גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בפעם הראשונה מאז מותו של מאו צה טונג: סין מגרשת עיתונאים

סין החליטה על גירוש שלושה עיתונאי "וול סטריט ג'ורנל", כעונש על פרסום מאמר דעה בעיתון ● השלושה נדרשים לעזוב את סין בתוך חמישה ימים ● מועדון הכתבים הזרים במדינה: "תגובה חסרת תקדים נגד עיתונאים זרים בסין"

נשיא סין, שי ג'ינפינג / צילום: רויטרס
נשיא סין, שי ג'ינפינג / צילום: רויטרס

סין שללה את תעודות העיתונאי משלושה כתבים של "וול סטריט ג'ורנל" בבייג'ין. זו הפעם הראשונה שבה סין מגרשת בבת-אחת כמה עיתונאים מארגון חדשות בינלאומי אחד, מאז שהמדינה חידשה את הקשר עם העולם אחרי מותו של מאו צה טונג.

משרד החוץ הסיני מסר כי ההודעה אתמול הייתה עונש על מאמר דעה שפרסם ה"ג'ורנל" לאחרונה.

המגורשים הם סגן מנהל המשרד הסיני ג'וש צ'ין והכתב צ'או דנג, שניהם אזרחי ארה"ב, והכתב האוסטרלי פיליפ וון. הם נדרשו לעזוב את סין בתוך חמישה ימים, מסר ג'ונתן צ'נג, ראש משרד העיתון בסין.

הגירוש על-ידי משרד החוץ הסיני בא אחרי זעם ציבורי על כותרת מאמר הדעה מ-3 בפברואר, שהתייחסה לסין כ"האדם החולה באמת של אסיה". משרד החוץ וגופי מדיה ממשלתיים חזרו והתייחסו לכותרת הזו בהצהרות ופוסטים המדינה החברתית ואיימו בהשלכות לא ספציפיות.

"באופן מצער, מה שהעיתון מה ש'וול סטריט ג'ורנל' עשה עד כה היה אך ורק התחמקות מאחריות", אמר אתמול (ד') דובר משרד החוץ ג'נג שואנג בתדרוך יומי לעיתונאים. "העם הסיני אינו מקדם בברכה תקשורת שמדברת בשפה מפלה מבחינה גזעית ומשמיץ ותוקף את סין בזדון".

שלושת העיתונאים עובדים בדסק החדשות של "וול סטריט ג'ורנל", שנהוגה בו הפרדה קפדנית בין עובדי החדשות ומדורי הדעה. וויליאם לואיס, המוציא לאור של העיתון ומנכ"ל החברה-האם שלו, דאו ג'ונס, אמר כי הוא מאוכזב מההחלטה לגרש את העיתונאים, וביקש ממשרד החוץ הסיני לשקול אותה מחדש.

"מאמר הדעה הזה פורסם בנפרד מחדר החדשות של העיתון, ולאף אחד מהעיתונאים המגורשים לא היה קשר אליו", אמר לואיס. "עמודי הדעה שלנו מפרסמים בקביעות מאמרים עם דעות שאנשים לא מסכימים או מסכימים להן, ולא הייתה לנו כל כוונה לפגוע באמצעות הכותרת שלו", הוסיף לואיס. "נראה שזה גרם בבירור רוגז ודאגה בין בני העם הסיני, ואנחנו מצטערים על כך".

בהודעה לעובדי מחלקות החדשות, העורך הראשי של העיתון, מאט מורי, אמרכי ה"ג'ורנל" ינסה לבטל את הגירוש ולהמשיך לעבוד על כיסוי סין ככוח עולמי עולה. "אף אח לא צריך להטיל ספק בכל ש'וול סטריט ג'ורנל' נשאר מחויב לחלוטין לסקר את סין, בסטנדרטים הגבוהים ביותר של דיווח עיתונאי", כתב מורי. "נמשיך לכתוב על סין, בלי חשש או טובות וללא אג'נדה מלבד האמת".

שר החוץ האמריקאי מייק פומפיאו מתח ביקורת על החלטת סין, ואמר: "ארה"ב מגנה את גירוש שלושת כתבי החוץ של העיתון. מדינות בוגרות ואחראיות מבינות שעיתונות חופשת מדווחת על עובדות ומבטאת דעות. התגובה הנכונה היא להציג טיעוני נגד, לא להגביל את חופש הביטוי. ארה"ב מקווה שהעם הסיני ייהנה מאותה גישה למידע מדויק וחופש דיבור כמו האמריקאים".

סין נאבקת בנגיף הקורונה המדבק במהירות, וכן משאלות של אזרחים וכמה מומחי בריאות עולמיים על הטיפול של ביג'ינג במגיפה, שכלל הסגר על חלק גדול ממחוז חוביי, עם אוכלוסייה של קרוב ל-60 מיליון בני אדם. הכעס הציבורי על העדר השקיפות לכאורה סביב הנגיף בא לידי ביטוי באינטרנט, והיה גדול מיכולת גופי הצנזורה במדינה לרסן.

הוועדה העולמית להגנה על עיתונאים קראה לסין להחזיר מיד את תעודות העיתונאי לכתב הוול סטריט ג'ורנל. "הודעת הגירוש הסינית בתגובה למה שהא תופסת ככותרת פוגעת במדור בהדעה של הוול סטריט ג'ורנל גורמת למדינה זו להצטייר פחות ככוח עולה בטוח בעצמו ויותר כבריון בעל עור דק", אמר סטיבן בטלר, מתאם הארגון באסיה.

באוגוסט לא חידשה ממשלת סין את תעודת העיתונאי של צ'ון האן וונג, כתב של העיתון בבייג'ינג שהיה מכותבי מאמר חדשותי על דודן של הנשיא שי ג'ינפינג, שפעולותיו נבדקו על-ידי רשויות חוק וביון באוסטרליה.

חייהם הפרטיים של שי ושל בני משפחתו נחשבים לנושאים רגישים על-ידי הרשויות במדינה. משרד החוץ הזהיר את ה"ג'ורנל" באותה עת מפני פרסום הכתבה, ואיים בהשלכות לא ספציפיות.

בייג'ינג נקטה קו לוחמני יותר כלפי התקשורת הזרה בשנים האחרונות, כאשר הממשל של הנשיא שי השליט פיקוח גדול יתר על מידע וחזרה והדגיש את תפקיד המפלגה הקומוניסטית בחיי האזרחים. סין לא חידשה את תעודת העיתונאי של כמה כתבים, אך לא גירשה כתב זר מאז 1998. הרשויות גירשו שני כתבים אמריקאים אחרי אירועי 1989 בכיכר טייננמן, אך הם עבדו עבור גופי חדשות שונים. ג'ון פומפרט היה כתב AP, ואלן פסין היה ראש משרד קול אמריקה בבייג'ין.

הגירוש בו-זמנית של כתבי ה"ג'ורנל" אתמול מציין "תגובה חסרת תקדים נגד עיתונאים זרים בסין", מסר מועדון הכתבים הזרים בסין. "הפעולה שננקטה נגדי כתבי ה'ג'ורנל' היא קיצונית וניסיון ברור של הרשויות בסין להפחיד גופי חדשות זרים על-ידי הענשת כתבים שלהם בסין".

שלשום (ג') מסר משרד החוץ האמריקאי כי הוא החליט לזהות את הפעילות האמריקאית של כופי חדשות ממשלתיים סינים כנציגות זרה בדומה לשגרירות או קונסוליה. זה היה הצעד האחרון בסדרת צעדים שנועדו ללחוץ על המפלגה הקומוניסטית הסינית להקל את הפיקוח על דיפלומטים ועיתונאים זרים.

עובדי גופי החדשות הסינים יחויבו מעתה להירשם במשרד החוץ כעובדי קונסוליה, אם כי פעילותם המקצועית לא תוגבל. הביטוי "האיש החולה של אסיה" שימש גורמי חוץ ואינטלקטואלים סינים לתיאור סין החלשה שנוצלה על-ידי מעצמות אירופה ויפן בסוף המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20. התקופה הזו מתוארת בספרי לימוד ההיסטוריה הסינים כ"100 השנים של ההשפלה".

את מאמר הדעה ב"ג'ורנל" כתב וולטר ראסל מיד, אקדמאי במכון הדסון, והוא התייחס למגפת הקורונה בסין. צ'ין, סגן ראש משרד העיתון בבייג'ין, בן 43, כיסה בשנים האחרונות נושאים כמו אבטחת סייבר, חוק וזכויות אדם בסין, כולל מאמצי המפלגה הקומוניסטית בתחום ריגול הסייבר. הכתב דנג, בן 32, דיווח משחנאי, הוגנ קונג ובייג'ין בנושאי כלכלה ופיננסים, כולל מלחמת הסחר עם ארה"ב. וון, בן 35, דיווח על פוליטיקה סינית והיה מכותבי הכתבה על פעילותו של בן הדור של הנשיא שי באוסטרליה. כל השלושה דיווחו גם על פעילות המעקב של המפלגה הקומוניסטית בקרב האויגורים המוסלמים במחוז שינג'יאנג במערב סין. 

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"