גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקורונה הגיעה לפצלי השמן: מניות קידוחי הפצלים מאבדות גובה

חברות קידוחי הפצלים של הנפט נערכו כבר לשנה קשה, אבל הנגיף הקטלני הופך אותה לקשה הרבה יותר

הפקת פצלים בטקסס  / צילום: רויטרס  ארנסט שניידר
הפקת פצלים בטקסס / צילום: רויטרס ארנסט שניידר

חברות קידוחי הפצלים של הנפט נערכו כבר לשנה קשה, וכעת נגיף הקורונה מעמיד אותן תחת לחץ פיננסי קשה עוד יותר.

חברות חיפושים והפקה מנסות להסתגל לצמיחה איטית יותר, על רקע היצע יתר של נפט וגז, ולהפחית הוצאות כדי להרגיע את המשקיעים שכועסים על התשואות הדלות. כעת, הקורונה מחלישה עוד יותר את הביקוש העולמי למוצריהן, וזהו אתגר נוסף למגזר שחברות רבות בו שקועות בחובות.

לפי כמה מדדים, חברות קידוחי הפצלים הגדולות רשמו שיפור ברווחיהן ברבעונים האחרונים. 46% מ-37 החברות המפיקות העצמאיות רשמו בשנה שעברה הכנסות תפעול שעלו על ההוצאות, לעומת 30% ב-2018, לפי ניתוח של "וול סטריט ג'ורנל". 

אבל כל המגזר סובל כעת מהחששות מההשלכה הכלכלית של נגיף הקורונה שהורידו את מחירי הנפט ומעיבים על התחזיות לשנת 2020. מחיר הנפט האמריקאי ננעל ביום שישי על 45 דולר לחבית, ירידה מ-53 דולר שבוע לפני כן.

מניית צ'ספיק אנרג'י. מחלוצות קידוחי הפצלים בארה"ב, צנחה ב-38% בשבוע שעבר על רקע החששות מנטל החוב שרובץ עליה. מניית וויטינג פטרוליום צנחה גם היא לאחר שהיא הזהירה שהתפוקה שלה תרד השנה.

קונטיננטל ריסורסז איבדה גם היא גובה אחרי חשיפת תוכניות ל-2020, שמהן עלה שהיא תתקשה לייצר תזרים מזומנים חופשי במחירי הנפט והגז הנוכחיים. "שוק הנפט והגז פועל בהיצע יתר, להערכתנו, והביקוש נחלש עוד יותר בגלל הקורונה", אמר מנכ"ל החברה הרולד האם.

לכבוש מחדש את לב וול סטריט

חברות קידוחי הפצלים מצויות תחת לחץ אדיר של משקיעים - וכעת גם של בעלי האג"ח שלהן - אחרי שנים של תשואות כספיות עלובות, למרות שהן הקפיצו את תפוקת הנפט האמריקאית לקרוב ל-13 מיליון חביות ביום, שיא עולמי.

כעת הן מנסות מחדש לכבוש את ליבו של וול סטריט על ידי ריסון ההוצאה והפגנה שהן יכולות לייצר תזרימי מזומנים וחופשיים, כדי לפרוע חובות או להחזיר כסף לבעלי המניות. אבל זה התברר כאתגר קשה עוד לפני שהקורונה הוסיפה לחששות מהירידה בביקוש. בנוסף למחירי הנפט הנמוכים, מחירי הגז הטבעי מרחפים מתחת ל-2 דולר ליחידת חום בריטית, ירידה מ-2.69 דולר בפברואר 2019, לפי נתוני אגף המידע במשרד האנרגיה הפדרלי.

"אנחנו תעשייה של חומר גלם. עודף היצע שולח אותנו לביוב, ועודף ביקוש שולח אותנו לירח", אומר מאט גלהאר, מנכ"ל חברת הפצלים פרסלי אנרג'י מיוסטון, טקסס. "כעת אנחנו בעודף היצע".

לחברות רבות יש גידור פיננסי שמבודד הרבה מהתפוקה שלהן מירידה במחירי הנפט והגז, אבל ברוב המקרים חלק ניכר מהתפוקה נשאר חשוף. לחברות עם חובות גדולים יש מרחב שגיאה מצומצם מאד.

מנכ"ל צ'ספיק, דאג לואולר, אמר ביום רביעי שהחברה מעריכה שמכירת נכסים תממן פירעון חובות ב-300 מיליון דולר שמגיעים לפדיון מאחור יותר השנה. החברה הזו מאוקלהומה סיטי, שאחד ממקימיה היה אוברי מקלנדון המנוח, מתכננת גם לבצע איחוד מניות (פיצול הפוך), כדי שמחיר המניה יישאר מעל 1 דולר, המינימום שדורשת הבורסה של ניו יורק.

וויטינג, שמפיקה בעיקר באגן באקן בדרום דקוטה, הודיעה שהיא צופה ירידה בהוצאה ובהפקה שלה השנה, והיא שכרה יועצים כדי לבדוק חלופות אסטרטגיות. לחברה יש חוב של מעל מיליארד דולר לפירעון השנה ובשנה הבאה. המנכ"ל שלה ברדלי הולי אמר שיש לה די והותר נזילות לכיסוי פעילות והיא מצייתת לסעיפי החזרת החוב (אג"ח) שלה.

"הקורונה מאיצה תהליך שכבר קורה"

מצבה של קונטיננטל, גם היא מפיקה מובילה מבאקן, היה טוב יותר מכמה יריבות ב-2019, כשהיא דיווחה על תזרים חופשי של כ-600 מיליון דולר. אבל מניית החברה צנחה לרמת שפל של שנים אחרי שהיא הזהירה שלא תוכל לחזור על התוצאה הזו השנה, גם בהנחת מחיר נפט של 55 דולר ומחיר גז של 2.50 דולר ליחידת חום.

"מה שהקורונה עושה זה רק להאיץ משהו שכבר התרחש בלאו הכי", אמר בן דל, שותף-מנהל בקימרידג' אנרג'י מנג'מנט, שמכרה את ההחזקות שלה בכמה חברות פצלים.

למרות המחירים הנמוכים, מפיקות עצמאיות רבות בארה"ב מתכננות עדיין להעלות תפוקה השנה. מפני שבארות פצלים נוטות להתרוקן במהירות, יכול להיות קשה לצמצם את הקידוחים ולהמשיך לעמוד בהחזר החובות.

סנטניאל ריסורז היא בין אלו שמתכננות לחסוך כסף בשנת 2020 ולהגדיל את התפוקה בכ-2% בלבד, לעומת הגדלה ב-25% בשנה שעברה.

"תוכנית המשחק היא לשמר את המאזן כשאנחנו נעקוב אחרי ההאטה בגידול בתפוקה בארה"ב ב-12 עד 36 החודשים הקרובים, אמר מנכ"ל סנטניאל מארק פאפה למשקיעים מביום רביעי שעבר. אחר-כך יהיה אפשר להשקיע יותר". הוא כבר לא ייהנה מכך - הוא הודיע שיפרוש ביוני. 

עוד כתבות

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע, נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

תופי המלחמה באיראן: דיווח - משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים