גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסינים יוצאים מהסגר אך מגלים שהם שבויים של החובות שצברו במהלכו

אם הביקוש העולמי למוצרים סיניים לא יעלה בחודשים הבאים, קיצוצי השכר יישארו, ומכירות העסקים הקטנים ימשיכו לרדת, חדלות הפירעון תטפס וההפסדים יחלחלו לבנקים ולחברות ההלוואות

חיטוי של בית קולנוע בווהאן בסוף השבוע האחרון / צילום: Aly Song, רויטרס
חיטוי של בית קולנוע בווהאן בסוף השבוע האחרון / צילום: Aly Song, רויטרס

המאפיין הסיני של היציאה ממגפת הקורונה, שכמו הנגיף עצמו עשוי להגיע בתורו גם למערב, הוא הידוק האשראי: בשבועות האחרונים מדווחים מנהלים בבנקים ובפלטפורמות הלוואות מקוונות שיותר צרכנים מפגרים בתשלומי כרטיסי האשראי וההלוואות שלהם, במה שעלול להצטבר לחדלות פירעון גבוהה יותר בחודשים הבאים. כמה מוסדות הלוואה צמצמו את מתן ההלוואות כתוצאה מכך, למרות קריאת גופי הפיקוח להמשיך את זרימת האשראי בכלכלה .

המגמה הזו עשויה לבשר את מה שצפוי לקרות גם בארה"ב (ובמדינות המערב) בבנקאות ובשוק האשראי בחודשים הבאים, כאשר מאות מיליונים אנשים לא רק נשארים בבתיהם, אלא גם מאבדים את פרנסתם או חלק ממנה .

"הנכונות והיכולת של יחידים לפרוע הלוואות ירדו", אמר טיאן הייו, נשיא בנק המסחר הסיני, בשיחה עם אנליסטים בחודש שעבר. טיאן עומד בראש בנק שהוא אחד המנפיקים הגדולים של כרטיסי אשראי בסין ויש לו עסקים קמעונאיים גדולים. לדבריו, אי־פירעון חובות כרטיסי אשראי, משכנתאות והלוואות מיקרו עלה משמעותית בפברואר, במהלך הסגירה הכמעט מוחלטת של עסקים רבים בסין ואמצעי הסגר שהחזיקו חלק גדול מהאוכלוסייה בבית .

הסגר על ווהאן, מוקד התפרצות הקורונה, ועל מחוז חוביי שמקיף אותה, פגע במיוחד בבנק המסחר (מרצ'נט בנק). חלק גדול מחובות כרטיסי האשראי לבנק מתרכז בווהאן, עליה הוחל סגר כללי כבר בסוף ינואר. עד לאחרונה, חברות הגבייה של החובות הללו מטעם חברות הלוואה מקוונות רבות עבדו גם הן מרחוק, מה שהאט את יכולות הגבייה שלהן .

בנק המסחר לא חשף את שיעורי חדלות הפירעון של החובות הצרכניים, אך היו לו חובות כאלו בפיגור גבייה בהיקף 3.3 מיליארד דולר בסוף 2019 - 1% מסך ההלוואות שלו ליחידים. 1.35% מחובות כרטיסי האשראי של הבנק הוגדרו כלא־מתפקדים בסוף השנה .

 מאות מיליונים נשארו בבית

אחרי גילוי נגיף הקורונה החדש בווהאן בדצמבר וההתפשטות שלו ברחבי סין בינואר, מאות מיליוני משפחות שהו בבית במשך שבועות, בהמתנה לכך ששיא המגפה יחלוף. מספר הנדבקים עלה ל־80 אלף בתחילת מרץ, ונשאר 82 אלף בתחילת אפריל, כולל יותר מ־3,300 מקרי מוות. המניין הזה לא כולל נשאים שאין להם תסמינים ולא הגיעו לבתי חולים .

העסקים הסיניים נמנעו בדרך כלל מפיטורים בקנה מידה רחב, ובכך נענו לקריאת דוברי הממשלה שלא ליצור אבטלה נרחבת, אבל חברות רבות הוציאו עובדים לחל"ת, או הורידו את שכרם בצורה חדה, בחודשים פברואר ומרץ.

האפקט של המהלכים הללו משתקף בדיווחים כספיים של בנקים ומלווים שאינם בנקים. "קודיאן", חברת הלוואות מקוונות סינית שנסחרת בבורסת ניו יורק, מסרה במחצית מרץ ש־20% מהלוואותיה לפירעון לא נפרעו בפברואר, נתון כפול בהשוואה לרבעון שלישי בשנה שעברה. היא צפתה עלייה נוספת בשיעור זה.

תור לסופרמרקט בווהאן, בשבוע שעבר / צילום: Ng Han Guan, Associated Press

קודיאן מסרה שהיא צמצמה בהרבה את מתן ההלוואות החדשות, ומעריכה שתדווח על הפסד מהותי ברבעון הראשון. "אנחנו צופים שהמגפה תחמיר עוד יותר את האתגרים הקיימים במגזר האשראי הצרכני", אמר מייסד החברה והמנכ"ל שלה, מין לואו. מניית החברה קרסה ב־60% בשנה האחרונה .

שתי חברות הלוואות מקוונות סיניות נוספות שנסחרות בארה"ב דיווחו גם הן במרץ שמגפת הקורונה היתה סיבה לעלייה באי־פירעון הלוואות צרכניות, וגם הן מאטות את פעילותן בתחום זה .

החשש: ההפסדים יחלחלו למערכת הבנקאית

הו ג'ון, בן 34, בעלים של שלוש מסעדות בהואנגאנג, עיר במחוז חוביי, נקלע לקשיים בעסקיו ובחובותיו האישיים. בדצמבר, לפני התפרצות הקורונה, העסקים פרחו והוא קנה כמות גדולה של מזון למסעדות, כולל בשר בקר וכבש, כדי להתכונן לעונת השנה החדשה. מסעדותיו נאלצו להיסגר, ועדין היה עליו לשלם שכירות ומשכורות לכ-30 עובדים, בסך 21 אלף דולר בחודש .

כדי לעמוד בתשלומים הללו, הו השיג כרטיס אשראי שלישי שאפשר לו למשוך מזומנים. "חשבתי אז שתהיה סגירה של שבועיים, והתברר שזה היה הרבה יותר מכפי שתיארתי לעצמי", אמר הו, שהמסעדות שלו סגורות כבר יותר משלושה חודשים .

הוא מקבל פניות טלפוניות מגובי החובות מאז ינואר, וכעת הוא חייב לבנקים סך של כ־70 אלף דולר, כרבע מזה בתשלומי ריבית וקנסות פיגור. הוא אומר שהוא מקווה שהרשויות המקומיות יאפשרו לו בקרוב לפתוח מחדש את המסעדות, ושהבנקים יוותרו על הריבית והקנסות, כדי שיהיה לו סיכוי לפרוע את החוב .

הרבה יהיה תלוי בהבראה הכלכלית בסין בחודשים הקרובים. קיצוצי השכר עלולים להימשך, בייחוד בחברות במגזרים שנפגעו קשה, כמו חברות תעופה ומלונות, ואם הביקוש העולמי למוצרים הסינים לא יעלה בחודשים הבאים .

אם המשכורות של העובדים יישארו נמוכות, והמכירות של עסקים קטנים ימשיכו לרדת, חדלות הפירעון תטפס וההפסדים יחלחלו לבנקים, לחברות ההלוואות ולמשקיעים שלהם. סין דיווחה לאחרונה ששיעור האבטלה בערים שלה עלה בפברואר לשיא של 6.2%, ובוגרי מכללות חדשים יתקשו למצוא עבודה השנה .

חדלות הפירעון יכולה להתגלגל הלאה

ג'קי זואו, מנהל מחקרי המגזר הפיננסי הסיני בחברת ניירות הערך צ'יינה רנסנס סקיוריטיז, מעריך ש־61 מיליוני סינים לקחו הלוואות מפלטפורמות אינטרנט, ורבים מהם לוו גם מבנקים מסחריים וחברות הלוואות צרכניות גדולות כמו "אנט פייננשל סרביסז" של ג'ק מא, מייסד עליבאבא. פירוש הדבר הוא שחדלות הפירעון של אנשים יכולה להשפיע לרעה על יותר ממוסד הלוואות אחד בו זמנית .

חובות משקי הבית בסין עלו בקצב מהיר בעשור האחרון, על רקע גידול בחובות משכנתאות והלוואות צרכניות קצרות מועד. בינואר הם הגיעו לשיא של 7.9 טריליון דולר, לפי נתוני הבנק המרכזי הסיני .

החוב הצרכני לנפש נמוך יחסית לארה"ב ובסטנדרט עולמי, אך היחס בין חובות משקי הבית להכנסה הפנויה שלהם עולה על 100%, לפי כמה כלכלנים .

מפרקים את הגדר שהוצבה בווהאן. החיים שבים לסדרם / צילום: Ng Han Guan, Associated Press

בחודשיים הראשונים של השנה, החובות קצרי המועד של משקי הבית ירדו ב־16% לכ־2 טריליון דולר, לפי נתונים מהבנק המרכזי, כאשר הביקוש להלוואות קצרות טווח צנח בעקבות מגפת הקורונה, שהשאירה אנשים בבית והנמיכה את הוצאותיהם .

ג'ני ז'נג, תושבת שנחאי בת 31, איבדה את משרת השיווק שלה בינואר אחרי שרבים מלקוחותיה, שכוללים מסעדות וברים, נפגעו קשות במגפה וסיימו את החוזים שלהם עם החברה שהעסיקה אותה. כדי לפרוע חובות כרטיסי אשראי בכ־3,000 דולר בחודש, היא אומרת, היא לקחה בינואר ובפברואר הלוואות לפירעון בעוד חצי שנה ושנה, כשהיא מחפשת בינתיים עבודה חדשה .

המחוזות התעשייתיים חזרו לייצור מלא

"איש אינו יודע מתי תסתיים המגפה, ואם ללווים יהיה די תזרים מזומנים לפרוע את ההלוואות", אמר צ'ן וון, פרופסור למימון וכלכלה באוניברסיטת סאותווסטרן בארה"ב .

ב־30 במרץ הודיעו הרשויות בסין שהמחוזות התעשייתיים העיקריים חזרו לייצור מלא, וכי יותר משלושה רבעים מהעסקים הקטנים והבינוניים במדינה חידשו את פעילותם אחרי הסגירה .

גם בנק המסחר הסיני דיווח לאחרונה שגובי החובות שלו חידשו את עבודתם הרגילה. יו קשין, אנליסטית בחברת הייעוץ הסינית iResearch, אמרה שגובי החובות הללו יכולים למלא תפקיד חשוב בשלבים המוקדמים של חדלות פירעון חובות צרכניים. הם יכולים לנדנד לחייבים בטלפון, וכך למנוע אולי כדור שלג של חדלות פירעון.

עוד כתבות

רו''ח אפי סנדרוב, המנהל המורשה של סלייס / צילום: טל שחר

תביעה נוספת בסלייס: המנהל המורשה תובע 100 מיליון שקל ממארגני קרנות אדומות

מדובר באשכול אנה חיימוב, שבראשו עמדו לפי החשד אנה חיימוב, ליעם ישראל ואחרים, ועימם נתבעו גם הקרן הזרה דנה 21, סוכני ביטוח ששיווקו את הקרנות לעמיתי סלייס וגורמים נוספים ● בתוך כך, רו"ח סנדרוב הגיש היום לביהמ"ש הסכם שחתם עם קרן Shayna להשבת כספי עמיתים שהושקעו באשכול שניהל גיא שנצר

מנכ''ל תע''א בועז לוי ומנכ''ל רפאל יואב תורג'מן / צילום: תע''א, סיון פרג'

התנאים מושלמים, אז למה הנפקות התעשייה האווירית ורפאל עוד רחוקות

מנהל רשות החברות הצהיר השבוע כי הנפקת תע"א ורפאל תתרחש בקרוב ● על הנייר מדובר בעיתוי נכון, ברקע השגשוג של הסקטור בעולם ● אלא ששורת אתגרים מציבים את המהלך בספק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

האם לקנות קרן סל או מחקה? כעת יש שיקול חדש שתצטרכו להביא בחשבון

346 מיליארד שקל כבר מנוהלים בתעשייה הפסיבית בישראל - שיא של כל הזמנים ● אך רבים מהמשקיעים לא מודעים להבדל בין קרנות סל לקרנות מחקות ● מדוע זה יכול להיות מאוד משמעותי עבורכם, ולמה המעבר של הבורסה למסחר בשישי עשוי להשפיע על החלטת ההשקעה?

שדה סולארי / צילום: Shutterstock, Thongsuk7824

"כל התחום חיכה לזה": הכללים החדשים לפרויקטים סולאריים בשדות חקלאיים

אחרי שנים של אי־ודאות ועיכובים רגולטוריים, התוכנית החדשה של מנהל התכנון ומשרד האנרגיה צפויה להאיץ הקמת שדות סולאריים על קרקע חקלאית, לקצר הליכים תכנוניים ולפתוח את התחום גם למחוזות תל אביב והמרכז

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

ת"א ננעלה בשיאים בתום מסחר תנודתי ובהובלת מניות הבנקים והביטוח

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.6% ● מניות הביטוח והבנקים הובילו את העליות ● טאואר עולה בכ-3%, קמטק נחלשת בכ-6% ● המשקיעים יעקבו מקרוב אחר ההתפתחויות באיראן ● וול סטריט ננעלה אתמול בירידות, לאחר שפורסמו שם נתוני האינפלציה לחודש דצמבר ● מחירי המתכות היקרות ממשיכים לנפץ שיאים ● מה צפוי מחר במדד למחירים בצרכן בישראל

מפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי דחה בקשה לתובענה ייצוגית נגד חברות הפועלות במפרץ חיפה

לאחר יותר מעשור של הליכים, השופט דורון חסדאי קיבל את עמדת החברות הנתבעות, בהן פז, חיפה כימיקלים וסונול, ולפיה לא הוכחו זיהום חריג, תחלואה עודפת או קשר סיבתי לפעילות החברות ● נקבע כי התאוריות המדעיות שעליהן נסמכה הבקשה נדחו בעבר ונמצאו חסרות ביסוס ● התובעים: "פסק דין מוטעה"

השר לשיתוף פעולה אזורי דוד אמסלם הפודקאסט הכל פוליטי, 01.01.26 / צילום: דוברות הכנסת

מי הקים את המשרד שבראשו עומד דוד אמסלם?

השר דוד אמסלם ניסה להסביר למה קשה לקצור הישגים במשרד לשיתוף פעולה אזורי, והגיע עד שמעון פרס • אבל יש חוליה בשרשרת האירועים שאמסלם ויתר עליה • המשרוקית של גלובס 

נשיא דרום קוריאה לשעבר, יון סוק יאול / צילום: ap, Fernando Vergara

עונש מוות לנשיא לשעבר? דרמה בדרום קוריאה

התובע המיוחד דורש עונש מוות לנשיא לשעבר יון סוק יאול שניסה להוביל הפיכה צבאית ב-2024 ● אם הבקשה תתקבל, תהיה זו הפעם הראשונה בכמעט 30 שנה שדרום קוריאה מבצעת הוצאה להורג

יניב ויצמן, מייסד teenk / צילום: כפיר בנישו

למה הצעירים של היום כבר לא נכנסים ליוטיוב?

בני הנוער מעדיפים לבלות בחוץ, מתעניינים בהשקעות, משלמים בכרטיס אשראי פרטי אך מצמצמים הוצאות בשל יוקר המחיה ● סקר חדש של סוכנות הפרסום לצעירים teenk מגלה למנהלי השיווק איך מגיעים ב-2026 לארנק ולרגש של הדור הצעיר

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

מה צפוי במדד המחירים לצרכן, והאם נראה הורדת ריבית נוספת כבר בפברואר?

הקונצנזוס בקרב הכלכלנים למדד בחודש דצמבר עומד על 0.1%-, מה שישקף עלייה קלה לקצב אינפלציה שנתי של 2.5%, אך יש גם מי שצופה עלייה יותר חדה ● בבנק ישראל מעריכים כי כבר ברבעון הראשון האינפלציה תרד למרכז טווח היעד (2%) ● הכלכלנים לא פוסלים הורדת ריבית נוספת כבר בהחלטה הקרובה פברואר

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן / צילום: אורן דאי

לראשונה בישראל: בנק לאומי גייס אג"ח ייחודי ממשקיעים זרים

הבנק השלים היום גיוס אגרות חוב מגובות משכנתאות ממשקיעים אירופאים בהיקף של כ-2.8 מיליארד שקל ● הגיוס בוצע על רקע המשך מגמת הצמיחה של הבנק ולצורך גיוון מקורות המימון שלו, ומצטרף למגמת גיוסי אג"ח בחו"ל של הבנקים

תל אביב / צילום: Shutterstock

בזכות המבצעים: תל אביב מובילה במכירת הדירות החדשות

היצע הדירות בת"א ירד אל מתחת ל-10,000 דירות חדשות לא מכורות - כך עולה מסקירת העסקאות הנדל"ן של הלמ"ס ● חיפה מוסיפה להוביל את שוק הדירות יד שנייה

בית המשפט המחוזי בתל אביב / צילום: Shutterstock, Vered Barequet

ביהמ"ש המחוזי בת"א מחק תביעה של חברת נדל"ן כנגד עורכי דינה

נמחקה התביעה שהגישה חברת הנדל"ן ענב יזום נגד עורכי דינה לשעבר, האחים ליאור וחן עמידור, ואיש התקשורת רונן צור בטענה כי ניהלו קמפיין אנונימי ● הצדדים הופנו לגישור ● ענב: "מדובר במחיקה טכנית בלבד, שנועדה לאפשר הגשה מחדש"

לורן גיל נשיא החברה, יורי פריימן CEO, לאון קופרמן CTO / צילום: יח''צ

השקעת ה-GPU של קרן וינטג' כבר הגיעה לשווי של מיליארד דולר

חברת Cast AI מציעה תוכנה שמנהלת את השימוש במעבדים הגרפיים ובכך מאפשרת גם לחסוך במספר המעבדים שהם נדרשים לקנות או לשכור ● החברה גייסה עד היום כ-200 מיליון דולר, כאשר בסיבוב האחרון שפורסם בתחילת השבוע השקיעה PAV, פסיפיק אליאנס ונצ'רס, זרוע ההשקעות התאגידית אמריקאית של קבוצה קוריאנית בשם Shinsegae

מייסדי Novee גון חלמיש, עידו גפן ועומר נינבורג / צילום: Eclipse media

ארבעה חודשים מהקמתו: סטארט־אפ הסייבר Novee גייס 51.5 מיליון דולר

חברת Novee, שהוקמה במאי 2025 ע"י יוצאי 8200 ומשרד ראש הממשלה, מפתחת פלטפורמת AI לבדיקות חדירה רציפות ומשמשת כבר עשרות לקוחות ● "בתוך פחות מארבעה חודשים הצלחנו לבסס סבב A משמעותי, וכעת המיקוד שלנו הוא הרחבת הפעילות בארה"ב", אמר המנכ"ל עידו גפן

משרדי צ'ק פוינט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מפאלו אלטו ועד צ'ק פוינט: סין חוסמת חברות סייבר אמריקאיות וישראליות

בייג'ינג הורתה לחברות מקומיות להפסיק להשתמש במוצרי אבטחה של 12 חברות זרות ● המהלך נתפס, בין היתר, כתגמול על דוחות מודיעינים של החברות, שייחסו לסין ריגול סייבר ● הערכה: סין מאיצה את הניתוק מהמערב, החברות מישראל עלולות להיאלץ לבחור צד

פרויקט טורבינות רוח של אפקון / צילום: אתר החברה

לאחר פיצוץ שיחות המיזוג: אפקון אנרגיה בדרך להנפקה עצמאית בשנה הקרובה לפי שווי של 240 מיליון שקל לפחות

לגלובס נודע, כי משפחת שמלצר מתכננת כי אפקון אנרגיה תצא השנה לדרך עצמאית באמצעות הנפקה בבורסה, וזאת לאחר שעסקת סאנפלאואר לא צלחה ● השווי שאותו ינסו להשיג בחברה יעמוד על לפחות 240 מיליון שקל

עמוד חשמל / צילום: Shutterstock

מתלבטים לאיזה ספק חשמל לעבור? הכלי החדש שיעזור לכם להחליט

המחשבון החדש, שזמין ללא תשלום ופותח על ידי אדם פרטי, יוכל מעתה לסייע לכל מי שמתלבט בין המסלולים השונים של ספקי החשמל הפרטיים וכך לחסוך בעלויות

הנהלת Vast Data / צילום: Vast Data

לפי שווי דמיוני: סבב הגיוס של ואסט דאטה מתל אביב יוצא לדרך

לגלובס נודע כי ואסט דאטה, המעסיקה כ־500 עובדים בישראל, נמצאת בישורת האחרונה לקראת גיוס הון ● מדובר על היקף של מיליארד דולר, לפי שווי של כ־25 מיליארד דולר ● בנוסף ימכרו העובדים והמייסדים מניות במאות מיליוני דולרים בסבב סקנדרי

רמי לוי / צילום: יונתן בלום

רמי לוי נדל"ן צפויה להנפיק בת"א לפי שווי של 2.8 מיליארד שקל

רמי לוי נדל"ן תגייס כ-520 מיליון שקל לפי שווי של 2.7-2.8 מיליארד שקל, בהנפקה שצפויה להשלמה בשבוע הקרוב ● בתוך כך, היום נודע גם כי רמי לוי פיננסים הגישה לרשות ני"ע בקשה לרישיון למתן שירותי תשלום - שיאפשר ללוי להקים מעין חשבונות עו"ש דיגיטליים - ובהמשך אף לבקש מבנק ישראל אישור לנהל בנק קטן