גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה השווקים כאלו תנודתיים? לא רק כי חטפו קורונה

אסטרטגיות מסחר טכני רבות, שעזרו להעלות את השוק ב-11 שנות הריצה השורית, מתפרקות כעת ומעלות את התנודתיות ● צ'רלי מקאליגוט, אסטרטג בנומורה: "היציבות ההיא הולידה בסופו של דבר אי יציבות"

בורסת NYSE / צילום: Andrew Kelly, רויטרס
בורסת NYSE / צילום: Andrew Kelly, רויטרס

סוחרים כמו מייקל פומאדה יכולים להסביר למה שוק המניות עובר את הימים הסוערים ביותר שידע בשנים האחרונות.

פומאדה היה במצב רוח מרומם כשהוא נהג את מכוניתו עם הגג הפתוח למשרדו במתחם סנצ'ורי סיטי בלוס אנג'לס לפני זריחת השמש ב-9 במרץ. קרנות ההשקעה בסך 5.4 מיליארד דולר שמנהלת חברתו, קרייבל קפיטל מנג'מנט (Crabel), עלו בכ-5% מתחילת השנה. הוא לא חשש במיוחד משוקי ההון או הכלכלה, למרות שמחירי הנפט צנחו באותו בוקר.

אבל לאורך כל אותו יום, קרייבל מכרה חוזים על מניות ועוד השקעות, ותרמה למפולת של 2,014 נקודות, או 7.8%, במדד דאו ג'ונס של מניות התעשייה.

יומיים אחר כך נכנס המדד הזה לשוק דובי והחברה של פומאדה המשיכה למכור, והשוק השורי של 11 שנים, שהתחיל אחרי המשבר הפיננסי הקודם, נעצר בבת אחת.

כמו לא מעט משקיעים היום, קרייבל מסתמכת על אלגוריתמים כדי לבצע מסחר ממוחשב. הפעולות מוכתבות על ידי סדרה של תשומות, ואחת החשובות שבהן היא התנודתיות של השוק עצמו. כשהמסחר הופך לפראי, המחשבים בקרייבל וחברות נוספות מתחילים למכור ועוזרים לו להיות עוד יותר פראי.

"אנחנו צריכים להוריד את גודל הפוזיציות כשהתנודתיות קופצת", גם אם הפוזיציות נראות טובות בטווח הארוך, אמר פומאדה. "זה אולי מרגיש מוזר, אבל אנחנו עושים את הדבר הנכון מנקודת המבט של הסיכון".

השוק צונח כאשר המשקיעים מתקשים להעריך את האפקט של נגיף הקורונה ומלחמת המחירים בשוק הנפט על הכלכלה העולמית. הקריסה אתמול (ב') של כמעט 3,000 נקודות או יותר מ-12% במדד דאו ג'ונס, היתה היום השני הכי גרוע בתולדות המדד הזה ב-124 שנותיו. אבל הסיבות הללו לא מסבירות את כל התנודתיות החריגה.

מהשיא של השוק באמצע פברואר, דאו צנח ביותר מ-1,000 נקודות ביום בשישה ימי מסחר, ועלה ב-1,000 נקודות לפחות בארבעה ימי מסחר. בנוסף לתנודות הללו יש גורמים טכניים שאולי זירזו אותן, שאינם קשורים למה שהמשקיעים חשים לגבי הסביבה הכלכלית, תחזית העסקים של החברות והרווחים שלהן.

במעבר דרמטי מאז המשבר הפיננסי של 2008-2009, השוק נשלט כעת על ידי משקיעים ממוחשבים שהמכונות שלהם מגיבות לסדרת גורמים טכניים ואחרים, וגם על ידי משקיעים מסורתיים יותר שמסתמכים על זרמים מהירים של נתונים. בימי מסחר רבים, כוחות כמו התנודתיות והמומנטום של השוק, הפעילות בנגזרים והנזילות של השוק - כמה קל או קשה להיכנס ולצאת מעסקאות - יכולים לעזור להניע את המסחר.

בזמנים מוקדמים יותר, כשהמסחר היה בהגמוניה של משקיעים מסורתיים שבדקו מאזנים, למדו מחירי מוצרים וניסו לחשב את רווחיה העתידיים של חברה, התנודתיות של השוק נכנסה למשוואה במידת מה, אבל לא בדרך מוגדרת. היום, לסוחרים רבים מניה היא פשוט משהו שנע, ולא חשוב אם החברה מייצרת נעליים, מטוסים או פיצה קפואה. בכמה המניה נעה, באיזו פתאומיות ועוצמה, הם גורם חשוב לא פחות בקבלת ההחלטה אם לקנות או למכור.

ביום שישי האחרון, כמה תשומות של מומנטום הנחו את המשקיעים לקנות מניות בסוף היום כשהשווקים החלו לעלות. הקנייה של משקיעי האלגוריתמים הללו, בתוספת האופטימיות של משקיעים אחרים או הגידור שלהם, שיגרו את מדד דאו לעלייה של קרוב ל-2,000 נקודות או 9.4%, העלייה היומית החדה ביותר מאז 2008. רוב המהלך הזה קרה ב-30 הדקות האחרונות של המסחר, שבהן עלה המדד ב-1,400 נקודות ויותר.

כשהתחילה שנת 2020, המשקיעים היו אופטימיים שההתרחבות הכלכלית תימשך, והירידה במתחי הסחר בין ארה"ב וסין, ושלוש הפחתות ריבית של הפדרל ריזרב העלו את המניות לרמות שיא. במשך שנים השתלם לקנות מניות בכל ירידה ולאמץ עסקאות שהימרו נגד חזרה לתנודתיות.

אבל התשקיף למשקיעים הפך לקודר בסוף השבוע של 22 בפברואר, עם הדיווחים על גל מקרי קורונה מחוץ לסין. החששות שהנגיף יתפשט ברחבי העולם ויכניס כלכלות למיתון, ניפצו את השקט הממושך בשוקי ההון.

דאו צנח מהשיא של 12 בפברואר לטריטוריה דובית ב-11 במרץ - ירידה של מעל 20% - ב-19 ימי מסחר בלבד, הצניחה המהירה ביותר מאז ומעולם. מדד S&P 500 ספג ירידה דומה.

כולל הצניחה של אמש, ממדד S&P 500 נמחק שווי של 8.28 טריליון דולר. תשואות אג"ח האוצר צנחו לשפל חדש, ששיקף רכישת מבוהלות של האג"ח הבטוחות הללו. מחירי הנפט ירדו בקצב שלא נראה מאז מלחמת המפרץ הראשונה ב-1991. המשקיעים נמלטו ממכשירי חוב מסוכנים יותר, מחשש שחברות שלקחו אשראי בריביות הנמוכות יתקשו להחזיר אותן.

"אתה עובר מסביבה שבה אתה חושב שאתה עלול להיכנס למיני בועה לסביבה של 'אולי יהיה לנו מיתון במרץ'", אמר טרוי גייסקי, מנהל השקעות ראשי משותף בסקאיברידג' קפיטל, שמנהלת 9 מיליארד דולר. "זה עולם חדש לגמרי".

התזה של מינסקי חיה ובועטת

לפי בנק ג'יי.פי. מורגן צ'ייס, יותר מ-100 מיליארד דולר במכירות בשבוע של 23 בפברואר, השבוע הגרוע ביותר מאז המשבר הפיננסי, נבעו מאסטרטגיות כמו גידור אופציות - כאשר התנודתיות היא התשומה המרכזית בקבלת החלטות המסחר - ומטקטיקות מערכתיות נוספות.

אסטרטגיות מסחר טכני רבות - שעזרו להעלות את השוק ב-11 שנות הריצה השורית - מתפרקות כעת ומעלות את התנודתיות. בדרך למעלה, כאשר התנודתיות ירדה, אנשים קנו נכסים מסוכנים. כעת התנודתיות עלתה, אז הם מוכרים.

"היציבות ההיא הולידה בסופו של דבר אי יציבות", אמר צ'רלי מקאליגוט, אסטרטג בנומורה. הוא הזכיר את התזה של הכלכלן המנוח היימן מינסקי, שתקופות ממושכות של שקט מכילות את זרעי הקריסה המכאיבה.

דינמיקה טכנית אחרת יכולה לעבוד הפוך, אמר מקאליגוט, וליצור "תנודות אלימות כלפי מעלה".

סוחרים רבים מוכרים מניות כדי לנהל את הסיכונים שלהם, ולא כדי להרוויח ממפולת. כך הם יכולים להגביר את הירידות שהם מקווים לחמוק מהן.

כמה מהאסטרטגיות הללו, כמו ריצה אחרי מומנטום, יכולות להגביר גם עליות. עליות ממושכות מביאות במקרים רבים פחות תנודתיות בשוק, ומעודדות קניות ממוחשבות.

קרנות מקבלות החלטות בהתבסס על תנודתיות, וקרנות עם שמות כמו "תנודתיות על הכוונת" או "שוויון סיכונים" (risk-parity), צוברות פופולריות. הקרנות האחרונות מנהלות כבר כ-175 מיליארד דולר.

משקיע אחד כזה, רוברטו קרוצ'ה, מעביר את ימיו במעקב אחרי אלפי נתונים על תנודתיות ועל היחסים בין כ-60 שווקים, מסחורות עד מניות ואג"ח ברחבי העולם. הוא מנהל 1.3 מיליארד דולר בקרנות שוויון סיכונים בחברת מלון אינבסטמנטס בבוסטון, וקונה או מוכר נכסים בהתבסס על כמה הם נראים מסוכנים בכל רגע.

הוא החל למכור מניות בתחילת פברואר והמשיך למכור בשבוע של 2 במרץ, כשהמימושים בשוק התגברו.

באותו שבוע החלו להתבטל כנסים ונסיעות בגלל הנגיף. החרדה היתה כה גבוהה, שהפד הוריד את ריבית הקרנות של ב-3 במרץ בלי להמתין לישיבתו הסדירה, לראשונה מאז המשבר הפיננסי. זה לא הרגיע את השווקים. שלשום הוריד פד שוב את הריבית, לכמעט אפס, כאשר הקורונה דחפה את ארה"ב קרוב יותר למיתון. 

עוד כתבות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, העיר הדרומית בארץ פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק