גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כש-14 ימי בידוד מאיימים יותר מהנגיף עצמו

ליגת האלופות מוכיחה בינתיים שהיא חזקה מהקורונה ● עם זאת, הנגיף כבר מתחיל לאיים על אירועי ספורט אחרים בכל העולם - בעיקר על האולימפיאדה בטוקיו ● הדילמה של הספורטאים הישראלים בשלב זה היא איפה להתאמן והאם כשיחזרו לארץ ייאלצו להיכנס לבידוד

רצת המרתון הישראלית לונה צ’מטאי / צילום: Martin Meissner, רויטרס
רצת המרתון הישראלית לונה צ’מטאי / צילום: Martin Meissner, רויטרס

ליגת האלופות עשתה השבוע כנראה את שירות ההרגעה הטוב ביותר לפאניקת הקורונה שמאבדת שליטה. כשהמצלמות עברו בשידור ישיר לאצטדיונים בנאפולי, לסטמפורד ברידג' של צ'לסי בלונדון, למדריד ולליון - אירופה נראתה כמו שהיא נראית בדרך כלל. נראו שם אנשים ומשפחות שהולכים למקום הקבוע שלהם ביציע, שחקנים שעולים למגרש מחויכים ודרוכים לקראת משחק חשוב. וגם אם פה ושם נכנסו לפריים אוהדים עם מסכות על הפנים בין שורות האוהדים, הם היו טיפה בים.

ובכל זאת, נראה שהניסיון לייצר נורמליזציה בספורט קשור לבמה שבה הוא מתרחש. ליגת האלופות היא לא רק הבמה הגדולה ביותר של הכדורגל, אלא גם הבמה הכלכלית המשמעותית ביותר. יותר מדי כסף נמצא על הכף - זכויות שידור, חשיפה של ספונסרים וכו' - בשביל לבטל משחקים.

וכך, בזמן שבליגת האלופות משחקים מתקיימים ואוהדים יכולים לנוע בין המדינות "הנגועות" ביבשת, במקומות אחרים ביבשת הם מבוטלים.

למשל, כ-3,000 אוהדי יובנטוס הגיעו למשחק שמינית גמר ליגת האלופות של קבוצתם בליון מטורינו שבצפון איטליה, לאחר שקיבלו אישור להגיע. במקביל, ארבעה משחקי כדורגל באיטליה נדחו. משחק במסגרת הליגה האירופית, הפחות יוקרתית מבחינה תדמיתית וכלכלית, שהיה אמור להיערך במילאנו בין אינטר ללודוגורץ הבולגרית התקיים, אבל ללא קהל.

האם מישהו רואה מצב שמשחק ליגת האלופות בדרום איטליה בין נאפולי לברצלונה היה מתקיים השבוע ללא קהל?

על הליגות במזרח הרחוק אין מה לדבר כמובן. בסין, ביפן ובדרום קוריאה לא משחקים כדורגל. אחת הקבוצות הסיניות שיצאה למחנה פתיחת העונה במזרח התיכון נותרה תקועה במשך ימים ארוכים, בלי יכולת לחזור למדינה. כשעוד שיחקו כדורגל, חילקו ביפן מסכות לאוהדים שנכנסו לאצטדיונים. בדרום קוריאה הרחיקו לכת ומדדו חום לכל אוהד שעבר בשערי הכניסה.

ביניים ביניים

הבעיה המרכזית כשמסתכלים קדימה היא המשחקים האולימפיים, שיתקיימו בקיץ הקרוב בטוקיו. בוועד האולימפי הבינלאומי עסקו בחודשים האחרונים בניסיון למצוא פתרונות לבעיית מזג האוויר והחום הכבד, שאמור לשרור בטוקיו במהלך התחרויות, אבל אף אחד לא חשב על נגיף מסתורי, שיתפתח במזרח ויהפוך לצרה גדולה יותר.

אף אחד לא מדבר בקול רם על ביטול המשחקים או על העברתם למקום אחר. אבל, הספורטאים כבר מרגישים אי-נוחות וההכנות נפגמות. מאחר שכל תחרויות ההכנה למשחקים האולימפיים לא נושאות בחובן כסף גדול - לא לספורטאים ולא למארגנים, אין כאן אפילו את הדילמה שמתקיימת בכדורגל. חלק גדול מהספורטאים פשוט מעדיפים להישאר בבית, שוקלים אם להגיע או לא לתחרויות.

הדילמה העיקרית של הספורטאים קשורה לעניינים כמו פגיעה במוכנות רגע לקראת המשחקים. או במקרה הגרוע יותר, ספורטאים שעדיין לא הבטיחו את הקריטריון האולימפי ואמורים לנסות ולהשיג אותו בתחרויות המעטות שעוד נותרו, והחלטה על אי-הופעה בתחרות עלולה לעלות להם במקום במשחקים עצמם.

הדילמות של ספורטאים משתנות על פי המדינות שמהן הם מגיעים. הסיבה היא במקרים רבים ההנחיות הגורפות שהטילו מדינות על האזרחים שלהן, שמשמעותן די ברורה: ספורטאי או אזרח שייצא למקום "בעייתי" עלול להסתכן באפשרות שבה ייאלץ להישאר בבידוד של 14 יום ולא יוכל להתאמן.

ביניים ביניים

גם בוועד האולימפי בישראל מתמודדים בשבועות האחרונים עם דילמת היציאה לחו"ל של ספורטאים, והוציאו המלצות לספורטאים לגבי המשמעות של תחרויות או אימונים מחוץ לישראל. פרופ' דני נמט, המנהל הרפואי של הוועד האולימפי בישראל, אמר ל"גלובס" כי "הבעיה המרכזית היא פחות עניין ההדבקה בקורונה ויותר האפשרות שספורטאי שייצא לחו"ל, ייאלץ עם חזרתו להישאר בבידוד".

נבחרת הג'ודו הישראלית למשל, העדיפה לא לצאת למחנה אימונים ביפן, מאחר שיפן כרגע מוגדרת כמדינה ששהות בה תצריך עם החזרה לארץ בידוד של 14 יום.

"אנחנו מקבלים בכל יום ממשרד הבריאות רשימה של מדינות שביקור בהן מצריך שהייה בבידוד עם החזרה לארץ", אומר פרופ' נמט. "אנחנו מעדכנים את הספורטאים שהם צריכים להביא את העניין הזה בחשבון. ספורטאים שיוצאים עכשיו להתחרות במקום כמו יפן, אחת האופציות שהם חושבים עליה בהנחה שהם לא רוצים לחזור לארץ ולהיות 14 יום בבידוד ללא אימונים, היא להמשיך למדינה אחרת ולהמשיך להתאמן בה במשך 14 הימים הנדרשים ואז לחזור לארץ". כלומר, לעשות את תקופת הבידוד תוך כדי אימונים במדינה אחרת שלא דורשת בידוד.

בפני הסיטואציה הזאת עומדת כעת רצת המרתון הישראלית לונה צ'מטאי. היא הגיעה לפני כמה ימים ליפן כדי להשתתף במרתון טוקיו היוקרתי, שהוא אחד ממרוצי ההכנה שלה למשחקים האולימפיים. הבעיה היא שיפן נמצאת "ברשימה" של משרד הבריאות. אם לא יהיה שינוי בסטטוס של יפן מבחינת משרד הבריאות, צ'מטאי תצטרך אחרי המרתון להחליט מה היא עושה - האם היא חוזרת לארץ ונכנסת אוטומטית לשהייה בת 14 יום בבידוד ללא אימונים, או שתמריא למדינה אחרת, אולי באפריקה, שיפן לא נמצאת אצלה ברשימת ההמלצות לשהייה בבידוד. כך תוכל לעשות "תקופת הבידוד" מחוץ לישראל, באימונים מלאים, לפני שתחזור לארץ. "יש היום הרבה מדינות בעולם שלא חלות עליהן חובת בידוד", מסביר פרופ' נמט.

"הבעיה היא שמדובר במגיפה בהתהוות", אומר פרופ' נמט, "והבהרנו את זה גם לספורטאים - כלומר, אם ספורטאי ייצא עכשיו לתחרות או לאימונים במדינה מסוימת כי הוא החליט שזה חשוב לו, ואותה מדינה במהלך השהות שלו בה נכנסה לרשימה של משרד הבריאות - הוא יצטרך להיכנס לבידוד עם חזרתו, גם אם לא ידע את זה כשיצא מהארץ. ההגדרות של מדינות שמצריכות בידוד משתנות מדי יום, כך שספורטאי שיוצא למדינה שאין איתה בעיה עלול להיתקל בבעיה כשירצה לחזור".

למצב כזה נקלעה ד"ר לובה גליצקיה, הרופאה של הוועד האולימפי בישראל, שהייתה בטיול פרטי בסין ונאלצה להיכנס להסגר עם חזרתה לארץ בגלל וירוס הקורונה.

חלק מהבעיות של הספורטאים הן רק ברמה הטכנית ודורשות מהם לייצר מעקפי ביניים כדי להימנע ממקומות בעיתיים. למשל, משלחת הג'ודאים שהייתה אמורה לצאת ליפן תכננה לצאת לאחר מכן לרוסיה שלא "ברשימה", ולשהות בה 11 יום באימונים, מתוך ידיעה שיצטרכו להשלים בארץ "רק" עוד שלושה ימי בידוד. בסופו של דבר המשלחת לא יצאה ליפן והדילמה הזאת נמנעה.

חלק מהמקרים כוללים שינויים תוך כדי תנועה. תריאתלט ישראלי שיצא לתחרות באוסטרליה דרך בנגקוק, נאלץ ברגע האחרון לשנות את מסלול הטיסה שלו ולטוס דרך יוהנסבורג. אירוע דומה מתרחש כעת עם הספורטאים הישראלים שיצאו לאליפות העולם בגלשנים באוסטרליה, והיו צריכים לחזור דרך בנגקוק "הבעייתית".

בכל מקרה, מסכם פרופ' נמט, מבחינת ספורטאים להיות ערב המשחקים האולימפיים 14 יום בבידוד ולא להתאמן - "זה דבר שלא יכול לבוא בחשבון".

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית