גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך אוכפת המשטרה את צווי הבידוד, ומהן הסכנות הטמונות בכוח הרב שניתן לה?

כחלק מהמאמצים להילחם בהתפשטות הקורונה צוידה המשטרה בכלי אכיפה רבים, בהם מעצרים, קנסות ואיכון טלפונים ● בכיר לשעבר במשטרה מזהיר מ"תוצאות טרגיות" אם השוטרים לא יעברו הדרכה

אלה, תושבת חיפה, הסיעה ברכבה את בתה הבכורה. בהגיען לשכונה שבה הן מתגוררות, הצטרף לנסיעה גם נער הלומד באותה כיתה עם בתה של אלה. שניות ספורות לאחר שעלה הנער לרכב, הגיחו שתי ניידות משטרה והפרו את השקט שמאפיין את השכונה בימים כתיקונם. השוטרים מנעו מאלה להמשיך בנסיעתה, וניגשו לרכבה. "מה שם הבחור שיושב מאחור?", שאל אותה אחד השוטרים. "דני'", השיבה האם המודאגת. - "לא משה?", ניסה להקשות השוטר. "לא", ענתה אלה. "אם כך, הכול בסדר", אמר השוטר. "אנחנו במעקב אחרי נער ששמו משה, שעליו להיות בבידוד בשל  חשד לקורונה".

בעקבות המקרה הלא-נעים, סיפור ל"גלובס" בן זוגה של אלה שעדיין נסערת מ'החוויה',  "התחושה היא שזה לקוח בכלל ממדינה אחרת". (יצוין, שמטעמי צנעת הפרט, שונו שמות המעורבים במקרה. השמות המלאים שמורים במערכת, מ' ב').

הררי מילים כבר נכתבו ונאמרו על החשיבות הרבה כי כל מי שבאו במגע עם חולי קורונה מאומתים, יקפידו על שהייה בבידוד ביתי של שבועיים לפחות מרגע החשיפה. שורה של מקרים שבהם נשאים של הנגיף הפרו את הנחיית הבידוד, והפיצו את הנגיף למי ששהו בקרבתם, עזרה להוכיח את הטענה שנשמעת השכם וערב מצד משרדי הממשלה.

עוד בשלביה הראשונים של התפשטות הנגיף בישראל, הבינו בממשלה כי לצד פעולות ההסברה וההצהרות המצולמות לתקשורת, על-בסיס יומי, דרושה גם אכיפה אפקטיבית של הוראות הבידוד. לכן, כבר לפני מספר שבועות הקימו במשרד הבריאות את "המלשינון", שהזמין אנשים לדווח על שכניהם ומכריהם שאמורים לשהות בבידוד, אך מפירים אותו. כך דווחו למשרד הבריאות אלפי מקרים על אנשים חשודים שהפרו את חובת הבידוד הביתי, לרוב, והמידע הועבר גם למשטרה.

משרד הבריאות והמשטרה לא הסתפקו בכך, והחליטו להעביר מידע גם על השבים לישראל מחו"ל,  למאגר המידע של המשטרה, שמשמש אותה לפעילותה השוטפת. בנוסף, דווח כי המשטרה ביצעה איכונים למכשירי הטלפון של מי ששבו לישראל, ושעלו נגדם חשדות להפרת צו הבידוד.

קנסות מינהליים

נוסף לדיווחים שהגיעו דרך משרד הבריאות ו"המלשינון", והצעדים היזומים שבהם נקטו משרד הבריאות והמשטרה, הגיעו למשטרה - מאז תחילת חודש מרץ ועד עתה - גם פניות ישירות של אזרחים. כך, שמתחילת החודש, לפי דיווחי המשטרה, חלה עלייה של כ-7% בכמות השיחות של אזרחים שפנו למוקד החירום של המשטרה (100); ומה שבולט יותר - שבמוקד המידע הארצי של המשטרה (110) נרשמה עלייה חדה הרבה יותר - של 1250% בכמות השיחות.

בהתאם למידע הרב שזרם אליה, פעלה המשטרה באופן מוגבר, הן במישור הגלוי והן בסמוי, במטרה לסייע למשרד הבריאות במאמצי האכיפה. כמעט כל חשד להפרת הצווים שהוציאה הממשלה, או לקיומה של העבירה הפלילית "הפצת מחלה" - עבירה שהעונש עליה הוא עד 3 שנות מאסר, ולמי שעושה זאת בכוונת זדון ,7 שנים - הובילו לפתיחת חקירה של המשטרה.

נכון לאתמול (א'), נפתחו במשטרה 52 תיקים פליליים הקשורים להפרות הבידוד. בנוסף, ערכה המשטרה ביקורי פתע במאות בתי עסק שונים ברחבי הארץ, ודיווחה שרובם המוחלט קיימו את ההנחיות במלואן. במסגרת פעילות המשטרה, תועדו מספר מעצרים לא פשוטים לצפייה, שביצעו שוטרים ממוגנים מכף רגל ועד ראש, למפירי צו הבידוד.

אמצעים דיגיטליים

עד כמה רחוק ראוי שתלך המדינה, באמצעות המשטרה, כדי לעצור את התפשטות הנגיף ולהבטיח שמי שאמור להיות בבידוד ביתי אכן יעשה זאת?

מתברר כי צעדי האכיפה שננקטו עד כה על-ידי המשטרה, הכוללים גם הפעלת אמצעים טכנולוגיים ומעצרים שבוצעו לעיני כול, לא מספקים את הממשלה. בתחילת השבוע אישרה הממשלה בישיבתה המיוחדת גם תקנות מיוחדות לשעת חירום, במסגרת ההתמודדות עם נגיף הקורונה וההגנה על בריאות הציבור.

בעקבות התקנות שאושרו, יוכלו שוטרי משטרת ישראל ופקחי הרשויות המקומיות להטיל קנסות מינהליים על מפירי צווי הבידוד וגם על מי שיפר את צווי הגבלת ההתקהלות שהוצאו על-ידי משרד הבריאות. הכול במטרה למנוע את התפשטות הנגיף והדבקת האוכלוסייה. לפי התקנות שאושרו, בגין הפרת חובת הבידוד או הוראת שוטר להתפזרות התקהלות המנוגדת לצו הבידוד, יוטל קנס בסך 5,000 שקל. בגין הפרת חובת הדיווח למשרד הבריאות על כניסה לבידוד, או על חזרה ממדינה המחייבת בבידוד, יוטל קנס בסך 3,000 שקל.

אמצעים אלה שעומדים לרשות המשטרה, מצטרפים לאמצעים דיגיטליים נוספים שאישרה אתמול הממשלה לנקוט בהם. זאת, כדי להתחקות אחר מסלול חייהם של מי שאומתו כחולים בקורונה, החלטה שלדעת רבים מהווה פגיעה חמורה בפרטיות.

תוצאות טרגיות

שאלנו את ד"ר עמיקם הרפז, תנ"צ בדימוס, מרצה במכון לקרימינולוגיה באוניברסיטה העברית, ומי שעוסק רבות בתפר שבין משפט לשיטור, אם לאור היכרותו את המערכת והעובדה כי בידי המשטרה נמצאות סמכויות נרחבות, קיים חשש כי המשטרה מפעילה או תפעיל את האמצעים שעומדים לרשותה באופן שאינו מידתי.

ד"ר הרפז: "אני מעריך שיינתן בידי הרשויות, והמשטרה בראשן, כוח אכיפה עצום ובלתי מבוקר, שכן בתי המשפט לא יוכלו לסייע מפני שייתכן שיושבתו. כוח זה מופנה בעצם כלפי אנשים שלא בחרו מרצונם להיות חולים או נשאים, וממילא נמצאים בחרדה קיומית גדולה. חרדה היכולה להשפיע על שיקול דעתם ולהביא אותם להתנהגות שאינה ניתנת לצפייה".

הרפז סבור גם, שיש להקפיד מאוד עם השוטרים העוסקים באכיפת צווי הבידוד ומציאת מפיריו, היות שהם אינם מורגלים בעבודה מהסוג שאליה הם נדרשים כעת. לדבריו, "לגבי השוטרים, אני מעריך שבהיעדר הדרכה כיצד לנהוג במצב נתון זה (לא זכור לי שהמשטרה טיפלה בעבר בדבר דומה, ולא ידוע לי על תורת הפעלה שהוכנה לתרחיש כזה), יחד עם חשש שלהם עצמם מהידבקות במחלה, הדבר עלול להגיע לכדי התנגשות שעלולה להסתיים בתוצאות טרגיות".

הרפז גם הבהיר את עמדתו בנושא הבידוד: "יש בהחלט מקום לאכיפת צווי הבידוד, אבל צריך לדעת שלא מדובר בעבריינים מקצועיים, ולכן יש לנהוג באכיפה אנושית". הרפז, שבדק לעומק במסגרת עבודת הדוקטורט שלו את נקודות החיכוך בין המשטרה לקהילה, מציע "לצרף לצוותי האכיפה איש רפואה שיקרין סמכות מקצועית במגע עם החשודים.  הייתי מוסיף אפילו איש צוות מתחום הפסיכולוגיה.

"עדיף להרכיב מספר צוותים מצומצמים אך מקצועיים כאמור, להכשיר אותם לפחות יום או יומיים, לספק להם אמצעים ומיגון, ורק אחר-כך לצאת לדרך. אם ימהרו לאכוף את הצו או ייתנו לכל שוטר לבצע אותו ללא הכנה מתאימה, התוצאות עלולות להזיק יותר".

אמצעים גלויים וסמויים

מהמשטרה נמסר: "בהתאם להנחיות משרד הבריאות, משטרת ישראל ממשיכה בפעילות מוגברת לסיוע למשרד הבריאות במאמץ האכיפה למניעת התפשטות נגיף הקורונה בישראל, במישורים המבצעי, החקירתי והמודיעיני. בשלב זה, האכיפה המשטרתית כוללת פעילות יזומה - ומגיבה - לאיתור מפירי צווי בידוד, פתיחת בתי עסק (שנאסרה), ואיסור התקהלות בניגוד להנחיות.

"האכיפה מתבצעת בכל רחבי הארץ באמצעים גלויים וסמויים. על-ידי כלל השוטרים ובפרט באמצעות כוחות משימה ייעודיים שהוקצו לכך בכל הארץ,  בשיתוף עם פקחי משרד הבריאות. במרבית המקרים שבהם אזרחים משתפים פעולה עם המשטרה, השוטרים מבצעים את פעילות האכיפה במלוא הרגישות הנדרשת ובמקצועיות, ללא צורך בהפעלת סמכויות אכיפה או פתיחה בחקירה פלילית.

"עם זאת, במצבים של הפרות חריגות, פותחת המשטרה בחקירה ומפעילה את הסמכויות הנתונות לה, מכוח החוק לביצוע משימה לאומית זו. המשטרה קוראת לציבור להישמע להנחיות ולהוראות משרד הבריאות". 

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?