גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכה לתרופה: כך החלישו הפוליטיקאים את הלובי העוצמתי בוושינגטון

תרעומת ציבורית על מחירי התרופות, כעס על משבר תרופות שיכוך הכאבים הממכרות, חישובים "לא נכונים" של התעשייה, והגל הפופוליסטי שהביא את טראמפ לבית הלבן – כל אלה מרופפים את קשרי הרפובליקאים עם תעשיית התרופות ופותחים את הדלת לרגולציה כפי שלא הייתה מעולם בארה"ב

מנכ"לי חברות התרופות הגדולות בארה"ב לפני פגישה עם טראמפ בבית הלבן, ינואר 2017. בתי חולים, חברות ביטוח וחברות רכש תרופות בזול התאחדו בקריאה לרסן את רווחי חברות התרופות צילום:ASSOCIATED PRESS PA
מנכ"לי חברות התרופות הגדולות בארה"ב לפני פגישה עם טראמפ בבית הלבן, ינואר 2017. בתי חולים, חברות ביטוח וחברות רכש תרופות בזול התאחדו בקריאה לרסן את רווחי חברות התרופות צילום:ASSOCIATED PRESS PA

הלובי של תעשיית התרופות בארה"ב, אחת השדולות החזקות ביותר בקפיטול, כבר אינו אותו הבריון שהתרגלנו לראות במשך עשרות שנים במסדרונות של וושינגטון. אחד הסימנים לכך הוא תופעה נדירה בבירה - שיתוף פעולה חוצה מפלגות בקונגרס. והפעם, בניגוד לעבר, כדי למזער את כוחם הביריוני.

הסנטור צ'אק גרסלי, רפובליקאי מאיווה, הצטרף לסנטור רון וויידן, דמוקרט מאורגון, בניסוח הצעת חוק ביולי שעבר לפיקוח על מחירי תרופות מרשם - רעיון שיצרני התרופות התנגדו לו מאז שנות ה-60. הסנטור הרפובליקאי ג'ון קורנין, מטקסס, הצטרף במאי להצעת חוק של עמיתו הדמוקרט ריצ'רד בלומנטל מקונטיקט, שמבקשת למנוע מחברות להשתמש בחוקי פטנטים כדי לעכב הוזלת תרופות.

גם הנשיא טראמפ ויו"ר בית הנבחרים ננסי פלוסי, שרק באחרונה התכתשו אחד עם השנייה בפומבי בקפיטול, מתחו ביקורת על שדולת התרופות ותמכו בהצעות להוזלת עלויות. וזאת למרות שהם חלוקים בגישה לנושא הזה. טראמפ תומך בתוכנית להצמיד מחירים של כמה תרופות לעלויות שלהן, מה שעלול לעלות לחמש היצרניות הגדולות 500 מיליון דולר בשנה, להערכת PWC. פלוסי, בהצעת חוק שעברה את בית הנבחרים, תאפשר לממשל לנהל מו"מ על מחיריהן של כמה תרופות יקרות של מדיקאייר (הביטוח הרפואי לגמלאים).

הפער המתרחב בין הרפובליקאים ובעלי הברית הוותיקים שלהם בתעשיית התרופות מטלטל את המדיניות הפרמצבטית, ולראשונה מזה דור, כמה רפובליקאים ודמוקרטים מתאחדים לשינוי כולל של הרגולציה על מחירי התרופות.

שדולת התרופות PhRMA היא מהגדולים בוושינגטון. יש לה 47 חברות לובינג בשכר קבוע ועוד 183 לוביסטים רשומים. הא מעסיקה עורכי דין, כלכלנים, אסטרטגים פוליטיים, עורכי סקרים, יועצי תקשורת ועוד. התקציב של PhRMA כפול מזה של שדולת הנפט בוושינגטון. יחידה אחת שלה מוציאה עשרות מיליוני דולר בשנה על גיוס רופאים, גמלאים וחולים שנהנו מתרופות חדשות להופיע בקונגרס.

עד כה בקמפיין בחירות 2020, התעשייה תרמה 7.5 מיליון דולר למחוקקים, בעיקר רפובליקאים, כולל מנהיג הרוב בסנאט, מיץ' מקונל, מקנטקי ומנהיג המיעוט בבית הנבחרים, קווין מקארתי, מקליפורניה.

הלוביסטים מנהלים מלחמות חורמה

רוב המחוקקים הרפובליקאים עדיין תומכים בשדולת התרופות רבת הכוח, PhRMA ("המחקר והייצור הפרמצבטיים באמריקה"). השדולה הזו וחברות התרופות יכולות עדיין לחנוק את מאמצי הרפורמה, וחוקי מחירי התרופות החדשים עדיין לפני דיון ומבלי יכולת לנבא מתי הם יעברו. הלוביסטים מנהלים מלחמות חורמה, וחברות התרופות הן עדיין תורמות גדולות לרפובליקאים ולדמוקרטים.

רק באוקטובר האחרון אמר טראמפ לקהל של גמלאים, שהוא לא יופתע אם יתברר ששדולת התרופות עומדת מאחורי הניסיונות להדיח אותו. "הורדנו את מחירי תרופות המרשם, ובכך אנחנו מתמודדים עם היצרניות הללו", הוא אמר באירוע בפלורידה. "בינתיים הן תוקפות אותי מכל הכיוונים".

גם פלוסי לא משאירה הרבה מקום לדמיון באשר לכוח של השדולה. "אני משערת ש- PhRMA נכנסה לתמונה", אמרה פלוסי לעיתונאים באחרונה כשהיא נשאלה למה הקונגרס לא אישר את חוק מחירי התרופות.

אולם, למרות כל זאת, גל הצעות חוק חדשות מהעת האחרונה מוכיח שתעשיית התרופות איבדה חלק מהשפעתה בוושינגטון. ל-PhRMA היה פעם את הכוח לחסום כמעט כל ניסיון לשינוי מדיניות בעניינן. לא מזמן, כשברק אובמה היה הנשיא והדמוקרטים שלטו בקונגרס, PhRMA חיסלה את כל ההצעות העיקריות לפיקוח על מחיר תרופות.

כעת, תרעומת הציבור על מחירי התרופות, הכעס על משבר תרופות שיכוך הכאבים הממכרות, חישובים לא נכונים של התעשייה והלוביסטים שלה, והגל הפופוליסטי שהביא את טראמפ לבית הלבן, מרופפים את קשרי הרפובליקאים עם תעשיית התרופות ופותחים את הדלת לרגולציה כפי שלא הייתה מעולם בארה"ב.

"לא" כבר לא מספיק יותר

בחודש שעבר חתם טראמפ על אמנת סחר מחודשת עם מקסיקו וקנדה, אחרי שהקונגרס הוציא ממנה תוכנית שנתמכה על ידי PhRMA לשמור על כמה תרופות שנמכרות היטב מפני תחרות במשך שנים.

מבחינת PhRMA, כבר לא מספיק לומר סתם כך "לא". "בעבר היה לנו מוניטין של 'מתקפת טנקים אגרסיבית' נגד כל הצעה, בלי קשר להשלכה שלה על התעשייה", אמר מנכ"ל השדולה הזו, סטפן אובל, "אבל עכשיו אנחנו נוקטים גישה 'מונעת' של להציע לקובעי המדיניות פתרונות שמתייחסות ליכולת הכלכלית של החולים".

כך, בשנה שעברה ויתרה PhRMA על התנגדותה להצעת חוק של פטריק ליהי, דמוקרט מוורמונט, להשקה של תרופות גנריות מהר יותר בשוק כדי להוזיל תרופות פטנט. בהצעה אמנם בוצעו כמה שינויים, אך היא הפכה לחוק בדצמבר.

על פי סקרים, באופן כללי האמריקאים שבעי רצון מהביטוח הרפואי שלהם, אך הם חוששים מהגידול בעלויות. לכן תרופות מרשם הן בעייתיות במיוחד מפני שהצרכנים רואים קודם כל את המחיר. ההוצאה הממוצעת של יחידים ומשלמי ביטוחים רפואיים על תרופות מרשם עלתה ב-2017 ל-1,025 דולר מ-819 דולר בשנת 2010 - כך על פי ניתוח של נתונים פדרליים שנעשה על ידי מכון פיטרסון לבריאות וקרן משפחת קייזר, אם כי היא ירדה במקצת מאז.

כמעט 80% מהאמריקאים מפנים אצבע מאשימה כלפי תעשיית התרופות שמתעניינת ברווחים שלהן ולא בבריאות הציבור. הדעה הכללית הציבורית על חברות תרופות היא השלילית ביותר מאז שמכון גאלופ החל לערוך סקרים בעניין זה ב-2001. שערוריות כמו זו של מרטין שקרלי, מנהל קרן הגידור שכונה "אח של הפארמה", ושכנע חברת תרופות בתיק שלו לייקר תרופה אחת, שנחוצה לחולי איידס, מ-13.50 דולר ל-750 דולר, גרמו גם הן לכך. רשתות בתי חולים, חברות ביטוח וחברות רכש תרופות מרוכז זול התאחדו בקריאה לחקיקה לריסון רווחי חברות התרופות.

הרפובליקאים טיגנו את המנכ"לים בשימוע

רפובליקאים, רבים מהם שמחזיקים בעמדות שמרניות בנוגע לשוק החופשי, נלכדו בין ההתנגדות לרגולציה והזעם הציבורי של הקהילות שמצביעות להם. "אם אני הולך לכנסייה ויש שם תומך של ברני סנדרס ותומך של דונלד טראמפ, ושניהם אוחזים לי בדש הז'קט", אומר הסנטור ביל קסידי, רפובליקאי מלואיזיאנה (שהיה גסטרו-אנתרולוג במקצועו), "זה כנראה בעניין מחיר התרופות".

בשימוע בסנאט בפברואר לפני שנה, הוא ורפובליקאים נוספים "טיגנו" את המנכ"לים של שבע חברות תרופות בנושא תמחור המוצרים שלהן. "משהו מקולקל מהיסוד במערכת שלנו אם צרכנים בחו"ל משלמים הרבה פחות על תרופות", אמר קסידי למנהלים.

קסידי אמר גם שחברות התרופות זקוקות לתמריץ כספי כדי להשקיע בטיפולים פורצי דרך, טענה שהמנהלים בחדר השימוע הסכימו לה. ריצ'רד גונזלס, מנכ"ל AbbVie , אמר בשימוע שאם החברה שלו תגבה "מחירים אירופאיים", היא לא תוכל להשקיע במחקר ופתוח ברמה שהיא משקיעה היום. קסידי תמך מאוחר יותר בהצעת החוק של גרסלי להגבלת מחירי התרופות.

תעשיית התרופות הסתמכה שנים רבות על נוסחה פשוטה בוושינגטון: להחזיק בכיס את המחוקקים הרפובליקאים ולגייס די תמיכה אצל הדמוקרטים כדי לחסום שינויי מדיניות. PhRMA חייבת את ההצלחה שלה לכיסים עמוקים, גדודים של לוביסטים והחשיבות של תעשיית התרופות לכלכלת ארה"ב.

ב-2003 שכנעה PhRMA את הנשיא ג'ורג' בוש ואת הקונגרס הרפובליקאי אז לאשר חוק שמאפשר גישה של מיליוני גמלאים לתרופות מרשם במסגרת מדיקייר. החוק אסר על הממשל לקבוע את המחירים שמדיקייר (סוכנות ממשלתית-מדינתית) משלמת על תרופות.

קרע מוקדם עם הרפובליקאים החל ב-2010 כשתעשיית התרופות תמכה בחוק הטיפול בהישג יד של אובמה אחרי שהדמוקרטים ויתרו על חקיקה להגבלת מחירי תרופות. בכירי התעשייה החלו לחוש את שינוי כיוון הרוח הפוליטית ב-2015 בערך. הצרכנים התלוננו על התייקרות תרופות המרשם, ומרטין שקרלי עלה לכותרות. במקביל, התעשייה חששה שהילארי קלינטון תנצח בבירות 2016. קלינטון כזכור קראה לסיים את "סחטנות המחירים" של חברות התרופות ולאפשר לממשל לנהל מו"מ על מחירי תרופות לגמלאים.

התקציב של PhRMA עלה ב-2017 ל-456 מיליון דולר מ-271 מיליון דולר שנה לפני כן, לפי רשומות מס. היא הייתה הלובי המקצועי הגדול ביותר בארה"ב, כפול מזה של לשכת המסחר האמריקאית (שמייצגת סוחרים, בעל חנויות).

נאנחו לרווחה כשטראמפ נבחר

היצרניות נאנחו לרווחה כשטראמפ נבחר לנשיאות, אך לא לזמן רב. שבוע לפני השבעתו אמר הנשיא החדש שחברות התרופות "רוצחות בלי להיענש" כשהן מסרבות להניח לממשל לנהל מו"מ על תרופות מדיקייר זולות יותר.

אחרי פגישה עם נציגי החברות כמה שבועות מאוחר יותר, טראמפ שינה כיוון וכינה את מעורבות הממשל "קיבוע של מחירים". דובר בבית הלבן אמר שהוזלת מחירי תרופות "נשארה בעדיפות גבוהה" מבחינת הנשיא.

צרה נוספת לשדולה הזו הייתה כשהסנטור גרסלי התמנה ליו"ר ועדת הכספים בסנאט בתחילת 2019 והחל במאמצים לגבש חקיקה דו-מפלגתית למחירי התרופות. ריק סקוט מפלורידה ועוד שבעה סנטורים רפובליקאים שלחו ביוני מכתב ל- PhRMAבבקשה להציע פתרונות ל"נסיקת מחירי התרופות". כשהשדולה השיבה ביולי, סקוט צייץ בטוויטר שהתשובה "ההתייחסות לא כוללת אפילו תשובה אחת ויחידה לשאלות שלנו".

במאי האחרון הכריז ממשל טראמפ על יוזמה לחייב את חברות התרופות לפרסם את המחיר הקטלוגי של המוצרים שלהן בתשדירי הפרסום בטלוויזיה. חברות "אמג'ן" ו"איליי לילי" הגישו תביעה נגד היוזמה, ובית משפט פדרלי אימץ אותה. טראמפ כעס והורה ליועציו לזרז את העבודה על הצעת חוק שתאפשר לצרכן אמריקני לשלם מחיר זהה למחיר התרופה בחו"ל, לפי יודעי דבר. בתגובה יצרה PhRMA עמוד אינטרנט שחשף את המחירים הקטלוגים של התרופות של החברות בשדולה.

כעת מתכנן הבית הלבן חקיקה נוספת, כאשר טראמפ מתמקד בהעברת ההצעה של גרסלי-וויידן, שמתוארת על ידי דובר הבית הלבן כ"בעלת סעיפים מצוינים רבים, עם גישה דו-מפלגתית".

אבל סיכויי ההצעה בסנאט לא ברורים - מיץ' מקונל, מנהיג הרוב, שהרג את משפט ההדחה של טראמפ, אמור להביא אותה להצבעה, אלא שהוא נחשב לתומך ותק של תעשיית התרופות. עד כה הוא לא קבע תאריך יעד להצבעה.

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?