפלה, סיוע במיליוני שקלים לא יועבר לשורדי שבי

ישראל העבירה הצעה לחמאס לפיה כל המחבלים ששוהים בכיסי הטרור התת-קרקעיים יוכלו לצאת מהמנהרות, להיכנע - ולהיכלא בבתי הסוהר בישראל ● משרתי המילואים צפויים לבצע כ-60 ימים בשנת 2026 ● משפחות שכולות בקריאה לסמוטריץ: "אל תיתן יד לחוק הגיוס" ● הקואליציה הפילה הצעת חוק להענקת סיוע מיידי לשורדי השבי ולמשפחות החטופים החללים ● עדכונים שוטפים

מודעות של כאל, טפחות, בנק לאומי, ישראכרט / צילום: צילומי מסך

הסיבה שהלוואות מפתות עם פרזנטור מחויך דווקא מייצרות אצלנו דחייה

מחקר ישראלי חדש ניתח את הבעות פנים ותנועות העיניים מול פרסומות של בנקים וחברות כרטיסי אשראי וביטוח ● תנאי ההלוואה והסכום התגלו כחשובים בהרבה מהמעטפת השיווקית

מימין לשמאל: ערן בילסקי, יוני אושרוב, אבי אייל ורן אחיטוב / צילום: Entrée Capital

בתוך חצי שנה: אנטרי קפיטל גייסה 300 מיליון דולר לקרנות AI ודיפטק

קרן ההון סיכון אנטרי קפיטל גייסה 300 מיליון דולר להשקעה בסטארט-אפים בתחומי הבינה המלאכותית, דיפ-טק וקריפטו ● הודעת הגיוס אינה מסגירה את זהות המשקיעים, אך לגלובס נודע כי ביניהם גם גופים מוסדיים ישראלים וזרים ● הקרן המוצלחת ביותר של אנטרי השיגה למשקיעים תשואה של פי 30.2

מגדל הספירלה של עזריאלי / צילום: KPF

כ־600 מיליון שקל בתוך פחות משנתיים: שווי מגדל הספירלה של עזריאלי ממשיך לעלות

למרות שהשלמת בנייתו מתוכננת רק בשנת 2028, כבר כיום שווה המגדל הרביעי במתחם עזריאלי יותר מ־2.5 מיליארד שקל ● ב"חזית" המגורים: מדוע צמח המרמן מכרה יותר דירות ב־2025, אך ההכנסות נחתכו בחצי?

דוד אזולאי / צילום: קבוצת דוד אזולאי

חברת נדל"ן נוספת מגיעה לבורסה: אמיד יזמות ונדל"ן של דוד אזולאי מנפיקה אג"ח לראשונה

היקף ההנפקה עומד על 85 מיליון שקלים, והריבית השנתית תהיה 7.5% לכל היותר ● בעל השליטה, דוד אזולאי, יזכה לדמי ניהול חודשיים של 80 אלף שקל – שיעלו ל־95 אלף שקל בחודש מיולי הקרוב

עמיר אהרון, מנכ''ל מחלבות גד / צילום: זוהר שטרית, עמית פרבר דניאל לילה סטיילינג

דוח ראשון למחלבות גד לאחר ההנפקה: עלייה במכירות לצד ירידה ברווחים

מחלבות גד החלה להסחר בבורסה בת"א בספטמבר 2025 ● המכירות ברבעון השלישי גדלו בכ-4.2% והסתכמו בכ-185 מיליון שקל, אולם הרווח הגולמי ירד והסתכם בכ-49.7 מיליון שקל, ואילו הרווח הנקי הסתכם ב-11.3 מיליון שקל לעומת כ-13 מיליון שקל ברבעון השלישי אשתקד

אף אחד לא קרא אותו, אבל הספר הכי אנטישמי הפך לרב מכר בעולם הערבי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: ארה"ב הצליחה לצמצם את כוחה של ישראל במזרח התיכון, בחיזבאללה לא יודעים איך להגיב לחיסול הרמטכ"ל, ישראל ממשיכה להשפיע על בחירות בארה"ב, ואיך הפך "מיין קאמפף" לרב מכר בעולם הערבי ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה / צילום: Shutterstock

חברת המכשור הרפואי שגייסה מיליוני דולרים וחתמה על הסכם הפצה

חברת המכשור הרפואי Pathkeeper Surgical הודיעה על השלמת גיוס סיד בהשתתפות משקיעים בולטים ● לפני כמה חודשים חתמה החברה על הסכם הפצה בארה"ב עם חברת המכשור הרפואי Highridge Medical בהיקף של מאות מיליוני דולרים בשנה

מגדל השעון ביפו. המערערת חויבה בהוצאות המשפט / צילום: Shutterstock

האם מכירת מניות בחברה שהחזיקה בניין להשכרה מזכה בתשלום מס שבח מופחת?

בעקבות סכסוך שהוכרע בעליון חויבה חברה למכור את חלקה בחברה אחרת שהחזיקה בניין אחד להשכרה ביפו ● המוכרים ביקשו לשלם מס שבח מופחת לפי החוק לעידוד השקעות הון, אך מנהל מיסוי מקרקעין חשב אחרת ● מה קבעה ועדת הערר?

הסכמי מתנה / איור: לירון בר עקיבא

אחות נתנה לאח את הדירה שירשו, ואז התחרטה. מה קבע ביהמ"ש?

אחות העבירה לאחיה את כל זכויותיה בנכסים שירשו יחדיו מהוריהם המנוחים ללא תמורה ● לאחר שהאח העביר את הזכויות בנכסים לבתו ללא תמורה, הגישה האחות תביעה נגד אחיה ובתו בטענה כי החוזים היו למראית עין בלבד ● מה קבע בית המשפט?

מפעל מרצדס־בנץ. תעשיית הרכב הגרמנית היא בין הנפגעות העיקריות מהמשבר הכלכלי / צילום: Reuters, Christoph Steitz

כך קורסת התעשייה הגרמנית: רבבות עובדים מפוטרים בעלות של מיליארדים

שישה מיליארד אירו הוציאו השנה חברות ענק כחלק מ"ארגון מחדש" בגרמניה ● "הן מפטרות בלי להתחשב בעלויות", נכתב ● הרקע: המשבר הכלכלי בתעשייה וקריסת שוק הרכב הגרמני בסין

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

מאחורי הנתונים על ירידת מחירי הדיור יש עיר אחת שהמחירים בה רק עולים

מדד מחירי הדיור מבשר כבר שבעה חודשים רצוף על ירידות שלא נראו זמן רב בשוק המקומי ● אבל כשצוללים לנתונים מגלים שהירידות מתמקדות במרכז, בעוד שבירושלים ובפריפריה המחירים ממשיכים לעלות ● מה הסיבות לתופעה ואיך תשפיע הורדת הריבית של בנק ישראל על השוק?