גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יוג'ין קנדל: "זה בדיוק הזמן של הגופים המוסדיים להיכנס להייטק"

מנכ”ל "סטארטאפ ניישן סנטרל" מתריע כי ללא כסף מוסדי עלול עולם ההייטק הישראלי לא לחזור לעצמו עם שוך משבר הקורונה ● לדבריו, המדינה צריכה לדחוף את המהלך באמצעות סבסוד אנליסטים, ערבויות להשקעות באמצעות הקמת קרן שמשקיעה בקרנות ועידוד חברות לגייס חוב

יוג’ין קנדל / צילום: אוריה תדמור
יוג’ין קנדל / צילום: אוריה תדמור

כבר כמה חודשים שיוג'ין קנדל, מנכ"ל עמותת סטארטאפ ניישן סנטרל (SNC), מסתובב ומזהיר, כי ההתמכרות של ההייטק הישראלי למשקיעים זרים עולה לנו ביוקר. "למה פנסיונרים מצפון קרוליינה יכולים ליהנות מפירות ההייטק הישראלי וחוסך הפנסיה הישראלי לא?", הוא שאל.

גם את המשקיעים המוסדיים - בהם בתי ההשקעות וחברות הביטוח, המנהלות את קרנות הפנסיה וקופות הגמל - מתקשה קנדל להבין. לדבריו, אם הם היו משקיעים בעשור האחרון בהייטק הישראלי - היו להם היום עוד 50 מיליארד דולר בכיס.

לדעת קנדל, ששימש כראש המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה בשנים 2009-2015, מאז פרוץ משבר הקורונה הפכה כניסת מוסדיים ישראלים להייטק לצעד קריטי מחויב המציאות. אם לא יינקטו בו, הוא טוען, קטנים מאוד הסיכויים שהאקוסיסטם הישראלי יוכל לחזור לעצמו עם שוך המשבר.

מאחורי היוזמה של קנדל להזרים כסף מהמוסדיים להשקעות בהייטק הישראלי עומד יעד אסטרטגי חשוב של שמירת הגופים האחראים לכמחצית מהיצוא של ישראל - בארץ. בנוסף, יש למנוע את קריסתם עכשיו או בריחתם מישראל בהזדמנות הראשונה, תוך כדי או אחרי המשבר.

"ההייטק המקומי הוא כמו מחלקה בבית חולים, שמקור החמצן שלה נמצא מחוץ לבית החולים", מגדיר קנדל את מצב האקוסיסטם המקומי. "התרגלנו שהצינור שמזרים את החמצן תמיד פתוח, והחמצן תמיד מגיע לאן שצריך. התרגלנו לכך שהדלת לישראל תמיד פתוחה - אבל עכשיו דלת נסגרה, ואיתה נסגר צינור החמצן, שנתפס בדלת. אתה אולי יכול להיות כמה דקות בלי חמצן, אבל אם זה ימשיך, אנשים יתחילו להיחנק, ואנחנו לא רוצים להגיע לשם", מזהיר קנדל וקורא לפעולה מהירה: "יש פה גם צורך בפעילויות מאוד מאוד דחופות של הממשלה לחבר את ההייטק מחדש לצינור החמצן".

"ההזדמנויות בהייטק גדולות יותר"

סוגיית ההשקעות של המוסדיים בהייטק מלווה אותנו כבר לפחות 20 שנה. לאחרונה החליטו רשות החדשנות והרשות ניירות ערך על מאמץ נוסף בנושא והודיעו על השקעה של 15 מיליון שקל לצורך קידום השקעות של גופים מוסדיים בהייטק הישראלי.

על פי התוכנית החדשה, קרנות הנאמנות, קופות גמל, קרנות פנסיה וחברות הביטוח, שיזכו בהליך תחרותי, יוכלו לקבל מענק של עד מיליון דולר (כ-3.7 מיליון שקל) על פני חמש שנים, לטובת הקמת והרחבת צוותי השקעה בחברות הייטק ישראליות. המטרה - לקדם השקעה של המוסדיים בסבבי גיוס מתקדמים, לעודד אותם להשתתף בהנפקות הראשוניות של חברות הייטק, וכן לעודד אותם להשקיע בקרנות ההון סיכון.

אז מדוע שהמוסדיים יחלו להשקיע בהייטק כעת? התשובה של קנדל מתחלקת לשניים. ראשית, המצב התחרותי השתנה, הוא מסביר: "אם לפני חודש הם היו נאלצים להתחרות על עם כל העולם ואשתו על ההשקעה בהייטק, כפי שראינו בזרימת הכסף לישראל מחו"ל עד לפני כחודש, עכשיו הם בעצם השחקן היחיד שנשאר, ולכן משמעות הדבר היא שעתה כל הזדמנויות ההשקעה ינותבו אליהם ולכן הם צריכים לרצות לתפוס אותן בשתי הידיים, כל עוד הן קיימות".

הסיבה השנייה היא המצב העגום בשווקים והיעדר אלטרנטיבות בשווקים הנסחרים בעקבות המשבר. "אם בעבר המוסדיים חשבו שכל עוד שהשוק גדל ב-10%-12% לשנה, אז אין סיבה להסתכל לצדדים, אז היום הם כבר מבינים שבטווח הבינוני השוק לא הולך לגדול, ויכול להיות שהמצב הזה יימשך עוד כמה חודשים. היום הרבה בורחים לאפיקים סולידיים אך גם אלה נעלמים, בגלל הריביות האפסיות".

משמעות הדבר, אומר קנדל, היא שמבחינת השקעות, "האלטרנטיבה להייטק השתנתה לרעה, בעוד שההזדמנויות בהייטק עולות פלאים".

קנדל לא מצפה שדווקא בעת משבר כה חריף המוסדיים יצליחו לבצע שינוי כה חד במדיניות השקעות, שהתהוותה והתבססה במשך שנים. ההשקעות מבוססות על עבודות ניתוח ומעקב ארוכות אחר חברות ושווקים באמצעות אנליסטים, שצוברים ידע וניסיון לאורך שנים ויוצרים מערכות קשרים עם התעשיות הרלוונטיות.

"ראינו בשנה האחרונה, שגם בלי תמיכה ממשלתית המוסדיים התחילו להשקיע בהייטק. אבל, בלי שמהממשלה תיתן להם דחיפה רצינית יהיה להם קשה דווקא עכשיו, במשבר, להגיד שייכנסו למשהו שנראה כביכול מסוכן, למרות שבטווח הארוך הוא לא יותר מסוכן מהשקעות אחרות".

אפשר לפעול גם בלי תקציב

לדברי קנדל, גם בהיעדר תקציב, הממשלה יכולה לבצע כמה פעולות יחסית פשוטות ולא יקרות שיתמקדו בנקודות קריטיות שיכולות לחולל שינוי גדול. דרך אחת שמציע קנדל היא ערבויות ממשלה להשקעות בהייטק. "צריך לייצר פה מצב שכסף ישראלי יהווה אחוז יותר גדול, ממה שהיווה עד עכשיו. יש פה תנועת מלקחיים. מצד אחד צריך לתת ערבויות ישירות למוסדיים בתמורה לכסף חדש שהולך להיכנס, למשל באמצעות הקמת קרנות (Fund Of Funds) שהתשואה שלהן תובטח". קרנות כאלו משקיעות בקרנות השקעה אחרות, כלומר לא משקיעות ישירות בחברות. "אנחנו יכולים להבטיח שמוסדיים לא יפסידו במשך 7-8 שנים, ולהוריד את רמת הסיכון לאג"ח ממשלתית", הוא אומר.

קנדל מציין כי גם "יש לסייע לאותם גופים בביסוס המומחיות". אחת הדרכים ליישם זאת היא באמצעות מימון של אנליסטים ייעודיים לתחום ההייטק, שיסקרו את התחום בגופים המוסדיים. מאחורי ההצעה לסייע בסבסוד אנליסטים עומדת ההבנה שלאורך השנים, ובפרט לאחר שהוטלו על המוסדיים מגבלות בתחום דמי הניהול, השתלם יותר למוסדיים להעסיק אנליסטים שינתחו עסקאות גדולות, מחוץ להייטק, מאשר לממן מספר רב של אנליסטים שמסקרים מספר רב של עסקאות הייטק קטנות.

לכן, טוען קנדל, "צריך לברך על התוכנית של רשות החדשנות וכדאי מאוד להרחיב אותה. או שיסבסדו את עלויות האנליסטים לקרנות עצמן, או דרך קרנות שמשקיעות בקרנות אחרות. אבל הם חייבים לקחת את האנליסטים הכי טובים, והרבה מהם, כי יש עכשיו דיל פלואו שכדאי להשקיע בו וחבל לפספס".

קנדל ו-SNC מתכוונים לקדם את ההצעה שלהם בהקדם. "ננסה להסביר את העמדה ונקווה שתיפול על אוזן קשובה ושיתחילו במהרה לעבוד על הדבר הזה". המטרה של קנדל היא להגיע ל"מצב שבו 20%-30% מההשקעות החדשות של המוסדיים יגיעו להייטק".

לדבריו, יש גם סוגיות מס שצריך לפתור כדי לעודד את המוסדיים, למשל העובדה שיש לקרן ישראלית תמריץ לקחת כסף זר כי ישראלים משלמים יותר מסים.

"לחברות אין מספיק מיומנות לגייס חוב"

האמצעי השלישי שמציע קנדל, שרלוונטי לחברות הגדולות ופחות לסטארטאפים, הוא לאפשר לחברות הייטק גדולות שכבר מכניסות ומרוויחות, אך התרגלו לפעול רק בשוק המניות - להתחיל להתממן בחוב. האתגר בהקשר זה, לדברי קנדל, הוא ש"לחברות הללו אין היום מספיק מיומנות להתמודד עם שוק החוב. לכן למדינת ישראל יש אינטרס גדול שהם יפתחו את המיומנות כמה שיותר מהר, אפילו תוך חודש-חודשיים, כדי שחברות אלה יתחיילו לגייס חוב בישראל, גם מהמוסדיים וגם מהבנקים. גם פה רשות החדשנות כבר מקדמת את התחום הזה, וכדאי מאוד להתחבר למה שכבר נעשה".

קנדל מבהיר כי לא מדובר בצעדי התייעלות או ,שיפור אלא צעדים שכמעט וניתן להגדיר כצעדי חירום. "צריך להסתכל על המשבר בשתי פריזמות: ברמת הצלה מיידית של הייטק - לא כי הוא מסכן שצריך להציל, אלא כי אם לא נציל אותו, הוא לא יהיה פה, או שהחברות ייסגרו ואז יפתחו במקום אחר. האקוסיסטם הזה מייצר ערך מוסף עבור מדינת ישראל, ואם הוא ייפגע אנושות יהיה קשה מאוד לייצר אותו מחדש. יהיה מאוד עצוב ומסוכן לכלכלת ישראל אפילו להשתעשע במחשבות שיהיה בסדר. אני יודע שבזמן קורונה אנשים מבוהלים מהמחלה ולא כל כך רוצים לחשוב על מה יהיה מחר או עוד חצי שנה, אבל זה יגיע וכשאנחנו נתגבר על הקורונה, ובטוח שנתגבר כך או אחרת, נצטרך לחיות ולקיים את המדינה ולהגן עליה". 

עוד כתבות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 קופץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.2% ות"א 90 מטפס בכ-1.1% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

מודיעין: פרויקט תעסוקה חדש יוקם בהשקעה של יותר ממיליארד שקל

כבר לא עיר שינה? פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

בניין רשת החדשות אל ג'זירה / צילום: Shutterstock, BalkansCat

פה אחד: הממשלה הצביעה על סגירת ערוץ אל-ג'זירה בישראל

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"