גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התחזית: שוק תנודתי, כשברקע נגיף הקורונה והתחממות עונת הבחירות בארה"ב

לקראת הפריימריז הדמוקרטיים באיווה, ניו המפשייר, דרום קרוליינה ונבאדה החודש, הסוחרים בוחרים אופציות שיוכלו להשתלם אם הטלטלה בשוק תימשך ● אבל לא רק הפוליטיקאים מדאיגים אותם

הסנאטורים הדמוקרטיים ברני סנדרס ואליזבת וורן / צילום: RANDALL HILL, רויטרס
הסנאטורים הדמוקרטיים ברני סנדרס ואליזבת וורן / צילום: RANDALL HILL, רויטרס

המשקיעים מהמרים שהתנודתיות שאפיינה את השוק בשבועיים האחרונים תישאר איתנו. רבים מהם צופים תנודות דרמטיות במניות כאשר עונת הבחירות בארה"ב עולה מדרגה וכולם מנסים להעריך את השלכות נגיף הקורונה הסיני על הפעילות הכלכלית העולמית.

סוחרי האופציות על המניות והמדדים צופים תנודתיות מוגברת סביב תאריכי מפתח שקשורים לבחירות בארה"ב, כולל הפריימריז הדמוקרטיים באיובה, ניו המפשייר, דרום קרוליינה ונבאדה החודש. הם בוחרים אופציות שיוכלו להשתלם אם הטלטלה בשוק תימשך בחודשים הבאים.

ההימורים הללו משתלבים עם העצירה בריצה של השוק. החששות מנגיף הקורונה הורידו את מדד 500 S&P ב-3.1% מ-17 בינואר עד 31 בינואר, והמדד בטריטוריה שלילית מתחילת 2020.

כמה משקיעים הכניסו כסף לחוזים דמויי ביטוח בשל החשש מפני נסיגה רחבה יותר בשוק. אחרים מהמרים על מגזרים ספציפיים בשוק, לפי העמדות של המועמדים השונים לנשיאות שצפויות להשפיע עליהם, כמו מניות רפואיות ופיננסיות.

"ראינו אנשים שמתחילים לדאוג", אמר איליה פייגין, מנהל בחברת הברוקרים וולאכבת קפיטל. "אנשים סירבו לפני כן להפחית חשיפה, והם מצאו את עצמם בפאניקה כשהשוק התחיל לרדת".

התנודות בשוק הן תזכורת לכמה מהקשיים שיכולים לבלום עליות נוספות בשוק. הסוחרים גם נערכו לפתיחה מחדש של השוק בסין אתמול (ב'), שאכן ירד בכ-9% בתגובה להתפשטות המהירה של נגיף הקורונה.

יום המסחר הקודם במניות הסיניות היה 23 בינואר, יומיים לפני תחילת שנת הירח הסינית החדשה. השווקים בסין היו אמורים להיפתח ביום שישי שעבר אחרי פגרת החג, אך הרשויות האריכו אותה כדי להאט את התפשטות הנגיף.

כאשר הבורסות בסין היו סגורות, שוק המניות של הונג קונג ומדד הנג סנג של החברות בסין, שעוקב אחרי חברות סיניות גדולות שנסחרות בהונג קונג, ירדו שניהם בתלילות.

מדד VIX שוב עולה

בואינג אכזבה, ומה עם גוגל?

השבוע מקבלים המשקיעים גם הצצה חדשה על פעילות הייצור בארה"ב. בשבוע שעבר, דוחות כספיים של חברות במשקל כבד במגזר הזה כמו קאטרפילר ובואינג לא היו מעודדים, והגבירו את החששות מפני האטה כלכלית.

חברות גדולות נוספות כמו אלפאבית (גוגל), פורד מוטור ו-וולט דיסני יפרסמו דוחות השבוע. ביום שישי יתפרסם דוח התעסוקה לינואר, שיראה אם שוק העבודה ממשיך לצמוח בקצב בריא.

סוחרי האופציות צופים עלייה או ירידה של כ-1.3% במדד 500 S&P היום (ג'), בעקבות הפריימריז הדמוקרטיים באיובה, לפי נתונים של Cornerstone Macro. הם צופים גם תנודות חדות במדד הזה סביב "יום שלישי הגדול" של הפריימריז ב-18 מדינות בתחילת מארס, וכמובן סביב יום הבחירות עצמו בנובמבר, לפי וולס פארגו סקיוריטיז.

המסחר והאופציות היו רגישים לתוצאות הסקרים שמנבאים איזה מועמד דמוקרטי יתמודד מול הנשיא דונלד טראמפ בנובמבר. הפעילות עלתה וירדה כאשר המועמדים השונים צברו פופולריות והמשקיעים חישבו איזה אפקט יהיה למדיניות שלהם על השווקים.

"כאשר נראה כעת שברני סנדרס מתקדם בסקרים, השוק צופה תנודה גדולה יותר לקראת הפריימריז", אמר דני קירש, מנהל יחידת האופציות ב-Cornerstone Macro. "אנשים כבר מנסים להקדים את תוצאות הבחירות".

ההצעות של הסנאטורים ברני סנדרס ואליזבת וורן למדיקייר - הביטוח הרפואי הממשלתי-מדינתי לגמלאים - לכל האוכלוסייה - פגעו במניות השירותים הרפואיים לאורך חלק גדול מהשנה שעברה, והפכו את הסקטור הזה לאחד החלשים במדד S&P. וורן מציעה גם לפצל את הבנקים הגדולים, מה שגורם לתנודות במחירי המניות של חלקם.

כתוצאה מכך, משקיעי האופציות צופים תנודות חריגות בתעודות סל כמו SPDR שירותי בריאות ו-SPDR מניות פיננסיות נבחרות בחודשים הקרובים, לפי גולדמן זקס.

זמנם של הדובים ומדד ה-VIX

סוחרים אומרים שהם הבחינו בעלייה בהימורים הדוביים נגד שוק המניות לאחרונה. היו גם כמה קניות גדולות של אופציות לונג על "מדד הפחד" VIX, מדד התנודתיות הצפוי של בורסת Cboe בשיקגו, כולל בשבוע האחרון. האופציות הללו יפקעו בפברואר ובמארס, ורבות מהן צפויות לפקוע אחר הפריימריז באיובה וניו המפשייר וממש לפני הפריימריז בנבאדה ב-22 בפברואר.

לדוגמה, כמה מפוזיציות האופציות הגדולות ביותר על מדד VIX מהמרות על עלייה שלו מ-22 ל-25 נקודות במהלך פברואר, לפי ספקית הנתונים טריידר אלרט. המדד הזה, שנוטה לעלות לפני בחירות לנשיאות, ננעל ביום שישי שעבר ב-18.84 נקודות.

להימורים האלו יש פוטנציאל להשתלם מאוד אם מחירי המניות יתנדנדו בפראות. VIX נוטה לעלות כשהמניות יורדות, ולכן הימור לונג (ארך) על מדד זה הוא למעשה הימור שורט (חסר) על המניות.

סוחרים ואנליסטים אומרים שפעילות הגידור (אופציות) היא כנראה של משקיעים שרוצים להישאר במניות ולהגן על הפוזיציות שלהם מפני נסיגה בשוק. למרות שמשקיעים רבים נכנסו לשנת 2020 עם אופטימיות ביחס למניות, כמה מהם העריכו שתנודתיות לאורך השנה תגביל את עליית המדדים לשיעור חד-ספרתי לעומת כמעט 30% שמדד 500 S&P עלה ב-2019.

ההיערכות לתנודתיות בשוק המניות ממחישה שכמה משקיעים חושבים יותר על הסיכונים הרחבים כמו נגיף הקורונה והבחירות לנשיאות, ופחות על רווחיות של חברות ספציפיות.

"הסיכון הגדול של השנה הוא סיכון פוליטי", אמר מארק גיאמברון, מנהל תיקים בחברת ניהול הנכסים בארו, הנלי, מיוהיני ושטראוס. "מדיניות שהציעו חלק מהמועמדים לנשיאות נתפסת כקיצונית, וזה מלבה תנודתיות בשוק".

כמה משקיעים חוששים לקנות אופציות לונג על VIX, בהערכה שהשווקים יירגעו מוקדם מכפי שנדמה. "אנחנו לא יודעים מה הולך לקרות עם נגיף הקורונה או ביום שלישי הגדול במארס", אמר ג'ים קרני, מנכ"ל קרן הגידור פרפלוס. "אני לא רואה יתרון בהימור על תנודות השוק כעת". 

עוד כתבות

תל אביב / צילום: Shutterstock

בזכות המבצעים: תל אביב מובילה במכירת הדירות החדשות

היצע הדירות בת"א ירד אל מתחת ל-10,000 דירות חדשות לא מכורות - כך עולה מסקירת העסקאות הנדל"ן של הלמ"ס ● חיפה מוסיפה להוביל את שוק הדירות יד שנייה

איראן מוכיחה: זה המחיר הכבד של אובססיית השנאה לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב עשויה להתקשות להשתמש בכוח צבאי נגד איראן, הפובליציסט שטוען כי האנטישמיות של המשטר האיראני עלתה לו ביוקר, והתנאים הקשים ברצועת עזה • כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; אינטל זינקה ב-7%, מובילאיי נפלה ב-6%

קצב האינפלציה בארה"ב עמד על 2.7%, כצפוי, אך מדד הליבה נמוך מהצפוי ● עונת הדוחות: ירידה ברווח הנקי של ג'יי.פי מורגן בגלל עסקת אפל; דלתא איר ליינס עקפה את הצפי, צופה שנה חזקה ● נעילה מעורבת באירופה ● מחירי הנפט עלו על רקע הסיכון הגאו-פוליטי, טראמפ ביטל את כל הפגישות שלו והכריז למפגינים באיראן: "עזרה בדרך"

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

מה צפוי במדד המחירים לצרכן, והאם נראה הורדת ריבית נוספת כבר בפברואר?

הקונצנזוס בקרב הכלכלנים למדד בחודש דצמבר עומד על 0.1%-, מה שישקף עלייה קלה לקצב אינפלציה שנתי של 2.5%, אך יש גם מי שצופה עלייה יותר חדה ● בבנק ישראל מעריכים כי כבר ברבעון הראשון האינפלציה תרד למרכז טווח היעד (2%) ● הכלכלנים לא פוסלים הורדת ריבית נוספת כבר בהחלטה הקרובה פברואר

ארה''ב הפכה את פרמידת המזון / איור: Shutterstock

ארה"ב הפכה את פרמידת המזון: בשר בראש, דגנים בתחתית. ומה קורה בישראל?

שר הבריאות האמריקאי הפך את הפירמידה, שמכילה המלצות תזונה לצרכן ● בתפריט: הרבה יותר חלבון ומעט דגנים ● מומחים עימם שוחחנו מברכים על הגבלת מזון מעובד, אך מלינים על דחיקת קטניות ודגנים מלאים ● וגם: המודל שאותו אימץ משרד הבריאות הישראלי

אריק קילמן, מנכ''ל קבוצת TSG / צילום: יח''צ

אחרי זינוק של 300% בשנה: החברה הביטחונית שמגייסת 192 מיליון שקל

בחסות הגאות בסקטור הביטחוני, חברת התוכנה טיאסג'י משלימה גיוס הון פרטי שני תוך חודשיים ● תשואות חלומיות גם בשתי הנפקות נוספות של חברות טכנולוגיה ביטחוניות בת"א

מנכ''ל תע''א בועז לוי ומנכ''ל רפאל יואב תורג'מן / צילום: תע''א, סיון פרג'

התנאים מושלמים, אז למה הנפקות התעשייה האווירית ורפאל עוד רחוקות

מנהל רשות החברות הצהיר השבוע כי הנפקת תע"א ורפאל תתרחש בקרוב ● על הנייר מדובר בעיתוי נכון, ברקע השגשוג של הסקטור בעולם ● אלא ששורת אתגרים מציבים את המהלך בספק

רוברט אנטוקול מנכ''ל ומייסד פלייטיקה / צילום: יח''צ אוהד רומנו

פלייטיקה תפטר 15% מעובדיה: "המציאות הכלכלית של התעשייה השתנתה"

חברת הגיימינג צפויה לפטר ברבעון הראשון מעל 500 עובדים, כאשר כ-1,000 מכלל עובדיה מועסקים בישראל ● המנכ"ל רוברט אנטוקול ציין כי החברה שואפת להוביל בתחום המשחקים למובייל, בין היתר על־ידי הרחבת המכירות הישירות לצרכן ושימוש ב-AI ובאוטומציה ● מניית החברה איבדה כ-86% מערכה מאז ההנפקה ב-2021

השר לשיתוף פעולה אזורי דוד אמסלם הפודקאסט הכל פוליטי, 01.01.26 / צילום: דוברות הכנסת

מי הקים את המשרד שבראשו עומד דוד אמסלם?

השר דוד אמסלם ניסה להסביר למה קשה לקצור הישגים במשרד לשיתוף פעולה אזורי, והגיע עד שמעון פרס • אבל יש חוליה בשרשרת האירועים שאמסלם ויתר עליה • המשרוקית של גלובס 

יניב ויצמן, מייסד teenk / צילום: כפיר בנישו

למה הצעירים של היום כבר לא נכנסים ליוטיוב?

בני הנוער מעדיפים לבלות בחוץ, מתעניינים בהשקעות, משלמים בכרטיס אשראי פרטי אך מצמצמים הוצאות בשל יוקר המחיה ● סקר חדש של סוכנות הפרסום לצעירים teenk מגלה למנהלי השיווק איך מגיעים ב-2026 לארנק ולרגש של הדור הצעיר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

ת"א ננעלה בשיאים בתום מסחר תנודתי ובהובלת מניות הבנקים והביטוח

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.6% ● מניות הביטוח והבנקים הובילו את העליות ● טאואר עולה בכ-3%, קמטק נחלשת בכ-6% ● המשקיעים יעקבו מקרוב אחר ההתפתחויות באיראן ● וול סטריט ננעלה אתמול בירידות, לאחר שפורסמו שם נתוני האינפלציה לחודש דצמבר ● מחירי המתכות היקרות ממשיכים לנפץ שיאים ● מה צפוי מחר במדד למחירים בצרכן בישראל

עמוד חשמל / צילום: Shutterstock

מתלבטים לאיזה ספק חשמל לעבור? הכלי החדש שיעזור לכם להחליט

המחשבון החדש, שזמין ללא תשלום ופותח על ידי אדם פרטי, יוכל מעתה לסייע לכל מי שמתלבט בין המסלולים השונים של ספקי החשמל הפרטיים וכך לחסוך בעלויות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

האם לקנות קרן סל או מחקה? כעת יש שיקול חדש שתצטרכו להביא בחשבון

346 מיליארד שקל כבר מנוהלים בתעשייה הפסיבית בישראל - שיא של כל הזמנים ● אך רבים מהמשקיעים לא מודעים להבדל בין קרנות סל לקרנות מחקות ● מדוע זה יכול להיות מאוד משמעותי עבורכם, ולמה המעבר של הבורסה למסחר בשישי עשוי להשפיע על החלטת ההשקעה?

מספר המשכורות הדרושות לדירה יורד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

שינוי מגמה: ירידה במספר המשכורות הנדרשות לרכישת דירה

מדד המשכורות לרכישת דירה נסוג השנה לרמה של כ-160, לאחר שבשנת 2024 נרשם שיא של 174 משכורות ● במשרד השיכון רואים בכך "סימן ראשוני לשינוי מגמה", אך המומחים מזהירים מפני הסתמכות על "מדד טיפש" שמתעלם מהריבית הגבוהה ומשחיקת כוח הקנייה ● זאת ועוד: הנתונים חושפים כי כוח הקנייה של משקי הבית נשען כיום על עלייה חדה במספר המפרנסים

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן / צילום: אורן דאי

לראשונה בישראל: בנק לאומי גייס אג"ח ייחודי ממשקיעים זרים

הבנק השלים היום גיוס אגרות חוב מגובות משכנתאות ממשקיעים אירופאים בהיקף של כ-2.8 מיליארד שקל ● הגיוס בוצע על רקע המשך מגמת הצמיחה של הבנק ולצורך גיוון מקורות המימון שלו, ומצטרף למגמת גיוסי אג"ח בחו"ל של הבנקים

רמי לוי / צילום: יונתן בלום

רמי לוי נדל"ן צפויה להנפיק בת"א לפי שווי של 2.8 מיליארד שקל

רמי לוי נדל"ן תגייס כ-520 מיליון שקל לפי שווי של 2.7-2.8 מיליארד שקל, בהנפקה שצפויה להשלמה בשבוע הקרוב ● בתוך כך, היום נודע גם כי רמי לוי פיננסים הגישה לרשות ני"ע בקשה לרישיון למתן שירותי תשלום - שיאפשר ללוי להקים מעין חשבונות עו"ש דיגיטליים - ובהמשך אף לבקש מבנק ישראל אישור לנהל בנק קטן

הלוויה של איש כוחות ביטחון איראני שנהרג במהלך המהומות בטהראן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

החוקר שטוען: אם טראמפ רוצה לערער את איראן - זה מה שהוא צריך לעשות

המחאות באיראן הן הגדולות והאלימות ביותר מאז המהפכה ב-1979, ולפי ארגוני זכויות אדם, אלפי אזרחים נהרגו על ידי המשטר ● פרופ' קובי מיכאל, חוקר בכיר במכון משגב וב-INSS, מסביר מה הם התרחישים האפשריים בהתפתחות המחאות באיראן, מה העמדה הישראלית וממה חוששות המדינות הערביות?

משרדי צ'ק פוינט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מפאלו אלטו ועד צ'ק פוינט: סין חוסמת חברות סייבר אמריקאיות וישראליות

בייג'ינג הורתה לחברות מקומיות להפסיק להשתמש במוצרי אבטחה של 12 חברות זרות ● המהלך נתפס, בין היתר, כתגמול על דוחות מודיעינים של החברות, שייחסו לסין ריגול סייבר ● הערכה: סין מאיצה את הניתוק מהמערב, החברות מישראל עלולות להיאלץ לבחור צד

ביטולי עסקאות לרכישת דירות / איור: גיל ג'יבלי

נתוני הכלכלן הראשי מגלים: כמה עסקאות רכישת דירות מקבלן מתבטלות?

כמעט 2,000 עסקאות על דירות חדשות בוטלו בשנים האחרונות, מהן כ-1,500 שבוצעו ב-2022 וב-2023 ● אזור הדרום הינו הבולט ביותר מבחינת ביטולי העסקאות, עם 6.5% מכלל העסקאות שבוצעו ב-2023 ובוטלו בסופו של דבר

מערכת ההגנה האווירית ברק MX / צילום: תע''א

3 שנים אחרי שנרכשה בחצי מיליארד דולר: המדינה שהשלימה את פריסת מערכת ההגנה של תע"א

מערכת ההגנה המתקדמת שנרכשה ב־2022 בתמורה לכחצי מיליארד דולר נפרסה בבסיס "סידי יחיא", ותתמודד עם איומים בטווח של עד 150 ק"מ ● במקביל, שיתוף הפעולה עם התעשייה הביטחונית הישראלית מתרחב על רקע זינוק של כ־30% בתקציב הביטחון המרוקאי בתוך שנתיים