גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אפקט הפחד: כשהחשש מהנגיף מתפשט מהר יותר מהנגיף עצמו

הניסיון של ממשלות ורשויות להפחית את החשיפה לנגיף הקורונה מרחיב בכל יום את היקף הפאניקה ● מכאן והלאה, מזהירים כלכלנים, מתחיל להיווצר מנגנון תגובה דרסטי שכבר מוביל לשיתוק כלכלי, שאת תוצאותיו ייקח זמן רב לתקן

נוסעים בנמל התעופה בהונג קונג. אופן זרימת החדשות ישפיע על היקף השיתוק הכלכלי / צילום: AP - Kin Cheung
נוסעים בנמל התעופה בהונג קונג. אופן זרימת החדשות ישפיע על היקף השיתוק הכלכלי / צילום: AP - Kin Cheung

כלל ידוע הוא שתגובת מערכת החיסון של הגוף לדלקת שמתפתחת בו, היא כואבת במקרים רבים יותר מן הדלקת עצמה. אותו הדבר נכון גם לגבי נגיף הקורונה והכלכלה.

בדיוק כמו התקפות טרור ומשברים פיננסיים, תת-מגפה (אפידמיה) מייצרת אי-ודאות רחבה ולעיתים פאניקה. ואנחנו רואים את זה כעת: רשויות ממשלתיות שונות ואנשים פרטיים מגיבים תכופות בהפחתה דרסטית של חשיפה להלם, ובכך הם מעצימים את האפקט הכלכלי העולמי של הפאניקה.

הפאניקה התבטאה בירידות חדות בשוקי המניות בתחילת השבוע, ששיקפו חששות מכך שהתפשטות נגיף הקורונה למדינות נוספות תייצר תגובה דרקונית כפי שהייתה בסין.

האם הפאניקה מוצדקת? בהתבסס על האפקט הבריאותי לבדו, נגיף הקורונה לא צריך להיות בבחינת "ביג דיל" לכלכלה העולמית. נכון לאתמול, לפי המספרים הרשמיים הרג הנגיף 2,618 בני אדם, רובם ככולם בסין, היכן ששיעור ההידבקויות החדשות כבר הגיע כנראה לשיאו. כהשוואה, רעידת האדמה במחוז סצ'ואן במאי 2008 הרגה כ-69 אלף איש, מבלי לשרוט את הצמיחה הסינית. 

ההבדל הוא שההיקף והחומרה של נזקי רעידת האדמה מוגבלים וברורים הרבה יותר מאשר הנגיף. ובמקרה הזה של נגיף הקורונה, הרשויות בסין לא לוקחות סיכון: הן נעלו 60 מיליון איש במחוז חוביי, והביאו את הכלכלה המקומית לשיתוק בפועל.

המסכות לא תמיד יעילות

תגובה דרסטית: סגירת גבולות וערים

ארה"ב הזהירה מפני נסיעות לסין, ואסרה כניסה של אזרחים לא-אמריקאים שביקרו בסין ב-14 הימים האחרונים. בדרום קוריאה המחלה התפשטה אמנם במהירות, אבל היא הרגה פחות בני אדם משהורגת שפעת ביום אחד. אבל הכניסה לבתי קולנוע בדרום קוריאה השנה כבר צנחה ב-38% לעומת השנה שעברה, לפי אנליסטים של סיטיגרופ. "החשש מהנגיף מתפשט במדינה זו בקצב מהיר בהרבה מן הנגיף עצמו", הם כתבו.

מומחים שונים מהעולם למגיפות אומרים שאין תקדים לתגובה כה דרסטית. תת-המגיפה, שעלולה להתפתח למגיפה אם היא תהפוך לנרחבת במספיק מדינות, רחבה בהרבה ממקרים קודמים, כמו סארס שהחלה באסיה ב-2002, או אבולה שהחלה במערב אפריקה ב-2014. 

מאז המקרים הללו, התמיכה בגלובליזציה במדינות רבות התחלפה בדרישות לגבולות חזקים יותר. לרשויות יש פחות רתיעה מהעלאת חסמי סחר ונסיעות בשם בקרת מחלות. כך הפכה מחלת הקורונה החדשה לעוד כוח שפועל נגד גלובליזציה.

"באופן מסורתי, ההתערבויות שאנחנו מכירים של מערכת הבריאות הציבורית להאטת המחלה מסתכמות בדברים כמו איבחון, בידוד בבית או בבית חולים", אמר טום אינגלסבי, מנהל המרכז לביטחון בריאותי באוניברסיטת ג'ון הופקינס. "אמצעים דרסטיים יותר כמו הדברים שעשתה סין הם חסרי תקדים".

"יש הרבה השערות על האפקטיביות וההשלכות השליליות של אמצעי-המאקרו הללו, ללא נתונים היסטוריים, כמו סגירה של עיר, איסור על נסיעות מחלק אחד של המדינה או מהמדינה בכלל", הוא הוסיף.

לורנס גוסטין, מנהל מכון או'ניל לחוקי בריאות לאומיים ועולמיים באוניברסיטת ג'ורג'טאון, אמר, "עברנו משאננות לפאניקה ולעשיית דברים שאינם מבוססים על ראיות, עם השלכה מאסיבית על הכלכלה".

הוא אמר כי הכנסת אמריקאים שהיו על אוניית הקרוז ביפן לבידוד היא מהלך סביר, אבל "איסור כניסה גורף על כל אזרחי החוץ, שיכול להתרחב בלי הודעה מוקדמת, משתק את מגזר הנסיעות ואת המסחר".

מה לגבי היקפי ההשלכות הכלכליות של הצעדים הדרסטיים הללו? קשה לדעת. אומדני ההשלכה הכלכלית של מחלת נגיף הקורונה הם במידה רבה ניחושים מושכלים. גולדמן זאקס, לדוגמה, צופה פגיעה של 0.8 נקודת אחוז בצמיחת התמ"ג האמריקאי ברבעון הנוכחי כתוצאה מירידה בתיירות וביצוא והפרעות לשרשראות אספקה, כאשר רוב הפגיעה תימחק עד סוף השנה.

אבל, אומרים בגולדמן זאקס, "הסיכונים מוטים לכיוון פגיעה חזקה יותר, מפני ששינויים בזרימת החדשות עשויים להוביל לרתיעה חזקה יותר מסיכונים - שיתבטאו בפחות נסיעות, פחות יציאות לעבודה ולקניות".

התרחיש הקודר: מיתון עמוק

פיטר ברזין, האסטרטג העולמי הראשי בחברת הייעוץ BCA ריסרץ', מעריך כי הצמיחה הכלכלית העולמית תרד לאפס ברבעון הנוכחי ותתאושש לאחר מכן, עם פגיעה של כחצי נקודת אחוז בצמיחה השנתית.

אבל הוא פרסם גם תרחיש קודר יותר: אם הנגיף יפגע במיליארד בני אדם, כפי ששפעת החזירים עשתה ב-2009 וב-2010, 20 מיליון בני אדם עלולים למות, כתב ברזין. "הביקוש לרוב הפריטים מלבד מוצרי יסוד יהיה משותק". להערכתו, המיתון שינבע מכך יהיה עמוק כמו זה שהיה ב-2008-2009, אם כי ההבראה ממנו תהיה מהירה יותר.

תיקון מלאכותי: הפחתת ריבית

כיצד תיערך הכלכלה ל"תיקונים"? יש כמה אפשרויות. הפדרל ריזרב, למשל, יוכל להגיב בהפחתת הריביות. לפי שעה, בכירי הבנק המרכזי האמריקאי עוקבים אחרי המצב, וחוששים מפעולה לפני ראיות ברורות לנזק כלכלי ועל רקע תחזיות שכל פגיעה תהיה זמנית.

גם אם הריביות יופחתו, האפקט יהיה מינימלי. הורדות ריבית מעודדות את הביקוש לסחורות ולשירותים, אבל הבעיה כעת היא אם עובדים וחברות יכולים לספק אותם.

אחרי אירועי הטרור ב-11 בספטמבר 2001, הפעילות הכללית צנחה מחוף לחוף בארה"ב על רקע קרקוע טיסות מסחריות וחשש מעוד התקפות. הפד הוריד אז את הריביות, אך העדר התקפות טרור נוספות היה מה שהחזיר את האמון. הפד הפחית ריביות גם אחרי קריסת ליהמן ברדרס ב-2008, אבל נדרש חילוץ פיננסי על-ידי הממשל כדי לסיים את הפאניקה.

בכל מקרה, הסיפור של 2020 שונה מבחינת יכולת התמרון של הפד. ב-2001 וב-2007-2008, הפד הפחית ריביות בכחמש נקודות אחוז בתגובה לאירועים. כעת הוא יכול להוריד ב-1.75 נקודות אחוז בלבד לפני שיגיע לאפס.

לא ברור גם איך יגיבו קובעי מדיניות אחרים. ארה"ב ובעלות בריתה שיתפו פעולה ב-2001 כדי להביס את אל-קעידה, וב-2008 כדי להכיל את המשבר הפיננסי. היום, רוח שיתוף-הפעולה נפגעה על-ידי מלחמות הסחר והנכונות המוגברת של הנשיא טראמפ לפעול לבדו.

עוד כתבות

מכוניות סיניות נפרקות ממכולות בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

לקראת ביקורו של מאסק? המהלכים החדשים של משרד התחבורה

המעבר לשוק "סיני" שינה את מתווה היבוא הימי של כלי רכב לישראל ● הובלת רכב במכולות מזנקת ונמלי חיפה והמפרץ רושמים גידול משמעותי בפריקה ● והאם הביקור של מאסק יקדם רכב אוטונומי בישראל? ● השבוע בענף הרכב

לא רק בגבול סוריה: המשבר בין טורקיה לישראל הופך להיות גלוי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● דרום קוריאה מחמשת את מצרים בסוללת אריטלריה שנועדה להרתיע את ישראל ● התחרות בין טורקיה לישראל הופכת גלויה בשל המצב השברירי בגבול סוריה ושיתוף הפעולה המתהווה של ישראל, קפריסין ויוון ● לקראת כניסת זוהרן ממדאני לתפקיד, עיריית ניו יורק מפרסמת לראשונה דוח על אנטישמיות ● כותרות העיתונים בעולם

גם זה קרה פה / צילום: יח''צ, נקסט ויז'ן

מעל 20 מיליארד שקל: החברה הביטחונית שעקפה בשווי את שטראוס, תשובה וליאורה עופר

נקסט ויז'ן מפתיעה אפילו את עפרה שטראוס ● משרד הכלכלה מוכיח שגם ללא דגלים או שגרירויות, אפשר לקיים מסחר ● וחברות הנדל"ן שכחו כלל חשוב ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ד''ר שמרית ממן / צילום: דני מכליס

יו"ר סוכנות החלל הישראלית רוצה שכל אחד מאיתנו יידע איך להתכונן לאסון הבא

ד"ר שמרית ממן מנהלת באוניברסיטת בן גוריון מעבדה שמשויכת לנאס"א, שותפה של האו"ם בתוכניות להתמודדות עם אסונות ומקדמת לימודי מדעים בקרב נערות ● לפני כחצי שנה היא גם מונתה ליו"ר סוכנות החלל הישראלית ● בראיון ראשון בתפקיד, היא מסבירה איך החלל יכול לעזור לנו להתמודד עם אסונות ומגלה את מי הייתה רוצה לראות כאסטרונאוטית הישראלית הראשונה

''הלוטוס הלבן'' של HBO / צילום: באדיבות YES ו-סטינג+

לא מתחשבים ביוקר המחיה: HBO נכנסת לישראל, והמחירים עולים

המהלך של HBO מייצר לא מעט חששות בשוק ● כמה שווה המכונית שקיבל השבוע ערן זהבי? ● יו"ר מליסרון רכש שתי יצירות וידאו ארט תמורת כ-40 אלף דולר ● רשת מלונות פתאל יוצאת במהלך לחיילי וחיילות המילואים ● וזה העו"ד שמצטרף כשותף לפירמת עורכי הדין גורניצקי GNY ● אירועים ומינויים

עצות פרקטיות מכתבות חזית המדע / צילום: Shutterstock

איך להישאר חדים בגיל 80 ומה כדאי להכניס לחוזים: 15 עצות שקיבלנו מחוקרים השנה

חוקר המוח שהסביר מה מכשיל בני אדם במלחמות, המומחית שהזהירה מקבלת החלטות תחת לחץ, החוקרת שגילתה מה נותן לנו משמעות בחיים, זוכה הנובל שרוצה לשנות את כללי המשחק בכלכלה, והתובנה האופטימית שכדאי להפנים ● אלה העצות שאספנו השנה מהמרואיינים שלנו במדור "חזית המדע"

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

המדינה לבג"ץ: אין עילה להתערבות בהחלטה להרחיב את הפטור ממע"מ על יבוא אישי

לאחר עתירת איגוד לשכות המסחר נגד העלאת תקרת הפטור ממע"מ על יבוא אישי, המדינה משיבה לבג"ץ וטוענת כי אין לו סמכות להתערב בחקיקה מסוג זה ● בין היתר נכתב כי שר האוצר סמוטריץ' "בחן מגוון של שיקולים מקצועיים" בטרם קיבל את ההחלטה

מנכ''ל פרטנר, אבי גבאי / צילום: ינאי יחיאל

ויכוח על 185 מיליון שקל: הדרישה של רשות המסים והתגובה של פרטנר

בדיווח של החברה לבורסה, צוין כי רשות המסים דורשת מפרטנר מס בשיעור של 185 מיליון שקל, בגין מחלוקת סביב דיווח החברה בנוגע לציוד החברה ● להערכת פרטנר, לא צפויות לשומות אלו השלכות מהותיות על דוח רווח והפסד

קרקעות / אילוסטרציה: Shutterstock

3 מכרזי קרקעות של סוף השנה הקפיצו את הכנסות רמ"י ביותר מ-10%

המכרזים במתחם השלישות ברמת גן, בשדה התעופה בהרצליה ובמחנה סירקין בפתח תקווה הניבו למדינה הכנסות של 3.2 מיליארד שקל, בעוד שכלל ההכנסות בגין שיווקי קרקע בשנה שעברה הגיעו ל-28 מיליארד שקל

מנכ''ל OpenAI, סם אלטמן / צילום: Reuters, Lamkey Rod/CNP/ABACA

1.5 מיליון דולר לעובד: כך הפכה OpenAI לשיאנית שכר היסטורית

ניתוח של וול סטריט ג'ורנל מגלה כי חבילת השכר שמציעה OpenAI בשנה החולפת הגיעה לממוצע של 1.5 מיליון דולר לעובד - יותר מכל סטארט־אפ טכנולוגי גדול בהיסטוריה ● עפ"י ההערכות, הוצאות אלה יקפצו בכ־3 מיליארד דולר בשנה עד סוף העשור

מוריס קאהן / צילום: איל יצהר

בגיל 96: מוריס קאהן, ממייסדי אמדוקס, הלך לעולמו

קאהן היה אחד ממייסדי חברת אמדוקס, שנסחרת כיום בוול סטריט לפי שווי של 8.7 מיליארד דולר ונחשבת לאחר החברות הוותיקות בהייטק הישראלי ● בשנים האחרונות היה בין התורמים והרוח החיה של פרויקט Space IL, שהוביל להנחתת חללית פרטית ראשונה על הירח

בוררות בפרויקטי התחדשות עירונית / איור: עומר הופמן

ניהול תביעה בבית משפט או במסגרת בוררות - מה נכון יותר בפרויקטי התחדשות עירונית?

בעלי דירה בפרויקט התחדשות עירונית תבעו את היזמית בטענה כי עבודות הבנייה שעשתה פגעו באיטום של דירתם ● החברה טענה כי בהתאם להסכם התמ"א, על התביעה להתברר בפני בוררות ולא בבית המשפט ● מה החליט בית המשפט?

איי פוקלנד / צילום: Shutterstock

32 אלף חביות ביום: החברה הישראלית שמצאה נפט באוקיינוס האטלנטי

15 שנה עברו מאז התגלה נפט באיי פוקלנד שבאוקיינוס האטלנטי ● אלא שמאז המאגר עבר בין חברות, שנקלעו לקשיים, ונשאר על הנייר ● בחודש שעבר נאוויטס הישראלית רשמה פריצת דרך - והחל מ־2028 תפיק ממנו 32 אלף חביות ביום ● המהלך צפוי להזרים מיליארדי דולרים לטריטוריה הקטנה, שעד היום התבססה בעיקר על דיג ● איך היא תשרוד את הצמיחה הדרמטית?

ארי קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים / צילום: איל יצהר

הבכירים במנורה שנחקרו בפרשת ההסתדרות: מנכ"ל הקבוצה, יו"ר חברת הביטוח ומנהלת אגף הבריאות

מנכ"ל חברת ההחזקות ארי קלמן, יו"ר חברת הביטוח יהודה בן אסייג והמשנה למנכ"ל ומנהלת אגף הבריאות אורית קרמר נחקרו ביום שלישי בלהב 433 במסגרת פרשת השחיתות בהסתדרות "יד לוחצת יד" ● לפי המשטרה, מנורה מבטחים חשודה "בביצוע עבירות מתחום השחיתות הציבורית"

אילוסטרציה: Shutterstock

הקרב על הדירות: ההבדל בין הסכם הדדי, מתנה והתחייבות למתנה

פסק דין שניתן השבוע בבית המשפט לענייני משפחה ממחיש את החשיבות שבהגדרה מדויקת של עילת התביעה ע"י התובע - וזאת לאחר שמחיקת התביעה, בתום שלוש שנות דיונים, נבעה משגיאה בסיווג העילה המשפטית

אילוסטרציה: Shutterstock

מיסוי, חוזים ו-AI: ההכרעות המשפטיות שיהדהדו גם ב-2026

הפסיקה של העליון שקידשה את הפורמליזם בדיני חוזים, אחרת שהבליטה פרשנות תכליתית, זו ששירטטה את גבולות ה- AI והכללים שהשתנו בנוגע לבעלי שליטה בחברות ציבוריות ● ארבע הכרעות משפטיות מהשנה שחלפה שישפיעו גם ב-2026

אנילוטי / צילום: אפיק גבאי

20 שנה של אוכל טוב ואירוח מספק לא הולכות ברגל

"גוצ'ה" התל אביבית עומדת היטב במבחן הזמן, ויש לה תפקיד חשוב שכמעט ונעלם: מסעדה שהיא חלק מהחיים, לא אירוע חד-פעמי

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Yuki Iwamura

טראמפ: "אם המשטר באיראן ימשיך לירות על המוחים - נבוא להצלתם"

ההסלמה באיראן: המהומות התפשטו כבר ל-27 מוקדים ומתרחשות גם באור יום ●  טראמפ בהתייחסות חריגה למחאות באיראן: "אם המשטר ימשיך לירות על המוחים - נבוא להצלתם" ● נתניהו ופמלייתו המריאו אמש מפלורידה לישראל ● דיווחים שוטפים

צבאות נאט''ו מרחיבים את הגיוס / עיצוב: אלישע נדב

צבאות אירופה מרחיבים את הגיוס: האם האזרחים יסכימו להילחם למען המולדת?

אחרי עשורים של שלווה מדינות אירופה משנות סדרי עדיפויות - ומסיטות תקציבים לעסקאות נשק ● אלא שבזמן שמחסני החירום מתמלאים, נחשפת החוליה החסרה: לוחמים ● בשנה הקרובה ייכנסו לתוקף תוכניות גיוס, והן יידרשו לשאלה הקשה: האם אזרחיהן מוכנים לשלם מחיר אישי בשדה הקרב? ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

הקמפוס המתוכנן של אנבידיה בקריית טבעון. איך העובדים יגיעו? / הדמיה: באדיבות אנבידיה

הקמפוס אושר, אבל איך העובדים יצליחו להגיע למרכז החדש של אנבידיה בטבעון?

הקמת מרכז הפיתוח החדש של אנבידיה בקריית טבעון היא אחד המהלכים המשמעותיים ביותר לחיזוק התעסוקה בצפון בעשור האחרון ● אלא שהיעדר קישוריות למסילות הרכבת ותכנון ששם את הרכב הפרטי במרכז, מאיימים להשאיר את העובדים תקועים בכביש 6 ● האם המדינה תשכיל לייצר פתרון הוליסטי לפני שהקמפוס ייפתח ב־2031?