גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אין לכם זמן לפסיכולוג? הבוס יביא לכם אחד למשרד

יותר ויותר חברות גדולות בארה"ב מתחילות לספק טיפול נפשי לעובדיהן, במקום העבודה ● "כולנו מפחדים, כולנו נלחמים. אם לא נדבר על זה, זה יהרוס לנו את החיים", אומרת מנהלת מוצר מחברת סרנר

אין לכם זמן לפסיכולוג? הבוס יביא לכם אחד למשרד / צילום: שאטרסטוק
אין לכם זמן לפסיכולוג? הבוס יביא לכם אחד למשרד / צילום: שאטרסטוק

בעבר, שיחות על בריאות נפשית היו נדירות במשרד. המעסיקים ציפו שהעובדים ישאירו את הבעיות שלהם בבית. הבכי והתקפי החרדה הוגבלו לתאי השירותים. היום המצב שונה. אחת הסיבות לכך היא ההבנה שהמושג "בריאות נפש" כולל גם חרדות, סטרס ובעיות נפוצות נוספות. המצב החדש גם משקף את השינויים שחלו במקום העבודה. עובדים צעירים חשים יותר בנוח לדבר על מצוקותיהם, ומצפים מהמעסיקים לקחת ברצינות את בעיותיהם הרגשיות, אומר פרופ' ג’פרי פפר, מומחה להתנהגות ארגונית מסטנפורד.

ההנהלות הבכירות מגיבות בהשקת שירותי בריאות נפשית. חברות כמו דל ודלתא איירליינס החלו להכניס מומחים לבריאות הנפש למשרדיהן. שליש מהמעסיקים הגדולים בארה"ב, עם 5,000 ויותר עובדים, מתכננים להציע השנה שירותי טיפול התנהגותי, לעומת חמישית בלבד ב-2018, לפי סקר של Business Group on Health.

בחברות אומרים שזהו כלי לשיפור ביצועי העובדים ולמניעת שחיקה. עובדים רוצים ייעוץ נפשי, אך מתקשים במקרים רבים למצוא את העזרה שהם זקוקים לה ומתאימה ללוח הזמנים שלהם, או כלולה בכיסוי הביטוחי. ייעוץ אין-האוס יכול לחסוך זמן וכסף, ולשפר את עמידות העובדים ואת הפריון שלהם, וכן את בריאותם ואת מצבם הכללי, אומרים מומחים בתחום.

"אמריקה התאגידית היא מקום מפחיד"

ברין בריכט, מנהלת מוצר בכירה בקבוצת סרנר, יצרנית של מערכות אלקטרוניות לרישום רפואי, מספרת שלפעמים היא חוזרת מפגישות ייעוץ עם המטפל שלה במשרד ופניה סמוקות מבכי. כשהקולגות שואלים אותה מה קרה, היא אומרת שהיא יצאה מפגישת טיפול אינטנסיבית. יש שנרתעים, אבל היא חושבת שחשוב להיות פתוחים בנושא הזה. "כולנו מפחדים, כולנו נלחמים", היא אמרה. "אם לא נדבר על זה, זה יהרוס לנו את החיים".

בריכט, בת 34, חיפשה ייעוץ אחרי שהבינה שהיא בחרדות מפני מטלות מסוימות בעבודה, כמו הגשה של מצגות גדולות, והתחילה להרגיש שהיא מעמידה פנים בעבודה. לדבריה, "אמריקה התאגידית היא מקום מפחיד לעבוד בו. במרוצת הזמן זה יכול להעיק עליך".

סרנר, חברת תיעוד רפואי אלקטרוני, הכניסה לראשונה טיפולים נפשיים למשרדיה ב-2012, עם שני פסיכולוגים שעבדו לפי חוזים. "בתוך שישה חודשים הייתה להם רשימת המתנה מלאה", אמרה ליבי איבן, האחראית בחברה על יוזמות הרווחה והטיפול בעובדים. כעת מעסיקה סרנר חמישה אנשי מקצוע המטפלים ב-750 איש בשנה. הפגישות, באורך שעה, מוצעות לעובדים בחינם, וכן גם גלולות נגד דיכאון וחרדות.

