גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מחלה של סנובים"? הקורונה מפלגת את מדינות דרום אמריקה

עשרות בכירים ובהם מנהל הבורסה של מקסיקו נדבקו בעת חופשת סקי. אתרים פופולריים בארה"ב נסגרו לאחר שהפכו חממה להידבקויות ● בארגנטינה ובאורוגוואי כבר מכנים את הקורונה "מחלה של סנובים" ומומחי מגפות מזהירים: "כל מי שמנסה להאשים את העשירים בקורונה, מסכן למעשה את העניים"

עובד משרד הבריאות מחטא את רובע העסקים של מקסיקו סיטי / צילום: Rebecca Blackwell, AP
עובד משרד הבריאות מחטא את רובע העסקים של מקסיקו סיטי / צילום: Rebecca Blackwell, AP

יותר מ-500 מעשירי מקסיקו, בהם רבים מהאליטה העסקית והפיננסית, בילו את חופשת החורף השנתית שלהם בעיירת הקיט המהודרת וייל בקולורדו. כשחזרו למקסיקו בתחילת חודש מרץ, לפחות 50 מהם התגלו כנשאי קורונה, לרבות מנהל הבורסה של מקסיקו סיטי.

מאות מהם מבודדים כעת. חוסה קורי, בן 71, איש עסקים ידוע ודודנו של מיליארדר הטלקום קרלוס סלים, אובחן עוד בקולורדו ונשאר מאושפז. רשויות הבריאות במקסיקו זיהו את העיירה וייל (Vail) כמקור העיקרי של ההידבקויות במדינה. הם מאמינים שעשירים אחרים, חלקם מאיטליה, הביאו את הנגיף לאליפות הסקי הפתוחה (סנובורדינג) שנערכה בסוף השבוע של 24 בפברואר.

יעדי נופש כמו אתרי סקי הפכו חממה ברורה להידבקויות. רשויות הבריאות בסקנדינביה מסרו החודש שמאות נוסעים נדבקו בקורונה בנופש בכפר האלפיני האוסטרי "אישגל", שמכונה "איביזה של האלפים", שהפך פופולרי בשנים האחרונות בין ידוענים כמו פאריס הילטון. בינתיים נסגרו וייל, אספן ואתרי סקי פופולריים נוספים במערב ארה"ב.

הבילוי בווייל וההידבקויות שבאו אחריו הן רק דוגמה אחת לתחלואה שמעוררות דיונים ערים בעיקר ברשתות החברתיות סביב השאלה האם הקורונה היא עניין של מעמד חברתי, שכן הן במדינות עשירות והן בעניות, הנגיף התפשט בקרב אלו שיש להם האמצעים והזמן הפנוי לנסוע לחו"ל. באורוגוואי ובארגנטינה השכנה, הקורונה כבר מכונה "המחלה של הסנובים".

את הדיונים הללו מעוררים מקרי הדבקה כמו זה של רעייתו של ג'סטין טרודו, ראש ממשלת קנדה, סופי גרגואר טרודו. היא נדבקה בנסיעה ללונדון בתחילת מרץ, כשהשתתפה באירוע צדקה (ומאז הבריאה). בברזיל, המקרים המוקדמים הגיעו על-ידי נוסעים ששהו באיטליה. ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון, והנסיך צ'רלס, יורש העצר, נדבקו. ג'ונסון טס לפסגה בגרמניה בסוף ינואר, אם כי לא ברור אם הוא נדבק בנסיעה הזו. גם בקמרון ובקניה, פקידי ממשלה נדבקו אחרי ביקורים באירופה.

"הרוב הגדול של הנדבקים בקורונה הם אנשים אמידים, לא ידעת?", אמר מיגל ברבוסה, מושל מדינת פואבלה הצפופה במקסיקו, שדיווחה על 38 מקרים מאומתים, במסיבת עיתונאים בסוף מרץ. "אם אתה עשיר אתה בסכנה, אבל העניים - הם מחוסנים", הוא אמר.

מזל רע

ברוב המקרים, ההידבקויות הן מזל רע. הנדבקים לא הבינו את מלוא חומרת המגפה, או לא ידעו שאתר הבילוי שלהם הוא חממה לנגיף. אף על פי כן, המקרים הללו של הידוענים עוררו מתחים על רקע מעמדי, והזינו את התפיסה שקורונה היא מחלה של עשירים, בייחוד במדינות עם רמה גבוהה של אי-שוויון כלכלי.

כך, למשל, באורוגוואי, מעצבת האופנה כרמלה הונטו חזרה הביתה מנסיעה למדריד במחצית מרץ, וללא ידיעתה הביאה את הקורונה איתה. היא הלכה לחתונה בהשתתפות 500 אורחים באותו סוף שבוע, והדביקה יותר מ-40 בני אדם. מומחי בריאות הציבור במדינה העריכו שלפחות 20 מ-29 המקרים הראשונים של קורונה במדינה היו של אנשים עם קשר להונטו. היא הותקפה על-ידי רבים במדיה החברתית ואפילו נתבעה על-ידי ועד הדיירים בבניין שבו היא מתגוררת.

בברזיל, קלאוניס גונקלבס, עקרת בית בת 63 שעבדה בשכונה יוקרתית בריו דה ז'נרו, מתה מדלקת ריאות אחרי שאובחנה כנשאית קורונה. המעסיקה שלה חזרה לאחרונה מטיול באיטליה, וסיפרה למשפחתה של גונקלבס שהיא אובחנה כנשאית בבוקר שלפני מותה. הרשויות חוקרות 18 מקרים נוספים בפרבר המגורים.

"להאשים קבוצה מסוימת של אנשים - לפי מוצא, מעמד חברתי או לאומיות - בהפצת הנגיף רק מקשה על רופאים לטפל במחלה, מפני שפחות אנשים עם תסמינים יחשפו את עצמם מחשש לשיימינג ציבורי", אומרת ד"ר ג'ניפר נאזו, מומחית מגפות באוניברסיטת ג'ונס הופקינס. "כל פוליטיקאי, כל מי שמנסה להאשים את העשירים בקורונה, מסכן למעשה את העניים", היא הוסיפה.

כמו תיאוריות רבות, גם המופרכות שבהן נסמכות לעתים על נתונים עובדתיים. כך, אפשר בהחלט לומר כי אחד הדברים שזירזו את התפשטות המגפה היה הגידול בתנועה האווירית. התנועה האווירית העולמית נסקה מאז מגפת הסארס ב-2003 מ-3.53 מיליארד נוסעים ל־4.3 מיליארד ב-2019. ארגון הבריאות העולמי הזהיר במשך שנים שהעלייה המהירה בתחבורה האווירית הופכת מגפות לתופעה שקשה להשתלט עליה. ב-2003, חוסיין גזירי, רופא סעודי ומנהל אזורי של ארגון הבריאות, כתב ש"בגלל התחבורה האווירית המהירה, אין מדינה שבטוחה ממחלות מדבקות, והתפרצות במדינה אחת יכולה בקלות ובמהירות לעבור מרחקים גדולים למדינות אחרות דרך נסיעות ומסחר".

עוד כתבות

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי