גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אין לכם זמן לפסיכולוג? הבוס יביא לכם אחד למשרד

יותר ויותר חברות גדולות בארה"ב מתחילות לספק טיפול נפשי לעובדיהן, במקום העבודה ● "כולנו מפחדים, כולנו נלחמים. אם לא נדבר על זה, זה יהרוס לנו את החיים", אומרת מנהלת מוצר מחברת סרנר

אין לכם זמן לפסיכולוג? הבוס יביא לכם אחד למשרד / צילום: שאטרסטוק
אין לכם זמן לפסיכולוג? הבוס יביא לכם אחד למשרד / צילום: שאטרסטוק

בעבר, שיחות על בריאות נפשית היו נדירות במשרד. המעסיקים ציפו שהעובדים ישאירו את הבעיות שלהם בבית. הבכי והתקפי החרדה הוגבלו לתאי השירותים. היום המצב שונה. אחת הסיבות לכך היא ההבנה שהמושג "בריאות נפש" כולל גם חרדות, סטרס ובעיות נפוצות נוספות. המצב החדש גם משקף את השינויים שחלו במקום העבודה. עובדים צעירים חשים יותר בנוח לדבר על מצוקותיהם, ומצפים מהמעסיקים לקחת ברצינות את בעיותיהם הרגשיות, אומר פרופ' ג’פרי פפר, מומחה להתנהגות ארגונית מסטנפורד.

ההנהלות הבכירות מגיבות בהשקת שירותי בריאות נפשית. חברות כמו דל ודלתא איירליינס החלו להכניס מומחים לבריאות הנפש למשרדיהן. שליש מהמעסיקים הגדולים בארה"ב, עם 5,000 ויותר עובדים, מתכננים להציע השנה שירותי טיפול התנהגותי, לעומת חמישית בלבד ב-2018, לפי סקר של Business Group on Health.

בחברות אומרים שזהו כלי לשיפור ביצועי העובדים ולמניעת שחיקה. עובדים רוצים ייעוץ נפשי, אך מתקשים במקרים רבים למצוא את העזרה שהם זקוקים לה ומתאימה ללוח הזמנים שלהם, או כלולה בכיסוי הביטוחי. ייעוץ אין-האוס יכול לחסוך זמן וכסף, ולשפר את עמידות העובדים ואת הפריון שלהם, וכן את בריאותם ואת מצבם הכללי, אומרים מומחים בתחום.

"אמריקה התאגידית היא מקום מפחיד"

ברין בריכט, מנהלת מוצר בכירה בקבוצת סרנר, יצרנית של מערכות אלקטרוניות לרישום רפואי, מספרת שלפעמים היא חוזרת מפגישות ייעוץ עם המטפל שלה במשרד ופניה סמוקות מבכי. כשהקולגות שואלים אותה מה קרה, היא אומרת שהיא יצאה מפגישת טיפול אינטנסיבית. יש שנרתעים, אבל היא חושבת שחשוב להיות פתוחים בנושא הזה. "כולנו מפחדים, כולנו נלחמים", היא אמרה. "אם לא נדבר על זה, זה יהרוס לנו את החיים".

בריכט, בת 34, חיפשה ייעוץ אחרי שהבינה שהיא בחרדות מפני מטלות מסוימות בעבודה, כמו הגשה של מצגות גדולות, והתחילה להרגיש שהיא מעמידה פנים בעבודה. לדבריה, "אמריקה התאגידית היא מקום מפחיד לעבוד בו. במרוצת הזמן זה יכול להעיק עליך".

סרנר, חברת תיעוד רפואי אלקטרוני, הכניסה לראשונה טיפולים נפשיים למשרדיה ב-2012, עם שני פסיכולוגים שעבדו לפי חוזים. "בתוך שישה חודשים הייתה להם רשימת המתנה מלאה", אמרה ליבי איבן, האחראית בחברה על יוזמות הרווחה והטיפול בעובדים. כעת מעסיקה סרנר חמישה אנשי מקצוע המטפלים ב-750 איש בשנה. הפגישות, באורך שעה, מוצעות לעובדים בחינם, וכן גם גלולות נגד דיכאון וחרדות.

בחברת דלתא, הסיקו המנהלים שהעובדים זקוקים לעזרה בין היתר אחרי שהם החלו להתלונן ברשת החברתית הפנימית של החברה על קושי להשיג פגישות ייעוץ על חשבון הביטוח של החברה. בנובמבר האחרון, החלה דלתא להציב 42 מומחים לטיפול התנהגותי בנמלי תעופה ברחבי העולם ובמשרדיה. ההנגשה של פסיכולוגים, עובדים סוציאליים ויועצי נישואים ומשפחה נועדה לסייע לעובדים רק לטווח קצר, אומרת קלי אליוט, מנהלת ההטבות לעובדים בדלתא. אם מישהו זקוק לעזרה נוספת, יקשרו אותו לאנשי מקצוע חיצוניים.

סקוט שריבה, מנכ"ל קרוסאובר הלת’, חברה שמאיישת מרפאות בחברות כמו ויזה ולינקדאין, אומר שטיפול התנהגותי הוא התחום הצומח ביותר של העסק שלו. מספר הפגישות שקיימו מומחי החברה עם עובדי בריאות הנפש הוכפל ויותר מ-15,000 ב-2017 ל-32,000 ב-2019.

"לאן שאנחנו הולכים, זה שירות שכולם רוצים", הוא אומר.

סקר מ-2019 של האגודה הפסיכולוגית האמריקאית מצא שרוב האמריקאים אומרים שהם חשים סטרס בגלל כל דבר, מהאווירה הפוליטית עד מקרי הירי ההמוני ועלות טיפולי הבריאות. גורמי המתח השכיחים ביותר הם עבודה וכסף. במחקר נפרד של האגודה, 35% מתוך יותר מ-1,500 עובדים מבוגרים דיווחו על לחץ כרוני בעבודה.

ומה עם הפרטיות של העובדים

הסידור הזה מגיע עם כמה בעיות: העובדים עלולים להיפגש עם שומרי הסודות הכמוסים ביותר שלהם בקפטריה, או לקבל ייעוץ מהמטפל של הבוס שלהם. אבל מאחר שהם עובדים במשרדי החברה, היועצים מכירים היטב את הניואנסים של חיי המשרד ואת התרבות הארגונית, ויכולים להיות דיסקרטיים. "אנחנו כבר מבינים, גם אנחנו עובדים כאן", אומרת לאורה טוהי, מטפלת התנהגותית בכירה בסרנר. היא מסבירה למטופלים שלה שאם היא תראה אותם בחדר האוכל, היא לא תיגש אליהם, אלא אם כן הם ייגשו אליה תחילה, והיא לא תחשוף איך הם מכירים זה את זו.

טיפולים במקום העבודה עדיין צריכים להיות כפופים לאותן הגנות על פרטיות כמו מידע רפואי אחר, אומר הפרופ' למשפטים פרנק פסקואל, שחוקר סוגיות של פרטיות רפואית. מידע על בריאות נפשית נחשב לרגיש במיוחד לפי חוקים פדרליים ומדינתיים, וההגנה עליו מוגברת, אם כי זה תלוי במדינה. "קשה לי לתאר לעצמי מצב שבו מעסיק יכול לומר, "כן, אני רוצה לראות את ההערות שהמטפל רשם על העובד הזה", אמר פסקואל. 

חברת דל רואה את הייעוץ הנפשי כחלק מהאמנה החברתית המשתנה בין מעסיקים לעובדים. "כחברות, אנחנו ממשיכים לדרוש עוד ועוד מהעובדים, ולכן אני חושבת שבאמת חשוב להיות גם בעניינים במובן של לנסות לתמוך בהם", אמרה איימי גרין, האחראית על אסטרטגיית ההטבות לעובדי החברה בארה"ב. "אנחנו צריכים להפגין את המחויבות אליהם, כדי שהם יקבלו השראה לעשות את מה שאנחנו רוצים מהם".

דל מפעילה כעת פסיכולוגים ב-11 אתרים שלה בשש מדינות בארה"ב, ושוקלת להרחיב את התוכנית הזאת, לדברי גרין. העובדים מקבלים שמונה מפגשים בחינם, ואחר כך הם מופנים לייעוץ חיצוני אם הם זקוקים לעזרה נוספת. הבעיות העיקריות, היא אומרת, הן חרדות ודיכאון. 

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

טראמפ מאיים שוב על משטר האייתוללות: "עוקבים מקרוב"

נשיא ארה"ב שיגר מסר לטהראן: אם תמשיכו להרוג מפגינים - תחטפו מכה כואבת ●  צה"ל הרס את ביתו של המחבל שביצע את הפיגוע המשולב בצפון ● מחבל הותקף לאחר שהיווה איום על כוחות צה"ל באזור זיתון שברצועת עזה ● עדכונים שוטפים

סמלי האפליקציות של גרוק, ג'מיני, קלוד וצ'אט GPT / צילום: Shutterstock

העדכון החדש של X מעורר סערה: גרוק אפשר יצירת תוכן מיני של נשים וקטינים

צרפת, הודו ומלזיה פתחו בבדיקות דחופות נגד X (טוויטר לשעבר), לאחר שמודל הבינה המלאכותית גרוק אפשר למשתמשים ליצור תוכן מיני פוגעני ע"י עריכת תמונות של נשים וקטינים בפלטפורמה ● בין היתר על הפרק: סנקציות משפטיות

מכה הרסנית: איך משפיעה לכידתו של מדורו על איראן?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: נפילתו של נשיא ונצואלה היא מכה גם לאיראן, מה צפוי במזרח התיכון ב-2026, ומה אפשר ללמוד מהמעשים של ראש עיריית ניו יורק ביום הראשון שלו בתפקיד • כותרות העיתונים בעולם

מפעל סוגת בקרית גת / צילום: יח''צ

ב-55 מיליון שקל: סוגת רוכשת חברת שימורי טונה

השלמת רכישת חברת פילטונה שכפופה לתנאים מתלים, מהווה לדברי החברה המשך אסטרטגיית ההשקעה במנועי צמיחה ● "המהלך מייצר סינרגיה עם מערכי המכירות וההפצה של הקבוצה", מסר גיא פרופר, מנכ"ל קבוצת סוגת

תחנת כוח / אילוסטרציה: יוסי וייס

שני מתקני ייצור החשמל שהממשלה אישרה - וזה שלא

לבקשת עיריית בית שמש, הממשלה עיכבה הקמת תחנת כוח של פאוורג'ן ושמיר אנרגיה ● שתי תחנות כוח אחרות - בעמק חפר ובעוטף עזה - יעברו כעת לאישור הוות"ל

מסחר בביטקוין / צילום: ap, Petr David Josek

ברשות המסים ציפו למיליארדים מהסדרת הקריפטו, אבל גבו רק 31 מיליון שקל

ברשות המסים קבעו נוהל להסדרה, שהיה עתיד להכניס מאות מיליוני שקלים למדינה ● נתונים שהגיעו לגלובס מגלים כי מאז דצמבר 2023 נגבו 31 מיליון שקל בלבד ● המשקיעים חוששים מדרישות חודרניות ומכסף שנותר "תקוע" מחוץ למערכת הבנקאית: "הנוהל לא עובד"

5 הערות על השנה ששברה את כל השיאים בשוק הגמל / צילום: Shutterstock

"שוק ההון התנתק מהכלכלה": האם אחרי שנה פנטסטית הגיע הזמן להקטין חשיפה למניות?

2025 הייתה השנה הכי טובה שראו החוסכים בישראל זה 16 שנה, אבל מסלול אחד פופולרי במיוחד אכזב את המשקיעים ● את טבלת התשואות הובילו שתי חברות ביטוח עם אהדה להשקעות בארץ ● ואיפה ממליצים המומחים לשים את הכסף ב־2026?

הילה ויסברג והלית ינאי-לויזון בשיחה עם ינקי קוינט / צילום: לע''מ

האיש שאחראי על קרקעות המדינה: "מחירי הדירות ימשיכו לרדת, אפילו ב-10%"

שיחה עם ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל היוצא ● על העימותים עם האוצר, ההישגים במחיר למשתכן והטענות כלפיו לאפליית ערבים: "חשוב שבקו הגבול יישב ציבור שיודע להגן על היישובים"

מושגים לאזרחות מיודעת. הייעוץ המשפטי לכנסת / צילום: Shutterstock

ביסמוט ומילביצקי תוקפים, ומה אמור לעשות הייעוץ המשפטי לכנסת?

לאחר מחלוקות חריפות עם הפוליטיקאים, מערך הייעוץ המשפטי של הכנסת ניצב בעין הסערה ● מה התפקיד שלו, וכיצד באה לידי ביטוי עצמאותו? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים 

המדריך ל-2026 / צילום: Shutterstock

הפטורים והמסים: כל מה שכדאי לדעת על השכרת דירה

חובת הדיווח החדשה והקפאת תקרת הפטור מאיימות לשחוק את הרווח של בעלי הדירות, אך תכנון מס נכון יכול לחסוך לכם אלפי שקלים ● מניצול ההטבה למשכירים שהם גם שוכרים, ועד לבחירה בין המסלולים - אלו הדרכים לשמור על התשואה גם כשהחוקים משתנים

מי מוכן לקחת משכנתא בריבית דו־ספרתית / צילום: Shutterstock

מי מוכן לקחת משכנתא בריבית דו־ספרתית

סקטור המשכנתאות החוץ־בנקאיות עדיין מהווה אחוזים בודדים בלבד משוק ההלוואות לדיור, אך צומח במהירות, כשעוד ועוד חברות ממהרות להיכנס אליו ● בענף מעריכים כי בתוך שנים יגיע לנתח של עשרות אחוזים - אלא שבשוק שבו ליועצים תפקיד מרכזי והפיקוח עדיין חלקי, עולות גם שאלות של סיכון והסדרה ● למי זה מתאים, מהם הסיכונים - ואיך המדינה מנסה לצמצם את הפרצות?

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

מכירת צים לחברה זרה? ועד העובדים קרא למדינה להתנגד

בוועד מעלים חששות משליטה של גורמים עוינים כגון קטאר ומפגיעה ברציפות האספקה למדינה ● בדיון בוועדת הכלכלה נקבע כי מוקדם מדי לקבל החלטות, וברשות החברות הבהירו כי עד כה כלל לא התקבלה פנייה מצים לבחון העברת בעלות

מיכלית נפט בחוף בוונצואלה / צילום: ap, Matias Delacroix

פוטנציאל הנפט הלא-ממומש של ונצואלה יכול להתהפך לטובת ארה"ב

ניהול גרוע של מונופול הנפט הממשלתי בידי נשיאי ונצואלה, הוגו צ'אבס וניקולס מדורו, וסנקציות אמריקאיות חסמו את "הזהב השחור" מלבוא לכדי מימוש ● כעת, בשל הפלת השלטון בוונצואלה, מזקקות הנפט בחוף הדרומי של ארה"ב יכולות להפוך לגורם מרכזי בעיבוד הנפט הזה לכדי מוצרי דלק לרחבי העולם

השופט בני שגיא / צילום: דוברות הרשות השופטת

בני שגיא, נשיא ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע, נהרג בתאונת אופנוע

שגיא, בן 54 במותו, היה הצעיר מבין נשיאי בתי המשפט המחוזיים בישראל ● בהנהלת הרשות השופטת הוא זכה להערכה רבה, בין היתר בשל יכולתו להביא לסיומם של תיקים פליליים מורכבים באמצעות הסדרי טיעון יעילים ● שר המשפטים לוין ספד לו: "הוא יחסר מאוד למערכת המשפט"

ענקיות הפיננסים העולמיות / עיצוב: אלישע נדב

הבנק הבינלאומי שממליץ: הגדילו חשיפה למניות וחפשו הזדמנויות בסין

ב־UBS מעריכים המשך תנופה בשוקי המניות הסיניים בשנה הקרובה ● בדויטשה בנק דווקא סבורים כי סין עלולה לאבד מומנטום בגלל משבר הנדל"ן וצופים קאמבק של הדולר; ולמרות האופטימיות בג'יי.פי מורגן לגבי הצמיחה הגלובלית, הם מזהים גם סכנת מיתון ● התחזיות של ענקיות הפיננסים ל־2026

מי הן קרנות הגידור המצטיינות של השנה? / אילוסטרציה: Shutterstock

הקרנות של המיליונרים שהיכו את ת"א כשרוב תעשיית הגידור נשארה מאחור

בשנה החולפת השאיר מדד הדגל של ת"א אבק לרוב קרנות הגידור המנייתיות - למעט 3: ורטיקל לונג, ואר אקוויטי וספרה וואליו ● מנהל הקרן המצטיינת מסביר את סוד ההצלחה: "חשיפה גבוהה לסקטורים הביטחוני והפיננסי" ● במבט ל–3 שנים בין קרנות הגידור, בלטו לטובה גם נוקד וטוטאל

הנתונים נחשפים: כמה הרוויחו עורכי הדין ב־2025, ואיזה תחום בלט במיוחד

אחרי תקופה של זהירות, ענף המשפט חוזר להעלאות שכר מדודות ● מסקר קודקס ל־2025 עולה כי השכר הממוצע טיפס ב־2.4%, כאשר לצד הדומיננטיות של תחום ההייטק, נרשמת התחזקות משמעותית בתחומי הרגולציה והגנת הפרטיות, המבססים את מעמדם בצמרת טבלת השכר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות חדות בת"א; מדד המניות הבטחוניות מזנק ב-3%, אלביט ב-5%

מדד ת"א 35 עולה בכ-2% ● מניות השבבים המקומיות חזרו בארביטרז' חיובי ●  אחה"צ, בנק ישראל צפוי להותיר את הריבית ללא שינוי, בשוק מחכים לתחזיות ● עליות קלות בחוזים בוול סטריט, עליות במניות הבטחוניות באסיה ● ירידה קלה במחירי הנפט, הזהב והכסף מזנקים, הדולר מתחזק בעולם אך נחלש מול השקל

המדריך ל-2026 / צילום: Shutterstock

למחפשי רכב חדש: האם "אפס ק"מ" מתאים לכם?

אחרי שנים של מחסור ורשימות המתנה, המלאים המצטברים של היבואנים מחזירים את השליטה אליכם ● זה מה שיעזור לכם לנצל את מלחמת המחירים בשוק הרכב

שלומי בן חיים, בצלאל מכליס / צילום: ג'ייפרוג, אסף שילה/ישראל סאן

המניה הביטחונית הישראלית שזינקה בכ-45%, וזו שעלתה לשיא כל הזמנים

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך סוף השבוע ● אלביט מערכות פתחה את 2026 עם עלייה לשיא חדש של כל הזמנים ● יצרנית מערכות ההגנה לרחפנים פאראזירו זינקה בכ-45%, לאחר שקיבלה הזמנה ראשונה מגוף ביטחוני ישראלי ● וג'יי פרוג סיכמה שנה עם תשואה תלת־ספרתית