גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המיתון מעבר לפינה והצרכנים האירופאים עוברים מפסימיות לייאוש

מדד סנטימנט הצרכנים ב־19 מדינות גוש האירו ירד החודש למינוס 11.6 נקודות ממינוס 6.6 בחודש שעבר ● זו הירידה החדה ביותר מאז 1985

עוברת אורח מסתכלת בנייד כשברקע גרפיטי בבריטניה על ההסטריה בצל הקורונה / צילום: Massimo Paolone/LaPresse, Associated Press
עוברת אורח מסתכלת בנייד כשברקע גרפיטי בבריטניה על ההסטריה בצל הקורונה / צילום: Massimo Paolone/LaPresse, Associated Press

אזרחי אירופה הפכו לפסימיים בהרבה לגבי מצבם הכלכלי, כאשר ממשלות ברחבי היבשת הנהיגו מתחילת החודש הגבלות נוקשות על עסקים וגזרו ריחוק חברתי. אמון הצרכנים ירד בשיעור החודשי הגבוה ביותר אי פעם.

צרכנים פסימיים נוטים לצמצם את צריכתם, ומכאן ברור האתגר הכלכלי. עם הירידה ברכישות שנובעת מסגירת חנויות, באה גם ירידה בהוצאות שנובעת מחששות לפרנסה, מה שיגרום להחרפת המיתון הכלכלי.

הנציבות האירופית מסרה אתמול שמדד סנטימנט הצרכנים ב־19 מדינות מרחב האירו ירד החודש למינוס 11.6 נקודות ממינוס 6.6 נקודות בפברואר. זו הייתה הירידה החדה ביותר מתחילת המדידה בשנת 1985.

בעוד שמצב הרוח של האירופאים היה קודר יותר ב-12 החודשים שבאו אחרי קריסת ליהמן ברדרס בספטמבר 2008 - האירוע שסימן את החרפת המשבר הפיננסי העולמי - בשום שלב הוא לא הצביע על מעבר מפסימיות לייאוש בתוך כמה שבועות כמו בתחילת חודש זה. יש לציין כי הסקר נערך ברובו לפני ההגבלות שהוכרזו על ידי הממשלות באירופה בשבוע שעבר, כך שהצפי הוא לירידה משמעותית נוספת.

אמון הצרכנים בכל מדינות האיחוד האירופי ירד לממוצע הרב שנתי שלו, מינוס 10.4%. הסקר של הנציבות האירופית לא כלל את בריטניה, שעזבה את האיחוד האירופי בינואר. סקר נפרד של משקי בית בבריטניה שנערך על ידי "איפסוס מורי", מצא מגמה זהה בתחילת מארס: העובדים היו פחות בטוחים במקום עבודתם יותר מכל פעם אחרת מאז תחילת 2012. אלו שמועסקים בתעשיות הייצור והבידוק חשו הכי פחות ביטחון שעבודתם תישמר.

"מיתון נראה כעת בלתי נמנע. השאלה היא רק כמה עמוק וממושך הוא יהיה"

בן סנדרס, עובד אבטחת סייבר בן 32, קנה שלושה בקבוקי יין בהנחה של 60% בפאב בצפון לונדון בסוף השבוע, לפני שכל הפאבים, המסעדות, מועדוני הספורט והתיאטראות ובתי הקולנוע בבריטניה נסגרו. סנדרס אמר שהוא ציפה לקנות בירה בפאב בהמשך, אך הוא לא צפה שישתה כה הרבה יין בבית, כי הוא נוהג לשתות בפאב עם חברים. "אולי אשתה כמה כוסיות ביום רביעי ובשבת, אבל לא כה הרבה כמו בעבר", הוא אמר.

הממשלות באירופה הידקו בהתמדה את ההגבלות על תנועה והתכנסות של אנשים בשבועות האחרונים, אחרי שהן נמנעו תחילה מאימוץ האמצעים הנוקשים שהנהיגו סין ומדינות אסיאניות נוספות בינואר ובפברואר.

איטליה סגרה שלשום כמעט את כל הייצור התעשייתי במדינה ואת המשרדים במאמץ להשתלט על המגפה שהפכה אותה לנפגעת הגדולה ביותר במונחי נספר ההידבקויות בנגיף ומקרי המוות ממנו.

ממשלת גרמניה הורתה בשבוע שעבר לכל העסקים הלא־חיוניים להיסגר כדי לרסן את ההתפשטות, וחברות תעשייה גדולות כמו פולקסווגן וב.מ.וו. סגרו את מפעליהן. שלשום הודיעה ברלין על הידוק אמצעי ריסון הנגיף, כולל איסור על מפגשים של יותר משני בני אדם.

ההגבלות הללו צפויות להכניס את כלכלת מרחב האירו למיתון, וכלכלנים צופים את הירידה החדה ביותר בתוצר ברבעון השני, אפריל-יוני. "הנעילה של חלקים גדולים מאירופה בשבועיים האחרונים החמירה מאד את התחזית הכלכלית, ומיתון נראה כעת בלתי נמנע. השאלה היא רק כמה עמוק וממושך הוא יהיה", אמר ריינהרד קלוזה, כלכן ב-UBS.

הבנק השווייצרי הרב־לאומי הזה צופה כעת שכלכלת מרחב האירו תתכווץ ב-4.5% השנה, נסיגה זהה לזו שנרשמה ב-2009, כשהמשבר הפיננסי הוביל לפיטורים המוניים. איטליה תהיה הנפגעת הגדולה ביותר, לפי UBS, עם ירידה של 5% בתמ"ג שלה. כלכלת גרמניה תתכווץ ב-4.7%, כלכלת צרפת ב-4.3% וכלכלת ספרד ב-4%.

מרץ צפוי להיות החודש הראשון של ירידה חדה בפעילות, עם כמה עסקים שכבר הודיעו על פיטורים וצמצום שעות עבודה לנשארים. מכון המחקר הגרמני Ifo מדווח ש־1.8 מיליון מקומות עבודה עשויים להימחק במדינה בחודשים הבאים, ועוד 6 מיליוני עובדים יספגו קיצוץ בהיקף המשרה שלהם.

כפי שצוין, סקר אמון או סנטימנט הצרכנים של הנציבות האירופית נערך ברובו לפני ההגבלות שהוכרזו בשבוע שעבר, שצפויות להוריד עוד יותר את אמון הצרכנים. רוב המדינות הגדולות במרחב האירו דיווחו עד 16 במארס.

אבל הסקר החמיץ גם את הצעדים שנקטו הממשלות במטרה לשכנע עסקים להמשיך להחזיק את עובדיהם בחודשים הבאים, גם כשהכנסותיהם יצנחו. האמצעים הללו, שאומצו גם בהשראת תוכנית גרמנית להגבלת האבטלה שיושמה בעקבות המשבר הפיננסי, כוללים הסכמה ממשלתית לכסות חלק גדול משכרם של העובדים שהעסקים במצוקה היו מפטרים ללא הסיוע הזה.

השעיית תשלומים והתחייבויות לשלם שכר עובדים

ממשלת דנמרק השיקה שבוע של פעולה ב-15 במרץ, כאשר היא התחייבה לשלם 75% משכר העובדים בחברות שנפגעו מן הקורונה והיו נאלצות לפטר 30% מעובדיהן או יותר מ-50 עובדים. ממשלות נוספות הודיעו על תוכניות סיוע דומות, כולל ממשלת בריטניה ביום שישי.

מדינות אירופה הכריזו גם על השעיית תשלומי שכירות ומשכנתא למשקי בית בקשיים פיננסיים כתוצאה מסגירת העסקים והפיטורים. הבנקים המרכזיים הורו לבנקים המסחריים להקל עם משקי בית שמתקשים כעת לפרוע חובות.

אך כל האמצעים הללו צפויים רק להאט ולא למנוע את העלייה באבטלה. חברת קפיטל אקונומיקס צופה ששיעור האבטלה במרחב האירו יעלה ביוני ליותר מ-9% מ-7.4% בינואר.

"סנטימנט העסקים והצרכנים יהיה חלש במיוחד עד שנראה אור בקצה המנהרה במה שנוגע למגיפה", אמרה מלאני דיבונו, כלכנית בחברה.

מכון Ifo בגרמניה הזדרז לפרסם את סקר סנטימנט העסקים שלו למארס ביום חמישי, שהראה שהיצרנים רשמו את ירידת האמון הגדולה ביותר ב-70 שנה.

עוד כתבות

קולקציית החורף של יוניקלו, בייג'ינג / צילום: Reuters, CFOTO/Sipa USA

סוף עונה: תעשיית האופנה מתמודדת עם מציאות אקלימית חדשה של קיץ שלא נגמר

חורפים קצרים וקייצים ארוכים מייתרים את החלפת הארונות המסורתית ומאלצים את עולם האופנה לחשוב מחדש ● מותגים ישראליים ובינלאומיים מגיבים באימוץ קולקציות רב־עונתיות גמישות, המורכבות מפריטים על־זמניים ● במקביל, הצרכן לומד שקנייה בזול עולה ביוקר: "כל הרשתות המהירות מרעילות אותנו, לא רק שיין"

העסקה נסגרה: אלביט עקפה את טורקיה, ותספק נשק לפרו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: פרו תרכוש שלוש מערכות ארטילריה של אלביט בהיקף של 60 מיליון דולר, ארגון זכויות האדם אמנסטי אינטרנשיונל האשים את חמאס בפשעי מלחמה, ושיתוף הפעולה הצרפתי-אמריקאי שיכול לפרק את חיזבאללה מנשקו ● כותרות העיתונים בעולם

''סיח''. הפופ-אפ יהפוך למסעדה קבועה / צילום: נדב יהלומי

"קולינריה היא היום הדרך להביא אנשים לשטחי מסחר, ויזמי הנדל"ן מבינים את זה"

"רביעיית פלורנטין" היה מתחם עירוני תל אביבי שלא התרומם, עד שאנשי JTLV החליטו להפוך אותו לאתר עלייה לרגל קולינרי ● הם הציעו לאנשים עם סיפור טוב ואוכל טוב נכס לתקופה קצובה ללא שכ"ד, ומעטפת יח"צ ● עסקי האוכל ניערו את המוניטין: "אוכל זה משהו שאנשים מוכנים לנסוע בשבילו"

הפגנת חוסכי סלייס מחוץ לביהמ''ש הבוקר / צילום: עמירם גיל

ביהמ"ש על פרשת סלייס: הליך פלילי יכול היה לסייע להשבת הכסף

בדיון לאישור הסדר החוב בחברת הגמל שקרסה, השופטת סיגל יעקבי רמזה לקיום חקירה סמויה במישור הפלילי ואמרה: "אני אופטימית ומאמינה בצדק ושאנשים יקבלו בסוף את הכסף. ברור לי ששנתיים זה מעבר להרי החושך למישהו שצריך תרופות" ● בין הנושאים שעלו: התביעות המתגבשות נגד בעלי השליטה בסלייס ודיון עתידי בבג"ץ על ערבות מדינה לחוסכים

אילוסטרציה: Shutterstock

עשור לאחר ההרשעה: לירז אברג’ל תשלם כ-62 מיליון שקל לרשות המסים

10 שנים אחרי הטלת כפל המס במסגרת פרשיית סחר לא חוקי בזהב והוצאת חשבוניות פיקטיביות, בית המשפט המחוזי דחה את טענותיה של לירז אברג'ל לאי-ידיעה וחייב אותה לשלם לרשות המסים כ-62 מיליון שקל

ויקטור בהר / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שמעריך: מחירי הדירות ימשיכו לרדת, עד לנקודה הזו

ויקטור בהר, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים, בראיון לפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס, מדבר על "החטא הקדמון" שרבים בשוק ההון מתעלמים ממנו: "הגירעונות גבוהים, אין ארוחות חינם", ועל המורשת החשובה שסיפקו לישראל "נערי האוצר" ● וגם: למה הורדת הריבית לא החזירה את הרוכשים לשוק הנדל"ן

התחדשות עירונית בתל אביב / צילום: דיויד לוין

הקשיש מת? משרד המשפטים: הזכויות בפרויקט פינוי בינוי שיעברו בירושה

המשנה ליועמ"שית, עו"ד כרמית יוליס, פרסמה חוות-דעת העוסקת בסוגיית העברת התמורות הייחודיות המוקנות לבעלי דירות קשישים, במסגרת עסקאות התחדשות עירונית ליורשיהם ● בין היתר נקבע כי קבלת התמורות הייחודיות של הקשיש תיחשב כנכס מנכסי העיזבון שעובר בירושה ליורשיו

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

המרוץ על צים מתחמם: ענקית התובלה MSC הגישה הצעת רכש

לאחר שבגלובס נחשף כי הוגשה לצים הצעת רכישה מחברת התובלה הפג לויד, הצעה נוספת התקבלה ככל הידוע גם מחברת התובלה הגדולה יותר, MSC ● גם מארסק הוזכרה כמתעניינת ● דירקטוריון צים: "נבחנות מספר הצעות מחברות מובילות"

לארי אליסון, מייסד ויו''ר אורקל / צילום: Reuters, Noah Berger

החוב של אורקל תופח, המניה צונחת, ועסקה אחת מדאיגה במיוחד את השוק כולו

אחרי חוזה הענק עם OpenAI והשקעות עתק בדאטה סנטרים, השוק מתחיל להטיל ספק בקצב החזרת ההשקעות ובתזרים המזומנים של אורקל ● האם החברה תצליח להפוך את ההבטחות הגדולות להכנסות ממשיות, ומה זה אומר על עתיד כלכלת הבינה המלאכותית?

דירת שלושה חדרים בטלביה, ירושלים / צילום: דוד דוד, רימקס

רווח של 400 אלף שקל בשבוע: הדירה בירושלים שנמכרה פעמיים

הדירה בנויה על קרקעות שהיו שייכות לכנסייה בשכונת טלביה בירושלים, והפער במחירים עומד על מאות אלפי שקלים ● הבתים במתחם הוקמו בין שנות ה-50 לתחילת שנות ה-60 במאה הקודמת. חלקם מבני רכבת וחלקם מבנים רגילים, וכולם בני 4 קומות

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

החברה שבנתה ל-OpenAI את חוות השרתים הגדולה בארה"ב בדרך לישראל

לגלובס נודע כי נציגי חברת קרוסו, שהחלה דרכה בכריית ביטקוין, קיימו פגישה במשרד האוצר ● נבחנת כניסה לשוק הישראלי באמצעות שכירת שטחים בחוות שרתים קיימות, בהיקפים של עשרות מגוואט ● המהלך עשוי להוסיף שחקנית חדשה לשוק תשתיות ה-AI המקומי

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

סטארלינק של אילון מאסק תצייד את הלוויינים שלה בשבבים מקריית גת

אקסייט לאבס של יזם השבבים הסדרתי אביגדור וילנץ תספק לסטארלינק של אילון מאסק שבבי תקשורת מהירים לדור הבא של הלווינים שלה - ה-V3 ● מתג התקשורת שפותח בחברה ישמש כמרכז הרשת במהירות גבוהה בלוויני ה-V3

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

במשרד הכלכלה מציעים ליצואנים פגישות אישיות, בתשלום

במודעה של משרד הכלכלה ומכון היצוא הוזמנו יצואנים למפגשים של "אחד על אחד עם הנבחרת הכלכלית של ישראל" ● בכנס השנתי של Team8 בניו יורק נדונו השפעות ה־AI על תעשיות גדולות בהשתתפות תאגידי ענק ● מייסד קרן הסייבר הישראלית שדורג שני ברשימה היוקרתית של פורבס ● נשיא המדינה השתתף באירוע ידידי המרכז הרפואי שמיר בניו יורק ● וגם: מינויים חדשים בוינגייט וקפיטוליס ● אירועים ומינויים

מיכל עבאדי-בויאנג'ו / צילום: איליה מלינקוב

עבאדי-בויאנג'ו חוזרת לצמרת האוצר, ומינוי פרוזנפר כנראה יוכשר

מיכל עבאדי־בויאנג'ו חוזרת לתפקיד החשבת הכללית באוצר º זאת, במסגרת מהלך שיאפשר לשר האוצר להשלים גם את מינויו של מהרן פרוזנפר לממונה על התקציבים לאחר שנפסל

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

דירקטוריון צים מקבל רוח גבית במאבק מול בעלי המניות מישראל

לגלובס נודע כי חברת הייעוץ האמריקאית לגופים המוסדיים Glass Lewis ממליצה ללקוחותיה לתמוך בדירקטורים שהציע דירקטוריון צים ● יו"ר צים, יאיר סרוסי: "לבעלי המניות יש אישור חיצוני ברור שהדירקטוריון עצמאי, מוסמך ופועל לטובת כלל בעלי המניות"

האחים אבי, רפי וג'ו נקש / צילום: יח''צ

דילמת נמל אילת: להאריך את הזיכיון לאחים נקש או לצאת למכרז בסיכון

שרי האוצר והתחבורה יודיעו עד סוף החודש אם יוארך זיכיון האחים נקש בנמל שהסב להם רווחים במאות מיליונים ● בממשלה סבורים שהם לא עמדו בתנאים, אולם פרסום מכרז חדש כעת אינו מהלך פשוט

מגרש ריק ברחוב איינשטיין בת''א / צילום: איל יצהר

אחרי 25 שנה: המס שבדרך חזרה לשוק הנדל״ן. כל הפרטים

המס יטיל חובת תשלום על קרקע פנויה, עבור הגדלת הכנסות המדינה ● עם זאת, מומחים מזהירים כי העיוותים מהעבר עלולים לחזור, בעוד חברות נדל"ן צפויות להעדיף לשלם ולא לשמש קרקעות ● גלובס עושה סדר

ליפמוטור ו-GEELY משיקות דגמים חדשים במחירי רצפה (יחסית) / צילום: יח''צ

מלחמת המחירים בין הסיניות מסלימה: ליפמוטור ו-GEELY משיקות דגמים חדשים במחירי רצפה

קבוצת סמלת השיקה היום את הקרוס-אובר החשמלי המשפחתי החדש B10 של המותג ליפמוטור, במחיר "שובר סגמנט" של כ-139 אלף שקל לגרסת הבסיס ● המותג GEELY השיק בסוף השבוע האחרון את הקרוס-אובר החדש STARRAY ומחירו מתחיל מ-169 אלף שקל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

סבתא בת 102 הורישה הכול לנכד אחד. למה הצוואה בוטלה?

שלושה אחים פרסמו מכרז כדי לדעת כמה שווה הדירה שירשו מאביהם, אך בית המשפט המחוזי בלוד החליט שהם צריכים למכור אותה ● למה נפסלה צוואה במסגרתה הורישה הסבתא את כל רכושה לאחד מנכדיה? ● והאם הכנסה ממכירת דירות נחשבת הכנסה עסקית או פרטית לצורכי מס? ● 3 פסקי דין בשבוע

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ביטול פיטורי היועמ"שית: "פסק הדין של בג"ץ היה צפוי ומתבקש"

בג"ץ ביטל היום בפסק דין דרמטי את החלטת הממשלה להדיח את היועמ"שית גלי בהרב-מיארה וכן את החלטת הממשלה ששינתה את המנגנון להפסקת כהונתה ● פרופ' יניב רוזנאי: "פסק הדין נכון ומוצדק" ● עו"ד רז נזרי: "לא בכדי גם השופטים שמוגדרים שמרנים הצטרפו לפסק הדין; שמרנות אין משמעה הפקרות"