גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שופט העליון אלכס שטיין הצהיר בעבר: ראש ממשלה יכול לכהן תחת כתב אישום

שטיין - שעשוי לדון בעתירות נגד הטלת הרכבת הממשלה על נתניהו - אמר את הדברים ב-2018, לפני שמונה לשופט בעליון ● שטיין ציין אז כי לפי חוק יסוד: הממשלה, "ראש ממשלה יכול לכהן אף תחת כתב אישום עד הרשעה חלוטה, למעט מקרי קיצון דוגמת אישום בגין בגידה"

שופט העליון אלכס שטיין וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: רפי קוץ, חיים צח - לע"מ
שופט העליון אלכס שטיין וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: רפי קוץ, חיים צח - לע"מ

שופט בית המשפט העליון, פרופ' אלכס שטיין, התבטא בעבר במסגרת לימודית בנוגע ליכולת של ראש ממשלת ישראל להמשיך בתפקידו לאחר הגשת כתב אישום פלילי נגדו. לדברי שטיין, אין מניעה משפטית שראש הממשלה יכהן עם כתב אישום לאור הוראות חוק יסוד: הממשלה.

שטיין אמר את הדברים בשנת 2018 במענה לשאלה שנשאל על-ידי סטודנט כשכיהן כפרופסור מן המניין בארצות-הברית, עוד לפני שנבחר ומונה לתפקיד שופט בית המשפט העליון, בתמיכת שרת המשפטים איילת שקד. 

דבריו של שטיין חשובים במיוחד לאור האפשרות שהוא יישב בהרכב השופטים בבג"ץ שידון בעתירות נגד הטלת המנדט להרכבת הממשלה על נתניהו. 

פרשנות: למרות הקורונה - משפטו של נתניהו צריך כבר להתחיל | חן מענית

יש לציין כי שטיין אומנם לא התייחס בדבריו במפורש למעמדו המשפטי של בנימין נתניהו, אולם באותה נקודת זמן המשטרה כבר המליצה להעמיד את נתניהו לדין בתיקי 1000 (פרשת המתנות) ו-2000 (פרשת נתניהו-מוזס) בגין שוחד ומרמה והפרת אמונים.

לדברי שטיין, "גם אם נקבל שהלכת דרעי-פנחסי שרירה וקיימת בנוגע לשרים וסגני שרים (הלכה שלפיה שרים וסגני שרים אינם יכולים לכהן תחת כתב אישום, ועל ראש הממשלה לפטרם, א' ג'), היא איננה חלה על ראש ממשלה, שלגביו חוק יסוד: הממשלה ברור מאוד. הוא יכול לכהן אף תחת כתב אישום עד הרשעה חלוטה, למעט מקרי קיצון כדוגמת כתב אישום בגין בגידה וכיוצא בזה".

שטיין התבסס בדבריו על סעיף 18 לחוק יסוד: הממשלה, המתייחס להרשעה בפלילים של ראש ממשלה. החוק קובע כי "תיפסק כהונתו של ראש הממשלה, ויראו את הממשלה כאילו התפטרה ביום שבו פסק הדין נעשה סופי".

ניתן להניח כי בשל חשיפת דבריו של שטיין ב"גלובס", יועלו טענות נגד האפשרות שהוא יישב בהרכב השופטים שידון בעתירות נגד הטלת המנדט להרכבת הממשלה על נתניהו. זאת, אם יחודש הדיון בבג"ץ בעתירות בנושא שהוגשו בעבר.

תגובת השופט שטיין באמצעות דוברת הרשות השופטת: "הדברים נאמרו ברמת הדיון האקדמי בטרם מונה פרופ' שטיין לכהונת שופט בבית המשפט העליון. בפסק דין שניתן על-ידי השופט שטיין לפני כשבוע צוין כי מדובר 'בשאלה עקרונית וחשובה'".

מחלוקת ציבורית

כיום קיימת מחלוקת משפטית וציבורית בנוגע ליכולתו של נתניהו להמשיך ולכהן כראש ממשלה שזוכה לאמון הכנסת. על אף שהיועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, הודיע על כוונתו להגיש כתב אישום נגד נתניהו כבר בנובמבר 2019, וכתב האישום הוגש בפועל בינואר 2020, בית המשפט העליון טרם הכריע בשאלה זו. זאת, בטענה כי אין לה נפקות משפטית, שהרי בכל מקרה ימשיך נתניהו לכהן כראש ממשלה בפועל עד להשבעת ממשלה חדשה. בכמה פסקי דין קבע בית המשפט העליון כי מדובר בעתירה מוקדמת שיש לדחותה על הסף. לדברי השופטים, עתירה זו תידון אם וכשנתניהו יקבל את המנדט להרכיב את הממשלה.

לטענת ראש הממשלה נתניהו, החוק מאפשר לו באופן ברור לכהן כראש ממשלה. יש לציין כי בעקבות עתירה שהוגשה לאחר הגשת כתב האישום נגדו, נתניהו הודיע כי החליט להתפטר מתפקידיו המיניסטריאליים במשרדי הרווחה, התפוצות והחקלאות. זאת, תוך שהוא מציין כי לטענתו הלכת דרעי-פנחסי איננה רלוונטית, וכי לא מוטלת עליו חובה חוקית להתפטר אף מתפקידיו אלה. 

מנגד, מספר משפטנים סבורים כי חרף לשון חוק יסוד: הממשלה, נתניהו איננו יכול לכהן כראש ממשלה בעודו נאשם בפלילים. פרופ' מרדכי קרמניצר הסביר ל"גלובס" את הרציונל מאחורי עמדה זו. לדבריו, "נכון שחוק יסוד: הממשלה אומר שראש ממשלה המואשם בפלילים יכול להמשיך בתפקידו עד להכרעה סופית, אבל אם אתה מסתכל בחוק: יסוד הממשלה, כתוב שם גם לגבי שרים שהם יכולים לכהן עד הרשעה, ולמרות זאת בג"ץ קבע שצריך לפטר אותם אם מוגש נגדם כתב אישום".

פרופ' קרמניצר הוסיף כי "אפשר לקבוע שחוק היסוד קובע מצב של גיליוטינה - אם ראש ממשלה הורשע בפלילים בעבירה שיש עימה קלון בפסק דין סופי, הוא מתפטר אוטומטית. זה לא אומר שבתווך עד המצב הזה, יש הסדר שלילי, שלפיו ראש הממשלה בכל מקרה ממשיך לכהן תחת כתב אישום, אלא יש שיקול-דעת שצריך להיות סביר. ואז השאלה אם זה סביר שראש הממשלה עם כתב אישום כבד בשלוש פרשיות על תקופה שנמשכה כ-10 שנים, יכול להמשיך לכהן בתפקידו".

"עתירה מוקדמת"

לפני כשבוע השופט אלכס שטיין דחה עתירה שהוגשה נגד הטלת המנדט להרכבת הממשלה על נתניהו. שטיין, שאליו הצטרפו יצחק עמית ויעל וילנר, דחה את העתירה על הסף בנימוק שהיא מוקדמת מדי. זאת, מאחר שהנשיא לא הטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על נתניהו.

לדברי שטיין, "העתירה שלפנינו באה בהמשך לשתי עתירות שהוגשו על-ידי העותרים. בכל אחת מהעתירות הללו ובפנינו מעלים העותרים לדיון שאלה עקרונית וחשובה: האם חבר כנסת שהואשם בבית משפט בעבירה בת-קלון כשר לכהונה כראש ממשלת ישראל, והאם רשאי נשיא המדינה להטיל על חבר כנסת כזה את מלאכת הרכבת הממשלה בעקבות הבחירות הכלליות לכנסת?"

שטיין המשיך וכתב כי העתירות הקודמות נדחו לאחר שנשיא המדינה לא הטיל את מלאכת ההרכבה של הממשלה על נתניהו. שטיין דחה אף את העתירה הנוכחית בקובעו כי "הנשיא לא קיבל החלטה להפקיד את מלאכת הרכבת הממשלה על חבר הכנסת נתניהו. בנסיבות אלה אין מנוס מן המסקנה כי עתירתם הנוכחית של העותרים השתנתה אומנם מעתירתם השנייה, אך איננה שונה במהותה מעתירתם הראשונה, בהיותה גם כעת עתירה מוקדמת וכו'. סוף דבר: השאלה העיקרית איננה בשלה לדיון ועודנה מוקדמת; ותשובתנו לשאלה הנגזרת היא, בעת הזאת, שלילית".

האישומים: סיקור מוטה ומתנות במאות אלפי שקלים

כתב האישום שהוגש בסוף חודש ינואר לבית המשפט המחוזי בירושלים נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ואחרים כולל שלוש פרשות - 1000 (פרשת המתנות), 2000 (פרשת נתניהו-מוזס) ו-4000 (פרשת בזק-וואלה).

בתיק 4000 מואשם נתניהו בקבלת שוחד מאיש העסקים שאול אלוביץ', מי שבתקופה הרלוונטית לפרשה היה בעל השליטה בקבוצת בזק ובאתר וואלה, ומרעייתו איריס אלוביץ'. לפי כתב האישום, בני הזוג העניקו סיקור מוטה לנתניהו ובני משפחתו באופן שוטף ורציף שכלל מעורבות וירידה לפרטים של המשפחה בתכנים. בתמורה, נטען, הורה נתניהו לאנשי משרד התקשורת - ובראשם שלמה (מומי) פילבר, ששימש אז כמנכ"ל המשרד וכיום הוא עד מדינה בפרשה - לקדם את עסקת המיזוג של בזק עם yes, ששוויה מוערך בכמיליארד שקל. במסגרת פרשה זו מואשמים גם בני הזוג אלוביץ', בין היתר, במתן שוחד ובהלבנת הון.

בתיק 2000, המגולל את שיחותיהם של נתניהו ומו"ל "ידיעות אחרונות" ארנון (נוני) מוזס, מואשם נתניהו בעבירה של מרמה והפרת אמונים. לפי האישום - המובסס רובו ככולו על הקלטות שיחותיהם של השניים שבוצעו ביוזמת נתניהו ונמסרו לרשויות החקירה על-ידי ארי הרו, לשעבר מנהל לשכתו של נתניהו וכיום עד מדינה בתיק - נתניהו פעל כדי לקדם חקיקה שתצמצם את תפוצת החינמון "ישראל היום", בעיקר בסופי השבוע. בתמורה, נטען, הבטיח לו מוזס סיקור חיובי בכלי התקשורת של קבוצת "ידיעות אחרונות". מוזס מואשם בעבירה של הצעת שוחד.

בתיק 1000, המוכר יותר כ"תיק הסיגרים והשמפניות", מואשם נתניהו בעבירה של מרמה והפרת אמונים, בכך שקיבל במשך תקופה ממושכת הספקה סדירה בשווי של כ-700 אלף שקל של סיגרים, שמפניה, תכשיטים וטובין נוספים מאנשי העסקים ארנון מילצן וג'יימס פאקר. במקביל למתנות שקיבל נתניהו, הוא מואשם כי עסק בקידום עניינים שנוגעים למילצן באופן ישיר ועקיף, דוגמת "חוק מילצ'ן" המעניק הטבות מופלגות לתושבים חוזרים, מיזם תעשייתי שהיה אמור להקים מילצ'ן יחד עם איש העסקים ההודי טאטא על גבול ירדן-ישראל וניסיון לחדש למילצ'ן את הוויזה לארה"ב שנשללה ממנו. פאקר ומילצ'ן, שצפוי להעיד על קשריו עם נתניהו במהלך המשפט, לא הואשמו בפרשה. 

*** חזקת החפות: יודגש כי גם לאחר הגשת כתב האישום נגדו, ראש הממשלה בנימין נתניהו מכחיש את המיוחס לו, לא הורשע בביצוע עבירה, ועומדת לו חזקת החפות.

עוד כתבות

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?