גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוב ציבורי גבוה זה רע? הכלכלנים כבר לא בטוחים שזה פוגע בצמיחה של המדינות

לפני עשור הקונצנזוס בקרב כלכלנים היה שחוב ציבורי מעל 90% מהתמ"ג עלול לפגוע בצמיחה ולהעלות הסיכוי למשברים ● כעת הם כבר לא חד-משמעיים בעניין

רה"ב בריטניה בוריס ג'ונסון באתר בנייה של פרויקט כביש מהיר בברמינגהאם / צילום: AP/ אדי קיוך
רה"ב בריטניה בוריס ג'ונסון באתר בנייה של פרויקט כביש מהיר בברמינגהאם / צילום: AP/ אדי קיוך

בעולם של ריביות אולטרה־נמוכות, לא מעט כלכלנים רציניים שאומרים שרמות חוב ציבורי גבוהות הן לא רק אפשריות אלא רצויות. אם תשואות אג"ח המדינה נשארות נמוכות משיעור הצמיחה הכלכלית, הממשלות יוכלו להנפיק אג"ח בלי לשלם עליהן מאוחר יותר, טוען אוליביה בלנשר, הכלכלן הראשי לשעבר של קרן המטבע הבינלאומית.

ממשלות צרפת, איטליה, ספרד ובריטניה מנצלות היטב את המצב ומתכננות גירעונות תקציביים גדולים בשנים הקרובות, שיעלו את החוב הלאומי אל קרוב ל־100% תמ"ג או הרבה יותר. גם יפן הודיעה לאחרונה על תוכנית כלכלית בהיקף 120 מיליארד דולר להאצת הצמיחה, למרות שהחוב הציבורי שלה הוא יותר מכפול ביחס לתמ"ג היפני השנתי. במקביל, ארה"ב מנהלת מסע גיוס הלוואות, שהעלה את הגירעון הפדרלי השנתי אל מעל טריליון דולר ואת סך החוב הממשלתי אל מעל 105% תמ"ג.

אבל המגמה הזו מעוררת ביקורת של כמה רגולטורים ומוסדות בינלאומיים, שמזהירים שחוב ציבורי גבוה הוא עדיין דבר מסוכן. החוב הציבורי הגדל של צרפת הוא "סיבה לדאגה, מפני שהוא מצמצם את מרחב התמרון התקציבי במקרה של האטה כלכלית", אמרה נשיאת הבנק המרכזי האירופי, כריסטין לגארד, לעיתון צרפתי בחודש שעבר.

הנציבות האירופית הזהירה בנובמבר שמונה מדינות חברות שהן עלולות להפר את כללי מרחב האירו, שמחייבים את המדינות עם חוב ציבורי של מעל 60% תמ"ג להפחית אותו בהדרגה.

אוליבייה בלנשר / צילום: ז'אן פרנסואה, Associated Press

הרבה הון יחסית לביקוש

מסורתית, הכלכלנים חששו שחוב ציבורי גבוה יבלע כספים שיוכלו לשמש במקום זאת להשקעה פרטית, ולכן יוריד את רמות ההון והיכולת היצרנית של המדינה תוך העלאת שערי הריבית. אבל בימינו, הריביות הנמוכות מאד בכל העולם מצביעות על הרבה מאד הון יחסית לביקוש שלו.

לחוב ציבורי יכולים להיות גם יתרונות, אומרים כמה כלכלנים. הוא מספק למשקיעים את הביקוש הגדל לנכסים בטוחים, מהווה תחליף למחסור בתחמושת מוניטרית בבנקים המרכזיים (שכבר הורידו ריביות לאפס או גם לרמה שלילית), ומממן השקעות ציבוריות בתשתיות, חינוך, מחקר ופיתוח וגם מאבק בשינויי האקלים - כל מה שעשוי לתרום לצמיחה כלכלית עתידית.

אבל כמה כלכלנים מזהירים שהריביות הנמוכות משקפות צמיחה כלכלית נמוכה, שמקשה על מדינות להיחלץ מהר החובות שלהן. מדינות עם חוב גבוה גם פחות מסוגלות להגיב בכוח על הלם כלכלי על ידי העלאת ההוצאה או הפחתת מסים.

"במהלך ההיסטוריה, אם חוב גבוה לא היה בעייתי, המדינות היו מעלות את החובות שלהן, כי זה הדבר הקל ביותר בעולם של הפוליטיקאים", אמר וויליאם גייל, עמית מחקר בכיר במכון ברוקינגס בוושינגטון.

כריסטין לגארד / צילום: שאטרסטוק

מחקר של קרן המטבע שפורסם בחודש שעבר מצא שכלכלות מתקדמות ניצבות בפני סיכון גבוה משמעותית של כניסה למשבר אם החוב לנושים זרים שלהן עולה על 70% מהתמ"ג. לכלכלות מתעוררות, הסף הוא 30%, לפי המחקר הזה, שבדק יותר מ־400 משברים ב־188 מדינות בשנים 1980־2016.

החוקרים מצאו שתשואות אג"ח הממשלה נשארו במקרים רבים נמוכות לאורך תקופות ארוכות, לפני שהן נוסקות בתחילת משבר. זה אומר שאסור לממשלות להסתמך יותר מדי על עלויות כסף נמוכות. "ממשלות צריכות לחשוש מחוב ציבורי גבוה גם כשעלויות ההלוואות נראות נמוכות", כתבו החוקרים.

חוצים גבולות - החוב הממשלתי ביחס לתמג

שתי הכלכלות האירופיות עם שיעורי הצמיחה הנמוכים ביותר בעשור האחרון, איטליה ויוון, התחילו עם החובות הציבוריים הגבוהים ביותר, מציינת כרמן ריינהרט, כלכלנית באוניברסיטת הרווארד. אירלנד, שנכנסה למשבר הפיננסי העולמי עם חוב ציבורי נמוך, התאוששה ממנו במהירות יחסית.

ריינהרט ועמיתה בהרווארד הכלכלן, קנת רוגוף, כתבו ב־2010 מאמר משפיע, שמצא שמדינות עם חוב ציבורי של מעל 90% תמ"ג רשמו בדרך כלל צמיחה כלכלית איטית יותר. המחקר שלהם, שהצדיק את מדינות הצנע הכלכלי באירופה, בדק נתונים מ־44 מדינות על פני כ־200 שנה. הוא מצא ששיעור הצמיחה החציוני היה נמוך ב־1% במדינות מתקדמות עם נטל חוב ציבורי של מעל 90% תמ"ג.

ריינהרט ורוגוף אומרים שהמחקר שלהם לא חזה אפקט מיידי שיהיה לעלייה של החוב הציבורי מעבר לנקודת הטיה מסוימת. "עלייה של החוב מ־89% ל־90% אינה אירוע גדול יותר מעליית רמת הכולסטרול בדם מ־199 ל־200 או נהיגה במהירות 81 קמ"ש היכן שהמהירות המותרת היא 80 קמ"ש", אמר רוגוף. "אין כאן מפנה חד, ואנחנו מעולם לא קבענו אחרת".

עוד כתבות

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

שבוע המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה חיובית על רק ההתקדמות במו"מ עסקת החטופים ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ביה"ד קבע: רכיב לא מוצדק יכול להפוך תלוש שכר לפיקטיבי

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר