גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסינים יוצאים מהסגר אך מגלים שהם שבויים של החובות שצברו במהלכו

אם הביקוש העולמי למוצרים סיניים לא יעלה בחודשים הבאים, קיצוצי השכר יישארו, ומכירות העסקים הקטנים ימשיכו לרדת, חדלות הפירעון תטפס וההפסדים יחלחלו לבנקים ולחברות ההלוואות

חיטוי של בית קולנוע בווהאן בסוף השבוע האחרון / צילום: Aly Song, רויטרס
חיטוי של בית קולנוע בווהאן בסוף השבוע האחרון / צילום: Aly Song, רויטרס

המאפיין הסיני של היציאה ממגפת הקורונה, שכמו הנגיף עצמו עשוי להגיע בתורו גם למערב, הוא הידוק האשראי: בשבועות האחרונים מדווחים מנהלים בבנקים ובפלטפורמות הלוואות מקוונות שיותר צרכנים מפגרים בתשלומי כרטיסי האשראי וההלוואות שלהם, במה שעלול להצטבר לחדלות פירעון גבוהה יותר בחודשים הבאים. כמה מוסדות הלוואה צמצמו את מתן ההלוואות כתוצאה מכך, למרות קריאת גופי הפיקוח להמשיך את זרימת האשראי בכלכלה .

המגמה הזו עשויה לבשר את מה שצפוי לקרות גם בארה"ב (ובמדינות המערב) בבנקאות ובשוק האשראי בחודשים הבאים, כאשר מאות מיליונים אנשים לא רק נשארים בבתיהם, אלא גם מאבדים את פרנסתם או חלק ממנה .

"הנכונות והיכולת של יחידים לפרוע הלוואות ירדו", אמר טיאן הייו, נשיא בנק המסחר הסיני, בשיחה עם אנליסטים בחודש שעבר. טיאן עומד בראש בנק שהוא אחד המנפיקים הגדולים של כרטיסי אשראי בסין ויש לו עסקים קמעונאיים גדולים. לדבריו, אי־פירעון חובות כרטיסי אשראי, משכנתאות והלוואות מיקרו עלה משמעותית בפברואר, במהלך הסגירה הכמעט מוחלטת של עסקים רבים בסין ואמצעי הסגר שהחזיקו חלק גדול מהאוכלוסייה בבית .

הסגר על ווהאן, מוקד התפרצות הקורונה, ועל מחוז חוביי שמקיף אותה, פגע במיוחד בבנק המסחר (מרצ'נט בנק). חלק גדול מחובות כרטיסי האשראי לבנק מתרכז בווהאן, עליה הוחל סגר כללי כבר בסוף ינואר. עד לאחרונה, חברות הגבייה של החובות הללו מטעם חברות הלוואה מקוונות רבות עבדו גם הן מרחוק, מה שהאט את יכולות הגבייה שלהן .

בנק המסחר לא חשף את שיעורי חדלות הפירעון של החובות הצרכניים, אך היו לו חובות כאלו בפיגור גבייה בהיקף 3.3 מיליארד דולר בסוף 2019 - 1% מסך ההלוואות שלו ליחידים. 1.35% מחובות כרטיסי האשראי של הבנק הוגדרו כלא־מתפקדים בסוף השנה .

 מאות מיליונים נשארו בבית

אחרי גילוי נגיף הקורונה החדש בווהאן בדצמבר וההתפשטות שלו ברחבי סין בינואר, מאות מיליוני משפחות שהו בבית במשך שבועות, בהמתנה לכך ששיא המגפה יחלוף. מספר הנדבקים עלה ל־80 אלף בתחילת מרץ, ונשאר 82 אלף בתחילת אפריל, כולל יותר מ־3,300 מקרי מוות. המניין הזה לא כולל נשאים שאין להם תסמינים ולא הגיעו לבתי חולים .

העסקים הסיניים נמנעו בדרך כלל מפיטורים בקנה מידה רחב, ובכך נענו לקריאת דוברי הממשלה שלא ליצור אבטלה נרחבת, אבל חברות רבות הוציאו עובדים לחל"ת, או הורידו את שכרם בצורה חדה, בחודשים פברואר ומרץ.

האפקט של המהלכים הללו משתקף בדיווחים כספיים של בנקים ומלווים שאינם בנקים. "קודיאן", חברת הלוואות מקוונות סינית שנסחרת בבורסת ניו יורק, מסרה במחצית מרץ ש־20% מהלוואותיה לפירעון לא נפרעו בפברואר, נתון כפול בהשוואה לרבעון שלישי בשנה שעברה. היא צפתה עלייה נוספת בשיעור זה.

תור לסופרמרקט בווהאן, בשבוע שעבר / צילום: Ng Han Guan, Associated Press

קודיאן מסרה שהיא צמצמה בהרבה את מתן ההלוואות החדשות, ומעריכה שתדווח על הפסד מהותי ברבעון הראשון. "אנחנו צופים שהמגפה תחמיר עוד יותר את האתגרים הקיימים במגזר האשראי הצרכני", אמר מייסד החברה והמנכ"ל שלה, מין לואו. מניית החברה קרסה ב־60% בשנה האחרונה .

שתי חברות הלוואות מקוונות סיניות נוספות שנסחרות בארה"ב דיווחו גם הן במרץ שמגפת הקורונה היתה סיבה לעלייה באי־פירעון הלוואות צרכניות, וגם הן מאטות את פעילותן בתחום זה .

החשש: ההפסדים יחלחלו למערכת הבנקאית

הו ג'ון, בן 34, בעלים של שלוש מסעדות בהואנגאנג, עיר במחוז חוביי, נקלע לקשיים בעסקיו ובחובותיו האישיים. בדצמבר, לפני התפרצות הקורונה, העסקים פרחו והוא קנה כמות גדולה של מזון למסעדות, כולל בשר בקר וכבש, כדי להתכונן לעונת השנה החדשה. מסעדותיו נאלצו להיסגר, ועדין היה עליו לשלם שכירות ומשכורות לכ-30 עובדים, בסך 21 אלף דולר בחודש .

כדי לעמוד בתשלומים הללו, הו השיג כרטיס אשראי שלישי שאפשר לו למשוך מזומנים. "חשבתי אז שתהיה סגירה של שבועיים, והתברר שזה היה הרבה יותר מכפי שתיארתי לעצמי", אמר הו, שהמסעדות שלו סגורות כבר יותר משלושה חודשים .

הוא מקבל פניות טלפוניות מגובי החובות מאז ינואר, וכעת הוא חייב לבנקים סך של כ־70 אלף דולר, כרבע מזה בתשלומי ריבית וקנסות פיגור. הוא אומר שהוא מקווה שהרשויות המקומיות יאפשרו לו בקרוב לפתוח מחדש את המסעדות, ושהבנקים יוותרו על הריבית והקנסות, כדי שיהיה לו סיכוי לפרוע את החוב .

הרבה יהיה תלוי בהבראה הכלכלית בסין בחודשים הקרובים. קיצוצי השכר עלולים להימשך, בייחוד בחברות במגזרים שנפגעו קשה, כמו חברות תעופה ומלונות, ואם הביקוש העולמי למוצרים הסינים לא יעלה בחודשים הבאים .

אם המשכורות של העובדים יישארו נמוכות, והמכירות של עסקים קטנים ימשיכו לרדת, חדלות הפירעון תטפס וההפסדים יחלחלו לבנקים, לחברות ההלוואות ולמשקיעים שלהם. סין דיווחה לאחרונה ששיעור האבטלה בערים שלה עלה בפברואר לשיא של 6.2%, ובוגרי מכללות חדשים יתקשו למצוא עבודה השנה .

חדלות הפירעון יכולה להתגלגל הלאה

ג'קי זואו, מנהל מחקרי המגזר הפיננסי הסיני בחברת ניירות הערך צ'יינה רנסנס סקיוריטיז, מעריך ש־61 מיליוני סינים לקחו הלוואות מפלטפורמות אינטרנט, ורבים מהם לוו גם מבנקים מסחריים וחברות הלוואות צרכניות גדולות כמו "אנט פייננשל סרביסז" של ג'ק מא, מייסד עליבאבא. פירוש הדבר הוא שחדלות הפירעון של אנשים יכולה להשפיע לרעה על יותר ממוסד הלוואות אחד בו זמנית .

חובות משקי הבית בסין עלו בקצב מהיר בעשור האחרון, על רקע גידול בחובות משכנתאות והלוואות צרכניות קצרות מועד. בינואר הם הגיעו לשיא של 7.9 טריליון דולר, לפי נתוני הבנק המרכזי הסיני .

החוב הצרכני לנפש נמוך יחסית לארה"ב ובסטנדרט עולמי, אך היחס בין חובות משקי הבית להכנסה הפנויה שלהם עולה על 100%, לפי כמה כלכלנים .

מפרקים את הגדר שהוצבה בווהאן. החיים שבים לסדרם / צילום: Ng Han Guan, Associated Press

בחודשיים הראשונים של השנה, החובות קצרי המועד של משקי הבית ירדו ב־16% לכ־2 טריליון דולר, לפי נתונים מהבנק המרכזי, כאשר הביקוש להלוואות קצרות טווח צנח בעקבות מגפת הקורונה, שהשאירה אנשים בבית והנמיכה את הוצאותיהם .

ג'ני ז'נג, תושבת שנחאי בת 31, איבדה את משרת השיווק שלה בינואר אחרי שרבים מלקוחותיה, שכוללים מסעדות וברים, נפגעו קשות במגפה וסיימו את החוזים שלהם עם החברה שהעסיקה אותה. כדי לפרוע חובות כרטיסי אשראי בכ־3,000 דולר בחודש, היא אומרת, היא לקחה בינואר ובפברואר הלוואות לפירעון בעוד חצי שנה ושנה, כשהיא מחפשת בינתיים עבודה חדשה .

המחוזות התעשייתיים חזרו לייצור מלא

"איש אינו יודע מתי תסתיים המגפה, ואם ללווים יהיה די תזרים מזומנים לפרוע את ההלוואות", אמר צ'ן וון, פרופסור למימון וכלכלה באוניברסיטת סאותווסטרן בארה"ב .

ב־30 במרץ הודיעו הרשויות בסין שהמחוזות התעשייתיים העיקריים חזרו לייצור מלא, וכי יותר משלושה רבעים מהעסקים הקטנים והבינוניים במדינה חידשו את פעילותם אחרי הסגירה .

גם בנק המסחר הסיני דיווח לאחרונה שגובי החובות שלו חידשו את עבודתם הרגילה. יו קשין, אנליסטית בחברת הייעוץ הסינית iResearch, אמרה שגובי החובות הללו יכולים למלא תפקיד חשוב בשלבים המוקדמים של חדלות פירעון חובות צרכניים. הם יכולים לנדנד לחייבים בטלפון, וכך למנוע אולי כדור שלג של חדלות פירעון.

עוד כתבות

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהפכה במוצרי החיסכון: הבנקים יורשו להציע את הפלטפורמה החדשה

אחת המחלוקות הגדולות ברפורמה המתגבשת בשוק החיסכון מתקרבת להכרעה: הבנקים צפויים לקבל אפשרות להציע את חשבון ההשקעות האחוד כבר עם ההשקה ● לאחר פרסום המסקנות הסופיות בימים הקרובים, תעבור הרפורמה לשלב החקיקה

אסדת הגז לוויתן / צילום: Lev Radin/Si

עסקת הענק עומדת לצאת לדרך: הושגו הסכמות על מתווה יצוא הגז למצרים

השותפות במאגר לוויתן ומשרד האנרגיה הגיעו לסיכום שיאפשר יצוא גז למצרים בתמורה ל-35 מיליארד דולר ● ראש הממשלה נתניהו צפוי לחתום על ההסכם ביממה הקרובה ● לגלובס נודע כי טראמפ ובכירים נוספים בממשל האמריקאי היו מעורבים בניסיונות להביא את ההסכם לאישור

חבילות מחו''ל בדואר ישראל / צילום: מיכל רז חיימוביץ

לקראת הכפלת הפטור ממע"מ בינואר: מי ירוויח ומי יפסיד מהמהלך?

עו"ד רז נזרי נשכר על ידי הסוחרים להגשת עתירה לבג"ץ נגד החלטת שר האוצר להכפלת הפטור ליבוא מוצרים ● במקביל, השחקנים המרכזיים בתחומי השילוח והקליטה כבר מתכוננים להסתערות של הצרכן הישראלי ● גלובס בדק כיצד ייראה שוק האונליין לאחר השינוי

מונית שעובדת עם TAXIGO / צילום: טקסיגו

המיזם החדש שמאיים על נתח השוק של גט טקסי

פלטפורמת המוניות והשירותים החדשה TAXIGO יוצאת לדרך וכבר גייסה 4,000 נהגים ● בשיבא מוקמת חטיבת חדשנות ע"ש איל מאיר ברקוביץ וגל מאיר איזנקוט שנפלו בעזה, המשלבת סטארט־אפים וצוותים קליניים ● אוני' רייכמן פתחה קליניקה משפטית חדשה לייצוג וסיוע לנכי צה"ל ● וגם: עשרות דיפלומטים ובכירים בתעשייה נפגשו באירוע שהוקדש לכלכלה הישראלית ● אירועים ומינויים

צילום: Shutterstock

מתמחור המניות ועד צמיחה כלכלית: 5 סיבות לאופטימיות המחודשת בוול סטריט

העליות בשוק לאחרונה מעידות שהמשקיעים רוחשים יותר אמון כיום למניות, וזה לא רק בגלל הייפ הבינה המלאכותית ● מדדים פופולריים לחישוב תשואה עודפת נוטים שוב לטובת המניות, נתוני מאקרו נותנים סיבה לתקווה, ומסתמן שגם סקטורים פחות נחשקים מצטרפים לחגיגה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה במגמה חיובית; טבע עלתה ב-3%, מניות הגז זינקו

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.2% ● מניות הגז מזנקות לאחר שהושגו הסכמות על יצוא הגז למצרים ● הנשיא טראמפ אישר לאנבידיה למכור שבבי AI לסין תחת תנאים מסוימים ● מניות אוריון וסוגת זכו לקבלת פנים חיובית ביום המסחר הראשון שלהן ● השקל הפך החודש למטבע החזק בעולם מול הדולר ● וגם: האסטרטג הוותיק בוול סטריט שממליץ לצמצם אחזקות במניות "שבע המופלאות"

שלושת השרים התנגדו להצעת האוצר. מימין: מירי רגב, דוד אמסלם ואלי כהן / איור: גיל ג'יבלי

הטענות ללחצים והשרים שבלמו: כך נפלה היוזמה להקים שני נמלים

הצעת האוצר להקים נמלים פרטיים חדשים נעצרה לאחר נסיגת שרים מרכזיים ברגע האחרון ● גורמים שונים טענו כי הופעלו לחצים כבדים מצד יו"ר ועד נמל אשדוד עמית שרף - טענות שהוא מכחיש ● במקום מהלך נרחב שהיה מחזק את התחרות, הוחלט להקים צוות בחינה בלבד

איגודי עובדים מפגינים בלונדון / צילום: Reuters, PA Images

ממשלת בריטניה מקדמת חוק שיעשה מהפכה בזכויות עובדים

הממשלה הבריטית משיקה את "חוק זכויות העובדים", המוגדר כ"שדרוג המשמעותי ביותר מזה עשור" בתחום ● "סוכנות לעבודה הוגנת" תאכוף את החוקים ● בין היתר, תוענק זכות לחופשת מחלה מהיום הראשון, ותוכניות להתמודדות עם הפסקת המחזור יוצעו לנשים בגיל המעבר

ריטייל מדיה / צילום: צילומי מסך

קנייה בתוך קנייה: כך הפך הריטייל מדיה לתעשייה של מיליארדי דולרים

קמעונאיות גלובליות ענקיות - מאמזון ו–וולמארט ועד זלנדו וקרפור - מציעות למותגים אחרים להשתמש באתרים שלהן כבמה, ולמעשה מובילות שינוי בשוק הפרסום המסורתי ● בארץ מובילות את התחום וולט וסופר פארם, שנוגסות בשטחי הפרסום הדיגיטליים ה"מסורתיים"

מחבלי חמאס בעזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

המסר של ישראל לחמאס: השבת החלל החטוף רן גואילי – תנאי להתקדמות בהסכם

באל-ג'זירה מדווחים על משט חדש שמתכונן לצאת לכיוון עזה בקרוב ● ישראל העבירה למתווכות מידע: "יש בג'יהאד מי שיודע איפה רן גואילי מוחזק" ● עדכונים שוטפים

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

יציבות באירופה ובוול סטריט לקראת החלטת הריבית

הפד צפוי להוריד הערב את הריבית, אך צפוי לשדר שתהליך הפחתות הריבית יוצא להפסקה • ענקיות הטכנולוגיה מגבירות את המרוץ שלהן בשוק בהודו - אל מיקרוסופט ואלפאבית, הצטרפה הבוקר אמזון ● אורקל תפרסם הלילה את תוצאות הרבעון, למרות הנפילה במניה, אנליסטים אופטימיים לגביה • ג'יי.פ.מורגן: הראלי בשוק צפוי להעצר לאחר הורדת הריבית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט לקראת החלטת הריבית; הביטקוין זינק

נעילה מעורבת באירופה ● מיקרוסופט תשקיע 17.5 בבינה מלאכותית בהודו ● האיחוד האירופי חוקר את גוגל בחשד להפרה של חוקי תחרות ● הנשיא טראמפ אישר לאנבידיה למכור שבבי AI לסין תחת תנאים מסוימים ● הביטקוין מזנק ב-4% ל-94,000 דולר, האתריום קופץ ב-8% ● מחירי הנפט יורדים על רקע המגעים המתמשכים לסיום מלחמת רוסיה־אוקראינה

הדרישות החדשות שמתכננת להוציא הרשות לני''ע בדוחות הכספיים של חברות הנדל''ן / צילום: Shutterstock

הדרישה החדשה של הרשות לני"ע מחברות הנדל"ן

בכנס השנתי של מחלקת התאגידים, הרשות הציגה שורה של טעויות מהותיות שנמצאו בדוחות חברות הנדל"ן - מהערכת יתר של הכנסות ועד אי־כלילת עלויות מימון ● ברשות עובדים על מתווה גילוי חדש, שיוצג לציבור בחציון הראשון של 2026

הרב נתן אלנתן, יו''ר מטה התכנון / צילום: רז רוגובסקי

מטה התכנון: הגדרת "בניין גבוה" תורחב עד 42 מטר ותוזיל עלויות בנייה

אם המהלך יאושר, יזמים לא יידרשו לבנות שני חדרי מדרגות ולהתקין מערכות נלוות בבניינים עד 12 קומות

עמית גל, המפקח על הביטוח / צילום: שלומי יוסף

יועצי המשכנתאות במוקד: רשות שוק ההון בוחנת את התגמול שלהם

הרשות צפויה לפנות למספר דו־ספרתי של חברות חוץ בנקאיות כדי לקבל נתונים על שכר יועצי המשכנתאות ● ברקע: טענות בשוק על תשלומים באמצעות טיסות לחו"ל וחופשות בבתי מלון

מדד חדש למיתוג מעסיק / צילום: פלייטיקה

מה הכי חשוב לכם במקום העבודה? סקר מיתוג המעסיק - הצביעו והשפיעו

חווית הקליטה לעבודה, מיתוג גלובלי או פנייה לאוכלוסיות מגוונות: דרגו את הערכים והקריטריונים שחשובים לכם במיתוג המעסיק במקום העבודה שלכם ● תוצאות מדד "מיתוג המעסיק" של גלובס ופלייטיקה יפורסמו בשבוע הבא

ראש הממשלה בנימין נתניהו נאום במליאת הכנסת, 08.12.25 / צילום: אמיל סלמן-הארץ

השקל חזק מאי פעם? השיא לא שייך לנתניהו

השקל אכן שובר שיאים - אבל לא את אלה שנתניהו מייחס לו ● וגם: ניתוח בנק ישראל מצביע על פער שמרמז כי התחזקותו של המטבע המקומי אינה מספרת את כל הסיפור ● המשרוקית של גלובס

יאכטה / צילום: Shutterstock, Sven Hansche

בצל הסופה: חיפושים אחרי יאכטה ישראלית שנותק עימה הקשר באזור קפריסין

ברשות הספנות בודקים מדוע לא נוצר קשר עם הספינה, שיצאה מאשדוד לכיוון האי לפני יומיים • זאת, על רקע הסופה "ביירון" שהכתה גם בקפריסין - והגיעה הערב לישראל • ביאכטה נמצאים 4 בני אדם, שלא ידוע מה מצבם

"איום ממשי": המדינה האירופית שעל הכוונת של חמאס

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: באירופה מזהים סיכון משמעותי שחמאס יבצע פיגועים ביבשת, איראן לועגת לארה"ב לאחר שזו הודיעה שתפרוס כטב"מים שמבוססים על כטב"ם איראני, ואיך בקשת החנינה של נתניהו תשפיע על הדמוקרטיה הישראלית ● כותרות העיתונים בעולם

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ונשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: ap, Susan Walsh

טראמפ מתיר לאנבידיה למכור שבבים מתקדמים לסין עבור רבע מההכנסות

טראמפ הודיע כי ממשלו יאפשר לאנבידיה למכור את שבבי הבינה המלאכותית H200 ללקוחות מאושרים בסין ובמדינות נוספות, בתנאי ש-25% מהכנסות המכירה יועברו לממשל הפדרלי ● למרות האישור, המאמץ של בייג'ינג לצמצם תלות בטכנולוגיה האמריקאית לא פוחת