גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברת תרופות מארה"ב החלה בפיתוח חיסון ראשון לקורונה

חברת התרופות האמריקאית מודרנה בשיתוף המכון הלאומי לאלרגיות ומחלות מידבקות צופים שעד סוף אפריל יחלו בניסוי קליני ● לפי מנהל המכון, אם הכל יילך כמתוכנן החיסון יהיה מוכן לחורף הבא

ניסוי קליני / צילום: SHUTTERSTOCK
ניסוי קליני / צילום: SHUTTERSTOCK

חברת התרופות האמריקאית מודרנה העבירה משלוח ראשון של חיסון שפותח במהירות נגד נגיף הקורונה לחוקרים של הממשל האמריקאי, שיבצעו את הניסויים הראשונים בבני אדם כדי לבדוק אם החיסון יכול לדכא את המגיפה שהחלה בסין.

מודרנה (Moderna) שיגרה אתמול (ב') אמפולות של החיסון מהמפעל שלה בנורווד, מסצ'וסטס, למכון הלאומי לאלרגיות ומחלות מידבקות, NIAID, בבתסדה, מרילנד. המכון צופה שעד סוף אפריל הוא יתחיל ניסוי קליני עם כ-20-25 מתנדבים בריאים, כדי לקבוע אם שתי מנות של הזריקה הן בטוחות לשימוש ומייצרות את התגובה החיסונית שצפויה להגן מפני הידבקות בנגיף. כך מסר מנהל המכון, אנתוני פוסי. התוצאות הראשונות עשויות להתקבל ביולי או אוגוסט.

זמן ההפקה של המשלוח הראשון של החיסון, שפותח יחד עם NIAID אחרי למידת הרצף הגנטי של הנגיף בינואר, נחשב לתגובה מהירה מאד למצב החירום של התפרצות נגיף הקורונה.

אם הניסוי הקליני יתחיל כמתוכנן באפריל, יחלפו שלושה חודשים מתכנון החיסון עד לניסוי שלו על בני אדם. להשוואה, אחרי התפרצות נגיף הקורונה הוותיק יותר, סארס (תסמונת הנשימה החריפה) בסין ב-2002, נדרשו כ-20 חודשים להביא חיסון לשלב ראשון של ניסוי קליני, לפי ד"ר פוסי. "שום דבר לא קרה בעבר כה מהר", הוא אמר.

רשויות הבריאות אומרות שההתקדמות בטכנולוגיית החיסונים, בעזרת השקעות ממשלתיות ופרטיות, מקצרת את לוח הזמנים של הפיתוח במצבי התפרצות נגיף. בעבר, חוקרים התאמצו לפתח חיסונים בתגובה להתפרצויות כמו סארס, אבולה וזיקה עם תוצאות מעורבות. חיסונים ישנים יותר פותחו מחלבונים נגיפיים שצריך לגדל תחילה בביצים או בתרביות תאים, ויחד עם ניסויים בבעלי חיים עלולות להידרש שנים לפני שחיסון מתאים לשימוש אנושי.

גישות הפיתוח החדשות יותר ידועות כטכנולוגיות פלטפורמה - בלוקים של בנייה שאפשר לשחק בהם במהירות בעזרת המידע הגנטי מפָּתוֹגֶן (מיקרואורגניזם מחולל מחלה) חדש.

ההפקה המהירה של חיסון אינה מבטיחה הצלחה. "אתה אף פעם לא בטוח עד הסוף מה יש לך ביד", אמר ברוס ג'לין, נשיא היחידה העולמית של מכון החיסונים Sabin. הוא הזכיר שיש עוד חיסונים בשלבי פיתוח נגד נגיף הקורונה, והוסיף: "רצף הניסויים מיועד להפריד בין מה שעובד ומה שלא. לכן חשוב לנסות כמה שיותר דברים שנראים סבירים, כי לא כל הסוסים יסיימו את המירוץ".

לא ברור אם החיסון של מודרנה יעבוד. הטכנולוגיה מבוססת הגנים שלה עדיין לא הולידה חיסון אנושי כלשהו שאושר על ידי הרשויות. גם אם הניסוי הראשון יהיה חיובי, החיסון עצמו לא יהיה זמין בכמויות גדולות לפני השנה הבאה, מפני שיהיה צורך במחקרים ובאישורים נוספים, אמר ד"ר פוסי.

עם זאת, רשויות הבריאות אומרות שכדאי להמר על הטכנולוגיות החדשות הללו מול התפרצויות נגיפים מהירות. מתחילת ינואר, כאשר בסין אושרו רק כמה עשרות מקרי הידבקות, הנגיף פגע כבר ביותר מ-78,000 בני אדם, מהם יותר מ-2,400 שמתו. הרוב המכריע של המקרים הוא בסין.

ד"ר פוסי אמר שיתכן שהתפשטות הקורונה תואט בחודשי השנה החמים יותר, אבל אז יגיע החורף הבא, והקורונה יהפוך לנגיף עונתי כמו השפעת. אם הכל יילך כמתוכנן, החיסון יהיה מוכן לחורף הבא.

"הדרך היחידה שבה אפשר לדכא לחלוטין מחלה מדבקת היא עם חיסון", אמר פוסי. "אם רוצים להשיג אותו במהירות, משתמשים בטכנולוגיות חדשות, משוכללות יותר מהשיטה הסטנדרטית, אותה אני מגדיר כמיושנת, לפיתוח דברים".

מודרנה, שלה מעל 800 עובדים, הוקמה ב-2010 כדי לפתח תרופות וחיסונים בהתבסס על מה שידוע כ"שליחי RNA ", המולקולות הגנטיות שנושאות הוראות מה-DNA לתאי הגוף לייצר חלבונים מסוימים. החברה העלתה על הכוונת שלה סרטן, מחלות לב ומחלוקת מדבקות. אין לה לפי שעה תרופה או חיסון כלשהם בשוק.

מנכ"ל מודרנה, סטפן בנסל, אמר שהוא התקשר למכון MIAID אחרי ששמע על נגיף הקורונה החדש בסין כשהיה בחופשה עם משפחתו בצרפת בתחילת ינואר. הוא דיבר על שיתוף פעולה בפיתוח חיסון.

מדענים סינים מצאו את הרצף הגנטי של הנגיף החדש ופרסמו אותו באינטרנט בסביבות ה-10 בינואר. חוקרים מ- NIAID ומודרנה ניתחו את הרצף והעלו אותו על קטע גנטי שהם העריכו שייצר את התגובה החיסונית הרצויה. NIAID הסכים לבצע את הניסויים הקליניים בחיסון שמודרנה תפתח.

מודרנה לא נזקקה לדוגמיות האמיתיות של הנגיף או החלבונים שלו. החיסון שלה מכיל במקום זאת חומצה גרעינית עם קידוד גנטי שנותן לתאי הגוף הוראה לייצר חלבונים מסוימים שלא פוגעים בגוף, אך מייצרים תגובה חיסונית.

עד 100 עובדי ייצור ובקרת איכות בחברה היו מעורבים במאמץ הפיתוח, ורבים מהם עבדו סביב השעון, בשעות הלילה ובסופי שבוע. כשהייצור עלה, מנהלי החברה התכנסו לישיבות רבות או החליפו מידע במסרוני ווטסאפ כדי לעקוב אחרי ההתקדמות, ונשארו בקשר רצוף עם NIAID.

מודרנה סיימה לייצר כ-500 אמפולות ביום שישי ה-7 בפברואר. בדרך כלל, החברה ממתינה עד לימי שני כדי להתחיל בבדיקות בקרת איכות, אבל 10-15 עובדים הקדישו את סוף השבוע לבדיקות. הכמות הזו עברה את רוב הבדיקות באותו סוף שבוע, אבל נדרשו שבועיים נוספים כדי להשלים את ניסויי הסטריליות. הכמות כולה אוחסנה בטמפרטורה של מינוס 70 מעלות צלזיוס.

סיכון אחד של פיתוח כה מהיר הוא שמודרנה ו-NIAID לא יידעו בוודאות שהם בחרו את הקטע הטוב ביותר של הרצף הגנטי של הנגיף שאותו החיסון יתקוף, לפני שהניסוי הקליני האנושי יסתיים. "יכול להיות שזה יעבוד. אנחנו צריכים רק לחכות ולראות", אמר בנסל.

הניסוי הראשון ייערך ביחידת הניסויים הקליניים של NIAID בבתסדה. אם הוא יצליח, יתחיל ניסוי שני על מאות או אלפי משתתפים, שיכול לקחת בין שישה לשמונה חודשים. הניסוי הזה יוכל להיערך בחלקו בארה"ב, בסין או באזור אחר שבו המחלה מתפשטת, במטרה לבחון אם החיסון אכן משפיע על שיעורי ההידבקות.

אם גם הניסוי השני יהיה חיובי, החיסון יוכל להיות מוכן לשימוש המוני, אמר ד"ר פוסי. בהמשך יוחלט אם החיסון יינתן לקבוצות יעד כמו עובדי מערכות הבריאות, או לכלל האוכלוסייה.

עוד כתבות

דב קוטלר, המנכ''ל היוצא של בנק הפועלים / צילום: כדיה לוי

ברקע מכתב המפקח: הפועלים עם רווח של 1.9 מיליארד שקל ויחלק 40% כדיבידנד

שבועיים אחרי שמנכ"ל הבנק דב קוטלר הודיע על פרישה, הפועלים מפרסם דוחות ומגלה תשואה להון של 14.6% ברבעון הראשון של השנה ● בתיאום עם בנק ישראל יחלק הפועלים דיבידנד של 775 מיליון שקל, ימים ספורים אחרי שהמפקח על הבנקים קרא לחלוקת רווחים שקולה על רקע המלחמה

צעדת ''אחים לנשק'' במחלף שער הגיא / צילום: אביב אטלס

חסימות כבישים ומעצרים עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: ימי השיבושים חוזרים

המחאה נגד הממשלה הוציאה לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות איטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● עימותים בין שוטרים למפגינים שניסו לחסום את כביש 1, 12 מוחים נעצרו ● בין מובילי ההפגנה ישנן משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

האם עישון במרפסות ייאסר? / צילום: איל יצהר

עישון במרפסת ייאסר? בג"ץ שוקל להתערב בשאלה האם מדובר במפגע

בג"ץ דן היום בעתירה הדורשת לאסור עישון בדירות מגורים החודר לדירות הסמוכות ● השופטים הציגו את ההתלבטות שלהם אם להתערב בנושא, בשל הקושי להגדיר מתי קיים מפגע שיש לאכוף אותו

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רווחי בנק דיסקונט ירדו ב-17% ברבעון; שיפור ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי

הירידה ברווח הנקי מוסברת על ידי הבנק בשינוי בעליית המדד ומצמצום פער הריבית ● הכנסות הבנק ירדו ב-5% ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 30%, בסך של 315 מיליון שקל

בניין בית הדין הפלילי הבין־לאומי בהאג / צילום: Shutterstock

"בקשה שערורייתית": תגובות חריפות בעולם נגד החלטת התובע בהאג

"אין שום הקבלה או שוויון בין ישראל לבין חמאס. אנו נעמוד תמיד עם ישראל נגד האיומים על ביטחונה", אמר נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, לאחר שהתובע הכללי של ביה"ד הפלילי הבינלאומי בהאג דרש הוצאת צווי מעצר לרה"מ נתניהו ולשר הביטחון גלנט ● 
גם בבריטניה, צ'כיה ואוסטריה יצאו נגד ההחלטה

מרכז נתניה / צילום: איל יצהר

מעל 3.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים: העיר הגדולה שמתברגת בצמרת המחירים, מיד אחרי תל אביב

מחיר ממוצע של דירה שנרכשה ברבעון הראשון היה גבוה בכ–130 אלף שקל מהמחיר ברבעון השלישי אשתקד לפני המלחמה, כשהעליות נרשמו גם בצפון ובדרום ● תל אביב נשארת הכי יקרה, אם כי שם מחיר דירת 4 חדרים דווקא ירד בחצי השנה האחרונה ● הרצליה היא העיר הגדולה הבאה בתור, עם 3.65 מיליון שקל לדירה. ומי העיר היחידה שבה נרשמו ירידות?

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן דיווחה רשמית: הנשיא ראיסי נהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של הנשיא התרסק אתמול בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, הטלוויזיה הממלכתית באיראן דיווחה כי שברי המסוק אותרו וכי אין סימני חיים במקום, וכעת היא מדווחת רשמית על מותו ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, שנהרג אף הוא

דרור מרמור, גורי נדלר, רות שוורץ, ארז קמיניץ וענאיה בנא, בפאנל בנייה, דיור והתחדשות עירונית כמנוע צמיחה / צילום: תמר מצפי

בנייה עירונית במרכזי יישובים ערביים גדולים כמפתח לצמיחה

בכנס גלובס שוחחו בכירים בפאנל על האתגרים בתכנון ובנייה בחברה הערבית ● עוד נידונה השאלה: האם נכון להמשיך לבנות יישובים מגזריים? המשתתפים הסכימו כי הגיע הזמן לשינוי

טרמינל 1, נתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

החל מהשבוע הבא: טרמינל 1 חוזר לפעילות מלאה

טרמינל 1 בנתב"ג, שנסגר באוקטובר 2023, צפוי לחזור לפעילות בשבוע הבא ● עפ"י נתוני רשות שדות התעופה, צפויים לעבור בטרמינל כ-200 אלף נוסעים מדי חודש ● אלה החברות שיפעלו ממנו

מחשב העל Israel-1 של אנבידיה

העולם נכנס לעידן ה-ChatGPT, איך יכול להיות שלישראל אין מחשב על?

התוכנית להקמת מחשב־על לאומי עברה גלגולים רבים מאז שנכללה בהמלצות ועדת הבינה המלאכותית ב־2021, וטרם נבחר זכיין או מיקום ● זאת בזמן שהצרכים והדרישה לתשתיות מחשוב רק הולכים ומתעצמים בעידן ה־ChatGPT ● בינתיים, לוואקום הממשלתי נכנסים יזמים פרטיים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; מיקרוסופט משיקה מחשבים חדשים עם שבבי AI של קוואלקום

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● רכישה משמעותית לסייברארק ● ריינאייר עקפה את ציפיות האנליסטים, הרווח השנתי זינק ב-9% ● פאלו אלטו תדווח היום לאחר הנעילה, צים תדווח מחר - מה צפוי בדוחות? ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע שוק הנפט • וויקס: הרווח הנקי זינק ב-50%, מעדכנת כלפי מעלה את התחזיות ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית"• יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

אילוסטרציה: shutterstock

רוב שוקי המניות בשיא כל הזמנים. זה מה שחושבים האנליסטים

שוקי המניות ב-14 מתוך 20 הכלכלות המובילות בעולם נמצאים כעת בשיא כל הזמנים או קרובים אליו ● רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות: הראלי התרחש לא רק בשוק המניות השנה, אלא כמעט בכל אפיקי ההשקעה

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

ההחלטה הפתאומית: פרטים חדשים מאחורי הודעת התובע בהאג

בחודשים האחרונים התקיים שיח דיסקרטי וחריג בין גורמים ישראלים לבין צוותו של תובע בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג, כרים חאן ● בארץ הופתעו מההודעה החריגה והתקדימית של חאן, שהיה אמור להיפגש עם גורמים מקצועיים שיציגו לו כיצד פועלת ישראל בהתאם לדין הבינלאומי במלחמה בעזה

מירן פחמן, יוזם תחרות גרנות / צילום: טרלן בן אבי

בצל המלחמה: תחרות הפרסום העצמאית גרנות תתקיים השבוע

בעקבות המלחמה ייערכו כמה שינויים באירוע, אך לא כל משרדי הפרסום הגדולים בטוחים בנחיצותו ● איש הפרסום מירן פחמן, מיוזמי התחרות: "האירוע יתייחס ברגישות למצב"

קניות אונליין / איור: גיל ג'יבלי

מיהן קמעונאיות המזון שהתחזקו באונליין, ומי עדיין לא בתמונה?

בין 15 אתרי הקניות הישראלים הבולטים באפריל נמנות שש רשתות מזון: שופרסל, רמי לוי, ויקטורי, קשת טעמים, טיב טעם וחצי חינם - בעוד יוחננוף וקרפור בחוץ ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

מיינה הודית בפארק הירקון בתל אביב / צילום: י.ש

פחות פרפרים, יותר מינים פולשים: המצב המדאיג של הטבע בישראל

מיני הטבע בישראל נמצאים תחת מתקפה רב חזיתית: פולשים, זיהום, צמצום שטח, אקלים ועוד. גם המלחמה כנראה לא עוזרת ● תמר דיין, יו"ר מוזיאון הטבע: "מספר קטן של ממצאים חיוביים מראה שכשמתאמצים אז יש תוצאות"

רסול סעדה, ד''ר ספא אבורביעה, מוחמד ח'לאילה, רנין מרדי ושאדי חדאד, בפאנל בין פשיעה לצמיחה / צילום: תמר מצפי

"יש בחברה הערבית 30% צעירים, זה הון אנושי עצום"

בפאנל שעסק בפשיעה בחברה הערבית, שוחחו מומחים ודנו בשורשי הבעיות במגזר ובמניעים לצמיחה ● "ארגוני הפשיעה מעניקים משמעות ותחושת שייכות"

נשיא איראן איברהים ראיסי שנהרג בתאונת מסוק / צילום: Reuters

"תזמון רגיש במיוחד": כך סיקרו בעולם את מותו של נשיא איראן

הידיעה על התרסקות המסוק בה נהרגו איברהים ראיסי ושר החוץ האיראני תפסה את הכותרות הראשיות במרבית אתרי החדשות הזרים ● "איראן נותרה ללא שניים ממקבלי ההחלטות החשובים ביותר שלה, במהלך זמנים מטלטלים", נכתב בניו יורק טיימס ● וגם: כך הגיבו מנהיגי העולם למות הנשיא האיראני

גל הרשקוביץ / צילום: תמונה פרטית

היועץ שהוביל את מכירת הדואר עונה לביקורות: "הערכות השווי תואמות למחיר שהושג"

ראש אגף התקציבים לשעבר ומי שייעץ לרשות החברות בהליך הפרטת הדואר, גל הרשקוביץ, נחוש בדעתו כי תוצאות המכרז מיטיבות עם הציבור ● בריאיון לגלובס הוא מבטיח שהמחירים לא יעלו ומתייחס לניסיונות ההדחה של היו"ר מישאל וקנין

בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת / צילום: Shutterstock

הביקוש לעובדים ממשיך לעלות, אך רק למשרות במיומנות נמוכה

שיעור התעסוקה על פי נתוני הלמ"ס המשיך לעלות בחודש החולף ● על פי הנתונים בניכוי העונתיות לחודש אפריל, ישנם 137 אלף משרות פנויות - לעומת 134 אלף בחודש מרץ ● יחד עם זאת, בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת