גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברת תרופות מארה"ב החלה בפיתוח חיסון ראשון לקורונה

חברת התרופות האמריקאית מודרנה בשיתוף המכון הלאומי לאלרגיות ומחלות מידבקות צופים שעד סוף אפריל יחלו בניסוי קליני ● לפי מנהל המכון, אם הכל יילך כמתוכנן החיסון יהיה מוכן לחורף הבא

ניסוי קליני / צילום: SHUTTERSTOCK
ניסוי קליני / צילום: SHUTTERSTOCK

חברת התרופות האמריקאית מודרנה העבירה משלוח ראשון של חיסון שפותח במהירות נגד נגיף הקורונה לחוקרים של הממשל האמריקאי, שיבצעו את הניסויים הראשונים בבני אדם כדי לבדוק אם החיסון יכול לדכא את המגיפה שהחלה בסין.

מודרנה (Moderna) שיגרה אתמול (ב') אמפולות של החיסון מהמפעל שלה בנורווד, מסצ'וסטס, למכון הלאומי לאלרגיות ומחלות מידבקות, NIAID, בבתסדה, מרילנד. המכון צופה שעד סוף אפריל הוא יתחיל ניסוי קליני עם כ-20-25 מתנדבים בריאים, כדי לקבוע אם שתי מנות של הזריקה הן בטוחות לשימוש ומייצרות את התגובה החיסונית שצפויה להגן מפני הידבקות בנגיף. כך מסר מנהל המכון, אנתוני פוסי. התוצאות הראשונות עשויות להתקבל ביולי או אוגוסט.

זמן ההפקה של המשלוח הראשון של החיסון, שפותח יחד עם NIAID אחרי למידת הרצף הגנטי של הנגיף בינואר, נחשב לתגובה מהירה מאד למצב החירום של התפרצות נגיף הקורונה.

אם הניסוי הקליני יתחיל כמתוכנן באפריל, יחלפו שלושה חודשים מתכנון החיסון עד לניסוי שלו על בני אדם. להשוואה, אחרי התפרצות נגיף הקורונה הוותיק יותר, סארס (תסמונת הנשימה החריפה) בסין ב-2002, נדרשו כ-20 חודשים להביא חיסון לשלב ראשון של ניסוי קליני, לפי ד"ר פוסי. "שום דבר לא קרה בעבר כה מהר", הוא אמר.

רשויות הבריאות אומרות שההתקדמות בטכנולוגיית החיסונים, בעזרת השקעות ממשלתיות ופרטיות, מקצרת את לוח הזמנים של הפיתוח במצבי התפרצות נגיף. בעבר, חוקרים התאמצו לפתח חיסונים בתגובה להתפרצויות כמו סארס, אבולה וזיקה עם תוצאות מעורבות. חיסונים ישנים יותר פותחו מחלבונים נגיפיים שצריך לגדל תחילה בביצים או בתרביות תאים, ויחד עם ניסויים בבעלי חיים עלולות להידרש שנים לפני שחיסון מתאים לשימוש אנושי.

גישות הפיתוח החדשות יותר ידועות כטכנולוגיות פלטפורמה - בלוקים של בנייה שאפשר לשחק בהם במהירות בעזרת המידע הגנטי מפָּתוֹגֶן (מיקרואורגניזם מחולל מחלה) חדש.

ההפקה המהירה של חיסון אינה מבטיחה הצלחה. "אתה אף פעם לא בטוח עד הסוף מה יש לך ביד", אמר ברוס ג'לין, נשיא היחידה העולמית של מכון החיסונים Sabin. הוא הזכיר שיש עוד חיסונים בשלבי פיתוח נגד נגיף הקורונה, והוסיף: "רצף הניסויים מיועד להפריד בין מה שעובד ומה שלא. לכן חשוב לנסות כמה שיותר דברים שנראים סבירים, כי לא כל הסוסים יסיימו את המירוץ".

לא ברור אם החיסון של מודרנה יעבוד. הטכנולוגיה מבוססת הגנים שלה עדיין לא הולידה חיסון אנושי כלשהו שאושר על ידי הרשויות. גם אם הניסוי הראשון יהיה חיובי, החיסון עצמו לא יהיה זמין בכמויות גדולות לפני השנה הבאה, מפני שיהיה צורך במחקרים ובאישורים נוספים, אמר ד"ר פוסי.

עם זאת, רשויות הבריאות אומרות שכדאי להמר על הטכנולוגיות החדשות הללו מול התפרצויות נגיפים מהירות. מתחילת ינואר, כאשר בסין אושרו רק כמה עשרות מקרי הידבקות, הנגיף פגע כבר ביותר מ-78,000 בני אדם, מהם יותר מ-2,400 שמתו. הרוב המכריע של המקרים הוא בסין.

ד"ר פוסי אמר שיתכן שהתפשטות הקורונה תואט בחודשי השנה החמים יותר, אבל אז יגיע החורף הבא, והקורונה יהפוך לנגיף עונתי כמו השפעת. אם הכל יילך כמתוכנן, החיסון יהיה מוכן לחורף הבא.

"הדרך היחידה שבה אפשר לדכא לחלוטין מחלה מדבקת היא עם חיסון", אמר פוסי. "אם רוצים להשיג אותו במהירות, משתמשים בטכנולוגיות חדשות, משוכללות יותר מהשיטה הסטנדרטית, אותה אני מגדיר כמיושנת, לפיתוח דברים".

מודרנה, שלה מעל 800 עובדים, הוקמה ב-2010 כדי לפתח תרופות וחיסונים בהתבסס על מה שידוע כ"שליחי RNA ", המולקולות הגנטיות שנושאות הוראות מה-DNA לתאי הגוף לייצר חלבונים מסוימים. החברה העלתה על הכוונת שלה סרטן, מחלות לב ומחלוקת מדבקות. אין לה לפי שעה תרופה או חיסון כלשהם בשוק.

מנכ"ל מודרנה, סטפן בנסל, אמר שהוא התקשר למכון MIAID אחרי ששמע על נגיף הקורונה החדש בסין כשהיה בחופשה עם משפחתו בצרפת בתחילת ינואר. הוא דיבר על שיתוף פעולה בפיתוח חיסון.

מדענים סינים מצאו את הרצף הגנטי של הנגיף החדש ופרסמו אותו באינטרנט בסביבות ה-10 בינואר. חוקרים מ- NIAID ומודרנה ניתחו את הרצף והעלו אותו על קטע גנטי שהם העריכו שייצר את התגובה החיסונית הרצויה. NIAID הסכים לבצע את הניסויים הקליניים בחיסון שמודרנה תפתח.

מודרנה לא נזקקה לדוגמיות האמיתיות של הנגיף או החלבונים שלו. החיסון שלה מכיל במקום זאת חומצה גרעינית עם קידוד גנטי שנותן לתאי הגוף הוראה לייצר חלבונים מסוימים שלא פוגעים בגוף, אך מייצרים תגובה חיסונית.

עד 100 עובדי ייצור ובקרת איכות בחברה היו מעורבים במאמץ הפיתוח, ורבים מהם עבדו סביב השעון, בשעות הלילה ובסופי שבוע. כשהייצור עלה, מנהלי החברה התכנסו לישיבות רבות או החליפו מידע במסרוני ווטסאפ כדי לעקוב אחרי ההתקדמות, ונשארו בקשר רצוף עם NIAID.

מודרנה סיימה לייצר כ-500 אמפולות ביום שישי ה-7 בפברואר. בדרך כלל, החברה ממתינה עד לימי שני כדי להתחיל בבדיקות בקרת איכות, אבל 10-15 עובדים הקדישו את סוף השבוע לבדיקות. הכמות הזו עברה את רוב הבדיקות באותו סוף שבוע, אבל נדרשו שבועיים נוספים כדי להשלים את ניסויי הסטריליות. הכמות כולה אוחסנה בטמפרטורה של מינוס 70 מעלות צלזיוס.

סיכון אחד של פיתוח כה מהיר הוא שמודרנה ו-NIAID לא יידעו בוודאות שהם בחרו את הקטע הטוב ביותר של הרצף הגנטי של הנגיף שאותו החיסון יתקוף, לפני שהניסוי הקליני האנושי יסתיים. "יכול להיות שזה יעבוד. אנחנו צריכים רק לחכות ולראות", אמר בנסל.

הניסוי הראשון ייערך ביחידת הניסויים הקליניים של NIAID בבתסדה. אם הוא יצליח, יתחיל ניסוי שני על מאות או אלפי משתתפים, שיכול לקחת בין שישה לשמונה חודשים. הניסוי הזה יוכל להיערך בחלקו בארה"ב, בסין או באזור אחר שבו המחלה מתפשטת, במטרה לבחון אם החיסון אכן משפיע על שיעורי ההידבקות.

אם גם הניסוי השני יהיה חיובי, החיסון יוכל להיות מוכן לשימוש המוני, אמר ד"ר פוסי. בהמשך יוחלט אם החיסון יינתן לקבוצות יעד כמו עובדי מערכות הבריאות, או לכלל האוכלוסייה.

עוד כתבות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