גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנחיתה הקשה של סופטבנק: מתקשה לגייס את קרן ההמשך

ענקית ההשקעות היפנית, המתמקדת בטכנולוגיה, מתקשה לגייס את קרן ההמשך לקרן החזון שלה שיועדה להיות בהיקף של 108 מיליארד דולר ● המשקיעים שנכוו מפרשת ההשקעה ב-WeWork ועוד הימורים לא מוצלחים של קרן ויז'ן הראשונה, לא מתכוונים כעת להעביר כסף לקרן החדשה

מסיושי סאן, מנכ"ל סופטבנק / צילום: Takehito Kobayashi, רויטרס
מסיושי סאן, מנכ"ל סופטבנק / צילום: Takehito Kobayashi, רויטרס

ענקית ההשקעות בטכנולוגיה סופטבנק תגייס הרבה פחות ממה שתכננה לקרן ההשקעות הבאה שלה אחרי שהמשקיעים, שנדהמו מההימורים הגרועים של הקרן הראשונה, דוגמת ההשקעה ב- WeWork, ומסגנון עבודה הכאוטי והלא שגרתי של החברה, מסרבים להזרים לה מזומנים חדשים, כך מסרו מקורות יודעי דבר.

סופטבנק דיברה בקיץ שעבר על קרן המשך של 108 מיליארד דולר לקרן ויז'ן (חזון) שלה, שגייסה 100 מיליארד דולר (זו שהסתבכה בהשקעה הכושלת ב-WeWork), וכעת נראה שהקרן החדשה תהיה פחות מחצי מהגודל שתוכנן, וכמעט כל ההון שלה יגיע מסופטבנק עצמה.

הכישלון של סופטבנק לגייס עוד הון לקרן החדשה שלה צפוי להדהד בעולם הסטארט-אפים. עשרות חברות, מענקית הנסיעות השיתופיות אובר עד חברת משלוחי המזון דורדש, קיבלו חיזוק רציני מאמוק ההשקעות של קרן ויז'ן בשנתיים האחרונות, שהגיע ל-90 מיליארד דולר.

פחות כסף להשקעה יכול לגרום גם לפיטורים בקרב 500 עובדי ההשקעות של החברה. עד כה כבר עזבו כמה בכירים, ואחרים עברו מהמטה של סופטבנק בלונדון לאבו דאבי. בהיעדר קרן גדולה חדשה, החברה דנה עם משקיעים על עסקאות חד-פעמיות, שבהן יקבלו השתתפות בהחלטות על אופן הוצאת הכסף. כמו כן, על פי מקורות קרובים לקרן ויז'ן, היא גם השיקה קרן גידור.

המעבר האפשרי מהתמקדות ארוכת טווח שמתבססת על השקעות גדולות גרם לחילוקי דעות בין מנכ"ל סופטבנק, מסיושי סאן, והבוס של קרן ויז'ן, ראג'יב מיסרה, מסרו יודעי הדבר. סאן, שרואה את עצמו כבעל חזון טכנולוגי, מתמקד בגיוס הקרן השנייה, בעוד שמיסרה מוכן לעסקאות חד-פעמיות וגם יזם את קרן הגידור.

קרנות ההשקעות של סעודיה ואבו דאבי מציבות תנאים

לסאן יש כעת חזית נוספת. הוול סטריט ג'ורנל דיווח כי המשקיעה הפעילה אליוט מנג'מנט בנתה החזקה של מעל 2.5 מיליארד דולר בסופטבנק, והיא לוחצת על החברה לבצע מהלכים, כמו יותר קנייה של מניותיה מהציבור כדי להעלות את מחיר המניה, שנסחרת מתחת לשווי הנכסים שלה. הפניית עוד כספים לרכישות חוזרות (buybacks) תפגע בתוכניות ההשקעה העתידיות של סאן.

קרן ויז'ן - בסך 100 מיליארד דולר, בהשתתפות גדולה וחשובה של אבו דאבי וסעודיה - הייתה המכשיר הגדול אי פעם שהוקם להשקעה בחברות טק צעירות. עוד בטרם היא סיימה להשקיע את כל כספיה, סופטבנק הודיעה ביולי האחרון כי היא תקים את קרן ויז'ן 2 עם הון של מעל 108 מיליארד דולר.

מאז, הרבה מחברות הפורטפוליו של קרן ויז'ן 1 התבררו ככישלונות, והאסטרטגיה של סאן - השקעות גדולות כדי להאיץ את הצמיחה, לא יצרה שום חברה שנהייתה ווינרית. הכישלון הגדול ביותר הייתה כמובן WeWork, שלא הצליחה להנפיק את עצמה בעקבות הביקורת על מודל העסקים והתנהגות ההנהלה שלה (עיין ערך אדם נוימן, המייסד והמנכ"ל לשעבר). קרן ויז'ן ביצעה מחיקה חשבונאית של ההשקעה שלה ב-WeWork, בסך 4.4 מיליארד דולר, לשווי של 900 מיליון דולר.

ויז'ן 1 התנהלה אחרת מכל קרן אחרת בממדים שלה. החלטות על השקעות של מיליארדי דולרים התקבלו תוך כמה דקות, ולא על ידי ועדות מסודרות, אחרי חודשים של בדיקה. בכירי הקרן ניהלו גם קרבות אגו והניהול כולו הוגדר על ידי יועץ חיצוני כ"כאוטי" ו"פרסונלי".

סופטבנק התחילה ללחוץ על חברות התיק שלה לקצץ עלויות ולעבור לרווח במהירות. כמה כאלו פיטרו לאחרונה עובדים כדי לרסן את הפסדיהן, בהן WeWork, Oyo הוטלס אנד הומס, אובר, ראפי (משלוחי מזון) ו-Fair (החכרת רכב).

קרן ההשקעות הציבורית (ריבונית) של סעודיה והקרן הממשלתית מובדאלה של אבו דאבי, שנכוו מההפסדים של WeWork וחששו שהפורטפוליו של קרן ויז'ן מכיל עוד כשלונות כאלו, הודיעו למנהלי קרן ויז'ן שכסף חדש שהן ישקיעו בקרן ויז'ן 2 יגיע רק מרווחים מהשקעות שביצעה הקרן הקיימת, כך לפי יודעי דבר. קרן זו הניבה 10 מיליארד דולר בקירוב ברווחים מדווחים, אולי רעיוניים.

רוח ממשי לא צפוי בקרוב, הסיק צוות של מובדאלה בשבועות האחרונים, לפי מקור יודע דבר. מובדאלה ביצעה לאחרונה ניתוח יסודי יותר של השקעות קרן ויז'ן, כולל ברשת בתי המלון ההודית Oyo, שמפטרת כעת עובדים אחרי הודאת המנכ"ל שלה שהיא צמחה מהר מדי. הניתוח הביא למסקנה שהתשואות הגבוהות שהבטיח מנכ"ל סופטבנק לא צפויות להתגשם.

גם משקיעים קטנים יותר שסופטבנק ציינה תחילה כמועמדים להשתתף בקרן ויז'ן 2, כמו חברות ביטוח מטייוואן ויפן והבנקים גולדמן זאקס וסטנדרד צ'רטרד, לא צפויים להשקיע. סופטבנק טוענת שהיא תוכל עדיין למשוך מזומנים חיצוניים, ולדבריה "משקיעים נוספים בוחנים כעת התחייבויות עתידיות בפוטנציה".

מובדאלה לא רוצה לנטוש את סופטבנק ואת סאן, מסרו המקורות שמקורבים לקרן הזו, אך היא גם אינה רוצה להשתתף בעוד קרן מאסיבית שמוציאה במהירות עשרות מיליארדי דולר כפי שעשתה הקרן הראשונה.

הבוס של מובדאלה, חלדון אל מובארק, אמר לסאן בפגישה לאחרונה כי סבב ההשקעות הראשון של קרן ויז'ן זקוק לעוד זמן כדי להתפתח, ומובדאלה רוצה להעריך את הסביבה הטכנולוגית לפני שתתחייב לקרן הבאה. בכך הוא טרפד למעשה את מאמצי גיוס ההון לקרן ויז'ן 2.

בכירים בקרן הריבונית הסעודית ספקנים באותה מידה, אם כי לא קיבלו בינתיים החלטה בנושא ההשקעה בוויז'ן 2. נסיך הכתר הסעודי מוחמד בן סלמן, שמכהן כיו"ר הקרן הריבונית (PIF), ובנה יחסים הדוקים עם סאן, שקל לפני כן התחייבות גדולה קרן השנייה, אחרי שהשקיע 45 מיליארד דולר בקרן המקורית, לפי מקור מקורב אחד.

אבל הנסיך החל להתמקד מאז יותר באג'נדה הכלכלית המקומית שלו, והוא מתכנן להשקיע את 29.4 מיליארד הדולרים שהתקבלו מהנפקת חלק קטן ממניות חברת האנרגיה ערמקו הסעודית למימון פרויקטים שמיועדים לגוון את כלכלת סעודיה. פקידים סעודים התלוננו באופן פרטי על כך שההטבות שהובטחו מההשקעות עם סופטבנק לא התממשו - ולמשל שחברות התיק של קרן ויז'ן לא פתחו משרדים בסעודיה ולא שכרו בה עובדים.

עזיבות בכירים ומעבר למפרץ

גיוס כסף חיצוני לקרן ויז'ן השנייה חיוני לא רק כדי להשביע את התיאבון של סאן להשקעות גדולות, אלא גם משיקולי מס. ללא הון עצמאי בקרן, רווחים עתידיים שלה יהיו כפופים למס גבוה.

כעת סופטבנק מחפשת דרכים יצירתיות אחרות לגיוס הון. היא נטלה לאחרונה הלוואות בגיבוי מניותיה בעליבאבא, ענקית האינטרנט הסינית, ומנסה כעת לגייס 5 מיליארד דולר מבנקים בגיבוי החזקותיה בחברת עיצוב השבבים Arm הולדינגז, לפי יודעי דבר.

על רקע המבוכה הזו, היו כמה פרישות של בכירים מקרן ויז'ן. מנהל שותף אחד, פרבין אקירג'ו, עזב בדצמבר, ומנהל אחר, מיכאל רונן, מנהל מו"מ על עזיבה, לפי מקור יודע דבר. סופטבנק לא הגיבה לשאלות בנושא זה.

בין הבכירים שעברו לאבו דאבי מהמטה של סופטבנק בלונדון נמצא אקשיי נהטה, מנהל שותף, המנהל את ההשקעות של סופטבנק בחברות טק ציבוריות. נהטה ניהל קרן גידור בלונדון לפני שהצטרף לסופטבנק ב-2017, והמעבר כעת לאבו דאבי נבע בחלקו מהרצון לשאת חן בעיני האמירות, שאולי תשתכנע בסופו של דבר כן להשקיע בקרן ויז'ן השנייה, לפי חלומו של מסיושי סאן.

עוד כתבות

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

מצב השווקים השבוע

המניות שנותרו מחוץ לחגיגה בבורסה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

נשיא איראן, מסעוד פזשכיאן / צילום: ap, Vahid Salemi

על רקע המו"מ - נשיא איראן במסר למעצמות: "לא נרכין את ראשנו"

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות