גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגרוע ביותר עוד לפנינו? מוקדם מדי להעריך את הנזק

אנליסטים ומנהלי השקעות מזהירים שלא הירידות החדות ולא הפעולות החריגות של הפד צפויות לאותת על סוף המפולת ● בהשוואה היסטורית, הירידות במניות נראות מתונות יחסית למשברים קודמים. במשבר הפיננסי של 2008-9, ובבועת הדוט קום הן צנחו הרבה לפני שהחלו להתאושש

ברוקר בבורסה בניו יורק / צילום: Richard Drew, Associated Press
ברוקר בבורסה בניו יורק / צילום: Richard Drew, Associated Press

הרצף הברוטלי בשווקים העולמיים מאז המשבר הפיננסי של 2008 עדיין לא חלף, טוענים משקיעים ואנליסטים שמאמינים כי מוקדם מדי להעריך את היקף הנזק הכלכלי שיצר נגיף הקורונה.

בתוך כמה שבועות, המניות בארה"ב איבדו כשליש מערכן. המשקיעים נמלטים אפילו מנכסים כמו אג"ח אוצר אמריקאיות וזהב, ששימשו מחסה מסורתי במצבי משבר, במה שמדגים את מימדי הפאניקה וההלם לסנטימנט המשקיעים, הבריא עד לא מכבר.

אבל אנליסטים ומנהלי תיקי השקעות רבים מזהירים שלא הירידות שהיו ולא הפעולות החריגות של הפדרל ריזרב לאחרונה צפויות לאותת על סוף המפולת בשוק. הם מציינים שבהשוואה היסטורית, הירידות במניות נראות מתונות יחסית לכמה משברים קודמים, בייחוד לאור האינדיקציות המוקדמות על היקף הנזק הכלכלי העולמי המשוער. מדד 500 S&P ירד ב-32% מהשיא שלו בפברואר. לשם השוואה, המניות קרסו ב-57% במשבר הפיננסי של 2008-9, וב-49% אחרי פקיעת בועת הדוט קום בשנת 2000, לפני שהן החלו להתאושש.

כבר לא קונים בשוק יורד?

בנוסף, אומרים כמה משקיעים, וול סטריט רק מתחילה להסתגל לנזק שגרם הנגיף. אנליסטים בקבוצת גולדמן זאקס אמרו בשבוע האחרון שהם צופים כי התמ"ג האמריקאי יצנח ב-24% ברבעון השני - אחת הירידות החדות בהיסטוריה המתועדת, שאולי תצביע על כניסה למיתון גם אם הצמיחה תתאושש במחצית השנייה של השנה.

עם עצירת חיי היומיום מניו יורק עד מילאנו, בחברות ניהול הכספים הגדולות בעולם והבנקים אומרים שהם מאמינים שאחד הקורבנות הבולטים של משבר הקורונה עלול להיות הנטייה המסורתית של משקיעים לקנות בשוק יורד. לפני הקורונה, האמון של המשקיעים בחוזק הכלכלה האמריקאית הוביל אותם לחזור ולהיכנס לשוק אחרי ירידות כדי ליהנות ממניות מוזלות. כעת, מאמינים רבים, יידרש עוד זמן רב לפני שהתנהגות כזו תחזור.

"האפקט הסופי של הקורונה על הכלכלות והשווקים הוא משוער מאוד כעת, מפני שיש כל כך הרבה דברים שאנחנו לא יודעים על איך המגיפה תתנהל מכאן ואילך", אמר ריק לקאיל, מנהל ההשקעות הראשי של סטייט סטריט גלובל.

המשקיעים יקבלו תחושה טובה יותר של הנזק הכלכלי בימים הקרובים, כאשר יתפרסמו נתוני הייצור והשירותים ותביעות האבטלה החדשות.

בגולדמן זאקס מעריכים שתהיה "עלייה ללא תקדים" במספר האמריקאים שיפנו לקבלת דמי אבטלה בשבוע הבא.

לפי גולדמן, מדד 500 S&P עלול ליפול ב-41% מהשיא לשפל. בנק אוף אמריקה מעריך שהמימושים לא יסתיימו עד שמדד S&P יגיע ל-1,800 נקודות - ירידה של 47% מהשיא בפברואר. קרדיט סוויס, שמציינת שהמניות נגעו ברצפה שלהן במגפת הסארס ב-2003 רק שבוע אחרי השיא במספר הנדבקים החדשים, מעריכה ש-S&P צפוי לירידה כוללת של 35%.

אם התוצר הכלכלי יצנח בשיעור דו-ספרתי ברבעון השני, זו תהיה נסיגה מהממת גם בהשוואה היסטורית: בניכוי אינפלציה ועונתיות, התמ"ג ירד בפחות מ-5% מהשיא לשפל במיתון של 2007-2009, שהיה הממושך ביותר מאז מלחמת העולם השנייה.

כדי לבלום את הירידה הנוכחית בשוק המניות, כמה מהמשקיעים הגדולים בעולם אומרים שהם זקוקים לשלושה דברים: מידע טוב יותר על היקף המגיפה, תמיכה חזקה מהממשלות והתערבות תקיפה יותר בשווקים.

נושא מפתח הוא האי ודאות לגבי מה שנחוץ כדי להתגבר על המשבר הבריאותי המהיר, והמחיר הכלכלי של האמצעים שיידרשו, אומרים משקיעים. ממשלות משתמשות במגוון של אסטרטגיות, מהסגרים נוקשים באיטליה, צרפת וספרד עד המלצות קלות יותר לריחוק חברתי בבריטניה ובחלק גדול מארה"ב. לכל אמצעי מחיר כלכלי משלו.

המשקיעים זקוקים ל"בהירות בנושא ההיקף הסופי של הבעיה, והוכחות לכך שעקומות הידבקות יורדות בכל מקום", אמר ז'אן בואבין, מנהל מכון בלקרוק להשקעות. גם חדשות אמינות על פיתוח תרופות וחיסונים יעזרו לשקם את האמון בשוק.

הבנקים המרכזיים בכמה מהכלכלות הגדולות בעולם הורידו שערי ריבית כדי לעודד צמיחה כלכלית, ופועלים יחד כדי להגדיל את זמינות הדולר האמריקאי. המשקיעים מצפים שגם הממשלות ישתפו פעולה.

"דבר אחד שלמדנו מהמשבר של 2008, הוא שמדיניות היא הרבה יותר מסך חלקיה אם היא נעשית כתגובה עולמית", אמר בואבין.

עד כה, הממשלות עדיין לא הראו שהן משקיעות תמריץ תקציבי מספיק, בייחוד באירופה, אמר דידייה בורובסקי, מנהל יחידת המחקר המאקרו-כלכלי בחברת Amundi. אמצעי ההקלה וההמרצה צריכים כנראה להוות 2% עד 3% מהתוצר הכלכלי של מרחב האירו, לדבריו.

אך אחרים מאמינים שתמריץ תקציבי לא יועיל הרבה לעצירת המימושים בשוק המניות.

חברת Cornerstone Macro ניתחה את תגובות השוק לחבילות תמריצים כלכליים במיתון של 2001 ו-2008, ומצאה שמדד S&P המשיך לרדת יותר משנה אחרי ההודעה על התמריצים. "מימושים מסתיימים כשהבעיה שגרמה להם נפתרת או נשלטת", אמר מייקל קנטרוביץ, אסטרטג ההשקעות הראשי של החברה.

חשש נוסף של משקיעים: העובדה ששוקי האשראי, שמקיפים את האג"ח הריבוניות הבטוחות ביותר וגם אג"ח קונצרניות ספקולטיביות יותר, יורדים על רקע לחצי נזילות, סגירת פוזיציות מסוכנות במיוחד והביקוש של המשקיעים למזומנים.

הלוואות קצרות טווח בדרך?

"המשקיעים רוצים לראות "צעדים אגרסיביים יותר של קובעי מדיניות שיספקו יציבות כלשהי לשוקי האג"ח", אמר איבן בראון, אסטרטג בחברת ניהול הנכסים של UBS. "זה כולל שותפות של משרד האוצר והפדרל ריזרב להלוואות נגד אג"ח קונצרניות כביטחונות, וקנייה אגרסיבית של אג"ח איטלקיות על ידי הבנק המרכזי האירופי".

הפד הודיע מוקדם יותר החודש שהוא יספק מסגרת הלוואות קצרות טווח של 1.5 טריליון דולר ויוציא 500 מיליארד דולר על קניית אג"ח אוצר כדי לשפר את תפקוד השוק הזה. ביום רביעי אישר האוצר האמריקאי מסגרת הלוואות חדשה מהפד כגיבוי לקרנות נאמנות בשוק הכספים קצרי המועד. המהלך הזה מתקבל בברכה, אך השוק עדיין שוקל את מידת האפקטיביות שלו.

"משתתפי שוק רבים צריכים להרגיש שהם מקבלים גיבוי בלי היסוס", אמר לקאיל מחברת סטייט סטריט. "זה כנראה מה שהפד ומשרד האוצר ניסו לאותת ולהשיג - מעבר מדיבורים לפעולה, אבל נראה שהשוק עדיין זקוק לאמון בזה". 

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה ואסיה; בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד ליבת ה-PCE

דאקס מתחזק ב-0.4%, פוטסי מוסיף 0.7% וקאק עולה ב-0.3% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק