גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לאבחן קורונה ב-20 דקות": היזם הוותיק צבי מרום מחפש תרופה לנגיף

הדיווח של חברת BATM בסוף פברואר על פיתוח ערכת אבחון לווירוס קורונה שמר על המניה ● צבי מרום, מייסד ומנכ"ל החברה, סבור כי "תחום המחלות הזיהומיות הוזנח. אמרו שזה עסק של מדינות מתפתחות, אבל כיום אפשר לראות כמה הן יכולות לשבש את הכלכלה דווקא במדינות מפותחות"

צבי מרום / צילום: איל יצהר
צבי מרום / צילום: איל יצהר

וירוס קורונה הגיע לעולם בתזמון מעניין עבור חברת באטמ (BATM). רק לפני כתשעה חודשים חזרה מניית החברה להיסחר בבורסת תל אביב, אחרי שלוש שנים של "גלות" בבורסת לונדון, וכבר יש לבאטמ חדשות מרגשות לציבור: בסוף פברואר היא דיווחה כי היא קרובה לפיתוח בדיקה לווירוס.

בשלוש השנים שבהן נעדרה באטמ מבורסת תל אביב, החברה יותר מהכפילה את שוויה - וכיום היא נסחרת בשווי שוק של כ-910 מיליון שקל, במחיר מניה דומה לזה שבו נרשמה למסחר ביוני 2019.

את השמירה על ערך המניה, על רקע מפולת כוללת בשווקים, חייבת באטמ כנראה לאותו דיווח מהעת האחרונה, אודות פיתוח של ערכת דיאגנוסטיקה לווירוס קורונה - הודעה שהזניקה את המניה בכ-15% ביומיים.

גם הדוחות החברה לשנת 2019, שפורסמו באחרונה, היו משביעי רצון, עם גידול קל בהכנסות ל-123 מיליון דולר ומעבר לרווח שנתי של 3.2 מיליון דולר. החברה אף הודיעה באחרונה על גיוס של 30 מיליון דולר לאחת החברות הבנות שלה, Ador, העוסקת בתחום בדיקות המעבדה - תחום שנהפך בימים אלה לרלוונטי מאוד.

שילוב בין פעילות סייבר וביומד

ד"ר צבי מרום, מייסד ומנכ"ל באטמ, הוא דמות ססגונית ומוכרת היטב למי שעוקבים אחרי השוק המקומי. ב-1992 הוא הקים את באטמ כדי לפעול בתחום התקשורת. כשהשוק השתנה ב-2008-2009, בעקבות שינויים בפרוטוקולי התקשורת והפיכת מוצרי התקשורת למוצרים דלי ערך מוסף, הסב מרום חלק מפעילות החברה לשני תחומים אחרים: האחד הגיוני, לאור עברה של החברה - הגנת סייבר; ואילו התחום השני פחות צפוי - ביומד.

מבחינת מרום, תחום הביומד לא היה זר - הוא בעל תואר ברפואה. מייסד באטמ זיהה באותן שנים את התחום כהזדמנות. אמנם למכור את הפעילות בתחום למשקיעים היה קצת יותר קשה, אבל עם הזמן, הם ראו את הכנסות החברה, שאבדו בתחום התקשורת, חוזרות בתחום המכשור הרפואי - וכיום הן מהוות יותר מחצי מהכנסות החברה.

מה החזיר אתכם להיסחר בבורסת תל אביב?

"ההחלטה להימחק התקבלה בזמנו, לאחר שבורסת תל אביב לא עמדה בהבטחותיה להקל על התאימות בין הבורסה המקומית לבין הבריטית", אומר מרום בראיון ל"גלובס". "אחרי שההבטחות האלה מומשו - חזרנו. חשוב לי להיסחר בתל אביב, כי אני רואה בחזון שלי שהבורסה הישראלית יכולה להיות מעין נאסד"ק קטנה ומקומית לחברות צעירות מכל העולם. הלוואי שזה יקרה".

מה הוביל לעלייה בשווי החברה בתקופה שבה נעדרתם מכאן?

"אנחנו קוצרים פירות של השקעות מלפני תשע שנים, ומה שאנחנו עובדים עליו כיום הוא לעוד 10 שנים. אנחנו רואים שחבילות הסייבר שלנו, שכיום נמכרות למערכות הגנה, אבל צפויות להגיע גם לשוק הפרטי, מצליחות ביותר. בתחום רשתות התקשורת יש לנו הסכמים אסטרטגיים, גם אינטל ממליצה עלינו - וזה ישפיע עלינו בשנים הקרובות. כל מערכת האזעקה של פיקוד העורף, שהוכיחה את עצמה היטב - מיוצרת עלינו. נוסף על כך, יש לנו מערך תפעול רזה - אין לנו כל מיני מותרות.

"עכשיו יש לנו גם מערך מוצרי דיאגנוסטיקה, שעשוי להיות רלוונטי לציבור בישראל. לפני תשע שנים התחלנו לפתח ערכות אבחון, שממוקדות במחלות זיהומיות. מעבדות האבחון שלנו עוסקות גם בסרטן, אבל הפיתוח - רק מחלות זיהומיות. זה גרר בזמנו הרמת גבה מצד המשקיעים. זה לא היה באופנה. כולם פיתחו כלי אבחון לרפואה מותאמת אישית בסרטן, שמאוד מועילים לשורת הרווח של חברות התרופות.

"תחום המחלות הזיהומיות הוזנח. אמרו שזה עסק של מדינות מתפתחות, שאנשים מתים מטבע הדברים, והשקעה כזו נועדה לקרנות פילנתרופיות, כמו של ביל גייטס ואחרים. אמרו שמי שרוצה להרוויח כסף - אין לו מה לחפש שם. אני התנגדתי לכך התנגדות חריפה, ואני חושב שאפשר כיום לראות כמה המחלות הזיהומיות יכולות לשבש את החיים והכלכלה דווקא במדינות מפותחות.

"זה נכון שרוב המכירות שלנו היו למדינות מתפתחות, ולכן גם שולי הרווח שלנו היו נמוכים, אבל עכשיו הביקוש למה שעשינו בארצות מתפתחות - שובר את התקרה".

לא רק בקורונה, גם בתחומים אחרים?

"כמובן. גורם המוות המוביל של צעירים בבריטניה, אחרי תאונות דרכים, הוא Sepsis - אלח דם - שזה בעצם תגובה של הגוף לזיהום. זה לא סוד שאנשים במדינות מתפתחות מתים לא רק ממגיפות, אלא גם מזיהומים נרכשים שונים, בעיקר בבתי החולים - למשל, זיהומים אחרי השתלות או זיהומים בזמן אשפוז. 100 השנים האחרונות, שבהן מחלות זיהומיות לא היו הצרה המובילה של בני האדם, הן המון זמן עבור אדם אחד - אבל עבור אוכלוסיית הווירוסים והחיידקים, זאת בקושי שריטה על המצח".

"העולם במחסור נוראי בבדיקות"

לגבי וירוס קורונה, אומר מרום: "אנחנו מסתכלים הרבה זמן על הווירוס הזה, שהוא ממשפחת RNA. אני קורא לווירוסים האלה 'ג'ירפה'. למה? על שם מלך צרפת לואי ה-14, שכשהביאו לו לגני ורסאי את הג'ירפה הראשונה שראה אדם מחוץ לאפריקה, הוא הסתובב והסתובב סביבה - ובסוף פסק: 'אין חיה כזאת'. גם וירוסי ה-RNA, על פי המדע, לא היו צריכים להתקיים, אבל הם בכל זאת מתקיימים - ואנחנו הכרנו אותם בדמות וירוסי SRAS ו-MERS, וידענו שיהיו עוד כאלה. בבאטמ נערכנו לכך".

הבדיקה שלכם תאפשר לזהות את הפתוגן (מחולל המחלה) של קורונה באופן מדויק?

"אנחנו נוכל לזהות אצל כל מתעטש במרפאה בתוך 20 דקות, אם יש לו שפעת, קורונה או סתם דלקת ריאות או משהו לא אופנתי", אומר מרום.

"יש כיום בדיקות שלא שוות כלום בשוק. אני לא רוצה לקרוא לזה נוכלות, אבל יש בדיקות לא טובות. אנחנו היינו בקשר מדקה אפס עם הסינים, ובדקנו כל הזמן את הבדיקות שלהם, והצענו להביא את הבדיקות האלה לישראל. לא רצינו שיסמנו אותנו כמי שמרוויחים מהמגיפה, אז לא עשינו שום סוג של יבוא בעצמנו, רק הפנינו את משרד הבריאות למקור הבדיקות בסין שאתו היינו בקשר. 

"במקביל, אנחנו מייצרים באיטליה עכשיו בדיקות, שלעניות דעתי הן מעולות. הבשורות הרעות הן שבינתיים העולם כולו, וגם ישראל, נמצאים במחסור נוראי בבדיקות".

מה זה אומר מחסור בבדיקות? באיזה חומר יש מחסור?

"על מנת להשיג זיהוי ודאי, אתה צריך חומרי גלם מיוחדים וגם זמן, לגדל את הנוגדנים בתוך בעלי חיים. הדבר שהכי חסר הוא זמן. אני מאמין שאפשר להגיע בישראל בתוך זמן מועט לבדיקות איכותיות מאוד, בתוך שבועיים-שלושה. אני מאמין שאנחנו נוכל להגיע בסוף למספיק בדיקות, לא יחסר".

ואתם תייצאו לחו"ל?

"אני מייצר בחו"ל, אבל כרגע העדיפות שלי לישראל, ואני רוצה שגופים ממשלתיים ייצרו את זה על פי הידע שלנו, ואנחנו נתפנה לדברים אחרים. אם יהיו בדיקות טובות, לא יצטרכו לשים כל כך הרבה אנשים בבידוד - והכלכלה הישראלית תינצל".

אבל על פניו נראה שזו ההזדמנות שלכם, שחיכיתם לה כל הזמן, כשאיש לא האמין במחלות זיהומיות. לא תנצלו אותה?

"לא, אנחנו רוצים לתרום את חלקנו לטפל בצרה שהיא כלל לא פשוטה. אי-אפשר להתחיל להקים פה מפעלים. הביזנס שלנו הוא מחלות זיהומיות, והוא היה וממשיך להיות, בלי קשר לבעיה הספציפית הזאת, שבה אני רוצה להרוויח מעט ככל האפשר. אני מקווה שאמשיך להרוויח מאיידס, פפילומה, סיפיליס, צהבת. תודה לאל יש פרנסה, בשפע.

"קורונה זה באמת וירוס לא טוב", אומר מרום. "זה לא ביצת הפתעה, זה ליצן הפתעה מפחיד. הנה, עכשיו אנחנו עומדים חודש לפני פסח - זה סיפור של מכות. מה זה מכות? מגיפות. אני מקווה שלא נהיה עוד פרק בהגדה של פסח בעוד 1,000 שנה".

בזמנו אמרת שבדיקת קורונה צריכה להיות בנמל התעופה - וזה לא קרה, ואנחנו בעצם רואים עכשיו את ההשפעה של זה.

"אם נצליח לעשות בדיקות מהירות בתוך זמן קצר בנמל התעופה, אולי נוכל להסיר את המצור התעופתי על ישראל, לפחות מול מדינות מסוימות. נכון שלמחרת, פתאום אפשר לגלות שהנבדק הוא חיובי, אז אולי במקרים של סיכון גבוה יותר נצטרך לבדוק בצורה תכופה יותר - אבל לא רק במעבדה מרכזית, אלא אולי נעביר את הבדיקות האלה למעבדות מקומיות. כרגע עם סוג הבדיקה שמבצעים בבית החולים תל השומר זה לא אפשרי. אנחנו צריכים ללמוד מטעויות שמדינות אחרות עשו".

אילו טעויות, למשל?

"חלק מהמדינות טעו במהירות שבה הפעילו בידוד, וחלק לא טיפלו מספיק טוב באשפה פתוגנית", אומר מרום.

ד"ר מרום מוכר כחבר אישי של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, וכמי שיכול ללחוש על אוזנו.

איך אתה ממליץ לממשלה להיערך? 

"ברגע שנתניהו תפס מה עומד מולו, הוא התחיל לדרבן את כל השירות הציבורי והפוליטי, והם כולם בתזוזה מהירה - שלא תמיד מאפיינת את השירות הציבורי שלנו. יש הרבה דברים שצריך לעשות, אבל אני מקווה שעכשיו, כשדברים התחילו לזוז, יתחילו לעשות אותם, כולל טיפול במגזר העסקים הקטנים. 

"הנה, תראו מה קורה באיראן - וזה תומך בטענה שאני תמיד טוען, שאם יש לך שלטון מחורבן, החיים שלך לא יכולים להיות טובים. זה תמיד יגיע אליך מתישהו, ואתה צריך להיות מודאג מהשלטון שלך, יותר משאתה צריך להיות מודאג מהאויבים שלך". 

עוד כתבות

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין