גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסינים יוצאים מהסגר אך מגלים שהם שבויים של החובות שצברו במהלכו

אם הביקוש העולמי למוצרים סיניים לא יעלה בחודשים הבאים, קיצוצי השכר יישארו, ומכירות העסקים הקטנים ימשיכו לרדת, חדלות הפירעון תטפס וההפסדים יחלחלו לבנקים ולחברות ההלוואות

חיטוי של בית קולנוע בווהאן בסוף השבוע האחרון / צילום: Aly Song, רויטרס
חיטוי של בית קולנוע בווהאן בסוף השבוע האחרון / צילום: Aly Song, רויטרס

המאפיין הסיני של היציאה ממגפת הקורונה, שכמו הנגיף עצמו עשוי להגיע בתורו גם למערב, הוא הידוק האשראי: בשבועות האחרונים מדווחים מנהלים בבנקים ובפלטפורמות הלוואות מקוונות שיותר צרכנים מפגרים בתשלומי כרטיסי האשראי וההלוואות שלהם, במה שעלול להצטבר לחדלות פירעון גבוהה יותר בחודשים הבאים. כמה מוסדות הלוואה צמצמו את מתן ההלוואות כתוצאה מכך, למרות קריאת גופי הפיקוח להמשיך את זרימת האשראי בכלכלה .

המגמה הזו עשויה לבשר את מה שצפוי לקרות גם בארה"ב (ובמדינות המערב) בבנקאות ובשוק האשראי בחודשים הבאים, כאשר מאות מיליונים אנשים לא רק נשארים בבתיהם, אלא גם מאבדים את פרנסתם או חלק ממנה .

"הנכונות והיכולת של יחידים לפרוע הלוואות ירדו", אמר טיאן הייו, נשיא בנק המסחר הסיני, בשיחה עם אנליסטים בחודש שעבר. טיאן עומד בראש בנק שהוא אחד המנפיקים הגדולים של כרטיסי אשראי בסין ויש לו עסקים קמעונאיים גדולים. לדבריו, אי־פירעון חובות כרטיסי אשראי, משכנתאות והלוואות מיקרו עלה משמעותית בפברואר, במהלך הסגירה הכמעט מוחלטת של עסקים רבים בסין ואמצעי הסגר שהחזיקו חלק גדול מהאוכלוסייה בבית .

הסגר על ווהאן, מוקד התפרצות הקורונה, ועל מחוז חוביי שמקיף אותה, פגע במיוחד בבנק המסחר (מרצ'נט בנק). חלק גדול מחובות כרטיסי האשראי לבנק מתרכז בווהאן, עליה הוחל סגר כללי כבר בסוף ינואר. עד לאחרונה, חברות הגבייה של החובות הללו מטעם חברות הלוואה מקוונות רבות עבדו גם הן מרחוק, מה שהאט את יכולות הגבייה שלהן .

בנק המסחר לא חשף את שיעורי חדלות הפירעון של החובות הצרכניים, אך היו לו חובות כאלו בפיגור גבייה בהיקף 3.3 מיליארד דולר בסוף 2019 - 1% מסך ההלוואות שלו ליחידים. 1.35% מחובות כרטיסי האשראי של הבנק הוגדרו כלא־מתפקדים בסוף השנה .

 מאות מיליונים נשארו בבית

אחרי גילוי נגיף הקורונה החדש בווהאן בדצמבר וההתפשטות שלו ברחבי סין בינואר, מאות מיליוני משפחות שהו בבית במשך שבועות, בהמתנה לכך ששיא המגפה יחלוף. מספר הנדבקים עלה ל־80 אלף בתחילת מרץ, ונשאר 82 אלף בתחילת אפריל, כולל יותר מ־3,300 מקרי מוות. המניין הזה לא כולל נשאים שאין להם תסמינים ולא הגיעו לבתי חולים .

העסקים הסיניים נמנעו בדרך כלל מפיטורים בקנה מידה רחב, ובכך נענו לקריאת דוברי הממשלה שלא ליצור אבטלה נרחבת, אבל חברות רבות הוציאו עובדים לחל"ת, או הורידו את שכרם בצורה חדה, בחודשים פברואר ומרץ.

האפקט של המהלכים הללו משתקף בדיווחים כספיים של בנקים ומלווים שאינם בנקים. "קודיאן", חברת הלוואות מקוונות סינית שנסחרת בבורסת ניו יורק, מסרה במחצית מרץ ש־20% מהלוואותיה לפירעון לא נפרעו בפברואר, נתון כפול בהשוואה לרבעון שלישי בשנה שעברה. היא צפתה עלייה נוספת בשיעור זה.

תור לסופרמרקט בווהאן, בשבוע שעבר / צילום: Ng Han Guan, Associated Press

קודיאן מסרה שהיא צמצמה בהרבה את מתן ההלוואות החדשות, ומעריכה שתדווח על הפסד מהותי ברבעון הראשון. "אנחנו צופים שהמגפה תחמיר עוד יותר את האתגרים הקיימים במגזר האשראי הצרכני", אמר מייסד החברה והמנכ"ל שלה, מין לואו. מניית החברה קרסה ב־60% בשנה האחרונה .

שתי חברות הלוואות מקוונות סיניות נוספות שנסחרות בארה"ב דיווחו גם הן במרץ שמגפת הקורונה היתה סיבה לעלייה באי־פירעון הלוואות צרכניות, וגם הן מאטות את פעילותן בתחום זה .

החשש: ההפסדים יחלחלו למערכת הבנקאית

הו ג'ון, בן 34, בעלים של שלוש מסעדות בהואנגאנג, עיר במחוז חוביי, נקלע לקשיים בעסקיו ובחובותיו האישיים. בדצמבר, לפני התפרצות הקורונה, העסקים פרחו והוא קנה כמות גדולה של מזון למסעדות, כולל בשר בקר וכבש, כדי להתכונן לעונת השנה החדשה. מסעדותיו נאלצו להיסגר, ועדין היה עליו לשלם שכירות ומשכורות לכ-30 עובדים, בסך 21 אלף דולר בחודש .

כדי לעמוד בתשלומים הללו, הו השיג כרטיס אשראי שלישי שאפשר לו למשוך מזומנים. "חשבתי אז שתהיה סגירה של שבועיים, והתברר שזה היה הרבה יותר מכפי שתיארתי לעצמי", אמר הו, שהמסעדות שלו סגורות כבר יותר משלושה חודשים .

הוא מקבל פניות טלפוניות מגובי החובות מאז ינואר, וכעת הוא חייב לבנקים סך של כ־70 אלף דולר, כרבע מזה בתשלומי ריבית וקנסות פיגור. הוא אומר שהוא מקווה שהרשויות המקומיות יאפשרו לו בקרוב לפתוח מחדש את המסעדות, ושהבנקים יוותרו על הריבית והקנסות, כדי שיהיה לו סיכוי לפרוע את החוב .

הרבה יהיה תלוי בהבראה הכלכלית בסין בחודשים הקרובים. קיצוצי השכר עלולים להימשך, בייחוד בחברות במגזרים שנפגעו קשה, כמו חברות תעופה ומלונות, ואם הביקוש העולמי למוצרים הסינים לא יעלה בחודשים הבאים .

אם המשכורות של העובדים יישארו נמוכות, והמכירות של עסקים קטנים ימשיכו לרדת, חדלות הפירעון תטפס וההפסדים יחלחלו לבנקים, לחברות ההלוואות ולמשקיעים שלהם. סין דיווחה לאחרונה ששיעור האבטלה בערים שלה עלה בפברואר לשיא של 6.2%, ובוגרי מכללות חדשים יתקשו למצוא עבודה השנה .

חדלות הפירעון יכולה להתגלגל הלאה

ג'קי זואו, מנהל מחקרי המגזר הפיננסי הסיני בחברת ניירות הערך צ'יינה רנסנס סקיוריטיז, מעריך ש־61 מיליוני סינים לקחו הלוואות מפלטפורמות אינטרנט, ורבים מהם לוו גם מבנקים מסחריים וחברות הלוואות צרכניות גדולות כמו "אנט פייננשל סרביסז" של ג'ק מא, מייסד עליבאבא. פירוש הדבר הוא שחדלות הפירעון של אנשים יכולה להשפיע לרעה על יותר ממוסד הלוואות אחד בו זמנית .

חובות משקי הבית בסין עלו בקצב מהיר בעשור האחרון, על רקע גידול בחובות משכנתאות והלוואות צרכניות קצרות מועד. בינואר הם הגיעו לשיא של 7.9 טריליון דולר, לפי נתוני הבנק המרכזי הסיני .

החוב הצרכני לנפש נמוך יחסית לארה"ב ובסטנדרט עולמי, אך היחס בין חובות משקי הבית להכנסה הפנויה שלהם עולה על 100%, לפי כמה כלכלנים .

מפרקים את הגדר שהוצבה בווהאן. החיים שבים לסדרם / צילום: Ng Han Guan, Associated Press

בחודשיים הראשונים של השנה, החובות קצרי המועד של משקי הבית ירדו ב־16% לכ־2 טריליון דולר, לפי נתונים מהבנק המרכזי, כאשר הביקוש להלוואות קצרות טווח צנח בעקבות מגפת הקורונה, שהשאירה אנשים בבית והנמיכה את הוצאותיהם .

ג'ני ז'נג, תושבת שנחאי בת 31, איבדה את משרת השיווק שלה בינואר אחרי שרבים מלקוחותיה, שכוללים מסעדות וברים, נפגעו קשות במגפה וסיימו את החוזים שלהם עם החברה שהעסיקה אותה. כדי לפרוע חובות כרטיסי אשראי בכ־3,000 דולר בחודש, היא אומרת, היא לקחה בינואר ובפברואר הלוואות לפירעון בעוד חצי שנה ושנה, כשהיא מחפשת בינתיים עבודה חדשה .

המחוזות התעשייתיים חזרו לייצור מלא

"איש אינו יודע מתי תסתיים המגפה, ואם ללווים יהיה די תזרים מזומנים לפרוע את ההלוואות", אמר צ'ן וון, פרופסור למימון וכלכלה באוניברסיטת סאותווסטרן בארה"ב .

ב־30 במרץ הודיעו הרשויות בסין שהמחוזות התעשייתיים העיקריים חזרו לייצור מלא, וכי יותר משלושה רבעים מהעסקים הקטנים והבינוניים במדינה חידשו את פעילותם אחרי הסגירה .

גם בנק המסחר הסיני דיווח לאחרונה שגובי החובות שלו חידשו את עבודתם הרגילה. יו קשין, אנליסטית בחברת הייעוץ הסינית iResearch, אמרה שגובי החובות הללו יכולים למלא תפקיד חשוב בשלבים המוקדמים של חדלות פירעון חובות צרכניים. הם יכולים לנדנד לחייבים בטלפון, וכך למנוע אולי כדור שלג של חדלות פירעון.

עוד כתבות

נשיא סוריה אל־ג'ולאני / צילום: ap, Mosa'ab Elshamy

שנה אחרי המרד של א-שרע: סוריה מתפוררת ובינתיים יש רק מנצחת אחת

מחליפו של אסד קיבל לידיו מדינה מוכת בעיות: 90% מתחת לקו העוני, מיעוטים שמסרבים להתיישר וטרוריסטים שמתבססים ● טורקיה ניצלה את שעת הכושר לבסס את מקומה במדינה באמצעות הזרמת נשק, כסף וגדודי ג'יהאדיסטים ● כעת היא מכוונת בין היתר לקידוחים במים הכלכליים שלה: "לטורקים יש תוכנית לחנוך בסיסים צבאיים במרכז סוריה, ואם יתאפשר - גם לרדת דרומה"

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

כך הפך השקל לאחד המטבעות החזקים מול הדולר - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

למרות אי־הוודאות הביטחונית, השקל התחזק מתחילת 2025 בכ־11% ● גורמים בשוק קרנות הנאמנות מעריכים כי בקרוב צפויה עלייה רוחבית בדמי הניהול ● האנליסט שרואה בשוק הישראלי תמונה חריגה: "בשנה הבאה לא יהיה משק בעולם המערבי שיתקרב אלינו בצמיחה" ● וגם: אלו התחזיות של מנהלי בתי ההשקעות הגדולים

כל מה שקריטי לדעת לפני שמסתיימת 2025 / צילום: Shutterstock

לקראת סוף השנה: כך תצמצמו את עלויות המס

חוק הרווחים הכלואים, הוראת השעה להעברת נכסים, חזרת תושבים לישראל והטבות נדל"ן - כל מה שקריטי לדעת לפני שמסתיימת שנת 2025

עבאדי־בויאנג’ו / צילום: רמי זרנגר

שר האוצר החליט: מיכל עבאדי בויאנג'ו תמונה לתפקיד החשכ"ל

לאחר טענות כי תחת כהונתו של סמוטריץ' אין נשים בכירות במשרד האוצר, מנסים לגבש דיל בסביבתו למינוי אישה לתפקיד החשכ"לית תמורת אישור מינויו של מהרן פרוזנפר, המועמד של סמוטריץ' כממונה על התקציבים

ויקטור בהר / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שמעריך: מחירי הדירות ימשיכו לרדת, עד לנקודה הזו

ויקטור בהר, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים, בראיון לפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס, מדבר על "החטא הקדמון" שרבים בשוק ההון מתעלמים ממנו: "הגירעונות גבוהים, אין ארוחות חינם", ועל המורשת החשובה שסיפקו לישראל "נערי האוצר" ● וגם: למה הורדת הריבית לא החזירה את הרוכשים לשוק הנדל"ן

הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם פרופ' יוסי מן / צילום: גלעד קוולרציק

למה יורש העצר הסעודי כל כך פוחד מנורמליזציה עם ישראל?

שיחה עם פרופ' יוסי מן, מומחה למפרץ הערבי מאוניברסיטת בר אילן ● על הצפי לכינון היחסים עם סעודיה, הכיוון המתון שאליו היא הולכת, השינויים שחווה הכלכלה והתפקיד הבא שלה בעזה ● היום שאחרי במזרח התיכון, כתבה שלישית בסדרה

דירת שלושה חדרים בטלביה, ירושלים / צילום: דוד דוד, רימקס

דירה בשכונת יוקרה בירושלים נמכרה פעמיים בתוך שבועות

הדירה בנויה על קרקעות שהיו שייכות לכנסייה בשכונת טלביה בירושלים, והפער במחירים עומד על מאות אלפי שקלים ● הבתים במתחם הוקמו בין שנות ה-50 לתחילת שנות ה-60 במאה הקודמת. חלקם מבני רכבת וחלקם מבנים רגילים, וכולם בני 4 קומות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"המדינה המצטיינת בשוק ההון": המקום המפתיע שישראל קטפה במדד של המגזין היוקרתי

למרות החששות ממיתון עולמי על רקע מלחמת הסחר של טראמפ, הכלכלה העולמית סיימה את 2025 ביציבות ● בדירוג הכלכלות החזקות של האקונומיסט ישראל מזנקת מהמקום ה-6 בשנה שעברה, למקום השלישי, בעיקר בזכות ביצועי שיא של שוק ההון המקומי

הדמייה  פרויקט east&. תחרות קשה / צילום: ויו פוינט

כמעט חצי שנה אחרי טופס 4, רוכשי דירות במגדל בתל אביב עדיין לא מצליחים להביא את הכסף

יזמי פרויקט &East מכרו 271 דירות, אבל מסרו רק 251 מפתחות מאז אישור האכלוס לפני כמעט חצי שנה, בגלל קושי של קונים להשלים את העסקה ● במקביל, אחת מכל חמש דירות בפרויקט עדיין לא מוצאת רוכש ● עוד דוגמה למצבו העגום של שוק הדיור

אירוע ''נוצות הזהב'', מייסד האירוע פול אמסלם והזמר הצרפתי תומאס דיטרון. לנער את השיח מאינטרסים / צילום: Paul Bourdel

בצרפת היייננים והמסעדנים מבקרים את המבקרים - האם זה יכול לקרות גם פה?

לפני כעשור מאסה קבוצת מסעדנים ואנשי יין צרפתים מסקירות שטחיות ומוטות יח"צ ● הם החליטו להפנות זרקור למבקרים – ולדרג אותם לפי רמת המקצועיות ● האמצעי: יצירת אירוע אגדי של יין וגסטרונומיה, שבו הטובים שבמבקרים יזכו להוקרה

מימין: ראסל אלוונגר, אריאל כהן, דייוויד קוסטמן / צילום: ענבל מרמרי, באדיבות נאבן, נועם גלאי

הישראליות שנפלו בעקבות החששות מבועת AI, וזו שזינקה במעל 10%

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● טאואר, נובה וקמטק הדואליות נפלו כחלק מהמגמה הרוחבית של ירידות במניות השבבים וה-AI ● נאבן עלתה לאחר שדיווחה על חוזה חדש מול חברת המדיה האירופית Axel Springer ● וטידס (לשעבר אאוטבריין) קפצה לאחר שהודיעה על תוכנית ארגון מחדש

שלמה קרעי, הליכוד הוועדה לדיון בהצעת חוק התקשורת, 08.12.25 / צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב

הרפורמה בתקשורת של קרעי: מה העובדות שמאחורי השינויים?

בשבועות האחרונים שמענו שלל טענות בעד ונגד הרפורמה בתקשורת שמוביל השר קרעי ● האם לגוף החדש שיקום באמת יש זיקה פוליטית, מה תהיה מעורבות הממשלה ברייטינג, ואיך תושפע מזה עצמאות גופי החדשות? ● המשרוקית של גלובס עושה סדר

הפקולטה. על משפיענים פיננסיים / צילום: Shutterstock

היינו רוצים לחשוב שמשפיענים פיננסיים פועלים בעיקר ממניעים מקצועיים. בפועל הם יעשו הכול בשביל עוקבים

מחקרים שופכים אור לא מחמיא על המשפיענים הפיננסיים הפועלים ברשתות החברתיות ● ההמלצות של רובם מונעות מחשש מהחמצה (FOMO) ומהיצמדות לעדר ומתברר שדווקא הפחות מיומנים זוכים ליותר עוקבים ● וגם, הטייה בלתי מודעת פוגעת בהזדמנות לפצות על ייצוג מגדרי חסר בתחום

אמבולנסים בדרך לאוניברסיטת בראון לאחר אירוע הירי / צילום: ap, Mark Stockwell

ארה"ב: הרוגים ופצועים באירוע ירי המוני באוניברסיטת בראון היוקרתית

לפחות 2 הרוגים ועוד 8 פצועים במצב קשה מאוד אך יציב, בתקרית שעדיין מתנהלת • הסטודנטים הונחו להסתגר בכיתות נעולות ולהשאיר טלפונים על שקט • מפקד המשטרה המקומית: "מנהלים מרדף אחר גבר לבוש בשחור" • גורמים רשמיים טענו שהיורה נתפס - וחזרו בהם לאחר מכן

דירת חדר ליד שוק הכרמל / צילום: דניאל בוזגלו - צימוקי נכסים

בכמה נמכרה דירת חדר בשטח של 15 מ"ר ליד שוק הכרמל בתל אביב?

במרכז תל אביב, ליד שוק הכרמל, נמכרה דירת חדר בשטח של 15 מ"ר, בקומת קרקע, תמורת 800 אלף שקל ● הרוכשים הם זוג מאזור השפלה שרכש את הדירה להשקעה, ובכוונתו לשפץ אותה ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

ניצחה את סין וטורקיה: אלביט תספק מערכות נשק לפרו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: פרו ירכוש שלוש מערכות ארטילריה של אלביט בהיקף של 60 מיליון דולר, ארגון זכויות האדם אמנסטי אינטרנשיונל האשים את חמאס בפשעי מלחמה, ושיתוף הפעולה הצרפתי-אמריקאי שיכול לפרק את חיזבאללה מנשקו ● כותרות העיתונים בעולם

איך נקראת סופה טרופית שמתרחשת במזרח התיכון? / צילום: Shutterstock

איך נקראת סופה טרופית שמתרחשת בים התיכון?

היכן נמצא הפארק הלאומי ביג בנד, מיהו האסטרונום הראשון שגילה כי פני הירח אינם חלקים ובאילו מדינות יתקיים המונדיאל ב–2026? ● הטריוויה השבועית

מפעל סוגת בקרית גת / צילום: יח''צ

"הישראלים מעדיפים מותגים ומוכנים לשלם על זה": הנוסחה שהביאה את סוגת לבורסה

כשהיא חמושה בשורה של מותגי מזון שמוכרים בכל בית, נחתה מניית סוגת על שולחנם של המשקיעים בת"א ● עם נתחי שוק משמעותיים במלח, סוכר, אורז ושמן, היא מחפשת להמשיך להתרחב ● ובזמן שהמשקיעים מסתערים, יש מי שחושש מעליות מחירים עתידיות: "יודעים מה קורה לחברה שמנפיקה ורוצה לחלק דיבידנדים"

עץ האשוח בכיכר המעיין בנצרת / צילום: יזיד חמיס

ביקרנו בשלושה יישובים שחוגגים כריסמס. אלה האטרקציות המרכזיות

שוק לילה במלון מיתולוגי, מאפייה מטריפה, ארוחה אותנטית בבית אבן עתיק, מסעדת שף וגם יקב ● ביקרנו בשלושה יישובים נוצריים בגליל שיציינו בשבוע הבא את חג המולד ● חגית אברון תופרת יום

חולי סרטן חיים יותר שנים. אבל המדינה לא ערוכה / צילום: AI

"אולי אם הייתה לי קרחת היו רואים אותי": חולי סרטן חיים יותר שנים. אבל המדינה לא ערוכה לזה

מדע הסרטן והטיפול המתקדם בו הביאו בשורה לחולים, ובישראל כשני שלישים מהם זוכים לחיות יותר משנה מרגע הגילוי ● אלא שבפועל נוצר פה פסיפס מורכב של אנשים, עם צרכים שונים ומשתנים, שמערכות התמיכה לא יודעות לעכל: ממימון תרופות, דרך מענה בקהילה ועד הניסיון להשתלב בשגרה ובעבודה ● כרגע אין תוכנית לאומית ו"החולים החדשים" נופלים בין הכיסאות