בחברת דלתא, הסיקו המנהלים שהעובדים זקוקים לעזרה בין היתר אחרי שהם החלו להתלונן ברשת החברתית הפנימית של החברה על קושי להשיג פגישות ייעוץ על חשבון הביטוח של החברה. בנובמבר האחרון, החלה דלתא להציב 42 מומחים לטיפול התנהגותי בנמלי תעופה ברחבי העולם ובמשרדיה. ההנגשה של פסיכולוגים, עובדים סוציאליים ויועצי נישואים ומשפחה נועדה לסייע לעובדים רק לטווח קצר, אומרת קלי אליוט, מנהלת ההטבות לעובדים בדלתא. אם מישהו זקוק לעזרה נוספת, יקשרו אותו לאנשי מקצוע חיצוניים.

סקוט שריבה, מנכ"ל קרוסאובר הלת’, חברה שמאיישת מרפאות בחברות כמו ויזה ולינקדאין, אומר שטיפול התנהגותי הוא התחום הצומח ביותר של העסק שלו. מספר הפגישות שקיימו מומחי החברה עם עובדי בריאות הנפש הוכפל ויותר מ-15,000 ב-2017 ל-32,000 ב-2019.

"לאן שאנחנו הולכים, זה שירות שכולם רוצים", הוא אומר.

סקר מ-2019 של האגודה הפסיכולוגית האמריקאית מצא שרוב האמריקאים אומרים שהם חשים סטרס בגלל כל דבר, מהאווירה הפוליטית עד מקרי הירי ההמוני ועלות טיפולי הבריאות. גורמי המתח השכיחים ביותר הם עבודה וכסף. במחקר נפרד של האגודה, 35% מתוך יותר מ-1,500 עובדים מבוגרים דיווחו על לחץ כרוני בעבודה.

ומה עם הפרטיות של העובדים

הסידור הזה מגיע עם כמה בעיות: העובדים עלולים להיפגש עם שומרי הסודות הכמוסים ביותר שלהם בקפטריה, או לקבל ייעוץ מהמטפל של הבוס שלהם. אבל מאחר שהם עובדים במשרדי החברה, היועצים מכירים היטב את הניואנסים של חיי המשרד ואת התרבות הארגונית, ויכולים להיות דיסקרטיים. "אנחנו כבר מבינים, גם אנחנו עובדים כאן", אומרת לאורה טוהי, מטפלת התנהגותית בכירה בסרנר. היא מסבירה למטופלים שלה שאם היא תראה אותם בחדר האוכל, היא לא תיגש אליהם, אלא אם כן הם ייגשו אליה תחילה, והיא לא תחשוף איך הם מכירים זה את זו.

טיפולים במקום העבודה עדיין צריכים להיות כפופים לאותן הגנות על פרטיות כמו מידע רפואי אחר, אומר הפרופ' למשפטים פרנק פסקואל, שחוקר סוגיות של פרטיות רפואית. מידע על בריאות נפשית נחשב לרגיש במיוחד לפי חוקים פדרליים ומדינתיים, וההגנה עליו מוגברת, אם כי זה תלוי במדינה. "קשה לי לתאר לעצמי מצב שבו מעסיק יכול לומר, "כן, אני רוצה לראות את ההערות שהמטפל רשם על העובד הזה", אמר פסקואל. 

חברת דל רואה את הייעוץ הנפשי כחלק מהאמנה החברתית המשתנה בין מעסיקים לעובדים. "כחברות, אנחנו ממשיכים לדרוש עוד ועוד מהעובדים, ולכן אני חושבת שבאמת חשוב להיות גם בעניינים במובן של לנסות לתמוך בהם", אמרה איימי גרין, האחראית על אסטרטגיית ההטבות לעובדי החברה בארה"ב. "אנחנו צריכים להפגין את המחויבות אליהם, כדי שהם יקבלו השראה לעשות את מה שאנחנו רוצים מהם".

דל מפעילה כעת פסיכולוגים ב-11 אתרים שלה בשש מדינות בארה"ב, ושוקלת להרחיב את התוכנית הזאת, לדברי גרין. העובדים מקבלים שמונה מפגשים בחינם, ואחר כך הם מופנים לייעוץ חיצוני אם הם זקוקים לעזרה נוספת. הבעיות העיקריות, היא אומרת, הן חרדות ודיכאון. 

עוד כתבות

האנוי / צילום: Shutterstock

עשרות טיסות חדשות: השינויים שצפויים לחתוך את המחירים למזרח הרחוק

התעוררות הקווים למזרח והגדלת התדירויות יוצרות לחץ כלפי מטה על מחירי הטיסות ● בעוד איתיחאד הופכת את אבו דאבי לשער מרכזי לאסיה - במקום עומאן שסגרה את המרחב האווירי - ארקיע וישראייר שוברות את הבלעדיות בקווים ישירים לתאילנד ולוייטנאם

דמי ניהול בקרנות נאמנות יעלו. איך אפשר להיערך? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

קרנות הנאמנות לא מסתפקות ברווחים שזינקו ושוב מעלות את דמי הניהול

בכ-200 קרנות נאמנות הודיעו על העלאת דמי הניהול, כולל קרנות כספיות שבהן כל פרומיל מהווה שיקול חשוב בהשקעה ● הסיטואציה הופכת את הלקוחות לשבויים: העברת הכסף לקרן זולה יותר כרוכה ב"אירוע מס", שלעתים הופך את המהלך ללא כדאי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הדרישה של סמוטריץ' שהביאה לדיון סוער בוועדת הכספים

ביום האחרון לשנת התקציב התלהטו הרוחות בוועדת הכספים לאחר ששר האוצר בצלאל סמוטריץ' החליט להתנות את מענקי האיזון השנתיים בהעברה של כספיים קואליציוניים ליהודה ושומרון ● ההליך, שבימים כתיקונם אמור לקחת לפחות 48 שעות, התקצר לאחר שהייעוץ המשפטי איפשר לחרוג מהנוהל הקיים

טהרן, דצמבר 2025 / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן באובדן שליטה: הרוגים ופצועים בהפגנות, תחנת משטרה הוצתה

צה"ל מעדכן שבמהלך הלילה כוח מיחידה 636 חיסל מחבל ופגע בשניים נוספים מכיוון שיידו לעברם אבנים בזמן מארב בחטיבת שומרון - אין נפגעים לכוחותינו ● גורם ישראלי בכיר על המחאות באיראן: "אנחנו מזהים אירוע פנימי דרמטי באיראן. עוד מוקדם לדעת את השלכותיו" ● דיווחים שוטפים

שגיא דקל חן בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: צילום מסך יוטיוב

איש לא נותר אדיש לשגיא דקל חן, והפרסומת של מזרחי טפחות היא הזכורה ביותר

הפרסומת האהובה ביותר זה השבוע השני ברציפות שייכת לפרטנר, שלישיית "מה קשור" וסטטיק, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● לפי נתוני יפעת בקרת פרסום, ההשקעה הגדולה ביותר שייכת ל–HOT, כ–3 מיליון שקל

בית החולים מדיקה רפאל בפארק עתידים בתל אביב. רכישה שאפשרה את המהלך של הרשת / צילום: עמית גרון

מתחרה באסותא: רשת בתי חולים פרטית חדשה יוצאת לדרך

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מינואר 2026 יחלו ארבעה מרכזים רפואיים לפעול רשמית כרשת אחת תחת השם "מדיקה", בשאיפה להיות שחקן משמעותי במערכת הבריאות ולהתרחב בהמשך ● בין הבעלים: קופות החולים לאומית ומאוחדת ● מנכ"ל הרשת: "יש לנו אתגר להיתפס כספק לרפואה הציבורית ולא כאויב"

שדה התעופה בהרצליה / צילום: Shutterstock

אלפי דירות ייבנו במקום שדה התעופה הרצליה ושלישות רמת גן. כמה שילמו היזמים על הקרקעות?

8 מכרזים ל־991 דירות במתחם שדה התעופה בהרצליה נסגרו בהכנסות של כ־1.35 מיליארד שקל, במחיר ממוצע של כ־1.4 מיליון שקל לקרקע לדירה ● במקביל, מכרזי רמ"י במתחם השלישות ברמת גן הניבו כ־1.23 מיליארד שקל

אילוסטרציה: Shutterstock

הקרב על הדירות: ההבדל בין הסכם הדדי, מתנה והתחייבות למתנה

פסק דין שניתן השבוע בבית המשפט לענייני משפחה ממחיש את החשיבות שבהגדרה מדויקת של עילת התביעה ע"י התובע - וזאת לאחר שמחיקת התביעה, בתום שלוש שנות דיונים, נבעה משגיאה בסיווג העילה המשפטית

עצות פרקטיות מכתבות חזית המדע / צילום: Shutterstock

איך להישאר חדים בגיל 80 ומה כדאי להכניס לחוזים: 15 עצות שקיבלנו מחוקרים השנה

חוקר המוח שהסביר מה מכשיל בני אדם במלחמות, המומחית שהזהירה מקבלת החלטות תחת לחץ, החוקרת שגילתה מה נותן לנו משמעות בחיים, זוכה הנובל שרוצה לשנות את כללי המשחק בכלכלה, והתובנה האופטימית שכדאי להפנים ● אלה העצות שאספנו השנה מהמרואיינים שלנו במדור "חזית המדע"

האחים אבי, רפי וג'ו נקש / צילום: יח''צ

מנכ"ל קבוצת נקש: אבי נקש רודף אותי אישית, חשתי נבגד, ונישואיי התפרקו

אבי חורמרו הגיש תשובה לתביעה שהגיש נגדו אבי נקש על סך 65 מיליון שקל ● מי שניהל את עסקי הקבוצה, הכוללת את נמל אילת וארקיע, טוען כי הזכויות שקיבל אושרו ע"י האחים ג'ו ורפי נקש ● עוד טען כי השיב לקבוצה כספים בהתאם להסכם הפשרה מ-2024

מנכ''ל OpenAI, סם אלטמן / צילום: Reuters, Lamkey Rod/CNP/ABACA

1.5 מיליון דולר לעובד: כך הפכה OpenAI לשיאנית שכר היסטורית

ניתוח של וול סטריט ג'ורנל מגלה כי חבילת השכר שמציעה OpenAI בשנה החולפת הגיעה לממוצע של 1.5 מיליון דולר לעובד - יותר מכל סטארט־אפ טכנולוגי גדול בהיסטוריה ● עפ"י ההערכות, הוצאות אלה יקפצו בכ־3 מיליארד דולר בשנה עד סוף העשור

זום גלובלי / צילום: Reuters

בנגלדש הכריזה על יום אבל לאומי, והאיומים של סין מחריפים

נשיא סין מחריף טונים מול טייוואן ● אבל לאומי בבנגלדש על מות של ראש הממשלה הראשונה ● בארה"ב חוקרים פרסום על הונאת ענק של מעונות יום סומליים ● ובשווייץ השנה החדשה נפתחה בטרגדיה ● זום גלובלי, מדור חדש 

מנהלי השקעות בת''א בוחרים את הפתעת השנה / צילום: Shutterstock

מהראלי בביטוח ועד זינוק השקל: מנהלי השקעות בת"א בוחרים את הפתעת השנה

שנת 2025 שברה כל שיא אפשרי בשוק המניות המקומי, כאשר מדד הדגל של ת"א הניב למשקיעים תשואה פנטסטית של 52% - הגבוהה בבורסות המערב ● מספר השיאים החדשים ששבר המדד היה הגבוה ביותר מאז 1992 (63 השנה), מחזורי המסחר בבורסה זינקו ושוק ההנפקות התעורר לחיים ● ביקשנו ממנהלי השקעות בכירים לסמן את המהלך המפתיע של השנה, ואלה היו הבחירות שלהם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: עופר עמרם

ענקית הביטוח הבינלאומית יוצאת מישראל. מה ההשלכות ומי צפוי להיפגע?

סוויס רה, מבטחת המשנה הגדולה בתחום הבריאות והנכות, מצמצמת משמעותית את הפעילות בארץ. הסיבה: רשות שוק ההון לא מאשרת להעלות מחירים ולייקר את הפרמיות לציבור במיליארדי שקלים בשנה ● החשש בענף: פגיעה בחברות הקטנות והעלאת מחירים לציבור, ואולי אפילו פגיעה בביטוחי התרופות שמחוץ לסל

ניר בר-דעה

התשואה הגבוהה בתולדותיה: קרן ברידג'ווטר מסכמת שנה

ברידג'ווטר שוברת שיא ומסכמת את 2025 עם תשואה של 33% בקרן המרכזית שלה, Pure Alpha ● הקרן שמנוהלת ע"י ניר בר-דעה נהנתה מהעליות במניות הקשורות לתחום ה-AI וגם מהתנודתיות שנוצרה כשהנשיא טראמפ הטיל מכסים ● מייסד הקרן, ריי דליו מכר השנה את מניותיו בקרן ונפרד, "זה היה מסע מדהים"

ח''כ משה גפני / צילום: נועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת

"הכרזת מלחמה": מיליארד שקל הוקפאו, בקואליציה תקפו את בג"ץ בחריפות

ביהמ"ש העליון ביושבו כבג"ץ החליט על הקפאת סכום של כמיליארד שקל למוסדות חינוך חרדיים שלא בפיקוח • יו"ר דגל התורה משה גפני זעם: "ביהמ"ש הכריז מלחמה על הציבור החרדי ועל המוסדות התורניים" • יו"ר ועדת הכספים חנוך מילביצקי קרא לא לכבד את פסיקות בג"ץ: "זה לא יפסיק עד שלא נתקומם"

טובי שמלצר מבעלי שלמה ביטוח / צילום: עזרא לוי

הערכות בענף: שלמה ביטוח תונפק לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל לפני הכסף

לגלובס נודע כי שלמה ביטוח מתכננת להנפיק 20%-25% ממניותיה, לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל לפני הכסף ● אם החברה תצליח לגייס את הסכום הזה, השווי הפעם יהיה גבוה ב-56% לעומת השווי בו ביקשה להנפיק בגל ההנפקות של שנת 2021, אך נסוגה ממנו בסופו של דבר

זיו יעקובי, מנכ''ל אקרו נדלן / צילום: כדיה לוי

אקרו זכתה במכרז על מתחם חברת החשמל שבתל אביב ותקים מגדלי מגורים ותעסוקה

הקרקע נרכשה תמורת 255 מיליון שקל, מחיר הנמוך בכ-40 אחוז מהערכת השמאי של רמ"י, שעמדה על כ-430 מיליון שקל ● בהתאם לתכנון, תקים אקרו בשטח שלושה מגדלים ולהערכתה, שטח המגורים יעמוד על כ-12 אלף מ"ר, והשטחים המסחריים והתעסוקתיים יסתכמו לכ-36 אלף מ"ר

שנה מצוינת בבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

שיא של 16 שנה: אלו התשואות של קרנות ההשתלמות וקופות הגמל ב-2025

חודש דצמבר הסתכם בתשואה של כ-1% במסלולים הכלליים, כך לפי בית ההשקעות מיטב ● כפי שהוערך בגלובס, בשנה כולה החוסכים במסלולים הכלליים צפויים ליהנות מתשואה של 15% ובמסלולי המניות מ-25% ● מנגד, מסלולי ה-S&P 500 אכזבו עם תשואה של פחות מ-4%. הסיבה העיקרית: זינוק של מעל 50% בבורסה בת"א

גם זה קרה פה / צילום: יח''צ, נקסט ויז'ן

מעל 20 מיליארד שקל: החברה הביטחונית שעקפה בשווי את שטראוס, תשובה וליאורה עופר

נקסט ויז'ן מפתיעה אפילו את עפרה שטראוס ● משרד הכלכלה מוכיח שגם ללא דגלים או שגרירויות, אפשר לקיים מסחר ● וחברות הנדל"ן שכחו כלל חשוב ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק