גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אין לכם זמן לפסיכולוג? הבוס יביא לכם אחד למשרד

יותר ויותר חברות גדולות בארה"ב מתחילות לספק טיפול נפשי לעובדיהן, במקום העבודה ● "כולנו מפחדים, כולנו נלחמים. אם לא נדבר על זה, זה יהרוס לנו את החיים", אומרת מנהלת מוצר מחברת סרנר

אין לכם זמן לפסיכולוג? הבוס יביא לכם אחד למשרד / צילום: שאטרסטוק
אין לכם זמן לפסיכולוג? הבוס יביא לכם אחד למשרד / צילום: שאטרסטוק

בעבר, שיחות על בריאות נפשית היו נדירות במשרד. המעסיקים ציפו שהעובדים ישאירו את הבעיות שלהם בבית. הבכי והתקפי החרדה הוגבלו לתאי השירותים. היום המצב שונה. אחת הסיבות לכך היא ההבנה שהמושג "בריאות נפש" כולל גם חרדות, סטרס ובעיות נפוצות נוספות. המצב החדש גם משקף את השינויים שחלו במקום העבודה. עובדים צעירים חשים יותר בנוח לדבר על מצוקותיהם, ומצפים מהמעסיקים לקחת ברצינות את בעיותיהם הרגשיות, אומר פרופ' ג’פרי פפר, מומחה להתנהגות ארגונית מסטנפורד.

ההנהלות הבכירות מגיבות בהשקת שירותי בריאות נפשית. חברות כמו דל ודלתא איירליינס החלו להכניס מומחים לבריאות הנפש למשרדיהן. שליש מהמעסיקים הגדולים בארה"ב, עם 5,000 ויותר עובדים, מתכננים להציע השנה שירותי טיפול התנהגותי, לעומת חמישית בלבד ב-2018, לפי סקר של Business Group on Health.

בחברות אומרים שזהו כלי לשיפור ביצועי העובדים ולמניעת שחיקה. עובדים רוצים ייעוץ נפשי, אך מתקשים במקרים רבים למצוא את העזרה שהם זקוקים לה ומתאימה ללוח הזמנים שלהם, או כלולה בכיסוי הביטוחי. ייעוץ אין-האוס יכול לחסוך זמן וכסף, ולשפר את עמידות העובדים ואת הפריון שלהם, וכן את בריאותם ואת מצבם הכללי, אומרים מומחים בתחום.

"אמריקה התאגידית היא מקום מפחיד"

ברין בריכט, מנהלת מוצר בכירה בקבוצת סרנר, יצרנית של מערכות אלקטרוניות לרישום רפואי, מספרת שלפעמים היא חוזרת מפגישות ייעוץ עם המטפל שלה במשרד ופניה סמוקות מבכי. כשהקולגות שואלים אותה מה קרה, היא אומרת שהיא יצאה מפגישת טיפול אינטנסיבית. יש שנרתעים, אבל היא חושבת שחשוב להיות פתוחים בנושא הזה. "כולנו מפחדים, כולנו נלחמים", היא אמרה. "אם לא נדבר על זה, זה יהרוס לנו את החיים".

בריכט, בת 34, חיפשה ייעוץ אחרי שהבינה שהיא בחרדות מפני מטלות מסוימות בעבודה, כמו הגשה של מצגות גדולות, והתחילה להרגיש שהיא מעמידה פנים בעבודה. לדבריה, "אמריקה התאגידית היא מקום מפחיד לעבוד בו. במרוצת הזמן זה יכול להעיק עליך".

סרנר, חברת תיעוד רפואי אלקטרוני, הכניסה לראשונה טיפולים נפשיים למשרדיה ב-2012, עם שני פסיכולוגים שעבדו לפי חוזים. "בתוך שישה חודשים הייתה להם רשימת המתנה מלאה", אמרה ליבי איבן, האחראית בחברה על יוזמות הרווחה והטיפול בעובדים. כעת מעסיקה סרנר חמישה אנשי מקצוע המטפלים ב-750 איש בשנה. הפגישות, באורך שעה, מוצעות לעובדים בחינם, וכן גם גלולות נגד דיכאון וחרדות.

בחברת דלתא, הסיקו המנהלים שהעובדים זקוקים לעזרה בין היתר אחרי שהם החלו להתלונן ברשת החברתית הפנימית של החברה על קושי להשיג פגישות ייעוץ על חשבון הביטוח של החברה. בנובמבר האחרון, החלה דלתא להציב 42 מומחים לטיפול התנהגותי בנמלי תעופה ברחבי העולם ובמשרדיה. ההנגשה של פסיכולוגים, עובדים סוציאליים ויועצי נישואים ומשפחה נועדה לסייע לעובדים רק לטווח קצר, אומרת קלי אליוט, מנהלת ההטבות לעובדים בדלתא. אם מישהו זקוק לעזרה נוספת, יקשרו אותו לאנשי מקצוע חיצוניים.

סקוט שריבה, מנכ"ל קרוסאובר הלת’, חברה שמאיישת מרפאות בחברות כמו ויזה ולינקדאין, אומר שטיפול התנהגותי הוא התחום הצומח ביותר של העסק שלו. מספר הפגישות שקיימו מומחי החברה עם עובדי בריאות הנפש הוכפל ויותר מ-15,000 ב-2017 ל-32,000 ב-2019.

"לאן שאנחנו הולכים, זה שירות שכולם רוצים", הוא אומר.

סקר מ-2019 של האגודה הפסיכולוגית האמריקאית מצא שרוב האמריקאים אומרים שהם חשים סטרס בגלל כל דבר, מהאווירה הפוליטית עד מקרי הירי ההמוני ועלות טיפולי הבריאות. גורמי המתח השכיחים ביותר הם עבודה וכסף. במחקר נפרד של האגודה, 35% מתוך יותר מ-1,500 עובדים מבוגרים דיווחו על לחץ כרוני בעבודה.

ומה עם הפרטיות של העובדים

הסידור הזה מגיע עם כמה בעיות: העובדים עלולים להיפגש עם שומרי הסודות הכמוסים ביותר שלהם בקפטריה, או לקבל ייעוץ מהמטפל של הבוס שלהם. אבל מאחר שהם עובדים במשרדי החברה, היועצים מכירים היטב את הניואנסים של חיי המשרד ואת התרבות הארגונית, ויכולים להיות דיסקרטיים. "אנחנו כבר מבינים, גם אנחנו עובדים כאן", אומרת לאורה טוהי, מטפלת התנהגותית בכירה בסרנר. היא מסבירה למטופלים שלה שאם היא תראה אותם בחדר האוכל, היא לא תיגש אליהם, אלא אם כן הם ייגשו אליה תחילה, והיא לא תחשוף איך הם מכירים זה את זו.

טיפולים במקום העבודה עדיין צריכים להיות כפופים לאותן הגנות על פרטיות כמו מידע רפואי אחר, אומר הפרופ' למשפטים פרנק פסקואל, שחוקר סוגיות של פרטיות רפואית. מידע על בריאות נפשית נחשב לרגיש במיוחד לפי חוקים פדרליים ומדינתיים, וההגנה עליו מוגברת, אם כי זה תלוי במדינה. "קשה לי לתאר לעצמי מצב שבו מעסיק יכול לומר, "כן, אני רוצה לראות את ההערות שהמטפל רשם על העובד הזה", אמר פסקואל. 

חברת דל רואה את הייעוץ הנפשי כחלק מהאמנה החברתית המשתנה בין מעסיקים לעובדים. "כחברות, אנחנו ממשיכים לדרוש עוד ועוד מהעובדים, ולכן אני חושבת שבאמת חשוב להיות גם בעניינים במובן של לנסות לתמוך בהם", אמרה איימי גרין, האחראית על אסטרטגיית ההטבות לעובדי החברה בארה"ב. "אנחנו צריכים להפגין את המחויבות אליהם, כדי שהם יקבלו השראה לעשות את מה שאנחנו רוצים מהם".

דל מפעילה כעת פסיכולוגים ב-11 אתרים שלה בשש מדינות בארה"ב, ושוקלת להרחיב את התוכנית הזאת, לדברי גרין. העובדים מקבלים שמונה מפגשים בחינם, ואחר כך הם מופנים לייעוץ חיצוני אם הם זקוקים לעזרה נוספת. הבעיות העיקריות, היא אומרת, הן חרדות ודיכאון. 

עוד כתבות

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

מיום שבת בערב: מחיר הדלק מטפס מעל ל-7 שקלים

מחיר הדלק יעלה ב־14 אגורות בחודש מרץ ויעמוד על 7.02 שקלים ● הסיבה: "המתיחות הביטחונית והגאו־פוליטית הובילה לעלייה במחיר הבנזין הבינלאומי"

הקריה בתל אביב / צילום: Shutterstock

תל השומר בפנים, הקריה עדיין לא: נחתם הסכם לפינוי 11 בסיסי צה"ל

על פי ההסכם, פינוי הבסיסים יאפשר הקמה של כמעט 19 אלף יח"ד על פני כ־2,300 דונמים במרכז הארץ • לגבי פינוי הקריה בתל אביב – תוקם מנהלת משותפת שתקדם תהליך לבחינת היתכנות ההעתקה

עלי אקספרס / צילום: Shutterstock

אפקט סמוטריץ': הרכישות מחו"ל צמחו בינואר ב-35% לעומת אשתקד

בזמן שמליאת הכנסת ושר האוצר מתכתשים על צו הפטור ממס על יבוא אישי, הישראלים הגדילו את סלי הקנייה שלהם - מאופנה ועד מוצרי חשמל ● המדד החודשי של רכישות מאתרי האונליין

גם זה קרה פה / צילום: צילום מסך

ההצעה להרחיב את הפטור ממע"מ מוכיחה שאין לח"כים משנה סדורה

שר האוצר זרק עוד הצעה ● בצבא לא רוצים את עקבות הפיצה ● ובענף הבנייה מרגישים היטב את המתח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock

פגוש קדמי בחצי מחיר: פסק הדין ששם סוף לחגיגה של מחירי החלפים

בג"ץ קבע השבוע כי אין לחייב את חברות הביטוח לשלם מחירי המחירון הגבוהים על חלפים בתאונות רכב ● זאת בניגוד לדרישת איגוד המוסכים, שהגיש את העתירה ● בשוק מקווים כי הפסיקה, שמוזילה את עלויות תיקוני הרכב, תתגלגל לפרמיות הביטוח לטווח הארוך

אמיר אליחי, מייסד משותף ומנכ''ל Carbyne / צילום: Carbyne

"צופים התרחבות משמעותית": מנכ"ל קרביין בראיון אחרי האקזיט הענק

רכישת קרביין על ידי אקסון האמריקאית ב–625 מיליון דולר הושלמה רשמית, והחברה הישראלית הופכת לזרוע הטכנולוגית של ענקית הציוד המשטרתי במוקדי ה–911 ● בראיון ל"גלובס" מספר המייסד אמיר אליחי על הדרך מהשוד בחוף הים ועד לאימפריית ניהול אירועי החירום

פרויקט של קטה בפתח תקווה / הדמיה: VIEWPOINT

כמה שוות ההטבות בשוק הדיור לעמיתי חבר?

מבצע של חברת קטה גרופ למילואימניקים בפתח תקווה מבטיח ארנונה לחמש שנים, ומבצע של חבר בשלושה פרויקטים שונים מציע הנחות עמוקות יותר, של כ־15% ממחיר הדירה ● מאחורי המבצעים

ניקולאי טנגן, מנכ''ל קרן העושר הנורבגית / צילום: Reuters, NTB Scanpix/Nina E. Rangoy

אחת המשקיעות הגדולות בעולם חשפה כלי חדש לאיתור סיכונים

קרן העושר הנורווגית הודיעה כי החלה להשתמש בכלי בינה מלאכותית כדי לאתר סיכונים ולקבל החלטות על מכירת אחזקות ● כך היא עושה את זה

משה לארי, מנכ''ל מזרחי טפחות / צילום: מזרחי טפחות

הרווח הנקי של מזרחי טפחות בשנת 2025: 5.6 מיליארד שקל

ברבעון הרביעי של 2025, הרווח הנקי של הבנק הסתכם ב-1.4 מיליארד שקל - צמיחה של 7.5% ברווח הנקי ● הבנק יחלק מחצית מהרווח הנקי שרשם ברבעון לבעלי המניות – סכום של 702 מיליון שקל

מיני ACEMAN / צילום: יח''צ

המכשול הכי גדול של המכונית הזו הוא המחיר שלה

המכונית העירונית הקומפקטית של המותג "מיני" מבית ב.מ.וו משלבת ממדים מותאמים לעיר, עיצוב אופנתי והתנהגות כביש מלוטשת שפונה לחובבי נהיגה ● אבל מתלים קשיחים ומחיר שאפתני מגבילים את פוטנציאל השוק שלה

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים

משרדי רשת 13 / צילום: Shutterstock

השותף המפתיע בשיחות על רכישת רשת 13

בחברת אקסס החליטו להתקדם עם הצעת פטריק דרהי לרכישת רשת 13, וברשות השנייה מערימים קשיים על הבקשה שהוגשה ● קבוצת יזמי ההייטק בראשות אסף רפפורט רואה בכך הזדמנות לחזור לשולחן, ולפי מידע שהגיע לגלובס, בין השחקנים שנמצאים על המגרש נמצאת שותפה מעניינת במיוחד: התנועה הקיבוצית

אילוסטרציה: Shutterstock

הותר לפרסום: חברה ביטחונית ישראלית עומדת בלב פרשת עבירות מס ועבירות כלכליות

החקירה, שנפתחה בשנת 2021, התנהלה ע"י רשות המסים ומשטרת ישראל תחת צו איסור פרסום גורף ● אתמול התיר ביהמ"ש לפרסם את עצם קיום החקירה, ואולם פרטי הפרשה המלאים, החשדות, שם החברה ושמות החשודים עדיין אסורים בפרסום

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים נפל ב-3%

ת"א 35 ירד ב-1.5% ● מניית מזרחי טפחות נפלה לאחר הדוחות וגוררת עמה את יתר הבנקים ● מניית אנרג'יקס נפלה גם היא בעקבות דוחות חלשים, אשר מקרינים על יתר החברות בסקטור ● חברת הנדל"ן תדהר בדרך להנפקה בבורסה בת"א

רפי ליפא  וגל עמית, יועצי ההנפקות שפעלו עם פועלים אי.בי.אי בעבר / צילום: תמר מצפי

150 מיליון שקל ליועצים, קשיים לשתי החברות שהביאו מארה"ב

לפני שני עשורים הביאו רפי ליפא וגל עמית את חברת הנדל"ן האמריקאית דה לסר לגיוס חוב ראשון בת"א ● בעקבותיה הגיעה דה זראסאי, שקרסה אשתקד ● השבוע עבר הלחץ לאג"ח של חלוצת ההנפקות הזרות, שתשואות האג"ח שלה זינקו מחשש שתתקשה לעמוד בהתחייבויותיה ● כסף בסיכון

טהרן, איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צאו באופן מיידי": שורת מדינות במסר לאזרחיהן במזרח התיכון

גרמניה, הודו, קוריאה הדרומית, אוסטרליה ומדינות נוספות הוציאו בזו אחר זו אזהרות רשמיות לאזרחיהן לעזוב את איראן מיידית ● ראש ממשלת פולין: "כולנו יודעים מה הכוונה"

מלון בכר האוס בתל אביב / צילום: אסף פינצ'וק

רשת פתאל ממתגת את מלונות הבוטיק תחת COLORS, עם הפנים לחו"ל

פתאל ממתגת את מלונות הבוטיק שלה תחת השם COLORS ● "המהלך מבטא אמירה דו-משמעית - גם על המגוון האנושי של האורחים וגם צבע חדש לפתאל, שעוסקת בעיקר במותגי נופש", אומרת סמנכ"לית השיווק ● ומה מתכננים ברשת המלונות בהמשך?

רה''מ בנימין נתניהו ורה''מ הודו נרנדרה מודי בתערוכת חדשנות / צילום: מעיין טואף -לע''מ

מקורות רשמיים: ישראל מקדמת יבוא כלי רכב מהודו

ישראל מכוונת לתעשיית הרכב ההודית: בממשלה מקדמים יבוא רכב ואף פתיחת הדלת לתקינה הודית, סוגיה שנדונה גם בביקורו של ראש הממשלה נרנדרה מודי ● במקביל צ'רי מתרחבת באירופה באמצעות יבואן ישראלי ● וגם: מגמת הורדת מחירי המחירון של דגמים חדשים לא עוצרת ● השבוע בענף הרכב

שלמה איזנברג / צילום: תמר מצפי

מנצל את הקריסה במניה: שלמה אייזנברג פרסם הצעת רכש למזג את מלם תים לחברה האם

מניות חברות ה-IT קרסו בחודש האחרון בבורסה בעקבות החשש שה-AI עלולה להחליף את חברות התוכנה ● מלם תים צללה ביותר מ-30% ובעל השליטה מנסה בעקבות כך, פעם נוספת בתוך חצי שנה, לקלף שכבה אחת ולהכניס אותה לתוך החברה האם, מלם תים אחזקות באמצעות החלפת מניות

המבורגר שרימפס / צילום: חיים יוסף

לא טרנדית ולא מתחנפת: מסעדה שהיא עדיין אחת הטובות בת"א

המסעדה שייסד אוראל קמחי לפני 13 שנה מציעה אוכל גבוה או פשוט, בצלחות פיין דיינינג או שאוכלים עם הידיים – העיקר שתתענגו