גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת הסחר הבאה? אחרי ההתקררות בגזרה הסינית הודו עולה על המוקד

הודו נמצאת על מסלול התנגשות עם טראמפ, שנחוש בדעתו להעניש כל מדינה שלדעתו פוגעת ביתרון האמריקאי ● טראמפ טוען שהוא מחבב אישית את מודי. זה לא יציל את הודו ממלחמת סחר עם ארה"ב יותר מאשר החיבה המוצהרת שלו לשי ג'ינפינג

ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי / צילום: רויטרס, Soe Zeya Tun
ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי / צילום: רויטרס, Soe Zeya Tun

אולי החמצתם את כל זה על רקע מלחמת הסחר של ארה"ב עם סין, אבל סכסוך סחר על אש נמוכה קיים גם עם מעצמה נוספת באסיה. תחילת הפרשה לפני שנה, כשארה"ב ביטלה את מעמד הסחר המועדף של הודו, זאת בגלל טענות לאפליה נגד חברות אמריקניות. הודו הגיבה ביישום מכס שכבר איימה בו בעבר, כתגמול על מכסי הפלדה של ארה"ב.

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ יגיע להודו בשבוע הבא, והוא עשוי להשיג שביתת נשק כלשהי עם ראש הממשלה נרנדרה מודי, אבל העימות הבסיסי יימשך כנראה, מפני שהוא מונע על ידי כוחות דומים לסכסוך עם סין.

באופן כללי, מודי רוצה לחקות את הנוסחה שהפכה את סין לכלכלה השנייה בגודלה בעולם, של עידוד השקעות זרות תוך הגנה על יותר שוק מקומי עבור חברות הודיות. הודו אינה מהוה איום כלכלי או גיאופוליטי כמו סין, אבל כעת היא על מסלול התנגשות עם טראמפ, שנחוש בדעתו להעניש כל מדינה שלדעתו פוגעת ביתרון האמריקאי.

מדיניות המגננה הכלכלית של הודו היא ותיקה. ראש הממשלה הראשון שלה, ג'וורלאל נהרו, מנהיג מפלגת הקונגרס הלאומי, ראה בסוציאליזם ובהחלפת יבוא בתוצרת מקומית את המפתחות לפיתוח המדינה כמשק אוטרקי.

משבר מט"ח בתחילת שנות ה-90 הוביל לגל של ליברליזציה גם על ידי מפלגת הקונגרס וגם עם ידי קואליציה שהונהגה על ידי מפלגת בהרטיה ג'נאטה, BJP, הלאומנית, והשיקה תקופה של צמיחה מהירה בשנות ה-2000. אבל רגולציה מסובכת, רישיונות, פיקוח של המדינה על בנקים ומגזרי-מפתח אחרים, יחד עם מדיניות של גחמות, המשיכו לפגוע ביזמות ובהשקעות.

מודי הבטיח לשנות את זה כשהוא הוביל את BJP חזרה לשלטון ב-2014 עם מצע של "מינימום ממשלה, מקסימום משילות". בנאומו בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס ב-2018 הוא הגן על הגלובליזציה נגד "כוחות המגננה". בשוק המקומי הוא יישם שינויים חשובים כמו קוד פשיטת רגל פשוט יותר ומס מכירות ארצי.

אך בנוגע לעולם החיצוני, הודו של מודי אימצה מחדש את המגננה. בתקציב 2018 ושוב השנה, ממשלת מודי העלתה מכסים על מוצרים רבים. המכס הממוצע במסגרת מעמד הסחר המועדף של הודו עלה ב-2018 ל-17%, מהגבוהים בארגון הסחר העולמי.

בדוח שלו על חסמי הסחר הבינלאומיים בשנה שעברה, נציג הסחר האמריקני התלונן שתוכנית "תוצרת הודו" ומדיניות סחר החוץ של מודי, בתוספת מדיניות ייצור לאומי שהיתה כבר קיימת, הטילה דרישות תוכן מקומי והעברת טכנולוגיה במגזרי ההגנה, האלקטרוניקה, הרפואה, תקשורת המידע ומוצרי האנרגיה הנקייה.

חוקים חדשים יחייבו שנתונים אישיים של לקוחות הודים, נתונים שמיוצרם בהודו על ידי ספקיות מחשוב ענן וערוצי תקשורת מסוימים, יהיו ממוקמים בהודו. ארגון מעקב אחרי סחר חופשי משווייץ, גלובל טרייד אלרט, מעריך שיותר ממחצית הייבוא ההודי מושפע כעת לרעה על ידי לפחות שלושה חוקים שהודו אימצה מאז 2008.

ממשלת מודי אינה להוטה להשתתף גם באמנות סחר רב-צדדיות. היא התחמקה מהדיונים בארגון הסחר העולמי על הקלת חסמי מכס עם יבוא ב-2016, ויצאה בשנה שעברה מ"השותפות הכלכלית האזורית המקיפה", גוש הסחר האסיאני, מחשש שהיא תוצף ביבוא מסין. הודו הציעה כתחליף לכך עסקאות סחר דו-צדדיות.

מודי לא צריך היה להצטייר מלכתחילה כליברל בסגנון מערבי. שלא כמו מפלגות ימין אחרות שתומכות אינסטינקטיבית בעסקים ובגלובליזציה, BJP רוצה להגן על בסיס התומכים שלה שהם עסקים קטנים וסוחרים מפני תחרות פתוחה עם חברות גדולות. "BJP מתכננת ליצר חברות אלופות לאומיות בסקטור הציבורי והפרטי, ולספק להן את התמיכה הממשלתית נגד יריבות זרות", כתב העיתונאי הכלכלי ההודי סוומיננתם אייאר במאמר למכון קאטו ב-2018.

המגננה ההודית בימינו שונה מזו שהייתה בעבר, כשהמטרה היתה להפוך את הודו לאוטרקית (נסמכת על עצמה). במקום זאת, כתב אייאר, מודי מנסה להבטיח ליצרנים ההודים מקום בשרשראות האספקה העולמיות.

מודי פתח את הודו להשקעות זרות בציפייה שהן יעזרו לבנות יכולת יצרנית מקומית, כפי שעשתה סין. "למודל הסיני יש תהודה חזקה מאד בהודו", אמר ארווינד סוברמניאן, יועץ כלכלי לשעבר לממשלת מודי וכעת מרצה באוניברסיטת הרווארד. התפיסה היא "הסינים בנו אלופות לאומיות, אז למה אנחנו לא יכולים לעשות אותו דבר?".

אבל למודי יש בעיות שלא היו לסין. קודם כל, הרגולציה ההודית, לדוגמה בנושאי שכירת עובדים, פיטורים וקנית קרקעות, קשה הרבה יותר לחברות הגדולות מאשר לקטנות. "קשה מאד לגדול ולצבור משקל", אמר סובמרניאן. "אם אתה לא עושה את זה לא תוכל לעולם להיות מעצמה של ייצור ויצוא". במאמר עדכני, הוא ועוד כלכלן מראים שהייצור בהודו רשם שיא בשיעור נמוך בהרבה מן התמ"ג ביחס לסין.

שנית, עליית סין הציתה תגובת נגד עולמית נגד הסחר החופשי שפועלת נגד כל מדינה שמנסה לחקות אותה. קובע המדיניות בארה"ב אמנם אינם רואים את הודו כאיום אסטרטגי כמו סין, אבל אימוץ לאומנות הינדית על יד מודי, שעורר מחאות של המיעוט המוסלמי, פוגע בחלק מהרצון הטוב כלפי הודו.

טראמפ טוען שהוא מחבב אישית את מודי. זה לא יציל את הודו ממלחמת סחר עם ארה"ב יותר מאשר החיבה המוצהרת שלו למנהיג סין, שי ג'ינפינג, שלא מנעה מלחמת סחר עם הסינים.

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות בוול סטריט; הישראלית שמזנקת, וזו שנופלת ב-35%

אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● מחירי הנפט מזנקים, הדולר מתחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי מזנקת בעקבות הדוחות, סולאראדג' נופלת ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שהן ימשיכו בהמשך השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?