גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעולם: הזמנת טיסות צנחה ב-21%; בישראל: התיירים מתחילים לבטל

באזור אסיה נרשמה ירידה של יותר מ-40% בהזמנת כרטיסי טיסה, ובאירופה ובמזרח התיכון יש ירידה של 20% ● הישראלים מבטלים טיסות לחו"ל, ומורגשת התעוררות בשוק תיירות הפנים ● לשכת התיירות: "אנחנו עוברים לדיוני חירום"

בדיקת נוסעים בעת הצ'ק-אין בנמל תעופה בסין / צילום: רויטרס
בדיקת נוסעים בעת הצ'ק-אין בנמל תעופה בסין / צילום: רויטרס

וירוס הקורונה ממשיך לטלטל את ענף התעופה - היקף ההזמנות לטיסות בזירה העולמית צנח מתחילת פברואר ב-21% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. מדובר בהיקף ההזמנות "נטו", כלומר בנתון המשקלל הזמנות חדשות וביטולי הזמנות. כבר בשבוע הראשון של פברואר הירידה בהיקף ההזמנות בעולם הייתה 19%.

בחלוקה לפי אזורים, שוק התעופה באסיה-פסיפיק חווה את הירידה הגדולה ביותר - 34% כבר בשבוע הראשון של פברואר. נכון להיום התגברה הצניחה ל-44% לעומת התקופה המקבילה בשנה קודמת. הסיבה היא שרוב חברות התעופה בעולם כבר ביטלו טיסות ישירות ליעדים רבים בסין, ומדינות רבות סגרו את השערים בפני אזרחים מסין.

עם זאת, החשש משפיע גם על שווקים אחרים. באזור אירופה, המזרח התיכון ואפריקה חלה ירידה של 19% בהזמנות לטיסות עתידיות. בצפון אמריקה - שוק התעופה הגדול בעולם - נרשמה ירידה קטנה יחסית של 10%, ואף נראה שיש התאוששות לעומת השבוע הראשון של פברואר, אז נרשמה ירידה של 12%. בשוק הטיסות במדינות אמריקה הלטינית נרשמה ירידה של כ-14%.

מתחילת פברואר ירדו ההזמנות לטיסות בעולם ב21

שנה מאכזבת לתעופה העולמית

ענף התעופה העולמי נקלע למשבר הקורונה ב-2020 בתקופה לא אידאלית. ב-2019 עמדה תנועת הנוסעים העולמית על 4.5 מיליארד נוסעים, אך ארגון התעופה העולמי יאט"א סיכם את 2019 כשנה מאכזבת לענף התעופה. הסיבה העיקרית להגדרה הזו, חרף העלייה המתונה במספר הנוסעים, נבעה ממלחמת הסחר בין ארה"ב לסין ומהירידה בהיקפי הטסת המטען (קרגו). אם לא די בכך, שוק התעופה הסיני, שהוגדר כצומח ביותר בעולם, חטף כעת מהלומה קשה שהתפשטה גם לכל אזור אסיה-פסיפיק. 

2019 גם תיזכר כשנה קשה לענף התעופה, שחווה שתי תאונות קטלניות שהובילו לקרקוע מטוסי בואינג. בנוסף, בשנה זו קרסו כמה חברות תעופה, בהן תומאס קוק הבריטית, XL איירווייז ו-Aigle Azur, גרמניה איירליינס, WOW Air האיסלנדית וג'ט איירווייז מהודו.

השבוע הודיעה גם חברת הלואו קוסט האיטלקית אייר איטלי על הפסקת פעילותה, ויש להניח כי זו רק הסנונית הראשונה של 2020.

גם שוק התעופה הישראלי לא חף מהשלכות התחרות האגרסיבית והשחיקה במחירי הטיסות. אל על הודיעה השבוע כי השלכות הקורונה עשויות להוביל להפסדים של 30 מיליון דולר בהכנסותיה ברבעון הראשון של 2020.

חלק ניכר מהירידה בהיקף הטיסות בעולם משקף את הפעילות במגזר העסקי. חברות רבות מבטלות נסיעות עסקים מתוכננות ובעיקר מבטלות השתתפות של משלחות בכנסים ובאירועים. למשל, לאחר ביטולים של אינטל, סוני, אמזון ו-LG, אמש (ד') פורסם כי תערוכת המובייל הגדולה בעולם בסוף פברואר בברצלונה (MWC) בוטלה.

משלחות ביטלו את הגעתן גם לאירועים בארץ. בין היתר, מדובר בעשרות רצים מסין, שהיו אמורים להשתתף במרתון תל-אביב שיתקיים בעוד כשבועיים. גם קבוצות תיירים, שמהוות את החמצן של התיירות הנכנסת, הודיעו על ביטול הגעתן לישראל. מספר השיא של התיירות הנכנסת לישראל, שהסתכם ב-2019 ב-4.55 מיליון תיירים, עשוי לרדת בתום 2020.

תיירים מפחדים גם לבוא לישראל

כפי שהישראלים נמצאים בהיסטריה, ורבים מהם מוותרים על טיסות, לא רק ליעדים במזרח - כך גם תיירים שתכננו לבקר בישראל מבטלים את הגעתם. מנכ"ל לשכת התיירות הנכנסת, יוסי פתאל, מספר על ירידה של 50%-60% בהיקף ההזמנות העתידיות של קבוצות (טיולים מאורגנים) לישראל.

מעבר לכך מזהה פתאל ביטולים של קבוצות שכבר שריינו את הטיול בארץ - ולא מדובר רק על משלחות של תיירים מסין, אלא גם ממדינות אירופה. "זה עדיין בשוליים, מדובר בכ-10% שמבטלים, אבל ברור לנו שמדובר במגמה עולמית, שאומנם לא קשורה אלינו, אבל היא תתגלגל גם לכאן. זה יהיה בהיקף משמעותי מאוד".

לדבריו, "אנחנו עוברים בבת-אחת לדיוני חירום, שבמסגרתם נדון איך להתמודד עם האפשרות של ביטולים המוניים. השוק נמצא בהלם. אנחנו מקבלים עשרות פניות של קבוצות מאירופה ומארה"ב. אנחנו מודאגים מהביטולים, וגם דואגים לבריאות הפיננסית של הספקים בארץ לאור ביטולים של שירותים שהשותפים שלנו בחו"ל (סיטונאי התיירות) רכשו עבור הקבוצות. כרגע זה 10% ביטולים, אבל ברור שזה יגדל".

מצב ההלם שאליו מתייחס פתאל הוא תיאור הולם למה שמתרחש גם בקרב סוכני הנסיעות בארץ.

"מתקשרים אליי נוסעים שרכשו נופש לוורשה, והם מודאגים. השוק בארץ נכנס לפאניקה שזרע משרד הבריאות", אומר סוכן נסיעות ותיק ל"גלובס". "למדינות המזרח יש ירידה דרסטית בהזמנות, והיא מובנת, אבל אנחנו מרגישים גם עצירה בהיקף ההזמנות בכלל, גם אם מדובר בטיסה לוורנה או לקפריסין לפסח".

סוכן אחר סבור כי המדינות הבאות שיספגו את הביטולים מכיוון הנוסעים הישראלים הן תאילנד ויפן. "עונת פריחת הדובדבן ביפן, שתתקיים בחודש הבא, אמורה למשוך אליה אלפי ישראלים, גם בחסות הטיסה הישירה לטוקיו שמשיקה אל על בתזמון האומלל הזה.

"לאור האזהרות של משרד הבריאות על מדינות שמעבר לסין, בהן תאילנד יפן ודרום קוריאה, הציבור כבר בפאניקה ולא לוקח סיכון בכל הנוגע למדינות המזרח הרחוק. המוקד שלנו מקבל בעיקר שיחות של אנשים שמבקשים לדעת את תנאי הביטול לחבילה או לטיסה שרכשו. מכיוון שבמקרים רבים מדובר בטיסות שאי-אפשר לקבל עליהן החזר, רבים מעדיפים לחכות לרגע האחרון, כשהם מודעים לכך שהם עשויים להפסיד את כספם".

וירוס הקורונה היה מוקד השיחה העיקרי בקרב העוסקים בענף התיירות בכנס ה-IMTM שנערך השבוע. הסקפטיות לאור העצירה בקצב ההזמנות דווקא לקראת פסח ועצירת ההזמנות לחופשות הקיץ מדאיגה רבים. בחלק מהחברות אף הוציאו עובדים לחופשה יזומה.

לא בטוח שנעבור לתיירות פנים 

האם ענף התיירות המקומי הוא שייצא נשכר מהחשש של הישראלים לנפוש בחו"ל? תלוי את מי שואלים.

סוכני הנסיעות טוענים כי העצירה כוללת גם חופשה בישראל. "אנשים מחכים לראות לאן תנשוב הרוח - אם המגפה הזו תיעצר, הם יוכלו עדיין לרכוש חבילות לחו"ל; ואם לא - אז ינפשו בארץ או שיוותרו על חופשה", אומר אחד הסוכנים.

בחברת התיירות גוליבר מזהים עלייה ברורה לנופש בישראל. "התיירות הישראלית ללא ספק מרוויחה פה", אמר מנכ"ל גוליבר, זיו רוזן. "יש עלייה ברורה וחד-משמעית לחופשת בישראל על חשבון של טיסות. אילת מובילה את טבלת הביקוש. בשבוע האחרון אנו רואים 50% גידול בהזמנות לפסח. יש צרכנים שממירים טיסות שיועדו למזרח הרחוק בחודש הקרוב לחופשות בנות שבוע בארץ".

גם מנכ"ל ישרוטל, ליאור רביב, מזהה גידול בהזמנות. "יש התעוררות טבעית בקרב קבוצות ומטיילים בודדים להזמנות של בתי מלון בארץ, בעיקר באילת ובים המלח, אבל גם בשאר חלקי הארץ. מדובר בעיקר על פברואר-מרץ וגם על פסח. אנחנו מקבלים פניות בעיקר במהלך הימים האחרונים. גם קצב הזמנות לפסח מתעורר. במקום יוון, הישראלים חושבים על נופש באילת. בפסח הביקוש לאילת הוא תמיד גבוה - השנה הוא יהיה גבוה יותר, אבל לא נייקר את המחירים מעבר".

רבים מסוכני הנסיעות מפנים אצבע מאשימה למשרד הבריאות, בטענה כי הפאניקה והעצירה בהזמנות - ולא רק לסין - נובעת מאזהרות מחמירות לשורה של מדינות, להבדיל מהנחיות של מדינות אחרות. משרד התיירות של תאילנד אף הוציא הודעה כי "תיירים נכנסים ויוצאים מבנגקוק כרגיל".

גם משרד החוץ טען כי אזהרות משרד הבריאות מביקורים "לא נחוצים" ביפן, בתאילנד, בטאוויאן ובדרום קוריאה עשויות להוביל למשבר מדיני. "אנחנו מבינים את החשש מהתפשטות הקורונה, אבל מדובר בהחלטה שלא מביאה בחשבון שיקולים מדיניים חשובים. אף מדינה בעולם לא נקטה צעד כזה, ואנחנו עלולים לשלם עליו מחיר מדיני מול המדינות הללו", אמרו גורמים במשרד החוץ.

חברות הביטוח מחפשות מדיניות

גם חברות הביטוח לא נותרו לעמוד מהצד. מגדל הייתה הראשונה להודיע לסוכני הנסיעות כי לא תאפשר לנוסעים לאסיה לרכוש פוליסות ביטוח נסיעות. את ההחלטה הזו נימקה החברה "בגין אזהרות המסע לסין ומדינות נוספות באסיה".

הבלבול מגיע גם לחברות הביטוח: משרד הבריאות לא מוציא "אזהרות מסע" כי אם הנחיות והמלצות - אין אזהרות מסע רשמיות למדינות הללו (אותן מוציא משרד החוץ). ומגדל לא לבד - הראל הודיעה לסוכניה כי לא תאפשר מכירת פוליסת ביטוח "ביטול נסיעה מכל סיבה", וזאת "עד לבחינה חוזרת של המצב".

הפניקס החליטה לעצור את פוליסות הביטוח ליוצאים לסין, כשהיא לא מאפשרת ליוצאים למדינות אחרות במזרח הרחוק לרכוש פוליסת ביטוח לביטול נסיעות. בחברה אף מציינים כי חל גידול של 60% ברכישה של פוליסות ביטוח ביטול נסיעות בחודש פברואר האחרון, זאת לצד גידול של 25% בכמות התביעות של מבוטחים שמבקשים לבטל נסיעה שרכשו. מחציתם מנמקים את הביטול לאור חשש מווירוס הקורונה.

עוד כתבות

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר