גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אפקט הדומינו של וירוס הקורונה: "אירוע של פעם בדור"

שני עשורים הספיקו לסין כדי להשתלט על שליש מהמסחר העולמי ● כאשר המדינה מתקשה לתפקד, היא גורמת לנזק גלובלי ● מפעל רכב בטקסס, חברת תוכנה בסידני ויצרן ג’ינס בבנגלדש - כולם עומדים חסרי אונים מול הנזק הכלכלי של נגיף הקורונה

שדה תעופה נטוש בבייג’ינג / צילום: Tingshu Wang, רויטרס
שדה תעופה נטוש בבייג’ינג / צילום: Tingshu Wang, רויטרס

זאת לא הפעם הראשונה שבה סין מתמודדת עם קורונה. הסארס, שגם הוא נגיף ששייך למשפחת הקורונה, פגע במדינה בשנת 2003, אבל הכלכלה העולמית נותרה כמעט אדישה. 17 שנים מאוחר יותר, נגיף הקורונה החדש, שזכה לכינוי COVID-19, גורם לנזקים עצומים.

סין הפכה בשנים האחרונות למעצמה כלכלית. היא מייצאת ומייבאת מוצרים מכל פינה כמעט - מאסיה, דרך אירופה ועד לצפון אמריקה. יצרנים בכל העולם רוכשים מסין רכיבים, ורובם נתקלים בימים האחרונים בקשיי אספקה.

השלטונות בסין נאבקים בהתפשטות הקורונה ומאלצים עובדים רבים להישאר בבתיהם, מה שמוביל לכך שהיצוא נפגע. ג’נרל מוטורס בארה"ב הזהירו שמחסור בחלקים תוצרת סין עלול לפגוע בפעילות של פסי ייצור במפעלים שמייצרים רכבי שטח במישיגן ובטקסס. החברה הוסיפה שהיא מנסה להתמודד עם האתגר.

 גם במקומות אחרים הסיטואציה דומה, ודוגמאות לא חסרות. מוסטפיז אודין, יצרן ג’ינס מהעיר צ’יטגונג בדרום מזרח בנגלדש, מספר שהוא לא יכול לספק הזמנה למאה אלף מכנסי ג'ינס לנשים מפני שהוא לא מקבל את הבד שנחוץ לו מסין. "אני פשוט מחכה", הוא אומר, "אין לנו אפשרות אחרת".

המגפה הובילה לסגירה של שורה ארוכה של מפעלים בסין. רק קומץ נפתחים כעת מחדש, אבל המשבר רחוק מלהסתיים. פקידים וכלכלנים מזהירים שסגירה ממושכת של מפעלים בסין תשתק את הייצור העולמי, ותעלה עד טריליון דולר.

"המצב הנוכחי רציני מכפי שחשבנו", אמר באחרונה נשיא דרום קוריאה מון ג’יאה-אין, "אנחנו צריכים לנקוט צעדי חירום בזמן חרום כזה".

הנגיף הסיני בולם את הכלכלה העולמית - אתר

העובדים יוצאים לחופשה כפויה

יצרנית הרכב יונדאי מוטור, שסגרה החודש כמה מפעלים בסין, השביתה את הפעילות באחד המפעלים שלה באולסן, עיר גדולה בדרום קוריאה, בגלל מחסור ברכיבים. אסיאנה איירליינס, חברת התעופה השנייה בגודלה בדרום קוריאה במדינה, אילצה 10,500 עובדים לצאת לחופשה כפויה של עשרה ימים.

נזקי הקורונה פוגעים גם ביצרני האלקטרוניקה, שגם הם מייבאים חלקים מסין. חלקם שוקלים לחפש אתרי ייצור חדשים, אולם תהליך כזה מצריך זמן. אחת המדינות שצפויות להיפגע מהקורונה היא יפן. היצוא היפני לסין צפוי להתכווץ ברבעון השני של השנה ב-7% ביחס לרבעון הקודם, כך מעריך הכלכלן טארו סאיטו ממכון המחקר NLI. ענקית משחקי הווידאו נינטנדו דיווחה שהיא מעכבת משלוחים של קונסולת המשחק העיקרית שלה, סוויץ', בגלל מחסור בחלקים.

אחרי כמעט שנתיים של מלחמת סחר בין סין לבין ארה"ב, האפקט הכלכלי של הנגיף עשוי להיות חמור. מדינות שתלויות בסין עלולות לאבד חצי אחוז מהתמ"ג שלהן בשנת 2020, לדברי כמה כלכלנים.

סין אחראית לקרוב לשליש מהתוצר העולמי, לעומת 3% בלבד בשנת 2000. מי שיסבלו במיוחד מההאטה בסין הן השכנות שלה באסיה. בשנת 2000 היוותה סין רק 1.2% מהסחר העולמי, לפי הבנק העולמי. ב-2018 סין ריכזה שליש מהסחר העולמי. באסיה, החלק של סין עלה מ-16% ל-41% באותה התקופה.

הקורונה פוגעת בכל מקום. אפל מסרה שהיא לא תעמוד בתחזיות ההכנסות לרבעון הראשון מאחר שהמגפה אילצה אותה לסגור מפעלים בסין. באירופה, מפעילי מכולות צפויים לפרסם אזהרות רווח לאחר שעשרות הפלגות לסין וממנה בוטלו.

ההחלטה של ארה"ב לאסור על תושבי סין להיכנס למדינה מהווה מכה עבור מלונאים וקמעונאים במדינה. הפגיעה לא נעצרת שם. סינגפור הורידה בשבוע שעבר את תחזית התמ"ג השנתי שלה מ-1.5% ל-0.5%. תאילנד מעריכה שמספר התיירים שנכנסים למדינה יצנח השנה ב-13% מאחר שהסינים מקורקעים.

בווייטנאם, כלכלה קטנה שתלויה באספקה מסין, היצוא בינואר צנח ב-17.4% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. היבוא התכווץ בשיעור חד של 13.7%, כאשר היצוא לסין צנח בשיעור חד יותר של 16%.

מפלדה עד ריהוט, וייטנאם בנתה חלק גדול מהכלכלה שלה על יבוא חומרי גלם מסין ויצוא של מוצרים שמבוססים עליהם. כיום, יותר מ-50% מהיצרנים מדווחים על מחסור ברכיבים, כך לפי הודעת לשכת המסחר האמריקאית בווייטנאם.

הצרות הגיעו גם לאוסטרליה

אוסטרליה, כלכלה גדולה פי שישה מזו של וייטנאם, מרגישה גם היא את האפקט. לפני 20 שנה סין הייתה שותפת מסחר שולית למדי, אחרי ארה"ב, יפן ודרום קוריאה.

כאשר בייג’ינג השקיעה סכומי עתק בתיעוש, הרעב האדיר של סין בלע עפרות ברזל ופחם מאוסטרליה. בשנה שעברה היוותה סין קרוב ל-40% מסך היצוא האוסטרלי.

BHP Billiton האוסטרלית, חברת הכרייה הגדולה בעולם, צפויה לעדכן כלפי מטה את התחזיות שלה אם המגפה לא תיבלם עד סוף מארס.

הירידה פגעה גם בתעשיות נלוות. ווישטק גלובל מסידני, שמספקת תוכנת מחשוב ענן למעקב אחרי מוצרים, הנמיכה בשבוע את התחזית השנתית שלה. "זה אירוע של פעם בדור", אמר מנכ"ל החברה ריצ’רד ווייט.

עוד כתבות

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס ישראל: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו