גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אפקט הדומינו של וירוס הקורונה: "אירוע של פעם בדור"

שני עשורים הספיקו לסין כדי להשתלט על שליש מהמסחר העולמי ● כאשר המדינה מתקשה לתפקד, היא גורמת לנזק גלובלי ● מפעל רכב בטקסס, חברת תוכנה בסידני ויצרן ג’ינס בבנגלדש - כולם עומדים חסרי אונים מול הנזק הכלכלי של נגיף הקורונה

שדה תעופה נטוש בבייג’ינג / צילום: Tingshu Wang, רויטרס
שדה תעופה נטוש בבייג’ינג / צילום: Tingshu Wang, רויטרס

זאת לא הפעם הראשונה שבה סין מתמודדת עם קורונה. הסארס, שגם הוא נגיף ששייך למשפחת הקורונה, פגע במדינה בשנת 2003, אבל הכלכלה העולמית נותרה כמעט אדישה. 17 שנים מאוחר יותר, נגיף הקורונה החדש, שזכה לכינוי COVID-19, גורם לנזקים עצומים.

סין הפכה בשנים האחרונות למעצמה כלכלית. היא מייצאת ומייבאת מוצרים מכל פינה כמעט - מאסיה, דרך אירופה ועד לצפון אמריקה. יצרנים בכל העולם רוכשים מסין רכיבים, ורובם נתקלים בימים האחרונים בקשיי אספקה.

השלטונות בסין נאבקים בהתפשטות הקורונה ומאלצים עובדים רבים להישאר בבתיהם, מה שמוביל לכך שהיצוא נפגע. ג’נרל מוטורס בארה"ב הזהירו שמחסור בחלקים תוצרת סין עלול לפגוע בפעילות של פסי ייצור במפעלים שמייצרים רכבי שטח במישיגן ובטקסס. החברה הוסיפה שהיא מנסה להתמודד עם האתגר.

 גם במקומות אחרים הסיטואציה דומה, ודוגמאות לא חסרות. מוסטפיז אודין, יצרן ג’ינס מהעיר צ’יטגונג בדרום מזרח בנגלדש, מספר שהוא לא יכול לספק הזמנה למאה אלף מכנסי ג'ינס לנשים מפני שהוא לא מקבל את הבד שנחוץ לו מסין. "אני פשוט מחכה", הוא אומר, "אין לנו אפשרות אחרת".

המגפה הובילה לסגירה של שורה ארוכה של מפעלים בסין. רק קומץ נפתחים כעת מחדש, אבל המשבר רחוק מלהסתיים. פקידים וכלכלנים מזהירים שסגירה ממושכת של מפעלים בסין תשתק את הייצור העולמי, ותעלה עד טריליון דולר.

"המצב הנוכחי רציני מכפי שחשבנו", אמר באחרונה נשיא דרום קוריאה מון ג’יאה-אין, "אנחנו צריכים לנקוט צעדי חירום בזמן חרום כזה".

הנגיף הסיני בולם את הכלכלה העולמית - אתר

העובדים יוצאים לחופשה כפויה

יצרנית הרכב יונדאי מוטור, שסגרה החודש כמה מפעלים בסין, השביתה את הפעילות באחד המפעלים שלה באולסן, עיר גדולה בדרום קוריאה, בגלל מחסור ברכיבים. אסיאנה איירליינס, חברת התעופה השנייה בגודלה בדרום קוריאה במדינה, אילצה 10,500 עובדים לצאת לחופשה כפויה של עשרה ימים.

נזקי הקורונה פוגעים גם ביצרני האלקטרוניקה, שגם הם מייבאים חלקים מסין. חלקם שוקלים לחפש אתרי ייצור חדשים, אולם תהליך כזה מצריך זמן. אחת המדינות שצפויות להיפגע מהקורונה היא יפן. היצוא היפני לסין צפוי להתכווץ ברבעון השני של השנה ב-7% ביחס לרבעון הקודם, כך מעריך הכלכלן טארו סאיטו ממכון המחקר NLI. ענקית משחקי הווידאו נינטנדו דיווחה שהיא מעכבת משלוחים של קונסולת המשחק העיקרית שלה, סוויץ', בגלל מחסור בחלקים.

אחרי כמעט שנתיים של מלחמת סחר בין סין לבין ארה"ב, האפקט הכלכלי של הנגיף עשוי להיות חמור. מדינות שתלויות בסין עלולות לאבד חצי אחוז מהתמ"ג שלהן בשנת 2020, לדברי כמה כלכלנים.

סין אחראית לקרוב לשליש מהתוצר העולמי, לעומת 3% בלבד בשנת 2000. מי שיסבלו במיוחד מההאטה בסין הן השכנות שלה באסיה. בשנת 2000 היוותה סין רק 1.2% מהסחר העולמי, לפי הבנק העולמי. ב-2018 סין ריכזה שליש מהסחר העולמי. באסיה, החלק של סין עלה מ-16% ל-41% באותה התקופה.

הקורונה פוגעת בכל מקום. אפל מסרה שהיא לא תעמוד בתחזיות ההכנסות לרבעון הראשון מאחר שהמגפה אילצה אותה לסגור מפעלים בסין. באירופה, מפעילי מכולות צפויים לפרסם אזהרות רווח לאחר שעשרות הפלגות לסין וממנה בוטלו.

ההחלטה של ארה"ב לאסור על תושבי סין להיכנס למדינה מהווה מכה עבור מלונאים וקמעונאים במדינה. הפגיעה לא נעצרת שם. סינגפור הורידה בשבוע שעבר את תחזית התמ"ג השנתי שלה מ-1.5% ל-0.5%. תאילנד מעריכה שמספר התיירים שנכנסים למדינה יצנח השנה ב-13% מאחר שהסינים מקורקעים.

בווייטנאם, כלכלה קטנה שתלויה באספקה מסין, היצוא בינואר צנח ב-17.4% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. היבוא התכווץ בשיעור חד של 13.7%, כאשר היצוא לסין צנח בשיעור חד יותר של 16%.

מפלדה עד ריהוט, וייטנאם בנתה חלק גדול מהכלכלה שלה על יבוא חומרי גלם מסין ויצוא של מוצרים שמבוססים עליהם. כיום, יותר מ-50% מהיצרנים מדווחים על מחסור ברכיבים, כך לפי הודעת לשכת המסחר האמריקאית בווייטנאם.

הצרות הגיעו גם לאוסטרליה

אוסטרליה, כלכלה גדולה פי שישה מזו של וייטנאם, מרגישה גם היא את האפקט. לפני 20 שנה סין הייתה שותפת מסחר שולית למדי, אחרי ארה"ב, יפן ודרום קוריאה.

כאשר בייג’ינג השקיעה סכומי עתק בתיעוש, הרעב האדיר של סין בלע עפרות ברזל ופחם מאוסטרליה. בשנה שעברה היוותה סין קרוב ל-40% מסך היצוא האוסטרלי.

BHP Billiton האוסטרלית, חברת הכרייה הגדולה בעולם, צפויה לעדכן כלפי מטה את התחזיות שלה אם המגפה לא תיבלם עד סוף מארס.

הירידה פגעה גם בתעשיות נלוות. ווישטק גלובל מסידני, שמספקת תוכנת מחשוב ענן למעקב אחרי מוצרים, הנמיכה בשבוע את התחזית השנתית שלה. "זה אירוע של פעם בדור", אמר מנכ"ל החברה ריצ’רד ווייט.

עוד כתבות

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יאיר אליהו נפל בקרב בצפון רצועת עזה

יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית. מפרטים ראשונים של האירוע עולה כי שני כלים הנדסיים, באגר ו-D-9, התנגשו זה בזה במהלך פעילות מבצעית ● מקור בארגוני הטרור הפלסטינים לערוץ אל-חדת' הסעודי: חמאס עדכן שהוא ימסור הערב למתווכות את תשובתו להצעה ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

תיקון והתנצלות

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?