גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המיתון מעבר לפינה והצרכנים האירופאים עוברים מפסימיות לייאוש

מדד סנטימנט הצרכנים ב־19 מדינות גוש האירו ירד החודש למינוס 11.6 נקודות ממינוס 6.6 בחודש שעבר ● זו הירידה החדה ביותר מאז 1985

עוברת אורח מסתכלת בנייד כשברקע גרפיטי בבריטניה על ההסטריה בצל הקורונה / צילום: Massimo Paolone/LaPresse, Associated Press
עוברת אורח מסתכלת בנייד כשברקע גרפיטי בבריטניה על ההסטריה בצל הקורונה / צילום: Massimo Paolone/LaPresse, Associated Press

אזרחי אירופה הפכו לפסימיים בהרבה לגבי מצבם הכלכלי, כאשר ממשלות ברחבי היבשת הנהיגו מתחילת החודש הגבלות נוקשות על עסקים וגזרו ריחוק חברתי. אמון הצרכנים ירד בשיעור החודשי הגבוה ביותר אי פעם.

צרכנים פסימיים נוטים לצמצם את צריכתם, ומכאן ברור האתגר הכלכלי. עם הירידה ברכישות שנובעת מסגירת חנויות, באה גם ירידה בהוצאות שנובעת מחששות לפרנסה, מה שיגרום להחרפת המיתון הכלכלי.

הנציבות האירופית מסרה אתמול שמדד סנטימנט הצרכנים ב־19 מדינות מרחב האירו ירד החודש למינוס 11.6 נקודות ממינוס 6.6 נקודות בפברואר. זו הייתה הירידה החדה ביותר מתחילת המדידה בשנת 1985.

בעוד שמצב הרוח של האירופאים היה קודר יותר ב-12 החודשים שבאו אחרי קריסת ליהמן ברדרס בספטמבר 2008 - האירוע שסימן את החרפת המשבר הפיננסי העולמי - בשום שלב הוא לא הצביע על מעבר מפסימיות לייאוש בתוך כמה שבועות כמו בתחילת חודש זה. יש לציין כי הסקר נערך ברובו לפני ההגבלות שהוכרזו על ידי הממשלות באירופה בשבוע שעבר, כך שהצפי הוא לירידה משמעותית נוספת.

אמון הצרכנים בכל מדינות האיחוד האירופי ירד לממוצע הרב שנתי שלו, מינוס 10.4%. הסקר של הנציבות האירופית לא כלל את בריטניה, שעזבה את האיחוד האירופי בינואר. סקר נפרד של משקי בית בבריטניה שנערך על ידי "איפסוס מורי", מצא מגמה זהה בתחילת מארס: העובדים היו פחות בטוחים במקום עבודתם יותר מכל פעם אחרת מאז תחילת 2012. אלו שמועסקים בתעשיות הייצור והבידוק חשו הכי פחות ביטחון שעבודתם תישמר.

"מיתון נראה כעת בלתי נמנע. השאלה היא רק כמה עמוק וממושך הוא יהיה"

בן סנדרס, עובד אבטחת סייבר בן 32, קנה שלושה בקבוקי יין בהנחה של 60% בפאב בצפון לונדון בסוף השבוע, לפני שכל הפאבים, המסעדות, מועדוני הספורט והתיאטראות ובתי הקולנוע בבריטניה נסגרו. סנדרס אמר שהוא ציפה לקנות בירה בפאב בהמשך, אך הוא לא צפה שישתה כה הרבה יין בבית, כי הוא נוהג לשתות בפאב עם חברים. "אולי אשתה כמה כוסיות ביום רביעי ובשבת, אבל לא כה הרבה כמו בעבר", הוא אמר.

הממשלות באירופה הידקו בהתמדה את ההגבלות על תנועה והתכנסות של אנשים בשבועות האחרונים, אחרי שהן נמנעו תחילה מאימוץ האמצעים הנוקשים שהנהיגו סין ומדינות אסיאניות נוספות בינואר ובפברואר.

איטליה סגרה שלשום כמעט את כל הייצור התעשייתי במדינה ואת המשרדים במאמץ להשתלט על המגפה שהפכה אותה לנפגעת הגדולה ביותר במונחי נספר ההידבקויות בנגיף ומקרי המוות ממנו.

ממשלת גרמניה הורתה בשבוע שעבר לכל העסקים הלא־חיוניים להיסגר כדי לרסן את ההתפשטות, וחברות תעשייה גדולות כמו פולקסווגן וב.מ.וו. סגרו את מפעליהן. שלשום הודיעה ברלין על הידוק אמצעי ריסון הנגיף, כולל איסור על מפגשים של יותר משני בני אדם.

ההגבלות הללו צפויות להכניס את כלכלת מרחב האירו למיתון, וכלכלנים צופים את הירידה החדה ביותר בתוצר ברבעון השני, אפריל-יוני. "הנעילה של חלקים גדולים מאירופה בשבועיים האחרונים החמירה מאד את התחזית הכלכלית, ומיתון נראה כעת בלתי נמנע. השאלה היא רק כמה עמוק וממושך הוא יהיה", אמר ריינהרד קלוזה, כלכן ב-UBS.

הבנק השווייצרי הרב־לאומי הזה צופה כעת שכלכלת מרחב האירו תתכווץ ב-4.5% השנה, נסיגה זהה לזו שנרשמה ב-2009, כשהמשבר הפיננסי הוביל לפיטורים המוניים. איטליה תהיה הנפגעת הגדולה ביותר, לפי UBS, עם ירידה של 5% בתמ"ג שלה. כלכלת גרמניה תתכווץ ב-4.7%, כלכלת צרפת ב-4.3% וכלכלת ספרד ב-4%.

מרץ צפוי להיות החודש הראשון של ירידה חדה בפעילות, עם כמה עסקים שכבר הודיעו על פיטורים וצמצום שעות עבודה לנשארים. מכון המחקר הגרמני Ifo מדווח ש־1.8 מיליון מקומות עבודה עשויים להימחק במדינה בחודשים הבאים, ועוד 6 מיליוני עובדים יספגו קיצוץ בהיקף המשרה שלהם.

כפי שצוין, סקר אמון או סנטימנט הצרכנים של הנציבות האירופית נערך ברובו לפני ההגבלות שהוכרזו בשבוע שעבר, שצפויות להוריד עוד יותר את אמון הצרכנים. רוב המדינות הגדולות במרחב האירו דיווחו עד 16 במארס.

אבל הסקר החמיץ גם את הצעדים שנקטו הממשלות במטרה לשכנע עסקים להמשיך להחזיק את עובדיהם בחודשים הבאים, גם כשהכנסותיהם יצנחו. האמצעים הללו, שאומצו גם בהשראת תוכנית גרמנית להגבלת האבטלה שיושמה בעקבות המשבר הפיננסי, כוללים הסכמה ממשלתית לכסות חלק גדול משכרם של העובדים שהעסקים במצוקה היו מפטרים ללא הסיוע הזה.

השעיית תשלומים והתחייבויות לשלם שכר עובדים

ממשלת דנמרק השיקה שבוע של פעולה ב-15 במרץ, כאשר היא התחייבה לשלם 75% משכר העובדים בחברות שנפגעו מן הקורונה והיו נאלצות לפטר 30% מעובדיהן או יותר מ-50 עובדים. ממשלות נוספות הודיעו על תוכניות סיוע דומות, כולל ממשלת בריטניה ביום שישי.

מדינות אירופה הכריזו גם על השעיית תשלומי שכירות ומשכנתא למשקי בית בקשיים פיננסיים כתוצאה מסגירת העסקים והפיטורים. הבנקים המרכזיים הורו לבנקים המסחריים להקל עם משקי בית שמתקשים כעת לפרוע חובות.

אך כל האמצעים הללו צפויים רק להאט ולא למנוע את העלייה באבטלה. חברת קפיטל אקונומיקס צופה ששיעור האבטלה במרחב האירו יעלה ביוני ליותר מ-9% מ-7.4% בינואר.

"סנטימנט העסקים והצרכנים יהיה חלש במיוחד עד שנראה אור בקצה המנהרה במה שנוגע למגיפה", אמרה מלאני דיבונו, כלכנית בחברה.

מכון Ifo בגרמניה הזדרז לפרסם את סקר סנטימנט העסקים שלו למארס ביום חמישי, שהראה שהיצרנים רשמו את ירידת האמון הגדולה ביותר ב-70 שנה.

עוד כתבות

טקס חנוכת סוללת החץ 3, ברנדנבורג / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

היציע החשאי והתודה הגרמנית: מאחורי הקלעים של טקס מסירת החץ

סוללה ראשונה של המערכת הישראלית נפרסה בעומק יערות ברנדנבורג, בעסקה הביטחונית הגדולה ביותר בין המדינות אי פעם ● בטקס ההשקה החגיגי הישראלים מצאו עצמם מזכירים לגרמנים איך נראית לוחמה מודרנית - כשצילה של ההיסטוריה מלווה את המעמד

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; הדיווח שהקפיץ את מניית מטא

S&P 500 ונאסד"ק ננעלו בעליות בציפייה לפגישת הפדרל ריזרב בשבוע הבא ● מטא זינקה לאחר דיווחים על צמצום המשאבים המוקצים ליוזמות המטא-וורס של החברה ● תשואת האג"ח בארה"ב התחזקו ● הביטקוין נסחר ביציבות סביב מחיר של 92.4 אלף דולר ● עלייה במחירי הנפט

זום גלובלי / צילום: Reuters

ענקית הקמעונאות נגד טראמפ, והמחאה שעצרה תקציב מדינה

לאחר הפגנות סוערות, ממשלת בולגריה נסוגה מתוכנית התקציב ל־2026 ● באוסטרליה נערכים לאסור על בני נוער שימוש ברשתות החברתיות, ומטא נוקטת בצעד ראשון ● והאם דרום וצפון קוריאה בדרך לאירוע תקדימי? ● זום גלובלי, מדור חדש

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

פחות מה-OECD: בבנק אוף אמריקה צופים לישראל צמיחה של 4.2% בשנת 2026

הבנק האמריקאי מעריך כי התאוששות הכלכלה הישראלית תימשך בשנתיים הקרובות, אך בשיעור נמוך מזה שצפו בארגון המדינות המפותחות ● בנוסף, בבנק צופים המשך שמירה על הסטטוס קוו, אך מציינים כי המתיחות בין ישראל לאיראן עשויה לשוב ולצוף

''לולו - קיבוצטריה''. מפלט לנפש ולבטן / צילום: אסף קרלה

המסעדה הגלילית שמוכיחה שאיטליה יכולה להיות גם בקיבוץ

ב"לולו - קיבוצטריה" שבקיבוץ עמיר יש קסם מצטבר וכובש. מהמיקום, דרך העיצוב החם ועד לאוכל המנחם - זו פשוט מסעדה נהדרת

המיליארדר המנוח צ'ארלי מאנגר / איור: גיל ג'יבלי

התמודדות עם עיוורון ושיחת הפרידה מבאפט: הפרק האחרון והפחות מוכר בחייו של צ'ארלי מאנגר

המיליארדר המנוח צ'ארלי מאנגר, שותפו של וורן באפט בברקשייר האת'ווי, השפיע על דורות רבים של משקיעים ● לפני שנתיים, זמן קצר לפני יום הולדתו ה־100, הוא הלך לעולמו והותיר אחריו שלל סיפורים שנחשפים כעת ● החל מהקשר עם שכנו הצעיר שהוביל לעסק מצליח בתחום הנדל"ן, דרך ההתעניינות בחברות נפט ועד לבקשה האחרונה ממשפחתו

דונלד טראמפ וקווין האסט / צילום: Reuters, Brian Snyder

המרוץ הוכרע? טראמפ ביטל ראיונות עם המועמדים ליו"ר הפד ואותת מי היורש

הממשל האמריקאי היה צריך לקיים השבוע שורת שיחות עם המועמדים לתפקיד יו"ר הבנק המרכזי, אך ביטל אותן ברגע האחרון ● "בדקנו 10 שמות, אבל צמצמנו אותם לאחד", הצהיר השבוע טראמפ ● ההערכה: היועץ הכלכלי הוותיק של הנשיא, קווין האסט, צפוי להיבחר

חיסון / צילום: ap, Sean Rayford

העליון: יש להימנע מעירוב ילדים במאבקי חיסונים בין ההורים

אב גרוש ביקש להורות על מתן חיסון משלים לבתו - חרף התנגדות האם, שטענה כי לילדה הייתה תגובה קשה למנת החיסון הראשונה ● המומחה הרפואי דחה את טענות האם בדבר רגישות הילדה לחיסון, ואילו האפוטרופוסית לדין התרשמה שההורים מנהלים את הקונפליקט ביניהם על גב הילדים ● המאבק הגיע עד לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

פרופ' יצחק פריד / צילום: רמי זרנגר

אחד מחוקרי המוח המובילים בעולם מקים מרכז מחקר חדש בישראל: "בעוד 20 שנה העולם יופתע ממה שעושים היום במעבדה"

פרופ' יצחק פריד גויס על ידי אוניברסיטת רייכמן כדי לעמוד בראש מכון מחקר שיתמקד בממשק שבין המוח האנושי לבינה מלאכותית ● בראיון לגלובס הוא מדבר על רצון חופשי, על הבעיה עם עודף מידע והאפשרות לתת לחולי דמנציה עוד כמה שנות זיכרון ● על המיזם החדש הוא אומר: "אני מקווה שימנע עזיבת מדענים"

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ’ / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

שר האוצר מציג את תקציב 2026: "יהיה מס על בנקים. הוא יהיה קבוע וגדול"

שעות לפני ההצבעה על הצעת התקציב בממשלה, מערכת הביטחון והאוצר עדיין חלוקים על תקציב הביטחון השוטף וההתמודדות עם האיום האיראני ● נתניהו מבקש עוגן תקציבי לעשור קדימה, שמקבע את המסגרת ומצמצם תקציבים אזרחיים ● עוד ברקע: רפורמות במחלוקת, מאבקים מול שרים והסתדרות מוחלשת

גל תורן בקמפיין בנק לאומי / צילום: צילום מסך יוטיוב

למרות שלא היו השבוע כלל באוויר, גל תורן מוביל את בנק לאומי לפרסומת האהובה ביותר

הפרסומת הזכורה ביותר גם השבוע שייכת לבנק דיסקונט, לאומי מתמקם שני בזכירות - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● ההשקעה הגדולה ביותר שייכת לחברת התעופה אל על, עם כ–2.7 מיליון שקל, אך היא נותרת מחוץ למדד

הבניין בגבעתיים / צילום: L&D GROUP

תוך 3 חודשים בלבד ולפני קבלת היתר בנייה: שלוש דירות נמכרו בבניין המיועד לפינוי־בינוי בגבעתיים

בניין בשכונת בורוכוב בגבעתיים נבנה בשנות ה־70, והדיירים בו חתמו על הסכם פינוי־בינוי, אך עדיין רחוקים מהיתר ● שתיים מהדירות נקנו ע"י משקיעים, ואחת ע"י משפרי דיור ● נעמה יסקרוביץ, סוכנת נדל"ן מחברת L&D GROUP: "אנשים מחפשים אלטרנטיבה לת"א"

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

התקרבות במו"מ? סמוטריץ' ויתר על הרפורמה בפנסיה התקציבית במערכת הביטחון

הדיונים לאישור תקציב המדינה לשנת 2026 נמשכים: המחלוקת המרכזית במרכז הדיונים בין משרד האוצר לממשלה היא גובה תקציב הביטחון ● סמוטריץ' הסיר מהצעת התקציב את השינויים שהיו אמורים לחול על תנאי הפנסיה והמיסוי במערכת הביטחון בתמורה להסכמת צה"ל לקבל על עצמו התייעלות בסיסית בתקציב הביטחון ● רפורמת החלב צפויה לעבור

הריסות בניינים בצפון רצועת עזה / צילום: ap, Leo Correa

טראמפ מתכנן להודיע על הקמת גוף שלטוני חדש בעזה

בכיר אמריקאי: נכריז עד חג המולד, המשוואה: צה"ל יוצא מעזה, חמאס יוצא מהשלטון ● לשכת רה"מ: משלחת יצאה לקהיר במטרה להביא להשבה מיידית של החלל החטוף האחרון ● עדכונים שוטפים

סניף מקדולנד'ס בישראל / צילום: טלי בוגדנובסקי

אחרי שקיזזה את ההנחות לחיילים, מקדונלד'ס קורצת לאנשי הקבע

מקדונלד'ס ישראל ומועדון משרתי הקבע "חבר" השיקו בשבוע שעבר מהלך משותף שיעניק הנחה של כ-35% בממוצע למחזיקי כרטיס "חבר" ● המהלך ממשיך קו של ניסיונות מצד הרשת לייצב מחדש את יחסיה עם קהל המשרתים בצה"ל מתחילת המלחמה

חדשות ההייטק / צילום: Shutterstock

ניו יורק טיימס: כלי רכב אוטונומיים מעורבים ב-91% פחות תאונות

לפי דו"ח חדש, כלי הרכב האוטונומיים של ווימו מעורבים בעשרות אחוזים פחות תאונות, ורופאים קוראים למהפכה רגולטורית ● במהלך מימון אסטרטגי מהגדולים שיצאו מישראל, צ'ק פוינט מגייסת עד שני מיליארד דולר בהנפקת אג"ח להמרה ● טיקטוק תשקיע כ-37 מיליארד דולר באחד מפרויקטי התשתית הגדולים בדרום אמריקה ● וגם: מייסד PerimeterX חושף סטארט־אפ חדש ● חדשות ההייטק

השטח שעליו תוקם תחנת ''קסם'' / צילום: דין שמואל אלמס

המחיר שהמדינה תקבל על הקרקע של תחנת הכוח קסם

תחנת הכוח "קסם" צפויה לשלם למדינה כ־300 מיליון שקל עבור הקרקע שעליה תוקם, על בסיס תעריף חכירה קבוע לפי הספק הייצור

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

נשיא העליון במתקפה חסרת תקדים על לוין: "פוגע בציבור"

נשיא בית המשפט העליון השתתף בכנס בחיפה והזהיר מפני ההתנהלותו של יריב לוין ● "המתקפה על מערכת המשפט נמשכת במלוא עוזה", האשים עמית ● הוא התייחס ל"חרם" מצד שר המשפטים ואמר: "אני הושטתי לו יד, הוא מפרק את מה שנבנה פה בעשרות שנים" ● שר המשפטים השיב: "אני מפרק את מבצר השקר שאתה יושב בו" ● אהרן ברק הזהיר מפני דיקטטורה: "ראש הממשלה ישלוט לבדו במדינה, אנחנו נתינים"

תחנות כוח / צילום: באדיבות החברה

שלוש תחנות כוח קיבלו אישורים לבנייה, למה חלקן עדיין תקועות?

מנהל התכנון הפיק היתר בנייה לתחנת הכוח "קסם", שצפויה לקום ליד גוש דן ● בנוסף ניתן אישור למתן היתר להרחבת "דוראד" באשקלון, אך זו נמצאת בקשיים משפטיים וסכסוך עמוק בין השותפים ● גם השדה הסולארי "דימונה דרום" קיבל אישור למתן היתר, וצפוי להפוך לשדה הסולארי הגדול בישראל

חוזרים הביתה / צילום: Shutterstock

לשכת רה"מ: משלחת יצאה לקהיר במטרה להביא להשבה מיידית של החלל החטוף האחרון

רס"ל רן גואילי הוא החלל החטוף האחרון שנותר ברצועת עזה ● חוסל יאסר אבו שבאב, מנהיג המיליציה העזתית ששיתף פעולה עם ישראל ● אחרי התרעת הפינוי: חיל האוויר החל לתקוף מטרות של חיזבאללה בדרום לבנון ● צה"ל מאשר: חוסלו מג"ד מזרח רפיח, סגנו ומפקד פלוגה בחמאס ● המתווך טוען: חמאס מוכן להתפרק מנשקו ● עדכונים שוטפים