גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המפולת בשווקים מאיימת על שורה של הנפקות ועסקאות למכירת חברות בורסאיות בישראל

כיצד יושפעו העסקאות למכירת החברות דוניץ, ישפרו וגילת לוויינים מבהלת הקורונה בשווקים? ● סנונית ראשונה: חברת האשראי החוץ-בנקאי מלרן פרויקטים עדכנה על הפסקת מו"מ לקבלת אשראי של 350 מיליון שקל מגולדמן זאקס

הבורסה בתל אביב / צילום: רויטרס
הבורסה בתל אביב / צילום: רויטרס

הטלטלה הנרשמת בשוקי ההון בעולם ובארץ בעקבות בהלת הקורונה מאיימת על שורת עסקאות רכישה שעליהן הודיעו לאחרונה חברות ציבוריות בישראל, וכבר הובילה לדחייה ואף ביטול של כמה הנפקות ראשוניות (IPO) שתוכננו לצאת לפועל בבורסה בת"א. 

איתות ראשון להשפעות המצב בשווקים הגיע מחברת האשראי החוץ-בנקאי מלרן פרויקטים, שעדכנה אמש על הפסקת מו"מ שניהלה מול גולדמן זאקס להעמדת מסגרת אשראי של 350 מיליון שקל על-ידי בנק ההשקעות האמריקאי. במלרן, שבשליטת המנכ"ל ריאן מואנד, הסתפקו בדיווח לקוני ולפיו החברה קיבלה הודעה מהבנק האמריקאי בו הודיע לה על החלטתו בנושא, ולא פירטו מעבר לכך.

מלבד מלרן, כאמור, עוד לא מעט עסקאות משמעותיות עומדות על הפרק, ולמרות שבשלב הנוכחי החברות המעורבות בהן לא פרסמו עדכונים לגביהן, נראה כי רק שינוי דרמטי בכיוון שבו צועדים השווקים כעת יאפשר את קיום העסקאות כמתוכנן, ללא שינויים משמעותיים במחירי העסקאות ובתנאיהן. מלבד השינוי לרעה בתנאי השוק, חוסר הוודאות השורר כעת בשווקים מוביל לעמדות "דפנסיביות" יותר בקרב החברות, העשויות להחליט לוותר על השקעות רחבות היקף לטובת שמירה על מזומנים בקופה לעת הצורך.

עסקאות והנפקות בולטות

שתיים מהעסקאות המרכזיות שקודמו באחרונה בבורסה בתל-אביב כוללות רכישות רחבות היקף של חברות נדל"ן - האחת רכישתה של ישפרו מידיה של נכסים ובניין  על-ידי ביג  ומגה אור , והשנייה רכישת חברת הבנייה דוניץ  על-ידי המתחרה דמרי .

אצל ביג ומגה אור מדובר בהמשך שיתוף הפעולה בין שתי חברות הנדל"ן המניב, שחתמו בסוף ינואר על עסקה לרכישתה של חברת ישפרו הפרטית מידי בעלת השליטה הנוכחית, נכסים ובניין, תמורת 855 מיליון שקל. השלמת העסקה בין הצדדים כפופה לכמה תנאים, הכוללים גם "היעדר שינוי מהותי לרעה (כהגדרתו בהסכם)". ישפרו, הנמצאת "על המדף" מאז 2017, מוחזקת במלואה על-ידי נכסים ובניין - זרוע הנדל"ן של קבוצת אי.די.בי-דסק"ש של אדוארדו אלשטיין, ומחזיקה בשבעה קניונים ברחבי הארץ.

אצל דמרי ודוניץ מדובר בעסקה בשלב בוסרי יותר, שבמסגרתה עדכנו הצדדים לפני כשבועיים וחצי על אודות מו"מ המתנהל ביניהם שבמסגרתו מעוניינת דמרי לרכוש את "מלוא החזקות בעלי המניות" של דוניץ בסכום של 700-600 מיליון שקל. באותה עת, אז נסחרה דוניץ בטווח השווי שננקב לעסקה, הדגישו הצדדים כי אין ודאות להשלמת הרכישה, "בין היתר, הואיל וטרם סוכמו תנאי העסקה לרבות מחירה".

בעת ההודעה על הרכישה הפוטנציאלית ובימים שלאחריה נסחרה דוניץ בטווח השווי שננקב במסגרת העסקה, אולם מאז ועד כה מנייתה (שהיום נסחרה בירידות חדות) השלימה צלילה של כ-30% ומשקפת לדוניץ שווי הנע סביב 500 מיליון שקל - הרחוק שיעור דו-ספרתי ממחיר העסקה.

עסקה משמעותית נוספת בענף הנדל"ן נחתמה לפני פחות משבועיים, בסוף חודש פברואר, אז עדכנה חברת רני צים מרכזי קניות  על מזכר עקרונות לרכישת השליטה בחברת הנדל"ן מידאס  - שותפתה בהקמת מרכזים מסחריים ביישובים ערביים, תמורת 50 מיליון שקל.

העסקה, שסוכמה לפי מחיר מניה שהיה גבוה בעשרות אחוזים באותה עת משוויה של מניית מידאס, הובילה לזינוק של יותר מ-60% בערכה באותו יום, אולם זה "תוקן" מאז, ועם הירידות היום השלימה מניית מידאס צניחה של כ-30% למחיר דומה לזה שבו שהתה טרם העסקה.

מרץ חלש בהנפקות, אבל מה אח"כ?

באשר לשוק ההנפקות המקומי, אם בשבוע שעבר עוד היו בשוק החיתום מי שניסו לשדר "עסקים כרגיל" בכל הנוגע לגיוסי החברות העומדים על הפרק, הרי שכעת הגיע עדכון באווירה קודרת יותר מפועלים אי.בי.אי .

החברה העוסקת בחיתום, בניהול הנפקות ני"ע ובבנקאות להשקעות עדכנה כי היא צופה שהמשך התפשטות וירוס הקורונה יוביל ל"האטה משמעותית בשוק ההנפקות בו פעילה החברה", וזאת בשל הירידות בשווקים והפדיונות בקרנות הנאמנות.

עוד הוסיפה פועלים אי.בי.אי, כי "לחברה אין יכולת לאמוד את משך הזמן בו תחול ההאטה, כמו גם את היקפה", וכן עדכנה כי ההפסד הנצבר בתיק הני"ע הסחירים שלה מתחילת השנה מסתכם בכ-6 מיליון שקל, לשווי נוכחי של כ-19 מיליון שקל.

אמנם חודש מרץ הוא בדרך כלל חודש מועט הנפקות, בשל פרסום הדוחות הכספיים השנתיים של החברות, אולם ירידות השערים החדות מאיימות לבטל את ההנפקות הראשוניות של חברות המבקשות להנפיק מניות בבורסה גם בחודשים שלאחר מכן.

הגדולה מבין ההנפקות הראשוניות הבולטות העומדות על הפרק היא של חברת האשראי הצרכני מימון ישיר, שבעלת השליטה בה, חברת ביטוח ישיר של משפחת שנידמן, הציבה לעצמה לקראת ההנפקה שווי מרשים של יותר מ-1.5 מיליארד שקל.

הנפקה נוספת שיציאתה לפועל כבר נדחתה בעבר היא של משווקת הירקות והפירות ביכורי שדה אחזקות של האחים אילן וששון שבע, לאחר שנדרשה לקיצוץ משמעותי במחיר, לכ-500 מיליון שקל, במקום כ-600 מיליון שקל שביקשה תחילה. מלבד שתי אלה, על הפרק ניצבות כמה הנפקות מתוכננות בשלבים מוקדמים יותר, בהן של חברת התיירות תלמה, חברת האנרגיה המתחדשת דוראל והחברה הבת של אלרוב נדל"ן , המבקשת להנפיק את מניותיה בבורסה בשוויץ.

מכירת מלאנוקס, גילת ופורסקאוט טרם הושלמה

כשמדברים על עסקאות שהשלמתן נדחית או בספק, יש להזכיר עסקאות גדולות שנחתמו אך טרם הושלמו למכירת כמה חברות ישראליות הנסחרות בוול סטריט. הגדולה שבהן היא מלאנוקס , ספקית ציוד להעברת נתונים מהירה, שכבר לפני שנה (מרץ 2019) הודיעה על מכירתה ב-7.36 מיליארד דולר לאנבידיה , והצדדים עדיין ממתינים לאישור הרגולטור הסיני לעסקה. בתחילה ציפו החברות להשלים את העסקה עד סוף 2019, אך האישור הסיני התעכב - בתחילה ככל הנראה בשל מלחמת הסחר, ועכשיו ייתכן שגם בשל התפרצות הקורונה שהחלה בסין.

ההסכם שנחתם בין החברות קבע שניתן לבטל את העסקה אם לא תושלם עד 10 בדצמבר 2019, אך בכפוף לשתי הארכות של התקופה, בנות שלושה חודשים כל אחת, שמטרתן לקבל את האישורים הרגולטוריים הנדרשים. נכון להיום, מניית מלאנוקס נסחרת במחיר של קצת מעל 116 דולר, נמוך ב-7.6% מהמחיר בעסקה (125 דולר), וזאת לאחר שכבר התקרבה למחיר העסקה ונסחרה ביותר מ-123 דולר רק לפני כשלושה שבועות.

שתי עסקאות גדולות אחרות שטרם נסגרו נמצאות בשלבים מוקדמים בהרבה: גילת   המספקת פתרונות תקשורת לוויינית הודיעה בסוף ינואר על מכירתה לקומטק האמריקאית; ופורסקאוט  העוסקת בתחום אבטחת הסייבר הודיעה בתחילת פברואר על מכירתה לקרנות פרייבט אקוויטי מארה"ב. בשתי החברות עוד לא נקבע מועד לאסיפת בעלי המניות לאישור המכירה.

למרות זאת, מניית פורסקאוט נסחרת במחיר קרוב למחיר העסקה, כלומר נכון להיום המשקיעים מעריכים סבירות גבוהה להשלמת העסקה. בעוד שבפורסקאוט העסקה היא במזומן, בסך 1.9 מיליארד דולר, בגילת העסקה כוללת גם רכיב מנייתי. במועד הדיווח על מכירת גילת היקף העסקה היה 577 מיליון דולר, אך מניית הרוכשת הייתה אז במחיר גבוה משמעותית מהמחיר הנוכחי.

מאז היא איבדה 37% מערכה, ושווייה של גילת בעסקה התכווץ לכ-513 מיליון דולר, ומחיר המניה בעסקה ירד מ-10.25 דולרים ל-9.15 דולרים (שווי החברה ומחיר המניה עוד צפויים להשתנות עד למועד השלמת העסקה).

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות