גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על רקע הקורונה: הפעילות העסקית בארה"ב ירדה לרמה הנמוכה ביותר מזה שש שנים

חברת הנתונים IHS Markit מסרה שמדד התפוקה המשולב שלה לארה"ב – מדידה מצרפית של פעילות במגזרי השירותים והייצור – ירד מ-53.3 נקודות בינואר ל-49.6 נקודות בפברואר ● כל רמה מתחת ל-50 נקודות מציינת התכווצות כלכלית

עובדי שדה תעופה עובדים עם מסיכות מחשש להתפשטות נגיף הקורונה / צילום: רויטרס
עובדי שדה תעופה עובדים עם מסיכות מחשש להתפשטות נגיף הקורונה / צילום: רויטרס

הפעילות העסקית בארה"ב ירדה בפברואר לרמתה הנמוכה ביותר מזה יותר משש שנים, כאשר חברות צמצמו פעילות על רקע התפרצות נגיף הקורונה והחשש שהיא תאט את הצמיחה הכלכלית, לפי סקר פרטי שפורסם שלשום (ו').

חברת הנתונים IHS Markit מסרה שמדד התפוקה המשולב שלה לארה"ב - מדידה מצרפית של פעילות במגזרי השירותים והייצור - ירד מ-53.3 נקודות בינואר ל-49.6 נקודות בפברואר, הרמה הנמוכה ביותר שהייתה למדד מאז אוקטובר 2013, כאשר רמה מתחת ל-50 נקודות מציינת התכווצות כלכלית.

המניות ותשואות אג"ח האוצר האמריקני ירדו שלשום והמתכות היקרות עלו על רקע הסימנים שהתפרצת הקורונה מתחילה להשפיע על הצמיחה הכלכלית בחלקים מהעולם.

הכלכלנים מעריכים שלנגיף תהיה השלכה צנועה על הצמיחה העולמית. שירות המשקיעים של מודי'ס, לדוגמה, עדכן את תחזית הצמיחה של הכלכלות הגדולות בעולם ל-2.4% בשנת 2020, מתחזית קודמת ל-2.6%. הירידה במדד המשולב האמריקני נבעה בעיקר מירידה במגזר השירותים, שהתכווץ החודש, ומירידה בהזמנות חדשות לסחורות ושירותים ברחבי ארה"ב, לראשונה מאז 2009. גם פעילות הייצור בארה"ב הואטה במקצת, לפי נתוני הסקר.

"הירידה הייתה קשורה בחלקה להתפרצות הקורונה, והיא באה לידי ביטוי בביקוש מוחלש במגזרים כמו נסיעות ותיירות, כמו גם בירידה בייצוא ובהפרעה לשרשראות אספקה", אמר כריס וויליאמסון, כלכלן העסקים הראשי ב-IHS Markit.

ממשלת סין הגיבה להתפרצות הנגיף בהגבלות נסיעה ודרישות הסגר, שאילצו עובדים רבים להישאר בביתם, וגם משלוחי סחורות אל סין וממנה השתבשו כתוצאה מכך. כמה עסקים מחוץ לסין כבר דיווחו שהאמצעים הללו ישפיעו לרעה על הייצור, מאחר שרכיבים מתוצרת סינית אוזלים להם, או שהם אינם יכולים לספק לקונים סינים מוצרים מוגמרים.

הסקר שפורסם שלשום אותת שעסקי השירותים חשים בהשלכה יותר מאשר מגזר היצור האמריקני, שהמשיך להתרחב בפברואר, אם כי בקצב איטי יותר ביחס לינואר, לפי IHS Markit. הפעילות במגזר השירותים הואטה בפברואר לראשונה מזה ארבע שנים, ועברה לטריטוריה שלילית.

ניל דוטה, מנהל המחקר הכלכלי ברנסנס מקרו, אמר שהצמיחה החלשה אמנם צפויה להימשך גם במרץ, אך החוזק היחסי של הצרכן האמריקני ונתוני שוק הדיור החיוביים, יחד עם הכלכלה הרחבה, אומרים שהמשק האמריקני יחזיק מעמד היטב. "בנתונים נטו, ארה"ב במצב בריא וסביר, גם אחרי נתוני Markit", הוא סיכם.

סקרים אחרים של מנהלי רכש בחברות שפורסמו שלשום הראו שמגפת הקורונה המשיכה להחליש את הצמיחה הכלכלית ביפן ופגעה בהזמנות ייצוא בגרמניה, אבל האפקט על גרמניה היה פחות חמור מכפי שחששו.

כלכלת יפן, השלישית בגודלה בעולם, התכווצה בחודשים האחרונים של 2019, ונגיף הקורונה החליש את התקוות להבראה מהירה. לפי סקר של 800 עסקים יפנים של Markit, הפעילות במגזר הפרטי היפני ירדה בקצב החד ביותר מאז פברואר 2014. ירידה בתיירות מסין הייתה אחת הסיבות לירידה, אבל היצרנים סבלו גם מירידה בהזמנות יצוא. נגיד הבנק המרכזי היפני הראיקו קורודה אמר בפרלמנט היפני שמוקדם מדי להחליט איך להגיב להתפרצות הקורונה.

קורודה יצטרף לבנקאים מרכזיים ובכירי אוצר ממועדון 20 הכלכלות המובילות בעולם שיתכנסו בסעודיה בשבת וביום ראשון הבאים. הם ידונו בהשפעה הצפויה של הקורונה על הכלכלה העולמית, אך הם לא צפויים להודיע על צורך בפעולה דחופה לתמיכה בביקוש, כמו הורדת ריביות מתואמת. בנקים מרכזיים נקטו עד כה עמדה זהירה ביחס להשלכות הקורונה על כלכלת העולם.

נשיא הפדרל ריזרב באטלנטה, רפאל בוסטיץ, אמר בראיון ביום ו' שהוא אינו צופה השלכה ממושכת על כלכלת ארה"ב. "התחזית שלי די אופטימית. הכלכלה מתפקדת ברמה חזקה מאד", הוא אמר. "מבחינת הצרכן האמריקני, נגיף הקורונה עדיין מרוחק".

בוסטיץ הוסיף שהחברות שהוא בקשר איתן - האזור שלו כולל יצרניות בינלאומיות ובנקים - אמרו לו שהנגיף "הולך להפריע, אבל לא צפוי להיות בעל השפעה מבנית".

מסלול המגפה עדין לא ברור. אם אפשר יהיה להתגבר עליה בסין, עם חזרה לתנאי עבודה רגילים בעתיד הלא רחוק, רוב הכלכלנים חושבים שהאפקט העולמי יהיה צנוע. אם המגפה תתפרץ בקנה מידה רחב באסיה מחוץ לסין, האפקט הכלכלי יהיה גדול בהרבה.

לפי שעה, ההשפעה על אירופה צנועה. מדד מנהלי הרכש המשולב של Markit למרחב האירו עלה בפברואר ל-51.6 נקודות, שיא של שישה חודשים, מ-51.3 בינואר.

"השבריריות של שרשראות האספקה העולמיות אומרת שאפילו לשיבושים קלים בסין יכולה להיות תהודה גדולה באירופה", אמר אוליבייה רקאו, כלכלן בחברת הייעוץ אוקספורד אקונומיקס.

לפני התפרצות הקורונה בסין, כלכלת העולם צמחה בשנה שעברה בקצב האיטי ביותר מאז 2009. רוב הכלכלנים צפו עלייה קלה השנה על רקע הרפיית מתחי הסחר, אך האפשרות הזו מוטלת כעת בספק.

עוד כתבות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35